Chromebook of laptop: wat is het verschil?

Een Chromebook is een laptop wat met het ChromeOS besturingssysteem van Google werkt. Het is ideaal voor internetgebruik, surfen, applicaties en de gemakkelijke bediening. Met hun lichte ontwerp en lange batterijduur zijn Chromebooks populair bij studenten. Ze zijn een goed alternatief voor Windows laptops en MacBook modellen. Sommige Chromebooks hebben ook een touchscreen functie.

In vergelijking met de Chromebook modellen zijn Windows laptops veelzijdige. Ze hebben meer softwarecompatibiliteit en opslagopties. Ideaal voor internetgebruik en kunnen verschillende taken, zoals video-bewerking, gaming en zware intensieve applicaties uitvoeren. Daarnaast werken ze goed met populaire browsers zoals Google Chrome.

Dus of je nu naar een MacBook voor je studie zoekt of gewoon films wilt kijken en het web wilt browsen, lees verder om erachter te komen welke optie het beste bij jouw behoeften past. Of je nu een Windows laptop voor je werk of specifieke applicaties nodig hebt, wij hebben de juiste keuze voor jou.

Verschillen tussen een Chromebook en een laptop

Een Chromebook en een laptop zijn draagbare computers met belangrijke verschillen. Chromebooks gebruiken Chrome OS, terwijl laptops meestal op Windows, macOS of Linux draaien. Het besturingssysteem van de laptop beïnvloedt de beschikbare software en de opslagruimte.

Chromebooks werken voornamelijk in de Cloud en hebben minder daardoor opslagruimte. Ze zijn goedkoper, maar laptops bieden meer kracht en functionaliteiten voor veeleisende taken. Overweeg deze verschillen afhankelijk van jouw behoeften en budget bij het kiezen tussen een Chromebook en een laptop.

Chromebook of laptop wat is beter

Hieronder vind je een vergelijkingstabel met de belangrijkste verschillen tussen een Chromebook en een laptop:

ChromebookLaptop
Besturingssysteem:Draait op Chrome OS, een lichtgewicht besturingssysteem dat voor web-gebaseerde applicaties is geoptimaliseerdDraait meestal op Windows, MacOS of Linux
Opslagruimte:Beperkte opslagruimte, meestal 16 GB of 32 GB, maar kan met cloudopslag worden uitgebreidGrotere opslagcapaciteit, meestal 256 GB of meer
Softwarecompatibiliteit:Kan alleen applicaties die in de Chrome Web Store of via web-gebaseerde applicaties beschikbaar zijn uitvoerenKan een breed scala aan software en applicaties uitvoeren, inclusief desktopapplicaties
Prestaties:Vaak minder krachtig in termen van processor- en grafische prestatiesKan afhankelijk van het model krachtigere specificaties hebben, 
Prijs:Over het algemeen goedkoper dan laptopsKan afhankelijk van specificaties en merk in prijs variëren
Beveiliging:Chromebooks hebben ingebouwde beveiligingsfuncties zoals automatische updates en sandboxing voor extra bescherming tegen malwareLaptops vereisen mogelijk extra beveiligingssoftware en updates
Toetsenbord en touchpad:Meestal voorzien van een standaard toetsenbord en touchpadKan afhankelijk van het model in kwaliteit en stijl variëren 
Batterijduur:Over het algemeen een langere batterijduur dan laptopsBatterijduur kan, afhankelijk van het model variëren
Mobiel gebruik:Lichtgewicht en draagbaar, ideaal voor onderwegKan zwaarder en omvangrijker zijn waardoor laptops minder geschikt zijn voor mobiel gebruik

Zoals je kunt zien, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen een Chromebook en een laptop. Een Chromebook is ideaal voor gebruikers die voornamelijk online werken en web-gebaseerde applicaties gebruiken, terwijl een laptop meer flexibiliteit in termen van softwarecompatibiliteit en prestaties biedt. De keuze tussen een Chromebook en een laptop hangt van je specifieke behoeften en budget af.

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Voor- en nadelen van een Chromebook en een laptop

Laten we nu naar de voor- en nadelen van Chromebooks en laptops kijken. Een voordeel van een Chromebook is de lagere prijs in vergelijking met laptops. Ze zijn ook licht en draagbaar, wat handig is voor mensen die vaak onderweg zijn. Chromebooks starten snel op en zijn gebruiksvriendelijk. Ze werken goed met Google’s online diensten samen. Echter, ze vereisen een internetverbinding, hebben beperkte opslagruimte en sommige software is niet compatibel met Chromebooks.

FeatureChromebookLaptop
PrijsBetaalbaarVariabel
BesturingssysteemChrome OSWindows, macOS, Linux
GebruiksgemakEenvoudig en intuïtiefMeer aanpassingsmogelijkheden
PrestatiesBeperkt voor zware takenKrachtig voor intensief gebruik
OpslagruimteBeperkt, voornamelijk in de cloudGrote harde schijven en SSD’s
SoftwarecompatibiliteitBeperkt tot webgebaseerde appsCompatibel met een breed scala aan software
VeiligheidSterke beveiligingsfunctiesMeer vatbaar voor virussen en malware
BatterijduurLangere levensduur van de batterijKortere levensduur van de batterij
UpgrademogelijkhedenBeperkt tot geheugen en opslagruimteMogelijkheid om verschillende componenten te upgraden
Mobiel gebruikLichtgewicht en draagbaarZwaarder en minder draagbaar

Chromebooks zijn in vergelijking met laptops goedkoper en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze draaien op Chrome OS wat een lichtgewicht besturingssysteem voor web-gebaseerde apps en cloudopslag is. Laptops kunnen daarentegen op verschillende besturingssystemen, zoals Windows, macOS en Linux draaien, waardoor ze in termen van softwarecompatibiliteit veelzijdiger zijn.

Gebruiksgemak is belangrijk. Chromebooks zijn eenvoudig en ideaal voor webbrowsen en tekstverwerking. Laptops bieden meer aanpassingsmogelijkheden en zijn voor geavanceerdere taken zoals grafisch ontwerp of videobewerking geschikt. Laptops zijn krachtiger en kunnen zwaardere taken, zoals gaming en complexe software aan. Chromebooks zijn beperkt qua prestaties en geschikter voor lichtere taken.

De opslagruimte is een groot verschil tussen Chromebooks en traditionele laptops. Chromebooks hebben beperkte interne opslag omdat ze voornamelijk voor cloudopslag ontworpen zijn. Dit bespaart kostbare interne opslagruimte en verbetert de prestaties van de Chromebook. De focus op cloudopslag biedt voordelen voor gebruikers die veel onderweg zijn en flexibiliteit in hun digitale werkomgeving nodig hebben.

Beeldschermkwaliteit en resolutie bij het kiezen tussen een Chromebook en een laptop

Bij het kiezen tussen een Chromebook en een laptop is de beeldschermkwaliteit en resolutie een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. Het beeldscherm is immers het belangrijkste onderdeel van een apparaat waar je constant naar kijkt. Hieronder vind je een vergelijkingstabel met de verschillende aspecten van de beeldschermkwaliteit en de resolutie bij de Chromebook en de laptop:

AspectChromebookLaptop
BeeldschermkwaliteitOver het algemeen goed, maar kan afhankelijk van het model variërenVarieert afhankelijk van het model, maar kan over het algemeen beter zijn dan een Chromebook
ResolutieMeestal Full HD (1920 x 1080) of hogerKan variëren, maar kan hogere resoluties dan een Chromebook bieden 
SchermgrootteMeestal kleiner, meestal tussen de 11 en 14 inchVarieert, kan grotere schermformaten dan een Chromebook bieden 
KleurnauwkeurigheidKan variëren, maar over het algemeen redelijk goedKan betere kleurnauwkeurigheid bieden dan een Chromebook
KijkhoekenKan variëren, maar over het algemeen redelijk goedKan betere kijkhoeken bieden dan een Chromebook

Bij het vergelijken van de beeldschermkwaliteit en resolutie tussen een Chromebook en een laptop zijn er een aantal punten die je in overweging kunt nemen:

 1. Doel van gebruik: Als je van plan bent om de laptop voornamelijk tekstverwerking, op het web surfen en cloudgebaseerde apps te gebruiken, kan een Chromebook met een goede beeldschermkwaliteit en resolutie voldoende zijn. Als je echter van plan bent om grafisch intensieve taken, zoals foto- en videobewerking uit te voeren, kan een laptop met een hogere resolutie en betere kleurnauwkeurigheid een betere keuze zijn.
 2. Persoonlijke voorkeur: Sommige mensen geven voor draagbaarheid en gemak de voorkeur aan een kleiner schermformaat, terwijl anderen voor een betere kijkervaring de voorkeur aan een groter scherm geven. Bedenk wat voor jou het belangrijkst is en kies op basis van jouw behoeften.
 3. Budget: Chromebooks staan ​​bekend om hun betaalbaarheid, terwijl laptops vaak in verschillende prijsklassen verkrijgbaar zijn. Als je een beperkt budget hebt, kan een Chromebook met een goede beeldschermkwaliteit en resolutie een goede keuze zijn.
 4. Merk en model: De beeldschermkwaliteit van een Chromebook en laptop verschilt aanzienlijk. Let op de resolutie, de kleurweergave en de helderheid. Een Chromebook heeft meestal een lagere resolutie en minder nauwkeurige kleurweergave dan een laptop. Dit kan voor grafisch ontwerpers en video-editors belangrijk zijn. Daarnaast biedt een laptop meer helderheidsinstellingen.

Wat is beter: een Chromebook of een laptop?

Als je naar een nieuwe computer zoekt, is de keuze tussen een Chromebook of een laptop misschien lastig. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het hangt van je behoeften en voorkeuren af.

Hieronder staat een vergelijkingstabel om je bij het maken van een beslissing te helpen:

KenmerkenChromebookLaptop
Besturingssysteem:Chrome OSWindows, macOS, Linux
Prijs:Meestal goedkoperKan variëren
Prestaties:Minder krachtig, geschikt voor basisgebruikKrachtiger, geschikt voor zwaardere taken
Opslagruimte:Meestal beperkte opslagruimteMeer opslagruimte
Software:Beperkte keuze aan apps en programma’sBrede selectie van apps en programma’s
Offline gebruik:BeperktVolledige functionaliteit zonder internet
Veiligheid:Sterke beveiliging met automatische updatesAfhankelijk van het besturingssysteem en de gebruiker

Een Chromebook is handig voor online werk zonder zware software. Het heeft een eenvoudige interface en ingebouwde Google apps. Bovendien zijn Chromebooks meestal goedkoper. Een laptop biedt meer flexibiliteit en krachtigere hardware waardoor je laptops voor zwaardere taken, zoals gamen, videobewerking en programmeren kunt gebruiken. 

Chromebook of laptop - met de Chromebook met apps werken

Laptops hebben vaak meer opslagruimte voor bestanden en programma’s. Als je vaak offline werkt, is een laptop de betere keuze. Chromebooks kunnen offline worden gebruikt, maar met beperkte functionaliteit. Laptops bieden zelfs zonder internetverbinding volledige functionaliteit. Een Chromebook is handig voor online werk zonder zware software, met een eenvoudige interface en ingebouwde Google apps. Bovendien zijn ze meestal goedkoper. 

In vergelijking met laptops zijn Chromebooks veiliger doordat ze automatische updates en ingebouwde beveiligingsfuncties hebben. Als je voornamelijk online werkt, een beperkt budget hebt en geen zware software nodig hebt, is een Chromebook een goede keuze. Voor meer flexibiliteit, kracht en opslagruimte is een laptop echter beter. Het hangt van je persoonlijke behoeften en voorkeuren af. Denk goed na over waar je de Chromebook of laptop voor wilt gebruiken en wat voor jouw de belangrijkste functies zijn, zodat je de beste beslissing tussen een Chromebook of een laptop kunt maken.

Mogelijkheden voor software en applicaties op een Chromebook en een laptop

Zowel een Chromebook als een laptop kunnen verschillende software en applicaties gebruiken. Een Chromebook gebruikt het besturingssysteem Chrome OS, dat speciaal voor online gebruik is gemaakt. Via de Chrome Web Store kun je de toegang tot veel web-gebaseerde applicaties, zoals Google Docs, Sheets en Slides, en populaire apps zoals Spotify en Netflix krijgen. Daarnaast kun je web-versies van bekende programma’s zoals Microsoft Office Online gebruiken. 

Een laptop draait meestal op Windows of macOS en biedt toegang tot meer software en applicaties, zoals Adobe Photoshop, Microsoft Office en videobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Premiere Pro. Een Chromebook is beter geschikt voor online werk en web-gebaseerde applicaties. Denk bij het kiezen tussen een Chromebook en een laptop goed over je behoeften en gebruikspatronen na.

Hieronder vind je een vergelijkingstabel van de mogelijkheden voor software en applicaties op een Chromebook en een laptop:

ChromebookLaptop
Besturingssysteem:Chrome OSWindows, macOS, Linux
Softwarecompatibiliteit:Beperkt tot apps uit de Chrome Web Store en Android-appsVolledige compatibiliteit met een breed scala aan software en applicaties
Microsoft Office:Beperkte functionaliteit via de online versies van Word, Excel en PowerPointVolledige functionaliteit van Microsoft Office-software
Creatieve software:Beperkte opties voor professionele grafische en videobewerkingssoftwareBrede keuze aan professionele grafische en videobewerkingssoftware
Gaming:Beperkte ondersteuning voor high-end gamesVolledige ondersteuning voor een breed scala aan games
Prijs:Over het algemeen goedkoper dan laptopsVariabel, afhankelijk van het merk en de specificaties
Veiligheid:Ingebouwde beveiligingsfuncties zoals automatische updates en sandboxingAfhankelijk van het besturingssysteem en de beveiligingsinstellingen
Opslag:Meestal afhankelijk van cloudopslag via Google DriveVariabel, afhankelijk van de specificaties van de laptop
Gebruiksgemak:Eenvoudig te gebruiken, snelle opstarttijd en lange batterijduurAfhankelijk van het besturingssysteem en de specificaties

Voorbeelden van software en applicaties die je op een Chromebook kunt gebruiken zijn onder andere:

 • Google Chrome-browser
 • Google Docs, Sheets en Slides
 • Google Drive
 • Android-apps zoals Spotify, Netflix en Instagram
 • Online tools en webgebaseerde applicaties

Voorbeelden van software en applicaties die je op een laptop kunt gebruiken zijn onder andere:

 • Microsoft Office-suite (Word, Excel, PowerPoint)
 • Adobe Creative Cloud (Photoshop, Illustrator, Premiere Pro)
 • Gamingplatforms zoals Steam
 • Webbrowsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge
 • Diverse software voor productiviteit, ontwerp, ontwikkeling en meer

Of je nu een Chromebook of een laptop kiest, hangt van je behoeften en voorkeuren af. Een Chromebook is ideaal voor online werk, eenvoudige taken en cloudopslag. Een laptop biedt meer flexibiliteit en kracht waardoor laptops geschikter zijn voor geavanceerdere software en applicaties zoals grafisch ontwerpen, video bewerken en gamen.

Bij het kiezen tussen een Chromebook en een laptop is het belangrijk dat je goed nadenkt welke software en applicaties je nodig hebt, je budget en persoonlijke voorkeuren.

Aanpassingsmogelijkheden en personalisatie op een Chromebook versus een laptop

Een Chromebook is anders dan een traditionele laptop omdat het minder aanpassingsmogelijkheden heeft. Dit komt doordat het op het ChromeOS besturingssysteem van Google draait. Een laptop biedt meer vrijheid doordat je het besturingssysteem aan kunt passen en kunt personaliseren, terwijl een Chromebook beperkt is tot wat Google in de Chrome Web Store en de instellingen in Chrome OS aanbiedt. Een voordeel van een Chromebook is dat het vaak sneller en veiliger is, omdat het specifiek voor web taken geoptimaliseerd is.

Hieronder staat een vergelijking tabel waarin we de kenmerken van de Chromebook en de laptop laten zien:

KenmerkenChromebookLaptop
BesturingssysteemChrome OSWindows, macOS, Linux
AanpassingsmogelijkhedenBeperktUitgebreid
PersonalisatieBeperktUitgebreid
SoftwarecompatibiliteitBeperkt tot Chrome Web Store-appsCompatibel met een breed scala aan software

Bij het kiezen van een laptop is het voor veel gebruikers belangrijk dat ze aanpassingen kunnen doen en het besturingssysteem kunnen personaliseren. Hoewel zowel Chromebooks als laptops kunnen worden aangepast, zijn er enkele verschillen in de mogelijkheden en de beperkingen van beide apparaten.

Chromebook:

 • Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Chromebooks draaien op Chrome OS wat speciaal voor webgebaseerde apps en services is ontworpen. Hierdoor heb je minder controle en een beperkte toegang tot systeeminstellingen.
 • Beperkte personalisatie: Chromebooks hebben beperkte personalisatiemogelijkheden. Gebruikers kunnen de achtergrondafbeelding van het bureaublad wijzigen en enkele kleine aanpassingen maken, maar over het algemeen is de personalisatie beperkt.

Laptop:

 • Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden: Laptops met Windows of macOS bieden veel aanpassingsmogelijkheden. Gebruikers hebben volledige controle over het besturingssysteem en kunnen systeeminstellingen naar wens aanpassen. Zo kunnen ze hun laptop naar hun eigen behoeften en voorkeuren personaliseren.
 • Uitgebreide personalisatie: Laptops bieden vele personalisatiemogelijkheden. Gebruikers kunnen het bureaubladachtergrond wijzigen en thema’s, pictogrammen, geluiden en andere visuele elementen aanpassen. Ze kunnen zelfs software van derden installeren en aanpassen om hun laptop nog persoonlijker te maken.

Chromebooks hebben beperkte aanpassings- en personalisatiemogelijkheden, maar zijn eenvoudig in gebruik. Ze starten snel op, hebben een lange batterijduur en zijn minder vatbaar voor virussen. Bovendien zijn ze vaak goedkoper dan laptops. Ideaal voor gebruikers die voornamelijk webtaken uitvoeren en geen uitgebreide aanpassingen nodig hebben.

Chromebook of laptop - de laptop voor zware intensieve programma's gebruiken

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geschikte doeleinden voor een Chromebook of een laptop

Een Chromebook en een laptop zijn beide handige apparaten, maar ze hebben verschillende eigenschappen en doeleinden. Hieronder volgt een vergelijkingstabel waarin we de functies, voordelen en verschillen van beide apparaten bespreken:

ChromebookLaptop
Functies:Werkt op het Chrome OS-besturingssysteemWerkt op verschillende besturingssystemen, zoals Windows of macOS
Geoptimaliseerd voor internetgebruikGeschikt voor verschillende soorten software en toepassingen
Beperkte opslagruimteGrotere opslagcapaciteit
Lange batterijduurBatterijduur varieert, afhankelijk van het model
Voordelen:Snel opstarten en eenvoudig in gebruikKrachtiger en kan zwaardere taken aan
Lagere prijsMeer mogelijkheden en flexibiliteit
Regelmatige automatische updatesKan worden aangepast en geüpgraded
Lichtgewicht en draagbaarGroter scherm en betere grafische mogelijkheden
Verschil:Beperkte softwarecompatibiliteitMeer softwarecompatibiliteit
Voor sommige functies afhankelijk van een internetverbinding Kan voor de meeste functies offline worden gebruikt

Nu we de verschillen hebben besproken, laten we eens naar de geschikte doeleinden voor een Chromebook en een laptop kijken:

Geschikte doeleinden voor een Chromebook:

 • Internetgebruik: Een Chromebook is perfect voor internetactiviteiten zoals surfen op het web, e-mailen, sociale media en het streamen van video’s.
 • Online werken: Als je voornamelijk in de cloud werkt, bijvoorbeeld met Google Docs of andere online tools, is een Chromebook een goede keuze.
 • Onderwijs: Chromebooks zijn vanwege hun betaalbaarheid, gebruiksgemak en de mogelijkheid om samen aan projecten te werken populair in het onderwijs.
 • Reizen: Dankzij hun lichte gewicht en lange batterijduur zijn Chromebooks ideaal voor onderweg.

Geschikte doeleinden voor een laptop:

 • Zware taken: Als je grafisch intensieve software, zoals videobewerking of gaming gebruikt, is een laptop met een krachtige processor en grafische kaart de beste keuze.
 • Zakelijk gebruik: Laptops bieden meer flexibiliteit en kunnen aan de behoeften van zakelijke gebruikers worden aangepast. Zo kun je op een laptop specifieke software installeren en kunnen er externe apparaten worden aangesloten.
 • Creatief werk: Als je creatieve taken, zoals grafisch ontwerp of muziekproductie uitvoert, biedt een laptop krachtigere hardware waardoor je met een laptop soepeler aan deze toepassingen kunt werken. 

Betrouwbaarheid en duurzaamheid van een Chromebook versus een laptop

Als het om de betrouwbaarheid en de duurzaamheid gaat, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen een Chromebook of een traditionele laptop. Hieronder staan enkele punten die je in overweging kunt nemen:

FunctieChromebookLaptop
Besturingssysteem:Chrome OSWindows, macOS, Linux
Beveiliging:Ingebouwde beveiligingsfuncties zoals automatische updates en sandboxingAfhankelijk van het besturingssysteem en de beveiligingsmaatregelen
Ondersteuning van software:Beperkte ondersteuning voor specifieke software, voornamelijk webgebaseerde appsBreed scala aan software en applicaties beschikbaar
Snelheid en prestaties:Snelle opstarttijd en soepele prestaties, maar kan trager zijn bij intensieve takenKan krachtiger zijn en betere prestaties voor veeleisende taken bieden
Opslagruimte:Meestal beperkte opslagruimte in vergelijking met laptopsMeer opslagruimte beschikbaar, inclusief opties voor harde schijven en SSD’s
Prijs:Over het algemeen goedkoper dan laptopsKan afhankelijk van de specificaties en het merk duurder zijn

Een Chromebook is door het eenvoudige besturingssysteem en de ingebouwde beveiliging betrouwbaar en duurzaam. Het Chrome OS besturingssysteem wordt regelmatig automatisch voor up-to-date beveiliging bijgewerkt. Apps draaien in een sandbox-omgeving, waardoor virussen en malware minder kans hebben. Hoewel een Chromebook beperkte ondersteuning voor specifieke software heeft, zijn er genoeg web gebaseerde apps beschikbaar om aan de gebruikersbehoeften van de meeste gebruikers te voldoen. Dit maakt het een goede keuze als je vaak online werkt en geen zware software gebruikt.

Een Chromebook is een snelle en handige optie voor dagelijkse taken zoals internetten en e-mailen. Bij zwaardere taken, zoals het bewerken van foto’s of het spelen van grafisch intensieve games, kan het echter wat langzamer zijn. De duurzaamheid van een Chromebook maakt het ideaal voor studenten of mensen die vaak onderweg zijn. Aan de andere kant biedt een laptop meer opslagruimte, krachtigere specificaties en een breder scala aan software en applicaties. Dit maakt het een betere keuze voor mensen die geavanceerdere mogelijkheden nodig hebben.

Conclusie over “chromebook of laptop”

In dit blogartikel hebben we naar de verschillen tussen een Chromebook of een laptop gekeken. We hebben naar factoren zoals beeldschermkwaliteit, softwaremogelijkheden, aanpassingsmogelijkheden en geschikte doeleinden gekeken. Daarnaast hebben we de betrouwbaarheid en de duurzaamheid onderzocht.

Bij het kiezen tussen een Chromebook of een laptop is het belangrijk dat jij jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren in gedachten houdt. Als je voornamelijk web-gebaseerde applicaties gebruikt en online taken uitvoert, is een Chromebook vanwege de snelle opstarttijd, lange batterijduur en lage prijs een goede optie. Een laptop biedt echter meer flexibiliteit qua softwarecompatibiliteit en krachtigere prestaties voor veeleisende taken.

Chromebook of laptop - de Chromebook als ideale werkpaard voor onderweg

Doe eerst onderzoek naar verschillende modellen die aan jouw behoeften voldoen. Lees reviews, vergelijk specificaties en bedenk welke functies voor jouw computergebruik belangrijk zijn. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken en een Chromebook of laptop kopen die bij jou past.

Veel gestelde vragen

Kan ik Microsoft Office op een Chromebook gebruiken?

Ja, je kunt Microsoft Office op een Chromebook gebruiken. Er is een online versie van Microsoft Office via de webbrowser voor de Chromebook beschikbaar. Daarnaast zijn er alternatieve kantoorsoftwarepakketten beschikbaar die compatibel zijn met Chromebooks.

Kan ik Windows-software op een Chromebook installeren?

Nee, je kunt geen traditionele Windows-software op een Chromebook installeren. Chromebooks draaien op het besturingssysteem van Google genaamd Chrome OS, dat op de Linux kernel gebaseerd is en voornamelijk op webgebaseerde applicaties gericht is.

Kan ik games op een Chromebook spelen?

Chromebooks zijn niet voor veeleisende gaming ontworpen. Hoewel er enkele lichtgewicht games in de Google Play Store en via webgebaseerde platforms beschikbaar zijn, kunnen zwaardere games vanwege de beperkte hardwareprestaties niet worden gespeeld.

Zijn er antivirusprogramma’s voor een Chromebook nodig?

Over het algemeen hebben Chromebooks vanwege het beveiligde besturingssysteem en sandboxing-technologieën minder last van virussen dan traditionele laptops. Toch kan het nuttig zijn om een antivirusprogramma te installeren om zo extra beveiligingslagen toe te voegen.

Hoe lang gaat de batterij op een gemiddelde Chromebook of laptop mee?

De batterijduur varieert afhankelijk van het specifieke model en gebruiksscenario’s, maar over het algemeen gaan veel moderne Chromebooks tussen de 8-12 uur op één acculading mee. Laptops kunnen afhankelijk van de specificaties en het gebruik van 4-10 uur variëren. Het is altijd verstandig om de batterijduur te controleren voordat je een aankoopbeslissing neemt.

Wil jij onderweg gemakkelijk en efficient kunnen werken?

Beeldscherm van de Lenovo Ideapad Duet Chromebook CT-X636F ZA6F0027NL

Met een Chromebook kun jij in de Cloud aan je bestanden werken

 • Dat is vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot je bestanden
 • Je bestanden zijn altijd veilig opgeslagen
 • Gemakkelijk met anderen samen aan projecten kunnen werken
 • De laptop start razendsnel op, zodat wachten totdat de laptop is opgestart tot de verleden tijd behoort

Dit is nog maar een topje van de ijsberg