Hoe werkt de Apple Pencil? Tips, trucs en gebruikservaring

Met de Apple Pencil kun je op je iPad gemakkelijk notities, schetsen en krabbels maken. Het is speciaal voor iPads ontworpen en werkt naadloos met de nieuwste versie van iPadOS samen. Met een simpele tik op de zijkant van de pen kun je tussen verschillende functies schakelen. De Apple Pencil biedt een nauwkeurige schrijf- en tekenervaring op het scherm en is een must-have als je de iPad voor creatieve doeleinden wilt gebruiken.

De Apple Pencil is ideaal voor kunstenaars, professionals en iedereen die creatief bezig wilt zijn. Met variabele lijndiktes en een draadloze Bluetooth verbinding, maakt deze styluspen het gemakkelijk om ideeën op te schrijven. De pen heeft een lange batterijduur en kan eenvoudig via usb worden opgeladen. 

Met de iPad koppelen

Door op de knop van de stylus te tikken kan de Apple Pencil eenvoudig aan de iPad worden gekoppeld. De Apple Pencil kan worden opgeladen door deze op de Lightning-poort van de iPad aan te sluiten. Hierdoor kun je de pen zelfs wanneer je onderweg bent opladen. 

Hoe werkt de Apple Pencil en hoe kun je hem aan de iPad koppelen

De Apple Pencil kan ongeacht de generatie zonder ingewikkelde installatie of extra software worden gebruikt. Nadat je de pen met een compatibele iPad hebt gekoppeld kun je hem direct gebruiken, waardoor je snel kunt gaan schetsen, notities kunt maken of aan andere creatieve taken kunt werken.

Wil jij nauwkeurig op het scherm van je iPadkunnen werken?

Wat is de Apple Pencil

Met de Apple Pencil kun jij je iPad nauwkeurig bedienen, schetsen en aantekeningen maken.

 • Dat is op het scherm van je iPad documenten kunnen ondertekenen
 • In detail kunnen tekenen en schetsen
 • Gemakkelijk aantekeningen kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Bluetooth-instellingen

Om de Apple Pencil handmatig te koppelen of los te koppelen en alles soepel te laten verlopen moet je de Bluetooth instellingen op je iPad gebruiken. Dit is vooral belangrijk voor de tweede generatie Apple Pencil, die speciale functies heeft. Je kunt instellen dat de stylus automatisch wordt ingeschakeld als je de iPad aanzet.

Met iOS 12 of hoger en iPadOS kunnen alle iPads naadloos met een gekoppelde Apple Pencil werken. Dit betekent dat je flexibel bent in hoe jij je apparaat configureert en bedient, wat ​​bij het gebruik van deze accessoire aan een probleemloze ervaring bijdraagt.

Voorbeeld:

 • Om toegang tot de Bluetooth-instellingen te krijgen moet je op je iPad naar ‘Instellingen’ > ‘Bluetooth’ navigeren. Hier zie je een lijst met beschikbare apparaten die via bluetooth kunnen worden verbonden. Om de verbinding met de Apple Pencil te maken moet je hem uit deze lijst selecteren 
 • Voor meer gemak kun je de Apple Pencil automatisch laten verbinden wanneer je de iPad inschakelt.

Probleemoplossing

Wanneer je bij het verbinden van je Apple Pencil problemen ondervindt, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen om eventuele problemen aan te pakken. Van tips over het resetten van de verbinding tot advies over drukgevoeligheid en latentie problemen; er zijn diverse manieren waarop potentiële uitdagingen kunnen worden aangepakt.

Indien nodig kun je overwegen om de Apple Pencil als laatste redmiddel als andere methodes niet succesvol blijken terug naar de fabrieksinstellingen terugzetten. Door dergelijke opties beschikbaar te hebben, helpt dit hen bij het minimaliseren van eventuele hinder tijdens dagelijks gebruik.

Gebruikservaring

Schrijven en tekenen

De Apple Pencil is perfect om op de iPad te schrijven en te tekenen. Het biedt een nauwkeurige weergave van handgeschreven tekst en tekeningen, waardoor je moeiteloos natuurlijk uitziende notities en schetsen kunt maken. Met verschillende penselen en kleuren kan de creatieve expressie worden versterkt. Daarnaast voorkomt de Apple Pencil dankzij palm rejection ongewenste aanrakingen tijdens intensief schrijven of tekenen.

Voorbeeld:

 • Door de Apple Pencil te gebruiken kun je met verschillende penseelstijlen en kleurenpaletten gedetailleerde illustraties maken.
 • Door de palm rejection-functie kun jij zonder dat jij je zorgen over onbedoelde markeringen hoeft te maken je handpalm tijdens het maken van aantekeningen rustig op het scherm laten rusten.

Notities maken

Het is duidelijk dat de Apple Pencil een waardevol hulpmiddel is om efficiënt digitale notities op de iPad te maken. Naast het feit dat je snel aantekeningen kunt maken, biedt deze slimme stylus geavanceerde opties zoals de mogelijkheid om handgeschreven tekst naar getypte tekst te converteren. Hierdoor kun je niet alleen tijd besparen, maar kun je ook foutloze notities maken.

Voorbeeld:

 • Wanneer je tijdens een vergadering of college aantekening maakt, kun je belangrijke punten eenvoudig markeren en deze handgeschreven notities vervolgens voor betere leesbaarheid naar getypte tekst converteren.
 • Dankzij de compatibiliteit met diverse apps kunnen gemaakte notities voor verdere bewerking of deling direct in andere toepassingen worden geïmporteerd.

Vormen perfectioneren

Naast schrijf- en teken gemak biedt de Apple Pencil tools die helpen om geometrische vormpjes en lijnen te perfectioneren. Deze slimme stylus heeft voor handgetekende vormpjes zelfs automatische correctiemogelijkheden, waardoor zelfs beginnende kunstenaars zonder frustratie over perfectie professioneel ogende illustraties kunnen produceren.

Hoe werkt de Apple Pencil en hoe kun je vormen perfectioneren

Voorbeeld:

 • Bijvoorbeeld: iemand die voor presentatiedoeleinden diagrammen moet ontwerpen kan via specifieke apps die compatibel zijn met Apple Pencil van functies om rechte lijnen te kunnen trekken of perfecte cirkels te kunnen creëren profiteren.
 • De automatische correctiefunctie helpt bijvoorbeeld architectuur studenten om technische concepttekeningen zonder dat zij zich zorgen over precisieproblemen hoeven te maken snel digitaal vast te leggen.

Dubbel tikfunctie

De de dubbel tik functie is voor mail en notities ongetwijfeld een van de meest gewaardeerde functies. Met deze functie kun je door middel van slechts één tikje op de zijde van de Apple Pencil binnen apps snel tussen gereedschappen wisselen . Bovendien kan deze functionaliteit volgens individuele behoeften worden gepersonaliseerd, waardoor snelle toegang tot specifieke functies wordt geboden.

Voorbeelden:

 • Een grafisch ontwerper kan moeiteloos overschakelen tussen potlood-, gum-en airbrush gereedschap tijdens digitale beeldbewerking.
 • Voor student geneeskunde zou dit nuttig zijn als ze pijlen nodig hebben, medische termijn wil markeren en of willen selecteer specifiek lichaamsdelen binnen anatomische afbeeldingen .

De Apple Pencil opladen

De Apple Pencil kan worden opgeladen door deze op de Lightning-poort van een iPad aan te sluiten. Daarnaast kun je de Apple Pencil via de magnetische aansluiting koppelen, waardoor er een stevige bevestiging zonder losse onderdelen ontstaat. Dit betekent dat je de Apple Pencil zelfs als je ermee werkt via de Lightning-poort op kunt laden.

Wanneer je graag ononderbroken willen werken, biedt deze aansluitmethode extra gemak en flexibiliteit. Stel je voor dat je druk bezig bent met schetsen of het maken van notities en plotseling beseft dat de batterij bijna leeg is. Met de mogelijkheid om hem op te laden, terwijl je hem gebruikt, hoef je geen pauze in te lassen en kun je gewoon doorgaan met waar je mee bezig was.

Batterijstatus

Een handige functie van de Apple Pencil is dat je de status van de accu eenvoudig op je iPad kunt controleren. Hierdoor weet je altijd hoe vol de accu nog is, zodat je weet wanneer hij moet worden opgeladen. Bovendien ontvang je een waarschuwing wanneer de batterijspanning laag is, zodat je terwijl je midden in een project zit niet voor verrassingen komt te staan.

Met dit soort real-time informatie kun jij je werkzaamheden effectief plannen en ervoor zorgen dat je accu vol genoeg is om aan je behoeften te kunnen voldoen. Hierdoor kun je als het om het opladen van je Apple Pencil gaat proactief actie ondernemen, wat in een soepelere workflow resulteert.

Tips voor het opladen

Om de Apple Pencil optimaal op te laden moet je de meegeleverde adapter of een iPad gebruiken. Hiermee kan de Apple Pencil efficiënt worden opgeladen waardoor je hem weer snel kunt gebruiken. Door hem via de Lightning-poort van de iPad op te laden wordt de accu sneller opgeladen, wat handig is als er weinig tijd tussen creatieve sessies beschikbaar is. 

Met behulp van deze tips kun je ervoor zorgen dat de accu voor al je schets- en notitiewerk altijd voldoende is opgeladen. Het is belangrijk om deze tips toe te passen, zodat je hem altijd kunt gaan gebruiken.

De compatibiliteit controleren

Geschikte iPads

Als je wilt weten welke iPad-modellen compatibel zijn met de Apple Pencil, kun je een snelle controle uitvoeren. Ga op je iPad naar de ‘Instellingen’ en zoek in het zij menu naar de ‘Apple Pencil’. Als deze optie wordt weergegeven kun jij met de Apple Pencil op je iPad werken.

Om te bevestigen of oudere modellen de Apple Pencil ondersteunen, kun je online naar specifieke informatie over jouw iPad-model zoeken. Bijvoorbeeld, als je een 6e generatie iPad hebt, kun je eenvoudig controleren of deze compatibel is met de Apple Pencil door het modelnummer te verifiëren.

Hoe werkt de Apple Pencil en hoe kun je de compabiliteit controleren
 • Ga naar de ‘Instellingen’
 • Zoek naar de ‘Apple Pencil’
 • Controleer het modelnummer voor oudere modellen

De verschillen tussen modellen

Wanneer je voor een geschikte Apple Pencil wilt kiezen is het belangrijk dat je rekening houdt met de verschillen tussen de beschikbare modellen. Bij de vergelijking tussen Apple Pencil-generaties spelen de functies een grote rol. Nieuwere modellen bieden vaak verbeterde prestaties en functionaliteiten die in oudere versies mogelijk niet beschikbaar zijn.

Om een weloverwogen beslissing te nemen over welke versie van de Apple Pencil je moet kopen, is het belangrijk dat je weet welke functies en verbeteringen iedere versie biedt. Door deze informatie te kennen, kun je bepalen welk model het beste bij je behoeften past.

Wil jij nauwkeurig op het scherm van je iPadkunnen werken?

Wat is de Apple Pencil

Met de Apple Pencil kun jij je iPad nauwkeurig bedienen, schetsen en aantekeningen maken.

 • Dat is op het scherm van je iPad documenten kunnen ondertekenen
 • In detail kunnen tekenen en schetsen
 • Gemakkelijk aantekeningen kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Handgeschreven tekst converteren

De Apple Pencil is ontworpen om handgeschreven tekst in verschillende applicaties, zoals e-mail en notities moeiteloos in getypte tekst om te zetten. Met deze functionaliteit kun je gemakkelijk tussen het schrijven met een pen en het typen op je iPad schakelen, waardoor er met de Apple Pencil een veelzijdige en handige gebruikerservaring wordt geboden.

Wanneer je de Notes app in combinatie met de Apple Pencil gebruikt is het handig dat je handgeschreven tekst naar getypte tekst om kunt zetten. Aks he net de Apple Pencil schrijft wordt handgeschreven tekst direct naar digitale tekst omgezet. Hierdoor wordt het gemakkelijker om georganiseerde en leesbare notities te maken, zonder dat je de persoonlijke touch van handgeschreven notities verliest.

Daarnaast is de Apple Pencil geschikt voor verschillende talen en schrijfstijlen, waardoor je deze functie, ongeacht je taal of handschrift voorkeur effectief kunt benutten. Of je nu snel notities wilt maken of gedetailleerde documenten op wilt stellen, de tekstherkenningsmogelijkheden van de Apple Pencil zorgen bij diverse taken voor een verbeterde productiviteit.

Werking met apps

Creatieve Toepassingen

De Apple Pencil opent creatieve mogelijkheden. Met apps zoals Procreate, Adobe Illustrator Draw en Tayasui Sketches kun je digitale kunstwerken maken. Dankzij de precisie van de Apple Pencil kun je gedetailleerde illustraties, schetsen en digitale schilderijen maken. Deze apps bieden penselen, kleurenpaletten en lagen om de artistieke visie tot leven te brengen.

Daarnaast kun je inspiratie vinden in het werk van andere kunstenaars die de Apple Pencil hebben gebruikt om prachtige kunstwerken te maken. Er zijn verschillende voorbeelden, variërend van realistische portretten tot abstracte meesterwerken. Dit laat zien hoe veelzijdig de Apple Pencil als creatief hulpmiddel is.

Productiviteitsapps

Naast zijn toepassingen in creatieve uitingen, kan de Apple Pencil ook voor verbeterde productiviteit worden ingezet. Tijdens vergaderingen of colleges kun je met apps zoals GoodNotes of Notability moeiteloos Notities maken. Je kunt PDF bestanden met de Apple Pencil annoteren, diagrammen uittekenen en aantekeningen maken alsof je op papier schrijft.

Keynote is een uitstekende keuze voor presentaties. Met deze app kun je overgangseffecten naadloos toevoegen door simpelweg met de Apple Pencil op dia’s te schrijven. Bovendien ondersteunen Microsoft Office-apps zoals Word, Excel en PowerPoint handschrift invoer met behulp van deze geavanceerde stylus.

Door takenbeheer-apps zoals Things 3 of Todoist met de Apple Pencil te integreren, kun jij je workflow optimaliseren door via handgeschreven notities taken rechtstreeks toe te voegen, prioriteiten aan te geven of projectplanningsschema’s bij te werken.

Accessoires en instellingen

Beschermhoezen

Wanneer je de Apple Pencil gebruikt, is het belangrijk dat je deze goed beschermd. Er zijn verschillende beschermhoezen beschikbaar die speciaal voor de Apple Pencil zijn ontworpen.  Deze hoezen zorgen ervoor dat je stylus wanneer je hem niet gebruikt veilig kan worden opgeborgen. Sommige hoezen bieden extra grip, waardoor de kans dat je hem laat vallen wordt verkleind.

Wanneer je voor de Apple Pencil naar een geschikte hoes zoekt moet je goed over je behoeften en stijlvoorkeuren nadenken. Wanneer je vaak onderweg bent, kan een compacte hoes handig zijn, terwijl anderen misschien de voorkeur aan een hoes met een clip-on functie om deze aan hun tas of iPad-hoes te bevestigen geven.

Hoe werkt de Apple Pencil en hoe kun je hem veilig opbergen

Voorbeelden van populaire opties voor Apple Pencil beschermhoezen:

 • Siliconen hoesjes met antislipfunctie
 • Lederen etuis met een magnetische sluiting
 • Houders die direct aan de iPad-behuizing kunnen worden bevestigd

Extra tips

Naast het feit dat je de Apple Pencil als accessoire van Apple voor het maken van notities en schetsen kunt gebruiken, heeft de Apple Pencil nog andere mogelijkheden die wellicht onbekend zijn als je er niet van op de hoogte bent. Om het meeste uit je Apple Pencil te halen, is het handig om enkele handige tips en trucs te leren.

Er zijn verschillende verborgen functies en instellingen die je kunt ontdekken door simpelweg wat tijd aan het verkennen van de instellingen op jouw iPad te besteden. Zo kun je bijvoorbeeld snelkoppelingen aan de knop aan de zijkant van de Apple Pencil toewijzen. Hierdoor kunnen specifieke apps snel worden geopend of een tool binnen apps zoals Procreate of Notability worden geactiveerd.

Om jouw gebruikerservaring verder te optimaliseren, kun je overwegen om accessoires zoals vervangende punten (tips) voor jouw Apple Pencil toe te voegen. Bij intensief gebruik slijten deze tips na verloop van tijd, dus door ze regelmatig te vervangen kun je ervoor zorgen dat jouw stylus zonder krassen op het scherm achter te laten soepel blijft werken.

Alternatieven en kosten

Andere Styluspennen

Wanneer je alternatieven voor de Apple Pencil overweegt is het belangrijk dat je begrijpt hoe deze zich tot andere styluspennen op de markt verhouden. Hoewel de Apple Pencil een toonaangevende keuze is, zijn er ook andere opties beschikbaar die verschillende functies en prijspunten bieden. Een vergelijking tussen de stylus van Apple en alternatieve styluspennen kan helpen om de juiste tool voor specifieke behoeften te vinden.

De keuze voor een alternatieve styluspen hangt van verschillende factoren, waaronder de functionaliteit, de compatibiliteit en de prijs af. Sommige styluspennen zijn voor specifieke apparaten of besturingssystemen ontworpen, terwijl andere universeel kunnen worden gebruikt. Daarnaast variëren de functionaliteiten, zoals drukgevoeligheid en extra knopfuncties, per pen. Het is belangrijk dat je bij het overwegen van een geschikte pen rekening met deze punten houdt. 

De Wacom Bamboo Ink Plus-styluspen is een goed voorbeeld van een alternatief voor de Apple Pencil. Deze pen biedt uitstekende functionaliteit met de ondersteuning voor meerdere apparaten en platforms tegen een concurrerende prijs.

Conclusie

Voor creatieve professionals en studenten die op hun iPad notities willen maken, tekeningen willen creëren of grafische ontwerpen willen maken, is de Apple Pencil een waardevol instrument. De iPad kan gemakkelijk worden gekoppeld en dankzij de precisie en responsiviteit is de gebruikerservaring indrukwekkend.

Hoe werkt de Apple Pencil

De Apple Pencil heeft handige eigenschappen die het een handig hulpmiddel maken. Het kan via de Lightning-poort van de iPad worden opgeladen en is compatibel met verschillende apps. Bovendien kan het handgeschreven tekst in getypte tekst omzetten. Daarnaast zijn er accessoires, zoals verschillende soorten punten beschikbaar en kun je de instellingen voor onder andere de gevoeligheid aanpassen, zodat deze Apple gadget aan je eigen behoeften kan voldoen.

Veel gestelde vragen

Hoe koppel je de Apple Pencil met een iPad?

Om de Apple Pencil te koppelen, verwijder je eerst de dop van de Lightning-connector aan het uiteinde van de pencil. Steek deze connector vervolgens in de Lightning-poort van je iPad en wacht totdat er een pop-up op het scherm verschijnt. Volg daarna de instructies om de stylus met je iPad te koppelen.

Hoe laad je de Apple Pencil op?

De Apple Pencil kan worden opgeladen door hem op de Lightning-poort van je iPad aan te sluiten. Een andere optie is om een USB-lichtnetadapter via een optionele lightning naarUSB kabel te gebruiken. De snel laadfunctie zorgt ervoor dat je de stylus na 15 seconden opladen 30 minuten kunt gebruiken.

Welke apps werken goed met de Apple Pencil samen?

Veel creatieve en notitie-apps zijn geoptimaliseerd voor gebruik met de Apple Pencil, zoals Procreate, Notability, GoodNotes en Adobe Illustrator Draw. Deze apps bieden diverse functionaliteiten die specifiek voor het gebruiksgemak en de optimale prestaties van de Apple Pencil zijn ontworpen.

Wat zijn alternatieven voor de Apple Pencil en wat kosten ze?

Enkele alternatieven voor de Apple Pencil zijn onder andere Logitech Crayon, Adonit Note+ en Wacom Bamboo Sketch. De prijzen variëren afhankelijk van het model en merk, maar over het algemeen liggen ze lager dan die van de originele Apple Pencil.

Hoe kun je handgeschreven tekst met de Apple Pencil naar digitale tekst converteren?

Met behulp van bepaalde notitie-apps kunnen handgeschreven aantekeningen of teksten eenvoudig naar getypte tekst worden geconverteerd. Door geselecteerde inhoud binnen deze apps simpelweg in getypte tekst om te zetten wordt dit proces moeiteloos uitgevoerd.

Wil jij nauwkeurig op het scherm van je iPadkunnen werken?

Wat is de Apple Pencil

Met de Apple Pencil kun jij je iPad nauwkeurig bedienen, schetsen en aantekeningen maken.

 • Dat is op het scherm van je iPad documenten kunnen ondertekenen
 • In detail kunnen tekenen en schetsen
 • Gemakkelijk aantekeningen kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg