iCloud opslag leegmaken: 8 Handige Tips & Tricks

Wist jij dat gemiddeld 65% van de Apple-gebruikers met een volle iCloud-opslag worstelt? Het is tijd om actie te ondernemen en om ruimte op je apparaat vrij te maken. Door overbodige bestanden en gegevens te verwijderen, kun je niet alleen kostbare ruimte vrijmaken, maar ook de prestaties van je apparaat verbeteren. In dit artikel ontdek je handige tips en trucs om jouw iCloud-opslag effectief te beheren, te optimaliseren en een backup te maken.

Of het nu om het opruimen van oude back-ups, het beheren van foto’s en video’s of het slim organiseren van documenten gaat, wij hebben alle informatie die je nodig hebt om je iCloud-opslag weer in topvorm te krijgen. Blijf lezen voor eenvoudige stappen die je helpen om je iCloud-opslag leeg te maken en de foto’s te verwijderen.

Overzicht van de iCloud-opslagruimte

Controleer de beschikbare opslagruimte

Om iCloud-opslag te beheren moet je op je iOS apparaat de ‘Instellingen’ of op je MacOS apparaat de Systeemvoorkeuren openen en voor een overzicht van de apps en foto’s waarvan een backup is gemaakt bovenaan op je naam drukken. Druk vervolgens op ‘iCloud’ en kies daarna voor ‘Beheer opslag’. Hier zie je hoeveel ruimte er nog beschikbaar is.

iCloud opslag leegmaken en de beschikbare ruimte controleren

Daarnaast kun je de Opslagbeheer-optie gebruiken om te zien welke apps de meeste ruimte in beslag nemen. Dit helpt je bij het identificeren van onnodige bestanden die je kunt verwijderen om ruimte vrij te maken.

Is je iCloud opslag te vol om nieuwe gegevens op te slaan?

iCloud opslag leegmaken en de beschikbare ruimte controleren

Door je iCloud opslag leeg te maken kun jij al je bestanden in de cloud opslaan en vanaf iedere computer die met het internet verbonden is beheren en bekijken

 • Dat is overal toegang tot jouw bestanden
 • Bestanden zijn tegen bedreigingen beschermd
 • De bestanden kunnen gemakkelijk met anderen worden gedeeld

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Bestanden en gegevens in iCloud

In je iCloud-opslag worden verschillende soorten bestanden en gegevens, zoals foto’s, video’s, documenten, back-ups van apparaten en app-gegevens bewaard. Door regelmatig te controleren wat er wordt opgeslagen, kun je overbodige items verwijderen.

Controleer welke apps automatisch back-ups naar iCloud  maken en pas dit indien nodig aan. Zo voorkom je dat onbelangrijke gegevens onnodig veel ruimte in je iCloud-opslag innemen.

De gebruikte opslagruimte controleren

Het is van essentieel belang dat je regelmatig controleert hoeveel opslagruimte je momenteel in iCloud Drive gebruikt. Open hiervoor de instellingen of de Systeemvoorkeuren op je Apple apparaat, druk bovenaan op je naam en selecteer ‘iCloud’. Om een gedetailleerd overzicht te bekijken moet je vervolgens op ‘Beheer opslag’ drukken.

Door bewust te zijn van hoeveel opslagruimte iedere app of ieder type gegeven inneemt, kun je beter bepalen waar actie nodig is. Verwijder bijvoorbeeld oude back-ups of grote bestanden die overbodig zijn geworden.

Opslagruimte op je iPhone en je iPad vrijmaken

Je account opslag beheren

Door de instellingen van je iPhone of iPad te openen kun jij je iCloud-opslag beheren. Druk bovenaan op “iCloud” om de toegang tot je iCloud account opslag te krijgen. Hier kun je zien hoeveel ruimte er nog beschikbaar is, welke apps de meeste ruimte in beslag nemen en van welke apps een back-up moet worden gemaakt.

Als je merkt dat je iCloud-opslag bijna vol is, overweeg dan om extra opslagruimte voor een backup aan te schaffen. Door meer iCloud opslagruimte te kopen, voorkom je dat je apparaat vol raakt en kun je van het gemak van iCloud-back-ups en -synchronisatie blijven profiteren.

Apps met veel ruimte

Om erachter te komen welke apps de meeste ruimte op iCloud innemen, moet je binnen de iCloud instellingen naar “Beheer opslag” gaan. Hier zie je een lijst met apps die gegevens in iCloud opslaan en een iCloud backup maken. Sommige apps kunnen voor back-ups of bestanden onverwacht veel ruimte gebruiken.

Door regelmatig door deze lijst te bladeren, kun je identificeren welke apps verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van je iCloud-opslag. Op basis hiervan kun je beslissen welke apps mogelijk moeten worden geoptimaliseerd of waarvan de gegevens handmatig moeten worden verwijderd.

De opslagruimte op je MacBook, iMac of Mac Mini beheren

De Systeemvoorkeuren beheren

Je kunt de opslagruimte van je MacBook, iMac of Mac Mini via de systeemvoorkeuren beheren. Hier kun jij je account opslag en iCloud-opslagruimte controleren en beheren. Als je merkt dat je ruimte tekort komt, overweeg dan om extra iCloud-opslag ruimte aan te schaffen.

iCloud opslag leegmaken via de instellingen

Het is van essentieel belang dat je de opslag van je apparaten regelmatig controleert en bijwerkt. Door bestanden en mappen veilig in iCloud op te slaan, kun je van al je belangrijke gegevens een backup maken. Op deze manier kun jij voorkomen dat je apparaat vol raakt met onnodige bestanden.

Extra iCloud opslag kopen

Als het geheugen van jouw MacBook, iMac of Mac Mini vol begint te raken, kan het handig zijn om extra iCloud-opslagruimte aan te schaffen. Hierdoor hoef je belangrijke bestanden niet te verwijderen om plaats vrij te maken.

 • Door regelmatig back-ups in iCloud te maken kun je voorkomen dat je belangrijke gegevens verliest.
 • Overweeg om oude bestanden periodiek op te schonen, zodat je ruimte voor nieuwe vrij kunt maken.
 • Houd de beschikbare opslagruimte in de gaten en handel proactief als deze vol dreigt te raken.

Foto’s en bijlagen uit iCloud verwijderen

Foto’s Verwijderen

Om iCloud opslag vrij te maken, moet je op de foto of de bijlage die je wilt verwijderen drukken. Door ongewenste foto’s en bijlagen te selecteren en te verwijderen kun je ruimte in je iCloud-opslag vrijmaken. Dit is een eenvoudige manier om meer beschikbare ruimte voor belangrijke bestanden te creëren.

Het proces van het verwijderen van foto’s en bijlagen uit iCloud is rechttoe rechtaan. Door simpelweg de items die je niet langer nodig hebt te selecteren en ze te verwijderen kun jij de beschikbare opslagruimte op je apparaat optimaliseren.

Je account opslag met iCloud beheren

Een handige manier om je iCloud-opslag effectief te beheren is door je iCloud account instellingen te openen en “Beheer opslag” te selecteren. Hier kun je een overzicht krijgen van welke apps de meeste ruimte in je iCloud-account innemen. Door onnodige bestanden of gegevens van deze apps te verwijderen, maak je kostbare ruimte voor andere doeleinden vrij.

Door je account opslag in iCloud regelmatig te beheren, behoud je de controle over welke gegevens er worden bewaard en welke gegevens kunnen worden verwijderd. Dit helpt je om de beschikbare opslagruimte te optimaliseren en dat je apparaat zonder dat het geheugen vol raakt soepel blijft werken.

Bestanden en mappen op Apple-apparaten opruimen

Je opslagruimte in iCloud beheren

Wanneer jij je icloud opslag leeg wilt maken, is het belangrijk dat jij je bestanden en mappen regelmatig op je Apple-apparaten opruimt. Door onnodige apps en bestanden te verwijderen, maak je ruimte in de iCloud vrij. Door op je apparaat naar Systeemvoorkeuren of Instellingen > iCloud te gaan kun je controleren welke apps de meeste opslagruimte innemen.

Om de iCloud-opslag efficiënt te kunnen gebruiken is het belangrijk dat jij je accountopslag beheert. Door overbodige bestanden en apps te verwijderen kun jij de beschikbare ruimte optimaliseren. Op deze manier kun jij voorkomen dat je tegen een tekort aan opslagruimte aanloopt en je belangrijke documenten veilig in de Cloud bewaren.

Apps verwijderen om ruimte vrij te maken

Wanneer jouw icloud-opslag vol raakt, kan het nodig zijn om kritisch naar de geïnstalleerde apps te kijken. Sommige apps nemen meer ruimte in beslag dan andere, waardoor ze een aanzienlijke impact op je beschikbare opslagcapaciteit hebben. Door deze apps die veel ruimte gebruiken te identificeren en indien nodig te verwijderen, creëer je meer speelruimte voor belangrijke bestanden.

iCloud opslag leegmaken door een app te verwijderen

Hieronder staan enkele stappen die kunnen helpen om je iCloud-opslag vrij te maken:

 1. Open de ‘Instellingen’ op je Apple-apparaat.
 2. Druk vervolgens op ‘Algemeen’ en selecteer ‘iPhone-opslag’.
 3. Bekijk welke apps de meeste ruimte innemen en beslis welke kunnen worden verwijderd.
 4. Door ongebruikte of zware apps te verwijderen kun je kostbare opslagruimte vrijmaken

Reservekopieën in iCloud beheren en minimaliseren

Je iCloud reservekopieën beheren

Wanneer je merkt dat je iCloud-opslag vol begint te raken, is het belangrijk dat je proactief handelt en je iCloud reservekopieën effectief beheert. Een handige eerste stap is om via de “Systeemvoorkeuren” naar de instellingen van iCloud te gaan en vervolgens naar het tabblad “iCloud” te navigeren. Hier kun je een overzicht krijgen van welke apps momenteel reservekopieën worden gemaakt en hoeveel ruimte ze in beslag nemen. Door kritisch naar deze apps te kijken, kun je bepalen welke reservekopieën echt noodzakelijk zijn en welke eventueel overbodig zijn.

Het is ook aan te raden om de instellingen voor meer gedetailleerde controle over wat er precies van iedere app afzonderlijk in je iCloud wordt opgeslagen te bekijken. Sommige apps kunnen bijvoorbeeld automatisch grote bestanden uploaden, wat onnodig veel ruimte in kan nemen. Door deze instellingen aan te passen en grote bestanden lokaal op te slaan, kun je niet alleen kostbare ruimte in je iCloud besparen, maar je opslagruimte efficiënter gebruiken.

Het is handig om je iCloud-opslag regelmatig te controleren en oude of ongebruikte back-ups te verwijderen. Zo blijft je opslag netjes georganiseerd en voorkom je onnodige kosten voor extra opslagruimte. Door je iCloud-opslag consequent te beheren en te controleren, zorg je ervoor dat alles soepel blijft werken.

Is je iCloud opslag te vol om nieuwe gegevens op te slaan?

iCloud opslag leegmaken en de beschikbare ruimte controleren

Door je iCloud opslag leeg te maken kun jij al je bestanden in de cloud opslaan en vanaf iedere computer die met het internet verbonden is beheren en bekijken

 • Dat is overal toegang tot jouw bestanden
 • Bestanden zijn tegen bedreigingen beschermd
 • De bestanden kunnen gemakkelijk met anderen worden gedeeld

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Minimaliseer opslagruimte

Om de hoeveelheid gebruikte ruimte op iCloud Drive te minimaliseren, kun je overwegen om bestanden en mappen elders op te slaan of ze lokaal op je apparaat te bewaren. Dit kan vooral handig zijn voor grote bestanden die niet per se constant via iCloud beschikbaar hoeven te zijn.

Een andere nuttige tip is om onnodige documenten en gegevens die niet regelmatig worden gebruikt, naar een externe harde schijf of een ander back-upapparaat over te zetten. Op deze manier behoud jij gemakkelijk de toegang tot belangrijke informatie zonder dat het ten koste van je iCloud-opslag capaciteit gaat.

Apps en app gegevens in iCloud beheren

Ongebruikte apps verwijderen

Door ongebruikte apps te verwijderen kun jij ruimte in je iCloud-opslag besparen. Zelfs als je ze niet actief gebruikt, nemen deze apps waardevolle ruimte in beslag. Open de instellingen van je apparaat, selecteer ‘Algemeen’, dan ‘iPhone-opslag’ (of ‘iPad-opslag’), en kies de apps die je wilt verwijderen. Op deze manier maak je snel plaats voor belangrijkere gegevens vrij.

 • Maak regelmatig een inventarisatie van welke apps je daadwerkelijk gebruikt
 • Overweeg of een bepaalde app echt noodzakelijk is voordat je deze verwijdert

Gegevens van apps in iCloud beheren

Om de opslagruimte te minimaliseren kun je de gegevens die Apps in iCloud opslaan beheren. Sommige apps slaan gegevens, zoals documenten, foto’s en video’s automatisch in iCloud op. Open de  ‘Instellingen’, druk bovenaan op je naam, kies voor ‘iCloud’ en vervolgens voor ‘Beheer opslag’. Hier kan je zien welke apps veel ruimte innemen en kun je bepaalde gegevens verwijderen.

iCloud opslag leegmaken en gegevens van je apparaat in iCloud bewaren
 • Controleer regelmatig welke apps veel ruimte binnen je iCloud-opslag innemen
 • Wees selectief bij het toestaan van automatische back-ups voor specifieke apps

Gebruik cloudopslag diensten voor gegevens van apps

Om belangrijke gegevens behorende bij apps, zelfs wanneer je ze niet direct op je apparaat nodig hebt veilig en gemakkelijk op te slaan kun je cloudopslag diensten gebruiken . Diensten zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive bieden een scala aan handige functies en extra mogelijkheden om je gegevens te beheren. Door bestanden die je zelden gebruikt naar deze platforms te uploaden, creëer je niet alleen meer ruimte op je apparaat, maar zorg je er ook voor dat je gegevens, ongeacht het apparaat dat je gebruikt altijd toegankelijk zijn.

Het is verstandig om verschillende cloudopslagdiensten met elkaar te vergelijken, zodat je een cloudopslag dient die het beste op je specifieke behoeften aansluit kunt vinden. Zo kan de ene dienst misschien meer nadruk op samenwerkingstools leggen, terwijl de andere meer op gegevensbeveiliging is gericht. Door een weloverwogen keuze te maken, kun je optimaal van de functionaliteiten die iedere dienst biedt profiteren.

Wanneer je voor een cloudopslagdienst kiest is het van essentieel belang dat je op de beschikbare gratis opslagruimte let. Voordat je bestanden gaat uploaden is het belangrijk dat je voldoende gratis ruimte hebt . Op deze manier kun je onverwachte kosten voorkom als je de limiet van de gratis opslag overschrijdt. Door diverse cloudopslag diensten slim te gebruiken en goed op te letten, kun je efficiënt met je opslagruimte omgaan.

Voor meer iCloud opslagruimte upgraden

Verschillende abonnementsopties vergelijken

Wil je meer iCloud-opslagruimte? Overweeg verschillende abonnementen om de beste keuze te maken. Apple biedt diverse plannen, zoals 50 GB, 200 GB en zelfs 2 TB aan opslagruimte. Vergelijk de prijzen en de hoeveelheid opslag om te bepalen welk plan het beste bij je behoeften past. Als je bijvoorbeeld veel foto’s en video’s die je in de cloud wilt bewaren hebt, is een groter plan wellicht geschikter.

Als student kun je voor iCloud-opslagplannen mogelijk van speciale kortingen of aanbiedingen profiteren. Controleer regelmatig of er deals zijn die gratis extra opslagruimte bevatten. Apple geeft soms als onderdeel van promoties of acties extra ruimte weg. Door deze aanbiedingen in de gaten te houden, kun je mogelijk kosten besparen terwijl je toch de toegang tot meer iCloud-opslag hebt.

Gratis opslagruimte aanbiedingen benutten

Apple biedt af en toe gratis proefperiodes voor nieuwe gebruikers die hun iCloud-opslag uit willen breiden. Dit kan een geweldige kans zijn om zonder kosten tijdelijk extra ruimte te krijgen. Bekijk de website van Apple regelmatig, zodat je weet wanneer deze aanbiedingen beschikbaar zijn en gebruik deze kortingen wanneer dat mogelijk is.

 • Vergelijk verschillende abonnementsopties
 • Bekijk je specifieke behoeften
 • Profiteer van kortingen en promoties
 • Houd aanbiedingen voor gratis opslag actief in de gaten

Door verschillende opties slim te gebruiken, kun jij je iCloud-opslag eenvoudig naar een groter plan dat beter bij je behoeften aansluit upgraden.

Laatste opmerkingen

Nu je hebt geleerd hoe je ruimte in je iCloud-opslag vrij kunt maken en deze op al je Apple-apparaten efficiënt kunt beheren, ben je goed op weg naar een georganiseerd en opgeruimd digitaal leven. Vergeet niet om regelmatig een controle uit te voeren en onnodige bestanden te verwijderen om ruimte te besparen en de prestaties van je apparaten te verbeteren.

iCloud opslag leegmaken

Breng de besproken tips en trucs daadwerkelijk in de praktijk en geniet van een georganiseerde iCloud-ervaring. Door bewust van je opslagruimte te zijn, vermijd je niet alleen chaos, maar bespaar je ook tijd en kun je efficiënter werken. Neem direct actie en optimaliseer je iCloud-opslag voor een vlottere digitale ervaring!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik in mijn iCloud-opslag ruimte vrijmaken?

Om ruimte in je iCloud-opslag vrij te maken kun je onnodige foto’s, video’s en bestanden verwijderen. Daarnaast is het belangrijk dat je oude back-ups en grote bijlagen opruimt, zodat je meer ruimte beschikbaar kunt maken.

Kan ik reservekopieën beheren om mijn iCloud-opslagruimte te minimaliseren?

Ja, je kunt reservekopieën beheren door onnodige gegevens uit oudere back-ups te verwijderen. Selecteer welke gegevens voor jou van cruciaal belang zijn en minimaliseer de rest om kostbare opslagruimte vrij te maken.

Kun je apps en appgegevens in iCloud beheren?

Ja, je kunt apps en appgegevens in iCloud beheren door ongebruikte apps te verwijderen of alleen essentiële gegevens op te slaan. Door dit regelmatig bij te houden kun jij de beschikbare opslagruimte efficiënt optimaliseren.

Moet ik voor meer iCloud-opslagruimte upgraden?

Als je regelmatig tegen een volle iCloud-opslag aanloopt, kan upgraden naar een groter opslagplan voordelig zijn. Hiermee heb jij zonder dat je hoeft te schrappen meer ruimte voor al je belangrijke bestanden en gegevens.

Wat is de beste manier om foto’s en bijlagen in iCloud te verwijderen?

Om foto’s en bijlagen effectief uit iCloud te verwijderen moet je de desbetreffende map of album openen en hetgeen wat weg kan selecteren. Verwijder eenvoudig wat niet langer nodig is om direct extra opslagruimte vrij te maken.

Is je iCloud opslag te vol om nieuwe gegevens op te slaan?

iCloud opslag leegmaken en de beschikbare ruimte controleren

Door je iCloud opslag leeg te maken kun jij al je bestanden in de cloud opslaan en vanaf iedere computer die met het internet verbonden is beheren en bekijken

 • Dat is overal toegang tot jouw bestanden
 • Bestanden zijn tegen bedreigingen beschermd
 • De bestanden kunnen gemakkelijk met anderen worden gedeeld

Dit is nog maar een topje van de ijsberg