Cortana verwijderen van Windows 10 – Zo doe je dat!

Wil je de spraakgestuurde digitale assistent Cortana van Windows 10, het beste besturingssysteem, uitschakelen of zelfs permanent verwijderen? Je bent niet alleen. Veel gebruikers willen graag controle hebben over welke functies zoals spraakopdrachten en de taakbalk er op hun systeem actief zijn,. Dit geldt voor elke versie van Windows 10.

In dit artikel zullen we stap voor stap laten zien hoe je Cortana, de spraakopdrachten assistent van het besturingssysteem, uitschakelt en voorgoed kunt verwijderen. Of je nu liever je privacy wilt behouden, systeembronnen wilt besparen of deze assistent gewoon niet gebruikt, wij hebben de oplossing voor jou.

Blijf lezen om te ontdekken hoe je snel en eenvoudig Cortana kunt verwijderen uit het Windows 10 besturingssysteem. Volg deze stappen om Cortana van de taakbalk te verwijderen en het besturingssysteem Windows 10 te behouden.

Stapsgewijze handleiding voor het uitschakelen van Cortana

Cortana kan eenvoudig via de instellingen van de taakbalk in een Windows 10 pc worden uitgeschakeld. Door Cortana uit te schakelen, behoud je de zoekfunctie zonder dat je de spraak assistent gebruikt . Volg onze gedetailleerde stappen om Cortana op jouw Windows 10-pc uit te schakelen. Selecteer simpelweg de juiste knop in de instellingen.

Cortana verwijderen en de mogelijkheden van de zoekbalk blijven gebruiken
 1. Open de instellingen van Windows 10 door op het startmenu te klikken en vervolgens de “Instellingen” in de taakbalk te selecteren.
 2. Klik in het venster Instellingen op “Privacy”.
 3. Scroll naar beneden en selecteer het apparaat. Klik vervolgens op “Spraak, handschrift en typen” om de vaardigheid te volgen.
 4. Onder het kopje “Taal” selecteer je de optie “Spraakassistent, invoeren met pen en handschrift”. Klik hierop wanneer je deze apparaat vaardigheden wilt gebruiken.
 5. Schuif de schakelaar bij “Cortana toestaan mij te helpen op een Windows apparaat” naar links om Cortana uit te schakelen.
 6. Om er zeker van te zijn dat Cortana volledig op een Windows besturingssysteem is uitgeschakeld, kun je ook de PowerShell gebruiken. Hiervoor moet je de systeeminstellingen op Windows selecteren.
  • Klik met de rechtermuisknop op het Startmenu om informatie over de vaardigheid van Windows PowerShell (Beheerder) op een specifieke locatie te vinden.
  • Typ in het PowerShell-venster Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage en druk op Enter.
 7. Nadat je deze stappen hebt gevolgd, is Cortana op jouw Windows 10-pc succesvol uitgeschakeld. Wanneer je de vaardigheid hebt om de juiste informatie te selecteren, kun je Cortana effectief op jouw Windows 10-pc uitschakelen.

Met deze eenvoudige stappen kun je van de zoekfunctie op Windows 10 genieten zonder de spraakassistent Cortana te gebruiken. Wanneer je informatie nodig hebt, kun je deze vinden door het apparaat te gebruiken.

Wil jij je online privacy kunnen beschermen?

Cortana verwijderen en de mogelijkheden van de zoekbalk blijven gebruiken

Door Cortana uit te schakelen kun je ervoor zorgen dat Microsoft minder gegevens verzameld.

 • Dat is: geen angst dat alles wat je zegt door Microsoft wordt beluisterd
 • Je online identiteit beschermen
 • De gegevens die door Microsoft wordt verzameld kunnen beperken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Workshop: Cortana permanent verwijderen in Windows 10

Als je Cortana volledig wilt verwijderen, zijn er geavanceerdere stappen nodig dan alleen het uitschakelen van deze functie. In deze workshop laten we zien hoe je met behulp van PowerShell Cortana permanent kunt verwijderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze methode bepaalde technische kennis vereist en met voorzichtigheid moet worden uitgevoerd. 

Hieronder staan de stappen die je kunt nemen om Cortana permanent te verwijderen van een Windows computer. Wanneer je Cortana wilt verwijderen, selecteer je de juiste optie in de instellingen. Volg deze stappen zorgvuldig en zorg ervoor dat je alle benodigde informatie hebt voordat je begint.

 1. Open PowerShell als administrator door met de rechtermuisknop op het startmenu te klikken en “Windows PowerShell (Administrator)” te selecteren. Selecteer het apparaat en verkrijg de benodigde informatie wanneer je PowerShell opent.
 2. Typ de volgende opdracht in en druk op Enter: Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage Deze opdracht zoekt naar de specifieke Cortana-applicatie en verwijdert deze van alle gebruikersaccounts op de computer.
 3. Wacht totdat het proces op de Windows computer is voltooid en sluit PowerShell daarna op de Windows computer af.

Wanneer je het apparaat selecteert zou Cortana permanent moeten zijn verwijderd van je Windows 10-computer. Let er echter op dat wanneer je besluit om Cortana te verwijderen, dit tot verminderde functionaliteit van bepaalde services zoals spraakgestuurde zoekopdrachten kan leiden. Zorg ervoor dat je begrijpt wat dit inhoudt voordat je besluit om Cortana te verwijderen.

Met behulp van PowerShell kun je Cortana permanent verwijderen van Windows 10. Selecteer het apparaat en volg de stappen zorgvuldig. Begrijp de mogelijke gevolgen voordat je deze services uitschakelt.

Problemen met de zoekbalk van Windows en de mogelijke oplossingen

Soms kunnen er problemen met de zoekbalk van Windows optreden, vooral na het selecteren, wijzigen of verwijderen van Cortana. Een veelvoorkomend probleem is dat de zoekbalk niet reageert of geen resultaten geeft. Gelukkig zijn er enkele mogelijke oplossingen waarmee deze problemen met de zoekbalk van Windows kunnen worden opgelost. Kies het juiste apparaat en gebruik de services die beschikbaar zijn om dit probleem op te lossen.

Cortana verwijderen en de zoekfunctie behouden
 • Selecteer eerst het apparaat en controleer of de zoekbalk correct is geconfigureerd. Ga naar de systeeminstellingen en schakel indien nodig de zoekfunctionaliteit in. Deze services zijn van essentieel belang voor een optimale gebruikerservaring.
 • Als dat niet werkt, selecteer en herstart het apparaat. Soms kan een eenvoudige herstart helpen om tijdelijke problemen met de zoekbalk op te lossen. Probeer ook andere beschikbare services om het probleem op te lossen.
 • Controleer of er malware op het apparaat aanwezig is die mogelijk met de werking van de zoekbalk interfereren. Voer een volledige scan met een betrouwbare antivirussoftware uit om te bekijken of er services zijn die malware bevatten.
 • Een andere optie is om het apparaat opnieuw in te schakelen. Open het Startmenu, Klik in de taakbalk met de rechtermuisknop op de knop ‘Zoeken’ en selecteer ‘Cortana inschakelen‘ om de Cortana services te gebruiken.
 • Als laatste redmiddel kun je Cortana volledig van het apparaat verwijderen. Dit kan via PowerShell worden gedaan door bepaalde commando’s te gebruiken.

Met deze mogelijke oplossingen zou je problemen met de zoekbalk van Windows aan moeten kunnen pakken en het Windows besturingssysteem weer normaal moeten kunnen gebruiken. Selecteer het apparaat en de services die je wilt gebruiken.

Merk op dat wanneer je Cortana gaat verwijderen dat hiermee permanente wijzigingen in jouw systeem kunnen worden aangebracht. Wees voorzichtig wanneer je dergelijke acties uit gaat voeren en maak een back-up van belangrijke bestanden voordat je iets verwijdert of wijzigt.

Hopelijk helpen deze suggesties je bij het selecteren van het juiste apparaat en om eventuele problemen met de zoekbalk van Windows op te lossen zodat je de zoekfunctionaliteit op de computer weer optimaal kunt gebruiken.

Wil jij je online privacy kunnen beschermen?

Cortana verwijderen en de mogelijkheden van de zoekbalk blijven gebruiken

Door Cortana uit te schakelen kun je ervoor zorgen dat Microsoft minder gegevens verzameld.

 • Dat is: geen angst dat alles wat je zegt door Microsoft wordt beluisterd
 • Je online identiteit beschermen
 • De gegevens die door Microsoft wordt verzameld kunnen beperken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Wat is Cortana en is het nodig?

Cortana is een spraakgestuurde digitale assistent dat door Microsoft is ontworpen. Deze functie  kan voor sommige gebruikersnhandig zijn, maar voor het normaal functioneren van Windows 10 is het niet van essentieel belang. Als je je afvraagt waarvoor je Cortana zou kunnen gebruiken, dan zijn hieronder enkele mogelijkheden.

 • Wanneer je informatie op internet snel zonder te hoeven typen op wilt zoeken, maakt deze functie dit erg makkelijk.
 • Wanneer je met behulp van de Cortana-app op je Windows-apparaat herinneringen in wilt stellen of afspraken in wilt plannen en deze met de cloud wilt synchroniseren.
 • Als je de weersverwachting of verkeersinformatie zonder naar een website te gaan wilt weten. Kan deze functie je daarbij helpen.

Wanneer je Cortana gaat verwijderen of uitschakelen heeft dat geen invloed op de basisfunctionaliteit van het besturingssysteem. Cartana verwijderenkan echter wel helpen om systeembronnen vrij te maken en privacyoverwegingen te verminderen, aangezien Cortana gegevens naar de cloud stuurt en met derden samenwerkt.

Als je ervoor kiest om Cortana te verwijderen, kun je dit doen door de volgende stappen op te volgen.

 1. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer “Cortana” in het menu van het apparaat.
 2. Kies vervolgens “Cortana uitschakelen” of “Verwijderen”.
 3. Bevestig indien nodig de actie.

Houd er rekening mee dat deze instructies afhankelijk van de versie van Windows 10 die je gebruikt kunnen variëren. Kortom, hoewel Cortana in bepaalde situaties handig kan zijn, is het voor de basisfunctionaliteit van Windows 10 niet noodzakelijk. Als je Cortana wilt verwijderen, kun je dit doen om systeembronnen vrij te maken en / of privacyoverwegingen te verminderen.

Extra opties voor het beheren van Cortana

 • Naast het uitschakelen of verwijderen van Cortana zijn er ook andere mogelijkheden waarmee je de functionaliteit ervan aan kunt passen. Het is belangrijk om te weten dat deze opties niet op het functioneren van Cortana van invloed zijn. Zelfs als je de functie uitschakelt, blijft Cortana op de achtergrond actief. Het enige dat verandert, is dat je geen toegang tot de spraakgestuurde assistent hebt. 
 • Je kunt bijvoorbeeld bepalen welke gegevens Cortana verzamelt en hoe deze worden gebruikt.

Enkele handige tips om Cortana naar je wensen te configureren.

Wil je meer controle over de functies en privacy-instellingen van Cortana hebben? Er zijn verschillende extra opties beschikbaar waarmee je de werking van deze virtuele assistent naar jouw behoeften aan kunt passen kunt aanpassen. Hieronder staan enkele handige tips die je toe kunt passen om Cortana optimaal te kunnen gebruiken.

 1. Uitschakelen of verwijderen: Als je Cortana niet langer wilt gebruiken, kun je Cortana verwijderen of uitschakelen kiezen om het volledig uit te schakelen. Dit kan helpen om de systeembronnen vrij te maken en betere controle over de privacy-instellingen te hebben.
 2. Gegevensverzameling beheren: Cortana verzamelt bepaalde gegevens om beter op jouw behoeften in te kunnen spelen. Je kunt echter zelf bepalen welke gegevens worden verzameld en hoe ze worden gebruikt. Ga naar de instellingen van Cortana en pas de privacy-opties volgens jouw voorkeuren aan.
 3. Apps integreren: Met Cortana kun je apps integreren, zodat je binnen specifieke apps spraakopdrachten kunt gebruiken voor het uitvoeren van taken. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van berichten via WhatsApp of  je agenda met behulp van een kalender-app beheren.
 4. Cloud synchronisatie: Als je Cortana op meerdere apparaten gebruikt, kun je ervoor kiezen om je instellingen en voorkeuren via de cloud te synchroniseren. Op die manier blijven al jouw aanpassingen ongeacht welk apparaat je gebruikt altijd hetzelfde.
 5. Cortana op iOS: Gebruik je een iPhone of iPad? Goed nieuws! Cortana is ook voor iOS-apparaten beschikbaar. Je kunt dezelfde functionaliteit en aanpassings mogelijkheden als op Windows- of Android-apparaten krijgen.

Conclusie: Overzicht en aanbevelingen

Cortana verwijderen kan een handige oplossing zijn voor gebruikers die geen behoefte aan de functionaliteit van deze virtuele assistent hebben. In dit artikel hebben we verschillende aspecten met betrekking tot het uitschakelen van Cortana in Windows 10 behandeld.

We hebben een stapsgewijze stappenplan gegeven waarmee je Cortana uit kunt schakelen, evenals een uitleg voor degenen die Cortana permanent willen verwijderen. Daarnaast hebben we ook mogelijke problemen met de zoekbalk van Windows besproken en oplossingen aangedragen.

Cortana verwijderen

Het is belangrijk om te weten wat Cortana precies is en of het voor jouw gebruik van de computernodig is. We hebben kort uitgelegd wat Cortana is, maar het staat je vrij om zelf te bepalen of je deze functie wilt gebruiken of niet.

Naast de mogelijkheid om Cortana te verwijderen zijn er ook nog andere opties waarmee je deze virtuele assistent kunt beheren. We raden je aan om deze extra opties te verkennen en ze op basis van jouw persoonlijke voorkeuren toe te passen.

Als je hebt besloten dat je Cortana wilt verwijderen, volg dan de instructies die we in dit artikel hebben besproken zorgvuldig op. Vergeet niet om altijd een back-up van de belangrijke bestanden te maken voordat je wijzigingen in systeembestandenmaanbrengt.

Kortom, door Cortana uit te schakelen kun je jouw computerervaring personaliseren en onnodige functies elimineren. Volg de stappen die we hebben beschreven en geniet van een Windows 10 zonder Cortana!

Veelgestelde vragen

Kan ik Cortana opnieuw inschakelen nadat ik het heb verwijderd?

Ja, je kunt Cortana opnieuw inschakelen nadat je het hebt verwijderd. Je kunt de instellingen aanpassen en Cortana opnieuw activeren wanneer je dat wilt.

Verlies ik belangrijke functionaliteit door Cortana te verwijderen?

Nee, wanneer je Cortana gaat verwijderen heeft dat geen invloed op de algemene functionaliteit van Windows 10. Je behoudt nog steeds de toegang tot alle andere functies en programma’s.

Kan ik problemen ondervinden bij het verwijderen van Cortana?

In de meeste gevallen zou je Cortana kunnen verwijderen zonder dat problemen ververwijderen van Cortana geen problemen veroorzaakt. Het is echter altijd raadzaam om een back-up te maken voordat je wijzigingen in systeembestanden aanbrengt.

Zal mijn computer zonder Cortana sneller werken?

Het uitschakelen of verwijderen van Cortana zal waarschijnlijk geen significante invloed op de prestaties van de computer hebben. Eventuele verbeteringen zullen minimaal zijn.

Is er een alternatief voor Cortana?

Ja, er zijn verschillende alternatieven zoals Google Assistent en Amazon Alexa voor Cortananbeschikbaar. Deze virtuele assistenten bieden vergelijkbare functionaliteit en kunnen in het Windows 10-systeem worden geïntegreerd.

Wil jij je online privacy kunnen beschermen?

Cortana verwijderen en de mogelijkheden van de zoekbalk blijven gebruiken

Door Cortana uit te schakelen kun je ervoor zorgen dat Microsoft minder gegevens verzameld.

 • Dat is: geen angst dat alles wat je zegt door Microsoft wordt beluisterd
 • Je online identiteit beschermen
 • De gegevens die door Microsoft wordt verzameld kunnen beperken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg