FTP: Alles wat je over FTP moet weten

Wist je dat FTP, oftewel File Transfer Protocol, een belangrijk protocol is voor het overdragen van bestanden tussen computers op een netwerk? Het gebruikt een client-servermodel en wordt vaak gebruikt voor het uploaden en het downloaden van bestanden. FTP is al meer dan 40 jaar oud en gebruikt het TCP-protocol. In vergelijking met moderne protocollen zoals HTTP wordt dit protocol minder vaak gebruikt.

FTP biedt een gestandaardiseerde manier om bestanden via transfers tussen RFC-servers en clients over te dragen. Het modus FTP programma gebruikt het FTP protocol om bestanden efficiënt via het netwerk heen en weer te sturen. Het heeft zijn eigen set regels en commando’s die tijdens de sessie worden gebruikt. Hoewel er tegenwoordig veiligere alternatieven zoals SFTP beschikbaar zijn, blijft FTP vanwege zijn eenvoudige implementatie en brede ondersteuning voor RFC-standaarden en het verbinden met servers populair.

Wil je weten hoe je bestanden met behulp van FTP kunt uploaden? FTP, oftewel File Transfer Protocol, is een veelgebruikt protocol voor het overdragen van bestanden tussen computers. Met FTP-commando’s kun je bestanden van je computer naar een externe server verplaatsen. Het ondersteunt verschillende RFC-standaarden voor communicatie tussen de client en de server. Lees verder om meer over het fascinerende protocol genaamd FTP  te weten te komen.

Wat is sftp?

SFTP, wat voor Secure File Transfer Protocol staat, is een beveiligde versie van FTP die SSH (Secure Shell) voor encryptie en authenticatie gebruikt. Met SFTP kun je bestanden via een beveiligde verbinding veilig uploaden en downloaden. Het protocol volgt de rfc standaard en kan via een command prompt worden bediend. Hierdoor biedt SFTP in vergelijking met traditionele FTP een betere beveiliging.

FTP gebruiken voor het uploaden van bestanden

Wil jij je bestanden direct met andere apparaten kunnen delen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Met FTP kun jij al je bestanden gemakkelijk via het internet met andere delen.

  • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
  • Geen last van e-mail limieten
  • Bestanden zoals foto’s video’s en documenten gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Beveiligde bestandsoverdracht met SFTP

SFTP gebruikt het SSH-protocol voor een veilige bestandsoverdracht tussen de client en de server. Het protocol versleutelt de gegevens, zodat ze niet kunnen worden onderschept. Bij FTP-servers regelt SSH de gebruikersauthenticatie, zodat alleen geautoriseerde gebruikers toegang tot de server hebben.

Met SFTP kunnen bestanden via een beveiligde verbinding en een specifieke poort, zelfs over onbeveiligde netwerken zoals openbare internetverbindingen veilig worden overgedragen. Dit wordt door specifieke commando’s en het versleutelen van de gegevens mogelijk gemaakt. Hierdoor is dit protocol ideaal om bestanden met behulp van een ftp client naar een externe server te uploaden of daarvan te downloaden. De verbinding kan door middel van een specifieke commando tot stand worden gebracht en de bestandsoverdracht kan in de gewenste mode plaatsvinden.

Betere beveiliging als de traditionele FTP

Traditionele FTP (File Transfer Protocol) gebruikt geen encryptie of authenticatie, waardoor het kwetsbaar is voor aanvallen en misbruik. Gebruikersnaam en wachtwoord worden on-versleuteld via een onveilige verbinding tussen de ftp client en ftp server verstuurd, waardoor deze gemakkelijk door hackers kunnen worden onderschept.

Met SFTP worden alle verzonden gegevens, de gebruikersnamen en wachtwoorden versleutelt. Dit gebeurt doordat er een veilige verbinding en specifieke opdrachten worden gebruikt. Hierdoor blijven gevoelige gegevens veilig tijdens de overdracht. SFTP biedt ook extra beveiligingslagen. Hiervoor worden sleutels in plaats van wachtwoorden voor authenticatie gebruikt. Op deze manier is de dataoverdracht in de verbindingsmode veilig.

Betekenis van FTP

FTP, wat voor File Transfer Protocol staat, is een term die vaak in de IT-wereld wordt gebruikt. FTP client verwijst naar een protocol dat oorspronkelijk in de jaren 1970 werd ontwikkeld en nog steeds vaak wordt gebruikt voor het overdragen van bestanden tussen computers via een netwerkverbinding.

Wat is FTP?

FTP is een afkorting voor File Transfer Protocol. Het FTP-protocol is een standaardprotocol dat voor het overdragen van bestanden met behulp van een FTP-client tussen computers op een netwerk wordt gebruikt. Met behulp van een FTP-client kunnen bestanden vanaf andere computers die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten worden geüpload en gedownload.

Geschiedenis van FTP

Het File Transfer Protocol (FTP) werd oorspronkelijk in de jaren 1970 door Abhay Bhushan als een client voor het overdragen van bestanden ontwikkeld.  Hij creëerde dit FTP client protocol om het delen van bestanden tussen verschillende systemen mogelijk te maken. Destijds was er behoefte aan een gestandaardiseerde methode om bestanden efficiënt via computernetwerken over te dragen.

Geschiedenis van FTP

Sinds de introductie heeft FTP zich geëvolueerd en meerdere versies gekend. De meest gebruikte versie is FTP-achtig, waarbij een “passieve mode” wordt ondersteund. Met deze modus kunnen bestanden veilig worden uitgewisseld zonder dat er directe toegang tot elkaars systeem nodig is.

Werking van FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol en is een protocol dat vaak voor het overdragen van bestanden tussen computers op een netwerk wordt gebruikt. Het werkt op basis van een client-servermodel, waarbij de client de computer is die de bestanden verzend of download, en de server is de computer die deze bestanden upload. 

Om FTP te kunnen gebruiken, moet je een FTP-clientprogramma op de computer installeren. Met behulp van dit programma kun je een verbinding met een FTP-server maken en bestanden uploaden of downloaden. Daarnaast heb je de juiste inloggegevens zoals een gebruikersnaam en wachtwoord nodig, om toegang tot de server te krijgen. 

Wanneer je de verbinding met een FTP-server maakt, kun je door de mappenstructuur bladeren en bestanden selecteren om de gewenste bestanden te uploaden of te downloaden. Het overdragen van bestanden gebeurt via een beveiligde verbinding, zodat je gegevens tijdens het transport veilig blijven. 

FTP is vooral handig voor het overdragen van grote bestanden of het bijwerken van websites. Het biedt een snelle en efficiënte manier om bestanden tussen computers op verschillende locaties te delen. Kortom, FTP is een belangrijk protocol voor het beheren en het overdragen van bestanden. Met de juiste tools en inloggegevens kun je bestanden gemakkelijk via een FTP-server uploaden en downloaden.

Gebruik van FTP

FTP, wat voor File Transfer Protocol staat, is een handige manier om bestanden tussen computers over te brengen. Het wordt vaak door webontwikkelaars en designers gebruikt om bestanden naar een webserver te uploaden. Met behulp van een FTP-client kun je eenvoudig verbinding met een server maken en bestanden overzetten. 

FTP kan relatief eenvoudig worden gebruikt en vereist slechts enkele basisstappen. Allereerst heb je een FTP-client nodig, dit is een softwareprogramma dat speciaal is ontworpen om de verbinding met een FTP-server tot stand te kunnen brengen. Er zijn verschillende FTP-clients zowel gratis als betaald beschikbaar. Iedere FTP Client heeft zijn eigen functies en mogelijkheden. 

FileZilla is een populaire gratis optie. Zodra je een FTP-client hebt geïnstalleerd, moet je verbinding met de server maken waarop je de bestanden wilt uploaden. Hiervoor heb je de juiste inloggegevens, zoals het IP-adres van de server, de gebruikersnaam en het wachtwoord nodig. Deze informatie wordt meestal verstrekt door je webhostingprovider. 

Nadat je de inloggegevens hebt ingevoerd zal de FTP-client verbinding met de server maken en krijg je toegang tot de bestanden die op de server staan. Nu kun je bestanden vanaf je computer naar de server uploaden door ze simpelweg naar de juiste map te slepen en te plaatsen. Het uploaden van bestanden kan afhankelijk van de grootte van het bestand en de snelheid van je internetverbinding even duren. 

Wanneer je FTP gebruikt is het belangrijk dat je de juiste bestandsrechten instelt. Bestandsrechten bepalen wie toegang tot je bestanden heeft en welke handelingen zij uit mogen uitvoeren. 

Het is belangrijk dat je de juiste rechten toekent, zodat onbevoegde toegang of wijzigingen kunnen worden voorkomen. Er zijn drie soorten gebruikers waarmee je rekening moet houden: de eigenaar, de groep en alle andere gebruikers. Iedere groep heeft verschillende rechten. Met een FTP-client zoals FileZilla kun je de bestandsrechten gemakkelijk wijzigen en beheren.

Websitebestanden met FTP uploaden

Voor webontwikkelaars is FTP een onmisbaar hulpmiddel bij het publiceren van websites. Wanneer een website wordt ontwikkeld, worden de bestanden lokaal op de computer van de ontwikkelaar opgeslagen. Om deze bestanden voor bezoekers van de website beschikbaar te maken, moeten ze naar een server die met het internet verbonden is worden geüpload.

Met behulp van een FTP-client kan de webontwikkelaar de verbinding met de FTP-server waarop de website gehost wordt eenvoudig tot stand brengen. Vervolgens kunnen de bestanden via FTP naar de server worden geüpload. Dit proces zorgt ervoor dat alle benodigde bestanden en mappen correct naar de juiste locatie op de server worden overgebracht.

FTP is een handige tool om bestanden tussen computers over te dragen. Het is vooral nuttig voor webdevelopers en website-eigenaren omdat het hen in staat stelt om wijzigingen in websitebestanden aan te brengen. Met FTP kunnen gebruikers eenvoudig toegang tot de bestanden op hun webserver krijgen en deze zonder fysieke toegang tot de serverruimte bewerken of bijwerken. 

Dit betekent dat ze overal waar ze met het internet zijn verbonden wijzigingen in hun website aan kunnen brengen. Bovendien kun je met behulp van FTP bestanden naar de webserver uploaden, waardoor nieuwe inhoud aan de website kan worden toegevoegd. Kortom, FTP is onmisbaar voor websitebeheer en -onderhoud omdat je hiermee snel en gemakkelijk wijzigingen aan kunt brengen.

FTP-gegevensoverdrachts modes en types

FTP, oftewel het File Transfer Protocol, is voor het overbrengen van bestanden tussen computers op een netwerk een protocol dat vaak wordt gebruikt. Wanneer je FTP gebruikt zijn er verschillende gegevensoverdrachtsmodi en -typen die kunnen worden toegepast om de efficiëntie en betrouwbaarheid van de bestandsoverdracht te optimaliseren.

Actieve en passieve modus

Bij FTP zijn er twee gegevensoverdrachtsmodes: de actieve modus en de passieve modus. Deze modus bepaalt hoe gegevens tussen de client (de computer die bestanden wil verzenden of ontvangen) en de server (de computer die fungeert als host voor de bestanden) worden uitgewisseld.

In de actieve modus start de client een verbinding via TCP-poort 21 met de server. Vervolgens opent de server een tweede TCP-verbinding naar een willekeurige poort op de client om de gegevens te verzenden. Als er firewalls of NAT-routers worden gebruikt kan deze modus problemen met zich meebrengen. Deze problemen worden veroorzaakt doordat firewalls of NAT-routers geen onbekende poorten toestaan. 

FTP modus en types

Daarentegen gebruikt de passieve modus een andere aanpak. In deze modus opent de client nog steeds een verbinding met poort 21 op de server, maar in plaats van dat de server rechtstreeks verbinding met een poort op de client maakt, luistert deze naar inkomende verbindingen op een specifieke passieve poortbereik. Om de gegevens in deze modus te kunnen ontvangen maakt de client een verbinding met de passieve poort. Doordat de client de verbinding start kunnen de gegevens gemakkelijker via firewalls en NAT-routers worden overgedragen.

ASCII- en binair modus

Naast de gegevensoverdrachtsmodus zijn er ook verschillende typen bestanden die via FTP kunnen worden overgedragen. Het belangrijkste onderscheid wordt tussen tekstbestanden en binaire bestanden gemaakt.

De ASCII-modus wordt voor het overbrengen van tekstbestanden gebruikt. Dit omvat bestanden met platte tekst, zoals HTML-, CSS- of JavaScript-bestanden. In deze modus worden tekensets gebruikt waardoor de juiste tekencodering tijdens de overdracht behouden blijft. Hierdoor kunnen tekstbestanden ongeacht hun standaardtekencodering op verschillende systemen correct worden geïnterpreteerd.

FTP-commando’s en communicatie

Om verbinding met een FTP-server te maken, moet je met een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Dit is te vergelijken met het inloggen op andere servers of platforms waarop je in wilt loggen. Er zijn zijn verschillende methoden zoals de command-line interface (CLI) of een grafische gebruikersinterface (GUI) waarmee je de verbinding met de FTP-server tot stand kunt brengen.

Bij de interactie tussen de client en de server spelen FTP-commando’s een belangrijke rol. Met behulp van deze commando’s kun je verschillende acties uitvoeren, zoals het kunnen bekijken van bestanden op de server, bestanden naar je eigen computer downloaden en bestanden naar de server uploaden. Een commando die vaak wordt gebruikt is ‘ls’, wat voor “list” staat. Met dit commando kun je een lijst van bestanden op de server bekijken. Door dit commando uit te voeren, krijg je een overzicht van alle beschikbare bestanden.

Een ander belangrijk FTP-commando is ‘get’. Met dit commando kun je specifieke bestanden van de server ophalen en ze lokaal op je eigen computer opslaan. Dit kan handig zijn als je een back-up van belangrijke documenten die zich op de server bevinden wilt maken. Om dit commando succesvol uit te voeren, moet je het juiste pad naar het gewenste bestand specificeren.

De communicatie tussen de client en de server verloopt via opdrachten en reacties. Wanneer je als client verbinding met een FTP-server maakt, stuur je door middel van commando’s instructies naar de server. Deze commando’s kunnen afhankelijk van wat je wilt bereiken, zoals het uploaden of downloaden van bestanden variëren. De server reageert vervolgens met een reactie op deze commando’s waarmee wordt aangegeven dat de opdracht succesvol is uitgevoerd of is mislukt.

Er zijn twee verschillende manieren waarop een FTP-verbinding tot stand kan worden gebracht: actieve en passieve modus. In de actieve modus maakt de client een verbinding naar poort 21 van de server en luistert de server op een willekeurige poort voor gegevensoverdracht. In de passieve modus daarentegen maakt de client verbinding met poort 21 van de server en vraagt vervolgens aan de server om een ​​specifieke poort voor gegevensoverdracht te openen. Deze keuze tussen actief en passief wordt meestal automatisch door het FTP-clientprogramma dat je gebruikt bepaald.

Veiligheid van FTP en beveiligde alternatieven

FTP, oftewel File Transfer Protocol, is een veelgebruikt protocol voor het overdragen van bestanden tussen computers op een netwerk. Hoewel FTP al lange tijd bestaat en wijdverspreid is, brengt het ook beveiligingsrisico’s met zich mee. In dit artikel zullen we de veiligheid van FTP bespreken en enkele beveiligde alternatieven introduceren die u kunt overwegen.

Wil jij je bestanden direct met andere apparaten kunnen delen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Met FTP kun jij al je bestanden gemakkelijk via het internet met andere delen.

  • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
  • Geen last van e-mail limieten
  • Bestanden zoals foto’s video’s en documenten gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Traditionele FTP verzendt gegevens on-versleuteld

Een belangrijk aandachtspunt bij traditionele FTP is dat de gegevens onversleuteld worden verstuurd. Dit betekent dat alle informatie, inclusief gebruikersnamen, wachtwoorden en bestandsinhoud, in platte tekst wordt verzonden. Als kwaadwillende personen toegang hebben tot het netwerk waarover de gegevens worden verzonden, kunnen ze deze eenvoudig onderscheppen en lezen.

Dit gebrek aan versleuteling maakt traditionele FTP kwetsbaar voor verschillende vormen van aanvallen, zoals man-in-the-middle-aanvallen of het afluisteren van vertrouwelijke informatie. Daarom is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen als u gebruikmaakt van traditionele FTP.

SFTP: een veilig alternatief via SSH-tunneling

Een veilig alternatief voor traditionele FTP is SFTP (Secure File Transfer Protocol). SFTP gebruikt SSH (Secure Shell) om bestanden via een versleutelde verbinding veilig over te dragen. Met SFTP worden alle gegevens versleuteld, waardoor het voor kwaadwillende personen veel moeilijker wordt om de informatie te onderscheppen.

SSH-tunneling is een techniek die wordt gebruikt om SFTP mogelijk te maken. Hierbij wordt een veilige tunnel tussen de client en de server, waarover de bestanden worden verzonden opgezet. Deze tunnel zorgt ervoor dat alle gegevens die via SFTP worden verzonden, vertrouwelijk blijven en niet kunnen worden afgeluisterd.

SFTP dankzij ssh tunneling een veilige versie van FTP

SFTP, ofwel Secure File Transfer Protocol, biedt in vergelijking met FTP een hoger niveau van beveiliging. SFTP gebruikt encryptie voor het beschermen van de gegevens, terwijl FTP dit niet doet. Hierdoor kunnen bestanden die via SFTP worden overgedragen niet door onbevoegden worden onderschept of gelezen. SFTP gebruikt SSH om een veilige verbinding tussen de client en de server tot stand te kunnen brengen. Dit zorgt voor authenticatie en versleuteling van gegevens. SFTP is ook platformonafhankelijk, dus bestanden kunnen zonder compatibiliteitsproblemen tussen verschillende besturingssystemen worden overgedragen.

Andere beveiligde alternatieven: FTPS en HTTPS

Naast SFTP (Secure File Transfer Protocol) zijn er nog andere veilige alternatieven voor het overdragen van bestanden beschikbaar. Een van deze alternatieven is FTPS (File Transfer Protocol Secure), ook wel bekend als FTP-SSL of FTP over TLS/SSL. 

FTPS gebruikt zowel het traditionele FTP-protocol als de beveiligingslagen van SSL/TLS om een beveiligde verbinding tussen de client en de server tot stand te brengen. De beveiligingslagen van SSL/TLS zorgen ervoor dat de gegevens die worden overgedragen versleuteld zijn, waardoor onbevoegde gebruikers ze niet kunnen onderscheppen of lezen. 

Dit betekent dat wanneer je bestanden via FTPS overdraagt, je er zeker van kunt zijn dat je gegevens veilig zijn en niet in verkeerde handen vallen. Deze veiligheid is vooral belangrijk als je gevoelige informatie, zoals persoonlijke gegevens of financiële documenten verstuurt.

 HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is een ander alternatief, dat voornamelijk wordt gebruikt om gegevens veilig via het internet over te dragen. HTTPS gebruikt het HTTP-protocol in combinatie met SSL/TLS-encryptie om een veilige verbinding tussen de webbrowser van de gebruiker en de webserver tot stand te brengen. Hierdoor worden alle gegevens die tijdens het browsen worden verzonden en ontvangen, versleuteld en tegen hackers en andere kwaadwillende partijen beschermd. 

Het is belangrijk dat je HTTPS gebruikt wanneer je persoonlijke gegevens via een website invoert. Bijvoorbeeld als je een online formulier invult of een online aankoop op websites doet,. HTTPS zorgt ervoor dat je gegevens veilig worden verzonden en tegen mogelijke aanvallers beschermd zijn. Het is dus een belangrijke beveiligingsmaatregel waarmee je kunt voorkomen dat jouw persoonlijke informatie niet in de verkeerde handen valt.

Overzicht van FTP-clientsoftware

Er zijn verschillende softwareprogramma’s beschikbaar waarmee je de verbinding met een FTP-server kunt maken. Deze programma’s, zoals FileZilla, WinSCP en Cyberduck, bieden een gebruiksvriendelijke interface voor het uploaden, downloaden en het beheren van bestanden via FTP.

FileZilla

FileZilla is een populaire en betrouwbare FTP-client die door zowel beginners als ervaren gebruikers wordt gebruikt. Het biedt een intuïtieve interface met handige functies zoals slepen en neerzetten om bestanden tussen je computer en de server over te zetten. Met FileZilla kun je meerdere verbindingen tegelijkertijd beheren, wat handig kan zijn als je bestanden tussen verschillende servers wilt synchroniseren.

WinSCP

WinSCP is een gratis open-source FTP-client die specifiek voor Windows-gebruikers is ontworpen. Het heeft een eenvoudige interface met krachtige functies zoals de integratie met Windows Verkenner en de ondersteuning voor SFTP (Secure File Transfer Protocol). Met WinSCP kun je niet alleen bestanden via FTP overzetten, maar ook bestanden met behulp van de ingebouwde teksteditor op afstand bewerken.

Cyberduck

Cyberduck is een veelzijdige FTP-client die voor zowel Windows als Mac-gebruikers beschikbaar is. Het heeft een moderne en gebruiksvriendelijke interface met ondersteuning voor talloze protocollen, waaronder FTP, SFTP, WebDAV en Amazon S3. Met Cyberduck kun je gemakkelijk met verschillende servers verbinden en bestanden met behulp van handige functies zoals synchronisatie, bookmarks en integratie met externe editors beheren.

Het belang van FTP-clientsoftware

FTP-clientsoftware is voor iedereen die regelmatig bestanden op een FTP-server moet uploaden, downloaden of beheren van essentieel belang. Deze software maakt het proces door een intuïtieve interface te bieden en handige functies toe te voegen eenvoudiger en efficiënter.

Met behulp van een FTP-client kun je bestanden gemakkelijk tussen je computer en de server overzetten. Dit kan handig zijn wanneer je grote bestanden met anderen wilt delen of als je regelmatig updates op een website die op een externe server wordt gehost uit moet voeren. Met de slepen en neerzetten functionaliteit kun je bestanden zonder gedoe snel selecteren en verplaatsen.

FTP client software

Conclusie: Het belang van FTP en handige tips

In deze blogpost hebben we een diepgaand inzicht over FTP, wat voor File Transfer Protocol staat gegeven. We hebben besproken wat SFTP is en de betekenis van FTP uitgelegd. Daarnaast hebben we naar het gebruik van FTP en de verschillende gegevensoverdrachtsmodes en types gekeken. We hebben ook uitleg gegeven over de commando’s en communicatie binnen FTP, de veiligheid ervan en mogelijke beveiligde alternatieven. Ten slotte hebben we een overzicht van populaire FTP-clientsoftware gegeven.

Nu je bekend bent met de basisprincipes van FTP, ben je goed uitgerust om bestanden via dit protocol efficiënt over te dragen. Of je nu een webontwikkelaar bent die bestanden naar een server moet uploaden of gewoon iemand die af en toe bestanden met anderen wil delen, het begrijpen van FTP kan je helpen om dit proces makkelijk te maken.

Gebruik deze kennis om jouw workflow te verbeteren en tijd te besparen bij het verzenden of het ontvangen van bestanden. Vergeet niet om altijd naar nieuwe manieren te zoeken om jouw vaardigheden aan te scherpen en blijf van eventuele updates of ontwikkelingen binnen het domein van bestandsoverdracht op de hoogte.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen FTP en SFTP?

SFTP staat voor Secure File Transfer Protocol, terwijl FTP voor File Transfer Protocol staat. Het belangrijkste verschil tussen beide protocollen is dat SFTP de gegevens voor veilige overdracht versleutelt, terwijl FTP dit niet doet. Hierdoor is SFTP in vergelijking met FTP veiliger.

Welke FTP-clientsoftware moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende FTP-clientsoftware, zoals FileZilla, Cyberduck en WinSCP beschikbaar. Wat voor jou het beste programma is, hangt van jouw specifieke behoeften en het besturingssysteem dat je gebruikt af.

Kan ik FTP gebruiken om bestanden met anderen te delen?

Ja, je kunt FTP gebruiken om bestanden met anderen te delen. Om ongewenste toegang tot jouw bestanden te voorkomen moet je bij het delen van bestanden via FTP de juiste machtigingen en beveiligingsmaatregelen instellen.

Kunnen grote bestanden via FTP worden overgedragen?

Ja, je kunt grote bestanden via FTP overdragen. Wanneer er veel verkeer op het netwerk is of als de internetverbindng langzaam is kan het alleen wel enige tijd in beslag nemen. 

Kan ik mijn eigen FTP-server opzetten?

Ja, als je volledige controle over de bestandsoverdracht wilt hebben kun jij jouw eigen FTP-server opzetten. Er zijn verschillende softwareoplossingen beschikbaar waarmee je een eigen server op jouw computer of in de cloud kunt maken.

Wil jij je bestanden direct met andere apparaten kunnen delen?

Voordelen Dropbox als cloudopslag dienst

Met FTP kun jij al je bestanden gemakkelijk via het internet met andere delen.

  • Dat is geen gedoe met externe harde schijven
  • Geen last van e-mail limieten
  • Bestanden zoals foto’s video’s en documenten gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg