Wat is Google lens en wat kun je ermee?

Smartphones en tablets zijn tegenwoordig vaak uitgerust met erg goede camera’s. Hierdoor worden smartphones en tablets steeds vaker gebruikt voor het maken van foto’s en video’s. Maken van foto’s is niet het enige waarvoor de camera kan worden gebruikt.

Een camera kan namelijk ook worden gebruikt voor het zoeken naar informatie. Om informatie met behulp van de camera op te kunnen zoeken heeft Google de functie Google lens ontwikkeld.  In dit artikel vertellen we wat Google lens is en hoe je deze app kunt gebruiken. 

Wat is Google lens?

Wanneer je op het internet naar informatie over een product, hotel, restaurant of locatie wilt zoeken kan daar een zoekmachine zoals Google voor worden gebruikt. Voordat er naar gegevens kan worden gezocht moet er een zoekopdracht binnen de zoekmachine worden ingevoerd. Wanneer Google lens wordt gebruikt voor het zoeken naar informatie kan er ook met behulp van afbeeldingen en foto’s naar informatie worden gezocht. 

Zoeken naar informatie met behulp van foto’s en afbeeldingen kan op twee manieren. Zo kan er met behulp van een foto die al op de telefoon / tablet staat en / of met live beelden naar informatie worden gezocht. Google lens kan meer dan 1 miljard objecten herkennen. Hierdoor kunnen objecten zoals een menukaart in het buitenland worden gescand. Nadat de menukaart is gescand kan de zoekmachine van Google de menukaart vertalen. Zo weet je ook in het buitenland wat je besteld. 

Daarnaast kan het voorkomen dat je een product ziet waarover je meer informatie wilt hebben. Door het product met behulp van de camera te scannen wordt er naar een vergelijkbaar product op het internet zocht. Dit kan het shoppen of het zoeken naar informatie makkelijker maken.

Ben jij benieuwd hoe je met Google Lens kunt zoeken?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Voor het zoeken naar informatie via het internet moet een zoekmachine worden gebruikt. De zoekmachine van Google wordt het vaakst gebruikt. Om de zoektocht op het internet makkelijker te kunnen maken heeft Google een nieuwe zoekfunctie ontwikkeld.

Google lens openen

Met deze functie die Google Lens wordt genoemd kan er zelfs met behulp van foto’s, afbeeldingen en live beelden naar informatie worden gezocht. Ben jij benieuwd hoe er met deze functie naar informatie kan worden gezocht?

Hoe vind ik Google lens

Veel tablets en smartphones werken met het besturingssysteem Android of iOS. Binnen de nieuwste versies van het besturingssysteem Android staat de app Google lens automatisch geïnstalleerd. Wanneer deze app niet op de telefoon is geïnstalleerd kan hij naar de telefoon of tablet worden gedownload. Voor het downloaden van een app moet bij een Android telefoon de Google Play Store worden gebruikt. 

Wanneer de telefoon met het besturingssysteem iOS werkt kan de app vanuit de App Store worden gedownload.

Om een app vanuit een van beide stores te kunnen installeren moet de store worden geopend.

Google lens openen

Nadat de Store is geopend wordt er bovenaan in het scherm een invoerveld getoond. Dit invoerveld wordt ook wel het zoekveld genoemd. Door hier de naam van een app in te vullen wordt er naar de gewenste app gezocht. In het artikel “Hoe installeer ik een app” staat uitgebreid beschreven hoe je een app kunt zoeken en installeren. 

Hoe gebruik ik Google lens

Voordat je Google lens kunt gebruiken moet de app worden geopend. De app kun je vinden door de naam van de app in het zoekveld in te voeren. Nadat je de app hebt gevonden kan de app worden geopend door op de snelkoppeling naar de app te drukken. Binnen de app zijn vijf verschillende functies te zien waaronder: 

 • Vertalen
 • Tekst
 • Zoeken
 • Huiswerk
 • Winkelen
 • Plaatsen
 • Dineren

Iedere functie binnen deze app kan op twee verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan er bij iedere functie met opgeslagen foto’s / afbeeldingen en met live beelden worden gewerkt. Wanneer je live beelden wilt gaan gebruiken moet er binnen de app een toestemming voor het gebruik van de camera worden gemaakt. Deze toestemming kan worden gegeven door bij de melding waarin wordt gevraagd of de camera mag worden gebruikt op toestaan te drukken. 

Google lens gebruiken voor vertalingen

Bij een vakantie in het buitenland kunnen zicht situaties voordoen waarbij het handig is om achter de betekenis van een tekst uit een onbekende taal te komen. Google heeft hier tijdens het ontwikkelen van de Google lens app goed over nagedacht.

Zo kan de app teksten die op beelden zoals een foto, video of live beelden staan automatisch naar de taal waarin de mobiele telefoon / tablet is ingesteld vertalen. Voordat een tekst kan worden vertaald moet de tekst op een afbeelding, foto of livebeeld worden gedetecteerd.

Nadat de tekst is gedetecteerd kan de taal van de tekst worden herkend en naar de taal waarin de mobiele telefoon / tablet is ingesteld worden vertaald.

Wanneer de tekst van het beeld is vertaald wordt de vertaalde tekst bovenop de oorspronkelijke tekst van de foto / afbeelding in de taal van de mobiele telefoon geplaatst.

Teksten met google lens vertalen

Soms wil je de vertaalde tekst niet boven de oorspronkelijke tekst hebben staan of wil je de tekst van de afbeelding gebruiken. De tekst van het beeld kan dan worden gekopieerd en met behulp van Google Translate worden vertaald. Daarnaast kan de oorspronkelijke tekst worden bekeken door de tekst te selecteren. 

Werken met teksten

Soms wil je teksten die op een foto staan gebruiken. Bijvoorbeeld in een belangrijk document die je met behulp van een Word-document wilt bewerken. Wanneer je een foto van een tekst met de Google lens app maakt krijg je de mogelijkheid om deze geheel of gedeeltelijk te selecteren. 

Nadat de tekst is geselecteerd wordt deze binnen Google opzocht en met behulp van Google Translate vertaald. Binnen deze functie is het tekst-menu effectiever doordat teksten in vergelijking met de functie waarmee teksten kunnen worden vertaald makkelijker kunnen worden geselecteerd. 

De zoekfunctie van Google lens gebruiken

Binnen de Google lens app is ook een zoekfunctie aanwezig. Wanneer deze functie wordt gebruikt zal de omgeving worden geanalyseerd. Als de app tijdens het analyseren een object zoals een gebouw, dier of product heeft gedetecteerd kan daarover binnen de zoekmachine van Google naar informatie worden gezocht. Deze functie kan erg handig zijn wanneer er een vogel voorbij vliegt en graag wilt weten over welk type dier / ras het gaat. 

Naast het object kunnen ook omgevingen worden gescand. Zo kun je precies zien op welke locatie een foto is gemaakt.

Deze functie kan erg handig zijn als je op vakantie bent en graag wilt weten wat er in de buurt allemaal te beleven is. 

Deze functie kan ook voor teksten worden gebruikt. Wanneer deze functie voor teksten wordt gebruikt kunnen teksten worden vertaald en / of naar een klembord worden gekopieerd.

Nadat de tekst naar het klembord is gekopieerd kan deze in een tekstdocument worden geplakt of worden gebruikt om via google naar informatie te zoeken.  

Zoeken met google lens uit afbeeldingen

Ben jij benieuwd hoe je met Google Lens kunt zoeken?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Voor het zoeken naar informatie via het internet moet een zoekmachine worden gebruikt. De zoekmachine van Google wordt het vaakst gebruikt. Om de zoektocht op het internet makkelijker te kunnen maken heeft Google een nieuwe zoekfunctie ontwikkeld.

Google lens openen

Met deze functie die Google Lens wordt genoemd kan er zelfs met behulp van foto’s, afbeeldingen en live beelden naar informatie worden gezocht. Ben jij benieuwd hoe er met deze functie naar informatie kan worden gezocht?

Kun jij wel wat hulp bij je huiswerk gebruiken?

Herkennen van objecten is niet het enige waarvoor Google lens kan worden gebruikt. Deze app kan zelfs worden gebruikt voor het beantwoorden van vragen.

Zo kan er een foto van een rekensom worden gemaakt waarna deze vraag automatisch door Google kan worden beantwoord.

Naast berekeningen kan Google ook iedere andere vraag waarover je graag meer zou willen weten beantwoorden.

Om een antwoord op de vraag te kunnen geven wordt de vraag automatisch bij Google in het zoekveld ingevuld.

Op deze manier kun er met behulp van een foto / afbeelding worden gezocht zoals dat normaal kan door een vraag in te typen. 

Huiswerk maken met Google lens

Winkelen met Google lens

Tegenwoordig zijn er vele verschillende toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt. Ook het online shoppen is steeds serieuzere vormen aan gaan nemen. Google lens kan de zoektocht naar een product makkelijker maken. Om de zoektocht naar een product / informatie te vergemakkelijken kan er met behulp van een foto / afbeelding of live beeld naar een alternatief worden gezocht. 

Nadat er met de app naar een alternatief product is gezocht komen alle producten op het product van het beeld lijken naar voren. Dit zorgt ervoor dat er op een snelle en doeltreffende manier naar producten en informatie kan worden gezocht.  

Hulp bij het zoeken naar een locatie

Wanneer je op een onbekende locatie bent kan het voorkomen dat je niet direct weet waar jij jezelf bevindt. Door een foto, video of livebeeld van een bekende locatie te gebruiken kan Google lens de locatie achterhalen. 

Om de juiste locatie te kunnen achterhalen is het belangrijk dat de foto / afbeelding van een duidelijk en herkenbaar gebouw, omgeving of decoratie wordt gemaakt. Tijdens de zoektocht naar de locatie wordt er namelijk naar alternatieven gezocht. Het kan hierdoor voorkomen dat er wordt gezegd dat je op een andere locatie bent dan de locatie waar jij jezelf in werkelijkheid bevindt. 

Goed voorbereid dineren

Als je van plan bent om op een onbekende locatie uit eten te gaan is het handig om je daar goed op voor te bereiden. Voor deze voorbereidingen kan de menukaart van een restaurant van tevoren worden bekeken. Vaak staat dit op de website van het betreffende restaurant weergegeven. 

Voor het bekijken van de menukaart kan er met behulp van een foto, afbeelding of livebeeld via Google lens naar een restaurant worden gezocht. Naast de menukaart wordt ook de locatie van het restaurant op de website weergegeven. Hierdoor kan er met behulp van een foto en Google Maps naar de locatie van het restaurant worden genavigeerd. 

Wanneer er op locatie een lekker gerecht is gevonden kan daar een foto van worden gemaakt. Vervolgens wordt het gerecht via Google getoond. Op deze manier kan de keuze van het gewenste gerecht makkelijker worden gemaakt. 

Haal alles uit Google

Google is een van de grootste partijen als het op zoekmachines aankomt. Naast de zoekmachine heeft Google verschillende apps en programma’s waarmee online kan worden gezocht. Enkele toepassingen die door Google zijn ontworpen zijn onder andere:

Google is een van de grootste partijen als het op zoekmachines aankomt. Naast de zoekmachine heeft Google verschillende apps en programma’s waarmee online kan worden gezocht. Enkele toepassingen die door Google zijn ontworpen zijn onder andere:

 • Navigeren met Google Maps
 • Zoeken met de browser Google Chrome
 • Met behulp van de zoekmachine Google naar informatie zoeken
 • Google Foto’s voor het beheren van foto’s en afbeeldingen
 • Contacten voor het beheren van contactpersonen
 • Kijken naar video’s met behulp van YouTube
 • Afbeeldingen en foto’s met Google Afbeeldingen bekijken

Google heeft zelfs een eigen besturingssysteem voor de tablet, Chromebook en de mobiele telefoon ontworpen. Het besturingssysteem voor de Chrombook wordt ook wel Chrome OS genoemd. Voor tablets mobiele telefoons wordt Android gebruikt. Voordat de diensten van Google kunnen worden gebruikt moet er een Google account zijn aangemaakt.

Binnen dit account worden alle instellingen zoals favorieten, geïnstalleerde apps en geschiedenis opgeslagen. Door de vele mogelijkheden kan het voorkomen dat je de diensten van Google niet optimaal gebruikt. In het artikel :”Wat kun je met een Google account?” staat beschreven waarvoor het Google account kan worden gebruikt. 

Ben jij benieuwd hoe je met Google Lens kunt zoeken?

In de afgelopen jaren zijn er vele technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Voor het zoeken naar informatie via het internet moet een zoekmachine worden gebruikt. De zoekmachine van Google wordt het vaakst gebruikt. Om de zoektocht op het internet makkelijker te kunnen maken heeft Google een nieuwe zoekfunctie ontwikkeld.

Google lens openen

Met deze functie die Google Lens wordt genoemd kan er zelfs met behulp van foto’s, afbeeldingen en live beelden naar informatie worden gezocht. Ben jij benieuwd hoe er met deze functie naar informatie kan worden gezocht?

Geef een reactie