Grote bestanden versturen via Gmail: 5 handige tips

Zoek jij naar een snelle manier waarmee je grote bestanden op kunt slaan en via Gmail kunt versturen? Je bent niet de enige! Gmail is niet alleen een populaire e-maildienst, maar biedt ook een handige functie waarmee je grote bestanden snel kunt verzenden en op kunt slaan. Het kan soms lastig zijn om grote bestanden snel te versturen, vooral als je tot de standaard bijlagen limieten van e-mailservices beperkt bent. Maar met Gmail hoef je je daar geen zorgen over maken.

Met behulp van Google Drive kun je moeiteloos grote bestanden verzenden via Gmail. Of het nu om foto’s, video’s of documenten gaat, met Gmail kun je bestanden tot enkele gigabytes groot rechtstreeks vanuit je inbox versturen. Geen gedoe meer met gecomprimeerde bestanden of externe diensten!

In dit artikel zullen we bespreken hoe je grote bestanden kunt versturen via Gmail en welke limieten er gelden. Dus leun achterover, ontspan en laten we beginnen!

Limieten bij e-mailproviders en grootte van bijlagen

E-mailen is een veelgebruikte manier om bestanden te delen, maar het kan soms lastig zijn wanneer je grote bestanden wilt versturen. E-mailproviders hebben namelijk vaak beperkingen voor de grootte van bijlagen die je kunt verzenden. Bij Gmail, een populaire e-mailprovider, kun je standaard bijlagen tot 25 MB verzenden. Dit betekent dat als je een bestand hebt dat groter is dan deze limiet, je het niet rechtstreeks via Gmail kunt versturen.

Zo kun je Grote bestanden versturen Gmail

Zijn jouw bestanden te groot om via Gmail te versturen?

Grote bestanden versturen Gmail om informatie met anderen te delen

Door bestanden te comprimeren kun jij je bestand gemakkelijk versturen.

 • Dat is: gen last van beperkingen bij het versturen van een e-mail
 • Het bestand neemt minder opslagruimte in
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Beperkingen van e-mailproviders

Het is belangrijk om van de limieten van jouw e-mailprovider op de hoogte te zijn voordat je grote bestanden verstuurt. Verschillende providers hanteren verschillende limieten en het kan frustrerend zijn wanneer je er pas nadat je veel tijd aan het opstellen van een e-mail met een grote bijlage hebt besteed achter komt dat jouw provider een beperking heeft.

Naast Gmail hebben andere bekende e-mailproviders ook hun eigen limieten voor de grootte van bijlagen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 • Outlook.com (voorheen Hotmail) heeft in tegenstelling tot de Gmail service een maximale grootte van 10 MB per bijlage.
 • Yahoo Mail: maximale grootte per bijlage is 25 MB
 • Apple Mail (iCloud): de maximale grootte per bijlage in Apple Mail (iCloud) is 20 MB. Dit geldt echter niet voor bijlagen die vanuit Gmail worden verzonden, waar de maximale grootte 25 MB per bijlage is.

Het is belangrijk om te controleren wat de specifieke limiet van jouw provider is voordat je grote bestanden probeert te versturen.

De limieten omzeilen

Wanneer jouw provider beperkte mogelijkheden voor het verzenden van grote bestanden biedt, zijn er gelukkig nog steeds manieren waarmee je deze limieten kunt omzeilen. Hieronder staan enkele opties die je in overweging kunt nemen:

 1. Gebruik een cloudopslag dienst: In plaats van grote bestanden direct als bijlage te verzenden, kun je een cloudopslag dienst zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive gebruiken. Upload het bestand naar de Gmail cloud en deel de downloadlink vervolgens in je Gmail e-mail. Op deze manier kun je bestanden delen die veel groter zijn dan de limieten van jouw e-mailprovider.
 2. Comprimeer het bestand: Als je geen cloudopslag dienst kunt gebruiken, kun je proberen om het bestand te comprimeren voordat je het als bijlage aan je e-mail toevoegt. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar waarmee je bestanden zonder al te veel kwaliteitsverlies kunt verkleinen.
 3. Gebruik speciale diensten: Er zijn ook speciale diensten beschikbaar die zich op het versturen van grote bestanden via e-mail richten.

Bijlagen via Gmail berichten verzenden

Het versturen van bijlagen is een belangrijk onderdeel bij het gebruik van Gmail. Of je nu een foto, document of ander bestand wilt delen, Gmail maakt het gemakkelijk om dit te doen. Hieronder bespreken we hoe je bijlagen aan een Gmail bericht toe kunt voegen en welke handige functies je daarbij kunt gebruiken.

Bijlagen aan een Gmail bericht toevoegen

Bijlagen kunnen eenvoudig en intuïtief aan een Gmail bericht worden toegevoegd. Volg de onderstaande stappen om dit te doen:

 1. Open Gmail en klik op “Opstellen” om een nieuw bericht te maken.
 2. Klik in de werkbalk bovenaan het berichtvenster op het paperclip icoon.
 3. Blader door je computer om het gewenste bestand te vinden en selecteer dit bestand.
 4. Klik op “Openen” om de bijlage aan je bericht toe te voegen.

Je kunt in Gmail meerdere bijlagen tegelijkertijd aan een bericht toevoegen. Dit kan handig zijn wanneer je meerdere foto’s wilt delen of verschillende documenten wilt verzenden. Om meerdere bijlagen toe te voegen, volg je dezelfde stappen als hierboven beschreven en selecteer je gewoon alle gewenste bestanden voordat je op “Openen” klikt.

Bestanden slepen en neerzetten

Naast de optie om bijlagen via het paperclip icoon toe te voegen, biedt Gmail ook de mogelijkheid om bestanden rechtstreeks naar het berichtvenster te slepen en neer te zetten. Dit kan handig zijn wanneer je een bestand snel wilt kunnen delen zonder dat je daarvoor extra stappen hoeft te doorlopen. Om bestanden rechtstreeks naar het berichtvenster te slepen en neer te zetten, volg je deze stappen:

 1. Open een nieuw Gmail-bericht.
 2. Ga naar de map op je computer waar het gewenste bestand zich bevindt.
 3. Sleep het bestand vanuit de map en plaats het in het geopende berichtvenster van Gmail.

Bovendien ondersteunt Gmail de integratie met Google Drive, waardoor je grote bestanden kunt verzenden die vanwege hun grootte mogelijk niet als bijlage kunnen worden toegevoegd. Met Google Drive kun je grote bestanden opslaan en vervolgens een link in je Gmail bericht delen, zodat mensen ze kunnen downloaden.

De voordelen van grote bestanden via Gmail versturen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om grote bestanden via Gmail te versturen in plaats van andere methoden te gebruiken. Hier zijn enkele voordelen die de gratis e-maildienst van Google, Gmail, biedt. Met Gmail kun je gemakkelijk en snel e-mails versturen en ontvangen. Daarnaast biedt Gmail een ruime opslagcapaciteit, zodat je al je e-mails kunt bewaren. Met de geavanceerde zoekfunctie van Gmail kun je eenvoudig specifieke e-mails terugvinden. Ook kun je met Gmail e-mails organiseren in mappen en labels

Grote bestanden versturen Gmail om bestanden met anderen te kunnen delen
 • Grote bestanden snel en eenvoudig versturen
 • Geen gedoe met externe opslagdiensten of downloadsnelheden
 • Gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen met een Gmail-account
 • Veilige verzending van bestanden dankzij de beveiligingsmaatregelen van Gmail
 • Mogelijkheid om grote bestanden direct te delen via de cloud

Grote bestanden versturen met Gmail: opties en tips

Google Drive voor grote bijlagen gebruiken

Als je een bijlage hebt die groter is dan 25 MB, kun je deze in Gmail niet rechtstreeks als bijlage aan een e-mail toevoegen. Gelukkig biedt Gmail een handige oplossing door de integratie met Google Drive. Hierdoor kun je grote bestanden via een link delen in plaats van ze als bijlage toe te voegen.

Om deze functie te gebruiken, druk je simpelweg op de “Google Drive” knop in het e-mail compositie venster. Vervolgens kun je het gewenste bestand selecteren of naar Google Drive uploaden. Nadat het bestand is geüpload, genereert Gmail automatisch een link die je met de ontvanger(s) van de e-mail kunt delen. Op deze manier kunnen ze het bestand downloaden zonder dat het via Gmail als bijlage wordt verzonden.

Dit is vooral handig wanneer je grote presentaties, video’s of andere media-bestanden wilt delen die de maximale grootte van 25 MB overschrijden. Door Google Drive te gebruiken hoef je je geen zorgen te maken over beperkingen qua bestandsgrootte en kun je gemakkelijk grote bestanden versturen via Gmail.

Gebruik ZIP bestanden om meerdere bestanden samen te voegen

Een andere handige tip om grote bestanden te versturen via Gmail is door ZIP-bestanden te gebruiken. Met behulp van ZIP-compressie kun je meerdere bestanden tot één gecomprimeerd archiefbestand samenvoegen, waardoor de totale grootte wordt verkleind.

Voor het maken van ZIP-bestanden kun je de ingebouwde functies in Windows of Mac, of speciale software zoals WinRAR of 7-Zip gebruiken. Nadat je de gewenste bestanden hebt geselecteerd, kun je ze eenvoudig tot een enkel ZIP-bestand comprimeren. Vervolgens kun je dit ZIP-bestand als bijlage aan je e-mail in Gmail toevoegen.

ZIP-bestanden gebruiken is vooral handig wanneer je meerdere bestanden die samen groter dan de maximale grootte van 25 MB zijn, wilt verzenden. Door ze tot één bestand te comprimeren, kun je de grootte verkleinen en toch alle benodigde bestanden verzenden.

Comprimeren of converteren van bestanden

Een handige manier om grote bestanden te verzenden via Gmail is door ze van tevoren te comprimeren of naar een ander formaat te converteren. Dit kan enorm helpen bij het verkleinen van de bestandsgrootte voordat je ze als bijlage aan een e-mail toevoegt. Er zijn zowel online als via de Gmail omgeving verschillende tools beschikbaar waarmee je bestanden kunt comprimeren. 

Deze tools gebruiken geavanceerde algoritmes om de bestandsgrootte te verkleinen zonder dat dit van de kwaliteit van het bestand ten koste gaat. Dit is vooral handig wanneer je afbeeldingen wilt verzenden die te groot zijn om als bijlage toe te voegen. Daarnaast zijn er ook speciale softwareprogramma’s, zoals Adobe Acrobat beschikbaar, waarmee je PDF-bestanden kunt comprimeren. 

Met deze software kun je de bestandsgrootte verkleinen zonder dat dit van de leesbaarheid of de kwaliteit van het document ten koste gaat. Dit is met name handig wanneer je zakelijke documenten of rapporten wilt verzenden die anders te groot zouden zijn om via de e-mail te versturen. Compressietools of speciale software voor het comprimeren van bestanden gebruiken kan een effectieve manier zijn om grote bestanden te verzenden via Gmail. Door de bestandsgrootte te verkleinen, zorg je ervoor dat je e-mails sneller worden verzonden en ontvangen, en vermijd je mogelijke problemen met het overschrijden van de maximale grootte voor bijlagen in Gmail.

Alternatieven voor het verzenden van grote bestanden via de e-mail

Naast Gmail zijn er verschillende andere online diensten beschikbaar waarmee je grote bestanden kunt versturen. Deze alternatieven, zoals WeTransfer en Dropbox, bieden in vergelijking met e-mailproviders vaak hogere limieten voor bijlagen. Dit kan voordelig zijn wanneer je regelmatig grote bestanden naar ontvangers  moet versturen die geen toegang tot een specifieke e-maildienst hebben.

Met WeTransfer kun je eenvoudig grote bestanden verzenden zonder dat je een account aan hoeft te maken. Het enige wat je nodig hebt, is het Gmail e-mailadres van de ontvanger(s) en jouw eigen bestand(en). WeTransfer gebruikt een Cloud gebaseerd platform waar de bestanden naar worden geüpload. Vervolgens ontvangt de ontvanger een link waarmee hij of zij de bestanden kan downloaden. Een groot voordeel van WeTransfer is dat het voor zowel kleine als grote bestanden gratis is, hoewel er ook betaalde abonnementen met extra functies beschikbaar zijn.

Dropbox is een andere populaire optie voor het verzenden van grote bestanden. Met Dropbox kun je niet alleen bestanden via e-mail, maar ook mappen met anderen delen. Hierdoor kunnen meerdere personen tegelijkertijd aan dezelfde documenten werken. Dropbox biedt afhankelijk van de opslagruimte die je nodig hebt verschillende abonnementsopties. Het platform integreert naadloos met veel andere apps en services, waardoor je bestanden gemakkelijk kunt delen en met anderen kunt samenwerken.

Voordelen van het gebruik van deze alternatieven

Alternatieven voor het versturen van grote bestanden via Gmail gebruiken bieden verschillende voordelen. Ten eerste heb je met deze alternatieven geen beperkingen voor de bestandsgrootte. Dit betekent dat je grote bestanden zoals video’s, presentaties of ontwerpen zonder problemen kunt verzenden. 

Stel je voor dat je een belangrijke video-opname hebt die je met je collega’s of klanten wilt delen. Met Gmail zou je beperkt zijn tot het verzenden van bestanden tot 25 MB, wat in veel gevallen niet genoeg is. 

Door alternatieven zoals WeTransfer of Google Drive te gebruiken kun je bestanden tot wel enkele gigabytes groot verzenden. Dit opent de deur naar het delen van uitgebreide projectbestanden, HD-video’s en andere grote bestanden zonder gedoe. Daarnaast hoef je door deze alternatieven te gebruiken geen extra kosten te maken voor het upgraden van je opslagruimte bij Gmail. 

Stel je voor dat je al een grote hoeveelheid gegevens in je Gmail account hebt opgeslagen en je merkt dat je bijna aan de limiet zit. In plaats van voor een upgrade naar een grotere opslagruimte te betalen, kun je de gratis beschikbare opties gebruiken. WeTransfer biedt een gratis dienst waarmee je zonder enige kosten bestanden tot 2 GB kunt verzenden. Voor de meeste mensen is dit meer dan genoeg om aan hun behoeften te voldoen. 

Een van de belangrijkste redenen om voor alternatieven voor grote bestanden te versturen via Gmail te kiezen, is dat deze opties vaak extra mogelijkheden bieden die niet in de standaard Gmail interface beschikbaar zijn. Een van deze handige functies is dat je een wachtwoord aan je bestanden toe kunt voegen. Dit betekent dat je een uniek wachtwoord voor het bestand dat je wilt delen in kunt stellen, waardoor alleen de personen met wie je dit wachtwoord deelt toegang tot het bestand krijgen. Dit kan vooral nuttig zijn wanneer je vertrouwelijke of gevoelige informatie wilt delen en ervoor wilt zorgen dat alleen de juiste mensen toegang tot deze bestanden hebben. Met deze extra beveiligingsfunctie kun je bestanden met een gerust hart versturen en tegelijkertijd de privacy en vertrouwelijkheid van je gegevens waarborgen.

Zijn jouw bestanden te groot om via Gmail te versturen?

Grote bestanden versturen Gmail om informatie met anderen te delen

Door bestanden te comprimeren kun jij je bestand gemakkelijk versturen.

 • Dat is: gen last van beperkingen bij het versturen van een e-mail
 • Het bestand neemt minder opslagruimte in
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Gebruik van online filesharingtools voor grote bestanden

Online filesharingtools zijn een handige oplossing voor gebruikers die grote bestanden willen versturen en met anderen willen delen. Met deze tools kun je grote bestanden eenvoudig naar de cloud uploaden en deze vervolgens met collega’s, vrienden of familieleden delen. Hieronder bespreken we hoe je online filesharingtools zoals Google Drive, OneDrive en Dropbox kunt gebruiken voor het versturen van grote bestanden.

Grote bestanden versturen Gmail om informatie met anderen te delen

Voordelen van online filesharingtools

Online filesharingtools bieden voor het versturen van grote bestanden verschillende voordelen. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen:

 1. Gemakkelijk uploaden en delen: Met behulp van deze tools kun je grote bestanden moeiteloos naar de cloud uploaden en deze vervolgens met anderen delen. Dit is vooral handig wanneer het om het verzenden van video’s of andere mediabestanden gaat die te groot zijn om via de e-mail te kunnen versturen.
 2. Extra beveiligingsfuncties: Veel online filesharingtools bieden extra beveiligingsfuncties, zoals wachtwoordbeveiliging en vervaldatums voor gedeelde bestanden. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat alleen degenen die toegang tot het wachtwoord hebben of binnen een bepaalde tijdslimiet toegang tot de gedeelde bestanden hebben.
 3. Samenwerking: Met Online filesharingtools kun je in real-time met anderen aan documenten samenwerken. Dit betekent dat meerdere mensen tegelijkertijd wijzigingen in een bestand aan kunnen brengen, wat vooral voor projecten waarbij meerdere teamleden betrokken zijn handig is.

Voorbeelden van online filesharingtools

Er zijn verschillende online filesharingtools beschikbaar, maar enkele populaire opties zijn:

 • Google Drive: Google Drive is een gratis cloudopslag dienst waarmee je grote bestanden kunt uploaden en delen. Het wordt met 15 GB gratis opslagruimte geleverd en biedt naadloze integratie met andere Google-services zoals Gmail.
 • OneDrive: OneDrive is de cloudopslag dienst van Microsoft en wordt vaak in combinatie met Office 365 gebruikt. Hierdoor kun je OneDrive gebruiken voor het uploaden van grote bestanden, bestanden te delen en samen aan documenten te werken.
 • Dropbox: Voor het delen van grote bestanden is Dropbox een andere populaire optie. Het biedt zowel gratis als betaalde abonnementsopties en heeft een gebruiksvriendelijke interface waarmee gebruikers bestanden gemakkelijk kunnen uploaden en delen.

Hoe kun je grote bestanden via online filesharingtools versturen?

Er zijn verschillende online filesharingtools beschikbaar waarmee je grote bestanden via e-mail kunt versturen. Een populaire optie is cloudopslag diensten zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive te gebruiken. Met deze platforms kunnen grote bestanden naar de cloud worden geüpload en vervolgens kan er een link met de ontvanger worden gedeeld. 

Op deze manier vermijd je de beperkingen van e-mailbijlagen en zorg je ervoor dat je bestanden veilig en gemakkelijk kunnen worden gedownload. Het enige wat de ontvanger nodig heeft, is een internetverbinding om toegang tot de gedeelde bestanden te krijgen. Online filesharingtools zijn een efficiënte manier om grote bestanden zonder gedoe te kunnen versturen.

Tips om grote bestanden efficiënt via Gmail te kunnen verzenden

Voordat je een groot bestand via Gmail verstuurt, is het belangrijk om na te gaan of het belangrijk is dat je het volledige originele formaat behoud. Er zijn vaak verschillende manieren waarmee de bestandsgrootte kan worden verkleind zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit kan vooral handig zijn wanneer je beperkte opslagruimte in je e-mailservice hebt.

Een veelgebruikte methode om de bestandsgrootte te verkleinen, is door compressietools te gebruiken. Deze tools verminderen de hoeveelheid gegevens in een bestand, waardoor het kleiner wordt. Er zijn verschillende online compressietools beschikbaar die je kunt gebruiken voordat je het bestand als bijlage aan je e-mail toevoegt. Hierdoor wordt niet alleen de grootte van het bestand verkleint, maar ook de tijd die nodig is om het bestand / de ma te uploaden en downloaden verkort.

Conversietools zijn een andere optie waarmee het bestandsformaat kan worden verkleint. Deze tools zetten een bestand naar een ander formaat dat mogelijk minder ruimte inneemt dan het oorspronkelijke formaat om. Wanneer je een afbeeldingsbestand wilt versturen, kun je overwegen om deze naar een gecomprimeerd formaat zoals JPEG in plaats van PNG om te zetten. Dit kan aanzienlijk helpen bij het verkleinen van de bestandsgrootte.

Gebruik cloudopslag diensten zoals Google Drive

Naast het comprimeren of converteren van bestanden, kun je ook overwegen om cloudopslag diensten zoals Google Drive te gebruiken om grote bijlagen via links in plaats van als bijlage te delen . Dit heeft verschillende voordelen.

Ten eerste biedt een cloudopslag dienst de mogelijkheid om grote bestanden zonder beperkingen die voor e-mailservices kunnen gelden te delen. Gmail heeft voor bijlagen een maximale bestandsgrootte, terwijl deze beperkingen niet voor het delen van links naar bestanden op Google Drive gelden.

Daarnaast bespaart het delen van een link naar een bestand dat op Google Drive is opgeslagen opslagruimte in je e-mailaccount. In plaats van het grote bestand als bijlage toe te voegen, wordt alleen de link gedeeld. Dit kan handig zijn wanneer je beperkte opslagruimte hebt en geen onnodige ruimte aan grote bijlagen wilt verspillen.

Bovendien kun je met behulp van cloudopslag diensten zoals Google Drive met anderen samen aan documenten werken.

Conclusie: Grote bestanden via Gmail versturen

In dit artikel hebben we besproken hoe je grote bestanden kunt versturen via Gmail. We hebben naar de limieten die bij e-mailproviders en de grootte van bijlagen gelden gekeken. Vervolgens hebben we verschillende opties en tips gegeven zodat je eenvoudig grote bestanden kunt versturen via Gmail. Daarnaast hebben we alternatieven voor het verzenden van grote bestanden via e-mail, zoals online filesharingtools besproken. Tot slot hebben we handige tips gegeven om efficiënt grote bestanden te verzenden via Gmail.

Nu je van deze informatie op de hoogte bent, kun je met vertrouwen grote bestanden versturen via Gmail. Of je nu belangrijke documenten, foto’s of video’s wilt delen, Gmail biedt verschillende mogelijkheden om dit snel en gemakkelijk te doen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en stuur die grote bestanden probleemloos naar je contacten!

Grote bestanden versturen Gmail om foto's met anderen te delen

Veel gestelde vragen over grote bestanden versturen via Gmail

Kan ik via Gmail een map met meerdere bestanden tegelijkertijd verzenden?

Ja, je kunt een map met meerdere bestanden tegelijkertijd via Gmail verzenden door ze eerst in een gecomprimeerd zip-bestand te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat alle bestanden als één bijlage worden verstuurd.

Wat is de maximale grootte van een bijlage die ik via Gmail kan versturen?

De maximale grootte voor een bijlage die je via Gmail kunt versturen is 25 MB. Als je echter grotere bestanden wilt verzenden, kun je Google Drive gebruiken, waarbij je een link naar het bestand in plaats van het bestand zelf als bijlage deelt.

Kan ik grote bestanden vanaf mijn mobiele telefoon via Gmail verzenden ?

Ja, je kunt grote bestanden vanaf je mobiele telefoon via Gmail versturen. Hiervoor kun je de Gmail-app gebruiken om bijlagen toe te voegen en te versturen zoals je dat op een computer zou doen.

Worden grote bestanden automatisch uit mijn Gmail-account verwijderd ?

Nee, Gmail verwijdert grote bestanden niet automatisch uit je account. De bijlagen blijven in principe in je account totdat jij ze handmatig verwijdert.

Zijn er kosten aan Google Drive verbonden voor het verzenden van grote bestanden via Gmail?

In de meeste gevallen zijn er aan het gebruik van Google Drive voor het verzenden van grote bestanden via Gmail geen kosten verbonden. Google biedt gratis opslagruimte tot een bepaalde limiet. Als je echter meer opslagruimte nodig hebt, kun je naar een betaald abonnement upgraden.

Zijn jouw bestanden te groot om via Gmail te versturen?

Grote bestanden versturen Gmail om informatie met anderen te delen

Door bestanden te comprimeren kun jij je bestand gemakkelijk versturen.

 • Dat is: gen last van beperkingen bij het versturen van een e-mail
 • Het bestand neemt minder opslagruimte in
 • Informatie gemakkelijk met anderen kunnen delen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg