Android CarPlay: Verschillen tussen Android Auto en Apple CarPlay

Ben je op zoek naar een infotainmentsysteem dat het beste op jouw behoefte aansluit? Dan sta je waarschijnlijk voor de keuze tussen Android Auto en Apple CarPlay. Deze twee populaire systemen bieden een naadloze integratie van jouw smartphone met het display in je auto. Maar welk systeem past nu eigenlijk het beste bij jou?

Met Apple CarPlay kun je de iPhone eenvoudig verbinden en van al je favoriete apps genieten, terwijl je bij Android Auto toegang tot de Google Play Store krijgt, waardoor je een breed scala aan handige apps kunt gebruiken. Beide systemen zijn met verschillende automerken compatibel, dus er is altijd wel een optie die bij jouw auto past.

Apple CarPlay voor de navigatie gebruiken

Als het om de integratie van de smartphone in de auto gaat, is er geen twijfel dat zowel Android Auto als Apple CarPlay geweldige keuzes zijn. Dus waar wacht je nog op? Lees verder om meer over deze fantastische systemen te weten te komen en ontdek welk infotainmentsysteem het beste bij jou past!

Wat is Android Auto en hoe werkt het?

Android Auto is een handige functie waarmee je jouw smartphone in de auto kunt integreren. Met behulp van dit systeem kun je verschillende apps en functies van je telefoon bedienen zonder dat je de handen tijdens het rijden van het stuur hoeft te halen. Maar wat zijn de specifieke functies van Android Auto en hoe werkt het precies? Hieronder geef ik je een overzicht.

Wil jij je Android auto met je Apple apparaat kunnen bedienen?

Android Auto draadloos cta

Met Android CarPlay kun jij je Android auto radio met ieder Apple apparaat bedienen.

 • Dat is: je volledig op de weg kunnen concentreren
 • Geen gedoe met kabels
 • De Android auto radio gemakkelijk met je Apple apparaat kunnen bedienen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Een overzicht van de functies van Android Auto

Met Android Auto kun je diverse taken uitvoeren zonder dat je jouw telefoon vast hoeft te houden. Hierdoor kun jij tijdens het rijden op de weg gefocust blijven terwijl je tegelijkertijd handige functies van de telefoon kunt gebruiken. Enkele belangrijke functies zijn:

 1. Navigatie: Met behulp van Google Maps kun je de weg naar jouw bestemming eenvoudig vinden. Je kunt navigatie-instructies op het scherm van jouw auto ontvangen, zodat je zonder steeds op jouw telefoon te moeten kijken veilig kunt blijven rijden.
 2. Muziek en media: Luister via apps zoals Spotify, Apple Music of Audible naar jouw favoriete muziek, podcasts of audioboeken. Bedien de afspeelfuncties rechtstreeks via het touchscreen van de auto of gebruik spraakbesturing om handsfree van entertainment onderweg te genieten.
 3. Communicatie: Blijf terwijl je aan het rijden bent verbonden met anderen. Met Android Auto kun je met behulp van spraakbesturing en apps zoals WhatsApp en Telegram bellen, berichten verzenden en ontvangen.
 4. Spraakbesturing: Een belangrijk voordeel van Android Auto is dat je spraakgestuurde commando’s kunt geven. Hiermee kun je handsfree bellen, berichten verzenden, muziek afspelen en navigatie-instructies ontvangen. Door simpelweg “Hey Google” te zeggen gevolgd door jouw commando, kun je de gewenste actie zonder jouw handen van het stuur te halen uitvoeren.

Hoe je de smartphone met Android Auto in de auto integreert

Voor de verbinding tussen het entertainmentsysteem van de auto en de smartphone zijn twee verschillende opties. Zo kun je de telefoon zowel bekabeld als draadloos met de auto verbinden. Het systeem wordt op het scherm van de auto weergegeven en biedt een gebruiksvriendelijke interface die voor veilig gebruik tijdens het rijden is aangepast.

Voordat je Android Auto kunt gebruiken, moet je de Android Auto-app eerst op jouw smartphone downloaden. Vervolgens sluit je jouw telefoon via USB of Bluetooth op het entertainmentsysteem van de auto aan. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, wordt het Android Auto-scherm automatisch op het autoscherm weergegeven.

Werking van spraakbesturing in Android Auto

Spraakbesturing is een van de praktische kenmerken van Android Auto. Door spraakbesturing te gebruiken kun je de telefoon terwijl je onderweg bent handsfree bedienen. Met behulp van eenvoudige spraakopdrachten kun je gemakkelijk bellen, berichten verzenden en ontvangen, muziek afspelen en zelfs routebeschrijvingen krijgen zonder dat je de handen van het stuur hoeft te halen. Dit maakt het rijden veiliger en handiger, omdat je je volledig op de weg kunt concentreren. Of je nu een belangrijk telefoontje moet plegen of gewoon naar je favoriete nummers wilt luisteren, met Android Auto’s spraakbesturing is het allemaal binnen handbereik.

CarPlay met spraakbesturing bedienen

Verschillen tussen Android Auto en Apple CarPlay:

Compatibiliteit met automerken

Een van de belangrijkste verschillen tussen Android Auto en Apple CarPlay is de compatibiliteit met automerken. Hoewel beide systemen tegenwoordig door veel autofabrikanten worden ondersteund, zijn er nog steeds enkele merken die de voorkeur aan één van de twee geven.

 • Android Auto: Dit systeem heeft over het algemeen een bredere compatibiliteit met automerken. Het werkt samen met bekende fabrikanten zoals Ford, Toyota, Honda, Hyundai en vele anderen. Hierdoor hebben gebruikers van Android-smartphones meer keuze als het gaat om het vinden van een auto die hun apparaat ondersteunt.
 • Apple CarPlay: Hoewel Apple CarPlay ook door veel autofabrikanten wordt ondersteund, is de lijst in vergelijking met Android Auto iets beperkter. Merken zoals BMW, Audi, Mercedes-Benz en Volkswagen bieden vaak CarPlay-integratie in hun voertuigen aan.

Beschikbaarheid van apps

Een ander verschil tussen Android Auto en Apple CarPlay is de hoeveelheid apps die voor een van beide / beide platformen beschikbaar zijn. Beide systemen bieden toegang tot verschillende apps die speciaal voor gebruik in de auto zijn ontworpen.

 • Android Auto: Met dit systeem hebben gebruikers via de Google Play Store toegang tot een breed scala aan apps. Populaire apps zoals Google Maps, Spotify, WhatsApp en Audible zijn allemaal op Android Auto beschikbaar. Bovendien kunnen ontwikkelaars hun eigen apps voor dit platform maken.
 • Apple CarPlay: Bij Apple CarPlay kunnen de beschikbare apps in de App Store worden gevonden. Net als bij Android Auto kunnen gebruikers van apps zoals Apple Maps, Apple Music, WhatsApp en Audible genieten. Hoewel het aantal beschikbare apps iets beperkter is dan op Android Auto, biedt CarPlay nog steeds een goede selectie.

Gebruikersinterfacevergelijking

Tot slot verschilt de gebruikersinterface van Android Auto en Apple CarPlay van elkaar. Beide systemen hebben hun eigen unieke ontwerp en functionaliteit.

 • Android Auto: De interface van dit systeem heeft een meer aanpasbaar karakter. Gebruikers kunnen widgets toevoegen en de lay-out naar wens aanpassen. Het heeft ook een donkere modus die prettig is voor als je  ’s nachts gaat rijden. Bovendien is Google Assistant bij Android Auto geïntegreerd. Hierdoor kan dit systeem met spraakcommando’s worden bediend. 
 • Apple CarPlay: De interface van CarPlay is strak en eenvoudig te gebruiken. Het volgt het ontwerp van iOS met grote pictogrammen en een minimalistische uitstraling. Siri, de spraakassistent van Apple, speelt hier een belangrijke rol en zorgt ervoor dat gebruikers het systeem en de apps met behulp van spraakopdrachten kunnen bedienen.

Installatie van Android Auto:

Android Auto is een handige app waarmee je de Android-telefoon met het entertainmentsysteem van de auto kunt verbinden. Met Android Auto kun je onderweg gemakkelijk en veilig toegang tot functies zoals navigatie, muziek en telefoongesprekken krijgen. Hieronder volgen enkele stappen die je moet volgen om Android Auto op je telefoon te installeren.

Vereisten voor het installeren van Android Auto in je auto

Voordat je met de installatie van Android Auto begint, zijn er een paar vereisten waaraan moet worden voldaan. Ten eerste moet je een compatibele auto met een ingebouwd entertainmentsysteem dat geschikt is voor Android Auto hebben. Controleer bij de fabrikant of jouw auto deze functie ondersteunt.

Daarnaast heb je een Android-telefoon met minimaal versie 6.0 (Marshmallow) nodig. Voor een optimale werking kun je het besturingssysteem van de telefoon het beste updaten voordat je met de installatie begint.

Stappen om de benodigde app te downloaden en op je telefoon te installeren

Om met de installatie te beginnen, moet je eerst de Android Auto-app uit de Google Play Store downloaden. Volg deze stappen:

 1. Open de Google Play Store op jouw telefoon.
 2. Zoek naar “Android Auto” in de zoekbalk bovenaan het scherm.
 3. Tik op de app genaamd “Android Auto” en selecteer ‘Installeren’.
 4. Wacht tot de app is gedownload en op jouw telefoon is geïnstalleerd.

Nu heb je de benodigde app op jouw telefoon geïnstalleerd. Het is tijd om de app te configureren en met het entertainmentsysteem van de auto te verbinden.

Mogelijkheden voor draadloze installatie van Android Auto

Naast de bekabelde verbindingsoptie kun je Android Auto ook draadloos met het entertainmentsysteem van je auto verbinden. Houd er echter rekening mee dat deze functie niet door iedere auto en telefoon wordt ondersteund. Controleer bij de fabrikant of de auto en telefoon met Android Auto draadloos compatibel zijn.

Als je eenmaal hebt geverifieerd dat jouw apparaten compatibel zijn, volg deze stappen dan om Android Auto draadloos in te stellen:

 1. Schakel zowel jouw telefoon als het entertainmentsysteem van de auto in.
 2. Open de Android Auto-app op jouw telefoon.
 3. Druk op het menu-icoon in de linkerbovenhoek van het scherm.
 4. Selecteer ‘Instellingen’ en vervolgens ‘Draadloze modus inschakelen’.

Android Auto op je telefoon instellen:

Om van de functies van Android Auto op het scherm van de auto te genieten, moet je de telefoon eerst met de auto verbinden. Deze verbinding kan op twee manieren tot stand worden gebracht:: via Bluetooth of via een USB-kabel. Hieronder staan de stappen om Android Auto op de telefoon in te stellen.

Verbinding maken met bluetooth of USB:

 • Ga naar de instellingen op de telefoon en selecteer ‘Verbindingen’ of ‘bluetooth instellingen’.
 • Schakel bluetooth in als deze nog niet is ingeschakeld.
 • Zoek naar beschikbare apparaten en selecteer het Bluetooth-apparaat van de auto.
 • Volg de instructies om de verbinding tot stand te brengen.

Als alternatief kun je de telefoon ook met behulp van een USB-kabel op het scherm van je auto aansluiten. Hierbij is het belangrijk dat zowel de telefoon als het autodisplay met Android Auto compatibel zijn.

Wil jij je Android auto met je Apple apparaat kunnen bedienen?

Android Auto draadloos cta

Met Android CarPlay kun jij je Android auto radio met ieder Apple apparaat bedienen.

 • Dat is: je volledig op de weg kunnen concentreren
 • Geen gedoe met kabels
 • De Android auto radio gemakkelijk met je Apple apparaat kunnen bedienen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Configuratie-instellingen voor een optimale ervaring:

Zodra de telefoon verbonden is, kun je verschillende configuratie-instellingen aanpassen om een optimale ervaring met Android Auto te garanderen. Ga hiervoor naar de instellingen van de Android Auto-app op de telefoon.

 • Open de Android Auto-app en ga naar ‘Instellingen’.
 • Pas opties zoals meldingen, automatische start en mediavolume volgens jouw voorkeuren aan.
 • Controleer of alle vereiste machtigingen zijn ingeschakeld, zoals toegang tot contactpersonen, berichten en locatie.
 • Verken andere beschikbare instellingen om jouw persoonlijke voorkeuren aan te passen.

Problemen oplossen bij het instellen van Android Auto:

Soms kunnen er tijdens het instellen van Android Auto problemen optreden. Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen:

 1. Als je de Android Auto-app niet in de Play Store kunt vinden, zorg er dan voor dat je een Android-telefoon hebt die compatibel is met de app.
 2. Als je de app hebt gedownload, maar deze niet kunt openen, controleer dan of alle vereiste machtigingen zijn ingeschakeld.
 3. Als de telefoon geen verbinding met bluetooth of USB kan maken, controleer dan of beide apparaten correct zijn ingesteld en compatibel zijn met elkaar.
 4. Als het scherm van de auto nadat je de verbinding tot stand hebt gebracht geen Android Auto weergeeft, raadpleeg dan de handleiding van je voertuig om te controleren of er aanvullende stappen nodig zijn.

Als je problemen blijft ondervinden, kun je voor verdere ondersteuning contact met de klantenservice van zowel Android Auto als jouw autofabrikant opnemen. Het instellen van Android Auto op de telefoon is eenvoudig en biedt tijdens het autorijden talloze voordelen.

De telefoon voor een betere rit met de auto verbinden

De telefoon met behulp van Android Auto met de auto verbinden biedt verschillende voordelen. Met deze handige functie kun je de mogelijkheden van de telefoon optimaal gebruiken terwijl je onderweg bent. Hier zijn enkele redenen waarom het verbinden van de telefoon met de auto via Android Auto de moeite waard is:

Voordelen van de telefoon via Android Auto met je auto verbinden

Wanneer je jouw telefoon met het scherm van de auto verbindt, opent er een wereld vol mogelijkheden. Je hebt direct toegang tot handige apps en functies die speciaal zijn ontworpen om jouw autorit te verbeteren. Zo kun je muziekstreamingdiensten zoals Spotify in de autorit integreren door de verbinding tussen de telefoon en de auto simpelweg te gebruiken. Op die manier heb jij jouw favoriete nummers altijd binnen handbereik, zonder dat dit tijdens het rijden afleidt.

Een ander voordeel is dat je handsfree kunt bellen wanneer jouw telefoon met de auto verbonden is. Dit betekent dat jij veilig kunt telefoneren terwijl jij achter het stuur zit, zonder dat daarbij gevaarlijke situaties door het vasthouden van jouw mobiele telefoon ontstaan. Via de verbinding tussen jouw telefoon en de auto kun jij gesprekken voeren en oproepen beantwoorden zonder dat dit ten koste gaat van jouw focus op de weg.

Integratie van muziekstreamingdiensten zoals Spotify in de autorit via de telefoonverbinding met de auto

Door de telefoon met behulp van Android Auto met de auto te verbinden kun je tijdens het rijden naadloos van jouw favoriete muziek genieten. Met behulp van apps zoals Spotify kun je eenvoudig toegang krijgen tot een uitgebreide bibliotheek vol nummers, podcasts en afspeellijsten. Door simpelweg jouw telefoon te verbinden, heb jij alle controle over wat er op de speakers van jouw auto wordt afgespeeld.

Apple CarPlay via de smartphone bedienen

Handsfree bellen tijdens het rijden door de telefoon met de auto te verbinden

Een belangrijk aspect van veilig autorijden is het vermijden van afleiding. Door via de verbinding tussen jouw telefoon en auto handsfree te bellen, kun jij gesprekken voeren zonder dat dit van jouw aandacht voor de weg ten koste gaat. Je kunt oproepen eenvoudig beantwoorden of zelf oproepen plaatsen met behulp van spraakopdrachten of knoppen op het stuur. Op deze manier blijf jij altijd in controle terwijl je onderweg bent.

Gebruik van Android Auto om te navigeren en te communiceren:

Android Auto is een handige tool waarmee je de Android-telefoon naadloos met de auto kunt verbinden. Met behulp van Android Auto kun je tijdens het rijden niet alleen gemakkelijk navigeren, maar ook handsfree communiceren. Hieronder bespreken we de verschillende functies en mogelijkheden van Android Auto op het gebied van navigatie en communicatie.

Een van de belangrijkste functies van Android Auto is de uitgebreide navigatiemogelijkheid. Met behulp van bekende apps zoals Google Maps en Waze kun je de weg eenvoudig vinden, zonder dat je constant op je telefoon hoeft te kijken. Je kunt simpelweg je bestemming via het touchscreen of met behulp van spraakcommando’s invoeren. De voordelen van deze navigatie-opties zijn onder andere:

 • Gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen
 • Real-time verkeersinformatie voor een optimale routeplanning
 • Waarschuwingen voor snelheidsbeperkingen en flitspalen
 • Alternatieve routes bij file of vertraging

Met behulp van deze handige functies kun je efficiënter reizen en kun je onnodige stress onderweg vermijden.

Spraakgestuurde berichtenapps tijdens het rijden gebruiken

Een ander nuttig aspect van Android Auto is dat je terwijl je aan het rijden bent spraakgestuurde berichtenapps kunt gebruiken. Hierdoor kun je berichten veilig verzenden en ontvangen zonder dat je de handen van het stuur of de ogen van de weg hoeft te halen.

Met apps zoals WhatsApp kun je spraakgestuurd berichten versturen en beluisteren, zodat je zonder afgeleid te worden altijd verbonden kunt blijven. Je kunt eenvoudigweg een bericht dicteren en Android Auto zal het voor je verzenden. Dit is vooral tijdens lange ritten of wanneer je dringend op een belangrijk bericht moet reageren erg handig.

Android Auto apps toevoegen aan Android auto

Integratie met stemassistenten zoals Google Assistant

Een andere geweldige functie van Android Auto is de naadloze integratie met stemassistenten zoals Google Assistant. Met behulp van spraakopdrachten kun je zonder dat je fysiek iets aan hoeft te raken verschillende taken uitvoeren. Enkele voorbeelden van wat je met behulp van Google Assistant kunt doen:

 1. Navigeer naar een specifieke locatie: Geef de bestemming eenvoudigweg op en Google Assistant zal de route voor je plannen.
 2. Speel muziek af: Vraag gewoon om een bepaald nummer, artiest of afspeellijst en geniet onderweg van jouw favoriete muziek.

Conclusie: Geniet van een naadloze Android Auto-ervaring:

Met Android Auto kun je van een naadloze ervaring in de auto genieten Het stelt je in staat om de telefoon met het entertainmentsysteem van de auto te verbinden, zodat je toegang tot handige functies zoals navigatie, communicatie en muziek hebt.

Android Auto werkt op een vergelijkbare manier als Apple CarPlay, maar tussen beide systemen zitten enkele verschillen. Zo is Android Auto specifiek voor Android-telefoons ontworpen, terwijl Apple CarPlay exclusief voor iPhones is.

Om Android Auto te kunnen gebruiken, moet je de app eerst op je telefoon installeren. Dit kan eenvoudig via de Google Play Store worden gedaan. Zodra de app is geïnstalleerd, kun je deze naar jouw persoonlijke voorkeuren instellen.

Android Auto kan in enkele minuten eenvoudig op de telefoon worden ingesteld. Je kunt kiezen welke apps tijdens het rijden toegankelijk zijn en hoe de meldingen worden weergegeven.

Voordat je Android Auto in de auto kunt gebruiken, moet je jouw telefoon met het entertainmentsysteem van de auto verbinden. Dit kan zowel via een USB-kabel als draadloos. De draadloze verbinding is alleen mogelijk als jouw auto dit ondersteunt. Eenmaal verbonden, kun je van een betere rit met toegang tot navigatie-instructies, handsfree bellen en berichten ontvangen en verzenden genieten.

Met behulp van Android Auto kun je gemakkelijk naar jouw bestemming navigeren terwijl jij de focus op de weg kunt houden. Het systeem geeft turn-by-turn instructies en waarschuwt je voor verkeersopstoppingen en andere obstakels op de weg. Daarnaast kun je handsfree bellen en berichten verzenden, zodat je zonder je handen van het stuur te halen altijd verbonden blijft.

Kortom, met Android Auto kun je een naadloze ervaring in de auto hebben. Het biedt handige functies voor onderweg zoals navigatie, communicatie en muziek, allemaal binnen handbereik. Waar wacht je nog op? Installeer Android Auto vandaag nog op jouw telefoon en geniet van een betere rijervaring.

Veelgestelde vragen:

1. Kan ik Android Auto met mijn iPhone gebruiken ?

Nee, Android Auto is specifiek voor Android-telefoons ontworpen. Als iPhone-gebruiker kun je Apple CarPlay gebruiken.

2. Welke apps kan ik met Android Auto gebruiken ?

Met Android Auto kun je apps zoals Google Maps, Spotify, WhatsApp en meer gebruiken. Er zijn ook verschillende apps beschikbaar die speciaal voor tijdens het autorijden zijn ontworpen.

3. Moet ik mijn telefoon via een kabel met mijn auto verbinden?

In de meeste gevallen moet je jouw telefoon via een USB-kabel verbinden met het entertainmentsysteem van jouw auto om gebruik te kunnen maken van Android Auto. Sommige nieuwere auto’s ondersteunen echter ook draadloze verbindingen.

4. Kan ik spraakopdrachten gebruiken met Android Auto?

Ja, met behulp van spraakopdrachten kun je Android Auto bedienen zonder dat je de handen van het stuur hoeft te halen. Zo kun je met behulp van je stem een bestemming invoeren of een telefoongesprek starten.

5. Is Android Auto gratis?

Ja, Android Auto is gratis te downloaden en te gebruiken. Alleen voor een optimale werking vereist het echter wel een compatibele auto en telefoon.

6. Kan ik Android Auto zonder internetverbinding gebruiken?

Ja, je kunt Android Auto zonder internetverbinding gebruiken, maar er zijn enkele beperkingen. Hier is een vergelijkingstabel met de voor- en nadelen waar je rekening mee dient te houden als je Android Auto zonder internetverbinding gebruikt:

FunctiesVoordelenNadelen
Navigatie– Offline kaarten kunnen worden gebruikt– Verkeersinformatie is niet beschikbaar
Muziekstreaming– Offline opgeslagen muziek kan worden afgespeeld– Geen toegang tot online muziekstreamingdiensten
Spraakgestuurde commando’s– Basis spraakopdrachten werken zonder internet– Geavanceerde spraakopdrachten vereisen een internetverbinding

Hoewel je zonder internetverbinding met Android Auto kunt navigeren door offline kaarten die op je telefoon zijn gedownload, zul je geen realtime verkeersinformatie ontvangen. Dit kan invloed hebben op de nauwkeurigheid van de geschatte aankomsttijd en de voorgestelde routes.

Als het om muziekstreaming gaat, kun je offline opgeslagen muziek via Android Auto zonder internet afspelen. Dit betekent dat je je favoriete nummers kunt beluisteren, zelfs als je geen toegang tot een Wi-Fi- of mobiele dataverbinding hebt. Houd er echter rekening mee dat je zonder internetverbinding geen toegang hebt tot online muziekstreamingdiensten zoals Spotify of Apple Music.

Wat betreft spraakgestuurde commando’s, kun je basisopdrachten zonder internetverbinding uitvoeren. Zo kun je vragen om een specifiek nummer af te spelen of een telefoongesprek te starten. Maar voor geavanceerdere spraakopdrachten, zoals vragen aan Google Assistant stellen, is een internetverbinding vereist.

Kortom, hoewel je Android Auto zonder internetverbinding kunt gebruiken, zijn er beperkingen op het gebied van navigatie, muziekstreaming en spraakgestuurde commando’s. Het is belangrijk om te overwegen of deze beperkingen van invloed zijn op jouw gebruik van Android Auto voordat je besluit om het systeem zonder internetverbinding te gebruiken.

Wil jij je Android auto met je Apple apparaat kunnen bedienen?

Android Auto draadloos cta

Met Android CarPlay kun jij je Android auto radio met ieder Apple apparaat bedienen.

 • Dat is: je volledig op de weg kunnen concentreren
 • Geen gedoe met kabels
 • De Android auto radio gemakkelijk met je Apple apparaat kunnen bedienen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg