HDD vervangen door SSD: Zo doe je dat!

Wist je dat het vervangen van je traditionele harde schijf (HDD) door een solid-state drive (SSD) de prestaties van de computer aanzienlijk kan verbeteren? Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een SSD in plaats van een oude schijf (HDD) de laadtijd van programma’s en bestanden tot wel 10 keer kan verkorten. Dat is indrukwekkend, toch?

Maar waarom zou je eigenlijk overwegen om je oude schijf (HDD) door een SSD (hard disk) te vervangen? En waarom niet gewoon de hdd (hard drive)? Ten eerste is een SSD veel sneller en betrouwbaarder dan een HDD (oude schijf) omdat het geen bewegende delen heeft. 

In vergelijking met de HDD is een SSD een betere keuze als het om de snelheid en betrouwbaarheid van de harde schijf gaat. Dit betekent dat een oudere harde schijf door de bewegende onderdelen gevoeliger is voor fysieke schade en het verlies van gegevens. Bovendien zijn oudere schijven, zoals USB en IDE, in vergelijking met SSD’s minder energiezuinig, wat betekent dat ze meer stroom verbruiken en sneller moeten worden vervangen.

Het verschil tussen een HDD (harde schijf) en een SSD (solid-state drive) zit hem in de technologie die wordt gebruikt om gegevens op te slaan. Een HDD, ook wel bekend als een oude schijf of hard disk, gebruikt draaiende magnetische schijven. Daarentegen gebruikt een SSD flashgeheugen om gegevens op te slaan. In vergelijking met een hard drive zijn SSD’s sneller en betrouwbaarder. In vergelijking met de HDD (hard disk) kunnen bestanden met een SSD veel sneller worden geladen.

Benieuwd naar meer redenen om van een oude schijf naar een snellere SSD over te stappen? Lees dan rustig verder!

Benodigdheden voor het vervangen van HDD door SSD

Voordat je je oude schijf (hard disk) door een SSD (hard drive) gaat vervangen, zijn er enkele belangrijke gereedschappen die je nodig hebt. Hieronder staat een lijst met de benodigdheden:

 • Een kleine kruiskopschroevendraaier is nodig om de behuizing van je laptop of computer te openen en de harde schijf los te maken. Deze schroevendraaier wordt gebruikt om de computerkast of de laptop te openen en de harde schijf uit de computer of laptop te halen.
 • Een antistatische polsband: Dit voorkomt statische elektriciteit en beschermt je oude schijf (hard disk) tegen eventuele schade. Dit is vooral belangrijk wanneer je met een IDE-aansluiting werkt.
 • Een SATA-naar-USB-kabel: Hiermee kun je jouw oude hard disk (HDD) op een andere computer aansluiten, zodat je belangrijke bestanden over kunt zetten.
 • Een externe harde schijfbehuizing: Als je jouw oude HDD als externe opslag wilt blijven gebruiken, heb je een behuizing nodig waarin je de oude harde schijf kunt plaatsen. Deze behuizing kan worden gebruikt om jouw HDD te beschermen en gemakkelijk te vervoeren. Wanneer jij jouw oude harde schijf (HDD) als externe harde schijf wilt gebruiken is een externe harde schijfbehuizing de ideale oplossing. Met deze behuizing kun je jouw oude HDD eenvoudig op de USB-poort van jouw of een andere computer aansluiten. 

Wil jij razendsnel met bestanden kunnen werken?

HDD vervangen door SSD

Door je oude harde schijf door een SSD te vervangen kun je razendsnel met je bestanden werken.

 • Dat is: niet hoeven te wachten totdat je bestanden zijn geopend
 • Super snel je bestanden kunnen bewaren en kunnen openen
 • De computer razendsnel op kunnen starten

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Belangrijke zaken om in gedachten te houden

Voordat je met de upgrade van je hard disk begint, is het belangrijk dat je enkele zaken in gedachten houdt. Wanneer je geen technische kennis hebt kan het upgraden van een hard disk een uitdagende taak zijn. Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschap en onderdelen hebt voordat je aan de slag gaat. Het is ook belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en eventuele risico’s te minimaliseren. Met deze tips en richtlijnen kun je je harde schijf succesvol vervangen door een SSD

HDD vervangen door SSD en nieuwe SSD installeren
 1. Maak altijd een back-up van al jouw belangrijke bestanden voordat je begint, vooral als je met een oude schijf werkt. Het is belangrijk dat je een back-up van je bestanden maakt, zodat ze niet verloren gaan wanneer er onverhoopt iets met je harde schijf misgaat. Zorg er ook voor dat je de master kopie van je bestanden op een veilige locatie bewaart. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat er tijdens het vervangen van de harde schijf iets misgaat, is het beter om veilig te zijn dan spijt te hebben. Bij het vervangen van de harde schijf in een computer, moeten de juiste stappen worden gevolgd zodat alles soepel verloopt. Het is belangrijk dat je een goede IDE-master aansluiting gebruikt en dat alle kabels goed zijn aangesloten.
 2. Controleer of jouw laptop compatibel is met een SSD. Niet alle oudere laptops ondersteunen SSD’s, dus controleer dit voordat je in een nieuwe harde schijf investeert. Het is belangrijk om te weten of je laptop een IDE-aansluiting heeft, aangezien de meeste SSD’s SATA-aansluitingen gebruiken. Controleer of je laptop als master is ingesteld, omdat sommige oudere laptops IDE-schijven alleen ondersteunen wanneer ze als master zijn geconfigureerd.
 3. Zorg ervoor dat je de juiste SSD voor jouw laptop koopt. Controleer de specificaties van jouw laptop om erachter te komen welk type SSD je nodig hebt (bijvoorbeeld SATA of NVMe) en welke capaciteit het beste bij jouw behoeften past. Als je een oude schijf hebt, kan het tijd zijn om deze door een nieuwe hard drive te vervangen.

Lijst met benodigdheden om een nieuwe SSD succesvol te kunnen installeren

Om een nieuwe SSD hard drive succesvol te installeren, heb je de volgende benodigdheden nodig: een oude schijf en de juiste gereedschappen.

 1. Een geschikte SSD: Kies een SSD met voldoende opslagcapaciteit en de juiste aansluiting (SATA of NVMe) voor jouw laptop. Het is belangrijk om naar de capaciteit en aansluiting van de SSD die je wilt kopen te kijken.
 2. Een schroevendraaier: Gebruik een kleine kruiskopschroevendraaier om toegang tot de harde schijf in de behuizing van je laptop te krijgen.
 3. Een antistatische polsband voorkomt schade aan jouw hardware door statische elektriciteit tijdens het installatieproces. Met deze polsband worden de risico’s geminimaliseerd.

Stap 1: Oude harde schijf verwijderen

Een oude HDD vervangen door een SSD is een geweldige manier om de prestaties van je laptop of computer te verbeteren. Met een SSD worden de prestaties van je laptop / computer aanzienlijk verbeterd. Maar voordat je van de voordelen van een snellere opslag kunt genieten, moet je eerst de oude harde schijf veilig en correct uit je laptop of computer halen. Verwijderen van de oude harde schijf kan een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen en gereedschappen kun je het proces probleemloos laten verlopen. Volg deze eenvoudige instructies zodat je harde schijf veilig wordt verwijderd en klaar is om vervangen te worden In de onderstaande stap-voor-stap handleiding leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Hoe kun je de oude harde schijf veilig en correct uit je laptop halen?

Het verwijderen van de oude harde schijf kan intimiderend lijken, maar met het juiste stappenplan is het eigenlijk vrij eenvoudig. Door de oude harde schijf te vervangen, kunnen persoonlijke gegevens veilig worden verwijderd en kan er ruimte voor een nieuwe harde schijf worden gemaakt. Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat en de juiste gereedschappen gebruikt om schade aan de computer te voorkomen. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Schakel je laptop uit en haal de stekker uit het stopcontact zodat alle gegevens worden opgeslagen.
 2. Zoek naar het compartiment waarin de oude harde schijf zich bevindt. Dit kan afhankelijk van het merk en model van je laptop variëren, maar meestal bevindt het compartiment zich aan de onderkant van de laptop. In sommige gevallen kan het compartiment zich echter ook aan de zijkant of achterkant bevinden. Zorg er dus voor dat je de juiste instructies volgt om toegang tot het compartiment waarin de oude HDD is gemonteerd te krijgen.
 3. Verwijder eventuele bevestigingsschroeven waarmee het compartiment gesloten is.
 4. Open het compartiment voorzichtig om toegang tot de oude harde schijf te krijgen. Zorg ervoor dat je bij het openen van het compartiment voorzichtig bent, zodat de harde schijf niet beschadigd wordt.
 5. Zoek naar de SATA-kabels die op de oude harde schijf zijn aangesloten en koppel deze los door voorzichtig aan beide zijden te trekken.
 6. Als er nog andere kabels of connectoren zijn die met de oude harde schijf verbonden zijn, koppel deze ook los.
 7. Verwijder de oude harde schijf voorzichtig uit het compartiment.

Waar moet je bij het verwijderen van de oude harde schijf op letten?

Bij het verwijderen van de oude harde schijf zijn er een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Zorg ervoor dat de juiste gereedschappen worden gebruikt en dat de harde schijf veilig wordt losgekoppeld. Verwijder de schroeven voorzichtig om schade te voorkomen en zorg ervoor dat alle verbindingen correct worden losgemaakt. Volg de onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat de oude harde schijf op de juiste manier wordt verwijderd:

 • Zorg ervoor dat je laptop is uitgeschakeld en van het stopcontact is losgekoppeld voordat je de oude harde schijf verwijderd. Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat, zodat je de harde schijf niet beschadigd. Volg de juiste stappen om de harde schijf veilig te verwijderen en te vervangen. Dit voorkomt elektrische schokken en beschadiging van de interne componenten. Door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, kunnen ongelukken en schade worden voorkomen.
 • Wees voorzichtig bij het openen van het compartiment waarin de oude harde schijf zich bevindt om schade te voorkomen. Zorg ervoor dat de juiste stappen bij het verwijderen van de oude harde schijf en het plaatsen van de nieuwe worden gevolgd. Gebruik indien nodig een kleine schroevendraaier of andere geschikte gereedschappen om eventuele bevestigingsschroeven te verwijderen. Zorg ervoor dat de schroevendraaier goed bij de schroeven past.
 • Let goed op hoe de kabels op de oude harde schijf worden aangesloten voordat je ze loskoppelt. Dit zal later helpen bij het aansluiten van de nieuwe SSD, doordat de juiste verbindingen worden gemaakt.

Stap 2: Nieuwe SSD in de laptop installeren

Nu je de juiste SSD hebt gekozen, is het tijd om deze in je laptop te installeren. Het installeren van een SSD in je laptop kan met behulp van enkele eenvoudige stappen eenvoudig worden gedaan. Maar hoe doe je dat precies? In de onderstaande stapsgewijze handleiding leggen we uit hoe je succesvol een nieuwe SSD installeert en waar je tijdens het proces op moet letten.

HDD vervangen door SSD met behulp van gereedschap

Hoe installeer je een nieuwe SSD succesvol in je laptop?

Het installeren van een nieuwe SSD kan even spannend zijn, vooral als je dit voor de eerste keer doet. Maar maak je geen zorgen, we begeleiden je stap voor stap door het proces. Volg gewoon deze eenvoudige stappen en binnen no time heb jij een snellere en efficiëntere laptop!

 1. Maak een back-up: Voordat je de HDD gaat vervangen door een SSD, is het belangrijk dat je een back-up van al jouw belangrijke bestanden maakt. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het installatieproces geen gegevens verloren gaan.
 2. Schakel de laptop uit: Zorg ervoor dat jouw laptop voordat je met de installatie begint volledig is uitgeschakeld. Dit voorkomt mogelijke schade aan zowel de oude HDD als de nieuwe SSD.
 3. Open de behuizing: Afhankelijk van het merk en model van jouw laptop, kan dit proces variëren. Over het algemeen moet je echter toegang tot de interne componenten krijgen door schroeven aan de onderkant los te draaien of panelen te verwijderen.
 4. Zoek naar de HDD: De harde schijf (HDD) bevindt zich meestal in een specifieke sleuf of houder. Zoek naar de HDD en maak deze voorzichtig los van de laptop.
 5. Plaats de nieuwe SSD: Neem de nieuwe SSD en plaats deze op dezelfde plek waar je zojuist de HDD hebt verwijderd. Zorg ervoor dat deze stevig vastzit, maar forceer niets.
 6. Sluit kabels aan: In sommige gevallen moet je mogelijk een kabel op de nieuwe SSD aansluiten zodat deze correct functioneert. Controleer de handleiding van jouw laptop of raadpleeg online bronnen voor specifieke instructies.
 7. Sluit de behuizing: Nadat je alles correct hebt aangesloten, kun je de behuizing sluiten door de panelen terug te plaatsen en de schroeven vast te draaien.
 8. Zet je computer aan: Nu komt het spannende moment! Zet jouw laptop aan en controleer of alles met de nieuwe SSD naar behoren werkt. Als alles goed gaat, zou je nu van snellere laadtijden en betere prestaties moeten kunnen genieten!

Wil jij razendsnel met bestanden kunnen werken?

HDD vervangen door SSD

Door je oude harde schijf door een SSD te vervangen kun je razendsnel met je bestanden werken.

 • Dat is: niet hoeven te wachten totdat je bestanden zijn geopend
 • Super snel je bestanden kunnen bewaren en kunnen openen
 • De computer razendsnel op kunnen starten

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Stap 3: Gegevens naar de nieuwe SSD overzetten

Het overzetten van al jouw gegevens naar een nieuwe SSD kan een beetje ontmoedigend lijken, maar met de juiste stappen en tools is het eigenlijk vrij eenvoudig. Hieronder staan enkele manieren waarop je al je bestanden gemakkelijk naar de nieuwe SSD kunt kopiëren:

 • Handmatig kopiëren: Wanneer je slechts een paar bestanden over wilt zetten, kun je ze eenvoudig handmatig vanaf je oude harde schijf kopiëren op de nieuwe SSD plakken. Dit werkt goed voor documenten, afbeeldingen en andere individuele bestanden.
 • Klonen van schijven: Een andere optie is om een ​​kloon programma te gebruiken waarmee je een exacte kopie van je oude harde schijf op de nieuwe SSD kunt maken. Er zijn verschillende gratis en betaalde programma’s beschikbaar die deze taak aankunnen. Met behulp van zo’n programma kun je het hele besturingssysteem, inclusief alle programma’s, instellingen en de SSD, moeiteloos kopiëren.
 • Cloudopslag: Wanneer je veel gegevens hebt die niet allemaal op de nieuwe SSD passen, kun je bepaalde bestanden in de cloud bewaren. Services zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive bieden online opslagruimte waarin je belangrijke bestanden kunt bewaren en later naar de nieuwe schijf kunt downloaden.

Stappenplan voor het migreren van data naar de nieuwe schijf

Het migreren van je gegevens naar een nieuwe SSD vereist een gestructureerde aanpak. Volg de onderstaande stappen zodat alles soepel verloopt:

 1. Maak een back-up: Voordat je met het overzetten van gegevens begint, is het altijd verstandig om een ​​back-up van al je belangrijke bestanden te maken. Dit zorgt ervoor dat zelfs als er tijdens het migratieproces iets misgaat je gegevens veilig zijn.
 2. Controleer de capaciteit: Zorg ervoor dat de capaciteit van de nieuwe SSD groot genoeg is om al je bestanden te bevatten. Als dit niet het geval is, moet je mogelijk bepaalde bestanden verwijderen of cloudopslag gebruiken zoals eerder besproken.
 3. Kies een methode: Bepaal welke methode voor jou het meest geschikt is: handmatig kopiëren, klonen van schijven of cloudopslag.

Stap 4: Vanaf de nieuwe SSD opstarten

Dus je hebt zojuist je oude HDD vervangen door een SSD en nu is het tijd om je computer vanaf de nieuwe schijf op te starten. Gelukkig is dit een vrij eenvoudig proces en wij zullen je stap voor stap begeleiden bij het wijzigen van het opstartapparaat naar de nieuwe SSD.

HDD vervangen door SSD en schoone Windows installeren
 1. Start jouw computer opnieuw op en open het BIOS-menu. Het BIOS-menu kan meestal worden geopend door tijdens het opstarten van de computer / laptop herhaaldelijk op een specifieke toets, zoals F2, F10 of Del te drukken. Raadpleeg de handleiding van jouw computer indien nodig voor specifieke instructies.
 2. Wanneer je het BIOS-menu hebt geopend, navigeer je naar het tabblad ‘Boot’ (Opstarten) of een vergelijkbaar tabblad, afhankelijk van jouw BIOS-versie. Hier kun je de instellingen voor de opstartvolgorde aanpassen, bijvoorbeeld om de ssd als eerste opstartapparaat te selecteren.
 3. In dit menu zie je een lijst met apparaten waarvan jouw computer zoals de SSD op kan starten. Zoek naar de optie die met jouw nieuwe SSD overeenkomt. Dit kan bijvoorbeeld als “SSD” of “Solid State Drive” worden weergegeven. Gebruik eventueel de pijltjestoetsen om door de lijst te bladeren.
 4. Selecteer de nieuwe SSD als eerste boot-apparaat door erop te klikken en deze in de lijst met apparaten naar boven te verplaatsen. Hierdoor wordt aangegeven dat jouw computer eerst moet proberen om vanaf de SSD op te starten voordat het andere apparaten probeert.
 5. Zodra je de nieuwe SSD als eerste boot-apparaat hebt ingesteld, sla je de wijzigingen op en verlaat je het BIOS-menu. Meestal kun je het BIOS-menu afsluiten door op een toets zoals F10 te drukken, zodat de wijzigingen worden opgeslagen en af te sluiten.

Waar moet je bij het instellen van het opstartapparaat rekening mee houden?

Bij het instellen van het opstartapparaat zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden zodat alles soepel verloopt:

 • Controleer of de nieuwe SSD in jouw computer correct is geïnstalleerd. Vooral bij het installeren van een nieuwe SSD is het belangrijk dat alle kabels stevig zijn aangesloten en dat er geen losse verbindingen zijn.
 • Als jouw computer meerdere schijven, zoals een extra HDD of een externe harde schijf heeft, zorg er dan voor dat je de juiste schijf als eerste boot-apparaat selecteert. Het kan verwarrend zijn wanneer er meerdere opties beschikbaar zijn, dus let goed op welke schijf je kiest.

Alternatief: Schone installatie van Windows op de nieuwe SSD

Een schone installatie van Windows op een computer met een de SSD houdt in dat je het besturingssysteem volledig opnieuw installeert. Dit betekent dat alle gegevens en programma’s die momenteel op je computer staan, worden gewist en door een verse versie van Windows worden vervangen. Je zou voor een schone installatie kunnen kiezen wanneer je problemen zoals traagheid, foutmeldingen of andere storingen met je huidige besturingssysteem ondervindt. Het kan ook nuttig zijn als je naar een nieuwe harde schijf overstapt. Bijvoorbeeld wanneer je de HDD gaat vervangen door een SSD.

Stapsgewijs proces voor een schone installatie van Windows op de nieuwe SSD

Een schone installatie van Windows op een nieuwe SSD installeren kan even wat tijd kosten, maar het resultaat is vaak de moeite waard. Hieronder staat een stapsgewijs proces die je hiervoor kunt volgen:

 1. Maak eerst een back-up van al je belangrijke bestanden en documenten. Aangezien alles tijdens de installatie zal worden gewist, wil je ervoor zorgen dat er geen gegevens verloren gaan.
 2. Zorg ervoor dat je over de juiste software beschikt om Windows opnieuw te kunnen installeren. Dit kan bijvoorbeeld via een USB-stick of DVD-ROM.
 3. Sluit de nieuwe SSD volgens de instructies van de fabrikant op je desktopcomputer of laptop aan.
 4. Start de computer opnieuw op en druk tijdens het opstartproces op de juiste toets (meestal F2, F8 of Del) om het BIOS-menu te openen. Hier kun je de opstartvolgorde wijzigen, zodat de computer vanaf de USB-stick of DVD-ROM opstart.
 5. Volg de instructies op het scherm om Windows opnieuw te installeren. Je kunt ervoor kiezen om alle partities en gegevens tijdens dit proces te verwijderen.
 6. Nadat Windows is geïnstalleerd, moet je alle benodigde stuurprogramma’s en updates downloaden en installeren. Dit zorgt ervoor dat alle hardware correct wordt herkend en functioneert.
 7. Ten slotte kun je al je persoonlijke bestanden vanaf de back-up die je in stap 1 hebt gemaakt terugzetten.

Conclusie en voordelen van het vervangen van HDD door SSD

Gefeliciteerd! Je hebt nu alle stappen doorlopen om je oude harde schijf te vervangen door een SSD. Het is belangrijk om te benadrukken dat het vervangen van je HDD door een SSD veel voordelen met zich meebrengt. Allereerst zal je laptop veel sneller opstarten en programma’s zullen veel sneller laden. Daarnaast zullen de algehele prestatie van je laptop aanzienlijk verbeteren, waardoor multitasken soepeler verloopt. Bovendien is een SSD in vergelijking met een traditionele harde schijf stiller, energiezuiniger en duurzamer.

Nu je de voordelen kent, waar wacht je nog op? Vervang jouw oude harde schijf door een SSD en ervaar de verbeteringen in snelheid en prestaties zelf. Vergeet niet om altijd vooraf te controleren of jouw laptop compatibel is met een SSD en zorg ervoor dat je de benodigde gereedschappen hebt voordat je begint. Veel succes!

HDD vervangen door SSD

Veel gestelde vragen

Kan ik iedere HDD door een SSD vervangen?

Ja, in principe kun je iedere HDD vervangen door een SSD, zolang deze bij de fysieke afmetingen en aansluiting van jouw laptop past.

Moet ik mijn besturingssysteem opnieuw installeren nadat ik mijn HDD door een SSD heb vervangen?

Het is mogelijk om het bestaande besturingssysteem met behulp van kloon software naar de nieuwe SSD over te zetten. Hierdoor hoef je geen nieuw besturingssysteem te installeren.

Hoeveel opslagruimte heb ik voor een SSD nodig?

Dit hangt van jouw persoonlijke behoeften en het gebruik van de laptop / computer af. Overweeg hoeveel ruimte je momenteel op je HDD gebruikt en kies een SSD met voldoende capaciteit om aan jouw opslagbehoeften te voldoen.

Kan ik mijn oude HDD gebruiken nadat ik deze door een SSD heb vervangen?

Ja, je kunt jouw oude HDD nog steeds als externe harde schijf gebruiken door deze in een externe behuizing te plaatsen.

Is het mogelijk om zelf een HDD naar SSD upgrade uit te voeren als ik geen technische achtergrond heb?

Ja, het vervangen van een HDD door een SSD is over het algemeen vrij eenvoudig en kan zonder technische achtergrond worden gedaan. Zorg er echter wel voor dat je de juiste stappen volgt en tijdens het proces voorzichtig bent.

Wil jij razendsnel met bestanden kunnen werken?

HDD vervangen door SSD

Door je oude harde schijf door een SSD te vervangen kun je razendsnel met je bestanden werken.

 • Dat is: niet hoeven te wachten totdat je bestanden zijn geopend
 • Super snel je bestanden kunnen bewaren en kunnen openen
 • De computer razendsnel op kunnen starten

Dit is nog maar een topje van de ijsberg