Wat is een laptop en welke soorten zijn er?

Ben jij nieuw met de computer? Wil je een nieuwe draagbare computer kopen? Wil je weten of een laptop aan jouw eisen voldoet? In dit artikel vertellen we alles met betrekking tot de laptop en waarop je moet letten om er zeker van te zijn dat je een goede laptop koopt die aan je wensen voldoet.

Goede laptop voor ieder computer gebruik

Wanneer je een laptop gaat kopen, is het belangrijk om vooraf te bepalen welke dingen je met de computer wilt gaan doen. Als je een computer gaat gebruiken voor e-mailen en tekst bewerken dan zijn er andere specificaties nodig dan wanneer je er foto’s en video’s op wilt gaan bewerken. Omdat er verscheidene toepassingen zijn waar een computer voor ingezet kan worden, zijn ook de benodigde specificaties verschillend.

De benodigde specificaties zijn afhankelijk van de toepassingen waaraan met de laptop gewerkt gaat worden. Hieronder vertellen we over drie verschillende categorieën waarin computergebruik kan worden onderverdeeld. Computer gebruik is onder te verdelen in 3 categorieën waarbij ook de prijzen van de computer verschillend zijn.

Wil jij weten hoe je de functies van de televisie uit kunt breiden?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn er veel nieuwe apparaten bijgekomen.

Hierdoor zijn er zelfs computers waarmee onderweg aan toepassingen kan worden gewerkt. Een computer waarmee onderweg aan toepassingen kan worden gewerkt wordt een laptop genoemd.

Laptop CTA

Met de vele technische ontwikkelingen zijn laptops in verschillende categorieën te verdelen. Hierdoor is er voor iedere toepassingen een geschikte laptop te vinden. Ben jij benieuwd naar de verschillende soorten laptops die er momenteel op de markt zijn?

Kantoor gebruik

Als je een computer wilt gebruiken om te kunnen e-mailen en teksten te bewerken heb je geen computer nodig met grote specificaties. Wel kan het handig zijn als de laptop is uitgerust met een grote harde schijf in zit.

Dan weet je zeker dat er genoeg ruimte aanwezig is als je een foto of document op wilt slaan. Want ieder bestand dat wordt opgeslagen neemt ruimte in beslag.

Voor programma’s zoals Word en het bekijken van foto’s zijn geen hoge specificaties nodig. Deze computers worden voornamelijk voor de eenvoudige taken gebruikt .

laptop voor kantoor werkzaamheden

De prijs van zo ’n computer is daar ook naar. De computers binnen dit segment vallen in een prijsklasse onder de 500 euro. Dit soort laptops kan je daarom het beste kopen wanneer je weinig met de computer doet. 

Normaal computer gebruik

Onder normaal computer gebruik wordt het normale gebruik zoals veel mensen de computer gebruiken verstaan.

In dit segment vind je de computer die je kunt gebruiken voor alledaagse taken van het maken van tekst bestanden tot aan het veelvuldig video’s bekijken.

Laptop voor normaal gebruik

Met dit soort computers is er de mogelijkheid om kleine aanpassingen aan foto’s en video’s te maken. Maar wanneer je echte grote bewerkingen wilt doen kan je beter voor een stap hoger gaan. Bij dit segment kan je denken aan een prijs tussen de 500 en 1000 euro.

Waarbij de computer relatief snel is en de harde schijf meestal groot genoeg is voor het bewaren van documenten en video’s. Om er zeker van te zijn dat je een computer hebt met voldoende opslagcapaciteit is het daarom belangrijk om te letten op de grootte van de harde schijf die in GB wordt aangegeven.

Zwaar computer gebruik

Om aan de zwaardere taken zoals het bewerken van foto’s en  video’s te kunnen werken heb je al snel een flinke krachtpatser nodig. Voor deze toepassingen zijn de specificaties van de laptop dan ook enorm belangrijk.

Bij het bewerken van video’s is een goede video kaart erg belangrijk. De videokaart zorgt ervoor dat de grafische bewerkingen een stuk vloeiender zullen verlopen. Daarnaast heb je voor het bewerken van een video een goed werkgeheugen nodig.

gamen met de laptop

Wanneer je een computer met een goed werkgeheugen hebt zal je ervaren dat alle taken die je met de computer wilt doen vlotter verlopen. Ook als je een spelletje speelt op de computer krijg je dan mooiere beelden met mooiere details. Aangezien de vereiste specificaties van deze computers hoger liggen dan bij de andere segmenten zijn ook de prijzen een stukje hoger. Deze apparaten zijn te vinden vanaf een prijsklasse vanaf 1000 euro.

Het besturingssysteem

Tijdens de aanschaf van de laptop zal het je misschien wel opgevallen zijn dat er verschillende besturingssystemen op de markt zijn. Onder deze besturingssystemen zijn voornamelijk de Apple computers met OSX en Windows enorm bekend.

Bij de keuze van de laptop is het belangrijk te beseffen waarvoor de machine gebruikt gaat worden.

Aangezien Windows het meest bekende besturingssysteem is, zijn hier ook de meeste programma’s voor beschikbaar. 

Besturingssysteem voor de laptop

Zo zou het zomaar voor kunnen komen dat blijkt dat er na de aanschaf van een Apple computer niet met het gewenste programma kan worden gewerkt. Ondanks dat Apple voornamelijk gebruikt wordt voor de beginners en de grafische werkzaamheden, zijn er wel steeds meer alternatieve programma’s te vinden.

Maar hierbij kan het voorkomen dat deze alternatieve programma’s net iets andere functionaliteiten hebben, waardoor je vooral in het begin erg moet wennen aan het andere besturingssysteem. Doordat Apple zich met zijn computers voornamelijk op de beginners en de grafische wereld richt hebben zij design hoog in het vaandel staan. Bij Apple zijn er verscheidene programma’s van te voren geïnstalleerd waardoor het makkelijker wordt om foto’s en video’s te bewerken.

Daarbij beschikken de laptops van Apple in vergelijking met de Windows computers vaak over een mooier beeldscherm met meer kleurenechtheid. Met kleurenechtheid wordt er bedoeld hoe realistisch de kleuren zijn ten opzichten van de echte omgeving. Zo wordt een foto of video veel realistischer.

Door de betere beeldschermen gaat een laptop van Apple over het algemeen voor een duurdere prijs over de toonbank dan een Windows computer. Hierbij kun je al snel uitgaan van een prijs beginnende bij de 1300 tot 2800 euro. Hierbij wordt er nog wel onderscheid gemaakt tussen de grootte van het beeldscherm en de specificaties van de machine. 

Beste keuze besturingssysteem

Kortom, wanneer je een laptop wilt kopen waarmee je veel grafische werkzaamheden uit wilt voeren, dan ben je het beste af met een Apple computer. Wil je een laptop hebben waarop de meeste programma’s beschikbaar zijn omdat je hem voor werk wilt gebruiken, dan kan je wellicht het beste een Windows computer kopen.

In tegen stelling tot de Windows computers, die in veel verschillende soorten en maten te vinden zijn doordat Windows op verschillende merken computers geïnstalleerd kan worden, is het besturingssysteem niet volledig geoptimaliseerd voor een specifieke combinatie van componenten.

Hiermee onderscheid Apple zich, waardoor de computer over het algemeen een stuk soepeler werkt met daarbij veel minder problemen. En als er problemen zijn, dan zijn deze vaak door het gebruik van dezelfde componenten doelgerichter op te lossen. Hiermee vergroot Apple de efficiëntie van de computer.

Opslagcapaciteit van een goede laptop

Bij de aanschaf van een laptop is het erg belangrijk om te letten op wat je ermee wilt gaan doen. Wanneer je van tevoren al weet dat je tijdens het gebruik veel te maken gaat krijgen met bestanden en documenten, dan is het erg belangrijk om te letten op de harde schijf die in GB wordt aangegeven.

Als je te maken hebt met een kleine harde schijf met weinig opslag capaciteit, ga je al snel last krijgen dat de ruimte vol begint te raken.

Wat erg vervelend kan zijn omdat er dan een extra harde schijf aan de computer gehangen moet worden om de opslag uit te breiden.

opslagcapaciteit

Als je van plan bent om veel met documenten zoals foto’s, video’s en documenten te gaan werken, kan je het beste een computer kopen met minimaal 1000 GB aan opslag capaciteit, vooral omdat alle foto’s van tegenwoordig van betere kwaliteit zijn en hierdoor meer opslagcapaciteit innemen.

Wil jij weten hoe je de functies van de televisie uit kunt breiden?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn er veel nieuwe apparaten bijgekomen.

Hierdoor zijn er zelfs computers waarmee onderweg aan toepassingen kan worden gewerkt. Een computer waarmee onderweg aan toepassingen kan worden gewerkt wordt een laptop genoemd.

Laptop CTA

Met de vele technische ontwikkelingen zijn laptops in verschillende categorieën te verdelen. Hierdoor is er voor iedere toepassingen een geschikte laptop te vinden. Ben jij benieuwd naar de verschillende soorten laptops die er momenteel op de markt zijn?

Snelheid van een goede laptop

Wanneer je een nieuwe laptop hebt gekocht is er niets vervelender dan lang te moeten wachten totdat de machine is opgestart.

Om ervoor te zorgen dat de laptop snel is, zijn er bij de aanschaf van de computer een aantal dingen waarop er bij de aanschaf gelet kan worden. 

Wat is een goede snelheid waarmee met de laptop kan worden gewerkt

Werk geheugen

Met Ram geheugen wordt het geheugen waarmee gewerkt wordt aangeduid. Het Ram geheugen is een relatief klein geheugen waarin bestanden worden opgeslagen die snel benaderd dienen te worden. Hoe hoger dit geheugen in GB is, des te meer ruimte er beschikbaar is en hoe sneller de laptop zijn taken uit kan voeren. 

Processor

De processor kan ook wel gezien worden als het hart van de computer. 
Met de processor worden de taken van de computer uitgevoerd. De snelheid waarin berekeningen kunnen worden uitgevoerd worden in GHZ geschreven.

Hoe hoger het aantal GHZ is, hoe sneller de computer is. Iedere keer wanneer er een taak uitgevoerd moet worden, zoals het openen van een programma of het zoeken naar informatie moet de computer berekeningen uitvoeren.

snelheid van de processor voor de laptop

Hoe sneller de processor is, des te sneller de taak is afgehandeld. Tegenwoordig zijn de processoren al zo snel, dat het weinig zin heeft om bijvoorbeeld de snelste processor te bestellen die er te vinden is.   

Harde schijf

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten harde schijven te vinden in de computer. Zo kennen we de ouderwetse harde schijf die op basis van een laser en een schrijver werkt. Hierbij worden de omwentelingen per minuut in RPM weergegeven.

Hoe sneller de computer is, des te sneller de gegevens gelezen kunnen worden. Daarnaast is de datadichtheid van de harde schijf belangrijk.

Met datadichtheid wordt de hoeveelheid gegevens die er per minimeter opgeslagen kunnen worden bedoeld. 

Harde schijf

Naast de ouderwetse manier van opslag kennen we nu een nieuwere opslag manier. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de SSD. Dit is een Solid State Drive waarbij het geheugen op een printplaat gesoldeerd zit.

Omdat dit allemaal elektronisch werkt gaat het een heel stuk sneller. Bij een SSD zijn de gegevens namelijk meteen beschikbaar. Hierdoor zal je wanneer je een computer hebt waarop het besturingssysteem op een SSD opgeslagen staat merken dat de computer binnen een veel kortere tijd opgestart kan worden.

Draagbare computer

Bij de aanschaf van de laptop heb je te maken met verschillende soorten beeldschermen. Zo kan je ervoor kiezen dat je een laptop hebt met een klein beeldscherm waardoor het een stuk makkelijker wordt om de laptop mee te nemen.

Laptops zijn er te vinden in een grootte van 13″ tot aan 15.6″. Waarbij de laptops met 13″ vooral geschikt zijn om onderweg mee te nemen omdat deze weinig ruimte in beslag nemen. Wanneer je een laptop hebt met een groter beeldscherm, kan deze zelfs gebruikt worden om de computer/desktop volledig te vervangen. 

Nieuwe laptop gekocht?

Als je net een nieuwe computer of laptop hebt gekocht, dan wil je hiermee natuurlijk wel een beetje kunnen spelen. In het begin kan het werken met de computer als onwennig aanvoelen en durf je er misschien nog niet zoveel mee te experimenteren. Dit is natuurlijk erg vervelend omdat je de computer hebt gekocht om te gebruiken. 

Wanneer je van plan bent om dan toch meer met de computer te doen, maar niet direct weet hoe je dit het beste aan kan pakken, dan zou het aanschaffen van een computer boek als naslagwerk erg handig kunnen zijn.

Om je na de aanschaf van een nieuwe laptop op weg te helpen, hebben we op deze website een lijstje gemaakt waaruit je handige tips and tricks kunt leren om zo spelenderwijs meer met de computer te kunnen doen. Waarna het steeds makkelijker en leuker wordt om ermee te werken. 

Als je over een goed computer boek als naslagwerk beschikt heeft dat als voordeel dat je weet wat je het beste kunt doen zonder gevaren, waardoor je ook geen virussen binnen zal halen. Hierdoor is de kans groter dat je bestanden veilig zijn en dat je geen last krijgt van calamiteiten. Zoals crashes enzovoorts.  

Wil jij weten hoe je de functies van de televisie uit kunt breiden?

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest die elkaar allemaal snel hebben opgevolgd. Door deze technische ontwikkelingen zijn er veel nieuwe apparaten bijgekomen.

Hierdoor zijn er zelfs computers waarmee onderweg aan toepassingen kan worden gewerkt. Een computer waarmee onderweg aan toepassingen kan worden gewerkt wordt een laptop genoemd.

Laptop CTA

Met de vele technische ontwikkelingen zijn laptops in verschillende categorieën te verdelen. Hierdoor is er voor iedere toepassingen een geschikte laptop te vinden. Ben jij benieuwd naar de verschillende soorten laptops die er momenteel op de markt zijn?

Geef een reactie