Wat is een access point? – Alles wat je moet weten

Heb je ooit moeite gehad om de beste wifi-verbinding in bepaalde delen van je huis of kantoor te krijgen? Voor wifi die stabiel is en goed werkt, is het belangrijk dat je de juiste apparatuur hebt geïnstalleerd en aangesloten. Het kan frustrerend zijn als de internetverbinding van je wifi traag is of op sommige plekken zelfs helemaal wegvalt. Gelukkig kun je dit probleem oplossen door de beste wifi-router te kiezen en deze eenvoudig te installeren. Maar maak je geen zorgen, er is een oplossing voor dit probleem – een access point! Met een access point, ook wel wifi apparaat genoemd, kun je het bereik en de signaalsterkte van de router verbeteren.

Een access point, ook wel bekend als de router, is eigenlijk een apparaat dat draadloze netwerkverbindingen mogelijk maakt. Het fungeert als een wifi repeater en zorgt ervoor dat je wifi kunt gebruiken. Het apparaat fungeert als een centraal punt waarop jij en andere apparaten via een wifi signaal kunnen worden aangesloten om toegang tot het internet te krijgen. Met een wifi repeater kan je het signaal versterken. Met behulp van accesspoints en een wifi repeater kun je de dekking van jouw draadloze signaal vergroten en van een stabiele verbinding door het hele gebouw genieten.

Of je nu thuis werkt, in een groot kantoorgebouw bent, of gewoon van betrouwbaar internet in iedere hoek van jouw huis wilt genieten, access points en wifi repeaters zijn de perfecte oplossing. Met deze apparaten versterk je het signaal en verbeter je de connectiviteit. Wifi repeaters bieden niet alleen meer bereik en dekking, maar ze kunnen ook als range extenders of hubs fungeren om meerdere apparaten tegelijkertijd aan te kunnen sluiten.

Dus waar wacht je nog op? Ontdek hoe een wifi repeater jouw draadloze ervaring kunnen verbeteren en zeg vaarwel tegen zwakke signalen en trage verbindingen! Met een range extender of een mesh systeem kun je het bereik van je wifi netwerk vergroten en van een sterkere en stabielere verbinding genieten.

Voordelen van een access point

Een wifi access point heeft ten opzichte van draadloze routers verschillende voordelen. Met een wifi repeater kun je het bereik van je draadloze netwerk vergroten. Daarnaast kan een access point voor een betere dataverbinding zorgen. Hieronder staan enkele belangrijke punten die je in overweging kunt nemen:

Acces point gebruiken om het internet signaal te versterken
 • Hogere snelheden en betere prestaties met behulp van een wifi repeater: In vergelijking met draadloze routers bieden wifi repeater hogere snelheden en betere prestaties. Met een wifi repeater kun je het bereik van je draadloze netwerk vergroten, zodat je overal in huis een sterker signaal hebt. Dit zorgt voor een snellere en stabielere verbinding, zodat je zonder onderbrekingen van internet, streaming en online gaming kunt genieten. Dit zorgt voor een snellere en stabielere wifi-verbinding, wat ideaal is voor activiteiten zoals online gamen, streaming van video’s of het downloaden van grote bestanden.
 • Meerdere apparaten tegelijkertijd aansluiten: Met een wifi repeater kun je zonder verlies van signaalsterkte meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden. Dit is handig wanneer je een groot huis hebt en overal goed wifi bereik wilt hebben. Een wifi repeater ontvangt het draadloze signaal van je router en stuurt het vervolgens door, waardoor het bereik wordt vergroot. Dit zorgt ervoor dat je op meerdere plekken in huis een sterke wifiverbinding kunt hebben.  Dit is vooral in drukke huishoudens of kantooromgevingen waar veel apparaten met een wifi netwerk moeten worden verbonden handig. Met een range extender wordt de wifi dekking vergroot, zodat alle apparaten het internet probleemloos kunnen gebruiken. Dit is vooral handig wanneer er veel dataverkeer is en er meerdere apparaten tegelijkertijd moeten worden verbonden.
 • Eenvoudige installatie en configuratie: Een WiFi access point kann eenvoudig worden geïnstalleerd en geconfigureerd, waardoor ze voor zowel thuisgebruik als zakelijke omgevingen met snelle dataverbindingen geschikt zijn. Je hebt geen technische achtergrond nodig om de wifi van je de router te gebruiken. Ze kunnen met behulp van de bijbehorende software of mobiele apps snel worden ingesteld.
 • Flexibele plaatsing: Een Access point biedt flexibiliteit doordat ze op strategische locaties kunnen worden geplaatst voor een optimale dekking. Hierdoor kun je het bereik van je draadloze netwerk vergroten en dode zones vermijden. Zo kun je ze bijvoorbeeld afhankelijk van waar je de beste ontvangst nodig hebt op verschillende verdiepingen of in verschillende kamers plaatsen.

Een access point heeft dus verschillende voordelen en is voor iedereen die hogere snelheden, betere prestaties en flexibiliteit bij het verbinden van meerdere apparaten wil  geschikt.

Heb jij problemen met het bereik van je internetverbinding?

Beste Acces point kopen om het netwerk uit te breiden

Door een acces point te installeren kun je het bereik van je internetverbinding aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is overal in huis een stabiele internetverbinding
 • Overal in huis op al je apparaten snel kunnen internetten
 • Geen haperingen tijdens het streamen of tijdens video gesprekken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Vergelijking met andere apparaten (router, draadloze router)

In tegenstelling tot routers, die ook als gateway naar het internet dienen, biedt een access point alleen draadloze connectiviteit. Draadloze routers combineren de functies van zowel een router als een access point in één apparaat.

Over het algemeen heeft een access point in vergelijking met draadloze routers meer antennes en sterkere radiosignalen als draadloze routers, wat in betere prestaties op grotere afstanden resulteert. Een access point kan aan een bestaand netwerk worden toegevoegd om de draadloze dekking uit te breiden, terwijl routers de primaire verbinding met het internet verzorgen.

Nadelen van een access point

Ten opzichte van draadloze routers heeft een access point enkele nadelen. Hieronder staan enkele punten waar je rekening mee moet houden:

 • Access points hebben meestal geen ingebouwde firewall of NAT-functionaliteit, wat betekent dat er extra beveiligingsmaatregelen nodig kunnen zijn. Dit kan in een minder veilige netwerkomgeving resulteren.
 • Ze vereisen bekabelde internettoegang en moeten op een router of modem worden aangesloten. Dit betekent dat je een LAN kabel nodig hebt om het access point met de router te kunnen verbinden, wat mogelijk extra bekabeling vereist.
 • Wanneer een acces point geavanceerde functies zoals de nieuwste WiFi 6 (ax) technologie biedt kan een access point in vergelijking met draadloze routers duurder zijn. Wanneer je het beste access point voor jouw situatie wilt kiezen is het belangrijk om rekening met de specificaties van de router, je budget en behoeften te houden.
 • Vooral bij de goedkopere modellen kan het bereik van een access point in vergelijking met draadloze routers beperkt zijn. Wanneer je een groot gebied, zoals een groot huis of kantoor wilt bestrijken, moet je mogelijk meerdere access points installeren of repeaters gebruiken om het signaal uit te breiden.

Kortom, hoewel een access point voor specifieke toepassingen waarbij meerdere apparaten verbinding met één netwerk moeten maken handig kan zijn, hebben ze ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen bij het maken van jouw keuze.

Heb jij problemen met het bereik van je internetverbinding?

Beste Acces point kopen om het netwerk uit te breiden

Door een acces point te installeren kun je het bereik van je internetverbinding aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is overal in huis een stabiele internetverbinding
 • Overal in huis op al je apparaten snel kunnen internetten
 • Geen haperingen tijdens het streamen of tijdens video gesprekken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Keuze tussen een router en een access point

Wanneer je alleen draadloze connectiviteit zonder extra functies zoals firewall of NAT nodig hebt, is een access point voldoende. Een access point zorgt ervoor dat apparaten draadloos met het netwerk kunnen worden verbonden. Het biedt een wifi-signaal en gebruikt een ethernet-kabel om verbinding met de internetbron te maken.

Als je echter ook routing functionaliteit voor het delen van internetverbindingen tussen apparaten wilt, is een router geschikter. Een router kan niet alleen draadloze connectiviteit bieden, maar ook meerdere apparaten via bekabelde ethernetpoorten verbinden. Hierdoor kunnen apparaten onderling communiceren en toegang tot het internet krijgen.

Acces point gebruiken om het bereik van de internetverbinding te vergroten

Voor grotere gebouwen of kantoren waar meerdere apparaten tegelijkertijd verbonden moeten zijn, kan het gebruik van zowel een router als meerdere access points de beste optie zijn. Door meerdere access points verspreid over het gebouw te plaatsen, wordt de wifi dekking vergroot en kunnen er meerdere apparaten gelijktijdig met de internetverbinding worden verbonden. 

De keuze tussen een router en een access point hangt van je specifieke behoeften en budget af. Wanneer je alleen wifi-connectiviteit zonder extra functionaliteiten nodig hebt , dan is een access point voldoende. Wil je daarentegen ook routing functionaliteit en bekabelde aansluitingen, dan is een router de betere keuze. In sommige gevallen kan het combineren van beide apparaten de beste oplossing zijn om aan alle eisen te kunnen voldoen.

Kortom, wanneer je tussen een router en een access point gaat kiezen, is het belangrijk om te bepalen welke functies je nodig hebt en hoeveel apparaten er moeten worden verbonden. Zo kun je de juiste keuze maken om een betrouwbaar en snel netwerk op te zetten.

Belangrijke functies van een access point

Voor een draadloos netwerk is een access point een essentieel onderdeel. Het biedt verschillende belangrijke functies die voor optimale prestaties en gemak bij het gebruik ervan zorgen.

 1. Dual-band ondersteuning: Met een access point met dual-band ondersteuning kunnen apparaten tegelijkertijd met zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequentiebanden verbinden. Dit zorgt voor betere prestaties en minder interferentie, omdat apparaten over beide banden kunnen worden verdeeld.
 2. Power over Ethernet (PoE): Met PoE kan het access point via de netwerkkabel van stroom worden voorzien, waardoor er geen aparte voedingsadapter nodig is. Dit maakt installatie flexibeler en vereenvoudigt het bekabelings proces.
 3. Gastnetwerk functionaliteit: Met een access point met gastnetwerk functionaliteit kan een apart draadloos netwerk voor gasten worden opgezet. Hierdoor kun je je hoofdnetwerk beveiligen, terwijl gasten toch toegang tot het internet hebben.
 4. Beheer op afstand: Met beheer op afstand kun je het access point configureren en bewaken vanaf elke locatie met internettoegang. Dit biedt flexibiliteit en gemak bij het beheren van je netwerk, omdat je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn bij het access point.

Kortom, een access point met dual-band ondersteuning, Power over Ethernet (PoE), gastnetwerk functionaliteit en beheer op afstand biedt diverse voordelen voor een efficiënt en flexibel draadloos netwerk.

Conclusie: De toegevoegde waarde van een access point

In deze blogpost hebben we gekeken naar wat een access point is en hoe het zich tot andere apparaten zoals routers en draadloze routers verhoudt. We hebben de voordelen, de belangrijke functies en de nadelen van een access point besproken. Het kiezen tussen een router en een access point kan van je specifieke behoeften en situatie afhangen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat een access point in vergelijking met andere apparaten voor een stabielere en krachtigere draadloze verbinding zorgt. Als je bijvoorbeeld merkt dat je Wi-Fi signaal op bepaalde plekken in huis of op kantoor zwakker wordt, kan het installeren van een access point de oplossing zijn. Het biedt niet alleen een betere dekking, maar ook hogere snelheden voor al je draadloze apparaten.

Acces point gebruiken om de internetsnelheid in huis te verbeteren

Als je dus naar manieren op zoek bent waarmee je draadloze netwerk kan worden verbeterd, overweeg dan zeker de toegevoegde waarde van een access point. Het kan helpen om dode zones te elimineren, snellere downloadsnelheden te behalen en over het algemeen een betere internetervaring te bieden.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een router en een access point?

Een router fungeert als gateway tussen jouw lokale netwerk (LAN) en het internet, terwijl een access point alleen voor draadloze connectiviteit binnen jouw netwerk zorgt. Met andere woorden, een router kan zowel bekabelde als draadloze verbindingen beheren, terwijl je met een access point alleen draadloze verbindingen hebt.

Kan ik een access point met mijn bestaande router gebruiken?

Ja, je kunt een access point met je bestaande router verbinden om de draadloze dekking en prestaties te verbeteren. Je sluit het access point eenvoudigweg via een Ethernetkabel op je router aan en configureert het volgens de instructies van de fabrikant.

Hoeveel access points heb ik voor mijn huis/kantoor nodig?

Het aantal benodigde access points hangt van de grootte van jouw huis of kantoor, evenals andere factoren zoals bouwmaterialen en interferentiebronnen af. Voor een optimale dekking wordt over het algemeen één access point per verdieping aanbevolen.

Kan ik meerdere access points met elkaar verbinden?

Ja, je kunt meerdere access points met elkaar verbinden om zo een groter draadloos netwerk te creëren. Dit wordt vaak in grote gebouwen of complexe netwerkomgevingen waar één enkel access point niet voldoende is gedaan om alsnog een volledige dekking te kunnen bieden.

Wat zijn enkele belangrijke functies waar ik bij het kiezen van een access point op moet letten?

Wanneer je voor een acces point kiest zijn er enkele belangrijke functies waarop je moet letten. Kijk naar de maximale bandbreedte, de ondersteunde wifi-standaarden, de aanwezigheid van meerdere antennes en de mogelijkheid tot het creëren van gastnetwerken.

Heb jij problemen met het bereik van je internetverbinding?

Beste Acces point kopen om het netwerk uit te breiden

Door een acces point te installeren kun je het bereik van je internetverbinding aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is overal in huis een stabiele internetverbinding
 • Overal in huis op al je apparaten snel kunnen internetten
 • Geen haperingen tijdens het streamen of tijdens video gesprekken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg