Crash in je computer: Zo herken je het

In de afgelopen jaren zijn er verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn er steeds meer toepassingen waarvoor een computer / laptop kan worden gebruikt. Met het groeiende aantal toepassingen worden verschillende bestanden opgeslagen. 

Wanneer je aan documenten hebt gewerkt wil je natuurlijk niet dat de belangrijke bestanden verloren gaan. Bijvoorbeeld door een technische storing of als er een computervirus op de computer is beland. Ben jij benieuwd hoe je de crash in de computer kunt voorkomen? In dit artikel vertellen we hoe de computer kan crashen en hoe jij de belangrijke bestanden op de computer tegen een crash van computer kunt beschermen.

Wat is een computer crash?

Voordat je weet wat er tegen een crash in de computer kan worden gedaan is het belangrijk te weten wat een computercrash is. Bij een computer crash heb je vaak met een probleem te maken. Enkele redenen waardoor de computer kan crashen zijn onder andere: 

 • Tijdens de installatie van een update voor een programma / besturingssysteem
 • Door een volle harde schijf. Met een volle harde schijf duurt het erg lang voordat de bestanden op de harde schijf kunnen worden gelezen / geschreven
 • Als er ongemerkt een kwaadaardig programma op de computer is beland. Een kwaadaardig programma wordt ook wel een computervirus genoemd
 • Wanneer er problemen ontstaan doordat de installatie van hardware zoals onder andere: een computermuis, tekentablet of het toetsenbord mis gaat

Doordat er tijdens de installatie van soft / hardware fouten kunnen ontstaan is het belangrijk dat er een reservekopie van de belangrijke bestanden wordt gemaakt.

Door een reservekopie te kunnen maken kunnen de belangrijke bestanden op een later tijdstip worden teruggezet. 

Crash in je computer zo herken je het

Voor het maken van een reservekopie kan de cloud of een opslag apparaat worden gebruikt. De cloud is een online opslagruimte. Doordat bestanden binnen de cloud op het internet worden bewaard kunnen de bestanden gemakkelijk worden gedeeld en op iedere locatie aan toepassingen worden gewerkt. 

Naast de online opslagruimte kan er ook een opslag apparaat zoals de USB stick of een externe harde schijf op de computer worden aangesloten. Een nadeel van een opslagapparaat is dat je deze altijd bij je moet hebben om de gegevens te kunnen bewaren. Tegelijkertijd heb je met een opslagapparaat een grotere opslagcapaciteit.   

Is jouw computer gecrasht waardoor jij er niet meer mee kunt werken?

Crash in je computer zo herken je het

Door de problemen met je computer op te lossen, kun jij weer ongestoord met je computer werken

 • Dat is: weer snel aan verschillende taken kunnen werken.
 • De computer weer zonder problemen kunnen gebruiken
 • Op de computer snel met bestanden en gegevens kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Hoe krijg je een crash in computer?

Voordat er met de computer aan toepassingen kan worden gewerkt moeten programma´s worden geïnstalleerd. Ieder programma / besturingssysteem wordt steeds verder ontwikkeld. Om de laatste versie van een programma te kunnen gebruiken moet de update voor het programma worden geïnstalleerd.

Tijdens de installatie van een update voor het besturingssysteem / programma kan er een fout optreden. Door deze fout kan er een crash in de computer ontstaan.

Wanneer er tijdens de installatie van een update een fout ontstaat kan de computer op de installatie vastlopen. Enkele problemen die door zo’n fout kunnen ontstaan zijn onder andere: 

Crash in de computer door een stuk gelopen installatie
 • Een computer die niet meer goed opstart
 • De computer kan langzamer gaan reageren
 • Het kan voorkomen dat de computer vaker vastloopt
 • Programma’s kunnen niet meer worden gestart

Als de computer rare kuren begint te vertonen moet de computer worden hersteld. Voor het herstellen van de computer kan een systeemherstel worden gebruikt. Door een systeemherstel uit te voeren kunnen bestanden verloren gaan. Om de kans op het verlies van belangrijke bestanden te kunnen beperken is het belangrijk dat de bestanden worden veiliggesteld.

Voor het veiligstellen van de bestanden kun je het beste een reservekopie van bestanden maken. De reservekopie kan het beste op een extern opslagapparaat worden opgeslagen. Enkele opslagapparaten die hiervoor kunnen worden gebruikt zijn onder andere: 

 • Met een externe harde schijf
 • Een online opslagruimte (de cloud) zoals Dropbox, Microsoft OneDrive, iCloud en Google Drive
 • Met een USB stick 

Hoe kun je de gevolgen van een crash in computer beperken

Naast de problemen die tijdens het updaten van een programma / besturingssysteem op kunnen treden kan er ook ongemerkt een computervirus op de computer belanden. 

Een computervirus kan op de computer belanden door een kwaadaardige website of een geïnfiltreerd opslagapparaat met de computer te verbinden.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten computervirussen waardoor een computervirus verschillende problemen op kan leveren zoals: 

Bestanden veilig stellen voor een crash in de computer
 • Langzame computer
 • Wachtwoorden kunnen met behulp van een keylogger worden achterhaald
 • Bestanden op de computer kunnen worden geblokkeerd of zelfs worden verwijderd
 • De muis op het beeldscherm kan door een virus uit zichzelf bewegen 

Conclusie crash in de computer

Als er met de computer aan verschillende toepassingen wordt gewerkt kan het voorkomen dat er een probleem ontstaat. Bijvoorbeeld doordat er een kwaadaardige website wordt bezocht of als er een geïnfiltreerd opslagapparaat met de computer wordt verbonden. 

Daarnaast kan het voorkomen dat er een fout ontstaat doordat er een update voor een programma / besturingssysteem op de computer wordt geïnstalleerd.

In de meeste gevallen wordt een probleem met de computer door een computervirus veroorzaakt. 

Crash in de computer door een computervirus

Wanneer er problemen met de computer ontstaan kan het voorkomen dat bestanden verloren gaan. Natuurlijk wil je niet dat de belangrijke bestanden waar je veel tijd en moeite in hebt gestopt verloren gaan. Om de kans op het verlies van bestanden te verkleinen kunnen verschillende acties worden ondernomen zoals: 

Een reservekopie van de belangrijke bestanden maken. Hiervoor kan een online opslagruimte (de cloud) of een extern opslagapparaat zoals een externe harde schijf of een usb-stick worden gebruikt. Door een reservekopie van bestanden te maken kunnen de bestanden na het herstellen van de computer worden teruggezet. 

De reservekopie is niet de enige manier waarop de computer tegen problemen kan worden beschermd. Er kan namelijk ook een goede virusscanner op de computer worden geïnstalleerd. Met behulp van een goede virusscanner kan de computer tegen kwaadaardige programma’s / website worden beschermd. 

Als er een goede virusscanner op de computer wordt geïnstalleerd wordt er een melding gegeven wanneer er een kwaadaardige website / programma wordt herkend. Wanneer er een melding wordt gegeven dat er een kwaadaardige website/ programma is herkend is het belangrijk dat de computer in veilige modus wordt opgestart en de computer wordt gescand. 

Binnen de veilige modus kunnen kwaadaardige programma’s niet worden opgestart. Hierdoor kunnen de kwaadaardige programma’s binnen de veilige modus makkelijker worden verwijderd. Nadat de computer in veilige modus is gescand kan de computer makkelijker worden verwijderd.    

Is jouw computer gecrasht waardoor jij er niet meer mee kunt werken?

Crash in je computer zo herken je het

Door de problemen met je computer op te lossen, kun jij weer ongestoord met je computer werken

 • Dat is: weer snel aan verschillende taken kunnen werken.
 • De computer weer zonder problemen kunnen gebruiken
 • Op de computer snel met bestanden en gegevens kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie