iCloud Backup – Eenvoudige handleiding

Wist je dat 60% van de mensen hun telefoon verliest of beschadigt zonder dat ze een back-up hebben? Het kan ieder moment gebeuren, en als het jou overkomt, zijn al je foto’s, contacten en belangrijke documenten in één klap verdwenen. Maar er is hoop! Met iCloud Backup kun jij al je waardevolle informatie veilig in de cloud bewaren.

Door simpelweg deze levensreddende stap te nemen, voorkom je hartzeer en frustratie bij het verliezen van je apparaat. Met een iCloud Backup hoef je niet bang te zijn dat je data kwijtraakt. Bescherm je digitale leven vandaag nog door regelmatig een lokale backup via iCloud te maken en geniet van gemoedsrust wetende dat jouw informatie altijd veilig is.

Wat is een iCloud-back-up?

Gegevensopslag in de cloud

Met een iCloud back-up worden je gegevens veilig in de cloud opgeslagen, waardoor belangrijke informatie zoals foto’s en data op externe servers van Apple worden bewaard. Hierdoor hoef jij niet bang te zijn dat je gegevens verliest wanneer je apparaat beschadigd raakt of kwijtraakt.

Wat is een iCloud-back-up

Als je een iCloud back-up hebt blijven je bestanden zelfs als er iets met je apparaat gebeurt veilig en toegankelijk. Stel je voor dat je telefoon wordt gestolen of dat je hem kwijtraakt; dankzij de back-up kan al deze informatie op een nieuw apparaat eenvoudig worden hersteld.

Wil jij je belangrijke bestanden veilig stellen?

iCloud Backup controleren

Door een iCloud backup te maken kun jij al je belangrijke bestanden, gegevens en instellingen veilig in de cloud bewaren.

 • Dat is: je gegevens gemakkelijk kunnen herstellen
 • Altijd toegang tot je belangrijke gegevens
 • Snel met je nieuwe apparaat aan de slag

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Automatische back-ups voor gemak en gemoedsrust

Met automatische iCloud back-ups hoef je geen extra moeite te doen om regelmatig een back-up van je gegevens en bestanden te maken. Iedere keer als je apparaat met wifi of het internet verbonden is en aan de oplader ligt, wordt er automatisch een back-up naar iCloud geüpload. Dit bespaart niet alleen tijd maar zorgt er ook voor dat je altijd actuele lokale reservekopieën van je gegevens en bestanden hebt.

Deze handige iCloud back-up functie biedt niet alleen gemak maar ook gemoedsrust. Je hoeft back-ups nooit meer handmatig te maken of bang te zijn dat je belangrijke bestanden kwijtraakt. Met iCloud-back-ups ben je altijd op eventuele tegenslagen voorbereid en kun jij je apparaat zonder angst voor het verliezen van bestanden en gegeven met een gerust hart gebruiken.

iCloud back-up op je iPhone en iPad maken

De iCloud back-up op je iPhone en iPad via de instellingen activeren

Door met iCloud regelmatig een back-up van je iPhone of iPad te maken kun je ervoor zorgen dat je belangrijke data veilig blijft. Ga hiervoor naar de ‘Instellingen’, druk op Apple ID en activeer ‘iCloud backup’ om automatisch een reservekopie te creëren en in de cloud op te slaan.

De iCloud-back-up activeren is een verstandige zet, aangezien het bij ongelukken, diefstal of apparaat defecten tegen het verlies van waardevolle gegevens beschermt. Als je deze functie hebt ingeschakeld, hoef jij je geen zorgen te maken dat je foto’s, contacten, berichten of andere belangrijke informatie kwijtraakt. Bovendien vergemakkelijkt het de overstap naar een nieuw apparaat, omdat al jouw gegevens via je Apple ID direct toegankelijk zijn.

Een iCloud-back-up kan moeiteloos en effectief worden aangemaakt, waardoor zelfs de minst technologisch onderlegde gebruikers deze functie zonder problemen kan gebruik. Zodra de back-up is geactiveerd, worden je gegevens regelmatig gesynchroniseerd en bijgewerkt, zodat je altijd up-to-date blijft.

Voldoende opslagruimte garanderen

Om je gegevens, zowel nu als in de toekomst veilig te kunnen stellen is het belangrijk dat je voldoende iCloud-opslag beschikbaar hebt. Met diverse bestandstypen, zoals afbeeldingen, video’s en documenten op je apparaten, kan de opslagruimte snel opraken. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte vrij hebt zodat je back-ups succesvol kunt maken.

Door je iCloud-opslag regelmatig te controleren en te beheren kun je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan wanneer je dringend een back-up moet maken. Stel je voor dat je op vakantie bent en plotseling merkt dat je iPhone vanwege een gebrek aan opslagruimte geen back-up van al die prachtige herinneringen kan maken – dat zou een nachtmerrie zijn! Door proactief te zijn en voldoende opslagruimte beschikbaar te hebben, kun je dergelijke stressvolle situaties vermijden en met een gerust hart van je digitale ervaring blijven genieten.

Gelukkig biedt Apple verschillende iCloud-abonnementen aan die bij verschillende behoeften en budgetten aansluiten. Of je nu slechts een beetje extra ruimte voor een paar belangrijke bestanden nodig hebt of een flinke hoeveelheid opslagruimte voor al je gegevens wilt, er is altijd een optie die bij jou past. Door in het juiste iCloud-abonnement te investeren, kun je ervoor zorgen dat al je gegevens veilig en toegankelijk blijven.

iCloud-back-up op iMac, Mac Mini of MacBook maken

iCloud-opties selecteren

Om een iCloud-back up op je iMac, Mac Mini of MacBook te maken moet je naar de Systeemvoorkeuren en hier op Apple ID drukken. Selecteer vervolgens iCloud en vink de opties die je wilt back-uppen aan. Zorg ervoor dat je de juiste bestanden selecteert, zodat al je belangrijke gegevens veilig worden bewaard.

Om verlies van gegevens te voorkomen is het belangrijk dat je een back-up van je belangrijke bestanden zoals documenten, foto’s en instellingen maakt. Door regelmatig een iCloud-back-up op je iMac, Mac Mini of MacBook uit te voeren, ben je beschermd tegen onverwachte situaties zoals het crashen van het systeem of diefstal van het apparaat.

Back-ups controleren

Heb jij je ooit afgevraagd hoeveel onschatbare herinneringen, belangrijke documenten en waardevolle gegevens er daadwerkelijk op je Apple apparaat zijn opgeslagen? Het is belangrijk dat je bewust bent van de inhoud van je iCloud back-up, aangezien deze als een digitale kluis voor al deze waardevolle elementen fungeert.

Door de status van je iCloud back-up regelmatig te controleren, ben je verzekerd van de veiligheid en bescherming van al deze gegevens. Het is een eenvoudige, maar essentiële stap om ervoor te zorgen dat je geen risico loopt om belangrijke informatie in het geval van een ongelukkige gebeurtenis te verliezen.

iCloud Backup controleren

Het optimaliseren van je iCloud back-up is eenvoudiger dan je zou denken. Zorg ervoor dat al je gegevens veilig zijn door regelmatig op je account in te loggen en de instellingen te controleren. Controleer of al je bestanden zijn gesynchroniseerd en dat er geen belangrijke informatie ontbreekt. Op die manier blijft je digitale schatkist altijd beveiligd en actueel.

iCloud back-ups beheren en controleren

Gegevens van de iCloud back-up bekijken

Bekijk welke gegevens er in je iCloud back-up worden opgeslagen. Ga hiervoor op je apparaat naar de instellingen en zoek hier naar ‘iCloud’. Druk op ‘Beheer opslag’ om een overzicht van alle apps waarvan een back-up is gemaakt te krijgen.

Zorg ervoor dat alleen essentiële gegevens worden bewaard om ruimte te besparen. Verwijder onnodige bestanden, zoals oude foto’s of ongebruikte apps, uit je back-up. Dit helpt niet alleen om de beschikbare ruimte te optimaliseren, maar ook om het back-up proces te versnellen.

De status van de iCloud back-up controleren

Het is van essentieel belang dat je regelmatig controleert of je iCloud back-up correct functioneert. Dit helpt om problemen zoals mislukte back-ups of het verlies van belangrijke gegevens te voorkomen. Zorg ervoor dat er in je iCloud account voldoende opslagruimte beschikbaar is zodat je back-ups succesvol kunt maken.

Controleer ook of alle belangrijke apps en gegevens regelmatig met iCloud worden gesynchroniseerd. Stel herinneringen in om de status van je back-ups periodiek te controleren en eventuele waarschuwingen serieus te nemen.

De gegevens van een iCloud back-up op je iPhone en je iPad terugzetten

Fabrieksinstellingen herstellen

Als je gegevens vanuit een iCloud-back-up op je iPhone of iPad terug wilt zetten, moet je het apparaat eerst naar de fabrieksinstellingen herstellen. Dit zorgt ervoor dat alle huidige gegevens worden gewist en maakt ruimte voor het herstelproces van de back-up. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’, selecteer ‘Algemeen’ en kies voor ‘Stel opnieuw in’. Als je het proces wilt starten moet je vervolgens op ‘Wis alle inhoud en instellingen’ drukken.

Om je gegevens veilig te bewaren is het belangrijk dat je via iCloud regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden, gegevens en instellingen maakt. Voordat je een fabrieksreset uitvoert, is het raadzaam om altijd je back-ups te controleren. Zorg ervoor dat je gegevens in iCloud zijn gesynchroniseerd en dat je batterij- en wifi verbinding optimaal functioneren. Houd je opslagruimte goed in de gaten en verwijder onnodige bestanden om de prestaties van je apparaat te verbeteren.

Kies voor ‘Zet terug’

Nadat de fabrieksreset is voltooid zal je iPhone of iPad zich, zonder persoonlijke gegevens of apps gedragen alsof hij nieuw is. Tijdens het instellen zie je nu verschillende opties, waaronder ‘Zet iCloud reservekopie terug’. Door hierop te klikken, krijg je toegang tot al je eerdere gegevens die in de back-up zijn opgeslagen.

Selecteer nadat je deze optie hebt gekozen eenvoudigweg de meest relevante reservekopie uit de lijst die wordt weergegeven. Het systeem download en installeert al je oude bestanden, foto’s, contactpersonen en meer automatisch naar jouw apparaat. Afhankelijk van hoeveel data er moet worden overgedragen kan het even duren voordat dit proces is voltooid.

Gegevens van een iCloud-back-up op iMac, Mac Mini of MacBook terugzetten

Herstelmodus starten

Als je waardevolle gegevens vanuit een iCloud back-up op je iMac, Mac Mini of MacBook wilt herstellen, is het handig om te weten hoe je dit proces soepel kunt laten verlopen. Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt dat de herstelmodus een essentieel onderdeel van dit proces is. Door de computer opnieuw op te starten en tegelijkertijd Command + R ingedrukt te houden, activeer je deze modus en krijg je toegang tot verschillende herstelopties.

Als je de herstelmodus hebt opgestart, zie je het macOS hulpprogramma verschijnen. Hier is het belangrijk dat je de juiste optie selecteert zodat je de gegevens van iCloud naar je apparaat terug kunt zetten. Kies voor ‘Zet terug vanuit een Time Machine reservekopie’ om het herstelproces te starten. Hiermee kun je specifiek de gegevens uit je iCloud back-up terughalen en weer op je Mac beschikbaar maken.

iCloud Backup terugzetten

Bij het herstellen van belangrijke gegevens is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Zorg ervoor dat je tijdens het overzetten van de gegevens vanuit iCloud naar je apparaat met een stabiele internetverbinding bent verbonden. Volg de stappen en instructies op het scherm nauwkeurig op zodat je na een ongeluk met het apparaat snel en efficiënt toegang tot je waardevolle informatie kunt krijgen.

Wil jij je belangrijke bestanden veilig stellen?

iCloud Backup controleren

Door een iCloud backup te maken kun jij al je belangrijke bestanden, gegevens en instellingen veilig in de cloud bewaren.

 • Dat is: je gegevens gemakkelijk kunnen herstellen
 • Altijd toegang tot je belangrijke gegevens
 • Snel met je nieuwe apparaat aan de slag

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Gegevens vanuit de iCloud backup herstellen

Nadat je voor ‘Zet terug vanuit een Time Machine reservekopie’ hebt gekozen moet je de instructies die worden weergegeven om je gegevens succesvol terug te zetten volgen. Het systeem zal naar je iCloud inloggegevens vragen en de back-up vervolgens downloaden en installeren.

Nadat alle stappen zijn voltooid, zal je iMac, Mac Mini of MacBook al jouw belangrijke bestanden en instellingen bevatten zoals ze ten tijde van de back-up waren. Hierdoor heb jij snel weer toegang tot al je vertrouwde informatie en documenten.

Beveiliging en privacy van iCloud back-ups

Versleutelde gegevens

Als je een iCloud back-up maakt, worden je gegevens zowel tijdens de verzending als tijdens de opslag veilig versleuteld. Dit betekent dat alleen jij toegang tot deze informatie hebt. Dankzij deze encryptie blijven je bestanden zelfs als hackers of onbevoegden proberen om in te breken veilig. Het is belangrijk dat je regelmatig back-ups maakt, zodat al je belangrijke informatie is beveiligd.

 • Je gegevens zijn beschermd tegen ongewenste indringers
 • Encryptie helpt om je privacy en vertrouwelijkheid te waarborgen.
 • Reguliere back-ups minimaliseren het risico op gegevensverlies en garanderen de beschikbaarheid van belangrijke informatie

Tweestapsverificatie instellen

Om extra beveiligingslagen aan je iCloud account toe te voegen, is het sterk aanbevolen om tweestapsverificatie in te schakelen. Hierdoor wordt een extra stap meestal via een verificatiecode die naar je geregistreerde apparaat wordt gestuurd aan het inlogproces toegevoegd. Op deze manier kan zelfs als iemand anders jouw wachtwoord heeft, zonder je toestemming nog steeds geen toegang tot je account krijgen.

 • Verhoogt de beveiliging door een extra authenticatie laag toe te voegen
 • Beschermt, zelfs met gestolen wachtwoorden tegen ongeautoriseerde toegang
 • Biedt gemoedsrust doordat de integriteit van je iCloud back-ups worden gewaarborgd

Het delen van wachtwoorden: Bewust van de risico’s worden

Het delen van iCloud-wachtwoorden lijkt handig, maar brengt grote risico’s met zich mee. Door dit te doen, verlies je controle over de beveiliging van je gegevens en vergroot je het risico op misbruik door kwaadwillenden. Denk goed na voordat je wachtwoorden deelt.

Het is belangrijk dat jij je realiseert dat het beschermen van je privacy en gegevens, vooral met de toenemende cyberdreigingen prioriteit heeft. Om ongeautoriseerde toegang tot je informatie te voorkomen is het belangrijk dat jij je wachtwoorden veilig en vertrouwelijk houdt. Voor optimale beveiliging is het aan te raden dat je voor al je accounts unieke en sterke wachtwoorden gebruikt en dat je ze regelmatig update.

Bovendien is het verstandig om aanvullende beveiligingsmaatregelen, zoals tweestapsverificatie te gebruiken om een extra laag bescherming aan je iCloud account toe te voegen. Op deze manier wordt iedere poging tot ongeautoriseerde toegang tot je back-ups gedetecteerd en geblokkeerd.

Voordelen van iCloud-back-up versus lokale back-up

Toegang

Met een iCloud back-up heb je via ieder Apple-apparaat dat aan je account is gekoppeld altijd en overal toegang tot je gegevens. Of het nu om foto’s, contacten of notities gaat, alles is altijd en overal beschikbaar.

iCloud zorgt ervoor dat al je belangrijke informatie tussen al je apparaten wordt gesynchroniseerd. Stel dat je een nieuwe iPhone krijgt, dan hoef je alleen maar op iCloud in te loggen om al je gegevens terug te halen.

iCloud Backup op Apple apparaten terugzetten

Automatisch en veilig een iCloud backup maken

De mogelijkheid om automatisch back-ups te maken is een van de grootste voordelen van iCloud back-ups. Hierdoor hoef je de back-up niet handmatig te maken waardoor je menselijke fouten kan voorkomen. Verder verkleint dit de kans op het verliezen van data door nalatigheid.

Stel je voor dat je iets per ongeluk op één apparaat verwijdert of kwijtraakt; met iCloud zijn al je gegevens in de cloud veilig gesteld. Dit betekent minder stress over het per ongeluk wissen van belangrijke bestanden.

Betrouwbaarheid

In vergelijking met lokale back-ups biedt iCloud meer betrouwbaarheid omdat externe factoren zoals diefstal, brand of waterschade geen invloed op je gegevens hebben. Met een lokale back-up loop je het risico dat je bij fysieke schade aan bijvoorbeeld een harde schijf alles kwijt raakt.

 • Met iCloud kun je rustiger slapen, wetende dat zelfs als er iets met je apparaat gebeurt, al je data nog steeds veilig en toegankelijk blijft.
 • Een lokaal gemaakte back-up kan nuttig zijn als de toegang tot het internet beperkt is of als je de volledige controle over waar en hoe je gegevens worden bewaard wilt hebben.

Oude iCloud-back-ups verwijderen en ruimte beheren

Oude back-ups beheren

Als je een iCloud back-up gebruikt, is het belangrijk dat je regelmatig je opslagruimte controleert. Ga hiervoor op je apparaat naar de naar Instellingen, selecteer je naam en kies vervolgens voor iCloud. Hier vind je de optie ‘Beheer opslag’. Binnen dit menu kun jij al je reservekopieën bekijken.

Het is belangrijk dat je oude back-ups die niet langer nodig zijn, identificeert en verwijdert. Door overbodige back-ups te wissen, maak je ruimte vrij voor nieuwe gegevens en voorkom jij dat je iCloud opslag vol raakt. Op deze manier zorg je ervoor dat iCloud back-up optimaal blijft werken.

De opslagruimte efficiënt gebruiken

Voor een soepele werking van je apparaat is het belangrijk dat jij je iCloud opslag beheert. Door regelmatig de beschikbare ruimte te controleren en onnodige back-ups te verwijderen kun je de beschikbare ruimte optimaliseren, zodat je apparaat optimaal blijft presteren. Een opgeruimde iCloud opslag betekent dat al je belangrijke gegevens, zonder ruimtegebrek of vertragingen bij back-ups veilig en gemakkelijk toegankelijk blijven.

Om problemen te voorkomen en ruimte te besparen is het belangrijk dat jij je iCloud opslag regelmatig beheert. Zo voorkom je vertragingen bij back-ups en heb je altijd genoeg ruimte voor nieuwe gegevens. Een georganiseerde iCloud maakt je gebruikerservaring beter en helpt je om efficiënter te werken en sneller toegang tot informatie te krijgen.

Het is verstandig dat je wat tijd en energie in het beheer van je iCloud opslag steekt. Verwijder overbodige items, orden je bestanden en maak zo een digitale omgeving die naadloos bij je wensen en behoeften aansluit. Door proactief te handelen, zorg je ervoor dat je altijd voldoende ruimte voor belangrijke gegevens en documenten hebt.

Slotopmerkingen

Je hebt nu een grondig inzicht in het belang van het maken van iCloud-back-ups en hoe je ze beheert. Door regelmatig back-ups te maken, bescherm je niet alleen je waardevolle gegevens, maar zorg je er ook voor dat je de belangrijke bestanden in het geval van verlies of diefstal van je apparaat snel kunt herstellen. Vergeet niet om oude back-ups op te schonen en om ruimte voor nieuwe gegevens vrij te maken.

Blijf je iCloud back-ups proactief beheren, zodat je altijd gemoedsrust over de veiligheid van je informatie hebt. Neem de tijd om je instellingen te controleren en ervoor te zorgen dat alles up-to-date is. Door deze eenvoudige stappen te volgen, ben jij goed voorbereid op eventuele onverwachte situaties.

iCloud Backup

Veelgestelde vragen

Wat is een iCloud back-up?

Een iCloud-back-up is een veilige manier om alle gegevens van je iPhone, iPad of Mac in de cloud op te slaan. Dit omvat foto’s, video’s, instellingen en gegevens van apps die kunnen worden hersteld als dat nodig is.

Hoe maak ik een iCloud back-up op mijn iPhone en iPad?

Ga hiervoor naar de ‘Instellingen’, druk op je naam en selecteer ‘iCloud’. Kies voor ‘iCloud reservekopie’ en schakel deze in. Zorg ervoor dat je met wifi en stroom verbonden bent zodat je regelmatig back-ups kunt maken.

Is het veilig om iCloud back-ups voor het beheren van gegevens te gebruiken?

Ja, Apple versleutelt je gegevens tijdens de overdracht en de opslag in iCloud. Met tweestapsverificatie wordt er een extra beveiliging toegevoegd. Door de bescherming tegen verlies of diefstal van apparaten biedt het je gemoedsrust.

Wat zijn de voordelen van een iCloud back-up ten opzichte van een lokale back-up?

Met een iCloud back-up worden je gegevens zonder gedoe met kabels of fysieke schijven automatisch in de cloud opgeslagen. Het bespaart ruimte op apparaten en zorgt ervoor dat belangrijke informatie, zelfs bij verlies of beschadiging van het Apple apparaat altijd toegankelijk is.

Hoe kan ik oude iCloud back-ups verwijderen om ruimte vrij te maken?

Ga hiervoor naar de ‘Instellingen’, druk op je naam en selecteer ‘iCloud’. Kies vervolgens voor ‘Beheer opslag’ > ‘Reservekopieën’. Selecteer de oude back-ups die je wilt verwijderen door erop te tikken en bevestig het verwijderingsproces.

Wil jij je belangrijke bestanden veilig stellen?

iCloud Backup controleren

Door een iCloud backup te maken kun jij al je belangrijke bestanden, gegevens en instellingen veilig in de cloud bewaren.

 • Dat is: je gegevens gemakkelijk kunnen herstellen
 • Altijd toegang tot je belangrijke gegevens
 • Snel met je nieuwe apparaat aan de slag

Dit is nog maar een topje van de ijsberg