In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn apparaten steeds slimmer geworden. Om de slimme functies te kunnen gebruiken moeten apparaten met het internet worden verbonden. Voor de verbinding met het internet werkt een slim apparaat met een besturingssysteem.
Apple heeft voor de slimme apparaten een eigen systeem ontwikkeld. Dit systeem wordt ook wel Apple Home genoemd. Voordat er met Apple Home kan worden gewerkt is de Apple Homekit nodig. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de Apple Homekit? In dit artikel vertellen wij over onze ervaringen.
Wat is de Apple Homekit?
In de laatste jaren zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Doordat steeds meer apparaten met het internet zijn verbonden is het slimme huis steeds populairder geworden. Door apparaten op het slimme huis aan te sluiten kunnen de apparaten via het internet, met behulp van een app, op afstand en automatisch worden bediend.
Om een apparaat via het internet te kunnen bedienen is er naast de internetverbinding een smart home systeem nodig. Apple heeft een eigen smart home systeem ontwikkeld. Dit smarthome systeem wordt ook wel de Apple Homekit genoemd. Op dit systeem kunnen verschillende apparaten worden aangesloten zoals:
- Lampen
- Speakers
- Rolgordijn
- Verwarming
- Airco
De toepassingen uit bovenstaande lijst zijn niet het enige waarvoor een smart home kan worden gebruikt. Bijna ieder apparaat kan op het smart home systeem worden aangesloten. Alle apparaten die op dit systeem zijn aangesloten kunnen via het internet op afstand, met een app of automatisch worden bediend.
Doordat dit smarthome systeem van Apple is kunnen de aangesloten apparaten alleen met een mobiele telefoon of tablet van Apple worden bediend.
Een huis met apparaten die automatisch en / of via het internet kunnen worden bediend wordt ook wel huisautomatisering genoemd.
Ontwikkelaars van producten kunnen het Homekit systeem binnen apps en producten inbouwen. Hierdoor kunnen apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar communiceren en samenwerken.
In het verleden moest er voor ieder apparaat een andere / eigen app worden geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat de apparaten moeilijk tot niet samen konden werken.
Tijdens het ontwikkelen van de homekit heeft Apple hier rekening mee gehouden zodat alle apparaten samen kunnen werken. Met behulp van dit systeem kunnen apparaten zelfs met de stem worden bediend. Om op spraak commando’s te kunnen reageren werkt dit systeem met Siri.
Als voorbeeld van een spraak commando kan tegen Siri worden gezegd: “Open de rolgordijnen”. Met dit commando zullen de rolgordijnen worden geopend. Naast een enkele opdracht kunnen verschillende opdrachten met elkaar worden gecombineerd.
Apple heeft het smarthome systeem Homekit zo ontworpen dat de opdrachten die moeten worden uitgevoerd eenvoudig kunnen worden ingesteld. Door regels in te stellen kan worden bepaald welke producten op een specifiek commando moeten reageren.
Daarnaast kunnen deze acties worden gebundeld. Hierdoor kan het systeem bij iedere actie anders reageren. Bij dit systeem kunnen zelfs zones en kamers in worden gesteld. Door een scene of kamer in te stellen kunnen apparaten in specifieke ruimtes afzonderlijk worden bediend.
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een smart home?
In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel na elkaar hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn apparaten steeds slimmer geworden. Ook de manier waarop apparaten kunnen worden bediend is veranderd. Apparaten kunnen tegenwoordig via het internet met een app, de stem of automatisch worden bediend.
Om apparaten op afstand te kunnen bedienen heeft Apple de Apple homekit ontwikkeld. De Apple homekit is het slimme huis van Apple dat voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt zoals:
- Verlichting dimmen en aan / uit zetten
- Temperatuur in huis verhogen / verlagen door de thermostaat te bedienen
- Verlichting van kleur laten veranderen
- Volume van de tv en de radio bedienen
- Zappen naar andere radio en tv zenders
- Slimme huishoudelijke apparatuur zoals de stofzuiger, de wasmachine en de vaatwasser bedienen
Dit heb je nodig voor de installatie van de Apple Homekit
Voordat er met de Apple Homekit kan worden gewerkt moet er aan enkele voorwaarden zijn voldaan. De minimale vereisten om met dit systeem te kunnen werken zijn:
- iPhone of Ipad met het besturingssysteem iOS 8.1 of hoger
- Goede en stabiele internetverbinding
- De Home app van apple op de smarthome / tablet installeren
- Apparaten met het internet verbinden
Nadat de apparaten met het internet zijn verbonden en de app op de tablet of telefoon is geïnstalleerd kan het slimme huis worden geconfigureerd. Tijdens het configureren van dit systeem kunnen namen aan apparaten, kamers en zones worden gegeven.
Een van de meest bekende apps die voor de configuratie van Apple home kan worden gebruikt is de Woning app.
Met deze app kunnen alleen apparaten worden gevonden die met hetzelfde netwerk als de mobiele telefoon / tablet zijn verbonden.
Voor de oudere iPhones en iPads die met het besturingssysteem iOS 9 of lager werken kan de accessoire alleen via de app van de fabrikant worden geïnstalleerd. Hierdoor kan Philips Hue alleen met de Hue-app worden geïnstalleerd.
Op de laatste iPhones en iPads staat het besturingssysteem iOS 10 of later geïnstalleerd. Voor dit besturingssysteem heeft Apple de Woning-app ontwikkeld. Met behulp van deze app kan het smarthome systeem van Apple gemakkelijk worden ingesteld. Hieronder vertellen we in eenvoudige stappen hoe apparaten aan dit systeem kan worden gekoppeld.
Zo kun je de Apple HomeKit instellen
Voordat het smarthome systeem van Apple kan worden gebruikt moeten de apparaten worden geïnstalleerd. De installatie van deze apparaten verloopt via de stappen van de fabrikant. Nadat de apparaten zijn geïnstalleerd kunnen ze met de Apple Homekit worden gekoppeld. Apparaten kunnen op verschillende manieren met dit systeem worden gekoppeld.
Een van de makkelijkste manieren waarop een apparaat met het slimme huis kan worden verbonden is door de Homekit-code te scannen. Deze code is vaak in de handleiding en / of op het apparaat te vinden.
Naast deze code kunnen apparaten ook via de draadloze NFC verbinding worden toegevoegd. Sommige apparaten kunnen zelfs automatisch worden herkend wanneer het apparaat met het netwerk is verbonden.
Via de Home app kunnen apparaten het makkelijkst aan het slimme huis worden gekoppeld. Maar er zijn ook fabrikanten die een app voor hun product hebben ontwikkeld waarmee deze code kan worden gescand.
Nadat deze code is gescand verschijnt er vaak binnen de app van de fabrikant een scherm waarmee het apparaat aan de Homekit kan worden gekoppeld. Om een apparaat aan het smart home systeem te koppelen moet de code altijd binnen de homekit worden gescand.
Siri naam aan apparaat geven
Wanneer de gewenste apparaten met de Apple Homekit zijn gekoppeld kan er een naam aan het apparaat worden gegeven. Bij het bedenken van namen voor de apparaten is het belangrijk dat er voor logische namen wordt gekozen.
Door voor een logische naam te kiezen kunnen apparaten makkelijker worden herkend. Dit is vooral belangrijk wanneer meerdere apparaten aan de HomeKit worden gekoppeld. Met behulp van een logische (duidelijke) naam wordt direct duidelijk welk apparaat moet worden bediend. Daarnaast is een makkelijke naam belangrijk voor Siri.
Met behulp van Siri kunnen spraak commando’s worden gegeven. Hierbij kan de naam van het product worden geroepen om een specifiek product te bedienen. Bijvoorbeeld voor het in / uitschakelen van een lamp in een ruimte. Zo kunnen lampen in de slaapkamer worden ingeschakeld door Siri de commando: “Zet lamp in slaapkamer aan” te geven.
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een smart home?
In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel na elkaar hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn apparaten steeds slimmer geworden. Ook de manier waarop apparaten kunnen worden bediend is veranderd. Apparaten kunnen tegenwoordig via het internet met een app, de stem of automatisch worden bediend.
Om apparaten op afstand te kunnen bedienen heeft Apple de Apple homekit ontwikkeld. De Apple homekit is het slimme huis van Apple dat voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt zoals:
- Verlichting dimmen en aan / uit zetten
- Temperatuur in huis verhogen / verlagen door de thermostaat te bedienen
- Verlichting van kleur laten veranderen
- Volume van de tv en de radio bedienen
- Zappen naar andere radio en tv zenders
- Slimme huishoudelijke apparatuur zoals de stofzuiger, de wasmachine en de vaatwasser bedienen
De juiste kamer kiezen
Met de Apple homekit kan bijna ieder apparaat in huis aan het slimme huis worden gekoppeld. Om een duidelijk overzicht van de verbonden apparaten te houden kunnen de apparaten aan kamers en / of zones worden gekoppeld.
Door een kamer / zone aan een ruimte toe te kennen kan het slimme huis makkelijker worden geautomatiseerd. Het is zelfs mogelijk om alle apparaten die zich in een ruimte bevinden in een keer uit te schakelen. Bijvoorbeeld door Siri de commando: “Doe alle lampen in de slaapkamer uit”. Nadat dit commando is gegeven zullen alle lampen in de slaapkamer worden uitgeschakeld.
Daarnaast kan de bediening van apparaten met behulp van sensoren worden geautomatiseerd. Door sensoren aan het slimme huis te koppelen kunnen apparaten worden geautomatiseerd. Wanneer een sensor meet dat de temperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur kan de verwarming automatisch worden ingeschakeld. Ditzelfde geldt voor de verlichting die automatisch kan worden ingeschakeld wanneer het donker wordt.
Apparaten met Apple HomeKit vanuit buitenshuis bedienen
In het verleden konden apparaten via de Apple homekit alleen worden bediend als ze met dezelfde internetverbinding als de mobiele telefoon / tablet zijn verbonden. Hierdoor konden apparaten alleen vanuit huis worden bediend.
Apple heeft een manier gevonden waarop de apparaten ook op afstand kunnen worden bediend. Om apparaten op afstand te kunnen bedienen is een extra apparaat nodig. Enkele apparaten die voor de bediening op afstand kunnen worden gebruikt zijn onder andere: Apple TV, de HomePod, iPod, iPad of de iPhone.
Voor de bediening op afstand moet het iCloud account worden gebruikt. Hierdoor kunnen de apparaten alleen worden bediend als het iCloud account op zowel het apparaat in huis als de iPhone / iPad wordt gebruikt.
Naast de bediening op afstand kan de Apple homekit-hub voor verschillende automatiseringstoepassingen worden gebruikt. Hierdoor is dit apparaat een must-have binnen het slimme huis van Apple.
Andere mensen voor het smarthome systeem uitnodigen
Wanneer meerdere mensen in hetzelfde huis wonen kan het handig zijn als de huisgenoten de Homekit accessoires kunnen bedienen. Voordat huisgenoten de apparaten met behulp van het smarthome systeem kunnen bedienen moeten ze door de beheerder worden uitgenodigd.
Degene die de homekit heeft ingesteld blijft altijd de beheerder van dit systeem. Een beheerder kan uitnodigingen naar andere apparaten versturen en bepalen welke apparaten door specifieke gebruikers mogen worden bediend. Daarnaast kan alleen de beheerder apparaten, zones en kamers beheren.
Apple smarthome in gebruik
Nadat het smarthome systeem volledig is geconfigureerd kan het systeem volledig worden gebruikt. Zo kunnen de lampen met Siri worden in en uit geschakeld of zelfs de kleuren van de lampen aanpassen. Naast de verlichting kunnen deuren automatisch worden geopend, kan de thermostaat worden bediend en kan alles met elkaar worden gekoppeld.
Door alles met elkaar te koppelen kunnen verschillende apparaten tegelijkertijd met de stem worden bediend. Voor de bediening van apparaten via de stem kunnen verschillende commando’s worden gebruikt zoals:
- ‘Doe de lichten boven aan.’
- ‘Doe het licht van de garage uit.’
- ‘Doe het licht in de keuken uit.’
- ‘Dim het licht in de eetkamer tot 50 procent.’
- ‘Kleur het licht in de woonkamer blauw.’
- ‘Laat het licht in de woonkamer op zijn felst branden.’
- ‘Stel het huis in op 22 graden.’
- ‘Stel de thermostaat beneden in op 21 graden.’
- ‘Schakel de printer op kantoor in.’
- ‘Welterusten.’
Naast deze commando’s kunnen er ook scenes worden ingesteld. Om een scene naar wens in te stellen moeten apparaten afzonderlijk aan de scene worden gekoppeld. Met behulp van deze scene kan de gewenste sfeer in huis worden verkregen. Als voorbeeld kan er een film sfeer worden ingesteld. Bij deze film sfeer kunnen de lampen worden gedimd en het volume harder worden gezet wanneer er naar een film wordt gekeken.
Voor het inschakelen van de scene moet de exacte naam van de aangemaakte sfeer als commando worden gegeven. Al met al levert het smarthome systeem van Apple verschillende opties voor de automatisering van het huis. Door de deurbel door een videodeurbel te vervangen of een beveiligingssysteem aan dit systeem te koppelen kan een Apple Home zelfs voor de beveiliging van het huis worden gebruikt.
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een smart home?
In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel na elkaar hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn apparaten steeds slimmer geworden. Ook de manier waarop apparaten kunnen worden bediend is veranderd. Apparaten kunnen tegenwoordig via het internet met een app, de stem of automatisch worden bediend.
Om apparaten op afstand te kunnen bedienen heeft Apple de Apple homekit ontwikkeld. De Apple homekit is het slimme huis van Apple dat voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt zoals:
- Verlichting dimmen en aan / uit zetten
- Temperatuur in huis verhogen / verlagen door de thermostaat te bedienen
- Verlichting van kleur laten veranderen
- Volume van de tv en de radio bedienen
- Zappen naar andere radio en tv zenders
- Slimme huishoudelijke apparatuur zoals de stofzuiger, de wasmachine en de vaatwasser bedienen