Haal meer uit je geld: vergelijk externe harde schijven voor laptops en bespaar!

Wil je meer opslagruimte voor je laptop? Overweeg dan om een externe harde schijf aan te schaffen. Deze schijven zijn handige apparaten waarmee je gemakkelijk extra opslagruimte aan je laptop toe kunt voegen. Maar waar moet je bij de aanschaf van een externe harde schijf op letten? Zorg ervoor dat de schijf over de juiste aansluitingen (USB) beschikt en informeer naar de benodigde informatie voordat je tot aanschaf overgaat.

Een inch externe harde schijf biedt voldoende ruimte voor grote bestanden, zoals video’s en ingesloten content. Als je meer informatie over de verschillende maten en vormen van externe harde schijven wilt hebben, kun je op het internet genoeg informatie vinden. Het is ideaal om deze bestanden op te slaan en met behulp van de USB-aansluiting met verschillende computers te delen. Bij de aanschaf van een externe harde schijf is het belangrijk om te weten welke USB-aansluiting op jouw laptop beschikbaar zijn.

Aansluiten van een externe harde schijf op de laptop is eenvoudig en kan met behulp van een USB-poort of een andere externe verbinding, zoals Thunderbolt. Deze schijven zijn ideaal om back-ups van al jouw belangrijke bestanden te maken. Wil je meer informatie over deze schijven? Zoek dan naar de testresultaten op het internet. Door regelmatig back-ups naar een externe harde schijf te maken, kun je al jouw bestanden in geval van een crash of ander probleem veilig stellen.

Maar wat als deze schijven met behulp van de USB-aansluiting niet door jouw laptop worden herkend? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals verouderde drivers of onjuiste instellingen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg websites waarop informatie over veelvoorkomende problemen en de oplossing ervan te vinden.

Kortom, met een extern apparaat zoals een externe harde schijf kun je gemakkelijk extra opslagruimte aan jouw laptop toevoegen. Het is belangrijk om de juiste te kiezen en regelmatig back-ups van de bestanden te maken zodat ze in geval van problemen veilig zijn. Als jouw laptop een Thunderbolt aansluiting heeft, kun je voor snellere overdracht van bestanden overwegen om een externe harde schijf met deze aansluiting te kopen. Zorg er wel voor dat de harde schijf compatibel is met jouw computer.

Voordelen van het gebruik van een externe harde schijf

Een externe harde schijf is een handig hulpmiddel om de opslagruimte van de computer uit te breiden. Het kan de prestaties van de computer verbeteren en het maken van back-ups gemakkelijk maken. Met de USB-aansluiting kun je de externe harde schijf gemakkelijk op verschillende apparaten aansluiten. De resultaten zijn direct zichtbaar, want je hebt meer ruimte voor het bewaren en organiseren van de bestanden. Daarnaast kun je de kans op gegevensverlies verkleinen door een kopie van de belangrijke bestanden op de externe harde schijf te bewaren.

Begint jouw harde schijf te vol te raken om je bestanden op te slaan?

externe harde schijven voor laptops de externe harde schijf

Door een externe harde schijf te kopen en op je laptop aan te sluiten kun jij gemakkelijk een reservekopie van al je gegevens maken.

 • Op ieder apparaat met dezelfde gegevens kunnen werken
 • Je programma’s gemakkelijk over kunnen zetten
 • Gemakkelijk een reservekopie van je belangrijke bestanden kunnen maken.

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Extra opslagruimte

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een externe harde schijf is dat het de opslagruimte van de laptop eenvoudig uit kan breiden. Hierdoor zul je meer bestanden kunnen bewaren zonder dat de laptop trager wordt. Met een externe harde schijf kun je bijvoorbeeld grote bestanden zoals video’s, foto’s en muziekcollecties opslaan zonder dat deze op de interne harde schijf van je laptop ruimte in beslag nemen. Daarnaast kan de harde schijf eenvoudig op de USB-aansluiting worden aangesloten, wat het gebruiksgemak vergroot.

Bovendien kun je de externe harde schijf met behulp van de USB-aansluiting op verschillende apparaten zoals laptops en desktops aansluiten zodat je de bestanden gemakkelijk met anderen kunt delen.

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld thuis op een desktopcomputer werkt, maar onderweg bent met een laptop, je gemakkelijk toegang tot dezelfde bestanden hebt zonder deze via internet of andere methoden over te zetten.

externe harde schijven voor laptops de externe harde schijf

De resultaten zijn verbluffend en de snelheid is indrukwekkend. Bovendien laat je met een externe harde schijf zien dat je verantwoordelijk met gevoelige informatie omgaat. 

Betere prestaties

Naast de extra opslagruimte kun je met behulp van een externe harde schijf ook de prestaties van de laptop verbeteren. Wanneer er zware taken moeten worden uitgevoerd, zoals het opslaan of openen van grote bestanden, kan dit veel tijd in beslag nemen en de prestaties van de laptop vertragen. Met een externe harde schijf kun je deze taken uit handen nemen, waardoor je laptop sneller kan blijven werken. Bovendien kun je bestanden en documenten met behulp van een externe harde schijf makkelijker met anderen delen.

Deze harde schijven hebben vaak meerdere aansluitingen, waaronder USB, waardoor ze op bijna ieder apparaat kunnen worden aangesloten. Bovendien kan het gebruik van een externe harde schijf met een USB-aansluiting de levensduur van je interne harde schijf verlengen. Wanneer er te veel bestanden op de interne harde schijf worden opgeslagen, kan dit ervoor zorgen dat deze trager wordt en uiteindelijk kan falen. Door bestanden naar een externe harde schijf over te zetten, kun je de belasting op de interne harde schijf verminderen waardoor deze langer mee kan gaan. 

Back-ups maken: Een ander groot voordeel voor het gebruik van een externe harde schijf is dat er eenvoudig back-ups van belangrijke bestanden kunnen worden gemaakt. Met de USB-aansluiting kan de harde schijf op verschillende apparaten worden aangesloten waardoor belangrijke bestanden snel op een centrale plek kunnen worden opgeslagen. Bovendien toon je met een externe harde schijf dat je de bestanden en documenten veilig wilt kunnen bewaren. 

Doordat een harde schijf met behulp van een USB-aansluiting op verschillende apparaten kan worden aangesloten kun je zelfs een back-up van verschillende apparaten maken. Je hoeft alleen maar regelmatig een back-up van alle belangrijke bestanden op de interne harde schijf naar de externe harde schijf te maken om de bestanden veilig te kunnen bewaren. Op die manier weet je zeker dat al jouw waardevolle data veilig zijn opgeslagen en bij een eventuele computer / systeemcrash niet verloren gaan.

Conclusie

Voor laptop gebruikers heeft het gebruik van een externe harde schijf verschillende voordelen. Zo wordt de opslagcapaciteit direct uitgebreid en kunnen bestanden sneller worden geopend / opgeslagen. Hierdoor kunnen de prestaties van de computer zelfs verbeteren. Daarnaast kan er eenvoudig een back-up van de belangrijke bestanden worden gemaakt zodat de kans op verlies van bestanden aanzienlijk wordt verminderd. 

Soorten externe harde schijven op de markt

Er zijn verschillende soorten externe harde schijven op de markt waarmee je extra opslagruimte aan de laptop of ander apparaat toe kunt voegen. Bij het kiezen van een geschikte harde schijf is het belangrijk om te kijken naar de behoeften zoals de snelheid en de gewenste opslagruimte.

HDD’s en SSD’s

De meest voorkomende types externe harde schijven zijn HDD’s (Hard Disk Drives) en SSD’s (Solid State Drives). Een HDD is een mechanische harde schijf die met draaiende magnetische platen werkt. Bij een HDD kan de snelheid van het bewaren / openen van bestanden door de snelheid van de harde schijf worden bepaald. De snelheid waarin bestanden kunnen worden gelezen / geschreven is afhankelijk van het aantal toeren (rpm) dat de schijf kan maken. Hoe hoger het RPM, hoe sneller er met gegevens kan worden gewerkt. Bij een SSD zijn geen bewegende delen en worden de bestanden op het flashgeheugen opgeslagen.

Beide typen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn HDD’s over het algemeen goedkoper dan SSD’s en externe harde schijven, maar ook trager in lees- en schrijfsnelheid. SSD’s bieden hogere snelheden en betere prestaties, waardoor ze ideaal zijn voor taken zoals gamen, videobewerking of het werken met grote bestanden. Ondanks dat SSD’s duurder zijn, leveren ze betere prestaties waardoor dit vaak een betere keuze is dan de traditionele harde schijf. 

Opslagcapaciteit

Externe harde schijven zijn in verschillende opslagcapaciteiten verkrijgbaar, variërend van 500 GB tot 5 TB of meer. De beste keuze is afhankelijk van jouw opslagbehoeften. Als je alleen wat extra ruimte voor documenten of foto’s wilt hebben, dan is een harde schijf van 500 GB of 1 TB waarschijnlijk voldoende. Als je echter veel video’s of andere grote bestanden wilt bewaren, dan heb je mogelijk een harde schijf van 2 TB of meer nodig. De snelheid waarin bestanden kunnen worden opgeslagen is afhankelijk van de snelheid van de harde schijf. Deze snelheid wordt in RPM weergegeven. 

Speciaal voor bepaalde apparaten ontworpen

Sommige externe harde schijven zijn speciaal voor het gebruik in combinatie met specifieke apparaten, zoals laptops of gameconsoles ontworpen. Zo zijn er bijvoorbeeld externe harde schijven die geoptimaliseerd zijn voor gebruik met Mac-computers of die ontworpen zijn om naadloos met de Xbox One of PlayStation 4 samen te werken. Dit type harde schijven zijn door hun hogere rpm vaak sneller in gebruik.

Als je de opslagcapaciteit uit wilt breiden en de prestaties van de laptop wilt verbeteren, is het belangrijk te controleren of de externe harde schijf compatibel is met het specifieke apparaat en op welke manier het apparaat kan worden aangesloten.

Aansluitingstypes

Externe harde schijven zijn in verschillende aansluitingstypes verkrijgbaar, waaronder USB 2.0, USB 3.0, Thunderbolt en FireWire. De aansluiting die je kiest is afhankelijk van het apparaat waarop je de harde schijf aan wilt sluiten en welke aansluitingen het apparaat beschikbaar heeft. Het is belangrijk om naar de prestaties zoals de snelheid en de opslagcapaciteit te kijken. 

USB 3.0 is momenteel de meest voorkomende aansluiting en biedt hogere snelheden dan USB 2.0. Thunderbolt is nog sneller dan USB 3.0 en wordt vaak door professionals die vaak met grote bestanden zoals videobewerkers werken gebruikt. Als je op zoek bent naar een extern apparaat voor het opslaan van grote bestanden, is een harde schijf met Thunderbolt-aansluiting een goede keuze. Deze schijven zijn vaak sneller en betrouwbaarder.

externe harde schijven voor laptops aansluitingen

Welke externe harde schijf voor Xbox Series X?

Als je een externe harde schijf op de Xbox Series X aan wilt kunnen sluiten, zijn er enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet de harde schijf USB 3.0 of hoger ondersteunen, omdat dit nodig is voor optimale prestaties. Het is ook belangrijk om naar de prestaties van de harde schijf te kijken, omdat dit een indicatie geeft van de snelheid en betrouwbaarheid van de schijf.

Daarnaast is het belangrijk om te bekijken of de harde schijf over voldoende opslagruimte voor jouw behoeften beschikt. Ook is het raadzaam om de prestaties van de harde schijf te controleren en een extern opslagapparaat aan te schaffen wanneer je te weinig opslagruimte hebt.

Vergelijking tussen verschillende maten externe harde schijven

Wanneer het om externe harde schijven voor laptops gaat, zijn er verschillende maten met elk hun eigen opslagcapaciteit, grootte en rotatiesnelheid beschikbaar. Hieronder bespreken we de verschillende opties en hun prestaties.

Verschillende opslagcapaciteiten

Externe harde schijven hebben een breed scala aan opslagcapaciteiten, variërend van 500 GB tot wel 5 terabyte. Het is belangrijk om van tevoren te bedenken hoeveel ruimte je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld alleen documenten en afbeeldingen wilt opslaan, heb je misschien genoeg aan een kleinere capaciteit zoals 1 of 2 TB. Maar als je veel video’s en grote bestanden wilt opslaan, dan is een grotere capaciteit zoals 4 of 5 TB meer geschikt. Het is ook belangrijk om bij het maken van de keuze de prestaties van de harde schijf te bekijken.

Grootte van de schijf

De grootte van de externe harde schijf kan tussen 2,5 inch en 3,5 inch variëren. Dit heeft invloed op de totale grootte van de externe harde schijf en kan belangrijk zijn als je beperkte ruimte hebt om het apparaat te plaatsen. Over het algemeen zijn de kleinere schijven (2,5 inch) handiger omdat ze gemakkelijk kunnen worden vervoerd zonder dat er extra gewicht aan uw tas wordt toegevoegd. De prestaties van de externe harde schijf kan bij het kiezen van een geschikt model een belangrijke factor zijn.

Rotatiesnelheid

De rotatiesnelheid van de schijf wordt in RPM (rotaties per minuut) gemeten en kan van 5400 RPM tot 7200 RPM variëren. Deze snelheid heeft invloed op de prestaties van de externe harde schijf en bepaalt mede de prestatiescore die de schijf behaalt. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe beter de prestaties zijn.

Begint jouw harde schijf te vol te raken om je bestanden op te slaan?

externe harde schijven voor laptops de externe harde schijf

Door een externe harde schijf te kopen en op je laptop aan te sluiten kun jij gemakkelijk een reservekopie van al je gegevens maken.

 • Op ieder apparaat met dezelfde gegevens kunnen werken
 • Je programma’s gemakkelijk over kunnen zetten
 • Gemakkelijk een reservekopie van je belangrijke bestanden kunnen maken.

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Prestatiescores

Het vergelijken van verschillende externe harde schijven kan het beste worden gedaan door naar hun opslagcapaciteit, grootte, rotatiesnelheid en prestatiescores te kijken. Uit testresultaten blijkt dat externe harde schijven met hogere snelheden en grotere opslagcapaciteiten over het algemeen betere prestaties behalen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er nog andere factoren zijn waardoor de prestaties van een externe harde schijf kunnen worden beïnvloed, zoals de interface (USB 2.0 of USB 3.0) en het besturingssysteem.

Als je eenmaal hebt bepaald welke capaciteit je nodig hebt en welke grootte er het beste bij jouw situatie past, dan kun je de modellen binnen die categorieën vergelijken. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren voordat je tot aanschaf over gaat zodat de investering goed wordt besteed. Zorg er ook voor dat je het type apparaat kiest dat bij jouw behoeften past, zoals een externe harde schijf met voldoende opslagruimte.

Kortom, wanneer je een externe harde schijf voor jouw laptop gaat kopen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening dient te houden. Zowel de opslagcapaciteit, grootte en rotatiesnelheid zijn belangrijke overwegingen, evenals de prestaties. Door deze factoren te vergelijken en onderzoek te doen voordat je een aankoop doet, kun je de beste keuze voor de externe harde schijf maken.

2,5 inch en 3,5 inch externe harde schijf afmetingen

Als het om het kiezen van een externe harde schijf voor uw laptop of desktopcomputer gaat, is het erg belangrijk rekening met de opslagcapaciteit van de schijf te houden. De meest voorkomende maten zijn 2,5 inch en 3,5 inch. Hieronder bespreken we deze twee maten in meer detail.

Afmetingen van een 2,5 inch externe harde schijf

Een 2,5 inch externe harde schijf heeft een afmeting van ongeveer 7,6 x 10,1 x 1,27 cm. Dit maakt het een compacte optie die gemakkelijk kan worden vervoerd. De meeste laptops hebben ook een interne harde schijf van deze grootte en zijn daardoor compatibel met een externe harde schijf van dezelfde grootte.

Een ander voordeel van de kleinere afmeting van het apparaat is dat deze in vergelijking met de grotere modellen vaak minder stroom verbruiken. Dit betekent dat je geen extra voedingsbron nodig hebt en dat je de gegevens veilig kunt bewaren zonder dat je jezelf zorgen over het energieverbruik hoeft te maken. Dit geldt vooral voor externe harde schijven die over een Thunderbolt aansluiting beschikken.

Verschillende maten externe harde schijven voor laptops

Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van een kleine externe harde schijf. Omdat ze kleiner zijn dan hun tegenhangers, hebben ze over het algemeen minder opslagruimte beschikbaar. Als je veel grote bestanden moet bewaren of als je veel video’s of muziekbestanden wilt bewaren, is een 2,5 inch externe harde schijf misschien niet de beste keuze.

Afmetingen van een 3,5 inch externe harde schijf

Een 3,5 inch externe harde schijf is groter dan een 2,5 inch model en heeft een afmeting van ongeveer 11,7 x 18,0 x 3,8 cm. Dit maakt het minder draagbaar dan zijn kleinere tegenhanger. Desktopcomputers hebben meestal een interne harde schijf van deze grootte en kunnen ook met een externe harde schijf van dezelfde grootte worden gebruikt.

Het grote voordeel van een grotere externe harde schijf is dat er meer opslagruimte beschikbaar is. Dit betekent dat je veel meer bestanden kunt bewaren zonder dat je bang hoeft te zijn dat de opslagruimte vol raakt. Als je vaak grote bestanden moet bewaren of als je veel video’s of muziekbestanden wilt bewaren, is dit waarschijnlijk de beste optie.

Een nadeel van een grotere externe harde schijf is echter dat deze in vergelijking met de kleinere harde schijven vaak meer stroom verbruiken. Dit betekent dat je mogelijk extra voedingsbronnen nodig hebt om de gegevens veilig te kunnen bewaren.

Conclusie

Bij het kiezen tussen een 2,5 inch en 3,5 inch externe harde schijf zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Als je de externe harde schijf makkelijk wilt kunnen vervoeren en niet zoveel opslagruimte nodig hebt, dan is een 2,5 inch schijf een goede keuze.  Als je echter meer opslagruimte nodig hebt en de harde schijf niet vaak hoeft te vervoeren, dan is een 3,5 inch externe harde schijf waarschijnlijk de betere optie.

Andere formaten externe harde schijven beschikbaar

Als je naar extra opslagruimte voor de laptop op zoek bent, dan is een externe harde schijf een goede optie. Naast de standaard 2,5 inch externe harde schijf zijn er echter ook andere formaten beschikbaar die beter bij jouw behoeften kunnen passen.

Verschillende formaten

Naast de 2,5 inch externe harde schijf zijn er ook grotere desktopformaten verkrijgbaar. Deze zijn ideaal als je veel opslagruimte nodig hebt en niet van plan bent om de harde schijf vaak te verplaatsen. Een desktop externe harde schijf heeft meestal een capaciteit van minimaal 4 TB en kan via USB of Thunderbolt worden aangesloten.

Voor gebruikers die veel onderweg zijn, is een draagbare externe harde schijf als de 2,5 inch vanwege het compacte formaat ideaal. Deze harde schijven hebben meestal een capaciteit van maximaal 2 TB en kunnen gemakkelijk in een tas worden meegenomen.

Een ander formaat dat steeds populairder wordt, is de solid-state drive (SSD) externe harde schijf. Dit type harde schijf biedt snellere toegang tot bestanden en is heeft een langere levensduur doordat er geen bewegende delen zijn. SSD’s zijn echter wel duurder dan traditionele harde schijven en hebben over het algemeen minder opslagcapaciteit beschikbaar.

Als je meer over het beste formaat wilt weten

Als je meer wilt weten over welk formaat externe harde schijf het beste bij jouw behoeften past, is het belangrijk om naar de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt te kijken en of je de harde schijf vaak zult verplaatsen. Als je veel onderweg bent, is een draagbare 2,5 inch externe harde schijf waarschijnlijk de beste optie. Als je echter veel opslagruimte nodig hebt en niet van plan bent om de harde schijf vaak te verplaatsen, is een desktop externe harde schijf misschien beter geschikt.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het type aansluiting dat op jouw laptop en op de externe harde schijf die je overweegt beschikbaar is. De meeste externe harde schijven worden met USB-aansluitingen geleverd, maar sommige modellen hebben ook Thunderbolt- of FireWire-aansluitingen waarmee hogere snelheden kunnen worden behaald.

Kortom, er zijn verschillende formaten externe harde schijven beschikbaar die passen bij verschillende behoeften van gebruikers. Het is belangrijk om te bepalen welk formaat het beste bij jouw situatie past voordat je een keuze maakt.

Belangrijke factoren bij het kiezen van een aansluiting

De USB-aansluiting is de meest voorkomende aansluiting voor externe harde schijven

Een USB-aansluiting is de meest voorkomende aansluiting die voor externe harde schijven wordt gebruikt. Dit komt omdat bijna alle laptops en desktops tegenwoordig over USB-poorten beschikken. De snelheid van de gegevensoverdracht via een USB 3.0-poort kan zelfs tot 5 Gbps oplopen, wat voor de meeste gebruikers meer dan voldoende is. Bovendien zijn USB-kabels goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar.

Thunderbolt-aansluiting biedt hogere overdrachtssnelheden dan USB-aansluiting, maar is duurder

Thunderbolt is een snellere aansluitoptie dan USB en biedt hogere overdrachtssnelheden, waardoor bestanden veel sneller kunnen worden overgedragen. De snelheid van Thunderbolt 3 kan tot 40 Gbps oplopen, wat ongeveer acht keer sneller is dan USB 3.0. Dit maakt het voor professionals die grote bestanden moeten verplaatsen of bewerken, zoals videobewerkers of fotografen ideaal. Met Thunderbolt kun je de externe harde schijf aansluiten en grote hoeveelheden gegevens gemakkelijk overzetten.

Het nadeel van Thunderbolt aansluitingen is echter dat ze duurder zijn dan hun tegenhangers met alleen een USB-aansluiting. Bovendien is niet iedere laptop / desktop met een thunderbolt aansluiting uitgerust.

Firewire-aansluiting wordt in moderne laptops niet veel gebruikt en kan moeilijk te vinden zijn

Firewire is een andere aansluitoptie die in het verleden voor externe harde schijven populair was. Het werd vanwege de lagere overdrachtssnelheden echter snel door USB en Thunderbolt vervangen. Bovendien zijn moderne laptops en desktops vaak niet met Firewire-poorten uitgerust, waardoor het vinden van een geschikte kabel lastig kan zijn.

Bij het kiezen van een externe harde schijf is de capaciteit een belangrijke factor. Hierbij moet je rekening houden met de hoeveelheid gegevens die moeten worden opgeslagen

Bij het kiezen van een geschikte externe harde schijf is de opslagruimte een belangrijke factor. De benodigde opslagcapaciteit is afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die je wilt bewaren. Voor persoonlijk gebruik kan 1TB voldoende zijn om alle foto’s, video’s en documenten te bewaren. Op een externe harde schijf met een opslagcapaciteit van 1TB kunnen ongeveer 200.000 foto’s of 250 uur aan video-opnamen worden opgeslagen.

Wanneer je vaak met grote bestanden zoals foto’s en video’s werkt kunnen grotere capaciteiten van essentieel belang zijn.

Voor mensen die veel opslagcapaciteit nodig hebben zijn er zelfs externe schijven met 2TB-, 4TB- en zelfs 8TB beschikbaar.

Opslagcapaciteit van de externe harde schijf voor laptops

Kortom, bij het kiezen van een externe harde schijf voor de laptop moet je met verschillende factoren rekening houden zoals de mogelijkheden waarmee de harde schijf met de laptop kan worden verbonden en de opslagcapaciteit. Als je alleen persoonlijke bestanden wilt bewaren, is een USB-aansluiting en 1TB capaciteit voldoende. Als je echter vaak met grote bestanden werkt, is het de moeite waard om in een Thunderbolt-aansluiting en grotere capaciteit te investeren.

USB, Thunderbolt of FireWire: welke aansluiting heb je nodig?

Als je naar een externe harde schijf voor je laptop op zoek bent, dan is het belangrijk om te weten welke aansluiting je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten aansluitingen zoals USB, Thunderbolt en FireWire beschikbaar. Hieronder bespreken we de verschillende opties en geven we aan welke aansluiting het beste bij jouw wensen past.

Begint jouw harde schijf te vol te raken om je bestanden op te slaan?

externe harde schijven voor laptops de externe harde schijf

Door een externe harde schijf te kopen en op je laptop aan te sluiten kun jij gemakkelijk een reservekopie van al je gegevens maken.

 • Op ieder apparaat met dezelfde gegevens kunnen werken
 • Je programma’s gemakkelijk over kunnen zetten
 • Gemakkelijk een reservekopie van je belangrijke bestanden kunnen maken.

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

De USB-aansluiting wordt het vaakst voor externe harde schijven gebruikt

Veel externe harde schijven worden met behulp van een USB-aansluiting op de computer aangesloten. De snelheid van een USB-aansluiting kan afhankelijk van het type USB-poort dat wordt gebruikt variëren. Er zijn twee type USB-aansluitingen waaronder (USB 2.0 of USB 3.0). Over het algemeen biedt een USB 3.0-poort hogere overdrachtssnelheden dan een USB 2.0-poort.

Als je alleen documenten, foto’s of muziekbestanden wilt opslaan, dan is een externe harde schijf met een USB-aansluiting meer dan voldoende. Deze zijn bovendien in vergelijking met andere typen externe harde schijven relatief goedkoop.

Als je grote bestanden wilt overzetten, kies dan voor Thunderbolt

Als je grote bestanden zoals video’s of RAW-foto’s extern wilt overzetten, kan een Thunderbolt aansluiting in vergelijking met de USB aansluiting vier keer sneller zijn. Thunderbolt is ontworpen om grote hoeveelheden bestanden snel over te kunnen brengen. En levert  hogere overdrachtssnelheden dan de USB.

Thunderbolt 3 is de nieuwste versie van Thunderbolt en biedt snelheden tot wel 40 Gbps, wat betekent dat je in slechts enkele seconden grote bestanden kunt overzetten. Het nadeel van Thunderbolt is echter dat het duurder is dan USB. Als je de Thunderbolt aansluiting wilt gebruiken, moet je er rekening mee houden dat je mogelijk extra kosten voor externe apparatuur moet maken.

FireWire wordt steeds minder gebruikt

FireWire aansluitingen worden steeds minder gebruikt en zijn alleen nodig als je oude apparaten hebt die alleen met FireWire werken. Als je geen oudere apparaten hebt die van deze aansluiting afhankelijk zijn, kun je beter voor een externe harde schijf met een USB- of Thunderbolt-aansluiting kiezen.

Let op de opslagcapaciteit in TB (terabyte) dat je nodig hebt

De externe TB (terabyte) opslagcapaciteit dat je beschikbaar hebt, hangt af van hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Voor de meeste gebruikers is 1 TB meer dan voldoende. Als je veel foto’s / video’s maakt of regelmatig met grote bestanden werkt, kan het echter verstandiger zijn om voor een externe harde schijf met meer opslagruimte, zoals 2 TB of zelfs 4 TB te kiezen.

Conclusie

Als het voor een externe harde schijf voor je laptop om de keuze tussen USB, Thunderbolt of FireWire gaat, hangt het van je specifieke behoeften af. Een USB-aansluiting is geschikt voor de meeste gebruikers die alleen documenten, foto’s of muziekbestanden willen opslaan. Als je echter grote bestanden wilt overzetten, kies dan voor Thunderbolt. FireWire wordt steeds minder gebruikt en is alleen nodig als je oude apparaten hebt die afhankelijk van deze aansluiting  zijn. Let ten slotte op het aant TB dat je nodig hebt, dit is afhankelijk van de hoeveel opslagruimte dat je nodig hebt.

Overwegingen voor aankoop van een externe harde schijf

Als je naar extra opslagruimte voor de laptop op zoek bent, dan is een externe harde schijf (HDD) een goede optie. Maar voordat je er een koopt, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden.

Opslagcapaciteit

Bij het kopen van een externe harde schijf is de grootte van de opslagcapaciteit een belangrijke factor. Hoeveel extra opslagruimte heb je nodig? Het antwoord hangt af van wat je met de externe harde schijf wilt doen. Als je alleen wat extra ruimte nodig hebt voor het bewaren van documenten en foto’s, dan is 500 GB voldoende. Maar als je veel grote bestanden zoals video’s of games wilt bewaren, dan kun je beter voor 1 TB of meer gaan.

Snelheid

Naast de opslagcapaciteit is de snelheid waarin de gegevens kunnen worden verwerkt, een belangrijke factor bij het kiezen van een HDD. De rotatiesnelheid van de schijf kan per model variëren en bepaalt hoe snel gegevens kunnen worden gelezen en geschreven. Over het algemeen geldt: hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe sneller de HDD werkt. Een cache grootte kan de snelheid van de HDD ook beïnvloeden.

Als je veel grote bestanden zoals videobestanden of games gaat gebruiken, dan raden we aan om in een model met een hogere rotatiesnelheid en cache grootte te investeren. Het is verstandig om te overwegen een extern opslagapparaat voor extra opslagruimte te gebruiken.

Connectiviteit

Controleer voordat je een externe harde schijf aanschaft of deze compatibel is met je laptop. De meeste HDD’s worden via USB aangesloten, maar sommige modellen ondersteunen ook Thunderbolt-aansluitingen. Zorg ervoor dat de externe harde schijf die over de juiste aansluiting voor de laptop beschikt.

Aansluitingen van de externe harde schijf voor laptops

Betrouwbaarheid

Het is belangrijk om voor een merk met een goede reputatie voor betrouwbaarheid en duurzaamheid van harde schijven te kiezen. Je wilt er zeker van kunnen zijn dat de gegevens veilig zijn en niet als gevolg van een storing in de externe HDD verloren gaan. Controleer beoordelingen van andere gebruikers en zoek naar garanties of vervangingsbeleid voordat u een aankoop doet.

Prijs

Externe harde schijven variëren sterk in prijs, afhankelijk van opslagcapaciteit, snelheid en merknaam. Het is belangrijk om je budget bij het winkelen voor een externe harde schijf in gedachten te houden, maar wees niet bang om iets meer uit te geven als het betekent dat je daar betere kwaliteit voor terug krijgt.

Een goedkope HDD kan als een goede koop lijken, maar kan tot problemen zoals langzame prestaties of falende hardware leiden. Investeer liever in een model van hogere kwaliteit zodat je de externe harde schijf jarenlang zonder problemen kunt blijven gebruiken.

Begint jouw harde schijf te vol te raken om je bestanden op te slaan?

externe harde schijven voor laptops de externe harde schijf

Door een externe harde schijf te kopen en op je laptop aan te sluiten kun jij gemakkelijk een reservekopie van al je gegevens maken.

 • Op ieder apparaat met dezelfde gegevens kunnen werken
 • Je programma’s gemakkelijk over kunnen zetten
 • Gemakkelijk een reservekopie van je belangrijke bestanden kunnen maken.

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Conclusie

Bij het kopen van een externe harde schijf zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden zoals: opslagcapaciteit, snelheid, connectiviteit, betrouwbaarheid en prijs. Door deze factoren tijdens het winkelen voor een HDD in gedachten te houden, kun je er zeker van zijn dat je de juiste keuze voor jouw behoeften en budget maakt. 

Betrouwbare merken om bij de aankoop te overwegen

Als je naar een externe harde schijf voor je laptop op zoek bent, is het belangrijk om te weten welke merken betrouwbaar zijn. Er zijn veel verschillende opties beschikbaar, maar niet alle merken bieden dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid.

Seagate

Als het om externe harde schijven gaat, is Seagate een van de bekendste en meest betrouwbare merken. Het bedrijf heeft verschillende modellen beschikbaar die voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik geschikt zijn.

Een van de populairste externe modellen van Seagate is de Backup Plus Portable Drive. Deze externe harde schijf heeft een opslagcapaciteit variërend van 1 tb tot 5 tb, afhankelijk van het model dat je kiest. Daarnaast biedt deze externe harde schijf ook snelle overdrachtssnelheden en een eenvoudige back-upfunctie.

Western Digital

Western Digital biedt verschillende externe modellen die voor zowel Mac- als pc-gebruikers geschikt zijn aan en staan daarnaast bekend om hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De My Passport-serie is een van de beste modellen van Westerd Digital. Dit model is zowel in verschillende kleuren en stijlen als in verschillende opslagcapaciteiten beschikbaar. Deze opslagcapaciteit kan van 1TB tot en met 5 TB variëren. Bovendien zijn sommige modellen ook met extra functies zoals wachtwoordbeveiliging en hardwareversleuteling uitgerust.

Toshiba

Toshiba is misschien niet zo bekend als Seagate en Western Digital, maar het is nog steeds een betrouwbaar merk om te overwegen. Het bedrijf biedt verschillende modellen voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik aan, inclusief externe harde schijven.

Een van de beste opties van Toshiba voor externe opslag is de Canvio Basics-serie. Deze serie biedt externe opslagcapaciteiten variërend van 1 tb tot 4 tb, afhankelijk van het model dat je kiest. Daarnaast bieden sommige modellen ook snelle overdrachtssnelheden en een eenvoudige plug-and-play-functie voor extern gebruik.

Opslagcapaciteit

Bij het kiezen van een externe harde schijf voor de laptop is de opslagcapaciteit een belangrijke factor om rekening mee te houden. Als je veel foto’s, video’s of andere bestanden wilt bewaren, is het aan te raden om voor een harde schijf met een opslagcapaciteit van minimaal 1 tb te kiezen.

Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat hoe groter de opslagcapaciteit van een externe harde schijf is, hoe duurder deze zal zijn. Dus als je niet veel ruimte nodig hebt, kun je geld besparen door voor een kleiner extern model te kiezen.

Snelheid en connectiviteitsopties

Naast opslagcapaciteit zijn er ook andere factoren waarmee je bij het kiezen van een externe harde schijf voor je laptop rekening mee dient te houden. Een daarvan is de snelheid van de harde schijf. Snellere harde schijven kunnen gegevens sneller overdragen, wat handig kan zijn als je grote bestanden moet verplaatsen.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de connectiviteitsopties van de harde schijf te kijken. De meeste moderne harde schijven hebben USB 3.0- of USB-C-poorten voor snelle gegevensoverdracht en kunnen daardoor eenvoudig op de laptop worden aangesloten.

Conclusie

Als je naar een betrouwbare externe harde schijf voor je laptop op zoek bent, zijn er verschillende merken waaruit je kunt kiezen. De beste merken voor deze opslagapparaten zijn: Seagate, Western Digital en Toshiba. Zij leveren allemaal producten met hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.

Waar kan je een externe harde schijf kopen?

Als je naar een externe harde schijf voor de laptop op zoek bent, zijn er verschillende plekken waar je deze kunt kopen. Hieronder bespreken we de opties.

Elektronicawinkels

Een van de meest voor de hand liggende plekken om een externe harde schijf te kopen is bij elektronicawinkels zoals MediaMarkt en Coolblue. Vaak hebben deze winkels een groot assortiment aan verschillende merken en modellen, zodat je genoeg keuze hebt om uit te kiezen. Daarnaast kun je in deze winkels advies van deskundige medewerkers krijgen waardoor jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Online webshops

Naast fysieke winkels kun je de externe harde schijf ook online bij een webshop kopen. Enkele webshops waar je deze kunt kopen zijn onder andere: Bol.com en Amazon.

Deze online winkels hebben vaak een groot assortiment van verschillende producten waaronder ook externe harde schijven.

Het voordeel van online shoppen is dat je prijzen gemakkelijk kunt vergelijken en reviews kunt lezen voordat je tot aankoop overgaat.

online winkelen voor hardware

Computerwinkels

Sommige computerwinkels zoals Paradigit en Alternate bieden ook externe harde schijven aan. Deze winkels richten zich specifiek op computers en randapparatuur, dus als je naar meer gespecialiseerd advies of specifieke merken of modellen op zoek bent, dan kan dit een goede optie zijn.

Supermarkten en warenhuizen

Tot slot kun je de externe harde schijf soms ook bij supermarkten en warenhuizen zoals Albert Heijn en de Bijenkorf vinden. In vergelijking met elektronicawinkels en computerwinkels is het aanbod hier vaak wel wat beperkter, maar als je gewoon een simpele externe harde schijf voor bijvoorbeeld het maken van back-ups nodig hebt, dan kan dit een handige optie zijn.

Tweedehands websites

Als je naar een goedkope externe harde schijf op zoek bent, dan kun je ook eens op tweedehands websites zoals Marktplaats kijken. Hier worden regelmatig tweedehands externe harde schijven voor lagere prijzen aangeboden. Let er wel op dat je hierbij vaak geen garantie hebt en dat de kwaliteit van het product mogelijk minder is.

Fabrikantenwebsites

Tot slot kun je de opslag apparatuur ook via de website van de fabrikant zelf zoals Seagate en Western Digital kopen. Hier vind je vaak het volledige assortiment aan producten van deze merken, inclusief specificaties en prijzen. Als je specifiek naar een bepaald merk of model op zoek bent, dan kan dit een goede optie zijn om te checken.

Kortom, er zijn verschillende plekken waar je voor het kopen van een externe harde schijf voor de laptop terecht kunt. Of je nu liever fysiek in winkels shopt of online naar de beste deals zoekt, er zijn genoeg keuzemogelijkheden!

Conclusie: waarom een externe harde schijf laptop een slimme keuze is

Als je op zoek bent naar manieren waarmee de opslagcapaciteit van de laptop kan worden vergroot, dan is een externe harde schijf een slimme keuze. In deze conclusie hebben we besproken waarom het gebruik van een externe harde schijf voordelig kan zijn en welke factoren bij het kiezen van de juiste aansluiting belangrijk zijn.

Een groot voordeel van het gebruik van een externe harde schijf is dat je meer ruimte voor al je bestanden kunt creëren, zonder dat je hiervoor extra interne opslagruimte hoeft aan te schaffen. Bovendien kan de externe harde schijf makkelijk worden vervoerd waardoor je altijd en overal toegang tot alle bestanden hebt.

Op de markt zijn verschillende externe harde schijven zoals 2,5 inch en 3,5 inch afmetingen beschikbaar. Het is belangrijk om te kijken welke afmeting het beste bij jouw behoeften en budget past. Daarnaast zijn er verschillende aansluitingen zoals USB, Thunderbolt of FireWire beschikbaar. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting voor jouw laptop geschikt is.

Bij het kopen van een externe harde schijf is het verstandig om rekening te houden met betrouwbare merken en waar deze verkrijgbaar zijn. Zo ben je zeker van goede kwaliteit en service.

Kortom, als jij meer opslagruimte voor jouw laptop nodig hebt, dan is een externe harde schijf een slimme keuze. Zorg ervoor dat je de juiste afmeting en aansluiting kiest en ga voor betrouwbare merken om te voorkomen dat je tegen problemen aanloopt.

Koop nu jouw externe harde schijf en zorg ervoor dat jij altijd toegang tot al jouw bestanden hebt!

Begint jouw harde schijf te vol te raken om je bestanden op te slaan?

externe harde schijven voor laptops de externe harde schijf

Door een externe harde schijf te kopen en op je laptop aan te sluiten kun jij gemakkelijk een reservekopie van al je gegevens maken.

 • Op ieder apparaat met dezelfde gegevens kunnen werken
 • Je programma’s gemakkelijk over kunnen zetten
 • Gemakkelijk een reservekopie van je belangrijke bestanden kunnen maken.

Dit is nog maar een topje van de ijsberg