Asus Chromebook C423NA-EB0049 review ervaringen

Ben jij op zoek naar een goedkope snelle laptop waarmee je onderweg aan de basistaken kunt werken? Met de Asus Chromebook Asus Chromebook C423NA-EB0049 haal je een goedkope laptop in huis met goede prestaties om onderweg aan de basistaken te kunnen werken. Benieuwd naar de prestaties van deze laptop? Wij hebben hem getest en vertellen er in dit artikel alles over.  

Werken met een Chromebook

Als je de laptop wilt gaan gebruiken voor verschillende taken moet er een app / programma op het besturingssysteem van de Chromebook worden geïnstalleerd.

Het besturingssysteem is de belangrijkste software wat voor onder andere de volgende functies wordt gebruikt:

Werken met de Asus Chromebook C423NA EB0049
 • Installeren van een app
 • Werken met verschillende apps / programma’s
 • Herkennen van de apparaten die op de computer zijn aangesloten
 • Het kunnen starten van de laptop

De Asus Chromebook C423NA-EB0049 behoort tot de categorie Chromebook. Hierdoor wordt voor deze laptop het besturingssysteem Chrome OS gebruikt. Chrome OS is het besturingssysteem van Google en werkt voor veel functies via het internet. Zo gebruikt de Chromebook het internet voor onder andere: 

 • Het werken met verschillende soorten apps 
 • Bestanden opslaan in de cloud van Google (Google Drive)
 • Installeren van een app / programma vanuit de Google Play Store en de Chrome Web Store
 • Het maken van een reserve kopie in de cloud. Hiervoor wordt er bij Chrome OS gebruik gemaakt van Google Drive
 • Werken aan documenten met de apps van Google Drive

Als je gebruik wilt maken van het besturingssysteem Chrome OS van Google heb je een Google account nodig. Dit account bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Voor de gebruikersnaam wordt er bij het Google account gebruik gemaakt van een e mail adres. Dit e mail adres is te herkennen aan @gmail.com aan het einde.

Heb je nog geen Google account aangemaakt? Dan kun je het Google account tijdens de installatie van Chrome OS aanmaken. In het artikel “Google account aanmaken” kun je stapsgewijs lezen hoe je dit account aan kunt maken.

Ben je opzoek naar het ideale werkpaard voor onderweg?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan de computer voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Om ook onderweg aan toepassingen te kunnen werken heeft Google een eigen type laptop ontwikkeld. Voor dit type laptop heeft Google het besturingssysteem ChromeOS ontwikkeld.

Uiterlijk van de Asus Chromebook C423NA-EB0049

Dit besturingssysteem is erg interessant om aan toepassingen via het internet te werken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de ASUS Chromebook C423NA-EB0049.

Chromebook installeren

Voordat je de Asus Chromebook C423NA-EB0049 kunt gaan gebruiken moet het besturingssysteem Chrome OS worden geïnstalleerd. Om de Chromebook te kunnen installeren moet de laptop eerst met het internet worden verbonden. Om de verbinding met het internet tot stand te kunnen brengen zijn er enkele gegevens nodig zoals:

 • SSID (netwerknaam)
 • WPA key (wachtwoord)

Nadat de laptop met het internet is verbonden kan de installatie bijna starten. Om de installatie van Chrome OS te kunnen starten moet je eerst het Google account nog even invoeren.

Naast de functies voor de Chromebook krijg je met het Google account ook toegang tot alle diensten van Google. Hierdoor kan het Google account worden gebruikt voor onder andere:

Aanmelden bij de Asus Chromebook C423NA-EB0049
 • Installeren van een app
 • Werken met de apps / programma’s
 • Bestanden opslaan in Google Drive
 • Het ontgrendelen van de laptop
 • Versturen van e mails met Gmail
 • Google Maps voor het navigeren
 • Online naar een video kijken met YouTube
 • Google agenda voor het maken van afspraken
 • Contacten bewaren
 • Foto’s bewaren binnen het Google account. Dit is erg handig doordat iedere foto van de telefoon / tablet met Android ook binnen dit account worden opgeslagen

Heb je nog geen gebruik gemaakt van een van de diensten van Google? Dan kun je het Google account in eenvoudige stappen aan maken. In het artikel “Google account aanmaken” staat beschreven hoe je in 8 eenvoudige stappen een Google account aan kunt maken.

Apps voor de Chromebook

De installatie van een app op een Chromebook verloopt via het internet. Apps kunnen op twee verschillende manieren via het internet worden geïnstalleerd.

Zo kan een app op de Asus Chromebook C423NA-EB0049 worden geïnstalleerd met behulp van de:

Apps voor de Asus Chromebook C423NA-EB0049

Bij het installeren van een app vanuit de Google Play Store en de Chrome Web Store wordt het Google account gebruikt. Hierdoor wordt iedere app die vanuit de Google Play Store en de Chrome Web Store wordt geïnstalleerd aan het Google account gekoppeld. 

Hierdoor worden de geïnstalleerde apps binnen de Google Play Store en de Chrome Web Store weergegeven. Op deze manier kun je na de installatie van een nieuwe Android tablet / telefoon of Chromebook de geïnstalleerde apps makkelijk terug vinden. Zo kun je na het installeren van een nieuwe laptop snel aan de slag om te werken aan de verschillende taken.  

Doordat de apps voor Chrome OS via het internet werken kan niet iedere app / programma op een Chromebook worden geïnstalleerd. In vergelijking met Windows en OSX is het aanbod aan verschillende apps beperkt. Hierdoor is de Asus Chromebook C423NA-EB0049 vooral handig als je de laptop wilt gaan gebruiken voor de basistaken. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten Apps voor de Chromebook beschikbaar waaronder: 

 • Microsoft Office 365 voor het werken aan documenten
 • YouTube voor het kijken naar video’s
 • Apps voor het kijken naar video’s en series zoals Netflix
 • Kleine spelletjes voor de ontspanning
 • Communicatie apps zoals Zoom, Skype en Microsoft Teams
 • Ziggo Go voor het kijken naar live televisie en gemiste programma’s via het internet

Tijdens de installatie van het besturingssysteem Chrome OS worden de apps van Google meteen geïnstalleerd. Met de apps die tijdens de installatie van Chrome OS worden geïnstalleerd kun je voornamelijk aan de basistaken werken zoals:

 • Google Spreadsheets voor het maken van berekeningen
 • YouTube voor het kijken naar video’s
 • Google Dos voor het werken aan teksdocumenten
 • Gmail voor het versturen van e mails
 • De online opslagruimte van Google (Google Drive)
 • Google agenda

Het uiterlijk van de Asus Chromebook C423NA-EB0049

De Asus Chromebook C423NA-EB0049 ziet er met zijn plastic behuizing erg stevig uit. Naast het stevige uiterlijk is het formaat van deze laptop met het beeldscherm van 14” compact te noemen. Om het formaat extra compact te maken heeft deze laptop dunne randen om het beeldscherm en is de behuizing erg dun. Het compacte formaat zorgt ervoor dat de laptop licht in gewicht kan zijn. Het gewicht van deze laptop is ongeveer 1.5KG.

Door de combinatie van het compacte formaat en het lichte gewicht zorgen ervoor dat je de laptop makkelijk mee kunt nemen.

Hierdoor kun je deze laptop altijd en overal mee naartoe nemen waardoor je onderweg aan de basistaken kunt werken. 

Uiterlijk van de Asus Chromebook C423NA-EB0049

Bediening

Om op de laptop aan verschillende taken te werken heb je apparatuur nodig. Bij een laptop hoef je geen losse apparatuur aan te sluiten om met de laptop te werken.

Om aan toepassingen te kunnen werken is een Chromebook met de volgende componenten uitgerust:

Werken met de Asus Chromebook C423NA EB0049
 • Toetsenbord voor het invoeren van letters
 • Muis voor het openen van bestanden en programma’s / apps
 • Beeldscherm om te kunnen zien wat er op de Chromebook gebeurt. 
 • Speakers voor het luisteren naar de geluiden

De Asus Chromebook C423NA-EB0049 is voorzien van een toetsenbord met een Qwerty indeling. Dit is binnen Europa de meest gebruikte indeling voor het toetsenbord. Als muis heeft deze laptop een touchpad. Een touchpad is een aanraakgevoelig gedeelte. Deze is bij deze laptop onder het toetsenbord te vinden.

Het touchpad is in vergelijking met een losse muis iets minder nauwkeurig. Voor de basistaken kun je met het touchpad wel goed uit de voeten. Bij het werken aan preciezere taken of als je de laptop een langere tijd gaat gebruiken dan kan een losse muis fijner werken.

De Asus Asus Chromebook C423NA-EB0049 is uitgerust met 4 USB poorten waarop je een muis aan kunt sluiten. Hoe nauwkeurig er met de aangesloten muis kan worden gewerkt is afhankelijk van de prestaties van de aangesloten muis. 

Ben je opzoek naar het ideale werkpaard voor onderweg?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan de computer voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Om ook onderweg aan toepassingen te kunnen werken heeft Google een eigen type laptop ontwikkeld. Voor dit type laptop heeft Google het besturingssysteem ChromeOS ontwikkeld.

Uiterlijk van de Asus Chromebook C423NA-EB0049

Dit besturingssysteem is erg interessant om aan toepassingen via het internet te werken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de ASUS Chromebook C423NA-EB0049.

Snelheid

De Asus Chromebook C423NA-EB0049 is uitgerust met goede prestaties voor het werken aan de basistaken. Zo heeft deze laptop genoeg werkgeheugen en een redelijk snelle processor in huis. De processor is het belangrijkste component van de computer wat gebruikt wordt voor het uitvoeren van de taken. 

Voordat er met de laptop aan basistaken kan worden gewerkt moet de laptop eerst worden gestart. Het starten van deze laptop neemt ongeveer 8 seconde tijd in beslag. Deze laptop kan goed gebruikt worden voor het werken aan documenten zoals het maken van aantekeningen. Ook voor het zoeken naar informatie op het internet en het versturen / ontvangen van de e mail kan deze laptop goed worden ingezet. 

Het beeldscherm van de Asus Chromebook C423NA-EB0049

Het beeldscherm van de Asus Chromebook C423NA-EB0049 is voor het gebruikte TN panel erg goed te noemen. In vergelijking met een IPS paneel heeft een TN beelscherm wel een kleinere kijkhoek. Hierdoor kan er bij het kijken naar een video vanuit een andere hoek een kleurverlies optreden. 

De kleuren kunnen op dit beeldscherm wat dof overkomen zonder dat dit storend is. Dit komt onder andere door het matte beeldscherm.

Een voordeel van het matte beeldscherm is dat de beelden ook in het zonnetje kunnen worden bekeken. 

Beeldscherm van de Asus Chromebook C423NA EB0049

Geluid van de Asus Chromebook C423NA-EB0049

Voor het luisteren naar geluiden zoals muziek of tijdens het kijken van een video zijn speakers nodig. Geluiden kun je met de speakers van deze laptop goed beluisteren. Bij het luisteren naar geluiden mist de Asus Chromebook C423NA-EB0049 alleen wel de bas. Verder klinken de geluiden van deze speaker helder en is er goed naar de geluiden te luisteren. 

Als je echt goed geluid wilt hebben bijvoorbeeld voor het kijken naar een video of het luisteren naar muziek, dan kun je een losse speaker met de laptop verbinden. Bij deze laptop zijn er 3 opties waamee een speaker / koptelefoon kan worden verbonden. Zo kun je gebruik maken van: 

 • Een bedrade speaker door een kabel met de speaker en de laptop te verbinden
 • Draadloos een speaker met de laptop verbinden. Hiervoor kun de laptop met bluetooth verbinden

De Asus Chromebook C423NA-EB0049 gebruiken voor communicatie

Als je de laptop wilt gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren moet de laptop zijn uitgerust met verschillende componenten.

De componenten die nodig zijn voor de communicatie zijn onder andere:

 • Microfoon
 • Webcam
 • Beeldscherm 
 • Speakers om naar de geluiden te kunnen luisteren
Videobellen met de Chromebook

Het geluid wat je met de microfoon van de Asus Chromebook C423NA-EB0049 op kunt nemen klinkt helder en duidelijk. Hierbij geldt wel dat de geluidskwaliteit van een microfoon van de laptop nooit zo goed is als de geluidskwaliteit van losse microfoon. Om het geluid in hoge kwaliteit op te nemen kun je een losse microfoon met de laptop verbinden. 

De beeldkwaliteit van de beelden die je met de webcam op kunt nemen zijn in goede kwaliteit. Hierdoor kun je de opgenomen beelden helder en duidelijk zien. De beelden worden in Full-HD kwaliteit opgenomen waardoor de beelden op de meeste beeldschermen gedetailleerd bekeken kunnen worden. 

App voor de communicatie

Als je de laptop voor de communicatie wilt gaan gebruiken heb je ook een app / programma nodig.

In de Google Play Store en de Chrome Web Store zijn hier verschillende apps voor te vinden. Veel gebruikte apps voor de communicatie zijn: 

Microsoft Skype

Het programma wat je voor de communicatie kunt gebruiken is afhankelijk van de anderen met wie je wilt communiceren. Om met elkaar te kunnen communiceren moet iedereen uit het gesprek dezelfde app hebben geïnstalleerd. Hierdoor kan het voorkomen dat je verschillende apps voor de communicatie met verschillende mensen moet gebruiken. 

Ben je opzoek naar het ideale werkpaard voor onderweg?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan de computer voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Om ook onderweg aan toepassingen te kunnen werken heeft Google een eigen type laptop ontwikkeld. Voor dit type laptop heeft Google het besturingssysteem ChromeOS ontwikkeld.

Uiterlijk van de Asus Chromebook C423NA-EB0049

Dit besturingssysteem is erg interessant om aan toepassingen via het internet te werken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de ASUS Chromebook C423NA-EB0049.

Accuduur

Om onderweg aan de basistaken te kunnen werken moet de laptop zijn uitgerust met een accu. De Asus Chromebook C423NA-EB0049 is voorzien van een grote accu waarmee je tot wel 10 uur aan de basistaken kunt werken. 

Ook als je naar video’s gaat kijken heb je met de accu van deze laptop niet te klagen.

Met deze laptop kun je tot wel 8 uur lang naar video’s kijken. Hierdoor kun je deze laptop een hele dag voor iedere taak gebruiken. 

De combinatie van de goede prestaties en de grote accu maken deze laptop het geschikte werkpaard voor onderweg.   

Asus Chromebook C523NA EJ0052 Accu

Tijdens het werken aan de taken of bij het kijken naar een video kan het voorkomen dat de accu onverhoopt leeg is. Dan zal de accu weer moeten worden opgeladen. Het opladen van de laptop neemt ongeveer 1.5 uur tijd in beslag. Opladen van de accu kan bij deze laptop op twee verschillende manieren. Zo kun je de laptop opladen met:

 • Meegeleverde voedingsadapter 
 • Powerbank met de laptop op de USB-C poort aansluiten

Doordat de laptop met de powerbank opgeladen kan worden kun je de laptop zelfs onderweg opladen.

Bestanden opslaan

Door de laptop voor verschillende taken te gebruiken komen er al snel verschillende bestanden op de computer te staan.

Bij een laptop met het besturingssysteem Chrome OS worden deze bestanden in de cloud van Google (Google Drive) bewaard. 

Gebruik maken van Google Drive voor het bewaren van bestanden brengt verschillende voordelen met zich mee. Enkele voordelen van bestanden in de cloud bewaren zijn:

cloud opslag
 • De wijzigingen die je aan een document maakt worden direct opgeslagen. Hierdoor kun je ook terug naar de vorige versie
 • Je kunt de apps van Google gebruiken om aan de documenten in Google Drive te werken 
 • Je kunt de bestanden die in de cloud staan vanaf iedere computer die verbonden is met het internet benaderen

Voor het benaderen van de bestanden die  in Google Drive staan moet je naar de website van Google Drive toe. Om vervolgens bij de bestanden te kunnen komen moet je met het Google account inloggen. Nadat je bent ingelogd kun je de bestanden die in het Google account staan benaderen. 

Binnen Google Drive zijn alle bestanden te vinden die in het Google account staan opgeslagen. Om het gewenste bestand te kunnen openen druk je vervolgens met de linkermuisknop op het gewenste bestand. Nadat het bestand is geopend kan de inhoud worden bekeken of bewerkt. Binnen Google Drive heeft Google verschillende programma’s beschikbaar gesteld om aan de basistaken te kunnen werken zoals: 

 • Maken van presentaties met Google Sheets
 • Werken aan tekstdocumenten met Google Docs
 • Maken van berekeningen in Google Spreadsheets. 
 • Afspraken en herinneringen in de Google agenda zetten

Zonder internet op de Asus Chromebook C423NA-EB0049 werken

Als de laptop onderweg gebruikt wordt voor het werken aan de basistaken kan het voorkomen dat er geen internetverbinding aanwezig is. Ook dan kun je de Chromebook gebruiken om aan de basistaken te kunnen werken. De apps van Google kun je namelijk ook zonder internet gebruiken. Om zonder internet aan de bestanden te kunnen werken moeten de documenten op de Chromebook worden opgeslagen. 

Voor het opslaan van de bestanden heeft de Asus Chromebook C423NA-EB0049 een flash schijf van 32GB tot zijn beschikking. Voor een Chromebook waar veel bestanden op het internet worden bewaard is dit ruim voldoende. 

Als je de laptop vaker zonder internetverbinding gebruikt kan de opslagruimte van 32GB al snel beperkingen met zich meebrengen. Gelukkig heeft deze laptop verschillende opties voor het uitbreiden van de interne opslagruimte zoals:

Interne opslag van de Chromebook uitbreiden
 • SD kaart in de SD kaar lezer stoppen. Hierdoor kun je het interne geheugen zelfs blijvend vergroten
 • Een USB-opslag apparaat met de USB poort verbinden

Als je een USB-opslag apparaat met de laptop wilt verbinden heeft deze laptop hier 4 USB poorten voor. Van deze USB-poorten zijn er twee verschillende versies. Zo is deze laptop uitgerust met: 

 • 2 * de normale USB 3.2 poort
 • 2 * de vernieuwde USB 3.2-C poorten

Met beiden versies van de USB poorten kun je de bestanden razendsnel uitwisselen. Naast het uitwisselen van de bestanden zorgt de USB 3.2-C poort voor meer functies. Bij deze functies kun je denken aan: 

 • Het opladen van aangesloten apparaten 
 • Een tweede beeldscherm aansluiten
 • De laptop opladen door een powerbank met de laptop te verbinden 

Draadloze verbindingen

Om met de Chromebook te kunnen werken heb je in de meeste gevallen een internet verbinding nodig. Om de laptop met een internetverbinding te kunnen verbinden heeft de laptop een netwerkadapter nodig.

De Asus Chromebook C423NA-EB0049  is uitgerust met een goede netwerk adapter. Deze netwerkadapter kan worden gebruikt voor:

 • De internet verbinding 
 • Bluetooth verbinding waarmee je apparaten onderling kunt verbinden
Acer Chromebook C423NA EB0049 bestanden delen

Met de netwerkadapter uit deze laptop kan de laptop met bijna iedere internet verbinding worden verbonden. Voor de draadloze verbindingen tussen apparaten kan deze laptop overweg met bluetooth 4.0. Bluetooth 4.0 is een van de nieuwste bluetooth versies waardoor de laptop met de meeste apparaten draadloos verbonden kan worden. Een bluetooth verbinding kun je onder andere gebruiken voor:

 • Het uitwisselen van bestanden 
 • Verbinden met draadloze apparatuur zoals een bluetooth speaker 
 • Een draadloze koptelefoon met de laptop verbinden

Ben je opzoek naar het ideale werkpaard voor onderweg?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan de computer voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Om ook onderweg aan toepassingen te kunnen werken heeft Google een eigen type laptop ontwikkeld. Voor dit type laptop heeft Google het besturingssysteem ChromeOS ontwikkeld.

Uiterlijk van de Asus Chromebook C423NA-EB0049

Dit besturingssysteem is erg interessant om aan toepassingen via het internet te werken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de ASUS Chromebook C423NA-EB0049.

Geef een reactie