Dropbox Handleiding: Zo kun jij alle functies van Dropbox optimaal gebruiken!

Ontdek de kracht van efficiënt bestandsbeheer met Dropbox. Deze handleiding leidt je stap voor stap door de basisprincipes van Dropbox en laat zien hoe je het meeste uit deze veelzijdige tool kunt halen. Of je nu een student, professional of kleine ondernemer bent, het begrijpen van Dropbox kan je workflow aanzienlijk verbeteren. Heb je Dropbox al gedownload?

Deze gids legt uit hoe jij jouw Dropbox Pro account met de Dropbox apps instelt, bestanden deelt en documenten organiseert. Je leert hoe je bestanden op verschillende apparaten kunt synchroniseren en in real-time met anderen samen aan projecten kunt werken. Met stapsgewijze instructies en handige tips kun je snel door Dropbox navigeren.

Maak je klaar om met Dropbox op je desktop je bestandsbeheer proces te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen. Upload bestanden eenvoudig en beheer ze op Dropbox.

Wat is Dropbox en hoe werkt het?

Dropbox is een cloudopslag dienst waarmee je bestanden op verschillende apparaten kunt uploaden, delen en synchroniseren. Het helpt je ook bij het organiseren van bestanden in gedeelde mappen en het verkrijgen van eerdere versies van bestanden. De mobiele app werkt goed met de desktopversie samen, zodat jij jouw bestanden gemakkelijk kunt synchroniseren en overal toegang tot de bestanden kunt hebben.

Dropbox handleiding

Kun jij op andere apparaten niet bij jouw bestanden komen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Door je bestanden in Dropbox te bewaren kun jij al jouw bestanden vanaf ieder apparaat gemakkelijk bekijken en bewerken.

 • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
 • Je bestanden zijn altijd veilig bewaard
 • Gemakkelijke manier om een reservekopie van je bestanden te maken
 • Je kunt bestanden gemakkelijk met anderen delen
 • Met anderen samen aan projecten werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Bestanden uploaden, delen en synchroniseren

Met Dropbox kun je bestanden op je apparaten synchroniseren. Hierdoor heb je altijd de nieuwste versie van je bestanden bij de hand. Je kunt dit doen door bestanden naar de Dropbox map op je computer te slepen of via de webinterface van Dropbox bestanden te synchroniseren en naar je apparaat te downloaden. Op deze manier heb je waar je ook bent altijd toegang tot je bestanden. De bestanden die in de Dropbox map worden opgeslagen worden automatisch met al je apparaten gesynchroniseerd.

Je kunt een link voor een bestand of map maken en deze via e-mail of andere kanalen delen. De ontvanger kan de link vervolgens openen en toegang tot het bestand krijgen zonder dat ze een Dropbox account nodig hebben. Dit helpt bij het synchroniseren en om efficiënt met anderen samen te kunnen werken.

Functies zoals versiegeschiedenis, offline toegang en automatische back-ups

Het synchroniseren van bestanden is een handige functie van Dropbox waarmee jij ervoor kunt zorgen dat jij altijd de meest recente versie hebt. Met behulp van de versiegeschiedenis kun jij zelfs als er wijzigingen zijn aangebracht of iets per ongeluk is verwijderd naar een vorige versies van een document teruggaan. Hierdoor blijven belangrijke gegevens veilig opgeslagen en toegankelijk in de Dropbox map.

Een ander voordeel is offline toegang tot je bestanden. Als je onderweg bent en geen internetverbinding hebt, kun je nog steeds toegang tot bepaalde bestanden die je eerder met de Dropbox app op je apparaat hebt gesynchroniseerd krijgen. 

Dropbox maakt van al je bestanden automatische back-ups. Als je wijzigingen aanbrengt, worden deze direct in de cloud opgeslagen. Als er iets met je apparaat gebeurt, hoef je niet bang te zijn dat je bestanden verloren gaan, omdat ze veilig in Dropbox zijn opgeslagen.

Integraties met andere apps en platforms

Dropbox kan naadloos met verschillende apps en platforms worden geïntegreerd, waardoor het de beste keuze is om jouw workflow te verbeteren. Het beste is dat Dropbox aan Microsoft Office kan worden gekoppeld waardoor je rechtstreeks vanuit Dropbox aan Word-, Excel- en PowerPoint-documenten kunt werken zonder dat jij ze eerst lokaal hoeft te downloaden.

Dropbox kan met populaire tools zoals Slack, Trello en Adobe Creative Cloud worden geïntegreerd om bestanden te beheren. Hierdoor is Dropbox de beste keuze voor het synchroniseren en het delen van bestanden. Je kunt gemakkelijk met teamleden samenwerken, taken beheren en ontwerpen maken zonder dat je tussen verschillende applicaties hoeft te schakelen. Op deze manier kun jij efficiënter via één enkele applicatie werken.

Met deze integraties kun jij jouw werkzaamheden stroomlijnen en efficiënter werken zonder dat jij tijd hoeft te verspillen aan het handmatig kopiëren of het verplaatsen van bestanden tussen verschillende platforms. 

Mappenstructuur voor efficiënt gebruik instellen

Voor de beste bestandsbeheer ervaring is het belangrijk dat jij jouw mappen in Dropbox organiseert en structureert. Hieronder staan enkele handige tips om je bij het opzetten van een effectieve mappenstructuur voor Dropbox te helpen:

Hoe organiseer en structureer je mappen voor beter bestandsbeheer?

Om je Dropbox mappen effectief te organiseren kun je het beste verschillende niveaus van submappen binnen de hoofdmap maken. Dit helpt om bestanden gemakkelijk terug te vinden. Kies voor logische en beschrijvende namen zodat jij de bestanden en de mappen later gemakkelijk terug kunt vinden. 

Ontdek handige tips om specifieke bestanden snel binnen je mappenstructuur te vinden

Een handige functie van Dropbox is dat je specifieke bestanden snel kunt vinden. Dit is vooral handig als je veel bestanden hebt opgeslagen en snel toegang tot een bepaald document, afbeelding of video wilt hebben. Gelukkig zijn er tips en trucs om efficiënter in Dropbox te zoeken. Hieronder bespreken we enkele handige tips, zodat je de benodigde bestanden snel kunt vinden.

Dropbox handleiding

Gebruik labels, kleuren of tags om belangrijke bestanden gemakkelijk te identificeren.

Om belangrijke bestanden gemakkelijk te herkennen, kun je in Dropbox labels, kleuren of tags gebruiken. Hiermee kun je de belangrijke bestanden snel en eenvoudig vinden. Je kunt labels op basis van onderwerp, deadline of status toewijzen. Daarnaast kun je bestanden een specifieke kleur geven om ze visueel te onderscheiden. Met deze organisatiemogelijkheden kun je tijd besparen en efficiënter met Dropbox werken.

Optimaliseer je mappenstructuur voor een efficiënte samenwerking met anderen.

Als je Dropbox gebruikt om met anderen samen te werken is het belangrijk dat jij de mappenstructuur zo inricht dat het voor alle betrokkenen gemakkelijk is om toegang tot de relevante bestanden te krijgen. Hieronder staan enkele tips:

 1. Gebruik gedeelde mappen om samen aan dezelfde documenten te werken. Geen gedoe met versiebeheer. Dus, deel een map of een bestand en werk allemaal tegelijkertijd.
 2. Geef duidelijke namen aan gedeelde mappen: Geef duidelijke namen aan gedeelde mappen om het overzicht te behouden. 
 3. Stel machtigingen voor je Dropbox account in: Bepaal wie er toegang tot de mappen heeft en welke rechten (lezen, bewerken, verwijderen) ze hebben. Op deze manier kunnen gebruikers met de juiste toegang gevoelige informatie opslaan en delen.

Toegangsbeheer met mappen voor een veilige samenwerking

Dropbox biedt een handige functie: mappen. Je kunt mappen met specifieke personen of teams delen en bepalen wie er toegang tot de map heeft. Mappen kunnen met een wachtwoord worden beveiligd en je kunt verschillende toegangsrechten aan gebruikers toewijzen. Op deze manier heb je de volledige controle over de gedeelde bestanden en kun je veilig en efficiënt met anderen samenwerken.

Hoe kun je toegangsrechten op mappen niveau instellen om gevoelige informatie te beschermen?

Om gevoelige informatie te beschermen, is het belangrijk dat je de juiste toegangsrechten op mappenniveau instelt. Zorg ervoor dat je een map aanmaakt en voeg vervolgens een extra beveiligingslaag toe. Met behulp van Dropbox kun je eenvoudig bepalen wie er toegang tot specifieke mappen heeft en welke acties zij uit kunnen voeren. Volg de onderstaande stappen om bestanden naar Dropbox te uploaden.

 1. Open Dropbox op je computer of mobiele apparaat.
 2. Navigeer naar de map op je apparaat waarvoor je de toegangsrechten in wilt stellen.
 3. Druk met de rechtermuisknop (of druk lang) op de map in je Dropbox account en selecteer “Toegangsinstellingen” (of iets vergelijkbaars).
 4. Nu verschijnt er een venster waarin je verschillende opties hebt om de toegang tot de map te beheren.
 5. Selecteer de gebruikers waaraan je toegang wilt verlenen door hun namen, e-mailadressen of gebruikersnaam in te voeren. 
 6. Kies het gewenste niveau van toegang dat je aan iedere gebruiker in je map wilt verlenen: bekijken, bewerken of delen. Je kunt de mappen in je account bekijken, bewerken of delen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat enkel geautoriseerde personen toegang tot gevoelige bestanden en documenten hebben? Volg de onderstaande stappen om dit te bereiken.

Ontdek de verschillende niveaus van toegang die je aan gebruikers kunt verlenen (bekijken, bewerken, delen).

Dropbox biedt verschillende niveaus van toegang, dus je kunt afhankelijk van hun rol en vereisten ook een map met gebruikers delen. Hieronder staan de drie belangrijkste niveaus van toegang:

 1. Bekijken: Gebruikers kunnen bestanden in de map bekijken, maar niet wijzigen of verwijderen. Handig om anderen mee te laten kijken zonder dat zij wijzigingen aan kunnen brengen. 
 2. Bewerken: Gebruikers met “Bewerken” toegangsrechten kunnen bestanden in de map bewerken, toevoegen, bewerken of verwijderen. Dit is handig voor teamleden die efficiënt aan een project willen samenwerken.
 3. Delen: Gebruikers met “Delen” toegangsrechten hebben dezelfde rechten als “Bewerken” en kunnen andere gebruikers uitnodigen om toegang tot dezelfde map te krijgen. 

Door verschillende niveaus van toegang voor de mappen in Dropbox in te stellen kun jij de volledige controle over de mappen en bestanden houden en bepalen wie wat met de gedeelde mappen in Dropbox kan doen. 

Beheer eenvoudig wie er toegang tot specifieke mappen en bestanden heeft

Met Dropbox kun je gemakkelijk beheren wie er toegang tot specifieke mappen en bestanden heeft door simpelweg de juiste instellingen toe te passen. Daarnaast kun je mappen met anderen delen en zien hoe zij deze bekijken.

Met Dropbox Paper in real-time samenwerken

Dropbox Paper maakt het gemakkelijk om in real-time met anderen samen aan documenten te werken en bestanden in realtime te delen. Je kunt ongeacht waar ze zich bevinden efficiënt en effectief met je teamleden samenwerken. Belangrijke aspecten van Dropbox Paper voor realtime samenwerking zijn onder andere de mogelijkheid om foto’s voor een betere visuele ervaring aan bestanden toe te kunnen voegen.

Dropbox handleiding met Dropbox paper met anderen samenwerken

Ontdek de kracht van Dropbox Paper voor het samenwerken aan documenten in real-time

Met Dropbox Paper kun je met meerdere teamleden gelijktijdig aan een document werken. Daarnaast kun je foto’s eenvoudig aan het document toevoegen en deze in een map organiseren. Dit betekent dat iedereen wijzigingen aan kan brengen en opmerkingen toe kan voegen, terwijl anderen tegelijkertijd werken. Het is alsof je allemaal rond één tafel zit en samen aan hetzelfde document werkt. 

Hoe kun je opmerkingen toevoegen, wijzigingen bijhouden en feedback binnen een document geven?

In Dropbox Paper kun je opmerkingen bij foto’s en tekst toevoegen. Teamleden kunnen deze opmerkingen beantwoorden, waardoor er zonder veel e-mails of berichten een gestroomlijnde communicatie ontstaat.

Dropbox Paper houdt alle wijzigingen in het document, inclusief de manier waarop ze zijn gemaakt automatisch bij. Zo heb je altijd een volledige geschiedenis van wie wat heeft gewijzigd en kun je fouten eenvoudig herstellen. 

Gebruik de integratie met andere tools zoals Google Docs of Microsoft Office

De integratie met Google Docs en Microsoft Office is een handige functie van Dropbox. Dankzij deze integratie kun je bestanden gemakkelijk bewerken en zelfs met anderen zonder Dropbox account delen. Met Google Docs kun je bestanden direct openen en vanuit Dropbox bewerken, zonder dat je ze eerst hoeft te downloaden. Op dezelfde manier kun je met Microsoft Office bestanden openen en in Word, Excel of PowerPoint bewerken. Zo wordt het samenwerken aan documenten en presentaties makkelijker en efficiënter.

Kun jij op andere apparaten niet bij jouw bestanden komen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Door je bestanden in Dropbox te bewaren kun jij al jouw bestanden vanaf ieder apparaat gemakkelijk bekijken en bewerken.

 • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
 • Je bestanden zijn altijd veilig bewaard
 • Gemakkelijke manier om een reservekopie van je bestanden te maken
 • Je kunt bestanden gemakkelijk met anderen delen
 • Met anderen samen aan projecten werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Ervaar de voordelen van gelijktijdige samenwerking aan projecten met teamleden

Vooral als iedereen op verschillende locaties werkt kan het met teamleden aan projecten werken, soms een uitdaging zijn. Gelukkig biedt Dropbox een oplossing waarmee je gelijktijdig aan documenten en bestanden kunt samenwerken. Met de functie voor gelijktijdige samenwerking kunnen teamleden tegelijkertijd wijzigingen in een bestand aanbrengen, zonder dat er conflicten ontstaan. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat iedereen altijd toegang tot de meest recente versie van het bestand heeft. Het is een geweldige manier om efficiënter te werken en de productiviteit te verhogen. Ontdek de voordelen van gelijktijdige samenwerking met Dropbox nu zelf! 

Bespaar tijd met aangepaste sjablonen en projecttijdlijnen

Dropbox heeft een handige functie voor aangepaste sjablonen en project tijdlijnen. Hiermee kun je tijd besparen bij het maken van documenten en het plannen van projecten. Je kunt verschillende sjablonen voor facturen, offertes en presentaties gebruiken. Daarnaast kun je project tijdlijnen maken om taken toe te wijzen, deadlines in te stellen en de voortgang bij te houden. Op deze manier kun je efficiënter werken.

Dropbox handleiding tijdlijn

Aangepaste sjablonen voor efficiëntie

Een van de handige functies van Dropbox is de mogelijkheid om aangepaste sjablonen te gebruiken. Met deze sjablonen kun je documenten en bestanden snel en efficiënt maken, zonder telkens opnieuw te hoeven beginnen. Of je nu een factuur, offerte of presentatie moet maken, met de aangepaste sjablonen van Dropbox kun je de benodigde informatie gemakkelijk invullen en het document naar jouw wensen aanpassen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat al je documenten een consistente en professionele uitstraling hebben. Zo kun jij je op de inhoud focussen, terwijl Dropbox het werk voor jou doet. 

Voordelen van aangepaste sjablonen

 • Bespaar tijd: Door aangepaste sjablonen te gebruiken hoef je niet iedere keer bij ieder nieuw project het wiel opnieuw uit te vinden. 
 • Consistentie: Door in al jouw projectdocumentatie dezelfde structuur en elementen te gebruiken, zorg je ervoor dat er een consistente aanpak binnen jouw team is.
 • Efficiëntie: Herhaalbare workflows zorgen ervoor dat iedere stap in het projectproces soepel verloopt waardoor je tijd en moeite kunt besparen. 

Beheer taken en deadlines met projecttijdlijnen

Het beheren van taken en deadlines met projecttijdlijnen is een handige functie van Dropbox. Hiermee krijg je een overzicht van alle taken en deadlines voor een project. Je kunt taken aan teamleden toewijzen en de voortgang bijhouden. Zo kun je efficiënt samenwerken en ervoor zorgen dat taken op tijd worden voltooid. Het brengt structuur in projecten en houdt iedereen van de voortgang op de hoogte.

Voordelen van projecttijdlijnen

 • Overzicht: Een duidelijk visueel overzicht van alle taken en deadlines helpt je om georganiseerd te blijven en niets over het hoofd te zien. 
 • Teamwork: Door taken op een specifieke manier aan teamleden toe te wijzen kunnen zij verantwoordelijkheid voor hun eigen werkzaamheden nemen. 
 • Deadlines halen: Met heldere deadlines in de projecttijdlijn is het makkelijker om ervoor te zorgen dat alles op tijd wordt afgerond. 

Pas sjablonen naar jouw specifieke behoeften aan

Met Dropbox kun je sjablonen aan jouw behoeften aanpassen. Dit helpt je bij het organiseren en het beheren van documenten en bestanden. Je kunt categorieën en labels voor snelle navigatie en vindbaarheid toevoegen. Daarnaast kun je de lay-out en opmaak van sjablonen personaliseren. Op deze manier maak je Dropbox nog beter geschikt voor jouw specifieke behoeften en workflow.

Dropbox handleiding sjabloon instellen

Verborgen items ontdekken en meer leren

Nu je de basisbeginselen van Dropbox kent, gaan we dieper op de functies en de mogelijkheden van deze handige tool in. We laten je zien hoe je verborgen items, zoals per ongeluk verwijderde bestanden of bestanden die je niet meer kunt vinden kunt ontdekken en herstellen. Daarnaast geven we handige tips en trucs om het meeste uit Dropbox te halen. Word een echte Dropbox expert door verder te lezen!

Verborgen bestanden en mappen binnen Dropbox vinden

Als je Dropbox gebruikt, is het handig om te weten hoe je verborgen bestanden en mappen kunt vinden. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit binnen Dropbox kunt doen. Zo heb je altijd de volledige controle over je opgeslagen bestanden.

 1. Open de Dropbox-app op je computer of mobiele apparaat 
 2. Navigeer op een foto naar de map waarin je denkt dat het verborgen item zich bevindt.
 3. Druk op het pictogram “Meer” (drie stippen) naast de naam van de map.
 4. Selecteer in het dropdown-menu “Verborgen items weergeven”.

Om verborgen bestanden en mappen in een specifieke map te zien moet je op “Weergave” drukken en “Verborgen bestanden” aanvinken. Zo krijg je een volledig overzicht van wat er in de map staat. 

Handige tips en trucs voor efficiënter gebruik

Naast het vinden van verborgen items, zijn er ook andere handige tips en trucs die kunnen helpen om de functies van Dropbox efficiënter te gebruiken. Een van deze tips is om een foto aan een map toe te voegen om deze gemakkelijk te herkennen. Hoe? Hieronder staan enkele suggesties:

 • Gebruik aangepaste sjablonen: Als je regelmatig hetzelfde soort documenten, zoals facturen of rapporten maakt, kun je aangepaste sjablonen in Dropbox gebruiken. Er zijn ook sjablonen voor foto’s, zoals een fotoalbum sjabloon beschikbaar. Dit bespaart tijd en zorgt voor consistentie in je documenten op Dropbox. 
 • Gebruik de zoekfunctie: Als je naar een specifiek bestand zoekt, hoef je niet door al je mappen te bladeren. Gebruik gewoon de zoekfunctie van Dropbox om het gewenste bestand snel te vinden. 
 • Deel bestanden met anderen: Dropbox vergemakkelijkt het delen van bestanden. Je kunt een bestand selecteren, een persoon uitnodigen en de link kopiëren om anderen naar een specifieke pagina te sturen.

Conclusie: Haal het meeste uit Dropbox handleiding

Deze blogpost legt uit hoe je Dropbox kunt gebruiken. We bespreken wat het is en hoe het werkt, inclusief het delen en het bewaren van bestanden in de cloud. Daarnaast geven we tips hoe je bestanden met mappen kunt organiseren. Samenwerken met toegangsbeheer en real-time samenwerking met Dropbox Paper worden ook behandeld. Verder bespreken we hoe je met behulp van sjablonen en projecttijdlijnen tijd kunt besparen. Tot slot is het belangrijk dat je weet hoe je verborgen items kunt ontdekken en hoe je Dropbox functies kunt gebruiken.

Met Dropbox kun je bestanden gemakkelijk delen en documenten veilig opslaan. Of je nu een student, professional of teamleider bent, Dropbox biedt de tools die je nodig hebt. Het is de ideale oplossing voor het delen van bestanden en een veilige opslag van documenten. Als teamleider kun je met behulp van Dropbox efficiëntere workflows creëren.

Dropbox handleiding app

Wil je nog meer over specifieke functies binnen Dropbox weten? Als je naar antwoorden op veelgestelde vragen zoekt, lees dan de onderstaande uitgebreide FAQ-sectie. 

Veel gestelde vragen

Kan ik mijn bestanden ook offline bekijken?

Met de Dropbox mobiele app kun je bestanden naar je apparaat downloaden om ze offline te bekijken. Open de app en download de bestanden één voor één. Daarna kun je ze zelfs zonder internet altijd en overal bekijken.

Kan ik bestanden met mensen die geen Dropbox account hebben delen ?

Je kunt bestanden via een link delen zonder dat de ontvanger een eigen Dropbox account nodig heeft. Stuur de link naar het bestand naar vrienden, collega’s of familieleden en zij kunnen het openen en downloaden zonder dat ze in hoeven te loggen. 

Kan ik bestanden terughalen als ik ze per ongeluk heb verwijderd?

Dropbox bewaart verwijderde bestanden 30 dagen lang. Je kunt ze herstellen door naar de prullenbak te gaan en het gewenste bestand te selecteren.

Is mijn data bij Dropbox veilig opgeslagen?

Dropbox beschermt je data met geavanceerde versleutelingstechnologieën. Ze maken regelmatig back-ups waardoor jouw bestanden veilig zijn. Hoe vaker er back-ups worden gemaakt, hoe beter je bestanden beschermd zijn.

Kan ik Dropbox op meerdere apparaten gebruiken?

Ja, je kunt Dropbox op computers, smartphones en tablets installeren. Het is eenvoudig om waar je ook bent toegang tot je bestanden te krijgen.

Kun jij op andere apparaten niet bij jouw bestanden komen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Door je bestanden in Dropbox te bewaren kun jij al jouw bestanden vanaf ieder apparaat gemakkelijk bekijken en bewerken.

 • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
 • Je bestanden zijn altijd veilig bewaard
 • Gemakkelijke manier om een reservekopie van je bestanden te maken
 • Je kunt bestanden gemakkelijk met anderen delen
 • Met anderen samen aan projecten werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg