Wat is bluetooth en waarvoor kun je het gebruiken?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Hierdoor zijn er veel nieuwe apparaten en toepassingen bijgekomen. Daarnaast zijn de bestaande apparaten en toepassingen veranderd.

Met deze veranderingen zijn ook het aantal mogelijkheden verder uitgebreid. Hierdoor zijn draadloze verbindingen steeds belangrijker geworden. Zo kan een draadloze verbinding worden gebruikt voor onder andere:

 • Delen van informatie
 • Verschillende apparaten met elkaar kunnen verbinden
 • De verbinding met een internetverbinding

Voor de verbinding tussen draadloze apparaten wordt vaak een bluetooth verbinding gebruikt. In dit artikel vertellen we over de mogelijkheden van de bluetooth verbinding.

Wat is bluetooth?

Bluetooth kan worden gebruikt voor het opzetten van een draadloze verbinding tussen twee of meer apparaten. Deze draadloze verbinding werkt met radiogolven. In de meeste gevallen is een van de twee apparaten een zender terwijl de andere als ontvanger functioneert.

Om een stabiele verbinding tussen deze apparaten tot stand te kunnen brengen is het belangrijk dat de afstand tussen beiden apparaten niet te groot is.

Met dit type draadloze verbinding kan vaak maar een afstand van 10 meter worden overbrugt. Daarnaast zijn er ook bluetooth-apparaten met een sterkere antenne waarbij zelfs afstanden tot maximaal 100 meter kunnen worden behaald. 

Wat is bluetooth

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de bluetooth verbinding?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er vele nieuwe toepassingen bijgekomen.

Met behulp van deze technische ontwikkelingen is de manier waarop bestanden kunnen worden gedeeld veranderd. Bestanden kunnen tegenwoordig namelijk zelfs via een draadloze verbinding met andere apparaten worden gedeeld.

bluetooth

Voor het delen van bestanden zoals, foto’s, video’s en documenten wordt tegenwoordig steeds vaker bluetooth gebruikt. Naast het delen van bestanden kan bluetooth voor verschillende andere doeleinden worden gebruikt zoals:

 • Muziek naar een radio / speakers streamen
 • Video’s naar een televisie streamen
 • Bestanden tussen andere apparaten delen
 • Op afstand de printer bedienen
 • Apparaten van het slimme huis bedienen

Hoe werkt bluetooth?

Voordat er een draadloze bluetooth verbinding kan worden opgezet moet deze functie op de verschillende apparaten worden ingeschakeld. In de meeste gevallen kan deze functie in het menu tussen de instellingen worden gevonden. 

Nadat de bluetooth verbinding is ingeschakeld moeten de apparaten worden opgezocht. Ieder apparaat heeft zijn eigen naam. De fabrikant geeft vaak een logische naam aan het apparaat. Hierdoor kan het apparaat waarmee de verbinding moet worden gemaakt gemakkelijk worden herkend. 

Nadat het apparaat geselecteerd is moet er op de knop met de tekst verbinding maken worden gedrukt. Vervolgens wordt er om een code gevraagd. Deze code bestaat vaak alleen uit cijfers. De code werkt als tweestaps-verificatie zodat onbevoegden de verbinding met een apparaat niet zonder toestemming tot stand kunnen brengen. Hierdoor kan deze code als een beveiliging worden gezien. 

Wat kun je met een bluetooth verbinding?

Het aantal apparaten dat met de draadloze verbindingen kan worden verbonden is in de laatste jaren enorm toegenomen. Sommige van deze apparaten kunnen voor de draadloze verbinding alleen met een bluetooth verbinding verbinden.

Door het groeiende aantal apparaten dat met deze verbinding kan werken zijn er ook nieuwe toepassingen bijgekomen.

Enkele toepassingen waarvoor deze draadloze verbindingen kunnen worden gebruikt zijn onder andere: 

Wat kun je met bluetooth
 • Muziek luisteren met een speaker of koptelefoon
 • Apparaten met het slimme huis verbinden
 • Bestanden en gegevens tussen verschillende apparaten uitwisselen 
 • Een internetverbinding delen
 • Video’s naar de slimme televisie streamen
 • Volume van de radio / televisie bedienen
 • Muziek naar de autoradio streamen

Radio slim maken met bluetooth

Een oude radio of autoradio kan vaak niet zomaar met de bluetooth verbinding worden verbonden. Om de draadloze verbinding met behulp van bluetooth tot stand te kunnen brengen moet een bluetooth adapter op de radio worden aangesloten.

Deze adapter kan op de 3.5mm koptelefoon aansluiting worden aangesloten. Door deze adapter op de radio aan te sluiten kan het digitale apparat zoals een mobiele telefoon of tablet draadloos met de radio / auto radio worden verbonden.  

Nadat de radio met het digitale apparaat is verbonden kan de radio met de mobiele telefoon of tablet worden bediend. Vervolgens kan er via de mobiele telefoon of tablet muziek worden afgespeeld. Voor het afspelen van muziek via de mobiele telefoon of tablet wordt tegenwoordig vaak een streamingdienst gebruikt.

Streamingdiensten zoals Deezer of Spotify hebben een grote collectie aan muziek beschikbaar. Hierdoor kan binnen een streamingdienst voor iedere situatie en gelegenheid het juiste nummer worden gevonden. Naast het afspelen van muziek kan een draadloze verbinding worden gebruikt voor het regelen van het volume.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de bluetooth verbinding?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er vele nieuwe toepassingen bijgekomen.

Met behulp van deze technische ontwikkelingen is de manier waarop bestanden kunnen worden gedeeld veranderd. Bestanden kunnen tegenwoordig namelijk zelfs via een draadloze verbinding met andere apparaten worden gedeeld.

bluetooth

Voor het delen van bestanden zoals, foto’s, video’s en documenten wordt tegenwoordig steeds vaker bluetooth gebruikt. Naast het delen van bestanden kan bluetooth voor verschillende andere doeleinden worden gebruikt zoals:

 • Muziek naar een radio / speakers streamen
 • Video’s naar een televisie streamen
 • Bestanden tussen andere apparaten delen
 • Op afstand de printer bedienen
 • Apparaten van het slimme huis bedienen

TV verbinden met bluetooth

Tijdens het kijken naar de televisie of een video speelt de geluidskwaliteit een belangrijke rol. Vaak klinken de geluiden uit de televisie-speakers een klein beetje blikkerig of schel. Deze geluidskwaliteit kan worden verbeterd door losse speakers of een soundbar met de televisie te verbinden. Losse speakers en de soundbar kunnen zowel bekabeld als draadloos met een televisie worden verbonden.

De meeste mensen vinden een kabel bij de tv vaak lelijk. Hier hebben fabrikanten van speakers en soundbars goed over nagedacht.

Hierdoor kunnen speakers en soundbars tegenwoordig ook met behulp van een draadloze bluetooth verbinding met de tv worden verbonden. 

Televisie met de mobiele telefoon en tablet bedienen

Om de de speakers / soundbars draadloos met de tv te kunnen verbinden moeten de instellingen van de tv worden geopend. De manier waarop speakers / soundbars met de televisie kunnen worden verbonden is afhankelijk van het merk en type televisie. Vaak staat er een kopje met geluid of sound. 

Door deze instellingen te openen wordt er een lijst met geluidsinstellingen getoond. Naast de geluidsinstellingen staat hier de optie bluetooth speaker lijst. Door deze optie te selecteren worden de aanwezige bluetooth speakers getoond.

Om de televisie uiteindelijk met deze speaker te verbinden moet de naam van de speaker worden geselecteerd. Door de speaker te selecteren wordt de verbinding tussen de speaker en de televisie tot stand gebracht. Nadat de verbinding tot stand is gebracht klinkt er vaak een piepje uit de speaker. 

Bestanden en foto’s via bluetooth delen

Mobiele telefoons en tablets hebben tegenwoordig steeds betere camera’s. Hierdoor worden deze apparaten vaak gebruikt voor het maken van foto’s en video’s. Deze foto’s en video’s worden vervolgens op de SD kaart van de telefoon en tablet opgeslagen. Voor het delen van foto’s, video’s of muziek kan de bluetooth verbinding worden gebruikt.

Voordat bestanden via bluetooth kunnen worden gedeeld moeten de digitale apparaten zoals de mobiele telefoon of de tablet met het andere apparaat worden verbonden. Voor de verbinding met een digitaal apparaat moet de mobiele telefoon of tablet worden opgezocht.

Hiervoor moeten de instellingen op de mobiele telefoon of tablet worden geopend. Binnen de instellingen staat een optie met verbindingen.

Hier staat ook een kopje met de tekst bluetooth tussen. Door hierop te drukken worden de apparaten waarbij bluetooth is ingeschakeld in de buurt weergegeven.

bestanden via bluetooth delen

Wanneer de naam van het apparaat is geselecteerd wordt er geprobeerd om een verbinding tot stand te brengen. Soms is hier een wachtwoord / code voor nodig. De benodigde code staat vaak op het ene toestel en moet vervolgens op het andere apparaat worden ingevoerd. Dit wordt ook wel tweestapsverificatie gebruikt. Met behulp van deze tweestapsverificatie kunnen de draadloze verbindingen worden beveiligd. 

Bluetooth verbinding beveiligen

Mobiele telefoons en tablets worden tegenwoordig voor steeds meer toepassingen gebruikt. Hierdoor komen er al snel verschillende belangrijke en persoonlijke gegevens op deze apparaten te staan. Natuurlijk is het niet fijn als deze gegevens in de handen van onbevoegden terecht komen. Het is daarom belangrijk dat deze apparaten tegen de gevaren van buitenaf worden beschermd. 

Voor het beschermen van de persoonlijke gegevens is het belangrijk dat er een goede virusscanner op de computer wordt geïnstalleerd. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten virusscanners voor de mobiele telefoon en tablet op de markt. Een van de betere virusscanners is ESET NOD 32

Deze virusscanner kan bijna alle kwaadaardige verbindingen, programma’s en apps herkennen. Daarnaast kan het kwaadaardige programma door de virusscanner automatisch van de telefoon, tablet of computer worden verwijderd. Op deze manier kan een virusscanner helpen voor het beschermen van de belangrijke gegevens die op apparaten staan opgeslagen.  

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van de bluetooth verbinding?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er vele nieuwe toepassingen bijgekomen.

Met behulp van deze technische ontwikkelingen is de manier waarop bestanden kunnen worden gedeeld veranderd. Bestanden kunnen tegenwoordig namelijk zelfs via een draadloze verbinding met andere apparaten worden gedeeld.

bluetooth

Voor het delen van bestanden zoals, foto’s, video’s en documenten wordt tegenwoordig steeds vaker bluetooth gebruikt. Naast het delen van bestanden kan bluetooth voor verschillende andere doeleinden worden gebruikt zoals:

 • Muziek naar een radio / speakers streamen
 • Video’s naar een televisie streamen
 • Bestanden tussen andere apparaten delen
 • Op afstand de printer bedienen
 • Apparaten van het slimme huis bedienen

Geef een reactie