Beste Access Point – Zo maak jij een weloverwogen keuze

Met behulp van een accesspoint kun jij je draadloze netwerk verbeteren. Het kan apparaten draadloos met het internet verbinden en heeft ethernet poorten waarop apparaten met een UTP kabel bekabeld kunnen worden aangesloten. Door een accesspoint te gebruiken kun jij de snelheid van je wifi verbinding verbeteren waardoor je van een betrouwbare verbinding kunt genieten. 

Een access point verhoogt de snelheid, vergroot de dekking en heeft meerdere ethernetpoorten. Voor een optimale werking van het netwerk is het belangrijk dat je voor de juiste router en de beste access point voor jouw situatie kiest. Wij hebben verschillende access points op prestaties, functies en gebruiksgemak getest. In dit artikel vertellen wij waar je bij het kiezen van de beste acces point voor jouw situatie op moet letten.

Factoren die de keuze voor een access point bepalen

Wanneer je voor de beste acces point voor jouw situatie wilt kiezen is het belangrijk dat je rekening houdt met de snelheid en de bandbreedtevereisten. Zorg ervoor dat het access point vooral als je veel apparaten hebt of data-intensieve taken uitvoert voor jouw netwerk snel genoeg is. Daarnaast moet je de bandbreedtevereisten van jouw netwerk in gedachten houden. Kies de beste access point die perfect op jouw behoeften aansluit. 

Beste Acces point kopen om het netwerk uit te breiden

Wil jij het bereik van jouw wifi netwerk uitbreiden?

Beste accespoint

Met behulp van een accespoint kun jij op iedere locatie in huis van goed internet genieten.

 • Dat is geen gedoe met instabiele internetverbindingen
 • Bestanden gemakkelijk tussen andere apparaten uitwisselen
 • Muziek zonder haperingen via speakers in het netwerk af kunnen spelen
 • Documenten via netwerkprinters uit kunnen printen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Compatibiliteit met bestaande netwerkapparatuur controleren

Wanneer je voor het beste access point voor jouw situatie zoekt, is het belangrijk dat het netwerkapparaat compatibel is met jouw huidige netwerkapparatuur. Het moet aan de wifi snelheid voldoen en ondersteuning voor mimo bieden. Zo kun je ervoor zorgen dat alle apparaten zonder problemen met de wifi snelheid naadloos kunnen samenwerken. Kies daarom een wifi access point dat MIMO-technologie gebruikt.

Voor een optimale wifi snelheid is het belangrijk dat jij controleert of het nieuwe access point compatibel is met jouw router, switches en andere netwerkapparatuur. Dit voorkomt mogelijke compatibiliteitsproblemen en zorgt ervoor dat jouw netwerk soepel blijft functioneren, met de beste wifi access point, zoals de Ubiquiti UniFi krijg je een optimale wifi snelheid.

Om de snelheid te optimaliseren is het handig om te kijken welke wifi 802.11ac of wifi 802.11ax wordt ondersteunt. Deze standaarden bieden hogere snelheden en betere wifi prestaties, dus als uw bestaande apparatuur deze standaarden ondersteunt, kan het de moeite waard zijn om een access point te kiezen dat compatibel is met deze snelheid en wifi standaarden.

Het belang van beveiligingsfuncties bij de keuze van een access point

Bij het kiezen van het beste access point voor jouw situatie is snelheid en wifi beveiliging erg belangrijk. De Ubiquiti UniFi is hiervoor een goede keuze. Het is belangrijk dat je voor een access point kiest die voor snelheid en beveiliging van jouw netwerk zorgt.

Kijk naar de beveiligingsfuncties zoals WPA2-PSK (Wi-Fi Protected Access 2 – Pre-Shared Key) of WPA3 (de nieuwste beveiligingsstandaard) en de wifi snelheid die door het access point worden aangeboden.

Hoeveel access points heb je voor een optimale wifi-dekking nodig?

Het bepalen van het aantal access points dat je voor een optimale wifi-dekking en de snelheid nodig hebt  kan soms lastig zijn. Het hangt van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimtes die je van wifi wilt voorzien, het aantal gebruikers en hun activiteiten op het netwerk af.

Om te beginnen is het belangrijk dat je de specificaties van de wifi access point bekijkt. Verschillende merken en modellen hebben verschillende capaciteiten en bereik. Door deze specificaties met de grootte van de ruimtes en het aantal gebruikers te vergelijken, kun je een schatting van het aantal wifi access points dat je nodig hebt maken.

Een andere factor waar je rekening mee moet houden is de installatie van wifi. Om een gelijkmatige dekking van wifi in alle ruimtes te garanderen, moeten access points strategisch worden geplaatst. Wanneer je een groot kantoor met meerdere verdiepingen hebt, wil je misschien meerdere wifi access points op iedere verdieping plaatsen waardoor je ervoor kunt zorgen dat er geen dode zones ontstaan.

Factoren waar je bij het plaatsen van access points in verschillende ruimtes rekening mee moet houden

Wanneer je wifi acces points in verschillende ruimtes wilt plaatsen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder staan enkele tips waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je de wifi access points, zoals de de Ubiquiti UniFi. optimaal kunt gebruiken.  

Beste Acces point kopen om de internetverbinding te verbeteren
 1. Analyseer de indeling en bestudeer de plattegrond van de ruimtes om mogelijke obstakels zoals muren, deuren of meubels die het wifi signaal kunnen verstoren te identificeren. Probeer wifi access points zo te plaatsen dat ze een duidelijk pad naar alle belangrijke gebieden hebben.
 2. Vermijd interferentie: Houd rekening met andere draadloze wifi apparaten in de buurt die mogelijk storing kunnen veroorzaken. Plaats wifi access points op een afstand van andere elektronische apparatuur zodat je interferentie met wifi-signaal kunt minimaliseren.
 3. Wifi: Voor optimale prestaties wordt het aanbevolen dat je de access points via bekabelde verbindingen op het wifi-netwerk aansluit. Hierdoor kun je hogere snelheden bereiken en voorkom je signaalverlies door muren en andere obstakels.
 4. Test de signaalsterkte: Nadat je de access points hebt geïnstalleerd moet je de signaalsterkte in verschillende delen van de ruimtes testen. Hierdoor krijg je inzicht in eventuele zwakke plekken waar extra access points nodig zijn of waar je de positie van bestaande access points kunt optimaliseren.

De Tplink EAP Slim is een van de beste access points op de markt. Met zijn geavanceerde functies en betrouwbare prestaties, levert deze slimme access point alles wat je voor een snel en stabiel draadloos netwerk nodig hebt.

Een van de grootste voordelen van de Tplink EAP Slim is het installatiegemak. Met behulp van de Link Omada EAP245 app kun je het access point eenvoudig configureren en beheren. Of je nu een ervaren netwerkbeheerder of een beginner bent, met deze intuïtieve app kun je gemakkelijk alle instellingen naar jouw wensen aanpassen.

Het belangrijkste aspect van een access point zijn natuurlijk de prestaties. En op dat gebied stelt de Tplink EAP Slim zeker niet teleur. Dankzij de TP-Link Omada technologie biedt dit access point een stabiele en snelle draadloze verbinding. Of je nu thuis werkt, online games speelt of streamingdiensten gebruikt, je kunt altijd op een betrouwbare internetverbinding rekenen.

Geavanceerde functies voor een optimale netwerkervaring

Naast installatiegemak en de betrouwbare prestaties heeft de TP-Link EAP Slim ook nog eens verschillende geavanceerde functies die voor een optimale netwerkervaring zorgen. Hieronder vind je een aantal van deze functies:

Beste Acces point om meerdere apparaten te verbinden
 • Band Steering: Deze functie zorgt ervoor dat apparaten voor optimale prestaties automatisch met de beste frequentie (2.4 GHz of 5 GHz) worden verbonden.
 • Load Balancing: Met load balancing verdeeld het accespoint de netwerkbelasting gelijkmatig over alle aangesloten apparaten, waardoor er geen overbelasting ontstaat.
 • Captive Portal: Met een captive portal kun je gastgebruikers toegang tot je netwerk geven, terwijl je tegelijkertijd de controle behoudt over wie er toegang tot de internetverbinding in huis of kantoor heeft en welke rechten ze hebben.

Vergelijking van Ubiquiti Unifi Plus, NanoHD en AC Pro

De Ubiquiti Unifi Plus, NanoHD en AC Pro zijn allemaal krachtige access points die voor verschillende netwerkomgevingen geschikt zijn. Laten we eens naar de belangrijkste kenmerken van ieder access point kijken:

De Ubiquiti Unifi Plus

 • Dual-band (2,4 GHz en 5 GHz) ondersteuning voor maximale flexibiliteit
 • Snelheden tot 1300 Mbps op de 5 GHz band waardoor je het internet snel en draadloos kunt gebruiken
 • Geavanceerde beamforming technologie waarmee het signaal op specifieke apparaten kan worden gericht
 • Ondersteunt Power over Ethernet (PoE) waardoor je de accespoint eenvoudig zonder extra kabels kunt installeren
 • Naadloze integratie met het UniFi-netwerk beheersysteem waardoor je het netwerk gemakkelijk kunt beheren en monitoren

De Ubiquiti NanoHD

 • Quad-radio ontwerp voor superieure prestaties in drukke netwerkomgevingen
 • MU-MIMO technologie om meerdere apparaten zonder snelheidsverlies gelijktijdig te bedienen
 • Compact formaat en strak design waardoor je de beste access point voor jouw situatie in iedere ruimte kunt plaatsen
 • Geavanceerde beveiligingsfuncties zoals WPA3 encryptie waardoor je het draadloze netwerk veilig kunt gebruiken
 • Met behulp van de UniFi-app of webinterface kan het apparaat eenvoudig worden geïnstalleerd 

Wil jij het bereik van jouw wifi netwerk uitbreiden?

Beste accespoint

Met behulp van een accespoint kun jij op iedere locatie in huis van goed internet genieten.

 • Dat is geen gedoe met instabiele internetverbindingen
 • Bestanden gemakkelijk tussen andere apparaten uitwisselen
 • Muziek zonder haperingen via speakers in het netwerk af kunnen spelen
 • Documenten via netwerkprinters uit kunnen printen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

De Ubiquiti AC Pro

 • Dual-band (2,4 GHz en 5 GHz) ondersteuning met hoge doorvoersnelheden
 • Gigabit Ethernet-poort waardoor je ook met een bekabelde verbinding van een snelle internetverbinding kunt profiteren
 • Krachtige zendantennes voor een groot bereik en sterke signaalsterkte
 • Ondersteunt Power over Ethernet (PoE) voor een eenvoudige installatie zonder extra kabels
 • Geavanceerd gastnetwerk beheer om veilige toegang aan bezoekers te bieden

Prestatieverschillen tussen de drie access points analyseren

Wanneer het om prestaties gaat, hebben de Ubiquiti Unifi Plus, NanoHD en AC Pro ieder hun eigen sterke punten. Laten we eens kijken naar hoe ze zich tot elkaar verhouden:

 1. Doorvoersnelheid: De Ubiquiti Unifi Plus biedt snelheden tot 1300 Mbps op de 5 GHz band, terwijl de NanoHD dankzij het quad-radio ontwerp vergelijkbare snelheden kan behalen. De AC Pro levert ook hoge doorvoersnelheden, maar iets lager dan de andere twee modellen.
 2. Signaalbereik: Met krachtige zendantennes biedt de AC Pro in vergelijking met de andere twee access points een groter bereik.

Wanneer moet je je router vervangen?

 • Wanneer je merkt dat de internetverbinding traag is, kan dit een teken zijn dat het tijd is om je router te vervangen. Nieuwere routers hebben vaak betere prestaties en kunnen hogere snelheden bieden.
 • Een ander teken dat het tijd is om je router te upgraden, is als je regelmatig problemen met de verbinding hebt. Als de verbinding vaak wegvalt of als je constant moet herstarten, kan dit op een verouderde router duiden.
 • Als je meerdere apparaten in huis hebt die de wifi tegelijkertijd gebruiken, kan het voorkomen dat je huidige router niet voldoende capaciteit heeft. Dit kan in vertragingen en instabiele verbindingen resulteren.

Voordelen van het upgraden naar een nieuwere router of access point

 • Wanneer je naar een een nieuw router of access point upgrade brengt dat verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste kun je van snellere internetsnelheden profiteren. Nieuwere routers ondersteunen vaak hogere snelheden en kunnen dus voor een betere gebruikerservaring zorgen.
 • Daarnaast bieden nieuwe routers meestal betere beveiligingsfuncties. Met de toenemende dreiging van cyberaanvallen en hacking is het belangrijk dat je een router hebt die up-to-date beveiligingsprotocollen ondersteunt.
 • Een ander voordeel van het upgraden naar een nieuwe router is dat je geavanceerde functies zoals mesh netwerken kunt gebruiken. Deze technologie zorgt voor een betere dekking in je huis en maakt het mogelijk om naadloos tussen verschillende access points over te schakelen.

Compatibiliteitsproblemen die bij verouderde routers op kunnen treden

 • Verouderde routers kunnen compatibiliteitsproblemen met nieuwe apparaten veroorzaken. Wanneer je een nieuwe smartphone of laptop hebt gekocht, kan het zijn dat deze niet goed met een oudere router werken.
 • Daarnaast kan het voorkomen dat bepaalde functies of protocollen door oudere routers niet worden ondersteund. Dit kan ervoor zorgen dat je de nieuwste technologieën en functies die op de markt beschikbaar zijn niet kunt gebruiken.
 • Daarnaast kunnen verouderde routers kwetsbaarder zijn voor beveiligingslekken. Fabrikanten brengen regelmatig firmware-updates uit om bekende beveiligingsproblemen aan te pakken. Als je router niet meer wordt ondersteund, loop je het risico dat deze kwetsbaar blijft voor mogelijke aanvallen.

Conclusie: Het beste access point in perspectief

In deze blogpost hebben we verschillende belangrijke factoren die de keuze voor een access point bepalen besproken. We hebben naar het aantal en de locatie van access points en gedetailleerde beoordelingen van specifieke modellen zoals de Tplink EAP Slim en Ubiquiti Unifi Plus, NanoHD en AC Pro gekeken. Daarnaast hebben we ook besproken wanneer het tijd wordt om je router te vervangen.

Beste accespoint

Het kiezen van de beste access point voor jouw situatie hangt van verschillende factoren, zoals de grootte van het gebied dat je wilt dekken, het aantal gebruikers, het budget en de gewenste functies af. Het is belangrijk dat je een grondige analyse van je behoeften maakt voordat je een definitieve beslissing neemt. Vergeet niet om ook rekening met toekomstige groei en mogelijke technologische ontwikkelingen te houden.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een router en een access point?

Een router kan meerdere apparaten binnen een netwerk met elkaar en met het internet verbinden, terwijl een access point voor draadloze connectiviteit binnen dat netwerk zorgt. Een router heeft vaak ook een ingebouwd access point, maar in grotere omgevingen kan het voorkomen dat je voor een betere draadloze dekking een extra access points toe moet voegen.

Hoeveel access points heb ik nodig?

Het aantal benodigde access points hangt van de grootte en de indeling van het gebied dat je wilt dekken, het aantal gebruikers en de activiteiten waarvoor het internet wordt gebruikt af. Over het algemeen wordt aanbevolen om voor optimale dekking iedere 10-15 meter een access point te plaatsen.

Welke frequentie moet ik kiezen: 2.4 GHz of 5 GHz?

De keuze tussen 2.4 GHz en 5 GHz hangt van je specifieke behoeften af. Het 2.4 GHz-netwerk heeft over het algemeen een groter bereik, terwijl het 5 GHz-netwerk hogere snelheden biedt maar een kleiner bereik heeft. Wanneer je veel apparaten hebt die wifi gebruiken, voor optimale prestaties is het raadzaam om beide frequenties te ondersteunen.

Wat is MU-MIMO en is het belangrijk?

MU-MIMO staat voor Multi-User Multiple Input Multiple Output en maakt gelijktijdige communicatie met meerdere apparaten op verschillende datastromen mogelijk. Dit kan de algehele wifi-prestaties in situaties waarin meerdere apparaten tegelijkertijd met het netwerk verbonden zijn verbeteren. 

Wat zijn PoE-access points?

PoE (Power over Ethernet) access points kunnen via dezelfde Ethernet-kabel zowel gegevens als stroom ontvangen. Doordat er voor de installatie geen aparte voedingskabels nodig zijn, zorgt dit ervoor dat de accesspoint makkelijker kunnen worden geïnstalleerd. Wanneer je PoE-access points wilt gebruiken moet je een router of switch hebben die ondersteuning voor PoE biedt.

Wil jij het bereik van jouw wifi netwerk uitbreiden?

Beste accespoint

Met behulp van een accespoint kun jij op iedere locatie in huis van goed internet genieten.

 • Dat is geen gedoe met instabiele internetverbindingen
 • Bestanden gemakkelijk tussen andere apparaten uitwisselen
 • Muziek zonder haperingen via speakers in het netwerk af kunnen spelen
 • Documenten via netwerkprinters uit kunnen printen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg