Hoe werkt een iPad? Complete handleiding voor beginners

De iPad is een draagbare tabletcomputer van Apple, met een slank ontwerp en groot touchscreen display voor een intuïtieve gebruikerservaring. Het besturingssysteem, iOS genaamd, zorgt voor naadloze integratie met andere Apple-producten en biedt veel functies en apps. Het touchscreen beeldscherm reageert op aanrakingen en is helder en levendig voor multimedia-ervaringen. De lange batterijduur maakt de iPad ideaal voor onderweg. Daarnaast zijn er in de App Store duizenden apps, van productiviteits- tot entertainment-apps beschikbaar.

De iPad biedt een intuïtieve interface en krachtige functies voor werk en ontspanning. Door in de iPadOS te Zoomen en te Scrollen kun je gemakkelijk op details inzoomen en soepel door pagina’s scrollen. Of je nu wilt surfen, e-mails wilt verzenden, foto’s wilt bewerken, films wilt kijken of met apps zoals Pages en Keynote productief wilt zijn, de iPad staat altijd voor je klaar. 

Er zijn verschillende modellen en generaties van de iPad met unieke eigenschappen en specificaties. Met de iPad kun je gemakkelijk op het internet surfen en op je favoriete websites inzoomen. Of je nu de compacte iPad Mini of het grote scherm van de iPad Pro wilt, er is een model dat aan jouw behoeften voldoet. Lees verder voor handige tips om je iPad optimaal te kunnen gebruiken.

Wat kun je met een iPad doen?

Met een iPad kun je allerlei verschillende dingen doen. Het is niet alleen een apparaat waarmee je op het internet kunt surfen, maar het biedt ook veel mogelijkheden voor entertainment, productiviteit en zoomen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste dingen die je met een iPad kunt doen.

Hoe werkt een iPad en wat kun je ermee

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Op het internet surfen, e-mails controleren en sociale media gebruiken

Een van de meest voorkomende activiteiten die mensen met hun iPad doen is op het internet surfen. Met de ingebouwde Safari browser kun je websites gemakkelijk bezoeken, informatie opzoeken en online winkelen. Daarnaast kun je e-mails via apps zoals Mail of Gmail controleren, waardoor je met je inbox altijd up-to-date blijft.

Daarnaast is de iPad uitermate geschikt voor het gebruik van socialmedia. Of je nu Facebook, Instagram of Twitter wilt gebruiken, er zijn speciale apps beschikbaar die voor op een iPad zijn geoptimaliseerd. Dit maakt het gemakkelijk om met vrienden en familie in contact te blijven, foto’s te delen en updates te plaatsen.

Films kijken, muziek luisteren en boeken lezen

Entertainment is een andere populaire toepassing waarvoor de iPad wordt gebruikt. Met apps zoals Apple+, Netflix, Disney+ of YouTube kun je films en tv-series rechtstreeks naar je iPad scherm streamen. Bovendien kun je voor een betere kijkervaring met deze apps op het beeld inzoomen. Hierdoor kun jij onderweg naar je favoriete shows kijken of gewoon lekker lui op de bank ontspannen.

Naast films kijken kun je op je iPad ook van muziek genieten. Met apps zoals Spotify of Apple Music heb je de toegang tot miljoenen nummers die direct kunnen worden gestreamd. Bovendien kun je met deze apps ook op specifieke nummers en artiesten inzoomen. Of je nu onderweg of thuis bent, met slechts een paar drukken op het scherm kun je altijd van je favoriete muziek genieten.

Voor de boekenliefhebbers is de iPad ook een geweldig apparaat om e-books te lezen. Met apps zoals iBooks of Kindle kun je digitale boeken downloaden en op het heldere scherm van de iPad lezen. Deze apps stellen je ook in staat om op de tekst in te zoomen. Dit maakt het gemakkelijk om, waar je ook naartoe gaat je hele bibliotheek in één apparaat mee te nemen.

Productief blijven met apps voor tekstverwerking, presentaties en het maken van notities

Naast entertainment biedt de iPad ook veel mogelijkheden voor productiviteit. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je documenten kunt maken, presentaties kunt ontwerpen en notities kunt maken.

Met apps zoals Pages, Microsoft Word of Google Docs kun je tekstdocumenten maken en rechtstreeks op je iPad bewerken. Dit is handig als je onderweg bent en snel iets moet typen of zonder dat je een laptop bij de hand hebt wilt bewerken.

Voor presentaties kun je apps zoals Keynote, PowerPoint of Google Slides gebruiken. Hiermee kun je professionele diavoorstellingen met afbeeldingen, video’s en animaties maken om indruk op collega’s of klanten te maken.

En als het om het maken van notities gaat, biedt de iPad verschillende opties. Een van de handige functies is de mogelijkheid om tijdens het maken van notities in te zoomen. De standaard Notities-app is perfect voor snelle aantekeningen en lijsten, terwijl apps zoals Evernote of OneNote geavanceerdere functies zoals spraakopname en synchronisatie tussen apparaten bieden.

Kortom, de iPad is een veelzijdig apparaat dat niet alleen geschikt is om op het internet te surfen, maar ook voor entertainment en productiviteit.

Stapsgewijze instructies voor beginners

Voordat je met jouw iPad kunt werken moet je deze eerst aanzetten. Zoek de aan/uit-knop bovenaan of aan de zijkant van het apparaat en houd deze ingedrukt totdat het Apple-logo op het scherm verschijnt. Zodra de iPad is ingeschakeld, zal je met een welkomstscherm waar jij jouw taal kan selecteren en met een Wi-Fi netwerk kunt verbinden worden begroet.

Nadat jij jouw taal hebt gekozen en de Apple tablet met een wifi netwerk hebt verbonden wordt er gevraagd om jouw Apple ID in te voeren of een Apple ID aan te maken als je dit account nog niet hebt. Met jouw Apple ID krijg je de toegang tot verschillende services, zoals iCloud opslag en de App Store. Volg gewoon de instructies op het scherm om jouw Apple ID in te voeren of aan te maken.

Zodra jij jouw Apple ID hebt ingesteld, kun je verder gaan met het configureren van andere basisinstellingen op je iPad. Dit omvat dingen zoals het instellen van Touch ID of Face ID voor de beveiliging, het kiezen van een wachtwoord voor toegangsbeperkingen en Siri, de spraakgestuurde assistent instellen.

Door het startscherm navigeren en apps openen

Nu je de basisinstellingen hebt geconfigureerd kun je door het startscherm van je iPad navigeren. Het startscherm bevat pictogrammen die met verschillende apps die op je iPad zijn geïnstalleerd overeenkomen. Om door de verschillende pagina’s op het startscherm te scrollen moet je met je vinger naar links of rechts vegen.

Hoe werkt een iPad en het startscherm

Als je een app wilt openen moet je op het bijbehorende pictogram op het startscherm drukken. Wanneer je meerdere pagina’s hebt, kun je ook naar beneden scrollen om alle apps te bekijken. Als je een specifieke app niet kunt vinden, kun je de zoekfunctie gebruiken door vanaf het midden van het startscherm naar beneden te vegen en de naam van de app in te voeren.

Met Wi-Fi netwerken verbinden en nieuwe apps downloaden

Om je iPad optimaal te kunnen gebruiken moet deze met een Wi-Fi netwerk verbonden zijn. Ga naar de instellingen app en druk op “Wi-Fi” om de beschikbare netwerken weer te geven. Druk op het gewenste netwerk en voer indien nodig het wachtwoord in. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kun je het internet gebruiken en toegang tot online diensten zoals e-mail, sociale media en webbrowsing krijgen.

Naast de standaardapps op je iPad kun je ook nieuwe apps uit de App Store downloaden. Open de App Store app en blader door categorieën of zoek via de zoekbalk naar specifieke apps. Druk op een app voor meer informatie en druk vervolgens op ‘Download’ of ‘Koop’ om deze aan jouw collectie toe te voegen. De app wordt automatisch gedownload en verschijnt op je startscherm.

De installatie van een nieuwe iPad

Als je een nieuwe iPad hebt gekocht, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag gaan. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe jij jouw nieuwe iPad kunt installeren en klaar kunt maken voor gebruik.

 1. Haal je nieuwe iPad uit de verpakking en zet hem aan door de aan/uit knop ingedrukt te houden.
 2. Volg de instructies op het scherm om de taal, regio en andere basisinstellingen in te stellen.
 3. Als je al een Apple ID hebt, kun je met je bestaande Apple ID inloggen. Als je nog geen Apple ID hebt, kun je er een aanmaken door de instructies op het scherm te volgen.
 4. Zodra je met je Apple ID bent ingelogd, kun jij jouw nieuwe iPad vanaf een iCloud– of iTunes-back-up herstellen. Dit is handig als je al een eerdere iPad hebt gehad en je gegevens naar je nieuwe apparaat over wilt zetten. Als je geen back-up wilt herstellen, kun je ook voor de optie “Stel in als nieuwe iPad”.
 5. Nadat je hebt gekozen of je een back-up wilt herstellen of niet, wordt je gevraagd om je iPad met betrekking tot privacy-instellingen, Siri, toegankelijkheidsopties en andere persoonlijke voorkeuren te configureren. Volg gewoon de instructies op het scherm en kies de opties die het beste bij jou passen.
 6. Zodra je alle instellingen hebt geconfigureerd, wordt je nieuwe iPad geactiveerd en kun je hem direct gebruiken. Nu kun je apps vanuit de App Store downloaden, je e-mails instellen, je favoriete websites bezoeken en nog veel meer.

Hoewel het installatieproces van een nieuwe iPad vrij eenvoudig is, kan het handig zijn om de handleiding van Apple voor gedetailleerdere instructies en tips te raadplegen. Vergeet niet om je nieuwe iPad regelmatig met de nieuwste software-updates bij te werken, zodat je altijd de beste prestaties en beveiliging hebt.

Dus waar wacht je nog op? Pak je nieuwe iPad uit, volg de bovenstaande stappen en geniet van de geweldige functies en mogelijkheden van je nieuwe apparaat!

Hoe werkt een iPad en wat kun je met de Apple Pencil?

De iPad is een veelzijdig apparaat dat door Apple is ontworpen en ontwikkeld. Het is een tabletcomputer die op het besturingssysteem iOS draait. Maar hoe werkt een iPad eigenlijk en wat kun je met de Apple Pencil?

iPad

De iPad heeft een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Het heeft een touchscreen waarmee je met je vingers kunt navigeren. Je kunt apps openen, door webpagina’s bladeren, e-mails versturen en nog veel meer. Hieronder staan enkele kenmerken en functies van de iPad:

 • Touchscreen: Het touchscreen van de iPad reageert op aanrakingen en gebaren, waardoor je gemakkelijk door apps en functies kunt navigeren.
 • Apps: De iPad heeft toegang tot de App Store, waar je duizenden apps kunt downloaden en installeren. Er zijn apps voor productiviteit, entertainment, educatie en nog veel meer.
 • Multitasking: Met de iPad kun je meerdere apps tegelijkertijd gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een video bekijken terwijl je een e-mail schrijft.
 • Siri: De iPad is van Siri, de spraakgestuurde virtuele assistent van Apple voorzien. Je kunt Siri vragen stellen, opdrachten geven en zelfs apparaten in je huis bedienen.
 • Camera’s: De iPad heeft meestal zowel een voor- als achtercamera, waarmee je foto’s en video’s kunt maken. Daarnaast kun je met apps zoals FaceTime videobellen.

Apple Pencil

De Apple Pencil is een optionele accessoire voor de iPad. Het is een styluspen die speciaal is ontworpen om nauwkeurig en intuïtief met de iPad te werken. Hieronder staan enkele dingen die je met de Apple Pencil kunt doen:

Hoe werkt een iPad en hoe kun je hem met Apple Pencil bedienen
 • Schrijven en tekenen: Met de Apple Pencil kun je direct op het scherm van de iPad schrijven en tekenen. Het reageert op verschillende drukniveaus, waardoor je dunne lijnen en dikke streken kunt maken.
 • Notities maken: Met de Apple Pencil kun je snel en gemakkelijk notities op de iPad maken. Je kunt schrijven, markeren en zelfs handgeschreven notities in getypte tekst omzetten.
 • Creativiteit: Voor kunstenaars en creatievelingen is de Apple Pencil een geweldig hulpmiddel. Je kunt gedetailleerde tekeningen maken, digitale kunstwerken creëren en zelfs animaties maken.
 • Productiviteit: De Apple Pencil kan ook handig zijn voor productiviteits taken. Zo kun je documenten ondertekenen, formulieren invullen en diagrammen maken.
 • Navigatie: De Apple Pencil kan als een precisie invoerapparaat worden gebruikt. Hierdoor kun je er op het scherm van de iPad mee navigeren, selecteren en slepen. 

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Handige functies en apps voor de iPad

De iPad is een veelzijdig apparaat dat niet alleen handig is om op het internet te surfen, maar ook om productief te zijn. Met verschillende functies en apps kun je het maximale uit je iPad halen. Hieronder staan enkele handige functies en apps die je kunt gebruiken:

Split View: twee apps gelijktijdig naast elkaar gebruiken

Split View is een van de handigste functies op de iPad. Hiermee kun je twee apps tegelijkertijd naast elkaar gebruiken. Dit maakt multitasking een stuk eenvoudiger en efficiënter. Bijvoorbeeld, terwijl je een artikel in Safari leest, kun je aan de zijkant van het scherm Notities openen om belangrijke punten op te schrijven zonder dat je tussen apps hoeft te schakelen.

Enkele voordelen van Split View zijn onder andere:

 • Verbeterde productiviteit: Je kunt in twee verschillende apps informatie bekijken of bewerken zonder dat je constant heen en weer hoeft te schakelen.
 • Efficiënter werken: Het maakt het gemakkelijker om gegevens tussen twee apps over te brengen door simpelweg inhoud te slepen en neer te zetten.
 • Vereenvoudigt taken: Of je nu aan een presentatie werkt of tijdens een vergadering aantekeningen maakt, met Split View kun je beide taken gelijktijdig zonder gedoe uitvoeren.

Bestanden app: documenten eenvoudig op één plek beheren en organiseren

Met de Bestanden app op de iPad kun jij al jouw documenten op één plek beheren en organiseren. Of het nu om PDF’s, Word-documenten, afbeeldingen of zelfs mappen gaat, je hebt alles binnen handbereik. Je kunt bestanden in verschillende mappen en submappen ordenen waardoor je ze gemakkelijk terug kunt vinden.

Enkele voordelen van de Bestanden-app zijn onder andere:

 • Naadloze integratie: De Bestanden-app is met verschillende cloudopslagdiensten zoals iCloud Drive, Google Drive en Dropbox geïntegreerd, waardoor je gemakkelijk toegang tot al jouw bestanden hebt.
 • Snel zoeken: Met de zoekfunctie kun je specifieke bestanden op basis van hun naam of inhoud snel vinden.
 • Offline toegang: Je kunt bepaalde bestanden offline beschikbaar maken, zodat je er zelfs zonder internetverbinding altijd bij kunt.

Foto’s met ingebouwde tools zoals bijsnijden en filters bewerken

De iPad heeft enkelel handige ingebouwde tools waarmee je foto’s kunt bewerken. Of je nu een vakantiefoto bij wilt snijden of een filter voor dat perfecte Instagram-moment toe wilt passen, de iPad biedt verschillende mogelijkheden.

Enkele functies van de ingebouwde foto-editor zijn onder andere:

 • Bijsnijden en roteren: Hiermee kun je ongewenste delen van een foto verwijderen of de compositie veranderen.
 • Filters en effecten: Voeg eenvoudig filters toe om de sfeer van een foto te veranderen of experimenteer met verschillende effecten om een unieke uitstraling te creëren.

Tips en trucs om de iPad optimaal te gebruiken

De iPad is een veelzijdig apparaat die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Of je nu op het internet wilt surfen, e-mails wilt lezen en beantwoorden, films wilt kijken of met tekenen en ontwerpen creatief wilt zijn, de iPad biedt talloze mogelijkheden. Om de iPad optimaal te kunnen gebruiken staan hieronder enkele handige tips en trucs:

Hoe werkt een iPad en hoe kun je hem optimaal gebruiken
 1. Multitasking: Gebruik de multitasking functies van de iPad om efficiënt te werken. Je kunt bijvoorbeeld meerdere apps tegelijkertijd openen en eenvoudig tussen deze apps schakelen door met vier vingers naar links of rechts te vegen.
 2. Siri: Gebruik de spraakassistent Siri om taken op je iPad uit te voeren. Siri kan je helpen met het versturen van berichten, het maken van notities, het zoeken naar informatie en nog veel meer. Activeer Siri door de homeknop ingedrukt te houden of door “Hé Siri” te zeggen als deze functie is ingeschakeld.
 3. Toetsenbord sneltoetsen: Leer de handige toetsenbord sneltoetsen kennen om sneller op je iPad te typen en te navigeren. Bijvoorbeeld, houd de Command-toets ingedrukt en druk op de spatiebalk om snel van taal te wisselen.
 4. Split View: Gebruik de Split View-functie om twee apps naast elkaar te gebruiken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd een webpagina bekijken en aantekeningen in een notitie-app maken.
 5. Bestanden delen: Gebruik de mogelijkheid om bestanden tussen je iPad en andere apparaten te delen. Je kunt bijvoorbeeld bestanden via AirDrop verzenden, e-mails met bijlagen versturen of bestanden in de cloud opslaan en ze vervolgens op je iPad openen.
 6. Externe accessoires: Gebruik externe accessoires om je iPad nog veelzijdiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Apple Pencil om te tekenen en te schrijven, een Bluetooth toetsenbord om comfortabel te typen of een HDMI-adapter om je iPad op een tv of monitor aan te sluiten.
 7. Beveiliging: Zorg ervoor dat je iPad goed beveiligd is. Stel een sterk wachtwoord in, activeer de Touch ID- of Face ID-functie en maak regelmatig een back-up van je gegevens.

Met deze tips en trucs kun jij jouw iPad optimaal gebruiken en het meeste uit dit geweldige apparaat halen. Of je nu productief wilt zijn, wilt ontspannen of creatief wilt zijn, de mogelijkheden zijn eindeloos. Veel plezier met je iPad!

Conclusie van “hoe werkt een iPad”

In deze blogpost hebben we gekeken naar hoe een iPad werkt en wat je ermee kunt doen. We zijn begonnen met een overzicht van de verschillende functies en mogelijkheden van de iPad, gevolgd door stapsgewijze instructies voor beginners. Vervolgens hebben we besproken hoe je een nieuwe iPad kunt installeren en hoe je de Apple Pencil voor creatieve doeleinden kunt gebruiken.

Daarnaast hebben we handige functies en apps die specifiek voor de iPad zijn ontworpen behandeld, tips en trucs gegeven om het maximale uit je apparaat te halen. Hopelijk heb je nu een beter begrip van hoe je een iPad kunt gebruiken en ben je klaar om ermee aan de slag te gaan!

Veel gestelde vragen

Kan ik Microsoft Office-apps op mijn iPad gebruiken?

Ja, Microsoft Office-apps zoals Word, Excel en PowerPoint zijn voor iPads in de App Store beschikbaar. Je kunt ze op jouw apparaat downloaden en installeren om productief te blijven, documenten te bewerken en presentaties te maken.

Kan ik mijn iPad ook als e-reader gebruiken?

Ja, de iPad kan ook als e-reader worden gebruikt. Met de Apple Books-app kun je e-books downloaden en op jouw apparaat lezen. Daarnaast zijn er andere populaire e-reader-apps zoals Kindle en Kobo in de App Store beschikbaar.

Kan ik mijn iPad op een extern beeldscherm aansluiten?

Ja, je kunt jouw iPad met behulp van een HDMI-adapter of als het externe beeldscherm Apple TV ondersteunt via AirPlay op een extern beeldscherm aansluiten. Dit is handig als je presentaties wilt geven of films op een groter scherm wilt bekijken.

Kan ik mijn iPad gebruiken om foto’s te bewerken?

Ja, de iPad heeft krachtige fotobewerkingsmogelijkheden. Met apps zoals Adobe Photoshop Express en Lightroom kun je foto’s bewerken, filters toepassen en professionele resultaten behalen.

Kan ik mijn iPad als afstandsbediening voor mijn tv gebruiken?

Ja, sommige tv’s kunnen met de Remote-app van Apple die voor de iPad beschikbaar is worden bediend. Hiermee kun jij jouw tv in- en uitschakelen, het volume regelen en door kanalen bladeren zonder dat jij de fysieke afstandsbediening nodig hebt.

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg