Waarom de virusscanner belangrijk is om de computer te beschermen

Ben je nog niet zolang bezig op internet en zou je graag willen weten hoe je jouw privacy gevoelige informatie veilig kunt stellen? Is jouw virusscanner verouderd en ben je op zoek naar een nieuwe virusscanner?

Of zou je de computer gewoon zo goed mogelijk willen beveiligen en wil je weten hoe dit het beste kan worden aangepakt? In dit artikel vertellen we alles over het belang van de virusscanner en waarom het belangrijk is om een goede virusscanner op de computer te installeren.

Waarom is een virusscanner belangrijk?

Door de komst van internet zijn alle computers altijd met elkaar verbonden. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Zo kan er gemakkelijk naar informatie over verschillende onderwerpen worden gezocht en kan het internet voor de communicatie worden gebruikt. Voor de communicatie via het internet kan de e-mail en social media, zoals Facebook en Twitter worden gebruikt.

Ook kunnen bestanden via het internet met elkaar worden gedeeld. Met het grote aantal toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt wordt er steeds vaker met privacy gevoelige informatie gewerkt.

Bijvoorbeeld om de bankzaken te regelen of producten via het internet te kopen. Door producten via het internet te kopen kunnen de producten zelfs thuis worden bezorgd zonder dat je hiervoor naar de winkel hoeft.

Goede virusscanner installeren om de computer tegen de gevaren van het internet te beschermen

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Met het groeiende aantal mogelijkheden worden persoonlijke bestanden en gegevens steeds vaker via het internet met anderen gedeeld.

Computer scannen met een goede virusscanner

Natuurlijk is het niet fijn als deze belangrijke bestanden / gegevens in de verkeerde handen belanden. Om deze gegevens tegen de gevaren van buitenaf te kunnen beschermen is het belangrijk dat er een goede virusscanner wordt geïnstalleerd.

Door een goede virusscanner te installeren wordt het voor internet criminelen een stuk moeilijker om kwaadaardige programma’s te installeren. Doordat het kwaadaardige bestand niet kan worden geïnstalleerd ben je met behulp van een goede virusscanner tegen de gevaren van buitenaf beveiligd.

Gevaren van het internet

Ondanks het grote aantal voordelen die het internet met zich meebrengt zoals het werken aan verschillende taken en de grote hoeveelheid aan informatie dat via het internet kan worden gevonden zitten er ook nadelen aan het internet verbonden.

Een groot nadeel is dat criminelen kwetsbaarheden van de computer via het internet kunnen gebruiken. Hierdoor kan een hacker bij de computer binnendringen en ongevraagd een virus kunnen installeren.

Nadat deze kwaadaardige software op de computer is beland kan de computer ineens op een vreemde manier reageren.

Goede virusscanner installeren om veilig op het internet te kunnen surfen

Computervirussen kunnen op verschillende manieren op de computer belanden. Zo kan een virus via een kwaadaardige website / e-mail of vanaf een besmette USB stick / externe harde schijf op de computer belanden. Door een goede virusscanner op de computer te installeren kunnen de gevolgen van een computervirus worden beperkt.

Computervirus via het internet

In de meeste gevallen komt een computervirus via het internet op de computer terecht. Bijvoorbeeld door een kwaadaardige mail te openen of een kwaadaardige website te bezoeken. Als een externe harde schijf of een USB-stick op een geïnfecteerde computer wordt aangesloten kan het virus zich gemakkelijk verspreiden.

Het virus kom in dat geval op de externe harde schijf of USB stick terecht waardoor de belangrijke bestanden die als reservekopie staan opgeslagen kunnen worden besmet.

De volgende keer dat de geïnfecteerde USB stick of harde schijf op een computer wordt aangesloten kan het computer worden verspreid.

Goede virusscanner installeren om de kans op een computer virus te verkleinen

Gevolgen van een computervirus

Nadat er een computervirus op de computer is beland kan de computer allerlei vervelende handelingen zonder jouw toestemming uit gaan voeren. Het kan zelfs voorkomen dat jij hier zelf niets van merkt.

Zo kan het voorkomen dat de kwaadaardige software probeert om achter jouw wachtwoorden te komen of dat er op de achtergrond programma’s worden geactiveerd waardoor de computer ineens veel trager wordt.

Met een goede virusscanner de ongewenste e-mails beperken

In het artikel “Waarom is het belangrijk om de computer te beveiligen?” kan je hier meer over lezen. Door een goede virusscanner op de computer te installeren kan de kans op een computervirus aanzienlijk verkleinen. Dit zorgt ervoor dat de computer een stuk veiliger in gebruik wordt.

Computervirus voorkomen

Nu je weet welke gevaren een computervirus met zich mee kan brengen ben jij jezelf misschien wel af gaan vragen hoe de computer tegen de gevaren van buitenaf kunt beveiligen.

Ten eerste is het belangrijk om tijdens het zoeken naar informatie altijd op je hoede te zijn met de pagina’s die worden bezocht.

Zo voorkom je een virus op de computer

Als er reclame op een pagina wordt getoond waarin staat dat je iets gewonnen hebt gaat het vaak om sluikse reclame die het beste kan worden vermeden. Vaak wordt deze ongewenste reclame niet op betrouwbare websites getoond. Hierdoor kunnen het beste alleen betrouwbare websites worden bezocht.

Vooral als er naar programma’s waarmee aan toepassingen kan worden gewerkt of waarmee bestanden kunnen worden geopend komen er al snel verschillende pagina’s tevoorschijn. Tussen deze pagina’s kunnen betrouwbare en kwaadaardige programma’s voorbij komen.

Om het programma op een veilige manier te kunnen downloaden is het belangrijk dat het programma vanaf een betrouwbare pagina wordt gedownload. Vaak heeft de maker van het programma een eigen website. Door het programma vanaf deze pagina te downloaden kan het programma veilig worden gedownload.

Tijdens het downloaden van deze programma’s moet er wel worden opgelet dat er geen extra meegeleverde software wordt gedownload. Als er bij het downloaden van een programma niet wordt opgelet kan het voorkomen dat er ineens een extra programma wordt gedownload. Het extra programma kan ervoor zorgen dat er ineens veel meer reclame op het web wordt getoond.

Veilig meerdere programma’s downloaden

Er zijn tegenwoordig websites waarmee meerdere programma’s voor de basistaken in een keer tegelijkertijd kunnen worden gedownload. Een goede en betrouwbare pagina waarmee meerdere programma’s kunnen worden gedownload is de website www.ninite.com.

Op deze website zijn veel verschillende programma’s te vinden. Zo kunnen hier programma ‘s worden gevonden waarmee aan toepassingen kan worden gewerkt en bestanden kunnen worden geopend.

Meerdere programmas met behulp van een goede virusscanner veilig downloaden

Om de gewenste programma’s te kunnen installeren moeten de programma’s worden geselecteerd. De gewenste programma’s kunnen worden geselecteerd door met de linkermuisknop op het vakje voor de naam van het programma te drukken.

Als alle gewenste programma’s zijn geselecteerd moet er met de linkermuisknop op de knop met de tekst: “Get Your Ninite” worden gedrukt. Nadat op de knop met de tekst “Get Your Ninite” is gedrukt wordt er een installatiebestand gedownload. Door met de linkermuisknop op het installatiebestand te drukken worden deze programma’s automatisch geïnstalleerd zonder dat daar andere acties voor ondernomen moeten te worden.

Bij het downloaden van programma’s via deze website hoef je niet bang te zijn dat er kwaadaardige programma’s mee worden geïnstalleerd. Op deze website staan altijd de meest actuele versie van de programma’s. Hierdoor kan deze website ook worden gebruikt om de laatste versie van een programma te installeren. 

Veilig mailen

Wanneer je bij de inbox van de mail omgeving gaat kijken heb je waarschijnlijk gezien dat er veel verschillende mails worden ontvangen.

Veilig e-mailen

Tussen deze mails zit soms ook reclame verscholen. Bij deze reclames kan er een onderscheid tussen gewenste en ongewenste reclame worden gemakt. Zo kan er reclame worden ontvangen omdat het e-mail adres tijdens het online winkelen is ingevoerd. Daarnaast kan er ook kwaadaardige (ongewenste) reclame bij de mailbox worden ontvangen. Deze reclame is te vergelijken met de ongewenste reclame die tijdens de zoektocht op internet tevoorschijn kan komen.

In deze reclame worden er gouden bergen beloofd. Maar na het openen van deze kwaadaardige mail wordt de computer naar een kwaadaardige pagina omgeleid. Vanaf deze pagina kan dan onverhoopt een ongewenst programma naar de computer worden gedownload.

Als je op deze punten tijdens het internetten let wordt de kans op een computervirus enorm verkleind. Maar helaas kan er toch nog weleens een kwaadaardige pagina bezocht worden zonder dat je het door hebt. Om de kans op een virus te verkleinen kan er het beste een virusscanner op de computer worden geïnstalleerd. 

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Met het groeiende aantal mogelijkheden worden persoonlijke bestanden en gegevens steeds vaker via het internet met anderen gedeeld.

Computer scannen met een goede virusscanner

Natuurlijk is het niet fijn als deze belangrijke bestanden / gegevens in de verkeerde handen belanden. Om deze gegevens tegen de gevaren van buitenaf te kunnen beschermen is het belangrijk dat er een goede virusscanner wordt geïnstalleerd.

Door een goede virusscanner te installeren wordt het voor internet criminelen een stuk moeilijker om kwaadaardige programma’s te installeren. Doordat het kwaadaardige bestand niet kan worden geïnstalleerd ben je met behulp van een goede virusscanner tegen de gevaren van buitenaf beveiligd.

Wat is een virusscanner?

Een virusscanner is een programma waarmee de kwaadaardige programma’s op het internet en op de computer kunnen worden herkend en verwijderd. Voordat de schadelijke software van de computer kan worden verwijderd moet er wel worden gekeken welke effecten het computervirus op de computer heeft gehad.

Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Tijdens deze onderzoeken worden er uitgebreide tests gedaan.

Met behulp van deze tests weten de makers van het antivirus programma welke schade er door het computervirus kan worden aangericht.

goede virusscanner als firewall gebruiken

Als de gevolgen van het computervirus bekend zijn wordt er uitgebreid gekeken naar hoe de schadelijke software definitief van de computer kan worden verwijderd. Nadat de effecten en de manier waarop het virus van de computer kan worden verwijderd bekend zijn wordt het virus aan een lijst toegevoegd. Deze lijst wordt ook wel de blacklist genoemd.

Iedere keer wanneer een virus op deze lijst is gezet wordt er een update voor de virusscanner uitgebracht. Door deze update te installeren kunnen de meest actuele computervirussen worden herkend. Hierdoor is het belangrijk dat de virusscanner naar de nieuwste versie wordt bijgewerkt.

Als het virus dan onverhoopt op de computer is beland wordt er direct een melding gegeven. In deze melding staat dan dat er een kwaadaardig programma op de computer is herkend. Dit virus kan dan automatisch van de computer worden verwijderd.

Schadelijke software

Iedere dag worden er wel nieuwe computervirussen gemaakt. Met ieder computervirus proberen criminelen om zoveel mogelijk schade bij anderen aan te richten. De mensen die daarmee bezig zijn worden steeds handiger en kunnen een computervirus op een computer verspreiden zonder dat je het in de gaten hebt. Maar wanneer er een goede virusscanner op de computer is geïnstalleerd kan de kwaadaardige software worden herkend en zal er een melding worden gegeven.

Computervirus op het internet

Doordat steeds meer computers en producten met het internet zijn verbonden hangen er ook steeds meer gevaren aan het internet. Er zijn zelfs hackers die op de computers van de overheid zijn gekomen. Maar de meeste hackers proberen om zwakke plekken van het internet te vinden. Als ze wakke plekken hebben gevonden proberen ze achter privacygevoelige informatie te komen.

Wat zijn hackers

Onder de hackers zijn er twee verschillende soorten. Er zijn hackers die alleen willen testen hoe goed een netwerk is beveiligd en er zijn hackers die bewust schade aan een computer willen brengen.

De hackers die het netwerk testen zijn niet gevaarlijk. Meestal werken ze voor een bedrijf en zoeken ze naar manieren om op de computer kunnen komen.

Bijvoorbeeld om achter de kwetsbaarheden van de beveiliging te kunnen komen. Als de kwetsbaarheden bekend zijn kijken ze vervolgens hoe de beveiliging kan worden verbeterd.

Computer met een goede virusscanner tegen hackers beschermen

Daarnaast zijn er ook hackers die schade toe willen brengen aan een computer, bijvoorbeeld omdat ze een computer willen overnemen zonder dat iemand dat in de gaten heeft. Het willen overnemen van een computer kom je ook tegen bij de computervirussen voor de normale consument.

Wanneer zo’n virus door een hacker op de computer is geplaatst kan de muis ineens alle kanten opgaan. Het lijkt er hierdoor op dat de controle over de computer is verdwenen. Wanneer je dit merkt is het belangrijk om de computer te scannen zodat het computervirus van de computer kan worden verwijderd.

Computer scannen met een virusscanner

Hoe je de computer kunt scannen door middel van een virusscanner is per virusscanner verschillend.

Maar vaak is er ook een mogelijkheid om de computer handmatig te scannen, waarmee je het scannen van de computer zelf in de hand houdt.

Computer scannen met een goede virusscanner

Daarnaast is er een mogelijkheid om de computer automatisch te laten scannen waarbij de tijd waarop de computer moet worden gescand kan worden ingesteld. 

Computer beveiligen met een goede virusscanner

Na het lezen van dit artikel ben je vast wel een beetje geschrokken en wil je jouw computer zeker van een goede virusscanner voorzien. Want, zoals je nu weet, zonder virusscanner komen er veel gevaren om de hoek kijken. Volgens de testresultaten met verschillende virusscanners is de ESET NOD 32 uit de bus gekomen als een van de beste virusscanners. Zelf gebruik ik hem ook met goed resultaat.

Met de ESET NOD 32 virusscanner kun je op eenvoudige wijze schadelijke software verwijderen en voorkomen, maar je wordt ook tijdig gewaarschuwd als je per ongeluk een verkeerde pagina bezoekt, of als er iemand je computer probeert te hacken. Dan krijg je een melding te zien op je computer.  Deze virusscanner ESET NOD 32 kun je vinden via deze link.  

Is jouw computer beveiligd tegen de gevaren van buitenaf?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen kan het internet voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Met het groeiende aantal mogelijkheden worden persoonlijke bestanden en gegevens steeds vaker via het internet met anderen gedeeld.

Computer scannen met een goede virusscanner

Natuurlijk is het niet fijn als deze belangrijke bestanden / gegevens in de verkeerde handen belanden. Om deze gegevens tegen de gevaren van buitenaf te kunnen beschermen is het belangrijk dat er een goede virusscanner wordt geïnstalleerd.

Door een goede virusscanner te installeren wordt het voor internet criminelen een stuk moeilijker om kwaadaardige programma’s te installeren. Doordat het kwaadaardige bestand niet kan worden geïnstalleerd ben je met behulp van een goede virusscanner tegen de gevaren van buitenaf beveiligd.

Geef een reactie