Access Point installeren: Zo kun je dat eenvoudig zelf doen!

Heb je ooit over de rol van een access point in draadloze netwerken nagedacht? Een access point is een apparaat dat een netwerkkabel gebruikt om een verbinding met het netwerk te maken. Het wordt vaak op een modem in de meterkast aangesloten. Waarom zou je er eigenlijk een willen installeren? Het antwoord op deze vragen kan je helpen om beter te begrijpen hoe belangrijk een access point voor het creëren van een stabiel en betrouwbaar draadloos netwerk is. Een goede netwerkkabel die op het modem is aangesloten is een essentiële stap bij het opzetten van een betrouwbaar draadloos netwerk.

Een access point is essentieel onderdeel om de reikwijdte en capaciteit van jouw draadloze netwerk uit te breiden. Met behulp van een netwerkkabel sluit je de access point op de router aan. Hierbij wordt automatisch een IP-adres via DHCP toegewezen. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de apparaten in jouw netwerk correct met elkaar kunnen communiceren. 

Een access point fungeert als het centrale punt waar apparaten, zoals laptops, smartphones en slimme apparaten mee kunnen worden verbonden om toegang tot het internet te krijgen. Het is handig om een access point in de buurt te hebben. Met een goed geplaatst access point en de juiste installatie en configuratie, kun je overal in huis of op kantoor van een sterke en stabiele wifi-verbinding genieten. Of je nu in de buurt van het access point of op een andere locatie in huis bent, het acces point zorgt voor een betrouwbare verbinding.

Dus, wanneer je merkt dat bepaalde delen van jouw huis of kantoor last hebben van zwakke wifi-signalen of zelfs dode zones waar geen signaal is, dan kun je een acces point  installeren en op je routers aansluiten de oplossing zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een access point precies is, hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is voor jouw draadloze netwerk. We zullen ook naar de installatie van een access point kijken en hoe je het adres van je access point kunt vinden.

Voordelen en nadelen van een access point

Ten opzichte van een router biedt een acces point verschillende voordelen. Met een access point kunnen andere apparaten in het netwerk via een uniek IP adres met het internet worden verbonden. Ten eerste heeft een extra access point verschillende voordelen. Het access point zorgt namelijk voor een groter bereik, waardoor je overal in huis toegang tot wifi hebt. 

Daarnaast vergemakkelijkt de installatie van een extra access point het proces om toegang tot wifi te krijgen. Daarnaast zorgt een access point voor een betere signaalkwaliteit, wat met behulp van een router in snellere en stabielere verbindingen resulteert. Deze verbindingen kunnen met het adres van het acces point worden gemaakt.

Hoewel het gebruik van een router en access point verschillende voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen zoals het instellen van het IP adres waar je rekening mee moet houden. Ten eerste zijn de kosten hoger dan bij een router, maar het is de moeite waard om in een acces point voor in jouw netwerk te investeren. Hiermee kun je het adres van jouw ip gemakkelijker beheren. 

Zo kun je een Access Point installeren

In vergelijking met een acces point is een router vaak duurder in de aanschaf. Wanneer je een acces point gaat installeren is het belangrijk dat je het IP adres van de router weet. Daarnaast is een access point installeren complexer dan die van een router. Dit komt doordat je meer instellingen, zoals het IP adres moet configureren.

Maar hoe kan een access point de prestaties van je netwerk nu precies verbeteren? Dit hangt van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de router en het IP adres dat wordt gebruikt af. Door een extra access point aan je router toe te voegen kun je het bereik van je wifi-netwerk vergroten. Dit is handig wanneer je een groter gebied wilt dekken en meer apparaten via hetzelfde IP-adres wilt verbinden. 

Dit is met name handig wanneer je meerdere verdiepingen hebt of als de meterkast ver weg is van de ruimtes waar je de wifi verbinding wilt gebruiken. Met behulp van een aantal stappen kun je je de router met access points uitbreiden. Een extra router access point zorgt ervoor dat het signaal zelfs op grote afstand sterker blijft. Het adres van het access point kan worden gebruikt om verbinding met het netwerk te maken.

Kortom, hoewel er nadelen zijn zoals hogere kosten en complexere installatie, biedt het gebruik van een access point in combinatie met een router voordelen zoals een groter bereik en betere signaalkwaliteit. Wanneer je in bepaalde delen van je huis of kantoor problemen met de wifi dekking ervaart, kan een access point router installeren de uitkomst bieden.

Heb jij problemen met het bereik van je internetverbinding?

Zo kun je de internet verbinding met een Access point buiten verbeteren

Door een acces point te installeren kun je het bereik van je internetverbinding aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is overal in huis een stabiele internetverbinding
 • Overal in huis op al je apparaten snel kunnen internetten
 • Geen haperingen tijdens het streamen of tijdens video gesprekken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Stapsgewijze instructies om een acces point te installeren

 • Verzamel de benodigde apparatuur en sluit deze op de voeding aan. Volg een aantal stappen om het adres van de router in te stellen.
 • Configureer het IP-adres en andere instellingen via de webinterface van de router.
 • Test de nieuwe draadloze router om te controleren of alles correct werkt.

Om een access point te installeren, moet je eenvoudigweg een aantal stappen met een router volgen. Hieronder staat een stapsgewijze handleiding die je op weg kan helpen om  je router in te stellen.

 1. Verzamel de benodigde apparatuur:
  • Access point
  • Ethernetkabel
  • Voedingsadapter
 2. Sluit het apparaat op de voeding aan:
  • Sluit het ene uiteinde van de ethernetkabel op de LAN-poort van de router aan.
  • Sluit het andere uiteinde van de ethernetkabel op een beschikbare LAN-poort van de router aan.
  • Sluit de voedingsadapter van de router vervolgens op het access point aan en steek hem in het stopcontact.
 3. Configureer het IP-adres en andere instellingen van je router via de web interface.
  • Open een webbrowser op een apparaat dat met hetzelfde netwerk als de router verbonden is.
  • Typ het standaard IP-adres van de router, ook wel access point genoemd, in de adresbalk van je browser (bijvoorbeeld 192.168.1.1) in en druk op Enter.
  • Log met behulp van de standaardgebruikersnaam en wachtwoord (raadpleeg hiervoor de handleiding van je specifieke access point) op de web interface van je router in.
  • Volg nu de instructies in de web interface van de router om verschillende instellingen, zoals de netwerknaam (SSID) van het draadloze netwerk, het beveiligingstype en het wachtwoord te configureren.
 4. Test het nieuwe draadloze netwerk:
  • Nadat je de instellingen van de router hebt geconfigureerd, is het tijd om te testen of alles correct werkt.
  • Verbind een apparaat met de nieuwe draadloze router en controleer of je een verbinding tot stand kunt brengen.
  • Probeer verschillende locaties in je huis of kantoor zodat het signaal van je router overal goed is en er geen dode zones in het huis zijn.

Vergelijking tussen eigen access point en een router van de provider

 • Eigen router: Met een eigen router heb je meer controle over je wifi-netwerk. Je kunt de router naar jouw wensen aanpassen en hebt de mogelijkheid om het netwerk met een access point uit te breiden. Hierdoor kun je de signaalsterkte van je router in bepaalde delen van je huis of kantoor verbeteren.
 • Router van de provider: Als je voor de router van je internetprovider kiest, profiteer je van eenvoudige installatie en onderhoudsvrij gebruik. De provider zorgt ervoor dat de router goed werkt en biedt technische ondersteuning wanneer er problemen met de wifi-verbinding zijn.

Welke router optie het beste bij jouw behoeften en budget past, hangt van verschillende factoren af. Wil je maximale controle over je wifi-netwerk en ben je bereid om extra tijd en moeite in het installeren en configureren van een eigen router te investeren? Of geef je de voorkeur aan gemak en betrouwbare ondersteuning vanuit de router provider?

Bij het kiezen van een router is het belangrijk dat je rekening met andere aspecten, zoals kosten, technische kennis en gewenste functionaliteiten houdt. Denk hierbij aan zaken zoals DHCP instellingen van de router, wifi dekking van de router, snelheid van de internetverbinding van de router, beveiligingsopties van de router, etc.

Kortom, wanneer je een keuze tussen een eigen access point of een router van de provider gaat maken, is het van essentieel belang dat je bepaald wat voor jouw belangrijk is: de volledige controle of het gebruiksgemak met technische ondersteuning.

Heb jij problemen met het bereik van je internetverbinding?

Zo kun je de internet verbinding met een Access point buiten verbeteren

Door een acces point te installeren kun je het bereik van je internetverbinding aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is overal in huis een stabiele internetverbinding
 • Overal in huis op al je apparaten snel kunnen internetten
 • Geen haperingen tijdens het streamen of tijdens video gesprekken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Benodigdheden voor het gebruik van een access point

Wanneer je de combinatie van een router en een acces point gaat installeren en gebruiken zijn er een paar benodigdheden die je nodig hebt. Hieronder staan de belangrijkste:

 • Een geschikt access point-apparaat met bijbehorende voeding. Zorg ervoor dat je een router of access point koopt dat bij jouw behoeften en de grootte van het gebied dat je met wifi wilt dekken past. De voeding van de router is van essentieel belang om het apparaat van stroom te voorzien.
 • Ethernetkabels om de verbinding met je bestaande netwerkapparatuur te maken. Sluit het access point op je router of switch met behulp van een ethernetkabel aan. Dit zorgt voor een stabiele en betrouwbare verbinding tussen het access point en je netwerk.
 • Mogelijk extra bekabeling of Power over Ethernet (PoE) adapters. Afhankelijk van de locatie waar je het access point wilt installeren, kan het nodig zijn om extra bekabeling te leggen om een verbinding met andere apparaten in je netwerk te maken. Als je PoE gebruikt, kun je de voeding via dezelfde ethernetkabel laten lopen, wat handig kan zijn wanneer er geen stopcontact in de buurt is.

Zorg ervoor dat je deze benodigdheden klaar hebt liggen voordat je een access point gaat installeren. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt en dat je dankzij een goed geplaatst access point snel van een beter wifi-bereik kunt genieten.

Met deze benodigdheden kun je ook overwegen om meerdere access points te installeren en een mesh-netwerk op te zetten. Een mesh-netwerk zorgt voor een naadloze wifi dekking in je hele huis of kantoor, zonder dat je last hebt van dode zones. Dit kan vooral handig zijn wanneer je een groot gebied met wifi wilt bestrijken.

Dus, ga aan de slag en installeer je access point met de benodigde apparatuur. Verbeter je wifi-bereik en geniet van een betrouwbare verbinding in het hele huis of het kantoor.

Access point met Power over Ethernet (PoE) aansluiten

Wat is PoE en hoe kan het bij de aansluiting van je access point helpen?

Power over Ethernet (PoE) is een technologie waarmee stroom en data via dezelfde netwerkkabel kunnen worden verzonden. Dit betekent dat je geen aparte stroomkabel naar het access point hoeft te trekken. Met PoE kun je je access point eenvoudig op een switch die PoE ondersteunt aansluiten, waardoor het apparaat zonder extra bekabeling direct van stroom wordt voorzien.

Acces point installeren met behulp van POE

Voordelen van PoE, zoals minder bekabeling en flexibele plaatsing van het access point.

Een acces point installeren met behulp van PoE biedt verschillende voordelen. Ten eerste elimineert het de noodzaak om een aparte stroomkabel te trekken, wat voor minder bekabeling en dus een opgeruimde installatie zorgt. Daarnaast biedt PoE flexibiliteit bij de plaatsing van het access point. Je kunt het apparaat op iedere gewenste locatie installeren, zonder dat je rekening hoeft te houden met de beschikbaarheid van aanwezige stopcontacten.

Stapsgewijze instructies om een access point met PoE aan te sluiten.

Wil je jouw access point met behulp van Power over Ethernet aansluiten ? Volg dan deze eenvoudige stappen:

 1. Zorg ervoor dat je een switch hebt die PoE ondersteunt.
 2. Sluit de netwerkkabel op de switch aan en verbind deze met de ethernetpoort op het access point.
 3. Controleer of het access point correct is aangesloten en via de PoE-functie wordt gevoed.
 4. Configureer de instellingen van het access point indien nodig om ervoor te zorgen dat het goed met je netwerk werkt.

Met deze simpele stappen kun je jouw access point snel en gemakkelijk met behulp van Power over Ethernet aansluiten. Kortom, door PoE bij het installeren van een access point te gebruiken profiteer je van minder bekabeling en flexibele plaatsingsmogelijkheden. Volg de stapsgewijze instructies om jouw access point probleemloos met behulp van PoE aan te sluiten.

Conclusie: “access point installeren”

Gefeliciteerd! Je hebt nu alle belangrijke informatie gelezen over de installatie van een access point. In dit artikel hebben we de voordelen en nadelen van een access point besproken, stapsgewijze instructies voor de installatie gegeven, een vergelijking tussen een eigen access point en een router van de provider gemaakt, en uitgelegd welke benodigdheden je voor een access point nodig hebt. We hebben ook laten zien hoe je een access point met behulp van Power over Ethernet (PoE) aan kunt sluiten.

Access Point installeren om het netwerk in huis te verbeteren

Nu je deze kennis hebt opgedaan, kun je zelf jouw access point installeren. Vergeet niet om de handleiding van jouw specifieke model voor gedetailleerde instructies te raadplegen. 

Veel succes met het verbeteren van jouw draadloze netwerk!

Veel gestelde vragen

Kan ik in mijn huis meerdere access points gebruiken?

Ja, je kunt meerdere access points in jouw huis gebruiken voor het creëren van een groter draadloos bereik. Door ze strategisch te plaatsen, kun je in iedere kamer voor goede wifi dekking zorgen.

Moet ik mijn internetprovider op de hoogte stellen als ik een eigen access point installeer?

In de meeste gevallen hoef je jouw internetprovider niet op de hoogte te stellen wanneer je een eigen access point installeert. Het is echter altijd een goed idee om de voorwaarden van jouw internetabonnement te controleren om er zeker van te zijn dat je geen regels overtreedt.

Kan ik mijn access point met een wachtwoord beveiligen?

Ja, het is sterk aanbevolen om jouw access point met een wachtwoord te beveiligen. Dit voorkomt ongeautoriseerde toegang tot jouw netwerk en beschermt jouw gegevens.

Moet ik speciale bekabeling gebruiken om een acces point aan te sluiten?

Wanneer je een acces point aan gaat sluiten heb je meestal een of meerdere ethernetkabels nodig. Gebruik altijd kwalitatieve kabels die voor netwerktoepassingen geschikt zijn.

Kan ik mijn access point ook draadloos met mijn router verbinden?

Ja, de meeste access points ondersteunen draadloze verbindingen met routers. Dit kan handig zijn wanneer je geen ethernetkabels wilt leggen, maar houd er rekening mee dat bekabelde verbindingen over het algemeen stabieler en sneller zijn.

Heb jij problemen met het bereik van je internetverbinding?

Zo kun je de internet verbinding met een Access point buiten verbeteren

Door een acces point te installeren kun je het bereik van je internetverbinding aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is overal in huis een stabiele internetverbinding
 • Overal in huis op al je apparaten snel kunnen internetten
 • Geen haperingen tijdens het streamen of tijdens video gesprekken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg