Hoe werkt iMac configureren? Stappen voor een vlotte installatie

Het configureren van een nieuwe iMac kan spannend en uitdagend zijn. Gelukkig is er de Migratie-assistent die je helpt om al je belangrijke gegevens en instellingen naar je nieuwe iMac over te zetten. Zorg ervoor dat beide computers zijn ingeschakeld en met hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn verbonden. Open de Migratie-assistent via het Launchpad of de map “Hulpprogramma’s” in Finder op je nieuwe iMac. Kies de optie die het beste bij jouw situatie past en volg de instructies om het overdrachtsproces te voltooien.

Door deze eenvoudige stappen te volgen kun jij je iMac gaan gebruiken en het meeste uit dit krachtige apparaat halen. Dus, als je wilt weten hoe jij je gloednieuwe iMac kunt configureren om aan al je behoeften te voldoen, lees dan verder en ontdek hoe gemakkelijk het eigenlijk kan zijn. 

Voorbereiding de configuratie van een nieuwe iMac

Wanneer je een nieuwe iMac gaat configureren zijn er enkele basisstappen die je moet volgen. Allereerst moet je de iMac inschakelen en de initiële instellingen kiezen. Daarna moet je een gebruikersaccount aanmaken en voor de synchronisatie met andere Apple apparaten selecteren. Nadat je deze stappen hebt voltooid kun je de synchronisatieknop gebruiken om gegevens naar de nieuwe iMac over te zetten.

Hoe werkt iMac configureren en de synchronisatie met andere Apple apparaten

Wanneer jij je iMac in wilt stellen is het belangrijk dat je de belangrijkste stappen goed begrijpt. Door deze stappen te begrijpen kun je alles correct configureren en gegevens met je bestaande apparaten synchroniseren. Doordat een goede configuratie voor een optimale werking van je nieuwe iMac en de synchronisatie van de gegevens van essentieel belang is, is het belangrijk dat je tijdens dit proces geduld hebt. 

Is jouw desktop te oud om snel te kunnen werken?

Hoe werkt een iMac voor grafische toepassingen

Met een iMac kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Taal en Regio instellen

Taalkeuze

Wanneer jij je iMac gaat configureren is het belangrijk dat jij de gewenste taal kiest. Door voor de juiste taal te kiezen worden alle menu’s, opties en instellingen in een taal die jij begrijpt weergegeven. Je kunt de taal die je op je iMac wilt gebruiken tijdens de configuratie eenvoudig selecteren. Door dit te doen, pas je de taalinstellingen naar jouw voorkeuren aan.

Wanneer jij je nieuwe iMac configureert, kun je uit verschillende talen kiezen. Hierdoor kun jij tijdens het werken met je apparaat van een comfortabele en gemakkelijke ervaring profiteren. Door de taalinstellingen tijdens het instellen van je iMac aan te passen is alles  voor jou duidelijk en begrijpelijk.

Regio Instellen

Naast het kiezen van de juiste taal, is het ook belangrijk dat je tijdens het configureren van je iMac de juiste regio instelt. Door dit te doen, stem je de configuratie van je apparaat af op je specifieke locatie en voorkeuren. Hierdoor kunnen bepaalde regionale instellingen op basis van je locatie automatisch worden geconfigureerd.

Om een soepele overgang naar je nieuwe iMac te garanderen, is het belangrijk dat jij de juiste regio tijdens de configuratie instelt. Als je deze stap overslaat kunnen functies zoals datumnotaties, valuta-instellingen en andere regionale aspecten niet correct volgens jouw voorkeuren worden ingesteld. Door de regio-instellingen tijdens de configuratie correct in te stellen, kun je er zeker van zijn dat alles op je nieuwe iMac naar wens functioneert.

Met een Wifi-Netwerk verbinden

Bij het configureren van je iMac is het belangrijk dat je het juiste netwerk selecteert. Dit zorgt ervoor dat je iMac probleemloos met het internet kan worden verbonden en optimaal kan functioneren. Zorg ervoor dat het geselecteerde netwerk de juiste beveiligingsinstellingen heeft en controleer de signaalsterkte voordat je een keuze maakt.

Wanneer je de iMac voor de configuratie opstart, moet je de lijst met beschikbare wifi-netwerken zoeken. Druk vervolgens op het gewenste netwerk en voer, indien nodig, het wachtwoord in om de verbinding met het internet tot stand te brengen.

Wifi instellingen aanpassen

Wanneer je de wifi-instellingen op je nieuwe iMac aan wilt passen, kun je verschillende voorkeuren instellen. Selecteer het juiste draadloze netwerk, pas de beveiligingsinstellingen aan en configureer geavanceerde opties zoals de mogelijkheid om automatisch met bekende netwerken te verbinden en de DNS-instellingen te wijzigen. Met deze opties kun je de prestaties en de stabiliteit van je wifi-verbinding verbeteren.

Om de instellingen van je iMac te configureren moet je in de systeemvoorkeuren naar “Netwerk”. Druk op “Wifi” en je krijgt de toegang tot geavanceerde opties. Hier kun je de prioriteit van bekende netwerken aanpassen, zodat je altijd met het beste netwerk verbonden bent. Daarnaast kun je een proxy inschakelen om de toegang tot geblokkeerde websites te krijgen of om je privacy te verbeteren. Daarnaast kun je DNS-configuraties voor het vertalen van webadressen naar IP-adressen aanpassen.

Je iMac personaliseren 

Wil jij je iMac echt uniek maken? De schermachtergrond aanpassen is een van de eerste dingen die je tijdens het configureren van je iMac kunt doen. Door de configuratie en synchronisatie te doen, kun je een persoonlijk tintje aan je computerervaring toevoegen.

Hoe werkt iMac configureren en hoe kun je hem personaliseren

Kies een afbeelding die bij jouw stijl past en verander de standaard achtergrond in iets dat echt bij jou past. Tijdens het configureren van je iMac kun je eenvoudig door verschillende opties bladeren en degene die perfect aansluit bij wat jij wilt zien wanneer je naar je bureaublad kijkt selecteren.

Dock Voorkeuren

Een andere manier waarmee jij jouw iMac helemaal uniek kunt maken, is door de instellingen van het dock aan te passen. Hierdoor kun jij op jouw nieuwe iMac snel toegang tot veelgebruikte apps en bestanden krijgen.

Tijdens het configureren heb jij de mogelijkheid om het dock volledig naar jouw voorkeuren in te stellen, waardoor efficiënt met jouw nieuwe iMac werken nog makkelijker wordt. Kies welke apps of programma’s daar worden weergegeven, zodat ze terwijl jij aan het werk bent altijd binnen handbereik zijn.

E-mailconfiguratie in Mac OS X Mail

Bij het configureren van je iMac kun je meerdere gebruikersaccounts toevoegen. Hierdoor kunnen verschillende gebruikers hun instellingen personaliseren en hun bestanden gescheiden houden. Een nieuw account kan eenvoudig worden aangemaakt en gesynchroniseerd. Ga hiervoor in het Apple-menu naar “Systeemvoorkeuren”, selecteer “Gebruikers en groepen” en voer je beheerdersnaam en wachtwoord in om wijzigingen aan te brengen.

Nadat je het voorkeurenvenster hebt ontgrendeld moet je onder de gebruikerslijst op de “+” knop drukken. Vul de nodige gegevens, zoals naam, gebruikersnaam, wachtwoord en hint voor het nieuwe account in. Druk vervolgens op “Gebruiker aanmaken” en klaar! Nu heb je succesvol een nieuw gebruikersaccount voor synchronisatie aan je iMac-configuratie toegevoegd.

Door extra accounts toe te voegen kan iedere gebruiker zijn eigen ruimte hebben waarin documenten kunnen worden opgeslagen en instellingen zoals bureaubladachtergronden of schermbeveiliging zonder dat de voorkeuren van anderen worden beïnvloed kunnen worden aangepast.

Gebruikersbeheer en toegankelijkheid

Nieuwe gebruikers aanmaken

Voor gepersonaliseerde ervaringen is het belangrijk dat jij tijdens het configureren van je iMac nieuwe gebruikersaccounts aanmaakt. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn eigen ruimte op de iMac heeft kun je aparte accounts voor familieleden of collega’s toevoegen. Op deze manier kan iedere persoon een unieke bureaubladachtergrond, favoriete apps en aangepaste instellingen hebben.

Een nieuwe gebruiker kan eenvoudig worden toegevoegd. Hiervoor moet je gewoon naar “Systeemvoorkeuren” gaan en vervolgens op “Gebruikers en groepen” drukken. Hier kun je op het slotpictogram klikken om wijzigingen aan te kunnen brengen en vervolgens “Toevoegen (+)” selecteren om een nieuwe gebruikersaccount aan te maken. Nadat je alle vereiste gegevens, zoals de volledige naam en accountnaam hebt ingevoerd, kun je kiezen of het om een standaard- of beheerdersaccount gaat.

Het is belangrijk om te onthouden dat standaardaccounts geschikt zijn voor dagelijks gebruik, terwijl beheerdersaccounts de autoriteit hebben om systeem brede wijzigingen aan te brengen. Deze stap zorgt ervoor dat iedereen die de iMac gebruikt alleen toegang tot wat ze nodig hebben heeft zonder dat er risico’s met kritieke instellingen worden genomen.

Is jouw desktop te oud om snel te kunnen werken?

Hoe werkt een iMac voor grafische toepassingen

Met een iMac kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Toegankelijkheids opties configureren

Om aan specifieke behoeften te voldoen, is het belangrijk dat je toegankelijkheidsopties op je iMac configureert. Deze functies zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de iMac voor individuen met uiteenlopende eisen kan worden gebruikt. Of het nu om het veranderen van de kleuren van het scherm voor een betere zichtbaarheid of VoiceOver voor auditieve ondersteuning inschakelen gaat, deze opties bevorderen inclusiviteit.

Door naar “Systeemvoorkeuren” te gaan en “Toegankelijkheid” te selecteren kun je toegankelijkheidsinstellingen eenvoudig configureren. Binnen systeemvoorkeuren vind je verschillende categorieën zoals Beeldscherm, Zoom, VoiceOver, Puntbediening en meer. Bijvoorbeeld: als iemand in je huishouden vanwege een visuele beperking baat bij een grotere tekst grootte heeft kun je de tekst grootte en het contrast onder beeldscherm instellingen naar hun voorkeur aanpassen.

Als iemand bij het gebruik van VoiceOver voor spraakbegeleiding bij het navigeren door menu’s en bestanden hulp nodig heeft, kan deze functie worden ingeschakeld. Hiermee kunnen gesproken beschrijvingen van items en gesproken sneltoetsen op het scherm worden ontvangen.

Gegevens naar een nieuwe iMac overzetten 

Wanneer je gegevens naar je nieuwe iMac over wilt zetten, kun je de migratie assistent gebruiken. Met deze handige tool kun je bestanden en instellingen eenvoudig van je oude Mac naar je nieuwe iMac overbrengen. De migratie assistent is speciaal ontworpen om het proces van gegevensoverdracht te vereenvoudigen, waardoor je snel met je nieuwe apparaat aan de slag kunt.

Hoe werkt iMac configureren en hoe kun je bestanden overzetten

Door de migratie assistent te gebruiken, hoef je geen ingewikkelde stappen te doorlopen of bestanden urenlang handmatig kopiëren. Het maakt niet uit of het nu om documenten, foto’s, muziek of andere belangrijke gegevens gaat – de migratie assistent kan alles moeiteloos naar jouw nieuwe iMac overzetten.

De migratie assistent op je iMac is een handige tool om al je bestanden, instellingen en gegevens naar je nieuwe iMac over te zetten. Met slechts een paar klikken maak je een back-up van al je gegevens en zet je deze naar je nieuwe iMac over. Daarnaast worden al je instellingen en voorkeuren inclusief achtergronden, bureaublad indelingen en wifi-instellingen overgebracht. Je kunt gegevens zelfs selectief overzetten, zodat je alleen de belangrijke bestanden naar je nieuwe iMac meeneemt.

OneDrive Integratie en Synchronisatie

OneDrive Installeren

Om OneDrive op je nieuwe iMac te installeren moet je naar de officiële website van Microsoft en de app downloaden. Nadat het downloaden is voltooid, open je het installatiebestand en volg je de instructies om OneDrive op je iMac te installeren. Zodra de installatie is voltooid, moet je met je Microsoft-account inloggen of een Microsoft Account maken als je deze nog niet hebt. Op deze manier kan OneDrive al jouw bestanden veilig opslaan en synchroniseren.

Daarnaast kun jij OneDrive eenvoudig op je iMac configureren. Met behulp van OneDrive heb je een handige oplossing om al je bestanden op verschillende apparaten toegankelijk te maken. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om bestanden op te slaan en te delen, maar ook om naadloos toegang tot gegevens die op andere apparaten die met jouw account zijn gekoppeld zijn opgeslagen te krijgen.

Finder integratie inschakelen

Om op jouw iMac snel toegang tot bestanden en mappen te krijgen, kun je de Finder integratie inschakelen. Hiermee kun jij efficiënter werken door snel door al jouw gesynchroniseerde bestanden te bladeren zonder dat jij aparte applicaties hoeft te openen. Configureer eenvoudigweg de instellingen zodat Finder naadloos met jouw iMac-configuratie werkt.

Met behulp van deze integratie kun jij direct vanuit het Finder-venster gemakkelijk naar specifieke documenten of mappen die via OneDrive zijn gesynchroniseerd zoeken. Op deze manier kun je tijd besparen, doordat je voor het zoeken naar bepaalde bestanden of documenten niet door verschillende locaties hoeft te navigeren.

SharePoint-sites Synchroniseren

Door SharePoint-sites met jouw machine te synchroniseren, krijg je moeiteloos toegang tot belangrijke bedrijfsdocumenten en kun je zonder gedoe samen met collega’s efficiënt aan dezelfde projecten werken. Dit zal je helpen om productiever te zijn en je iMac doelgerichter voor werk gerelateerde activiteiten te gebruiken.

De prestaties van je iMac optimaliseren en extra functies aan je iMac configuratie toevoegen

Locatievoorzieningen Activeren

Wanneer jij je iMac instelt, is het belangrijk dat jij de locatie diensten voor apps en services activeert. Hierdoor kunnen specifieke apps, zoals weer-apps, kaarten of andere apps die geografische informatie nodig hebben toegang tot de locatie gegevens van je iMac krijgen. Pas de locatie voorkeuren tijdens het configuratieproces aan om alleen de apps waar jij toestemming voor hebt gegeven, de toegang tot je locatie gegevens te geven. Op deze manier kun jij je je privacy beschermen, terwijl bepaalde applicaties op de iMac nog steeds van deze functie profiteren.

Siri en Touch ID Instellen

Om de prestaties en de functionaliteit van je pas geconfigureerde iMac te optimaliseren, is het belangrijk dat je zowel Siri als Touch ID naar je voorkeuren instelt. Door Siri te configureren kun jij een spraak gestuurde assistent gebruiken die verschillende taken op je iMac met eenvoudige spraakopdrachten uit kan voeren. Door Touch ID in te stellen, kun je met behulp van vingerafdrukherkenning snel en veilig toegang tot je apparaat krijgen.

Door de instellingen van zowel Siri als Touch ID tijdens de configuratiefase te personaliseren kun je ervoor zorgen dat deze functies specifiek worden aangepast aan hoe je ze dagelijks wilt gebruiken. Of het nu om het veranderen van de reacties van Siri of het beheren van welke functies Touch ID kan ontgrendelen gaat, door tijdens de installatie de nodige aandacht te besteden, kun je hun bruikbaarheid volgens jouw wensen en behoeften verbeteren.

Conclusie

Je hebt nu een grondig inzicht in hoe je een nieuwe iMac kunt configureren. Van de voorbereiding tot het optimaliseren van prestaties, je hebt alle essentiële stappen doorlopen om je nieuwe toestel in gebruik te kunnen nemen. Vergeet niet om regelmatig back-ups te maken en je systeem up-to-date te houden, zodat je iMac soepel kan blijven werken.

Hoe werkt iMac configureren en hoe kun je er mee werken

Veel gestelde vragen

Hoe bereid ik mijn nieuwe iMac voor op configuratie?

Om je nieuwe iMac op de configuratie voor te bereiden, heb je een stabiele internetverbinding nodig en moet je alle benodigde inloggegevens bij de hand hebben. Zorg er ook voor dat je eventuele back-ups van belangrijke gegevens hebt gemaakt.

Hoe stel ik de taal en regio op mijn nieuwe iMac in?

Ga naar “Systeemvoorkeuren” en selecteer “Taal en Regio”. Druk vervolgens op het plusteken (+) om een nieuwe taal toe te voegen of sleep de gewenste taal naar de bovenkant van de lijst om deze als hoofdtaal in te stellen.

Hoe verbind ik mijn iMac met een wifi-netwerk?

Druk rechtsboven in het scherm op het wifi-pictogram en selecteer het gewenste netwerk. Voer indien nodig het wachtwoord in en druk op “Verbind”.

Hoe configureer ik e-mail in Mac OS X Mail?

Open Mail, ga naar “Mail” > “Voorkeuren” > “Accounts” en druk op het plusteken (+) om een nieuw account toe te voegen. Volg daarna de instructies om je e-mailaccount te configureren.

Hoe kan ik gegevens naar mijn nieuwe iMac overzetten?

Gebruik de migratie-assistent door naar “Programma’s” > “Hulpprogramma’s” > “Migratie-assistent” te gaan. Volg vervolgens de instructies om de gegevens vanaf een andere Mac, Time Machine-back-up of Windows-pc over te zetten.

Is jouw desktop te oud om snel te kunnen werken?

Hoe werkt een iMac voor grafische toepassingen

Met een iMac kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg