Zo kun jij de computer beveiligen tegen gevaren van buitenaf

Ben je van plan om een virusscanner te kopen en weet je niet welke virusscanner het beste bij jouw computer past? Zou je willen weten hoe je jouw bestanden veilig kunt stellen? In dit artikel vertellen we alles over hoe je de computer kunt beveiligen en waarom dit zo belangrijk is!

Waarom de computer beveiligen?

Een goede virusscanner is noodzakelijk om je computer te beveiligen. Want als er een computervirus op de computer is beland kan de computer vervolgens uit zichzelf uiteenlopende vervelde dingen gaan doen. Een goede virusscanner kan daarom veel ellende voorkomen.  

Waarom de computer beveiligen belangrijk is

Zijn jouw persoonlijke bestanden op de computer goed beveiligd?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt.

Computer beveiligen cta

Door het groeiende aantal toepassingen worden persoonlijke gegevens steeds vaker via het internet gedeeld. Natuurlijk wil je niet dat deze gegevens in de verkeerde handen terecht komen.

Om de belangrijke gegevens tegen de gevaren van het internet te kunnen beschermen moet de computer worden beveiligd. Ben jij benieuwd hoe de belangrijke gegevens zoals foto’s, video’s en zelfs de mail kan worden beveiligd.

Ongewenste reclame door een computer virus

Wanneer we de computer niet beveiligen kan er al snel een computervirus op de computer belanden. Onder de computervirussen is de virus die voor veel meer reclame zorgt een veel voorkomend computervirus.

Door middel van dit computervirus komt er tijdens het zoeken naar informatie op het internet ineens veel meer reclame op het web tevoorschijn.

Computer beveiligen tegen de gevaren van ongewenste e-mail

Ook wanneer een pagina normaal geen reclame zou tonen kan er door middel van een computervirus ineens ongewenste reclame worden getoond. Het kan zelfs voorkomen dat er op een pagina waar normaal geen reclame zou worden getoond door het computervirus ineens ongewenste reclame wordt getoond.

Vaak is de normale reclame makkelijk van de ongewenste reclame te onderscheiden. Want waar normale reclame vaak wordt gebruikt om producten / diensten aan te bieden wordt er bij de schadelijke / ongewenste reclame gedaan alsof je iets gewonnen hebt.  

Als je tijdens het zoeken naar informatie op het internet reclame tevoorschijn ziet komen die te mooi klinkt om waar te zijn dan is dit het vaak ook. Zo staat er in de ongewenste reclame vaak dat je iets gewonnen hebt of dat je computer schade loopt en dat er een virusscanner moet worden geïnstalleerd.

Hierbij is het erg belangrijk om te beseffen dat deze reclame niet realistisch is. Als je toch op deze reclame drukt wordt de computer omgeleid naar een andere pagina waardoor er een computervirus wordt gedownload en zelfs wordt geïnstalleerd. Dit gebeurt vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt.  

Bestanden versleuteld

Door de computer te beveiligen kunnen de vervelende gevolgen van een computervirus worden beperkt.

Als de computer onverhoopt door een computervirus is besmet kan het voorkomen dat de bestanden die op de computer staan opgeslagen worden geblokkeerd.

Computer beveiligen zodat bestanden niet kunnen worden versleuteld

Voor het openen van een versleuteld bestand wordt er om een code gevraagd. De enige manier om aan deze code te kunnen komen is door een bedrag te betalen. Het is dan nog maar de vraag of de bestanden nadat het bedrag betaald is toegankelijk zijn. Ondanks dat de kans op een computervirus door de computer te beveiligen wordt verkleind kunnen er helaas alsnog virussen op de computer belanden.

Als er verschillende belangrijke bestanden op de computer staan zoals foto’s, video’s en documenten wil je natuurlijk niet dat deze bestanden geïnfecteerd raken. Het is daarom verstandig om met enige regelmaat een reservekopie van de bestanden te maken. Voor het maken van een reservekopie kan het beste een externe harde schijf worden gebruikt. Met een externe harde schijf worden de bestanden wanneer de harde schijf niet is aangesloten van de computer losgekoppeld.

Hierdoor kan het virus niet bij de bestanden komen die op de externe harde schijf zijn opgeslagen. zelfs als het virus al op de computer staat. Hiermee kunnen de bestanden dan ook volledig worden veilig gesteld. Wanneer het computervirus onverwachts toch op de computer is beland zal de computer moeten worden opgeschoond. Anders kunnen bestanden bij het koppelen van de externe harde schijf alsnog worden geïnfecteerd.   

Computer geblokkeerd

Naast de bestanden die door een computervirus kunnen worden versleuteld zijn er computervirussen waarmee de hele computer kan worden geblokkeerd. Als de computer dan wordt opgestart komt er een melding waarin staat dat de computer is geblokkeerd.

Een goed voorbeeld hiervan is het politievirus. Wanneer het politievirus op de computer is beland krijg je de melding dat er een illegale actie is ondernomen en dat hiervoor een boete betaald moet worden.

Het is belangrijk te beseffen dat de politie dit soort blokkades nooit op de computer zet en dat het hier dan om ransomware gaat.

Met behulp van ransomware probeert een internetcrimineel om geld van de computergebruiker afhandig te maken.     

Voorkom een blokkade van de computer door de computer te beveiligen

Computer virus op de achtergrond

Nadat een computervirus op de computer is beland kunnen er ongewenste aanpassingen binnen het register van Windows worden gemaakt. Wanneer er een verkeerde aanpassing in het Windows register staat kan dat tot verschillende problemen leiden. Een van die problemen is dat de computer ineens een heel stuk trager lijkt te reageren. 

Er kunnen dan programma’s op de achtergrond worden geactiveerd. Door de kwaadaardige programma´s op de achtergrond gaat de computer ineens langzamer reageren.

Een voorbeeld van een programma dat op de achtergrond kan draaien is Spyware. Spyware is gericht op het zoeken naar wachtwoorden die op websites worden ingevoerd.

Computer virus op de achtergrond

Als de computer door zo’n virus is besmet kan iemand anders op een later tijdstip bij datzelfde programma zomaar binnen komen. Zo kan een vreemde ongemerkt jouw mail lezen of zelfs bij de bank inloggen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Als de computer voor verschillenden dingen wordt gebruikt zoals het zoeken naar informatie op het internet en het versturen van mail, is het naast de computer beveiligen belangrijk om te weten hoe de computer verantwoord kan worden gebruikt.

Door een goede virusscanner te installeren zal de kans op een computervirus tijdens het lezen van het nieuws of het zoeken naar informatie over een bepaald onderwerp worden beperkt.

Maar wanneer er programma’s via het internet worden gedownload dan is het al een stuk belangrijker om te weten of de pagina waarmee het programma wordt gedownload betrouwbaar is.

Voorkom een computervirus door de computer te beveiligen

Zo kan het voorkomen dat je denkt dat je een gratis programma op de juiste manier wordt gedownload. Dit terwijl er naast het programma ook een computervirus wordt gedownload. Het downloaden van programma´s is niet de enige manier waarop computervirussen op de computer kunnen belanden. Soms worden computervirussen via de mail verstuurd. Door een kwaadaardige e-mail te openen kan het virus op de computer belanden.

In de meeste gevallen wordt er binnen de mail omgeving een onderscheid gemaakt tussen de goede en de kwaadaardige mail. De kwaadaardige mail komt hierdoor vaak in de map met ongewenste mail binnen. Maar het kan ook voorkomen dat een computer van een bekende met een computervirus is besmet. Nadat de mail die via de besmette computer is verstuurd wordt geopend kan de computer besmet raken.

Wanneer er een virusscanner op de computer is geïnstalleerd komt er bij het bezoeken van een verkeerde pagina een melding tevoorschijn. Binnen deze melding staat dan dat er een kwaadaardige pagina wordt bezocht. Maar ook wanneer een e-mail als schadelijk wordt gezien komt er een melding tevoorschijn waarmee de kwaadaardige mail kan worden herkend. 

Computer beveiligen tegen virussen

Wanneer je de computer voor allerlei dingen gebruikt zoals het opslaan van documenten, foto’s en video’s, of voor het zoeken naar informatie op het web, dan is het natuurlijk wel zo fijn om geen virus op de computer te hebben met alle vervelende gevolgen van dien.

Computer beveiligen tegen virussen

Om de kans op een virus te beperken is het daarom belangrijk om direct na het installeren van een besturingssysteem ook een virusscanner te installeren. Want nadat je de computer hebt beveiligd met een virusscanner is de kans dat jouw computer doelwit wordt van een computervirus een stuk kleiner.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten virusscanners waarmee de computer kan worden beveiligd. Over de verschillende soorten virusscanners kan je in het artikel wat is een virusscanner lezen. 

Zijn jouw persoonlijke bestanden op de computer goed beveiligd?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt.

Computer beveiligen cta

Door het groeiende aantal toepassingen worden persoonlijke gegevens steeds vaker via het internet gedeeld. Natuurlijk wil je niet dat deze gegevens in de verkeerde handen terecht komen.

Om de belangrijke gegevens tegen de gevaren van het internet te kunnen beschermen moet de computer worden beveiligd. Ben jij benieuwd hoe de belangrijke gegevens zoals foto’s, video’s en zelfs de mail kan worden beveiligd.

Computer beveiligen tegen hackers

Naast de kwaadaardige programma’s die op een computer kunnen worden geïnstalleerd zijn er ook mensen die de kwetsbaarheden van een computer proberen te vinden.

Tijdens het werken met een hotspot internet verbinding is jouw computer namelijk een stuk minder veilig.

Om tijdens het gebruik van een hotspot de privacy op het internet te kunnen waarborgen kan je daarom het beste geen privacy gevoelige gegevens zoals mail of internet bankieren raadplegen.

Computer beveiligen tegen internet criminelen

Hackers zijn namelijk altijd naar de kwetsbaarheden op zoek en doordat deze netwerken gericht zijn op veel gebruikers zijn deze locaties slecht beveiligd, waardoor de verbindingen voor iedereen open staan. Om deze reden zijn deze locaties slecht beveiligd. Wanneer meerdere mensen tegelijkertijd met het internet zijn verbonden kunnen die mensen met je meekijken. Met de nadelige gevolgen van dien.  

Het binnenhalen van een virus via het internet is niet de enige manier waarop een computervirus op de computer kan belanden. Een virus kan namelijk ook via een USB stick waarop een kwaadaardig programma staat op de computer belanden. Bijvoorbeeld wanneer de computer waarin de USB stick of externe harde schijf met een geïnfecteerde computer verbonden is geweest.

Als dit het geval is en je hebt een goede virusscanner geïnstalleerd zal er bij het verbinden met een USB stick of Externe harde schijf een melding tevoorschijn komen waarin staat dat er een gevaarlijk bestand op het aangesloten USB opslagapparaat staat. 

Het belang van sterke wachtwoorden

Als je van plan bent om je privacy gevoelige informatie veilig te stellen dan is het beveiligen van de computer nog niet voldoende. Want als je voor verschillende websites dezelfde wachtwoorden gebruikt, of als jouw wachtwoord gemakkelijk te voorspellen is kan ook een vreemde zomaar op jouw computer komen.

Wanneer iemand in het bezit is van je wachtwoord kan het zijn dat iemand anders je mail gaat lezen. Of wanneer iemand bij jou in de buurt is die je wachtwoord weet dan zou deze persoon alle gegevens van de computer na kunnen kijken en ongevraagd op de computer naar privacy gevoelige informatie kunnen kijken.

Zoals bijvoorbeeld je foto’s, video’s en je e mails. Om dit te voorkomen is het belangrijk om sterke wachtwoorden aan te maken.

Door middel van een sterk wachtwoord wordt het een stuk moeilijker om bij de privacy gevoelige informatie te komen.

Sterke wachtwoorden gebruiken als computer beveiliging

Besturingssysteem up-to-date houden

Omdat het besturingssysteem hetgeen is wat de belangrijkste software van de computer bevat, waarop hackers uitgebreid onderzoek doen om achter kwetsbaarheden te komen om een virus ongemerkt op de computer te kunnen installeren, is het altijd belangrijk om de computer van de meest actuele update van het besturingssysteem te voorzien.

Bedrijven die besturingssystemen maken zoals Microsoft met Windows en Apple bij OSX kijken continue naar de kwetsbaarheden die in hun software zitten.

Door updates voor het besturingssysteem altijd direct te installeren worden de aanwezige kwetsbaarheden gedicht. Hierdoor wordt het voor de hackers een stuk moeilijker om kwaadaardige software op de computer te kunnen installeren.

Windows beveiligings update installeren om de computer te beschermen

Programma’s up-to-date houden

Naast het besturingssysteem kunnen er veel verschillende programma’s op de computer worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld om aan toepassingen te kunnen werken. Zo kunnen sommige bestanden alleen worden geopend nadat er een specifiek programma is geïnstalleerd.

Ook in deze programma’s kunnen kwetsbaarheden aanwezig zijn. Wanneer je de computer wilt beveiligen om de kans op de gevaren van een computervirus te beperken is het aan te bevelen om van alle programma’s die op de computer staan de meest actuele versie te installeren.

Programma's updaten

Computer beveiligen

Wil je meer met de computer en het internet kunnen doen en weet je er nog maar weinig van af, dan is het belangrijk om over een goede virusscanner op je computer te beschikken. Wanneer je een goede virusscanner op de computer hebt geïnstalleerd, krijg je niet alleen een melding wanneer er een virus gevonden is, maar dan is je computer ook door een firewall beveiligd.

De firewall zorgt ervoor dat de computer preventief beschermd is. Onder de virus scanners, ben ik zelf een groot fan van ESET NOD 32, wat een virusscanner is, die op verschillende fronten heel goed uit de bus komt. Wil jij je computer ook beveiligen door middel van een goede virusscanner? Door op de volgende link te klikken kun je ESET NOD32 downloaden zodat jouw computer goed beveiligd is!

Zijn jouw persoonlijke bestanden op de computer goed beveiligd?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt.

Computer beveiligen cta

Door het groeiende aantal toepassingen worden persoonlijke gegevens steeds vaker via het internet gedeeld. Natuurlijk wil je niet dat deze gegevens in de verkeerde handen terecht komen.

Om de belangrijke gegevens tegen de gevaren van het internet te kunnen beschermen moet de computer worden beveiligd. Ben jij benieuwd hoe de belangrijke gegevens zoals foto’s, video’s en zelfs de mail kan worden beveiligd.

Geef een reactie