iCloud aanmaken: stapsgewijze handleiding

Als je naar een eenvoudige en veilige manier zoekt om je gegevens op al je Apple-apparaten te kunnen bewaren, dan ben je hier aan het juiste adres. Met iCloud kun je foto’s, video’s, documenten en meer moeiteloos delen en tussen al je apparaten synchroniseren. Het is de ultieme oplossing om een naadloze gebruikerservaring te creëren.

Door een iCloud account aan te maken, krijg je de toegang tot handige functies zoals Find My iPhone, waarmee jij je verloren of gestolen apparaat kunt lokaliseren. Bovendien maakt iCloud automatisch back-ups van je gegevens, zodat jij altijd gemoedsrust hebt. Dus waar wacht je nog op? Laten we samen ontdekken hoe gemakkelijk het is om vandaag nog je eigen iCloud account aan te maken.

Het belang van een iCloud account

Al je Apple-apparaten synchroniseren

Met een iCloud account kun jij al je Apple-apparaten synchroniseren, waardoor je op verschillende apparaten eenvoudig toegang tot dezelfde gegevens hebt. Stel je voor dat je op je iPhone een nieuwe afspraak aan de agenda toevoegt; met iCloud is deze wijziging direct op alle andere gekoppelde apparaten, zoals je iPad of MacBook zichtbaar. Dit betekent dat je, ongeacht het apparaat dat je gebruikt, altijd up-to-date bent.

iCloud aanmaken en gegevens over Apple apparaten synchroniseren

Daarnaast worden andere gegevens, zoals contacten, notities en herinneringen op iCloud gesynchroniseerd. Dit zorgt ervoor dat je gegevens nooit meer handmatig van het ene naar het andere apparaat over hoeft te zetten. Met slechts één iCloud account zijn al deze gegevens naadloos op al je Apple-apparaten beschikbaar.

Wil jij je gegevens op al je Apple apparaten kunnen synchroniseren?

Wat is een iCloud account

Met een iCloud account kun jij al je gegevens veilig in de Cloud bewaren en tussen Apple apparaten synchroniseren.

 • Op al je apparaten de toegang tot al je bestanden
 • Gegevens tussen andere apparaten uitwisselen
 • Je bestanden gemakkelijk kunnen beveiligen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Back-ups van je gegevens maken

Als je een iCloud account hebt kun je automatisch back-ups van al je belangrijke gegevens, zoals foto’s, video’s, instellingen en gegevens van apps laten maken. Met iCloud worden er regelmatig back-ups gemaakt die in het geval dat jij je apparaat verliest of als het apparaat wordt gestolen kunnen worden hersteld.

Stel bijvoorbeeld voor dat je iPhone per ongeluk wordt beschadigd en niet meer kan worden gerepareerd. Dankzij de automatische back-ups in iCloud hoef jij niet in paniek te raken; als je een nieuw toestel koopt, kun je alle eerder opgeslagen informatie moeiteloos terughalen door simpelweg met je iCloud account op je nieuwe apparaat in te loggen.

Bestanden met anderen delen

Naast het beheren en het bewaren van persoonlijke data biedt iCloud de mogelijkheid om bestanden met anderen te delen. Dit kan variëren van foto’s en video’s tot documenten en presentaties. Door bestanden simpelweg naar je iCloud opslagruimte te uploaden kun jij ze direct met vrienden, familie of collega’s delen door hen via e-mail uitnodigingen toegang te verlenen.

Stel jij je eens voor dat je met collega’s die elders werken samen aan een project werkt; dankzij iCloud kun je bestanden zonder gedoe met externe harde schijven of eindeloze e-mailbijlagen moeiteloos delen. Bovendien kun je binnen apps zoals Pages, Numbers en Keynote met iCloud in real-time samen met anderen aan gedeelde documentatie werken.

Het verschil tussen een Apple ID en een iCloud account: Het verschil

De doeleinden van een Apple ID en een iCloud account

Een Apple ID is je unieke identiteit voor toegang tot verschillende Apple services, zoals de App Store, iTunes en FaceTime. Hiermee kun je aankopen doen, apps downloaden en je apparaat beheren. Aan de andere kant wordt een iCloud account gebruikt om gegevens, zoals foto’s, video’s, documenten en contacten in de cloud op te slaan. Daarnaast kun je met iCloud back-ups van je Apple apparaat zoals je iPhone of iPad maken.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee accounts is het doel: met een Apple ID krijg je toegang tot services en koopmogelijkheden, terwijl iCloud zich op het veilig bewaren van je gegevens richt.

Juiste instellingen voor beide accounts

Om optimaal van alle functies die iCloud biedt te kunnen profiteren, is het belangrijk dat zowel je Apple ID als je iCloud account op de juiste manier zijn geconfigureerd. Om aankopen moeiteloos in de App Store te kunnen doen en om abonnementen probleemloos af te kunnen sluiten is het belangrijk dat je Apple ID volledig up-to-date is met de juiste contactgegevens en betalingsinformatie. Dit draagt bij aan een naadloze gebruikerservaring en maakt het gemakkelijker om alle mogelijkheden van iCloud te benutten.

Voor je iCloud account moet je controleren of de juiste gegevens zoals je foto’s, contactpersonen en notities tussen al je apparaten waarbij je met dezelfde iCloud inloggegevens bent ingelogd worden gesynchroniseerd. Door dit goed in te stellen voorkom je dat je belangrijke informatie verliest als er iets met één van je apparaten gebeurt.

Telefoonnummers en authenticatie gebruiken

Wanneer jij een Apple ID of een iCloud account aanmaakt of beheert kan het handig zijn om je telefoonnummer voor beveiligingsopties zoals tweestapsverificatie toe te voegen. Hierdoor ontvang je een verificatiecode via sms wanneer iemand op een nieuw apparaat of via een nieuwe browser op je account probeert in te loggen.

iCloud aanmaken en je account met biometrische gegevens beveiligen

Deze extra beveiligingslaag beschermt je accounts niet alleen tegen ongewilde toegang, maar helpt ook om je account te herstellen als je ooit door bijvoorbeeld verlies of diefstal van apparaten problemen met toegang tot je account ondervindt.

Een Apple ID en iCloud account gratis aanmaken

Ga op je apparaat naar de instellingen

Open de instellingen op je Apple-apparaat. Dit kan een iPhone, iPad of Mac zijn. Zoek naar ‘Log in bij je iPhone’ en druk hierop. Hier kun je een nieuw Apple ID aanmaken of met een bestaand account inloggen.

Het is belangrijk dat je onthoudt dat je een Apple ID nodig hebt om alle diensten die door Apple worden aangeboden, zoals iCloud, App Store en iTunes te kunnen gebruiken.

Volg de stappen om een gratis iCloud account te krijgen

Nadat je ‘Log in bij je iPhone’, hebt geselecteerd moet je voor ‘Maak nieuwe Apple ID aan‘ kiezen. Vervolgens wordt er gevraagd om je geboortedatum in te voeren en akkoord te gaan met de algemene voorwaarden. Daarna kun jij je e-mailadres invoeren en een wachtwoord voor je nieuwe account kiezen.

Zodra dit is voltooid, zal er een beveiligingscode ter verificatie naar het ingevoerde e-mailadres worden gestuurd. Voer deze code in als daarom wordt gevraagd. Na deze stappen heb jij succesvol toegang tot je eigen iCloud account.

iCloud op iPhone en iPad aanmaken

Open ‘Instellingen’

Wanneer je een iCloud-account op je iPhone of iPad wilt aanmaken, moet je eerst naar de instellingen van het apparaat gaan. Dit doe je door op het pictogram van de ‘Instellingen’ dat er als een tandwiel uitziet tikken. Meestal bevindt het zich op het startscherm van je apparaat. Hieronder staan de stappen die je kunt volgen als je een iCloud account wilt aanmaken.

Om een iCloud-account op je iPhone of iPad aan te maken, dien je eerst naar de instellingen van het apparaat te navigeren. Dit kan eenvoudig worden gedaan door op het pictogram van ‘Instellingen’ dat op een tandwiel lijkt te tikken. Doorgaans is dit pictogram op het startscherm van je apparaat te vinden. Hieronder staan de stappen die je moet volgen als je een iCloud account aan wilt maken.

 • Ga naar de instellingen van je iPhone of iPad
 • Druk bovenaan de instellingen op je naam
 • Druk op ‘iCloud’ en vervolgens op ‘iCloud-account’
 • Voer je Apple ID en wachtwoord in
 • Schakel de gewenste opties, zoals ‘Fotobibliotheek’, ‘Contacten’ en ‘Notities’ in
 • Kies de optie om een back-up van je gegevens naar iCloud te maken
 • Wacht voordat je verder gaat totdat de back-up is voltooid

Zodra je iCloud op je iPhone of iPad hebt ingesteld, worden al je gegevens automatisch gesynchroniseerd en beveiligd. Dit betekent dat je, zelfs als je apparaat verloren gaat of beschadigd raakt altijd toegang tot je foto’s, contacten en notities hebt. Vergeet niet om regelmatig een back-up te maken zodat al je belangrijke gegevens veilig zijn.

Met iCloud kun je bestanden met andere gebruikers delen en gezamenlijk aan documenten werken. Daarnaast biedt iCloud Drive de mogelijkheid om al je bestanden op te slaan en ze vanaf ieder apparaat te openen, wat de productiviteit ten goede komt.

Een iCloud-account op een Mac instellen

Ga naar het Apple-menu

Wanneer je een iCloud account op je Mac in wilt stellen, begin je door naar het Apple-menu te gaan. Druk vervolgens op ‘Systeemvoorkeuren’ om toegang tot de instellingen van je apparaat te krijgen. Als je een Apple ID hebt, kun je deze gebruiken om in te loggen en toegang tot iCloud te krijgen. Als dat niet het geval is, kun je er een eenvoudig aanmaken door de instructies op het scherm te volgen.

Wil jij je gegevens op al je Apple apparaten kunnen synchroniseren?

Wat is een iCloud account

Met een iCloud account kun jij al je gegevens veilig in de Cloud bewaren en tussen Apple apparaten synchroniseren.

 • Op al je apparaten de toegang tot al je bestanden
 • Gegevens tussen andere apparaten uitwisselen
 • Je bestanden gemakkelijk kunnen beveiligen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Schakel de gewenste iCloud-functies in

Zodra je bij Apple ID bent ingelogd moet je binnen de Systeemvoorkeuren naar de optie ‘iCloud’ navigeren. Hier kun je, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren verschillende iCloud-functies in of uitschakelen.

iCloud aanmaken en foto's synchroniseren
 • Voorbeeld: Als je bijvoorbeeld graag al je foto’s met al je apparaten gesynchroniseerd wilt hebben is het belangrijk dat ‘Foto’s’ is ingeschakeld.
 • Voorbeeld: Als een back-up voor jou belangrijk is, activeer ‘Back-ups’ dan door hierop te drukken. Dit zorgt ervoor dat back-ups van je Mac automatisch in iCloud worden gemaakt.

Door deze stappen te volgen en de juiste functies in te schakelen, ben jij klaar om alle mogelijkheden van iCloud volledig op je Mac te gebruiken.

Een iCloud-account voor je kind creëren

‘Delen met gezin’ in de instellingen gebruiken

Als je een iCloud account voor je kind aan wilt maken, is de ‘Delen met gezin’ functie van essentieel belang. Hiermee kun je gemakkelijk een Apple ID voor je kind maken en beheren. Door deze functie te gebruiken, kun je niet alleen hun activiteiten in de gaten houden, maar ook aankopen goedkeuren voordat ze plaatsvinden.

Door ‘Delen met gezin’ te activeren en een kind toe te voegen, wordt het proces om een Apple ID voor hen aan te maken vereenvoudigd. Hierdoor kun jij als ouder de controle over de content die ze kunnen openen en hoeveel tijd ze online door kunnen brengen behouden.

Stel ouderlijk toezicht voor het kinderaccount in

Wanneer je een iCloud-account voor je kind maakt is het belangrijk dat je ouderlijk toezicht instelt. Met deze functie kun je specifieke beperkingen, zoals schermtijdlimieten en welke apps of websites ze mogen benaderen aan de apparaten die zij gebruiken opleggen. Dit helpt om een veilige online ervaring voor je kind te waarborgen.

Door ouderlijk toezicht op het kinderaccount in te stellen kun jij als ouder gerust zijn dat zij geen ongepaste inhoud bekijken of online overmatig veel tijd doorbrengen. Je kunt zelfs notificaties ontvangen wanneer zij proberen om iets buiten de gestelde grenzen te doen, waardoor jij indien nodig direct in kunt grijpen.

iCloud aanmaken zonder creditcard

Kies ‘Geen’ als betaalmethode

Als je een Apple ID wilt maken om iCloud te kunnen gebruiken, kun je ervoor kiezen om ‘Geen’ als betaalmethode in te stellen. Hierdoor hoef je tijdens het registratieproces geen creditcardgegevens in te voeren. Dit betekent dat je meteen toegang tot alle gratis functies van iCloud, zoals de mogelijkheid om foto’s en documenten op te slaan, en back-ups van je apparaat kunt maken krijgt.

Door ‘Geen’ als betaalmethode te selecteren, hoef je bij het maken van een Apple ID voor bijvoorbeeld je kind financiële gegevens niet onmiddellijk toe te voegen. Op deze manier kun je de diensten van iCloud zonder dat er een betaalmethode ingevoerd hoeft te worden direct gebruiken.

Je kunt dit proces via de instellingen op je iPhone of iPad voltooien door naar “iTunes en App Store” te gaan en vervolgens bovenaan de pagina op je Apple ID te drukken. Vervolgens moet je “Toon Apple ID” kiezen en naar “Betaalinfo” gaan. Hier kun je ‘Geen’ als standaard betaalmethode selecteren.

Voeg eventueel later een betaalmethode toe

Hoewel je iCloud aan kunt maken zonder dat je een creditcard toe hoeft te voegen, kan het zijn dat je voor sommige premium functies of aankopen wel moet betalen. In dat geval kun je altijd later naar de instellingen terugkeren en alsnog een geschikte betaalmethode toevoegen.

Als jij of je kind bijvoorbeeld extra iCloud opslagruimte die verder dan de gratis limiet gaat nodig heeft, heb je wellicht een geldige betaalmethode nodig om voor deze upgrade te kunnen betalen. Door simpelweg naar de instellingen van je Apple ID terug te keren kun jij wanneer dat nodig is gemakkelijk passende betalingsinformatie toevoegen.

Door deze flexibiliteit kun je eerst vertrouwd met iCloud raken, terwijl je tegelijkertijd de controle over de mogelijke uitgaven die binnen dit platform aan premiumfuncties gekoppeld zijn houden.

iCloud registratie zonder telefoonnummer

Gebruik bestaand e-mailadres

Wanneer je een Apple ID voor iCloud aanmaakt, kun je ervoor kiezen om een ‘Gebruik bestaand e-mailadres’ in plaats van een telefoonnummer te selecteren. Hierdoor kun jij je bestaande e-mailadres aan je Apple ID koppelen, waardoor je tijdens het registratieproces geen telefoonnummer hoeft op te geven. Door deze optie te selecteren, vermijd je de noodzaak om een telefoonnummer op te geven en kun je toch van alle voordelen van iCloud genieten.

Als jij je privacy wilt beschermen of bij het aanmaken van je Apple ID liever geen persoonlijk telefoonnummer wilt delen kun je voor ‘Gebruik bestaand e-mailadres’ kiezen. Op deze manier hoef jij je geen zorgen over ongewenste communicatie via dat specifieke nummer te maken.

iCloud aanmaken en bestaand e-mail adres gebruiken

Vul andere contactgegevens in

Om je Apple ID te verifiëren zonder dat je een telefoonnummer op hoeft te geven kun je aanvullende contactinformatie, zoals een alternatief e-mailadres of beveiligingsvragen toevoegen. Deze gegevens dragen bij aan een verhoogde beveiliging en vergemakkelijken het om de verificatie stappen te voltooien, wat in een snelle en veilige toegang tot je account resulteert.

Door andere contactinformatie toe te voegen, vergroot je de flexibiliteit bij het voltooien van de verificatie stappen aanzienlijk. Zo kan er bijvoorbeeld voor verificatie via een ander e-mailaccount of door middel van beveiligingsvragen die alleen jij kunt beantwoorden worden gekozen.

Beveiliging en beheer van je iCloud-account

Tweestaps verificatie gebruiken

Met tweestapsverificatie kun je extra bescherming aan je iCloud-account toevoegen. Als je deze functie inschakelt, ontvang je als je op een nieuw apparaat of via de website inlogt een verificatiecode op een ander apparaat. Dit betekent dat zelfs als iemand je wachtwoord heeft, ze nog steeds die extra code nodig hebben om toegang tot je account te krijgen. Zo voorkom je ongeautoriseerde toegang tot je gegevens en waarborg je de veiligheid van je iCloud account.

Het is belangrijk dat je tweestapsverificatie voor je Apple ID activeert. Dit proces is eenvoudig en duurt slechts enkele minuten. Ga hiervoor naar de instellingen van je Apple ID, schakel tweestapsverificatie in en volg de instructies nauwkeurig op. Zo voorkom je ongeautoriseerde toegang tot je gegevens en kun je iCloud en andere Apple-diensten, wetende dat jouw account goed is beveiligd, met een gerust hart blijven gebruiken.

Controleer regelmatig de verbonden apparaten

Het is belangrijk dat je regelmatig controleert welke apparaten er met je iCloud account zijn verbonden. Door dit te doen, kun jij eventuele verdachte activiteiten detecteren en indien nodig actie ondernemen. Ga hiervoor op al je apparaten naar de instellingen van iCloud en bekijk welke apparaten er momenteel aan je account zijn gekoppeld.

Als jij iets verdachts – zoals een apparaat waarvan jij niet weet dat het ermee verbonden zou moeten zijn, ziet – dan kun jij dat specifieke apparaat van je account loskoppelen. Op deze manier behoud jij de controle over wie er via iCloud toegang tot je gegevens heeft, waardoor jij wat betreft de beveiliging van je account meer gemoedsrust hebt.

Pas opslaginstellingen voor ruimtebeheer aan

Om iCloud optimaal te kunnen gebruiken en ervoor te zorgen dat je voor al je belangrijke bestanden voldoende ruimte hebt, is het belangrijk dat je aandacht aan de instellingen voor ruimtebeheer besteedt. Door je foto’s regelmatig te archiveren en oude back-ups die je niet langer nodig hebt te verwijderen, creëer je ruimte voor nieuwe gegevens en voorkom je dat je tegen de limiet van je iCloud opslag aanloopt.

Een handige tip is om de opslag optimalisatie functie op je apparaten te gebruiken. Hierdoor worden zelden gebruikte bestanden automatisch naar iCloud verplaatst, wat ruimte op je apparaat vrijmaakt. Controleer je iCloud opslag status regelmatig om te zien welke bestanden veel ruimte innemen en beslis of ze nog nodig zijn. Zo voorkom je tekorten en kun je iCloud optimaal benutten.

Door bij het beheer van je iCloud opslag proactief te handelen en handige functies en controles te gebruiken, zorg je ervoor dat al je belangrijke bestanden zonder dat je tegen beperkingen aanloopt veilig worden opgeslagen en gemakkelijk toegankelijk blijven.

Afsluitende gedachten

Nu je begrijpt hoe je een iCloud account aan kunt maken en kunt beheren, ben je klaar om de voordelen die het biedt optimaal te gebruiken. Zorg ervoor dat jij je gegevens veilig houdt door de beveiligingsfuncties te benutten en overweeg om een iCloud account voor je kinderen in te stellen, zodat je hun digitale ervaring kunt beheren. Vergeet niet dat een iCloud account meer dan alleen een opslagruimte is; het is een essentieel onderdeel van de Apple-ervaring.

iCloud aanmaken

Of je nu een doorgewinterde Apple gebruiker bent of net begint, het aanmaken en beheren van een iCloud account is cruciaal om al je apparaten naadloos te kunnen integreren. Blijf op de hoogte van eventuele updates en nieuwe functies om het meeste uit je iCloud account te halen. Nu je de nodige stappen kent, ben je goed op weg om je digitale leven te stroomlijnen en te beveiligen.

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik een iCloud-account zonder creditcard aanmaken?

Door tijdens het registratieproces voor de optie “Geen” bij de betaalmethode te kiezen kun je een iCloud account zonder creditcard aanmaken. Hierdoor hoef je geen creditcardgegevens in te voeren en kun je toch de iCloud diensten gebruiken.

Wat is het verschil tussen een Apple ID en een iCloud-account?

Een Apple ID wordt gebruikt om op alle Apple-services in te loggen, terwijl een iCloud-account specifiek voor het bewaren van gegevens en het synchroniseren van informatie tussen apparaten is. Je kunt met dezelfde inloggegevens zowel toegang tot je Apple ID als je iCloud account krijgen.

Hoe stel ik een iCloud account voor mijn kind in?

Om een iCloud-account voor je kind te creëren, kun je de functie ‘Gezin delen’ binnen de instellingen van iOS gebruiken. Hierdoor kun je eenvoudig een apart account met beperkingen en ouderlijk toezicht voor je kind instellen.

Kan ik mijn iCloud zonder telefoonnummer registreren?

Ja, je kunt een ​​iCloud-account aanmaken zonder dat er om je telefoonnummer wordt gevraagd. Tijdens het registratieproces heb je vaak de mogelijkheid om deze stap over te slaan of later als extra beveiligingslaag toe te voegen.

Hoe kan ik mijn iCloud-account beveiligen en beheren?

Je kunt je iCloud account beveiligen door tweestapsverificatie in te schakelen, sterke wachtwoorden te gebruiken en door de gekoppelde apparaten regelmatig te controleren. Daarnaast biedt Apple tools zoals Zoek Mijn iPhone/iPad/Mac waarmee verloren apparaten kunnen worden gelokaliseerd of gewist.

Wil jij je gegevens op al je Apple apparaten kunnen synchroniseren?

Wat is een iCloud account

Met een iCloud account kun jij al je gegevens veilig in de Cloud bewaren en tussen Apple apparaten synchroniseren.

 • Op al je apparaten de toegang tot al je bestanden
 • Gegevens tussen andere apparaten uitwisselen
 • Je bestanden gemakkelijk kunnen beveiligen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg