Apple Finder gebruiken voor je iPhone, iPad of iPod touch

Apple Finder is een belangrijk onderdeel van macOS. Het helpt je bij het synchroniseren, beheren en organiseren van bestanden en mappen op je computer. Met Finder kun je gemakkelijk door je mappen bladeren en toegang tot al je documenten, afbeeldingen, video’s en meer krijgen. Je kunt foto’s in verschillende weergaven bekijken en mappen op naam, grootte of datum sorteren. Daarnaast kun je met trefwoorden of filters snel naar foto’s zoeken. Kortom, Apple Finder maakt het gemakkelijk om je foto’s, video’s en albums op je Mac te beheren.

De Finder op een iOS-apparaat openen

Om de Finder op je iPhone, iPad of iPod touch te openen en je fotoalbums te synchroniseren, moet je de onderstaande eenvoudige stappen volgen.

  1. Ontgrendel je apparaat door je vinger op de thuisknop te plaatsen of gebruik Face ID als dat is ingeschakeld en synchroniseer je foto’s.
  2. Ga naar het startscherm van je apparaat door één keer op de thuisknop te drukken (of veeg vanaf de onderkant van het scherm omhoog). Hier kun je foto’s bekijken en bewerken. 
  3. Zoek naar het pictogram van de Finder. Het pictogram van Apple Finder is te herkennen aan een vak in twee kleuren en een Smiley erop.
  4. Druk op het pictogram van de Finder om deze te openen en de foto’s te bekijken.

Nu je de Finder hebt geopend, kun je je bestanden op je iOS-apparaat verkennen en organiseren. De Finder is een belangrijke tool waarmee je al je documenten, foto’s, video’s en andere bestanden gemakkelijk kunt vinden en beheren.

Je kunt bestanden op criteria zoals datum, naam, grootte of type sorteren. Daarnaast kun je bestanden verplaatsen, kopiëren en verwijderen door ze simpelweg te slepen. Om bestanden te categoriseren en op een later moment gemakkelijk terug te vinden kun je tags aan bestanden toevoegen. De Finder biedt ook andere handige functies voor het beheren van bestanden.

Apple Finder gebruiken om bestanden te vinden

Kun jij jouw bestanden moeilijk terug vinden?

Apple Finder gebruiken om bestanden te vinden

Met Apple Finder kun jij jouw bestanden gemakkelijk organiseren en beheren

  • Dat is: niet lang naar bestanden hoeven te zoeken
  • Bestanden gemakkelijk kunnen organiseren
  • Bestanden gemakkelijk tussen verschillende Apple apparaten kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Bestanden met de Finder op een mobiel apparaat zoeken en organiseren

De Finder op je iPhone, iPad of iPod touch helpt je bij het vinden en organiseren van bestanden. Je kunt snel door de verschillende bestanden en mappen bladeren en bestanden in mappen plaatsen om ze gemakkelijk te beheren en je favoriete foto’s te vinden en op te slaan. Met de Finder hoef je nooit meer lang naar die ene speciale foto te zoeken. Hieronder staan enkele handige tips voor het organiseren en het beheren van de foto’s.

  • Foto’s zoeken: Druk bovenaan in de Finder-app op het zoek vak en typ een trefwoord om naar specifieke foto’s te zoeken. Om foto’s sneller te kunnen vinden kun je filters zoals “Recente foto” of “Gedeelde foto” gebruiken..
  • Bestanden ordenen: Om foto bestanden te ordenen, moet je op een bestand drukken en het gewenste bestand vasthouden totdat deze begint te wiebelen. Sleep vervolgens de foto naar de gewenste locatie in een map of op je startscherm. Voor het groeperen van bestanden zoals foto’s, video’s en documenten kun je mappen maken.
  • Bestanden verwijderen: Om een foto te verwijderen, moet je op de foto drukken en vasthouden totdat deze begint te wiebelen. Druk vervolgens op het kruisje (x) dat in de foto verschijnt en bevestig de verwijdering. Verwijderde foto bestanden worden naar de map “Verwijderd” verplaatst en kunnen indien nodig worden hersteld.

Met deze functies van de Finder kun je je foto’s gemakkelijk organiseren en op je iOS-apparaat snel vinden wat je nodig hebt.

Bestanden via Apple Finder op de iPhone, iPad of iPod touch delen

De Finder biedt ook handige functies waarmee je bestanden en foto via je iPhone, iPad, iPod touch met anderen kunt delen. Hieronder staan enkele manieren waarmee je bestanden met jouw iOS apparaat kunt delen. 

  • Open de Finder-app op je iPhone, iPad of iPod touch
  • Druk op de bestanden die je wilt delen
  • Druk op het deel icoon
  • Kies de gewenste optie (bijv. via AirDrop, berichten, e-mail, etc.) om het bestand te delen 

In de Finder op een Mac met tabbladen werken

Met de Finder op je Mac kun je efficiënter werken door tabbladen te gebruiken. Met deze handige functie kun je meerdere mappen tegelijkertijd openen, zodat je snel tussen verschillende locaties en bestanden kunt schakelen. Hieronder bespreken hoe je tabbladen in Apple Finder kunt gebruiken en hoe dit jouw workflow kan verbeteren.

Tabbladen gebruiken om efficiënter met Apple Finder te kunnen werken

Een van de grootste voordelen van tabbladen in Apple Finder is dat het je helpt om georganiseerd te blijven waardoor je sneller toegang tot belangrijke bestanden en mappen hebt. In plaats van meerdere vensters te openen, kun je nu alles overzichtelijk in verschillende tabbladen ordenen.

Om een nieuwe map als tabblad te openen, moet je met de rechtermuisknop op de map drukken en in het contextmenu dat nu verschijnt op “Open in nieuw tabblad” drukken. Je kunt daarnaast terwijl je een map hebt geselecteerd op het toetsenbord op de toetsencombinatie Command + T drukken. Dit is handig om foto’s snel te openen of de inhoud van de map te bekijken. Op deze manier kun je snel meerdere mappen openen zonder dat je het bureaublad vol hoeft te maken.

Met behulp van tabbladen meerdere mappen tegelijkertijd in de Finder openen

Stel je voor dat je aan een project werkt waarbij je regelmatig bestanden tussen verschillende mappen moet verplaatsen. Met behulp van tabbladen in Apple Finder wordt dit een stuk eenvoudiger. Je kunt simpelweg de ene map in het ene tabblad openen en de andere map in een ander tabblad, waardoor je snel tussen beide locaties kunt schakelen.

Daarnaast kun je bestanden van het ene tabblad naar het andere slepen. Dit kan handig zijn wanneer je foto’s van de ene map naar een specifiek album in een andere map wilt verplaatsen. Door het gewenste bestand simpelweg te selecteren, vast te houden en naar het juiste tabblad te slepen, kun je deze gemakkelijk verplaatsen zonder dat je meerdere vensters hoeft te openen.

Apple Finder met tabbladen openen

In de Finder snel tussen verschillende tabbladen schakelen

Wanneer je meerdere tabbladen In Apple Finder hebt geopend, wil je natuurlijk snel tussen deze locaties kunnen schakelen. Gelukkig biedt de Finder verschillende manieren waarmee je dit kunt doen. Een van de manieren om tussen tabbladen te schakelen is door toetscombinaties gebruiken. Met Command + Shift + pijl-links of pijl-rechts kun je eenvoudig tussen geopende tabbladen navigeren.

Mappenweergave in de Finder op een Mac wijzigen

Wanneer je regelmatig met de Finder op je Mac werkt, dan is het handig om te weten dat je de weergaveopties van mappen kunt aanpassen. Door de weergaveopties te veranderen kun je de inhoud van mappen op een manier bekijken die het beste bij jouw voorkeuren past. Er zijn verschillende opties, waaronder lijstweergave, rasterweergave en kolomweergave beschikbaar.

Lijstweergave

Lijstweergave is een handige optie voor als je snel een overzicht van de bestanden en mappen in een bepaalde map wilt hebben. In deze weergave worden alle items onder elkaar in een gestructureerde lijst weergegeven. Dit kan vooral handig zijn wanneer je veel bestanden hebt of als je graag snel door de inhoud van een map wilt navigeren.

Rasterweergave

Wanneer je visueel bent ingesteld en graag miniaturen van bestanden wilt zien, dan is rasterweergave wellicht iets voor jou. In deze weergave worden bestanden en mappen als miniaturen getoond, zodat je gemakkelijk kunt herkennen wat er zich in iedere map bevindt. Dit kan vooral handig zijn als je afbeeldingen of video’s beheert en snel wilt kunnen zien welke bestanden waar staan.

Kolomweergave

Met kolomweergave wordt een meer gedetailleerd overzicht van de structuur van mappen op je Mac weergegeven. In deze weergavemodus worden mappen en submappen als kolommen weergegeven, waarbij je steeds dieper in de hiërarchie kunt navigeren. Dit kan vooral handig zijn als je veel met complexe bestandsstructuren werkt en snel tussen verschillende niveaus van mappen wilt kunnen schakelen.

Persoonlijke voorkeuren voor mappenweergave in de Finder instellen

Weergaveopties van mappen kunnen in Apple Finder eenvoudig worden aangepast en helpt je om jouw mappen op een persoonlijke voorkeur die bij jouw manier van werken past aan te kunnen passen. Volg de onderstaande stappen om je eigen voorkeuren in te stellen:

  1. Open een Finder-venster op je Mac.
  2. Druk bovenaan het scherm in het menu op “Weergave”.
  3. Kies de gewenste weergaveoptie uit het dropdown-menu.
  4. Pas eventueel andere opties, zoals sorteerwijze of pictogram grootte aan.

Je kunt ook specifieke voorkeuren voor individuele mappen instellen:

  1. Open Finder en navigeer naar de gewenste map
  2. Druk met de rechtermuisknop op de map en druk in het contectmenu op “Toon info”
  3. Ga naar het tabblad “Weergave opties”
  4. Pas de gewenste instellingen, zoals de weergave-indeling, sorteerwijze en pictogram grootte aan
  5. Druk op “Pas op alle mappen toe” om de instellingen op alle mappen met dezelfde weergave toe te passen.

Door de voorkeuren voor individuele mappen in de Finder in te stellen kun je de gebruikerservaring verbeteren. Open de Finder, ga naar de gewenste map, druk met de rechtermuisknop en druk in het contextmenu op “Toon info”. In het venster kun je verschillende voorkeuren, zoals weergave-opties en sorteervolgorde instellen. Daarnaast kun je de toegangsrechten onder het tabblad “Beveiliging en delen” aanpassen. Om bestanden makkelijker te kunnen organiseren kun je de map met de functie onder het tabblad “Etiketten” een kleuren etiket geven. Druk op “Pas toe” om de voorkeuren toe te passen.

In Finder vensters is de navigatiekolom een handige functie waarmee je snel toegang tot veelgebruikte locaties hebt. Door de navigatiekolom te gebruiken kun je efficiënter werken en tijd besparen wanneer je door verschillende mappen en bestanden op je Mac navigeert.

Apple Finder navigatiekolom

Kun jij jouw bestanden moeilijk terug vinden?

Apple Finder gebruiken om bestanden te vinden

Met Apple Finder kun jij jouw bestanden gemakkelijk organiseren en beheren

  • Dat is: niet lang naar bestanden hoeven te zoeken
  • Bestanden gemakkelijk kunnen organiseren
  • Bestanden gemakkelijk tussen verschillende Apple apparaten kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Snelle toegang tot veelgebruikte locaties

Met de navigatiekolom kun je belangrijke mappen en locaties eenvoudig markeren, zodat ze altijd binnen handbereik zijn. Dit maakt het gemakkelijker om snel naar specifieke bestandslocaties te navigeren zonder dat je door meerdere vensters en kolommen hoeft te bladeren. Zo kun je bijvoorbeeld de map ‘Documenten’ of ‘Downloads’ aan de navigatiekolom toevoegen, zodat je de gewenste map met één klik kunt openen.

Om een map aan de navigatiekolom toe te voegen, selecteer je simpelweg de gewenste map in een Finder venster en sleep je deze in de navigatiekolom naar het gedeelte ‘Favorieten’. De map wordt dan automatisch aan de lijst met favorieten toegevoegd en is direct voor snelle toegang beschikbaar.

De navigatiekolom aanpassen

Een van de grote voordelen van de navigatiekolom is dat deze volledig aan jouw individuele behoeften kan worden aangepast. Je kunt items zoals jij dat wilt toevoegen, verwijderen of herordenen. Op deze manier kun je een gepersonaliseerde werkruimte creëren die perfect bij jouw workflow aansluit.

Om aanpassingen te maken, druk je met de rechtermuisknop op een item in de navigatiekolom en druk je vervolgens in het contextmenu op ‘Opties’. Hier kun je verschillende opties aanpassen. Enkele opties die je voor het aanpassen van de navigatiekolommen kunt gebruiken zijn: 

  • Het tonen van de bestandsnamen
  • Aankruisvakken voor het selecteren van meerdere items en mappen weergeven
  • Mappen altijd in een nieuw venster openen. 

Door deze instellingen naar jouw voorkeur aan te passen, kun je jij jouw Finder vensters voor een efficiënte workflow optimaliseren.

Slimme mappen en favorieten gebruiken

Naast gewone mappen kun je ook slimme mappen aan de navigatiekolom toevoegen. Slimme mappen zijn dynamisch en bevatten automatisch bestanden die aan bepaalde criteria die jij instelt voldoen. Deze functie kan handig zijn wanneer je regelmatig met specifieke bestandstypes, onderdelen of projecten werkt.

Je kunt een slimme map toevoegen door met de rechtermuisknop op een lege ruimte in de navigatiekolom te drukken en vervolgens in het contextmenu op ‘Nieuwe slimme map’ drukken.

Met behulp van de Apple Finder kun jij jouw iOS apparaat op een update voorbereiden

Voordat jij je iOS apparaat via Finder bij gaat werken, is het belangrijk dat je aan bepaalde vereisten voldoet. Hieronder staan enkele belangrijke punten die je moet controleren:

  1. Compatibiliteit: Controleer of jouw apparaat compatibel is met de nieuwste beschikbare versie van iOS. Mogelijk kunnen niet alle oudere apparaten naar de nieuwste softwareversie worden bijgewerkt.
  2. Finder versie: Zorg ervoor dat je Mac-computer up-to-date is en op macOS Catalina of hoger draait. De Finder functie waarmee iOS apparaten kunnen worden bijgewerkt is in macOS Catalina geïntroduceerd, dus oudere versies van macOS ondersteunen deze functie mogelijk niet.
  3. USB verbinding: Sluit jouw iOS-apparaat met behulp van een USB-kabel op je Mac-computer aan. Dit zorgt tijdens het updateproces voor een stabiele verbinding.
  4. Voldoende opslagruimte: Controleer of er op zowel je Mac-computer als jouw iOS-apparaat voldoende vrije opslagruimte beschikbaar is om de update uit te voeren. Het updaten van een apparaat vereist vaak wat extra ruimte voor het downloaden en installeren van nieuwe bestanden.

Back-ups van belangrijke gegevens maken voordat je een update via de Finder uitvoert

Voordat jij jouw iOS-apparaat bij gaat werken, is het altijd verstandig om een back-up van belangrijke gegevens te maken. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat jouw gegevens veilig zijn en gemakkelijk kunnen worden hersteld als er tijdens het updateproces iets misgaat. Volg de onderstaande stappen om een back-up te maken:

Apple Finder op iOS apparaat openen
  1. iCloud-back-up: Zorg ervoor dat je iCloud back-up op jouw iOS-apparaat is ingeschakeld, zodat je bestanden zoals foto’s video’s en documenten veilig worden opgeslagen. Ga naar “Instellingen” > “[Jouw naam]” > “iCloud” > “iCloud-reservekopie”. Schakel de optie “iCloud-reservekopie” in en druk op “Maak reservekopie nu”.
  2. Finder back-up: Sluit jouw iOS-apparaat op je Mac computer aan en open de Finder. Je zou jouw apparaat in de zijbalk van de Finder moeten zien verschijnen. Druk erop en kies vervolgens de optie “Maak reservekopieën”. Dit zal een volledige back-up van jouw apparaat op je Mac maken.
  3. Externe harde schijf: Sluit een externe harde schijf op jouw Mac computer aan en open Finder. Controleer of jij hier de naam van je harde schijf tussen ziet staan. Als jij de aangesloten harde schijf hebt gevonden, kun jij de bestanden waarvan je een back-up wilt hebben kopiëren en vervolgens kun je deze op de externe harde schijf plakken. Nadat jij de bestanden hebt geplakt heb jij een back-up van de bestanden gemaakt en kun jij jouw bestanden voortaan overal bekijken.

Instructies om een iPhone, iPad of iPod touch met Finder bij te werken

Om ervoor te zorgen dat je apparaat optimaal blijft werken en dat je van de nieuwste functies en beveiligingsupdates kunt profiteren is het belangrijk dat jij je iPhone, iPad of iPod touch naar de laatste versie van het besturingssysteem bijwerkt. Met behulp van Apple Finder op een Mac kun je software-updates eenvoudig downloaden en installeren. Hieronder staan de stappen die je hiervoor moet volgen:

  1. Sluit je iPhone, iPad of iPod touch met behulp van een USB-kabel op je computer aan 
  2. Open Finder op je computer
  3. Druk op het apparaat pictogram dat in de zij-balk van Apple Finder verschijnt
  4. Druk in het Finder venster op het tabblad “Algemeen” 
  5. Druk op de knop “Zoek naar update”
  6. Als er een update beschikbaar is, moet je op de knop “Download en installeer” drukken om deze update voor jouw iOS apparaat te installeren
  7. Volg de instructies op het scherm om de update te voltooien

Tijdens het download- en het installatieproces kan het voorkomen dat jij jouw iOS-apparaat moet ontgrendelen en met eventuele voorwaarden akkoord moet gaan. Zorg ervoor dat je apparaat voldoende is opgeladen of op een stroombron is aangesloten, zodat de update succesvol kan worden uitgevoerd.

Software-updates via de Finder op een Mac downloaden en installeren

Finder biedt een handige manier om software-updates voor je iOS-apparaten te beheren. Hieronder staan enkele belangrijke punten die je moet weten:

  • Finder controleert regelmatig op nieuwe software-updates voor je iOS-apparaat en geeft een melding wanneer er een update beschikbaar is.
  • Je kunt ervoor kiezen dat updates automatisch worden gedownload en geïnstalleerd of in het Finder-venster van je iOS-apparaat via het tabblad ‘Algemeen’ handmatig op updates te controleren.
  • Wanneer je meerdere iOS-apparaten hebt, kun je ze via de Finder allemaal tegelijk bijwerken.

Door Apple Finder voor het beheren van software-updates te gebruiken biedt dat ten opzichte van andere methoden, zoals iTunes verschillende voordelen. Met iCloud Drive kun je bijvoorbeeld eenvoudig een back-up van al je gegevens maken voordat je een update uitvoert. Dit zorgt ervoor dat je gegevens zelfs als er tijdens het updateproces iets misgaat veilig zijn.

Veelvoorkomende problemen tijdens het updaten met behulp van de Finder oplossen

Tijdens het updaten van je iOS-apparaat met behulp van Apple Finder kunnen er soms problemen optreden. Een trage verbinding kan het proces vertragen. Verbeter je internetverbinding om dit op te lossen. Als de Finder je apparaat niet herkent, kan dit door een defecte kabel of verouderde software komen. Probeer een andere kabel te gebruiken of de software bij te werken. Daarnaast kan het updaten door een softwarefout vastlopen of worden onderbroken.

Conclusie: Belangrijke aspecten van Apple Finder

In dit artikel hebben we verschillende belangrijke aspecten van Apple Finder behandeld. We hebben besproken hoe je de Finder op iPhone, iPad of iPod touch kunt gebruiken. Wij hebben handige tips gegeven om efficiënt met tabbladen te werken en hoe je de mappenweergave op een Mac kunt wijzigen. Daarnaast hebben we naar de navigatiekolom in Finder vensters gekeken en verteld hoe jij je iOS-apparaat met behulp van de Finder kunt bijwerken.

Om efficiënt met je Apple-apparaten te kunnen werken is het belangrijk dat je de mogelijkheden van Apple Finder begrijpt en beheerst. Door de verschillende functies en mogelijkheden te verkennen, kun jij jouw workflow verbeteren en bestanden gemakkelijker vinden en organiseren. Of je nu een beginner bent of al ervaring met Apple Finder hebt, hopelijk heb je in deze blogpost waardevolle informatie gevonden die je bij het optimaliseren van jouw gebruikservaring helpen.

Apple Finder

Veel gestelde vragen over Apple Finder

Hoe kan ik bestanden snel in Apple Finder zoeken?

Om bestanden in Apple Finder snel te kunnen zoeken kun je de zoekbalk bovenaan het venster gebruiken. Voer gewoon de naam of een trefwoord van het bestand dat je zoekt in en de resultaten worden direct weergegeven.

Kan ik in Apple Finder meerdere tabbladen openen?

Ja, dat kan zeker! Op een Mac kun je in Apple Finder meerdere tabbladen openen door in de menubalk naar “Archief” te gaan en vervolgens “Nieuw tabblad” te selecteren.

Kan ik de weergave van mappen in Apple Finder aanpassen?

Ja, je kunt de weergave van mappen in Apple Finder op een Mac aanpassen. Druk met de rechtermuisknop op een map en druk vervolgens in het contextmenu op “Toon info” om verschillende opties voor de weergave van mappen te verkennen.

Hoe kan ik mijn iOS-apparaat met behulp van Apple Finder bijwerken?

Om je iOS-apparaat met behulp van Apple Finder bij te werken, sluit je het apparaat met behulp van een USB-kabel op je Mac aan. Open vervolgens Apple Finder en druk in de zijbalk op je apparaat. Druk op “Zoek naar update” om te controleren of er nieuwe software beschikbaar is.

Kan ik bestanden in Apple Finder tussen verschillende mappen verplaatsen?

Ja, dat kan zeker! Je kunt bestanden in Apple Finder eenvoudig tussen verschillende mappen verplaatsen door ze te slepen en op de gewenste locatie neer te zetten.

Kun jij jouw bestanden moeilijk terug vinden?

Apple Finder gebruiken om bestanden te vinden

Met Apple Finder kun jij jouw bestanden gemakkelijk organiseren en beheren

  • Dat is: niet lang naar bestanden hoeven te zoeken
  • Bestanden gemakkelijk kunnen organiseren
  • Bestanden gemakkelijk tussen verschillende Apple apparaten kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg