Zo kun je computerproblemen herkennen en zelf oplossen

In de laatste jaren heeft de computer een grote opmars gemaakt. Dit is ook niet gek. Want met de computer kan snel aan verschillende toepassingen worden gewerkt. Om snel aan toepassingen te kunnen werken zijn de computers in de laatste jaren steeds beter en sneller geworden.

Deze ontwikkelingen op technologisch gebied zorgen ervoor dat we de computer niet meer kunnen missen. Denk bijvoorbeeld aan het internetgebruik waarbij de computer voor het zoeken naar informatie en de communicatie met elkaar via social media en de mail kan worden gebruikt.

Door de steeds groter wordende verscheidenheid waarvoor de computer kan worden gebruikt komen er steeds meer belangrijke bestanden op de computer te staan. Het is dan natuurlijk erg vervelend als de computer problemen gaat geven. In dit artikel vertellen we hoe computerproblemen kunnen worden herkend en hoe de problemen met de computer kunnen worden opgelost. 

Wat zijn computer problemen?

Tijdens het werken met de computer kan het voorkomen dat het programma dat je wilt gebruiken ineens een stuk langzamer opstart. Vaak is dit het gevolg van computer problemen. Problemen met de computer kunnen in verschillende categorieën worden onderverdeeld. Hieronder staat een lijstje met de meest voorkomende computerproblemen:

 • Een langzamer startende computer
 • De computer muis reageert niet
 • Harde schijf wordt niet door de computer herkend
 • De computer start langzaam op
 • Het toetsenbord reageert niet
 • Een programma reageert niet
 • Er komt tijdens de zoektocht naar informatie op het internet ineens veel meer ongewenste reclame tevoorschijn
 • De printer wil niet printen
 • De apparatuur die op de computer is aangesloten doet het niet of kan niet worden benaderd  
 • De website wordt niet geopend doordat de internetverbinding weggevallen is

Wil jij weten hoe je computerproblemen kunt herkennen en op kunt lossen?

Wanneer er regelmatig met de computer aan toepassingen wordt gewerkt kunnen er ongemerkt problemen optreden. Enkele problemen waar de computer tegenaan kunnen lopen zijn onder andere:

 • Computer die langzamer opstart
 • Trager reagerende computer
 • Computer muis die uit zichzelf gaat bewegen
 • Slecht reagerende muis
Computerproblemen oplossen cta

Om snel met de computer te kunnen werken moeten deze problemen worden opgelost. Computerproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Enkele oorzaken zijn onder andere:

 • Defecte onderdelen van de computer / laptop
 • Volle harde schijf
 • Computer virus
 • Beschadigde bestanden
 • Mislukte updates

De externe harde schijf wordt niet herkend

Als een harde schijf op de computer wordt aangesloten kan het voorkomen dat deze niet kan worden herkend. Er kunnen drie redenen zijn waardoor de harde schijf niet kan worden herkend.  

 1. De harde schijf is defect
 2. Het programma (driver) is niet goed geïnstalleerd. Een driver is nodig om  externe apparatuur te kunnen herkennen. 
 3. De harde schijf is niet op de juiste manier geformatteerd.

Voordat bestanden op een harde schijf kunnen worden opgeslagen moet de mappenstructuur worden aangemaakt. Tegenwoordig zijn er verschillende besturingssystemen voor de computer beschikbaar die allemaal met een andere mappenstructuur werken.

Wanneer de harde schijf op verschillende computers wordt aangesloten kan het beste voor een mappenstructuur worden gekozen die door verschillende besturingssystemen kan worden herkend. In het artikel “Wat is formatteren?” staat duidelijk beschreven hoe de harde schijf kan worden geformatteerd en waarop er tijdens het formatteren moet worden gelet.

Computer hardware problemen oplossen

Om een apparaat met de computer te kunnen verbinden is er een driver nodig. De driver is een klein programmaatje waarmee het besturingssysteem van de computer het aangesloten apparaat kan herkennen. Bij computerproblemen kan het voorkomen dat de aangesloten apparatuur niet meer wordt herkend. Bijvoorbeeld doordat de driver niet met de nieuwe update van het besturingssysteem overweg kan.

Om de aangesloten apparatuur vervolgens weer goed te laten werken is het belangrijk dat er naar de nieuwste driver voor de apparaten wordt gezocht. Vaak worden er tijdens de installatie van de update voor het besturingssysteem al nieuwe drivers geïnstalleerd. Met de drivers die via een update van het besturingssysteem worden geïnstalleerd kunnen de functies beperkt worden. In dat geval kunnen alleen de basisfuncties van het aangesloten apparaat worden gebruikt.

Om de extra functies weer te laten werken zal de driver voor het aangesloten apparaat via de website van het apparaat moeten worden gedownload. Een voorbeeld van een apparaat waarvoor het handig kan zijn om naar de beste driver voor dit apparaat te zoeken is het toetsenbord. Sommige toetsenborden bevatten functietoetsen. Deze functietoetsen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om door een muziekbibliotheek te navigeren of om het geluid harder en zachter te zetten.

Als de computer problemen vertoont met het toetsenbord kan de driver hier de oorzaak van zijn. Door op zoek te gaan naar de meest recente driver van een bepaald product kun je de werking van dat product verbeteren. 

Oorzaak van een trage computer

Als je de computer voor verschillende taken gebruikt dan heb je al snel verschillende programma’s nodig. Al deze programma’s en het besturingssysteem zelf moeten regelmatig naar de nieuwste versie bijgewerkt worden.

Door de nieuwste versie van de software en het besturingssysteem te installeren kunnen computerproblemen worden opgelost. Achter ieder programma en besturingssysteem vind je een groep ontwikkelaars.

Hoe kun je computerproblemen oplossen

Nadat het programma is uitgebracht kunnen er soms nog extra functies aan een programma worden toegevoegd. Ook zullen de kwetsbare punten tijdens deze update worden opgelost. Om de privacygevoelige informatie op de computer te kunnen beschermen is het belangrijk dat de nieuwste versie van de software wordt geïnstalleerd. Het kan voorkomen dat er tijdens het bijwerken van de software een fout optreed.

Een gevolg van een update die niet goed gegaan is kan zijn dat de computer het programma langzaam opstart. Ook kan het voorkomen dat de computer na de update niet meer op wil starten en in het startscherm blijft hangen. Om deze computerproblemen op te lossen kun je de computer herstellen met systeemherstel. 

Computer problemen oplossen met systeemherstel

Als de computer problemen is gaan vertonen die niet makkelijk kunnen worden opgelost kan systeemherstel de enige oplossing zijn. Tijdens systeemherstel worden de instellingen van de computer naar een oude situatie waarop de computer nog goed werkte teruggebracht. Bij het herstellen van de computer via systeemherstel kunnen bestanden verloren gaan. Het is daarom belangrijk dat alle bestanden worden veilig gesteld. 

Wil jij weten hoe je computerproblemen kunt herkennen en op kunt lossen?

Wanneer er regelmatig met de computer aan toepassingen wordt gewerkt kunnen er ongemerkt problemen optreden. Enkele problemen waar de computer tegenaan kunnen lopen zijn onder andere:

 • Computer die langzamer opstart
 • Trager reagerende computer
 • Computer muis die uit zichzelf gaat bewegen
 • Slecht reagerende muis
Computerproblemen oplossen cta

Om snel met de computer te kunnen werken moeten deze problemen worden opgelost. Computerproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Enkele oorzaken zijn onder andere:

 • Defecte onderdelen van de computer / laptop
 • Volle harde schijf
 • Computer virus
 • Beschadigde bestanden
 • Mislukte updates

Bestanden veilig stellen voor systeem herstel

Om bestanden en documenten veilig te kunnen stellen is het belangrijk dat er met enige regelmaat een reservekopie van de verschillende bestanden wordt gemaakt. Voor het maken van een reservekopie kan zowel een externe harde schijf als de cloud worden gebruikt. Met de cloud worden de websites zoals OneDrive en Dropbox bedoeld.

Het opslaan in de cloud biedt naar de reservekopie ook andere voordelen. Door de bestanden in de cloud op te slaan zijn de bestanden namelijk overal toegankelijk. Om bij de bestanden die in de cloud staan te komen heb je namelijk alleen een internetverbinding en de gegevens zoals het wachtwoord en de gebruikersnaam van het account voor de cloud nodig.

Internet problemen oplossen

Tegenwoordig kunnen we het internet voor verschillende dingen gebruiken. Zo kunnen we via het internet met elkaar communiceren en kan er op het internet naar informatie worden gezocht. Als het internet voor verschillende taken wordt gebruikt is een goede internetverbinding onmisbaar. Tegenwoordig worden internetproblemen dan ook snel opgemerkt.

Internetproblemen kunnen verschillende gevolgen hebben. De meest voorkomende gevolgen van internetproblemen is dat de computer geen verbinding met het internet kan maken of dat de internetverbinding erg langzaam is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een langzame internet verbinding. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende oorzaken:

 • De internetsnelheid is te langzaam
 • De computer heeft een verouderde netwerkkaart 
 • Er draaien processen op de achtergrond waardoor het internet langzaam is als gevolg van computerproblemen
 • Het modem staat niet goed ingesteld. 

Modem opnieuw instellen

Als de internetverbinding door problemen met het modem langzaam is geworden kan het modem naar fabrieksinstellingen worden gerest.

Het modem is het kastje dat het internet verzorgt. Aan de achterkant van het modem is vaak een resetknop te vinden.

Door op deze resetknop te drukken wordt het modem naar de fabrieksinstellingen teruggezet. In sommige gevallen is de resetknop moeilijk bereikbaar. In dat geval moet deze knop met behulp van een paperclip worden ingedrukt.

computerproblemen met het internet oplossen

Bij het herstellen naar fabrieksinstellingen wordt het modem naar de standaardwaarden van het modem teruggezet. Hierdoor gaan alle instellingen die zijn gewijzigd zoals het wachtwoord en de netwerknaam verloren. Om vervolgens verbinding met het internet te kunnen maken moeten de standaard netwerknaam en het daarbij behorende wachtwoord worden ingevoerd. Deze gegevens zijn vaak op de achterkant van het modem te vinden. 

Virus van de computer verwijderen

Door een goede virusscanner op de computer te installeren kan de kans op computerproblemen worden verkleint. Een goede virusscanner geeft tijdens het bezoeken van een geïnfecteerde pagina een melding. In deze melding wordt je gewaarschuwd dat de te bezoeken pagina onveilig is.

Door deze pagina niet te bezoeken zal de kans op een virus verkleint worden. Ondanks de extra beveiliging tijdens het zoeken op internet kan een USB-opslagapparaat, zoals een USB-stick of een externe harde schijf toch geïnfecteerd zijn met een ongewenst programma. 

Zo’n ongewenst programma kan zorgen voor computer problemen.

Veel voorkomende problemen zijn onder anderen dat de computer ineens een stuk langzamer gaat werken of dat er tijdens de zoektocht naar informatie op het internet ineens veel meer reclame tevoorschijn komt.  

Nadat een virusscanner op de computer is geïnstalleerd kunnen we de computer naar de ongewenste programma’s en bestanden op de computer laten zoeken.

Door de ongewenste programma’s en bestanden van de computer te verwijderen kunnen de computerproblemen worden opgelost.

Naast het beveiligen van de computer met een goede virusscanner is het belangrijk om te weten welke pagina goed of fout is. Het onderscheiden van deze pagina’s kan in het begin erg lastig zijn.

Om onderscheid te kunnen maken tussen goede en slechte websites is het handig om kennis over het internet te vergaren. Door het grote internet en e mail boek als naslagwerk te kopen kun je op een gegeven moment de goede van de slechte websites leren onderscheiden.

Daarnaast zal je merken dat het gebruik van het internet steeds makkelijker wordt. Hierbij geld wel dat de kennis die via het boek is opgedaan in de praktijk moet worden toegepast. Door de basiskennis op te doen kan het plezier met de computer enorm worden vergroot.

Wil jij weten hoe je computerproblemen kunt herkennen en op kunt lossen?

Wanneer er regelmatig met de computer aan toepassingen wordt gewerkt kunnen er ongemerkt problemen optreden. Enkele problemen waar de computer tegenaan kunnen lopen zijn onder andere:

 • Computer die langzamer opstart
 • Trager reagerende computer
 • Computer muis die uit zichzelf gaat bewegen
 • Slecht reagerende muis
Computerproblemen oplossen cta

Om snel met de computer te kunnen werken moeten deze problemen worden opgelost. Computerproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Enkele oorzaken zijn onder andere:

 • Defecte onderdelen van de computer / laptop
 • Volle harde schijf
 • Computer virus
 • Beschadigde bestanden
 • Mislukte updates

Geef een reactie