AirPlay instellen op Apple-apparaten: Zo stream je video en audio!

Je wilt je apparaten via airplay verbinden en met meerdere speakers van een naadloze draadloze streaming ervaring genieten. Gelukkig is het instellen van AirPlay een fluitje van een cent. In deze gids laten we je zien hoe je media met AirPlay in een mum van tijd naar verschillende apparaten in huis kunt streamen.

Of je nu muziek, video’s of foto’s wilt delen, door AirPlay op je Apple apparaten in te stellen kun je content moeiteloos tussen al je Apple-apparaten streamen. We zullen stapsgewijs door de configuratieprocessen gaan, zodat je binnen de kortste keren van draadloos entertainment kunt genieten.

Wat is AirPlay en hoe werkt het

Draadloze technologie

AirPlay is een draadloze technologie waarmee je media vanaf je Apple-apparaten naar andere compatibele apparaten en speakers kunt streamen. Door wifi-netwerken te gebruiken kunnen AirPlay apparaten met elkaar communiceren en content afspelen. Dit betekent dat je muziek, video’s en foto’s met airplay eenvoudig tussen verschillende apparaten in je huis kunt delen.

AirPlay instellen en media streamen

Met AirPlay kun je audio of video moeiteloos vanaf je iPhone, iPad of Mac naar een ander apparaat, zoals een Apple TV of een luidspreker die compatibel is met AirPlay sturen. AirPlay biedt veel flexibiliteit en gemak om media op verschillende schermen of luidsprekers in huis af te spelen.

Wil jij je media op een groter scherm kunnen bekijken?

Multimedia via Airplay streamen

Met AirPlay kun je alles wat je maar wilt streamen naar je grotere scherm door sturen

 • Dat is films in topkwaliteit
 • real-life gamen
 • presentaties delen als een pro

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Media eenvoudig delen

Stel je voor dat je ’s avonds na een lange werkdag thuis komt. Je wilt ontspannen door terwijl je kookt naar muziek te luisteren. Met AirPlay hoef je alleen maar op het icoontje te drukken en de muziek wordt direct via de luidsprekers in de keuken afgespeeld. Hierdoor heb je geen gedoe meer met kabels of ingewikkelde configuraties – je kunt gewoon eenvoudigweg waar jij dat wilt van je favoriete nummers genieten.

Eén groot voordeel van Airplay is dat het draadloos is, wat betekent dat er tussen de bron (bijv. iPhone) en het doelapparaat (bijv. speaker) geen fysieke verbinding nodig is. Dit maakt het niet alleen handiger in gebruik, maar zorgt er ook voor dat je leefruimte vrij van rommelige draden en kabels blijft.

AirPlay instellen op Apple-apparaten

Verbinding met hetzelfde wifi-netwerk

Om AirPlay in te stellen, is het belangrijk dat al je apparaten met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je apparaten elkaar kunnen vinden en via AirPlay met elkaar kunnen communiceren. Als je iPhone bijvoorbeeld op “Netwerk A” is aangesloten terwijl jouw Apple TV met “Netwerk B” verbonden is, zal de AirPlay functionaliteit niet werken.

Wanneer al je apparaten, zoals je iPhone, iPad en Apple TV met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn, kun je tijdens het gebruik van AirPlay van een naadloze gebruikerservaring genieten. Dit betekent dat je video’s, foto’s en muziek zonder enige onderbrekingen moeiteloos vanaf je iPhone naar je Apple TV kunt streamen. Stel je voor dat je op je iPhone een spannende film aan het kijken bent en je wilt deze graag op een groter scherm bekijken. Met AirPlay kun je de video eenvoudig naar je Apple TV streamen, zodat je in de comfort van je eigen huis van een bioscoopachtige ervaring kunt genieten.

De stappen om AirPlay in te stellen

AirPlay is een handige functie waarmee je media draadloos vanaf je Apple-apparaat naar een ander apparaat, zoals een Apple TV of een luidspreker kunt streamen. Hieronder staan de stappen om AirPlay in te stellen:

 1. Controleer of je apparaten compatibel zijn: Zorg ervoor dat zowel je Apple-apparaat als het ontvangende apparaat AirPlay ondersteunen. Niet alle oudere modellen zijn compatibel, dus controleer de specificaties voordat je begint.
 2. Verbind je apparaten met hetzelfde netwerk: Zorg ervoor dat zowel je Apple-apparaat als het ontvangende apparaat met hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn verbonden. AirPlay werkt alleen als beide apparaten zich in hetzelfde netwerk bevinden.
 3. Open het bedieningspaneel: Om het bedieningspaneel op je iPhone of iPad te openen moet je vanaf de onderkant van het scherm omhoog vegen. Op een Mac kun je in de menubalk op het AirPlay-pictogram drukken.
 4. Selecteer het ontvangende apparaat: In het bedieningspaneel zie je een lijst met beschikbare AirPlay-apparaten. Druk op het apparaat waarop je wilt streamen.
 5. Start de streaming: Zodra je het ontvangende apparaat hebt geselecteerd, kun je direct streamen. Open de app of het bestand dat je af wilt spelen en druk op het AirPlay-pictogram om de stream te starten.
 6. Pas het volume aan: Als je het volume aan wilt passen, kun je dit op zowel het Apple-apparaat als het ontvangende apparaat doen. Zorg ervoor dat het volume op beide apparaten op een geschikt niveau is ingesteld.
 7. Stop de streaming: Wanneer je klaar bent met streamen, kun je de AirPlay verbinding eenvoudig verbreken. Dit kan via het bedieningspaneel op je Apple-apparaat worden gedaan of door de AirPlay optie op het ontvangende apparaat uit te schakelen.

Met deze eenvoudige stappen kun je AirPlay gemakkelijk instellen en media draadloos streamen. Of je nu een film op een groter scherm wilt kijken of muziek op een luidspreker af wilt spelen, met AirPlay is dit mogelijk. Probeer het zelf en ontdek hoe handig het kan zijn!

Video en audio met AirPlay streamen

Draadloos streamen

Met AirPlay instellen kun je eenvoudig draadloos video’s en audio streamen vanaf je iPhone, iPad of Mac naar een compatibel apparaat, zoals een Apple TV of luidspreker. Dit betekent dat je jouw favoriete content direct vanaf je mobiele apparaat kunt bekijken of beluisteren op een groter scherm of krachtiger geluidssysteem. Het instellen van AirPlay is snel en gemakkelijk, waardoor je binnen no-time kunt genieten van al jouw media op de gewenste apparaten.

Je hoeft alleen maar op het AirPlay-pictogram te tikken in de desbetreffende app om de inhoud te beginnen streamen. Of het nu gaat om grappige video’s op YouTube, spannende series op Netflix of jouw favoriete nummers via Apple Music, AirPlay maakt het mogelijk om naadloos tussen verschillende apps te schakelen terwijl je geniet van hoogwaardige streaming zonder vertraging of onderbrekingen.

Stabiele verbinding

De stabiele verbinding die AirPlay biedt, zorgt ervoor dat je tijdens het afspelen van media geen last van buffering of kwaliteitsverlies hebt. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld via AirPlay een film op een Apple TV kastje aan het kijken bent, deze zonder haperingen soepel wordt afgespeeld. De technologie achter AirPlay waarborgt niet alleen de kwaliteit van de gestreamde content, maar ook de connectiviteit tussen je apparaten.

AirPlay instellen en een stabiele internetverbinding gebruiken

Op Apple-apparaten is Airplay een handige functie. Met deze functie kun je media draadloos delen en op andere Airplay-apparaten afspelen. Je hebt alleen een Wi-Fi-netwerk nodig en moet de Airplay-instellingen openen om de verbinding met het gewenste apparaat tot stand te brengen. Vervolgens kun je video’s, muziek, foto’s en presentaties gemakkelijk delen en afspelen. Omdat je verschillende soorten media draadloos kunt delen is AirPlay  ideaal voor feestjes, vergaderingen of gezellige avonden met vrienden en familie.

Het scherm van je iPhone of iPad via AirPlay Mirroring spiegelen

Het scherm draadloos spiegelen

Wil jij het scherm van je iPhone of iPad graag draadloos naar een groter scherm, zoals een televisie spiegelen? Met AirPlay Mirroring is dat mogelijk. Dit is handig als je bijvoorbeeld foto’s wilt laten zien, presentaties wilt geven of games op een groter scherm wilt spelen.

Via het bedieningspaneel op je iOS-apparaat kun je AirPlay Mirroring eenvoudig inschakelen. Zorg ervoor dat zowel het apparaat als het doelapparaat (bijv. Apple TV) met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden. Vervolgens hoef je alleen maar op “AirPlay” te drukken en het gewenste AirPlay apparaat waarmee je wilt verbinden te selecteren.

Met behulp van deze functie kun je in plaats van beperkt tot de grootte van je mobiele apparaat te zijn op een groter scherm van content van streamingdiensten zoals Netflix, YouTube en Spotify genieten.

Wil jij je media op een groter scherm kunnen bekijken?

Multimedia via Airplay streamen

Met AirPlay kun je alles wat je maar wilt streamen naar je grotere scherm door sturen

 • Dat is films in topkwaliteit
 • real-life gamen
 • presentaties delen als een pro

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geschikt voor diverse situaties

Of je nu thuis bent en een filmavondje met vrienden organiseert, in de klas staat en een presentatie moet geven, of gewoonweg wat comfortabeler naar foto’s die op jouw telefoon staan wilt kijken; Airplay Mirroring biedt veelzijdige mogelijkheden voor verschillende situaties.

Stel dat je besluit om samen met vrienden naar vakantiefoto’s die iemand tijdens de laatste reis heeft gemaakt te kijken. In plaats van rondom een klein telefoonscherm te dringen, kun je eenvoudig allemaal comfortabel gaan zitten, terwijl de foto’s via Airplay Mirroring draadloos op een groot tv-scherm worden weergegeven.

Deze functionaliteit kan ook nuttig zijn voor professionals die hun werk aan collega’s of klanten presenteren – geen gedoe meer met kabels en aansluitingen; alles wordt draadloos naar het grote presentatiescherm gestreamd.

Airplay instellen is voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik uitermate handig. Doordat alles draadloos naar het scherm wordt gestreamd is het gedoe met kabels verleden tijd. Je kunt je apparaat eenvoudig met een wifi netwerk verbinden en je inhoud zonder moeite met anderen delen. Doordat je net afhankelijk bent van fysieke verbindingen verloopt je presentatie een stuk soepeler. Naast het streamen van content komt AirPlay ook tijdens vergaderingen en brainstormsessies goed van pas.

AirPlay op de Apple Watch gebruiken

Audio via andere apparaten afspelen

Hoewel de Apple Watch geen ingebouwde luidspreker heeft, kun je hem toch gebruiken om Audio met behulp van AirPlay via andere apparaten af te spelen. Dit betekent dat jij je favoriete muziek rechtstreeks vanaf je pols naar een Bluetooth-luidspreker of koptelefoon die met een ander Apple-apparaat, zoals een iPhone of iPad is verbonden kunt streamen. Op deze manier kun je zonder dat je constant aan je telefoon gekluisterd hoeft te zijn overal in huis van draadloze muziek genieten.

Met behulp van de Now Playing-app kun je de afspeelfuncties eenvoudig via AirPlay vanaf je Apple Watch bedienen. Hierdoor heb je de volledige controle over wat er wordt afgespeeld en kun je nummers pauzeren, overslaan of het volume aanpassen zonder dat je iedere keer naar het bronapparaat hoeft te gaan.

Gemakkelijke bediening

Met AirPlay op je Apple Watch heb je de mogelijkheid om audio zonder dat je naar het apparaat hoeft te lopen draadloos op andere apparaten af te spelen. Met slechts een paar tikken op je horloge kun jij je favoriete afspeellijst gemakkelijk via de luidsprekers in de keuken afspelen. Het bedieningspaneel kan worden geopend door op het beginscherm van je horloge naar beneden te vegen. Nadat je het bedieningspaneel hebt geopend, kun je het gewenste apparaat selecteren om de muziek af te spelen.

Op de Apple Watch is AirPlay handig en flexibel. Je kunt muziek zonder dat jij je telefoon tijdens het sporten hoeft te pakken eenvoudig bedienen en afspelen. Thuis kun je muziek draadloos op een luidspreker in een andere kamer afspelen. Met AirPlay ben jij, waar je ook bent, altijd de baas over je muziekervaring. Ontdek de mogelijkheden van AirPlay op je Apple Watch zelf en geniet van een nieuwe manier van naar muziek luisteren.

Muziek en video’s op meerdere apparaten afspelen met AirPlay 2

Synchroniseren van muziek en video’s

Met AirPlay 2 kun je dezelfde muziek of video’s gemakkelijk synchroniseren en op meerdere compatibele apparaten in verschillende kamers afspelen. Stel je voor dat je een feestje geeft en de hele ruimte met je favoriete afspeellijst wilt vullen. Met AirPlay 2 kun je zonder onderbreking in de muziek naadloos van de woonkamer naar de keuken gaan. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om tijdens feestjes en andere gelegenheden de perfecte sfeer te creëren.

AirPlay instellen en multiroom audio gebruiken

Daarnaast is deze functie handig als je bijvoorbeeld een film op je iPad kijkt en deze vervolgens moeiteloos op de televisie in de woonkamer voort wilt zetten. Dit zorgt voor een soepele kijkervaring zonder dat je gedoe met kabels of ingewikkelde instellingen hebt.

Meeslepende luisterervaring creëren

Door AirPlay 2 te gebruiken, kun je een meeslepende luisterervaring creëren door muziek in het hele huis via verschillende speakers af te laten spelen. Stel je voor dat terwijl je in de keuken aan het koken bent, je favoriete nummer via de speaker in die ruimte wordt afgespeeld, terwijl dezelfde muziek tegelijkertijd synchroon op andere speakers elders in huis wordt afgespeeld.

Dit biedt niet alleen gemak, maar verhoogt ook het plezier van je dagelijkse activiteiten door ze met je favoriete geluidstrack te begeleiden. Of het nu tijdens het lezen om rustgevende achtergrondmuziek of tijdens het schoonmaken om energieke beats gaat, met AirPlay 2 is dit allemaal mogelijk.

Individuele apparaten bedienen

Met AirPlay 2 heb je in iedere kamer de volledige controle over het geluid. Je kunt apparaten individueel bedienen en het volume aanpassen. Of je nu muziek door het hele huis af wilt spelen of in de keuken rustig naar een podcast wilt luisteren, met AirPlay 2 kun je aan ieders behoeften voldoen. AirPlay 2 kan eenvoudig en intuïtief worden ingesteld waardoor je de perfecte audio-ervaring in huis snel kunt creëren.

Met AirPlay 2 kun je muziek draadloos op meerdere apparaten in huis afspelen. Je hebt alleen een compatibel apparaat en een luidspreker die AirPlay 2 ondersteunt nodig. Met een paar tikken op het scherm kun je je muziek naar de gewenste luidspreker streamen. Tegelijkertijd kunnen anderen hun eigen muziek op andere luidsprekers afspelen. Om een naadloze geluidservaring door het huis te creëren kun je meerdere luidsprekers in verschillende kamers synchroniseren.

Problemen met de AirPlay installatie oplossen

Controleer de WiFi verbinding

Als je problemen ondervindt bij het instellen van AirPlay, is de eerste stap om te controleren of al je apparaten met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden. Zorg ervoor dat zowel je iPhone, iPad, Mac als de compatibele AirPlay-apparaten met hetzelfde netwerk verbonden zijn. Voor een soepele werking van AirPlay is dit van essentieel belang.

Zorg er ook voor dat er op je wifi-netwerk geen beperkingen die op de werking van AirPlay van invloed kunnen zijn zijn ingesteld. Als alle apparaten correct zijn verbonden en er nog steeds problemen optreden, ga dan verder met de volgende stappen.

Software-updates installeren

Ontbrekende software updates voor zowel je Apple als je compatibele AirPlay apparaten is een veelvoorkomende reden voor problemen bij het instellen van AirPlay. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig controleert of er updates voor zowel je Apple-apparaten als de compatibele AirPlay-apparaten beschikbaar zijn.

Om te zien of er nieuwe updates beschikbaar zijn  moet je de instellingen op je iPhone, iPad of Mac openen en vervolgens naar ‘Software-update’ navigeren. Voor compatibele Airplay-apparaten kun je via hun respectievelijke apps of websites controleren of er firmware-updates beschikbaar zijn.

Herstart en reset

Als na het uitvoeren van bovenstaande stappen nog steeds problemen optreden bij het instellen van Airplay, kun je proberen om alle betrokken apparaten opnieuw op te starten. Soms kan dit eenvoudige proces eventuele tijdelijke storingen verhelpen die interfereren met de werking van Airplay.

AirPlay instellen en apparaten opnieuw opstarten

Daarnaast kun je overwegen om specifieke instellingen voor Airplay naar hun standaardwaarden terug te zetten. Dit kan worden gedaan door in het menu naar de desbetreffende instelling te gaan en de daarvoor gekozen opties selectief naar hun oorspronkelijke staat terug te zetten.

Geschikte toestellen en speakers voor AirPlay 2

Compatibele Apple-apparaten

AirPlay 2 is een handige functie die op verschillende Apple-apparaten, waaronder iPhones, iPads, Macs en Apple Watches beschikbaar is. Met AirPlay 2 kun je audio eenvoudig vanaf deze apparaten naar andere compatibele speakers of apparaten in je huis streamen. Hiermee kun je muziek draadloos vanaf je iPhone naar bijvoorbeeld een speaker in de woonkamer of keuken afspelen.

Het is belangrijk om te controleren of jouw specifieke apparaat compatibel is met AirPlay 2. Voor iPhones en iPads moet er ten minste iOS 11.4 of nieuwer op het apparaat zijn geïnstalleerd, terwijl Macs op macOS Mojave (10.14) of later moeten draaien. Door de laatste software updates op je apparaten te installeren, kun je optimaal van de mogelijkheden van AirPlay 2 profiteren.

Compatibele speakers

Om audio via AirPlay 2 te kunnen streamen, heb je geschikte Apple-apparaten en speakers nodig. Gelukkig zijn er steeds meer speakers die deze technologie ondersteunen. AirPlay 2 kan naadloos met andere Apple-apparaten worden geïntegreerd en biedt ook multiroom-audio ondersteuning. AirPlay 2 kan eenvoudig worden ingesteld. Als je AirPlay in wilt stellen moeten zowel het doal apparaat zoals de iPhone, iPad of de Apple computer met met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden.

Wanneer je naar een speaker die AirPlay 2 ondersteund zoekt is het belangrijk dat je voordat je de speaker gaat kopen goed naar de specificaties kijkt. AirPlay 2 wordt namelijk niet door iedere draadloze speaker ondersteund. Let daarom goed op de productbeschrijving of verpakking voor de vermelding van compatibiliteit met AirPlay 2. 

De HomePod-speakers van Apple zelf zijn een bekend voorbeeld van een populaire speakerlijn die de Airplay-technologieën volledig ondersteunen. Deze krachtige slimme luidsprekers werken naadloos met andere Apple-apparaten samen en gebruiken geavanceerde audiotechnologieën om in iedere kamer waarin ze worden geplaatst rijk geluid te leveren.

De voordelen en de mogelijkheden van AirPlay

Media naadloos delen

Door AirPlay in te stellen kun je media zonder gedoe met kabels eenvoudig tussen al je Apple-apparaten delen. Het is een handige manier om foto’s, video’s of muziek snel vanaf je iPhone, iPad, of Mac naar een groter scherm of luidsprekers te streamen.

Het gemak van draadloos delen betekent dat je niet meer afhankelijk van fysieke verbindingen bent. Je kunt gewoon op de AirPlay-knop drukken en binnen enkele seconden op een compatibel scherm of luidspreker van je favoriete inhoud genieten.

Verbeterde streamingervaring

De AirPlay-instelling biedt een naadloze streamingervaring met hoge geluidskwaliteit en beeldkwaliteit. Of je nu naar muziek luistert, een film bekijkt of games speelt, de draadloze overdracht zorgt voor minimale vertraging en behoudt de oorspronkelijke audiokwaliteit.

Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld films via AirPlay 2 naar geschikte tv’s zoals die in het vorige gedeelte zijn besproken streamt, je zonder compromissen van heldere dialogen, indrukwekkende geluidseffecten en verbluffende visuele details kunt genieten.

Multiroom-audio en synchronisatie

Door AirPlay 2 in te stellen, kun je van multiroom-audio waarbij dezelfde muziek op verschillende apparaten in meerdere kamers synchroon wordt afgespeeld genieten. Dit creëert een meeslepende luisterervaring door het hele huis.

Bovendien kun je AirPlay 2 gebruiken om muziek te synchroniseren en op meerdere apparaten af te spelen. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld muziek op één apparaat, zoals jouw iPhone afspeelt, dat je zonder onderbreking moeiteloos naar een ander apparaat – zoals je HomePod-luidspreker over kunt schakelen.

Laatste opmerkingen

Nu je weet hoe je AirPlay moet instellen en gebruiken, kun je er optimaal van profiteren. Je kunt muziek draadloos afspelen, video’s streamen en je iPhone-scherm spiegelen. Voor een probleemloze ervaring is het belangrijk dat je voor apparaten en speakers kiest die compatibel zijn met AirPlay 2. En als je problemen tegenkomt, weet je nu hoe je ze op kunt lossen. Geniet van de vrijheid en het gemak van AirPlay!

AirPlay instellen

Blijf op de hoogte van eventuele updates of nieuwe functies van AirPlay, zodat je altijd het meeste uit deze handige technologie kunt halen. Nu je weet hoe je AirPlay kunt instellen en gebruiken, staat niets meer in de weg om jouw entertainmentervaring naar een hoger niveau te tillen.

Veel gestelde vragen

Wat is AirPlay en hoe werkt het?

AirPlay is een technologie dat door Apple is ontwikkeld om media draadloos tussen apparaten te kunnen streamen. Hiermee kun je foto’s, video’s, muziek en meer op compatibele schermen en speakers delen.

Hoe stel ik AirPlay op mijn Apple-apparaten in?

Je kunt AirPlay instellen door naar de instellingen van je Apple-apparaat te gaan en vervolgens naar “AirPlay” of “Schermdeling” te zoeken. Selecteer het gewenste apparaat waarop je af wilt spelen en volg de instructies om de verbinding tot stand te brengen.

Kan ik mijn iPhone- of iPad-scherm via AirPlay Mirroring spiegelen?

Ja, met AirPlay Mirroring kun je het scherm van je iPhone of iPad draadloos naar een ander scherm, zoals een Apple TV spiegelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld op een groter scherm presentaties geven of content met anderen delen.

Welke toestellen en speakers zijn geschikt voor AirPlay 2?

Het is handig om apparaten te hebben die AirPlay 2 ondersteunen. Controleer de specificaties van je apparaten voordat je ze koopt, zodat je zeker weet dat ze AirPlay 2 ondersteunen. Met deze streamingtechnologie kun je media draadloos vanaf je iPhone, iPad of Mac naar je televisie, luidsprekers en andere compatibele apparaten streamen en optimaal van al je media genieten.

Wat zijn de voordelen en de mogelijkheden van Airplay?

Met Airplay kun je multimedia zonder gedoe met kabels naadloos tussen verschillende apparaten delen. Via compatibele speakers kun je van hoogwaardige audio-ervaringen genieten, video’s moeiteloos naar grote schermen streamen en voor een meeslepende luisterervaring zelfs meerdere apparaten synchroniseren.

Wil jij je media op een groter scherm kunnen bekijken?

Multimedia via Airplay streamen

Met AirPlay kun je alles wat je maar wilt streamen naar je grotere scherm door sturen

 • Dat is films in topkwaliteit
 • real-life gamen
 • presentaties delen als een pro

Dit is nog maar een topje van de ijsberg