Android Auto installeren – stapsgewijze handleiding

Wil je jouw autorit in Nederland naar een hoger niveau tillen? Ben je het zat om tijdens het rijden constant je telefoon vast te moeten houden? Dan is Android Auto de oplossing voor jou! Met Android Auto kun je jouw smartphone eenvoudig in je din autoradio integreren, waardoor je zonder afgeleid te worden toegang hebt tot handige functies en apps. In dit artikel ontdek je hoe je Android Auto kunt installeren en leer je meer over de voordelen van het werken met Android Auto binnen Nederland.

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om te weten welke versie van Android wordt ondersteund en welke informatie en instellingen voor je voertuig in Nederland nodig zijn. Gelukkig is het installatieproces eenvoudig en kunnen de meeste moderne auto’s die met een compatibel infotainmentsysteem zijn uitgerust Android Auto gebruiken. Stap voor stap vertellen we welke benodigde stappen je moet nemen om Android Auto te installeren. Hierdoor kun jij binnen no-time van deze handige functie genieten. 

Dus waar wacht je nog op? Stuur een bericht en zeg vaarwel tegen onhandige telefoongesprekken of het tikken op het scherm terwijl je rijdt. Ontdek hoe jouw stem en simpele tikbewegingen alles met Android Auto van Google kunnen regelen!

Controleer of je auto compatibel is met Android Auto en schakel het in:

Controleer de compatibiliteit van je auto met Android Auto

Voordat je met de installatie van Android Auto start, is het belangrijk om te controleren of de auto compatibel is met dit systeem. Momenteel ondersteund niet iedere auto Android Auto. Met de onderstaande stappen kun je controleren of jouw voertuig geschikt is. 

Android Auto installeren en in de auto integreren
 1. Raadpleeg het dashboard van je voertuig: In het dashboard van je voertuig kun je vaak informatie over de ondersteuning van het infotainmentsysteem vinden. Hiervoor moet je de handleiding naar informatie over de compatibiliteit met Android Auto zoeken.
 2. Bezoek de website van de fabrikant: Veel autofabrikanten hebben op hun website informatie  over welke modellen en bouwjaren compatibel met Android Auto zijn. Ga naar de website van de fabrikant van de auto en zoek op het dashboard naar deze informatie. Verbind de telefoon met het voertuig en maak direct gebruik van Android Auto.
 3. Als je na het volgen van de bovenstaande stappen nog steeds over de comptabiliteit met het voertuig twijfelt, neem dan contact op met de klantenservice van de autofabrikant. Zij kunnen jou vertellen of jouw specifieke model geschikt is voor Android Auto.

Wil jij Android Auto gemakkelijk van je telefoon alle mogelijkheden van Android auto kunnen benutten?

Android Auto installeren en als 2 din in de auto installeren

Door Android Auto op je telefoon of tablet te installeren kun jij alle mogelijkheden van de Android autoradio benutten.

 • Dat is: zelf kunnen kiezen welke apps je voor de navigatie gebruikt
 • Via streamingdiensten naar muziek kunnen luisteren
 • Je telefoon met de radio koppelen zodat je handsfree gesprekken kunt voeren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Volg eenvoudige instructies om Android Auto op je auto in te schakelen

Als blijkt dat jouw voertuig compatibel is met Android Auto, kun je het systeem vervolgens eenvoudig inschakelen. Volg deze stappen om met Google Maps aan de slag te gaan.

 1. Update je de Android telefoon: Zorg ervoor dat voordat je de auto met de telefoon gaat verbinden, beiden besturingssystemen naar de laatste versie zijn bijgewerkt. 
 2. Koppel de telefoon met Android Auto: Door de telefoon met Android Auto te koppelen kunnen alle handige apps en functies worden gebruikt.
 3. Open Google Maps: Om met Google Maps te kunnen navigeren moet deze app vanuit Android Auto worden geopend.

Download en installeer de Android Auto-app op je telefoon:

Hoe kun je de officiële Android Auto-app downloaden en installeren?

Als je een Android-telefoon hebt, kun je van de handige functies van Android Auto genieten. Met deze app kun je de telefoon met het entertainmentsysteem van je auto verbinden, zodat je onderweg gemakkelijk toegang tot navigatie, muziek en meer hebt. Hieronder staan de stappen hoe je de app kunt downloaden en vervolgens kunt installeren:

 1. Open de Google Play Store op de Android-telefoon.
 2. Je kunt “Android Auto” zelfs vinden door in de zoekbalk bovenaan het scherm te zoeken. Je hoeft alleen maar “Android Auto” in te tikken en vervolgens op de installatieknop drukken.
 3. Druk de officiële Android Auto-app aan en verbind de telefoon met het voertuig.
 4. Controleer bij het selecteren van een Android Auto app of de ontwikkelaar net zoals Android Auto “Google LLC” is. Door hierop te letten weet je zeker dat je de juiste app voor het gebruik in jouw voertuig kiest.
 5. Tik op “Installeren” om het de Android Auto download- en installatieproces te starten.

Ontdek waar je de app in de Google Play Store kunt vinden

De Google Play Store is dé plek waar je allerlei apps voor jouw Android-telefoon, waaronder ook Android Auto, kunt vinden. Volg deze eenvoudige stappen om snel toegang tot het voertuig te krijgen.

 1. Open het startscherm van de telefoon.
 2. Zoek naar het pictogram van de “Google Play Store” en druk deze aan om Android auto te openen.
 3. Als je deze eenmaal hebt geopend, zie je bovenaan het scherm een zoekbalk.
 4. Typ in deze zoekbalk “Android Auto” en druk vervolgens op enter of tik naast de zoekbalk op het vergrootglas pictogram.

Verbind de telefoon via een USB-kabel met de auto:

Installeren van Android Auto in de auto kan een geweldige manier zijn om de smartphone in de auto te integreren en de apps en functies terwijl je onderweg bent veilig te gebruiken. Bij het installatieproces is het verbinden van de telefoon met de auto via een USB-kabel een belangrijke stap. Hieronder staan een paar eenvoudige stappen waarmee je de auto via een USB kabel met de mobiele telefoon kunt verbinden:

Stap 1: Sluit je telefoon eenvoudigweg op de USB-poort van de auto aan

Als eerste moet je de USB-poort in de auto vinden en daarop de telefoon aansluiten. De meeste moderne voertuigen hebben een USB-poort die speciaal voor het aansluiten van apparaten zoals smartphones is ontworpen. Zodra je de poort hebt gevonden, sluit je de USB-kabel van je telefoon eenvoudigweg op de poort aan.

Stap 2: Zorg ervoor dat beide apparaten via een USB-kabel correct zijn verbonden

Nadat je de kabel op het voertuig hebt aangesloten, moet je beide apparaten correct verbinden. Controleer of de kabel zowel op de USB-poort in de auto als oplaadpoort van je telefoon stevig is aangesloten. Door op de aansluiting van de telefoon en de auto te letten kan er een stabiele verbinding tussen het voertuig en de telefoon tot stand wordt gebracht.

Stap 3: Waarom deze verbinding voor het gebruik van Android Auto in de auto van essentieel belang is

Nu beide apparaten correct zijn verbonden, kun jij van alle functies en mogelijkheden van Android Auto in jouw voertuig genieten.

Activeer Android Auto op het scherm van je auto:

Snel en gemakkelijk toegang tot Android Auto

Wil je de handige functies van Android Auto graag gebruiken terwijl je onderweg bent? Het Android Auto-scherm kun je met slecht enkele stappen op het dashboard van de auto activeren. Hierdoor krijg je toegang tot allerlei handige apps en functionaliteiten, zodat je veilig en gemakkelijk kunt navigeren, bellen, berichten versturen en nog veel meer. Hieronder vertellen we hoe je Android Auto kunt installeren en op het scherm van de auto kunt activeren.

Android Auto installeren en als 2 din in de auto installeren

Waar vind je de optie om Android Auto te activeren?

Om te beginnen moet het voertuig compatibel met Android Auto zijn. Vele moderne auto’s bieden deze mogelijkheid al standaard aan. Controleer door de handleiding te raadplegen of contact op te nemen met de fabrikant of de auto geschikt is voor Android Auto.

Als jouw auto compatibel is, volg deze stappen dan om Android Auto te activeren:

 1. Verbind de smartphone met de USB-poort in de auto om zonder problemen tijdens het rijden de handige functies te kunnen gebruiken.
 2. Op het dashboard van de auto komt er mogelijk een melding tevoorschijn waarin wordt gevraagd of je verbinding met Android Auto wilt maken. Tik op “Ja” om verder te gaan.
 3. Als er geen melding verschijnt, zoek dan in het menu van het infotainmentsysteem of navigatiescherm van de auto naar een “Android Auto”-optie.
 4. Druk op “Android Auto” om de app te openen en de verbinding tot stand te brengen.

Selecteer Android Auto op het scherm van je auto:

Android Auto is een handige functie waarmee je jouw Android-telefoon met het infotainmentsysteem van jouw auto kunt koppelen. Hierdoor kun je gemakkelijk toegang tot verschillende apps en functies krijgen, zoals navigatie, muziek en berichten, terwijl je veilig op de weg blijft. Om te genieten van de voordelen van Android Auto, moet je eerst de juiste instellingen op het scherm van de auto selecteren. Volg de stappen hieronder om Android Auto correct te installeren en te activeren:

Hoe je Android Auto als de gewenste modus op het scherm van jouw auto kunt selecteren

 1. Zorg ervoor dat jouw telefoon compatibel is met Android Auto en dat je de nieuwste versie van de app hebt geïnstalleerd.
 2. Om aan de slag te gaan moet je de auto starten en het infotainmentscherm van de Android inschakelen.
 3. Zoek naar een fysieke knop of een touchscreen-optie waarmee je tussen verschillende modi zoals “Android Auto”, “auto Android”, “Media”, “Radio” of “Telefoon” kunt schakelen.
 4. Als je de juiste modus hebt gevonden, lees dan onderstaande instructies door om Android Auto te kunnen gebruiken.

Wil jij Android Auto gemakkelijk van je telefoon alle mogelijkheden van Android auto kunnen benutten?

Android Auto installeren en als 2 din in de auto installeren

Door Android Auto op je telefoon of tablet te installeren kun jij alle mogelijkheden van de Android autoradio benutten.

 • Dat is: zelf kunnen kiezen welke apps je voor de navigatie gebruikt
 • Via streamingdiensten naar muziek kunnen luisteren
 • Je telefoon met de radio koppelen zodat je handsfree gesprekken kunt voeren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Ontdek waar deze optie zich bevindt en hoe je deze kunt activeren

 1. Als je een fysieke knop hebt gevonden, druk dan herhaaldelijk op deze knop totdat je bij de “Android Auto”-modus komt.
 2. Als er sprake is van een touchscreen-interface, druk dan op het pictogram dat met Android Auto overeenkomt.

Installeer apps voor Android Auto buiten de Google Play Store:

Hoe je apps voor Android Auto kunt installeren die niet in de Google Play Store beschikbaar zijn

Android Auto is een geweldige tool om de smartphone met het infotainmentsysteem van de auto te integreren. Hoewel de Google Play Store een grote verscheidenheid aan apps biedt, zijn er soms specifieke apps die niet in de Play Store beschikbaar zijn, maar wel met Android Auto compatibel zijn. Gelukkig kunnen deze apps nog steeds worden geïnstalleerd en gebruikt. Hieronder staat beschreven hoe je dit het beste kunt doen:

 1. Schakel onbekende bronnen in: Ga naar de instellingen van jouw Android-telefoon en zoek hier naar “Beveiliging” of “Privacy”. Om apps van onbekende bronnen te kunnen installeren moet je  “Onbekende bronnen” inschakelen. Nadat je deze optie hebt ingeschakeld kun je apps vanuit andere bronnen dan de Play Store installeren.
 2. Zoek naar alternatieve app-winkels: Er zijn verschillende alternatieve app-winkels waar je APK-bestanden die geschikt zijn voor Android Auto kunt vinden. Enkele populaire opties zijn APKMirror, Aptoide en Amazon Appstore.
 3. Download APK-bestanden: Zoek op een van deze alternatieve app-winkels naar de gewenste app en download het bijbehorende APK-bestand naar de telefoon.
 4. Installeer de app: Navigeer naar het gedownloade APK-bestand op de telefoon en druk hierop om de installatie te starten. Volg op het scherm eventuele instructies om het proces te voltooien.
 5. Open Android Auto: Nadat je de app hebt geïnstalleerd kun je deze gebruiken door Android Auto te openen en de app te openen door erop te drukken. 

Haal met behulp van Google Assistent meer uit Android Auto:

Ontdek tijdens het gebruik van Android Auto de kracht van Google Assistent

Met Android Auto kun je jouw telefoon eenvoudig met het infotainmentsysteem van jouw auto verbinden. Maar wist je dat je nog meer uit deze handige functie kunt halen door Google Assistent te gebruiken? Google Assistent is een krachtige stemgestuurde assistent die je helpt om handsfree toegang tot informatie en functies te krijgen terwijl je onderweg bent.

Spraak commando's gebruiken om na het Android Auto installeren te kunnen bedienen

Welke spraakopdrachten en functies zijn via Google Assistent beschikbaar?

Met behulp van Google Assistent kun je verschillende taken uitvoeren zonder dat je jouw handen van het stuur hoeft te halen. Hier zijn een paar voorbeelden van spraakopdrachten en functies die via Google Assistent tijdens het gebruik van Android Auto kunnen worden gebruikt:

 • Navigeer naar jouw bestemming: Zeg gewoon “Hey Google, ga naar [bestemming]” en de Google Assistent zal automatisch op basis van jouw voorkeuren routesuggesties geven.
 • Bel contacten: Met een simpele spraakopdracht kun je iemand bellen zonder dat je jouw telefoon aan hoeft te raken.
 • Speel muziek af: Vraag de Google Assistent om jouw favoriete nummers, artiesten of afspeellijsten af te spelen terwijl je onderweg bent.
 • Ontvang berichten: Luister naar inkomende berichten en beantwoord ze handsfree met behulp van spraakopdrachten.

Tips voor draadloze Android Auto: Aanschaffen van een AAWireless-adapter

Wat is de AAWireless-adapter?

De AAWireless-adapter is een handig apparaat waarmee je draadloos met Android Auto kunt verbinden. Met deze adapter kun je jouw smartphone eenvoudig met het entertainmentsysteem van jouw auto verbinden, zonder gedoe met kabels. De adapter gebruikt zowel bluetooth als wifi om een stabiele en betrouwbare verbinding tot stand te brengen.

Ontdek waar je deze adapter kunt kopen en hoe je deze in het voertuig kunt gebruiken

De AAWireless-adapter voor auto’s met Android is bij verschillende elektronicawinkels en online retailers verkrijgbaar. Je kunt voor aankoopmogelijkheden ook rechtstreeks op de website van de fabrikant kijken. Om de adapter in jouw voertuig te gebruiken, volg je eenvoudigweg de instructies die worden meegeleverd.

 1. Sluit de adapter aan op de USB-poort van het entertainmentsysteem in jouw auto.
 2. Zorg ervoor dat Bluetooth en wifi zijn ingeschakeld op zowel jouw smartphone als het entertainmentsysteem.
 3. Koppel jouw smartphone via Bluetooth met de AAWireless-adapter.
 4. Open Android Auto op jouw smartphone en selecteer de optie “Draadloos verbinden”.
 5. Volg eventuele verdere instructies op het scherm om het installatieproces te voltooien.

Conclusie

Als je de juiste stappen volgt, kun je Android Auto eenvoudig installeren. Allereerst moet de auto compatibel met Android Auto zijn en vervolgens moet deze app worden ingeschakeld. Download vervolgens de Android Auto-app op de telefoon en installeer deze. Verbind je telefoon via een USB-kabel met de auto en activeer Android Auto op het scherm van de auto. Selecteer daarna Android Auto op het scherm van de auto om de mogelijkheden te kunnen gebruiken.

Om nog meer uit Android Auto te halen, kun je apps die met Android Auto compatibel zijn buiten de Google Play Store installeren. Daarnaast kun je Google Assistent gebruiken om extra functionaliteit aan Android Auto toe te voegen.

Als je Android Auto draadloos wilt gebruiken, overweeg dan een AAWireless-adapter aan te schaffen. Met behulp van deze adapter kun je de verbinding zonder USB-kabel tot stand brengen.

Kortom, door de juiste stappen te volgen en eventueel handige accessoires zoals de AAWireless-adapter te gebruiken, kun je probleemloos van alle functies die Android Auto tijdens het autorijden biedt genieten.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn auto compatibel is met Android Auto?

Niet alle auto’s zijn standaard compatibel met Android Auto. Je kunt controleren of jouw auto compatibel is door de handleiding van de auto te raadplegen of contact met de fabrikant op te nemen.

Kan ik apps buiten de Google Play Store voor gebruik met Android Auto installeren?

Ja, het is mogelijk om apps die compatibel zijn met Android Auto buiten de Google Play Store te installeren. Houd er echter rekening mee dat niet alle apps buiten de Play Store goed met Android Auto werken en dat sommige functionaliteiten mogelijk beperkt zijn.

Android Auto installeren en apps buiten de Google Play Store installeren

Wat is het voordeel van Android Auto draadloos gebruiken?

Wanneer je Android Auto draadloos gebruikt heb je geen USB-kabel nodig om de telefoon met de auto te verbinden. Dit betekent dat je de telefoon terwijl je Android Auto gebruikt draadloos op kunt laden en geen gedoe hebt met kabels die in de weg zitten.

Zijn er voor de AAWireless-adapter alternatieven om Android Auto draadloos te gebruiken?

Ja, naast de AAWireless-adapter zijn er ook andere adapters op de markt waarmee draadloze connectiviteit voor Android Auto mogelijk worden gemmaakt.

Wil jij Android Auto gemakkelijk van je telefoon alle mogelijkheden van Android auto kunnen benutten?

Android Auto installeren en als 2 din in de auto installeren

Door Android Auto op je telefoon of tablet te installeren kun jij alle mogelijkheden van de Android autoradio benutten.

 • Dat is: zelf kunnen kiezen welke apps je voor de navigatie gebruikt
 • Via streamingdiensten naar muziek kunnen luisteren
 • Je telefoon met de radio koppelen zodat je handsfree gesprekken kunt voeren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg