Ontdek de unieke kracht van Dropbox

Dropbox is een populaire online opslagdienst voor het opslaan en het delen van bestanden. Het is gratis te gebruiken en waardeert privacy. Met Dropbox kun je bestanden gemakkelijk delen en overal toegang hebben tot je foto’s en documenten. Voor zowel individuen als  bedrijven is het een essentieel hulpmiddel.

Hoe werkt Dropbox?

Dropbox is een handige tool waarmee je bestanden en files via een internetverbinding in de Cloud op kunt slaan. Maar hoe werkt Dropbox precies? Hieronder vind je een gedetailleerde uitleg over de werking van Dropbox, een platform dat voor het opslaan en het delen van bestanden kan worden gebruikt.

Dropbox gebruiken om bestanden te synchroniseren

Kun jij op andere apparaten niet bij jouw bestanden komen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Door je bestanden in Dropbox te bewaren kun jij al jouw bestanden vanaf ieder apparaat gemakkelijk bekijken en bewerken.

 • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
 • Je bestanden zijn altijd veilig bewaard
 • Gemakkelijke manier om een reservekopie van je bestanden te maken
 • Je kunt bestanden gemakkelijk met anderen delen
 • Met anderen samen aan projecten werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Bestanden worden via een internetverbinding in de Cloud opgeslagen

Wanneer je Dropbox gebruikt, worden je bestanden veilig in de Cloud opgeslagen. Dit betekent dat de bestanden niet alleen op één apparaat staan, maar vanaf ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegankelijk zijn. Met Dropbox gratis kunnen de bestanden eenvoudig worden gedeeld en gesynchroniseerd. Of je nu thuis, onderweg of op kantoor bent, je hebt altijd toegang tot je bestand.

Synchronisatie zorgt ervoor dat wijzigingen op alle gekoppelde apparaten automatisch worden bijgewerkt

Synchronisatie is een van de handige functies van Dropbox. Als je wijzigingen in een bestand aanbrengt, wordt dit automatisch bijgewerkt en met al je gekoppelde apparaten gesynchroniseerd. Het bestand wordt opgeslagen en kan vervolgens op al je apparaten worden geopend en bewerkt. Dus als je bijvoorbeeld een document op je laptop bewerkt, kun je vervolgens op je smartphone of tablet aan dezelfde versie verder werken. Dit geldt ook voor als je een nieuw bestand in Dropbox hebt gemaakt.

Via de webbrowser of speciale applicatie voor desktop of mobiel apparaat krijg je de toegang tot de bestanden

Om toegang tot jouw bestanden in Dropbox te krijgen, heb je verschillende opties. Je kunt de webbrowser gebruiken en op jouw account inloggen om zo direct toegang tot al jouw bestanden te krijgen. Daarnaast kun je speciale applicaties voor zowel desktop als mobiele apparaten downloaden. Deze applicaties bieden extra functionaliteiten en maken het nog gemakkelijker om bestanden te beheren en te delen.

Mappen met anderen delen om samen aan projecten te werken

Een van de grote voordelen van Dropbox is dat je mappen met anderen kunt delen. Dit maakt het eenvoudig om samen aan projecten, documenten of andere bestanden te werken. Zo kun je een map met collega’s delen, zodat iedereen toegang tot dezelfde bestanden heeft en wijzigingen aan kan brengen. Op deze manier kun je efficiënter samenwerken en voorkom je dat er verschillende versies van een document rondzwerven.

Verschillende beveiligingsmaatregelen zoals de versleuteling van gegevens en tweestapsverificatie

Dropbox neemt beveiliging serieus en heeft verschillende maatregelen genomen om jouw gegevens veilig te houden. Zo worden alle bestanden versleuteld opgeslagen, wat betekent dat ze alleen voor jou en degenen met wie je ze hebt gedeeld toegankelijk zijn. Daarnaast biedt Dropbox tweestapsverificatie aan, waardoor je extra bescherming bij het inloggen op jouw account krijgt.

Dropbox gebruiken en bestanden versleuteld versturen

Met al deze functies biedt Dropbox een handige manier om bestanden op te slaan, te synchroniseren en te delen. Of je nu thuis, onderweg of op kantoor bent, je hebt via Dropbox altijd toegang tot jouw belangrijke bestanden.

Voordelen van Dropbox

Dropbox is een handige tool om bestanden op te slaan en te delen. Het is gemakkelijk te gebruiken, je hebt overal toegang tot je bestanden en ze worden automatisch gesynchroniseerd. Daarnaast kun je een link genereren om de bestanden met anderen te delen. Dropbox is geweldig om bestanden veilig op te slaan en gemakkelijk te delen.

Eenvoudig te gebruiken interface

Dropbox heeft een eenvoudig te gebruiken interface die het beheren en het delen van bestanden gemakkelijk maakt. Met slechts een paar klikken kun je bestanden uploaden, mappen maken en met anderen delen. Het is intuïtief en vereist geen technische kennis, waardoor het voor zowel beginners als ervaren gebruikers  ideaal is.

Automatische synchronisatie

De automatische synchronisatie is een van de grootste voordelen van Dropbox. Dit betekent dat wanneer je een bestand op één apparaat bewerkt, de wijzigingen op al je andere apparaten automatisch worden bijgewerkt. Hierdoor heb je ongeacht het apparaat dat je gebruikt altijd toegang tot de meest recente versies van je bestanden.

 • De gebruiksvriendelijke interface maakt beheren en het delen van bestanden gemakkelijk
 • Je kunt mappen met een paar klikken uploaden, maken en delen 
 • Ideaal voor zowel beginners als ervaren gebruikers

Offline toegang tot bestanden

Met Dropbox kun je bestanden ook offline beschikbaar maken, wat betekent dat je ze zonder internetverbinding kunt openen. Dit is vooral handig als je onderweg bent of geen toegang tot wifi hebt. Zo kun je belangrijke documenten naar je telefoon of tablet downloaden, zodat je er zelfs zonder internet altijd toegang toe hebt.

 • Maak belangrijke bestanden voor toegang zonder internetverbinding offline beschikbaar
 • Handig tijdens het reizen of in gebieden met beperkte internettoegang
 • Zelfs zonder internetverbinding heb je altijd toegang tot belangrijke documenten

Veilige opslag en back-ups

Veiligheid is een belangrijk aspect van Dropbox. Alle bestanden die je naar Dropbox uploadt  worden versleuteld en veilig opgeslagen. Dit betekent dat jij je geen zorgen over de veiligheid van je gegevens hoeft te maken. Bovendien maakt Dropbox automatische back-ups van je bestanden, waardoor je ze nooit kwijtraakt, zelfs als er iets met je apparaat gebeurt.

Dropbox gebruiken om automatische back-ups van belangrijke bestanden te maken
 • Bestanden worden versleuteld en veilig in Dropbox opgeslagen
 • Automatische back-ups voorkomen gegevensverlies bij problemen met apparaten
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over het verliezen van belangrijke bestanden

De integratie met andere apps en services

Dropbox integreert naadloos met andere populaire apps en services, waardoor je jouw workflow kunt stroomlijnen. Je kunt bijvoorbeeld bestanden delen vanuit Dropbox rechtstreeks naar e-mails of chat-apps zoals Slack. Daarnaast kun je ook samenwerken aan documenten in realtime met anderen, waardoor het gemakkelijk is om feedback te krijgen en wijzigingen door te voeren.

 • Naadloze integratie met andere populaire apps en services
 • Je kunt bestanden direct via de  e-mail of chat-apps zoals Slack delen
 • Real-time samenwerking aan documenten voor efficiënte feedback en wijzigingen

Al deze voordelen maken Dropbox een geweldige keuze voor het beheren, delen en organiseren van al jouw digitale bestanden.

Verschil tussen Dropbox en andere cloudopslag diensten

Dropbox is een populaire cloudopslag dienst. Het is gemakkelijk te gebruiken en je kunt bestanden gemakkelijk uploaden en delen. Dropbox synchroniseert bestanden automatisch tussen apparaten. Hierdoor kun je waar je ook bent altijd bij je bestanden. Dropbox staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid.

Intuïtieve gebruikersinterface voor een gemakkelijke navigatie

Dropbox onderscheidt zich door zijn intuïtieve gebruikersinterface van andere cloudopslag diensten. Het is met het oog op gebruiksgemak ontworpen, waardoor zelfs de minst technisch onderlegde mensen er probleemloos mee kunnen werken. De interface is overzichtelijk en eenvoudig te begrijpen, waardoor je snel naar de gewenste bestanden en mappen kunt navigeren.

Snelle en betrouwbare bestandssynchronisatie

De snelheid en de betrouwbaarheid van bestandssynchronisatie is een ander belangrijk verschil tussen Dropbox en andere cloudopslag diensten. Als je een bestand op één apparaat wijzigt, worden deze wijzigingen direct op al je gekoppelde apparaten bijgewerkt. Dit betekent dat je waar je ook bent altijd toegang tot de meest recente versie van je bestanden hebt.

Uitgebreide integratiemogelijkheden voor meer flexibiliteit

Dropbox biedt uitgebreide integratiemogelijkheden met andere apps en services, waardoor je meer flexibiliteit hebt in hoe jij jouw bestanden beheert en deelt. Hierdoor kun je Dropbox aan productiviteitstools zoals Microsoft Office of Google Workspace koppelen om naadloos samen aan documenten te werken. Bovendien kun je via integraties met projectmanagementtools zoals Trello of Asana jouw workflow met Dropbox stroomlijnen.

Dropbox met Office apps integreren

Mappen met niet Dropbox gebruikers delen

Een van de handige functies van Dropbox is dat je mappen met mensen die geen Dropbox account hebben, kunt delen. Je kunt een map eenvoudig via een gedeelde link delen, zodat anderen toegang tot de inhoud hebben zonder dat ze zich voor een account aan hoeven te melden. Dit maakt het gemakkelijk om samen met collega’s, vrienden of familieleden die geen Dropbox gebruiken te werken.

Betrouwbare beveiligingsmaatregelen voor gegevensbescherming

Dropbox hecht veel waarde aan de veiligheid en privacy van jouw gegevens. Het gebruikt geavanceerde beveiligingsmaatregelen waardoor jouw bestanden veilig in de Cloud zijn opgeslagen. Alle bestanden worden tijdens verzending en opslag versleuteld, waardoor de toegang tot jouw gegevens voor onbevoegden wordt voorkomen.

Dropbox slaat jouw bestanden in beveiligde datacenters met redundante servers op, wat betekent dat er meerdere kopieën van jouw bestanden op verschillende locaties worden bewaard. Hierdoor blijven je bestanden beschermd tegen verlies als gevolg van hardware storingen of andere onvoorziene omstandigheden.

In vergelijking met andere cloudopslag diensten biedt Dropbox dus een combinatie van gebruiksgemak, snelle synchronisatie, uitgebreide integratiemogelijkheden, de mogelijkheid om mappen te delen en een betrouwbare beveiliging. Dit maakt het voor zowel persoonlijk gebruik als zakelijke doeleinden een populaire keuze.

De opslagcapaciteit van Dropbox

Dropbox is een populaire online opslagdienst waarin jij jouw bestanden veilig op kunt slaan en vanaf ieder apparaat dat met het internet is verbonden toegang tot deze bestanden kunt krijgen. De beschikbare opslagruimte is een belangrijke factor om bij het kiezen van een cloudopslag dienst te overwegen. Hieronder zullen we bespreken welke opslagcapaciteiten Dropbox biedt en hoe je deze mogelijkheden optimaal kunt gebruiken.

Gratis account biedt 2 GB opslagruimte voor basisbehoeften

Als je slechts beperkte opslagruimte nodig hebt, biedt Dropbox een gratis account met 2 GB aan opslagruimte. Voor het bewaren van documenten, foto’s en andere persoonlijke bestanden kan dit voldoende zijn. Het is een goede optie voor individuen die niet veel ruimte nodig hebben en geen extra kosten willen maken.

Kun jij op andere apparaten niet bij jouw bestanden komen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Door je bestanden in Dropbox te bewaren kun jij al jouw bestanden vanaf ieder apparaat gemakkelijk bekijken en bewerken.

 • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
 • Je bestanden zijn altijd veilig bewaard
 • Gemakkelijke manier om een reservekopie van je bestanden te maken
 • Je kunt bestanden gemakkelijk met anderen delen
 • Met anderen samen aan projecten werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Betaalde abonnementen bieden grotere opslagcapaciteiten

Als je meer ruimte dan wat het gratis account biedt nodig hebt, heeft Dropbox verschillende betaalde abonnementsopties om aan jouw behoeften te voldoen. Deze abonnementen variëren in prijs en opslagcapaciteit, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij jou past.

Verschillende abonnementen voor Dropbox

Hieronder staan enkele van de betaalde abonnementen die Dropbox aanbiedt:

 • Dropbox Plus: Dit abonnement kost 12 euro per maand (of 120 euro per jaar) en biedt 2 TB (terabyte) aan opslagruimte. Dit is voor de meeste individuele gebruikers ruim voldoende en stelt je in staat om grote hoeveelheden bestanden, zoals video’s, muziekcollecties en nog veel meer op te slaan.
 • Dropbox Professional: Voor professionals die nog meer opslagruimte nodig hebben, biedt Dropbox het Professional-abonnement. Met een prijs van 20 euro per maand (of 199 euro per jaar) krijg je 3 TB aan opslagruimte, plus extra functies zoals geavanceerde beveiligingsopties en samenwerkingstools.
 • Dropbox Business: Voor zakelijke gebruikers biedt Dropbox verschillende abonnementen met grotere opslagcapaciteiten en functies die specifiek voor teams zijn ontworpen. Deze abonnementen variëren afhankelijk van de behoeften van jouw bedrijf van 3 TB tot onbeperkte opslagruimte.

Mogelijkheid om extra opslagruimte te verdienen

Naast het kiezen van een betaald abonnement, biedt Dropbox ook mogelijkheden om extra opslagruimte te verdienen zonder dat jij daarvoor hoeft te betalen. Een manier om dit te doen is door vrienden uit te nodigen om Dropbox te gebruiken. Wanneer een vriend zich via jouw uitnodigingslink aanmeldt, ontvangen zowel jij als jouw vriend extra gratis opslagruimte.

Daarnaast heeft Dropbox soms promoties waarbij je tijdelijk extra opslagruimte kunt verdienen door bepaalde acties uit te voeren. Deze acties kunnen variëren van het voltooien van een enquête tot het installeren van de Dropbox app op een nieuw apparaat.

Suggesties en aanbevelingen in Dropbox

Bij het gebruik van Dropbox kun je op verschillende manieren suggesties en tips krijgen. Een manier is door de “Suggesties” functie te gebruiken. Hiermee kan Dropbox je bij het organiseren en het beheren van je bestanden helpen. Daarnaast kun je aanbevelingen op basis van je activiteiten in Dropbox krijgen. Bij deze aanbevelingen kun je denken aan nieuwe functies of handige tips om efficiënter te werken. Kortom, Dropbox biedt verschillende manieren waarvoor jij suggesties en aanbevelingen kunt ontvangen, zodat je deze handige tool optimaal kunt benutten!

Gebruik de zoekfunctie om snel specifieke bestanden of mappen te vinden

Wil je niet eindeloos door al je bestanden en mappen die in Dropbox zijn opgeslagen scrollen? Gebruik dan de handige zoekfunctie om snel te vinden wat je nodig hebt. Voer gewoon de naam van het bestand of de map in het zoek vak en Dropbox zal direct relevante resultaten tonen. Of je nu naar een document, een foto of een video zoekt, met de zoekfunctie kun je het allemaal gemakkelijk vinden.

Gebruik de mogelijkheid om bestanden voor toegang zonder internetverbinding offline beschikbaar te maken

Stel je voor: je hebt onderweg geen internetverbinding, maar moet toch dringend dat belangrijke document bekijken. Geen paniek! Met Dropbox kun je bestanden offline beschikbaar maken, zodat je er ongeacht of je wel of geen internetverbinding hebt altijd toegang toe hebt. Het enige wat je hoeft te doen is het betreffende bestand als ‘offline beschikbaar’ markeren en voilà – zelfs zonder internet kun jij bij al jouw belangrijke documenten.

Je bestanden voor een gemakkelijke navigatie in een logische mappenstructuur organiseren

Om efficiënt te kunnen werken is een geordende werkruimte ook in Dropbox van essentieel belang. Zorg ervoor dat jouw bestanden in een logische mappenstructuur netjes georganiseerd zijn. Maak verschillende mappen voor verschillende projecten, categorieën of klanten aan. Hierdoor kun jij gemakkelijk tussen jouw bestanden navigeren en heb je alles overzichtelijk bij de hand. Geen gedoe meer met het zoeken naar dat ene belangrijke bestand!

In Dropbox mappen maken voor het organiseren van bestanden

Gebruik gedeelde mappen om samen met anderen aan projecten te werken

Vooral als je niet op dezelfde locatie werkt kan het een uitdaging zijn als je samen met anderen aan een project wilt werken. Hier heeft Dropbox een oplossing voor. Zo kun je gedeelde mappen maken waardoor jij gemakkelijk met collega’s, vrienden of familieleden kunt samenwerken. Voeg gewoon de personen met wie je samen wilt werken aan de gedeelde map toe en iedereen kan bestanden toevoegen, bewerken en verwijderen. Zo blijft iedereen altijd up-to-date en kun je ongeacht waar je bent efficiënt samenwerken.

Stel meldingen in om van wijzigingen en activiteiten in gedeelde mappen op de hoogte te blijven

Als je in gedeelde mappen samenwerkt, wil je natuurlijk van alle wijzigingen en activiteiten die plaatsvinden op de hoogte blijven. Daarom biedt Dropbox de mogelijkheid om meldingen voor specifieke mappen of bestanden in te stellen. Op deze manier ontvang jij direct een melding wanneer er iets is gewijzigd of als er aan een gedeelde map waarin jij betrokken bent een bestand is toegevoegd. Zo ben jij altijd op de hoogte van wat er gebeurt en kun jij indien nodig snel reageren.

Dropbox is een handige tool om bestanden in de cloud op te slaan en te delen. Je bestanden staan niet op je eigen computer, maar op andere servers. Dit heeft voordelen: zo hoef jij je geen zorgen te maken over het verliezen van bestanden, je krijgt op ieder apparaat dat met het internet verbonden is toegang tot de bestanden die in Dropbox zijn opgeslagen, je kunt bestanden gemakkelijk delen en je hebt altijd de nieuwste versie van de bestanden.

Belangrijkste kenmerken van Dropbox-abonnementen

Dropbox biedt verschillende abonnementen aan om tegemoet te komen aan de behoeften van verschillende gebruikers. Laten we eens naar de belangrijkste kenmerken van ieder abonnement kijken:

Dropbox Basic

Met Dropbox Basic krijg je een gratis account met 2 GB opslagruimte en de toegang tot basisfuncties. Dit is een geweldige optie als je zonder extra kosten gewoon wat bestanden op wilt slaan en delen. Hoewel het in termen van opslagruimte beperkt is, biedt het nog steeds voldoende ruimte voor persoonlijk gebruik.

Dropbox Plus

Als je meer opslagruimte nodig hebt en geavanceerdere functies wilt kunnen gebruiken, kun je naar Dropbox Plus upgraden. Met dit betaalde abonnement krijg je 2 TB aan opslagruimte, waardoor je veel meer bestanden kunt bewaren en organiseren. Bovendien heb je met Dropbox Plus meer controle over je bestanden. Zo kun je verwijderde bestanden terughalen en eerdere versies van bestanden herstellen.

Dropbox plus

Dropbox Professional

Voor individuele professionals die Dropbox intensief gebruiken is er het Dropbox Professional abonnement. Met 3 TB aan opslagruimte heb je voldoende ruimte om al je werkbestanden veilig op te slaan. Naast de uitgebreide opslagmogelijkheden biedt dit abonnement ook samenwerkingshulpmiddelen waarmee je gemakkelijk met collega’s of klanten aan projecten kunt samenwerken. Daarnaast zijn er geavanceerde beveiligingsopties beschikbaar waardoor je bestanden veilig blijven.

Dropbox professional

Dropbox Business Standard

Voor kleine teams is er het Dropbox Business Standard abonnement. Met 5 TB aan gedeelde opslagruimte kunnen teamleden bestanden gemakkelijk delen en samen aan projecten werken. Beheerders hebben de controle over de toegang tot bestanden en kunnen teambeheer tools gebruiken waarmee zij het gebruik van Dropbox binnen de organisatie kunnen beheren. Dit abonnement is ideaal voor kleine bedrijven die behoefte aan een efficiënte manier om bestanden te delen en samen te werken hebben.

Dropbox standard

Dropbox Business Advanced

Voor grotere organisaties biedt Dropbox het Dropbox Business Advanced abonnement  aan. Met dit abonnement krijg je onbeperkte opslagruimte, waardoor je vrijwel onbeperkt bestanden op kunt slaan en bewaren. Bovendien zijn er geavanceerde beveiligingsopties beschikbaar zodat gevoelige informatie goed beschermd blijft. Daarnaast krijg je speciale ondersteuning van het Dropbox-team, wat handig kan zijn als je complexe vragen of problemen hebt.

Dropbox Advanced

Kortom, Dropbox biedt verschillende abonnementsopties die bij verschillende behoeften en budgetten aansluiten. Of je nu een gratis Dropbox account met basisfuncties wilt of een betaald abonnement met uitgebreide functies nodig hebt, er is altijd een optie die bij jou past.

Conclusie over Dropbox

In deze blogpost hebben we een diepgaande blik op Dropbox, een van de meest populaire cloudopslag diensten geworpen. We hebben besproken hoe Dropbox werkt, de voordelen van deze cloudopslag dient, het verschil met andere cloudopslag diensten, de opslagcapaciteit en belangrijkste kenmerken van verschillende abonnementen. Het is duidelijk dat Dropbox een betrouwbare en gebruiksvriendelijke optie voor het opslaan van bestanden in de Cloud en het delen van bestanden is.

Met zijn eenvoudige interface en naadloze synchronisatie tussen apparaten biedt Dropbox een handige manier om waar ze ook zijn toegang tot hun bestanden te krijgen. Bovendien zorgt de mogelijkheid om mappen te delen en met anderen samen te kunnen werken ervoor dat Dropbox voor zowel individuen als teams geschikt is. Als je naar een betrouwbare cloudopslag dienst met voldoende opslagruimte en handige functies zoekt, dan is Dropbox zeker het overwegen waard.

Veel gestelde vragen

Hoe veilig zijn mijn bestanden in Dropbox?

Dropbox gebruikt geavanceerde beveiligingsmaatregelen waardoor jouw data veilig blijft. Dit omvat versleuteling van bestanden tijdens de verzending en de opslag, evenals tweestapsverificatie voor extra bescherming van je account.

Kan ik mijn bestanden offline openen?

Ja, met de mobiele app van Dropbox kun je geselecteerde bestanden offline openen. Hierdoor heb je zelfs als je geen internetverbinding hebt altijd toegang tot je belangrijke documenten.

Is er een limiet voor het delen van bestanden met anderen?

Dropbox heeft afhankelijk van het type account dat je hebt enkele limieten voor het delen van bestanden. Met een gratis account kun je bijvoorbeeld maximaal drie gedeelde links maken, terwijl betaalde accounts doorgaans hogere limieten hebben.

Kan ik mijn Dropbox opslagruimte vergroten?

Ja, Dropbox biedt verschillende abonnementsopties waarmee je meer opslagruimte kunt krijgen. Je kunt ook extra opslagruimte verdienen door vrienden uit te nodigen om Dropbox te gebruiken.

Kan ik met Dropbox verwijderde bestanden herstellen?

Ja, Dropbox bewaart verwijderde bestanden (afhankelijk van je accounttype) gedurende een bepaalde periode voordat ze permanent worden verwijderd. Hierdoor kun je per ongeluk verwijderde bestanden herstellen als dat nodig is.

Kun jij op andere apparaten niet bij jouw bestanden komen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Door je bestanden in Dropbox te bewaren kun jij al jouw bestanden vanaf ieder apparaat gemakkelijk bekijken en bewerken.

 • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
 • Je bestanden zijn altijd veilig bewaard
 • Gemakkelijke manier om een reservekopie van je bestanden te maken
 • Je kunt bestanden gemakkelijk met anderen delen
 • Met anderen samen aan projecten werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg