Waarom is computer onderhoud belangrijk en hoe doe je dat zelf?

Om de computer zo goed mogelijk te kunnen laten werken is het belangrijk dat er regelmatig computer onderhoud wordt uitgevoerd.

Het kan namelijk voorkomen dat de computer ineens problemen gaat vertonen. Vaak voorkomende problemen zijn onder andere:

computer onderhoud door de harde schijf op te schonen
 • Trager wordende computer (Zowel het opstarten als de programma’s die niet meer reageren of langzamer opstarten) 
 • Volle harde schijf waardoor de computer de gegevens behorende bij programma’s en bestanden niet kwijt kan
 • Defecte harde schijf waardoor de gegevens niet meer kunnen worden benaderd
 • Een virus op de computer waardoor de computer zijn eigen leven gaat leiden
 • Veel reclame tijdens het zoeken naar informatie op het internet door een virus

In dit artikel kun je lezen hoe je computer onderhoud uit kunt voeren om zo computer problemen te voorkomen en herstellen. 

Computer onderhoud

Wanneer computer onderhoud wordt uitgevoerd is het belangrijk dat er wordt gekeken of alles nog in orde is. Om te zien of alles in orde is kan onder andere naar de volgende aspecten worden gekeken:

 • Hoeveel vrije ruimte er nog op de harde schijf beschikbaar is. Een harde schijf die meer dan 90% vol zit kan zijn gegevens niet meer goed kwijt. Dit kan de oorzaak zijn dat de computer langzamer gaat werken
 • Kijken of de laatste versie van de programma’s zijn geïnstalleerd
 • De niet gebruikte programma’s van de computer verwijderen
 • Een virusscanner installeren en de computer scannen op ongewenste programma’s.
 • Reservekopie van de belangrijke bestanden maken

Ben jij benieuwd hoe je zelf computer onderhoud uit kunt voeren?

Wanneer er met de computer aan verschillende taken wordt gewerkt kan het voorkomen dat er problemen op gaan treden. Bij computerproblemen kun je onder andere denken aan:

Computer onderhoud cta
 • Langzamer wordende computer
 • Vastlopende computer
 • Muis die niet reageert
 • Computer die zijn eigen leven gaat lijden

Door computeronderhoud te doen kunnen de meeste problemen met de computer worden opgelost.

Reservekopie maken op de externe harde schijf

Als er belangrijke bestanden en documenten op de computer worden opgeslagen is er niets zo vervelend dan deze door problemen met de computer kwijt te raken. Bijvoorbeeld als de bestanden door een computervirus versleuteld raken of als technische problemen zich voordoen.

Gelukkig kunnen de belangrijke bestanden worden beschermd door een reservekopie van de belangrijke bestanden te maken. Voor het maken van een reservekopie tijdens het computer onderhoud zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt de belangrijke bestanden op een extern opslagapparaat zoals een USB-stick of externe harde schijf opslaan.

Om deze bestanden vervolgens op een andere computer te kunnen benaderen moet het opslagmedium worden meegenomen. Het voordeel van een extern opslagapparaat is dat de gegevens makkelijk uitwisselbaar zijn en dat de grootte van de opslagcapaciteit van de computer kan worden uitgebreid. 

Waarschijnlijk heb je ook weleens over de cloud gehoord. De cloud is een grote harde schijf die via het internet kan worden benaderd. De cloud kan naast het maken van een reservekopie worden gebruikt om bestanden met anderen te delen. Via de cloud kan er zelfs met meerdere mensen tegelijkertijd aan bestanden en documenten worden gewerkt.  

Reservekopie maken tijdens computer onderhoud

Voordat bestanden in de cloud kunnen worden opgeslagen moet er een account worden aangemaakt. Dit account bestaat uit een gebruikersnaam en wachtwoord. Hoe het account voor Dropbox kan worden aangemaakt staat in het artikel “wat is dropbox?” beschreven.

Om Microsoft OneDrive te kunnen gebruiken moet er een Microsoft account zijn aangemaakt. Maken van een reservekopie is niet het enige waar het Microsoft account voor kan worden gebruikt.

Er zijn namelijk veel verschillende toepassingen waarvoor dit account kan worden gebruikt zoals: Windows 10, Outlook webmail, Skype en Xbox Live. 

computer onderhoud door een reservekopie van de belangrijke bestanden te maken

Voordat de clouddienst van Microsoft op de computer kan worden gebruikt moet het programma OneDrive op de computer worden geïnstalleerd. Microsoft OneDrive staat na de installatie van Windows 10 op de computer. Dropbox kan via deze link worden gedownload. 

Cloud op de computer

Na de installatie van de programma’s voor de clouddienst wordt er een map aangemaakt. In deze map kunnen de bestanden worden gesynchroniseerd zodat ze meteen online staan.

Het grote voordeel van de cloud is dat de bestanden gemakkelijk met elkaar kunnen worden gedeeld.

Binnen de cloud hoeft het niet bij het delen van bestanden te blijven. Er zijn zelfs mogelijkheden waardoor je met meerdere mensen tegelijkertijd aan bestanden kunt werken. 

Reserve kopie in de cloud bewaren

Tegenwoordig zijn er verschillende clouddiensten die allemaal met zowel een gratis als een betaalde versie kunnen worden gebruikt. De mogelijkheden van de betaalde versie zijn per clouddienst verschillend. In de meeste gevallen moet er voor een betaalde versie een kleine maandelijkse bijdrage worden betaald.

Met een gratis versie is de grootte van de opslagcapaciteit beperkt waardoor hier niet veel bestanden in kunnen worden opgeslagen. Met een betaald account kan deze opslagcapaciteit flink worden uitgebreid. Voor het uitbreiden van de opslagcapaciteit van Microsoft Onedrive kunnen verschillende keuzes worden gemaakt. Zo kan er worden gekozen uit een abonnement waarmee alleen de opslagcapaciteit wordt vergroot of de combinatie van een grotere opslagruimte met het office pakket.

Als er voor het gehele office pakket wordt gekozen kunnen alle programma´s uit het office pakket worden gebruikt. Met het office pakket kan aan verschillende soorten documenten worden gewerkt zoals: tekstdocumenten, presentaties en het maken van berekeningen in Excel. 

Online cloud

Doordat de bestanden die in de cloud staan ook meteen online worden opgeslagen hoef je niet bang zijn dat de bestanden verloren gaan. De bestanden kunnen namelijk zowel via het programma op de computer als via de website worden benaderd. Door met jouw gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen kunnen bestanden vanaf iedere locatie worden benaderd. Hierbij geldt natuurlijk wel dat er een computer met een internetverbinding benodigd is. 

Computer scannen op virussen

Tijdens de zoektocht naar informatie op het internet kan er per ongeluk een geïnfecteerde pagina worden bezocht.

Vaak komt hier een melding van waarin je de keuze krijgt om door te gaan of de pagina te verlaten.

computer onderhoud door met een virusscanner naar virussen te zoeken

Helaas kan niet iedere geïnfecteerde pagina worden herkend. Dit betekent dat een computer virus niet altijd te vermijden is. Naast het virus van het internet kan een externe harde schijf geïnfecteerd zijn. Als de externe harde schijf met het aanwezige virus op de computer wordt aangesloten kan het virus naar de computer worden overgedragen. Het computervirus kan vervolgens vervelende problemen op de computer veroorzaken.

Een van deze problemen is dat de computer ineens een stuk langzamer word of dat de bestanden versleuteld raken. Ook kan het voorkomen dat er tijdens de zoektocht op het internet ineens veel meer reclame wordt getoond.

Om de kans op een computer virus te verkleinen is het verstandig om de computer van een goede virusscanner te voorzien. Tijdens computer onderhoud is het belangrijk dat de computer op virussen wordt gescand zodat je er zeker van kunt zijn dat er geen kwetsbare bestanden en programma’s op de computer staan.

Ben jij benieuwd hoe je zelf computer onderhoud uit kunt voeren?

Wanneer er met de computer aan verschillende taken wordt gewerkt kan het voorkomen dat er problemen op gaan treden. Bij computerproblemen kun je onder andere denken aan:

Computer onderhoud cta
 • Langzamer wordende computer
 • Vastlopende computer
 • Muis die niet reageert
 • Computer die zijn eigen leven gaat lijden

Door computeronderhoud te doen kunnen de meeste problemen met de computer worden opgelost.

Virus verwijderen tijdens computeronderhoud

Wanneer een virus op de computer is beland kan dat nadelige effecten hebben. Zo kan het voorkomen dat de computer ineens traag is of rare kuren begint te vertonen. Bijvoorbeeld wanneer de muis zich over het beeldscherm verplaatst zonder de muis in de hand te hebben.

Het is belangrijk om dit virus dan zo snel mogelijk van de computer te verwijderen. Voor het verwijderen van het virus kan Windows het beste in de veilige modus worden opgestart. 

Binnen de veilige modus kunnen namelijk alleen de processen worden gestart die belangrijk zijn om de computer te laten functioneren. Om de computer te kunnen scannen op virussen moet er een virusscanner op de computer worden geïnstalleerd.

computer virus verwijderen

Deze virusscanner kan in de veilige modus alle ongewenste programma’s van de computer verwijderen. Nadat het computervirus van de computer is verwijderd zal de computer weer naar behoren functioneren. 

Updates installeren tijdens computer onderhoud

Voordat er met de computer aan taken zoals het bewerken van foto’s, video’s en het werken aan documenten kan worden gewerkt moeten er programma’s worden geïnstalleerd. Programma’s worden altijd door ontwikkelaars gemaakt.

update installeren tijdens computer onderhoud

Ontwikkelaars kijken regelmatig hoe ze extra functionaliteiten aan het programma toe kunnen voegen. Het kan ook voorkomen dat het uitgebrachte programma onverhoopt kwetsbaarheden bevat. Een internetcrimineel kan deze kwetsbaarheden opsporen en gebruiken. Door de kwetsbaarheden van een programma te gebruiken kan er ongemerkt een virus op de computer belanden.

Door de software en het besturingssysteem naar de nieuwste versie bij te werken zullen de bekende kwetsbaarheden worden opgelost. Naast de extra functionaliteiten en de verbeterde beveiliging kan het uiterlijk na de update ineens veranderd zijn. In sommige gevallen zal je na de update dan ook echt aan het nieuwe uiterlijk en mogelijkheden van het programma moeten wennen.

Veilig computer gebruik

Als je de computer al enige tijd in gebruik hebt kunnen er verschillende programma’s op de computer komen te staan. Het kan dan voorkomen dat er programma’s geïnstalleerd staan die niet meer worden gebruikt.

Ondanks dat de programma’s niet worden gebruikt nemen ze toch ruimte in beslag. Om zo’n programma te kunnen verwijderen kan het programma CCleaner worden gebruikt. Dit programma is van de website www.ccleaner.nl te downloaden. 

Computer veilig gebruiken

Het installeren gaat vervolgens vanzelf. Hiervoor hoef je alleen enkele keren met de linkermuisknop op OK te drukken. Nadat CCleaner is geïnstalleerd kun je deze openen door op het icoon van CCleaner te drukken.

Nadat het programma is geopend druk je met de linkermuisknop op Extra. Hierbinnen staat een tabblad met verwijder. Hier staan alle programma’s die bij problemen kunnen worden hersteld en de overbodige programma’s kunnen worden verwijderd. Voor het herstellen of verwijderen van een programma moet het programma worden geselecteerd. Vervolgens komt er aan de rechterkant een menu met de keuze voor herstel of verwijder tevoorschijn.

Door hier voor verwijder te kiezen wordt het programma van de computer verwijderd. Er zijn tegenwoordig steeds meer toepassingen waarvoor de computer kan worden gebruikt. Door het toenemende aantal toepassingen komen er steeds meer privacygevoelige informatie op de pc te staan.

Omdat de computer altijd met het internet verbonden is kent dit zo ook zijn gevaren. Als de computer niet goed tegen de gevaren van buitenaf is beveiligd kan deze informatie in de verkeerde handen belanden. Om de informatie veilig te stellen is het belangrijk dat er een een goede virusscanner wordt geïnstalleerd om zo de de kans op een virus te verkleinen.  

Wat is een goede virusscanner?

Als je de computer tegen virussen wilt beschermen is het belangrijk dat er een goede virusscanner op de pc wordt geïnstalleerd. Internetcriminelen worden steeds slimmer waardoor ze de kwetsbaarheden van programma’s makkelijker kunnen vinden.

Zonder een virusscanner kun je deze ongewenste programma’s vaak moeilijk herkennen. Als een goede virusscanner op de computer is geïnstalleerd kunnen deze kwaadaardige programma’s worden gedetecteerd. 

Het is dan ook verstandig om een goede virusscanner op de computer te installeren. Naast het opsporen van de virussen die al op de computer staan kan ESET NOD32 geïnfecteerde pagina’s herkennen. Bij het bezoeken van een geïnfecteerde pagina komt er dan vervolgens een waarschuwing tevoorschijn. 

Nadat je deze waarschuwing hebt gekregen kun je zelf de keuze maken of je de pagina wel of niet wilt bezoeken. Het kan namelijk voorkomen dat de virusscanner een pagina als geïnfecteerd bestempeld door een fout. Deze fout hoeft niet altijd schadelijke gevolgen met zich mee te brengen. Het is wel een voorteken dat je weet dat je voorzichtig moet zijn. 

Tegenwoordig zijn er veel verschillende pagina’s op het internet te vinden. Vaak zijn deze pagina’s niet geïnfecteerd en hoef je niet bang te zijn om deze te bezoeken. Om hier zeker van te zijn is het handig om te weten waarop je moet letten.

Door Het grote Internet en e-mail boek als naslagwerk te kopen leer je waarop je moet letten om de gevaren van het internet te kunnen herkennen. Naast het herkennen van de gevaren zal dit boek je helpen om meer met het internet te leren doen.

Door meer kennis van het internet te hebben zal het internetten niet alleen makkelijker worden. Door ervaring op te doen zullen de taken sneller afgerond zijn en zal je er uiteindelijk veel meer plezier uit halen. 

Ben jij benieuwd hoe je zelf computer onderhoud uit kunt voeren?

Wanneer er met de computer aan verschillende taken wordt gewerkt kan het voorkomen dat er problemen op gaan treden. Bij computerproblemen kun je onder andere denken aan:

Computer onderhoud cta
 • Langzamer wordende computer
 • Vastlopende computer
 • Muis die niet reageert
 • Computer die zijn eigen leven gaat lijden

Door computeronderhoud te doen kunnen de meeste problemen met de computer worden opgelost.

Geef een reactie