Harde schijf laptop vervangen: stappenplan voor een nieuwe ssd / harde schijf

Ben jij het ook zat dat je laptop zo traag is? Starten programma’s niet snel genoeg op en duurt het openen van bestanden eeuwen? Dan is het tijd om de harde schijf van de laptop te vervangen door een SSD. In deze blogpost leggen we uit waarom dit een slimme upgrade is en hoe je dit zelf kunt doen.

Een harde schijf laptop vervangen door een SSD is tegenwoordig erg populair. Dit komt doordat een SSD schijf in vergelijking met een traditionele harde schijf veel sneller en betrouwbaarder is. Hierdoor starten programma’s sneller op en worden bestanden in no-time geopend. Daarnaast kan het vervangen van de harde schijf door een SSD de levensduur van de laptop verlengen. SSD’s hebben namelijk geen bewegende delen waardoor ze veel minder snel slijten.

Het vervangen van de harde schijf door een SSD kan relatief eenvoudig zijn, maar het is wel belangrijk om te weten welk type SSD compatibel is met jouw laptop en hoe je de oude harde schijf veilig kunt verwijderen. Als je niet zeker bent van jouw technische vaardigheden, kun je het beste een professional raadplegen om de harde schijf te laten vervangen.

Maar wat moet je eigenlijk weten over de fysieke aspecten van zo’n upgrade? Hoe ziet bijvoorbeeld zo’n laptop hard drive eruit? Een traditionele 2,5-inch SATA-harde schijf lijkt op een rechthoekige doos met afgeronde hoeken. Het is ongeveer zo groot als een smartphone, maar iets dikker. Een SSD ziet er bijna hetzelfde uit, maar heeft geen bewegende delen en is dus veel sneller en stiller.

Kortom, het vervangen van jouw harde schijf door een SSD kan jouw laptop aanzienlijk verbeteren en kan ook de levensduur ervan worden verlengt.

Benodigde tools en apparatuur voor het vervangen van een laptop harde schijf

Tools die nodig zijn om een harde schijf in een laptop te vervangen

Als je de juiste gereedschappen hebt kan het vervangen van een harde schijf een eenvoudige klus zijn. Hieronder staan de benodigdheden:

 1. Schroevendraaier: afhankelijk van het model van de laptop, heb je mogelijk een kruiskopschroevendraaier of een platte schroevendraaier nodig waarmee de behuizing kan worden geopend.
 2. Antistatische polsband: dit is optioneel, maar het wordt aanbevolen om statische elektriciteit te voorkomen die schade aan de interne componenten van de laptop kan veroorzaken.
 3. Plastic spudger: dit is een handig gereedschap dat kan worden gebruikt om de kabels en de connectoren zonder beschadigingen los te maken.

Ben jij toe aan een nieuwe harde schijf voor de laptop?

Harde schijf laptop vervangen en bestanden op een externe harde schijf bewaren

Door de oude harde schijf van de laptop te vervangen kun jij de prestaties van je laptop aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is de computer kan aanzienlijk sneller starten
 • Meer opslagruimte voor je bestanden
 • De prestaties van je laptop gemakkelijk verbeteren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Kiezen van de juiste vervangende harde schijf

Voordat je de harde schijf van de laptop gaat vervangen moet je over een compatibele vervangende harde schijf beschikken die in jouw specifieke laptopmodel kan worden gebruikt. Controleer daarom eerst welk type harde schijf er momenteel in jouw apparaat zit.

Vervolgens kun je op basis van opslagcapaciteit en snelheid beslissen welk type nieuwe harde schijf het beste bij jou past. Als de huidige harde schijf bijvoorbeeld 500 GB heeft en deze volledig gevuld is, dan kun je overwegen om naar een harde schijf met meer opslagruimte, zoals 1 TB te upgraden.

Harde schijf laptop vervangen oude harde schijf

Het maken van een back-up voordat je begint

Voordat je de harde schijf gaat vervangen, is het belangrijk dat er een back-up van alle belangrijke bestanden die op de harde schijf staan wordt gemaakt. Een back-up kan met behulp van een externe harde schijf of een recovery disk worden gemaakt. Door een back-up van de belangrijke bestanden te maken wordt de kans op het verlies van bestanden tijdens het vervangingsproces vermeden. 

Wanneer moet je de harde schijf van de laptop vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom je de harde schijf in jouw laptop zou moeten vervangen. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

 • Jouw laptop wordt traag: als jouw laptop langzaam werkt en programma’s traag worden geopend, kan dit op problemen met de harde schijf wijzen.
 • Je hebt onvoldoende opslagruimte beschikbaar: als de huidige harde schijf vol is en er geen ruimte voor nieuwe bestanden beschikbaar is, kun je overwegen om de opslagcapaciteit te vergroten.
 • De harde schijf maakt rare geluiden: als de harde schijf rare geluiden maakt, zoals klikken of zoemen, kan dit op mechanische problemen duiden die tot gegevensverlies kunnen leiden.

Als zich één van deze situaties zich voordoet, is het raadzaam om de harde schijf te vervangen voordat er gegevensverlies optreedt.

Conclusie:

Met de juiste gereedschappen en apparatuur in huis kan het vervangen van de harde schijf een eenvoudige klus zijn.

Kies de beste kloonsoftware om Windows naar de nieuwe harde schijf of SSD over te zetten

Als je de harde schijf van de laptop door een nieuwe wilt vervangen, dan wil je natuurlijk dat alle bestanden en het besturingssysteem behouden blijven. Gelukkig is er kloonsoftware beschikbaar waarmee je dit gemakkelijk kunt doen. Maar hoe kies je nu de beste kloonsoftware voor jouw situatie? Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten waarop je bij het selecteren van de juiste software moet letten.

Kies voor kloonsoftware die voor zowel harde schijven als SSD’s geschikt is

Bij de zoektocht naar kloonsoftware is het belangrijk te kijken of deze zowel voor harde schijven als SSD’s kan worden gebruikt. Laptops worden tegenwoordig steeds vaker met een SSD uitgerust. Het is daarom belangrijk dat de software die je gebruikt beide typen opslagmedia ondersteunt.

Zorg ervoor dat de kloonsoftware bootable is

Een ander belangrijk punt waarop je moet letten bij de keuze voor kloonsoftware is of deze bootable is. Dit betekent dat je vanaf een cd of USB-stick kunt opstarten en de software kunt gebruiken zonder dat Windows al is opgestart. Dit maakt het mogelijk om Windows en alle bestanden naar de nieuwe harde schijf of SSD over te zetten zonder dat er conflicten tussen actieve processen ontstaan.

Controleer of de software ook met een slave harde schijf kan werken

In sommige situaties wil je niet direct de oude harde schijf vervangen, maar de oude schijf als secundaire harde schijf behouden. Voor deze situatie is het belangrijk dat de kloonsoftware ook met een slave harde schijf kan werken. Dit betekent dat je beide harde schijven tegelijkertijd aan kunt sluiten en de software kunt gebruiken om de bestanden van de ene naar de andere schijf over te zetten.

Let op de compatibiliteit met het besturingssysteem van de laptop

Niet alle kloonsoftware kan bij alle versies van Windows worden gebruikt. Het is daarom belangrijk om te controleren of de software die je wilt gaan gebruiken compatibel is met het besturingssysteem dat op de laptop is geïnstalleerd. Controleer dus goed welke versie van Windows je hebt en of deze door de kloonsoftware wordt ondersteund.

Harde schijf laptop vervangen en het besturingssysteem opnieuw installeren

Kies voor kloonsoftware met een gebruiksvriendelijke interface

Tot slot wil je natuurlijk dat Windows en alle bestanden zo eenvoudig mogelijk kunnen worden overgezet. Het is daarom aan te raden om voor kloonsoftware met een gebruiksvriendelijke interface te kiezen, zodat je stap voor stap door het proces wordt geleid en eventuele problemen snel op kunt lossen.

Als je bij de keuze van kloonsoftware met bovenstaande punten rekening houdt, dan moet het overzetten van Windows en alle bestanden naar de nieuwe harde schijf of SSD geen enkel probleem zijn. Zo kun jij weer snel met een snelle en betrouwbare laptop aan de slag!

Backup maken: waarom het belangrijk is en hoe je dit het beste kunt doen

Waarom het maken van een back-up belangrijk is

Een back-up van de belangrijke bestanden maken is van essentieel belang om te voorkomen dat je deze bestanden bij een crash van de harde schijf of diefstal van je laptop verliest. Een defecte harde schijf kan namelijk bij iedereen gebeuren. Als de harde schijf defect raakt kunnen alle bestanden verloren gaan. Dit kan enorm frustrerend zijn, vooral als het om belangrijke documenten, foto’s of video’s gaat.

Door een back-up van de belangrijke bestanden te maken kun je de bestanden veilig stellen en later weer terug kunt plaatsen op een nieuwe harde schijf. Hierdoor kun je snel weer aan de slag zonder dat je bang hoeft te zijn voor verlies van gegevens.

Hoe maak je een back-up?

Voor het maken van een back-up zijn verschillende manieren beschikbaar. Een veelgebruikte methode is met behulp van een externe harde schijf. Deze kun je op de laptop aansluiten en vervolgens de bestanden handmatig naar de externe harde schijf kopiëren. Het nadeel hiervan is dat dit een tijdrovende klus kan zijn en dat er altijd kans op menselijke fouten bestaat.

Een andere optie is cloudopslag, zoals Google Drive of Dropbox. Hierbij worden jouw bestanden in de cloud opgeslagen, waardoor ze altijd beschikbaar zijn zolang er een internetverbinding beschikbaar is. Het voordeel hiervan is dat de bestanden makkelijk toegankelijk zijn en op alle apparaten automatisch worden gesynchroniseerd.

Tot slot kun je ook een back-up via een USB-stick maken. Dit is handig als je slechts enkele bestanden wilt bewaren, maar het nadeel is dat de USB-sticks makkelijk te verliezen zijn.

Tips voor het maken van een goede back-up

Het is belangrijk om de back-up op een veilige plek te bewaren, bijvoorbeeld buiten je huis of in een kluis. Zo voorkom je dat de back-up bij diefstal of brand verloren gaat. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig updates van jouw masterbackup uit te voeren, zodat je altijd over de meest recente versie van al jouw belangrijke bestanden beschikt.

Een andere tip is om alleen de belangrijkste bestanden in de back-up op te slaan. Hierdoor bespaar je ruimte en maak je het makkelijker om de bewaarde bestanden op een later moment terug te vinden. Zorg er ook voor dat je weet waar alle bestanden zich bevinden, zodat je ze snel terug kunt vinden als dit nodig is.

Ten slotte: vergeet ook niet om regelmatig back-ups van jouw mobiele apparaten zoals smartphones en tablets te maken. Hierop staan ook vaak belangrijke foto’s en documenten die niet verloren mogen gaan.

Door deze tips toe te passen kun jij ervoor zorgen dat de belangrijke bestanden veilig zijn gesteld en dat jij zonder stress met een nieuwe harde schijf aan de slag kunt wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Ben jij toe aan een nieuwe harde schijf voor de laptop?

Harde schijf laptop vervangen en bestanden op een externe harde schijf bewaren

Door de oude harde schijf van de laptop te vervangen kun jij de prestaties van je laptop aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is de computer kan aanzienlijk sneller starten
 • Meer opslagruimte voor je bestanden
 • De prestaties van je laptop gemakkelijk verbeteren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Plaats en initialiseer je nieuwe SSD, let op de opslagcapaciteit

Als je besluit om de harde schijf van de laptop te vervangen door een SSD, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat de nieuwe SSD voor alle bestanden die je wilt overzetten voldoende opslagcapaciteit beschikbaar heeft. Daarnaast is het belangrijk dat de nieuwe SSD op de juiste manier wordt geplaatst en geïnitialiseerd voordat je deze als opslagstation gaat gebruiken.

Controleer eerst of de nieuwe SSD de juiste opslagcapaciteit heeft voor de bestanden die je over wilt zetten.

Voordat je de harde schijf gaat vervangen, is het verstandig om te controleren of de nieuwe SSD voldoende opslagruimte voor alle bestanden die je wilt overzetten heeft. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat je later alsnog tegen beperkingen aanloopt en alsnog extra ruimte moet kopen.

Plaats de nieuwe SSD op de juiste manier in de laptop, volg hiervoor de instructies van de fabrikant.

Het plaatsen van een nieuwe SSD in een laptop kan soms wat lastig zijn. Het is daarom belangrijk om goed te kijken hoe je dit precies moet doen en welke stappen er genomen moeten worden. Volg hiervoor altijd de instructies van de fabrikant nauwkeurig op of zoek online naar specifieke handleidingen voor jouw type laptop.

Initialiseer de nieuwe SSD voordat je deze als opslagstation gaat gebruiken.

Voordat je de nieuwe SSD als opslagstation kunt gebruiken, moet deze eerst worden geïnitialiseerd. Dit houdt in dat er een partitie moet worden aangemaakt waarop de bestanden kunnen worden opgeslagen. Dit kun je via het schijfbeheer van Windows of met behulp van speciale software die bij de SSD geleverd wordt doen.

Harde schijf laptop vervangen voor SSD schijf

Let op dat je het besturingssysteem en andere belangrijke bestanden op de nieuwe SSD plaatst zodat je de extra opslagruimte optimaal kunt gebruiken.

Als je een nieuwe SSD hebt geplaatst, is het verstandig om het besturingssysteem en andere belangrijke bestanden direct hierop te plaatsen. Op deze manier kun je de opslagruimte die beschikbaar is gekomen optimaal gebruiken en kan de laptop soepel blijven werken. 

Een opmerking: zorg ervoor dat je het oude opslagstation veilig bewaart, mocht je nog belangrijke bestanden nodig hebben die niet naar de nieuwe SSD zijn overgezet.

Tot slot moet je het oude opslagstation veilig bewaren. Soms kunnen er nog belangrijke bestanden of documenten op staan die je vergeten bent naar de nieuwe SSD over te zetten. Door het oude station veilig te bewaren, kun je wanneer dat nodig is altijd op deze informatie terugvallen.

Het vervangen van de harde schijf in een laptop door een SSD kan voor veel extra ruimte en snelheid zorgen. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid te werk gaat en de juiste stappen neemt om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op en gebruik de extra opslagruimte die beschikbaar is gekomen optimaal.

Verwijder de oude harde schijf of SSD veilig en correct

Wanneer je de laptop met een goede en snelle harde schijf wilt upgraden is een SSD schijf de beste keuze. Voordat je deze gaat installeren moet je de oude schijf veilig en correct verwijderen. Hieronder volgen enkele stappen die je hiervoor moet nemen:  

Schakel de laptop uit voordat je de oude harde schijf of SSD gaat verwijderen.

Wanneer je de harde schijf uit de laptop gaat verwijderen is er enige voorzichtigheid geboden. Vooral als je interne componenten gaat vervangen. Als eerste is het belangrijk dat de laptop volledig is uitgeschakeld en van alle stroombronnen is losgekoppeld. Dit betekent dat ook de batterij moet worden verwijderd wanneer deze niet via software kan worden uitgeschakeld.

Raadpleeg de handleiding van de laptop om te zien waar de harde schijf of SSD zich bevindt en hoe je deze veilig kunt verwijderen.

Elke laptop is anders en daarom kan het lastig zijn om erachter te komen waar de interne componenten zich bevinden. Het is daarom raadzaam om de handleiding van de laptop te raadplegen voordat je aan het apparaat gaat werken. In de handleiding kun je vinden waar de harde schijf of SSD zich bevindt en hoe deze veilig kan worden verwijderd.

Gebruik antistatische polsbanden om elektrostatische ontlading tijdens het verwijderen van de oude harde schijf of SSD te voorkomen.

Wanneer je aan de laptop werkt, is het belangrijk om elektrostatische ontlading te voorkomen. Bij elektrostatische ontlading kan er statische elektriciteit van je lichaam naar de interne componenten van de laptop worden overgedragen. Dit kan tot beschadiging van de componenten en zelfs uitval van je apparaat leiden. Het gebruik van antistatische polsbanden vermindert dit risico aanzienlijk.

Gebruik geschikt gereedschap om eventuele schroeven die de harde schijf of SSD op zijn plaats houden los te draaien.

Om de oude harde schijf of SSD veilig te kunnen verwijderen, moeten er mogelijk enkele schroeven die deze op zijn plaats houden in de laptop worden losgedraaid. Zorg ervoor dat je deze schroeven met het juiste gereedschap losdraait, zodat je geen beschadigingen aan andere onderdelen in uw apparaat aanricht.

Verwijder de oude harde schijf of SSD voorzichtig uit de laptop en berg deze op een veilige plaats op.

Nu je alle stappen hebt doorlopen om de oude harde schijf of SSD veilig en correct uit de laptop te verwijderen, kun je deze voorzichtig uit het apparaat halen. Zorg ervoor dat je tijdens dit proces geen andere onderdelen beschadigt. Berg vervolgens de oude harde schijf of SSD op een veilige plaats op totdat je klaar bent om hem weg te gooien of opnieuw te gebruiken.

Het vervangen van de harde schijf of SSD in uw laptop kan een eenvoudige manier zijn voor het verbeteren van de prestaties van het apparaat en meer opslagruimte toe te voegen.

Harde schijf laptop vervangen en bestanden op een externe harde schijf bewaren

Zet je gegevens met eenvoudige stappen over naar de nieuwe SSD

Als je de harde schijf van de laptop wilt vervangen door een snellere SSD, is het belangrijk dat voordat je begint al je persoonlijke gegevens veilig zijn gesteld. Het overzetten van alle bestanden en mappen kan een ontmoedigende taak lijken, maar met deze eenvoudige stappen kun je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt.

Stap voor stap je persoonlijke gegevens overzetten naar de nieuwe SSD

 1. Maak een back-up van al je persoonlijke bestanden en mappen op een externe harde schijf of in de cloud.
 2. Sluit de laptop af en verwijder de oude harde schijf.
 3. Plaats de nieuwe SSD in de laptop en start hem opnieuw op.
 4. Installeer het besturingssysteem opnieuw op de nieuwe SSD.
 5. Gebruik nu de back-up die je hebt gemaakt om alle persoonlijke gegevens naar hun oorspronkelijke locatie terug te zetten.

Ben jij toe aan een nieuwe harde schijf voor de laptop?

Harde schijf laptop vervangen en bestanden op een externe harde schijf bewaren

Door de oude harde schijf van de laptop te vervangen kun jij de prestaties van je laptop aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is de computer kan aanzienlijk sneller starten
 • Meer opslagruimte voor je bestanden
 • De prestaties van je laptop gemakkelijk verbeteren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

De persoonlijke gegevens veiligstellen voordat je begint met het vervangen van de harde schijf

Het is belangrijk dat al jouw belangrijke bestanden en mappen veilig zijn gesteld voordat je de harde schijf van de laptop gaat vervangen. Dit kun je doen door ze op een externe harde schijf of in cloudopslag zoals Google Drive of Dropbox op te slaan.

Zorg er ook voor dat alle softwareprogramma’s die je gebruikt, zoals Microsoft Office of Adobe Photoshop, zijn opgeslagen en veilig zijn gesteld voordat je de harde schijf gaat vervangen.

Met behulp van een externe harde schijf de data van de oude harde schijf naar de nieuwe SSD kopiëren

Als je jouw persoonlijke gegevens via een externe harde schijf naar de nieuwe SSD over wilt zetten, moet je eerst alle bestanden en mappen naar de externe harde schijf kopiëren. Dit kun je doen door jouw laptop simpelweg op de externe harde schijf aan te sluiten en alle bestanden te kopiëren.

Zodra alle bestanden zijn gekopieerd, verwijder dan de oude harde schijf uit jouw laptop en plaats de nieuwe SSD. Sluit vervolgens jouw laptop weer aan op de externe harde schijf en kopieer alle bestanden terug naar hun oorspronkelijke locatie.

Gebruik software om het overzetten van de gegevens makkelijker te maken

Er zijn verschillende softwareprogramma’s beschikbaar waarmee het proces van persoonlijke gegevens makkelijker kan worden gemaakt. Een voorbeeld van zo’n programma is EaseUS Todo Backup Free. Deze software kan daarnaast ook worden gebruikt om nadat je de nieuwe SSD hebt geïnstalleerd alle persoonlijke gegevens naar hun oorspronkelijke locatie terug te zetten.

Controleren of alle persoonlijke gegevens correct naar de nieuwe SSD zijn overgezet

Zodra je alle persoonlijke gegevens naar de nieuwe SSD hebt overgezet, is het belangrijk om te controleren of alles correct is overgezet. Dit kun je doen door de laptop simpelweg op te starten en te controleren of alle bestanden en mappen op hun oorspronkelijke locatie aanwezig zijn.

Test de gekloonde schijf om er zeker van te zijn dat alles werkt

Als je een harde schijf in een laptop wilt vervangen, is het belangrijk dat alles goed werkt voordat je de oude schijf verwijdert. Hieronder bespreken we hoe je de gekloonde schijf kunt testen zodat je er zeker van kunt zijn dat alles functioneert.

Sluit de nieuwe schijf met behulp van een kabel op het moederbord aan om de gegevens van de oude schijf naar de nieuwe schijf te kopiëren.

Voordat je de gekloonde schijf gaat testen, moet je deze correct op het moederbord van de laptop aansluiten. Dit doe je door een kabel te gebruiken waarmee de gegevens van de oude schijf naar de nieuwe schijf kunnen worden gekopieerd. Zorg ervoor dat beide schijven correct zijn aangesloten en dat alle benodigde stappen zijn uitgevoerd voordat je verder gaat.

Controleer of de nieuwe schijf correct is aangesloten door naar Schijfbeheer te gaan en te controleren of de nieuwe schijf wordt weergegeven.

Om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten, kun je controleren of de nieuwe harde schijf binnen Schijfbeheer wordt weergegeven. Als dit niet het geval is, kan er tijdens het aansluiten van de nieuwe harde schijf iets mis zijn gegaan. Controleer in dit geval alle stappen nogmaals en probeer het opnieuw.

Harde schijf laptop vervangen en bestanden op een externe harde schijf bewaren

Start de laptop opnieuw op en druk op de toets om het opstartmenu te openen. Selecteer de nieuwe schijf als opstartschijf om er zeker van te zijn dat alles werkt.

Nu je ervoor hebt gezorgd dat de nieuwe harde schijf correct is aangesloten, is het tijd om deze te testen. Start de laptop opnieuw op en druk op de F2 toets om het opstartmenu te openen. Hier kun je selecteren welke schijf als opstartschijf moet worden gebruikt. Selecteer de nieuwe schijf in dit geval om er zeker van te zijn dat alles werkt.

Test de gekloonde schijf door een dvd in het dvd-station te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze correct wordt gelezen. Dit is vooral belangrijk als de oude schijf problemen had met het lezen van dvd’s.

Om er zeker van te zijn dat alles goed werkt, kun je nog een laatste test uitvoeren door een dvd in het dvd-station van de laptop te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze correct wordt gelezen. Dit is vooral belangrijk als de oude harde schijf problemen met het lezen van dvd’s had. Als alles goed werkt, ben je klaar om verder te gaan en kun je veilig de oude harde schijf verwijderen.

Al met al is het testen van een gekloonde harde schijf niet moeilijk, maar wel belangrijk zodat alles goed werkt voordat je met andere stappen verder gaat zoals het verwijderen van de oude harde schijf. Door deze stappen te volgen, kun je er zeker van zijn dat alles goed werkt en dat je de laptop zonder problemen kunt gebruiken.

Partitioneer en installeer Windows op de normale wijze, optioneel klonen van Windows

Als je harde schijf niet meer werkt of als deze vol zit, kan het belangrijk zijn dat deze wordt vervangen. Vervangen van een harde schijf in de laptop kan lastig zijn, maar met de juiste stappen kun je dit zelf doen. Hieronder bespreken we hoe je Windows op de nieuwe harde schijf van de laptop kunt installeren.

Installeer Windows volgens de normale procedure op de nieuwe harde schijf

Bij het vervangen van een harde schijf in een laptop is de installatie van Windows op de nieuwe harde schijf de eerste stap. Dit kan met behulp van een USB-stick of DVD met daarop het besturingssysteem worden gedaan. Voordat je met het installatieproces begint is het belangrijk dat alle benodigde drivers zijn gedownload.

Tijdens het installatieproces moet je de juiste partitie waarop je Windows wilt installeren selecteren. Als er nog geen partitie is aangemaakt, kun je deze tijdens het installatieproces aanmaken. Maken van partities kan handig zijn om verschillende bestanden en programma’s te kunnen scheiden.

Wanneer je de harde schijf vervangt, moeten alle partities op de oude schijf worden opgeslagen

Wanneer je klaar bent om jouw oude harde schijf voor een nieuwe te verwisselen, moet je zeker zijn dat alle belangrijke bestanden en partities veilig zijn opgeslagen. Dit kun je doen door middel van externe opslagmedia, zoals een USB-stick of een externe harde schijf.

Partition saving software kan worden gebruikt om partities van de oude schijf naar de nieuwe schijf te kopiëren

Als je de bestanden niet allemaal handmatig naar de nieuwe harde schijf over wilt zetten, kun je gebruik partition saving software gebruiken. Hiermee kun je partities van jouw oude harde schijf naar de nieuwe schijf kopiëren. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat al jouw belangrijke bestanden veilig zijn opgeslagen.

Ben jij toe aan een nieuwe harde schijf voor de laptop?

Harde schijf laptop vervangen en bestanden op een externe harde schijf bewaren

Door de oude harde schijf van de laptop te vervangen kun jij de prestaties van je laptop aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is de computer kan aanzienlijk sneller starten
 • Meer opslagruimte voor je bestanden
 • De prestaties van je laptop gemakkelijk verbeteren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Het is optioneel om Windows te klonen van de oude schijf naar de nieuwe schijf

Klonen van de oude harde schijf naar de nieuwe harde schijf is een andere optie waarmee Windows en bestanden automatisch kunnen worden gekopieerd. Dit betekent dat alle software en bestanden naar de nieuwe harde schijf worden overgezet. Dit kan erg handig zijn wanneer je geen back-up van alle bestanden en programma’s wilt maken.

Als je Windows kloont, worden alle software en bestanden naar de nieuwe schijf overgezet

Wanneer je Windows gaat klonen, moet je genoeg ruimte voor alle programma’s en bestanden beschikbaar hebben. Het proces kan even duren. De tijd dat dit proces in beslag neemt, is afhankelijk van hoeveel gegevens er moeten worden overgezet.

Zorg ervoor dat je een back-up van belangrijke bestanden maakt voordat je met het partitioneren en installeren van Windows begint

Ongeacht welke methode je gebruikt om Windows op de nieuwe harde schijf te installeren, is het belangrijk om voordat je begint een back-up van alle belangrijke bestanden te maken. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het proces geen belangrijke gegevens verloren gaan.

Al met al kan het vervangen van een harde schijf in een laptop lastig zijn, maar met de juiste stappen kun je dit zelf doen.

Pc upgraden en windows opnieuw installeren

Hergebruik je oude harde schijf en let op de opslagcapaciteit van je nieuwe SSD

Oude HDD voor extra opslagruimte hergebruiken

Wanneer je jouw oude harde schijf door een nieuwe vervangt, betekent dit niet dat de oude hdd nutteloos is geworden. Je kunt deze namelijk nog steeds als externe harde schijf voor extra opslagruimte gebruiken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de oude harde schijf uit de laptop te halen en in een externe behuizing te plaatsen. Op deze manier kun je bestanden gemakkelijk van jouw laptop naar de externe harde schijf overzetten en vice versa.

De oude harde schijf veilig verwijderen

Voordat je de oude hdd door een nieuwe gaat vervangen, is het belangrijk dat alle gegevens veilig van de oude harde schijf zijn verwijderd. Hiervoor kan software die speciaal voor het veilig wissen van gegevens is ontworpen worden gebruikt. Zodra alle gegevens veilig zijn verwijderd, kun je met het installeren van de nieuwe hdd beginnen.

Kopiëren van bestanden naar de nieuwe harde schijf

Met behulp van software voor gegevensoverdracht kunnen bestanden van een oude harde schijf naar een nieuwe eenvoudig worden gekopieerd. Dit is vooral handig wanneer je veel belangrijke gegevens op de oude hdd hebt staan die je graag wilt behouden.

Let bij het kiezen van een nieuwe harde schijf op de opslagcapaciteit

Tijdens het kiezen van een nieuwe harde schijf moet je naar de persoonlijke behoeften en de opslagcapaciteit kijken. Als je veel grote bestanden wilt bewaren, zoals foto’s en video’s, dan heb je waarschijnlijk meer opslagruimte nodig dan wanneer je alleen maar documenten en spreadsheets wilt kunnen bewaren. Houd ook rekening met de snelheid en compatibiliteit van de nieuwe hdd voor de laptop.

Verbetering van prestaties door installatie van een nieuwe hdd

Installeren van een nieuwe hdd kan voor de prestaties van jouw laptop aanzienlijke verbeteringen opleveren. Een snellere en efficiëntere harde schijf betekent dat programma’s sneller kunnen worden geladen en dat het algemene gebruiksgemak toeneemt. Het vervangen van een oude, trage hdd door een nieuwe, snelle ssd kan zelfs in aanzienlijk kortere laadtijden en snellere verwerkingssnelheden resulteren.

Kortom, bij het vervangen van een oude harde schijf is het belangrijk dat alle gegevens veilig zijn gesteld voordat je de harde schijf gaat vervangen.

Alternatief voor klonen: schone installatie van Windows

Wanneer je de harde schijf van de laptop moet vervangen, is het verleidelijk om simpelweg een kopie van de oude harde schijf te maken (klonen) en deze naar de nieuwe over te zetten. Maar er is ook een ander alternatief: een schone installatie van Windows. Hieronder bespreken we waarom dit een goede optie kan zijn.

Opnieuw installeren voor optimale prestaties

Bij het klonen van een harde schijf worden alle bestanden en programma’s exact naar de nieuwe schijf gekopieerd. Dit betekent dat er ook onnodige bestanden en programma’s worden meegenomen, die mogelijk al op de oude harde schijf voor problemen zorgden. Bij een schone installatie wordt Windows daarentegen helemaal opnieuw geïnstalleerd, zonder alle extra ballast.

Door deze ‘schone lei’ zal je laptop weer optimaal kunnen presteren. Alle onnodige bestanden zijn verwijderd, waardoor er meer ruimte op de harde schijf vrijkomt en het systeem sneller werkt. Bovendien kun je zelf bepalen welke programma’s je na de herinstallatie wel of niet wilt installeren.

Upgrade van het systeem

Verschillende manieren om opnieuw te installeren

Bij het vervangen van de harde schijf in de laptop zijn er verschillende manieren waarop een schone installatie kan worden uitgevoerd:

 • Via een USB-stick met Windows-installatiebestanden: Via de website van Microsoft kun je een gratis tool met daarop de Windows-installatiebestanden downloaden. Vervolgens kun je de laptop vanaf deze USB-stick opstarten en de installatie starten.
 • Door de harde schijf van de laptop als slave op een desktop aan te sluiten: Als je over een desktopcomputer met voldoende aansluitingen beschikt, kun je de oude harde schijf tijdelijk als ‘slave’ (secundaire) schijf aansluiten. Vervolgens kun je een schone installatie vanaf de primaire schijf op de secundaire schijf (de oude harde schijf) uitvoeren.
 • Via herstelmedia: Sommige laptops worden met herstelmedia geleverd, waarmee je Windows opnieuw kunt installeren zonder dat je zelf een USB-stick hoeft te maken.

Conclusie

Bij het vervangen van de harde schijf in de laptop kan een schone Windows installatie een goed alternatief voor het klonen van de harde schijf zijn. Het zorgt voor optimale prestaties doordat onnodige bestanden en programma’s worden verwijderd en levert meer controle over welke programma’s er na de herinstallatie worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende manieren om dit uit te voeren, zoals via een USB-stick of door de oude harde schijf tijdelijk als ‘slave’ op een desktopcomputer aan te sluiten.

Conclusie: Succesvolle vervanging van je laptop harde schijf door een SSD

Gefeliciteerd met de nieuwe SSD harde schijf voor je laptop! Door de oude harde schijf door een SSD te vervangen, heb je nu toegang tot een snellere en efficiëntere opslagcapaciteit. Dit betekent dat de programma’s sneller zullen starten, bestanden sneller worden geopend en de computer in het algemeen veel sneller reageert. Om het vervangingsproces soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat de juiste stappen worden gevolgd. 

Voordat je de nieuwe SSD of harde schijf gaat vervangen moeten de bestanden van de oude harde schijf worden gekopieerd. Kopiëren van bestanden kan zowel met kloonsoftware als het gebruik van een back-up. Met behulp van kloonsoftware kunnen zowel het besturingssysteem als de bestanden automatisch worden gekopieerd terwijl je alle bestanden bij een back-up zelf handmatig over moet zetten. Door kloonsoftware te gebruiken hoef je geen verdere stappen te ondernemen nadat je de harde schijf hebt vervangen. 

Wanneer je de nieuwe SSD hebt ontvangen, moet je deze op de juiste manier installeren en initialiseren. Dit kan betekenen dat je de schijf moet formatteren voordat deze in gebruik kan worden genomen. Zorg er ook voor dat je de oude harde schijf of SSD veilig verwijdert om zo problemen te kunnen voorkomen. Overzetten van gegevens kan enige tijd in beslag nemen. De tijd die dit in beslag neemt, is afhankelijk van de hoeveelheid bestanden en de grootte van de harde schijf. Maar wanneer dit proces is voltooid, kun je van een veel snellere en efficiëntere laptop genieten die klaar is voor alle taken die op jouw pad komen. Vergeet niet om met enige regelmaat een back-up van belangrijke bestanden te maken en om de prestaties van de laptop te optimaliseren.

Ben jij toe aan een nieuwe harde schijf voor de laptop?

Harde schijf laptop vervangen en bestanden op een externe harde schijf bewaren

Door de oude harde schijf van de laptop te vervangen kun jij de prestaties van je laptop aanzienlijk verbeteren.

 • Dat is de computer kan aanzienlijk sneller starten
 • Meer opslagruimte voor je bestanden
 • De prestaties van je laptop gemakkelijk verbeteren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg