Zo kun je een VPN op Windows 10 instellen

Wanneer je op een Windows computer / laptop anoniem wilt gaan surfen heb je daar een VPN verbinding voor nodig. Een VPN verbinding (Virtual Private Network) kan een versleutelde (beveiligde) verbinding tot stand brengen. Voordat je de VPN verbinding kunt gebruiken moet je de VPN op je Windows 10 machine instellen. 

Voor het instellen van een VPN-verbinding heb je een programma nodig. Vaak levert een VPN-aanbieder speciale software waarmee je de verbinding met de VPN eenvoudig op kunt zetten. Daarnaast zijn er sommige VPN providers die geen eigen programma hebben. In dat geval moeten de instellingen voor de internetverbinding handmatig worden gewijzigd.

Binnen Windows 10 is er een functie waarmee de instellingen voor de internetverbinding kunnen worden gewijzigd. In dit artikel vertellen we stapsgewijs hoe de VPN verbinding binnen Windows 10 kan worden opgezet. 

Stap 1: De juiste inloggegevens bemachtigen

Voordat er met een VPN-verbinding op Windows 10 kan worden gewerkt moet er bij het VPN account worden ingelogd. Hiervoor zijn inloggegevens nodig. Zonder deze gegevens is het namelijk niet mogelijk om de VPN verbinding tot stand te brengen. 

Als de VPN-verbinding via de baas wordt gebruikt moeten deze login gegevens bij de baas worden opgevraagd. Gebruik jij een particuliere VPN-verbinding? In dat geval zal je deze gegeven tijdens het opzetten van je account moeten worden aangemaakt. Gegevens behorende bij een VPN bestaan vaak uit een combinatie van een gebruikersnaam met een daarbij behorend wachtwoord.

Naast de login gegevens kan het specifieke adres van de server waarmee de computer moet worden verbonden worden opgegeven. In dit artikel staat stapsgewijs beschreven hoe deze instellingen kunnen worden gewijzigd.

Wil jij veilig en anoniem op het internet kunnen surfen?

Wanneer je anoniem en veilig op het internet wilt gaan surfen is het verstandig om voor de zoektocht op het internet een VPN server te gebruiken. Met behulp van een VPN server kan een beveiligde verbinding tussen de VPN server en een website worden opgezet. Hierdoor zijn jouw gegeven van het internet afgeschermd.

Hoe werkt de VPN verbinding en is dit veilig

Ondanks dat de persoonlijke gegevens met behulp van de VPN verbinding worden afgeschermd is dat niet voldoende om de computer te beveiligen. Naast de VPN verbinding wordt het gebruik van een goede virusscanner sterk aanbevolen.

Een goede virusscanner kan namelijk goede van kwaadaardige websites onderscheiden en zelfs blokkeren. Hierdoor zijn de persoonlijke gegevens tegen de gevaren van het internet beveiligd.

Stap 2: Open de VPN-instellingen

Ben jij van plan om anoniem met een Windows 10 computer / laptop op het internet te surfen? Dan moeten de gegevens van de VPN binnen Windows 10 worden ingesteld. Voordat de VPN kan worden ingesteld moet er met een administrator account op de computer / laptop worden ingelogd.

Het kan zijn dat alleen de eigenaar van de computer / laptop dit account heeft. Ondanks dat de administrator rechten vaak alleen aan een administrator account worden gegeven kunnen deze gegevens ook aan een normaal account worden gegeven. 

Nadat er met het account met administratorrechten is ingelogd kan het startmenu worden geopend.

Het startmenu kan worden geopend door met linkermuisknop op het vlaggetje met het Windows logo te drukken of door op de Windows toets op het toetsenbord te drukken. 

Veilige internetverbinding met de VPN verbinding Windows 10 instellen

Als het startmenu is geopend moet er op de knop met de tekst instellingen in het startmenu worden gedrukt. De instellingen knop wordt vaak als een tandwieltje weergegeven. Wanneer je de instellingen hebt geopend moet je naar het tabblad met Netwerk en internet. Vervolgens moet je op de knop met de tekst VPN. drukken. 

Stap 3: De VPN-verbinding toevoegen

Nadat je op de knop met de tekst VPN hebt gedrukt kun je de VPN verbinding toevoegen. Om de VPN verbinding toe te kunnen voegen moet je met de linkermuisknop op de knop met de tekst: Een VPN-verbinding toevoegen drukken.  

Als je op de knop met de tekst Een VPN-verbinding toevoegen hebt gedrukt wordt er een nieuw venster geopend. Binnen dit venster kunnen de gegevens van de VPN-verbinding worden ingevoerd. Vanuit sommige landen kunnen hier verschillende standaard VPN-providers worden geselecteerd. Wanneer je in Nederland bent kun je hier alleen voor Windows (ingebouwd) kiezen. 

Voor de Naam van de VPN verbinding kun jezelf kiezen welke naam je aan de VPN verbinding wilt geven. Het is aan te raden om de VPN verbinding een herkenbare naam te geven. Een voorbeeld hiervan is “VPN-verbinding kantoor” wanneer je deze verbinding alleen voor kantoor gerelateerde activiteiten nodig hebt. 

In het veld met de tekst: Servernaam of -adres moet het IP-adres of de server-URL worden ingevoerd. De informatie die je hier op moet geven krijg je van de VPN-aanbieder of de werkgever.

Bij VPN-type moet voor het VPN-protocol dat je wilt gaan gebruiken worden gekozen. Vaak kan hier ook voor de optie Automatisch worden gekozen. In het veld Type aanmeldingsgegevens moet de manier waarop moet worden ingelogd worden opgegeven. Vaak moet hier een gebruikersnaam of wachtwoord worden ingevoerd.

VPN verbinding op Windows 10 instellen

De combinatie van de gebruikersnaam en het wachtwoord is niet de enige manier waarop er kan worden ingelogd. Er kan namelijk ook op een alternatieve manier worden ingelogd. Enkele manieren waarop kan worden ingelogd zijn onder andere de smartcard of een certificaat. 

In het veld Gebruikersnaam en wachtwoord kunnen vervolgens de gegevens behorende bij de VPN verbinding invoeren. Het is aan te bevelen om de gegevens van de VPN verbinding alleen te bewaren wanneer de computer niet door anderen of onbekenden wordt gebruikt.

Daarnaast is het belangrijk dat de computer tegen de gevaren van buitenaf wordt beveiligd. Door de computer te beveiligen kan de internetverbinding niet door onbevoegden worden gebruikt. Nadat alle gegevens zijn ingevoerd kunnen de ingevoerde gegevens worden opgeslagen. Voor het bewaren van de gegevens moet op de knop met de tekst Opslaan worden gedrukt. 

Stap 4: De verbinding met de VPN-server tot stand brengen

Om de uiteindelijke verbinding met de VPN server tot stand te kunnen brengen moet je de VPN-verbinding selecteren door via het VPN-menu op Instellingen te drukken. 

Als je de juiste gegevens hebt gebruikt ben je nu via de VPN met het internet verbonden. Doordat je nu met de VPN verbinding bent verbonden kun je anoniem en veilig op het internet surfen. 

VPN verbinding Windows 10 instellen opzetten

Wil jij veilig en anoniem op het internet kunnen surfen?

Wanneer je anoniem en veilig op het internet wilt gaan surfen is het verstandig om voor de zoektocht op het internet een VPN server te gebruiken. Met behulp van een VPN server kan een beveiligde verbinding tussen de VPN server en een website worden opgezet. Hierdoor zijn jouw gegeven van het internet afgeschermd.

Hoe werkt de VPN verbinding en is dit veilig

Ondanks dat de persoonlijke gegevens met behulp van de VPN verbinding worden afgeschermd is dat niet voldoende om de computer te beveiligen. Naast de VPN verbinding wordt het gebruik van een goede virusscanner sterk aanbevolen.

Een goede virusscanner kan namelijk goede van kwaadaardige websites onderscheiden en zelfs blokkeren. Hierdoor zijn de persoonlijke gegevens tegen de gevaren van het internet beveiligd.

Geavanceerde instellingen

Nadat je de VPN-verbinding hebt toegevoegd kun je aanvullende gegevens invoeren. Voor de VPN-verbinding heb je namelijk meerdere mogelijkheden dan alleen het aan – en uitzetten van de VPN. Een voorbeeld van een extra functie is het instellen van een proxyserver. 

Om geavanceerde instellingen te kunnen wijzigen moet je de opgegeven naam van de aangemaakte VPN verbinding drukken.

Vervolgens komt er een knop met de tekst geavanceerde verbindingen tevoorschijn. Het is aan te raden om deze instellingen alleen te wijzigen wanneer je weet waarmee je bezig bent.

Met de standaard instellingen van Windows en de VPN provider kan de veilige verbinding al worden ingesteld. Het is daarom niet noodzakelijk om hier geavanceerde wijzigingen aan te brengen. 

vpn verbinding instellen op windows 10 en de VPN verbinding toevoegen

De instellingen van de VPN verbinding kunnen gemakkelijker worden geopend. Hiervoor kan rechts onderin binnen de taakbalk op Meldingen (het informatie ballonnetje) en vervolgens op VPN worden gedrukt. 

VPN-software op Windows 10

Wanneer je de VPN op Windows 10 hebt ingesteld kan het handig zijn als deze automatisch wordt opgestart. Door de VPN automatisch te laten starten wordt de computer / laptop namelijk automatisch met de VPN verbinding verbonden.

Door deze beveiligd verbinding automatisch in te schakelen hoeft de VPN niet iedere keer handmatig aan worden gezet. Wanneer de laptop / computer automatisch wordt verbonden kan er automatisch met de beveiligde internetverbinding worden gewerkt. 

Automatisch aanmelden kan erg handig zijn als er via een bedrijfsnetwerk moet worden gewerkt. Door via de VPN verbinding met de internetverbinding van het bedrijf Zo kun je toegang krijgen tot alle bestanden die op het digitale apparaat of het bedrijfsnetwerk staan opgeslagen. 

Het koppelen van het besturingssysteem kan soms best een lastige opgave zijn. Wanneer je gebruik maakt van een betaalde VPN server zoals NordVPN of Private Internet Acces is het aan te bevelen om hun eigen software te gebruiken. 

Met het programma van de betaalde VPN provider worden vaak andere beveiligingsprotocollen gebruikt waardoor DNS-lekken kunnen worden tegengegaan. Daarnaast grijpen deze programma’s automatisch in wanneer de VPN verbinding wegvalt. Hierdoor zorgt zo’n programma voor een veiligere internetverbinding dan je dus in vergelijking met de VPN functie binnen Windows beter beveiligd. 

Hoe kun je de VPN op Windows 10 instellen?

Instellen van de VPN op Windows 10 verloopt middels de volgende stappen:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop
 1. Account aanmaken op de VPN-website. Hiervoor moet je naar de officiële website van de gewenste VPN-provider. Hier kun je voor het abonnement kiezen dat je wilt hebben. Vervolgens moet je de stappen doorlopen om het gewenste abonnement aan te schaffen en het account aan te maken. 
 2. De VPN-software downloaden. Het is aan te raden om de software van de officiële website te downloaden. Dit kun je in de meeste gevallen doen nadat je het abonnement hebt afgesloten.
 3. VPN-software installeren. Nadat je het installatiebestand hebt gedownload kun je de software installeren door de stappen van de VPN-software te doorlopen. 
 4. Met je account van de VPN binnen de VPN software inloggen. In de meeste gevallen kun je hiervoor de gegevens gebruiken die je in de eerste stap hebt aangemaakt. 
 5. De gewenste VPN-server kiezen (optioneel). De reden waarvoor je de VPN wilt gebruiken bepaald de keuze voor de locatie van de server. Wanneer er bijvoorbeeld voor een Amerikaanse server wordt gekozen kan de content van de Amerikaanse Netflix worden bekeken of vanuit het buitenland naar Nederlandse televisie worden gekeken. Wanneer je de VPN verbinding wilt gebruiken om veilig en anoniem te surfen, dan kun je de server kiezen die het dichtst bij je in de buurt is. 
 6. De VPN aanzetten. Voor de meeste VPN-providers die software hebben om de VPN verbinding tot stand te brengen hebben een grote duidelijke aan-uit knop. Hiermee kun je de VPN verbinding in een klik regelen. Ook kan deze software vaak automatisch verbinden met de server die het dichtst bij in de buurt is.

Waarom een VPN gebruiken op Windows 10?

VPN verbindingen kunnen voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Enkele toepassingen waarvoor de VPN verbinding vaak wordt gebruikt zijn onder andere:

 • Het versleutelen van gegevens voor een extra bescherming tegen hackers en criminelen. Of voor andere afluisterende partijen waarbij je kunt denken aan overheden en bedrijven
 • Openbare netwerken veilig kunnen gebruiken 
 • Een verbinding maken met een bedrijfsnetwerk om diensten te gebruiken die je alleen binnen dat netwerk kunt gebruiken
 • Anoniem op het internet te kunnen surfen door je echte ip-adres en locatie te verbergen
 • Torrents anoniem van het internet kunnen downloaden 
 • Het omzeilen van regio-blokkades om diensten te kunnen gebruiken die je normaal niet in die regio kunt gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de content van de Amerikaanse Netflix binnen een ander land te kunnen bekijken. 
 • Het omzeilen van censuur in een land. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van Facebook in China terwijl dit zonder VPN verbinding niet mogelijk is
 • De verbindingssnelheid verhogen van een andere server

Het wordt altijd aanbevolen om een VPN op Windows in te stellen. Een digitaal apparaat wordt vaak voor uiteenlopende internetactiviteiten gebruikt. Door een VPN verbinding te gebruiken worden je gegevens tijdens deze activiteiten altijd beschermd. Hierdoor heb je online meer privacy en veiligheid. 

Wil jij veilig en anoniem op het internet kunnen surfen?

Wanneer je anoniem en veilig op het internet wilt gaan surfen is het verstandig om voor de zoektocht op het internet een VPN server te gebruiken. Met behulp van een VPN server kan een beveiligde verbinding tussen de VPN server en een website worden opgezet. Hierdoor zijn jouw gegeven van het internet afgeschermd.

Hoe werkt de VPN verbinding en is dit veilig

Ondanks dat de persoonlijke gegevens met behulp van de VPN verbinding worden afgeschermd is dat niet voldoende om de computer te beveiligen. Naast de VPN verbinding wordt het gebruik van een goede virusscanner sterk aanbevolen.

Een goede virusscanner kan namelijk goede van kwaadaardige websites onderscheiden en zelfs blokkeren. Hierdoor zijn de persoonlijke gegevens tegen de gevaren van het internet beveiligd.

Geef een reactie