Internet WAN Connectie problemen – Oplossingen en Tips

In de huidige tijd is stabiele internet WAN-verbinding van essentieel belang. Zo kun je gegevens via het internet delen en externe bronnen benaderen. Wanneer je naar een WAN-verbinding, zoals DSL, glasvezel of kabelinternet zoekt, is het belangrijk om de keuze op basis van snelheid, betrouwbaarheid en beveiliging te maken. Een betrouwbare verbinding heeft vele voordelen, zoals snelle communicatie tussen andere apparaten en een verbeterde toegang tot externe diensten. In dit artikel vertellen wij waar je bij het zoeken van een goede internet WAN connectie op moet letten en hoe jij een keuze kunt maken die het beste op jouw wensen aansluit. 

Configuratie van de internetverbinding (WAN) instellen

Om ervoor te zorgen dat je probleemloos toegang tot het internet hebt is het belangrijk dat je de WAN-configuratie op de juiste manier instelt. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding voor het configureren van de internetverbinding met de router en veelvoorkomende fouten die je moet propberen te vermijden.

Internet WAN Connectie instellen

Wil jij het internet zonder kabels optimaal kunnen benutten?

Internet WAN Connectie instellen

Met een internet wan connectie kun jij draadloos van het internet genieten.

 • Dat is geen kabels nodig om met het internet te kunnen verbinden
 • Andere apparaten zoals een printer en een smart tv draadloos kunnen bedienen
 • Muziek zonder kabels via speakers in het netwerk af kunnen spelen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Stapsgewijze handleiding voor het instellen van de WAN-configuratie

 1. Voordat je de WAN-configuratie in kunt stellen moet je toegang krijgen tot de configuratiepagina van je router. Dit kan meestal worden gedaan door het IP-adres van de router in de adresbalk van de webbrowser in te voeren. Raadpleeg hiervoor de handleiding of documentatie van je router.
 2. Als je op de configuratiepagina bent moet je naar het gedeelte dat betrekking op de WAN instellingen heeft. Dit kan afhankelijk van het merk en model van je router verschillen, maar zou gemakkelijk te vinden moeten zijn.
 3. In dit gedeelte kun je verschillende parameters configureren om de verbinding met jouw internetprovider te maken. Enkele belangrijke parameters zijn:
  • IP-adres: Hier moet je afhankelijk van wat jouw provider vereist tussen een statisch IP-adres of een dynamisch IP-adres (DHCP) kiezen.
  • Subnetmasker: Dit bepaalt het bereik van IP-adressen die via de webinterface binnen jouw netwerk beschikbaar zijn.
  • Standaardgateway: Dit is meestal het IP-adres van jouw router, dat als de toegangspoort tot het internet functioneert.
  • DNS-servers: Deze servers vertalen domeinnamen naar IP-adressen, zodat je websites kunt bezoeken. Je kunt de DNS-servers van jouw provider gebruiken of voor openbare DNS-servers zoals die van Google (8.8.8.8 en 8.8.4.4) kiezen.

Veelvoorkomende problemen met de WAN-connectie en hoe je deze op kunt lossen

Om het internet optimaal te kunnen gebruiken is het belangrijk dat je een stabiele WAN-verbinding hebt. Helaas kunnen er soms problemen optreden die de connectiviteit verstoren. Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen met WAN-connectiviteit en hoe je deze op kunt lossen:

 1. Verbindingsproblemen door ISP: Wanneer je problemen met je WAN-verbinding ondervindt kan het voorkomen dat je internet service provider (ISP) technische problemen heeft. Neem contact met je ISP op om te controleren of er storingen of onderhoudswerkzaamheden in jouw regio zijn.
 2. Foutieve netwerkconfiguratie: Een verkeerde configuratie van je netwerkapparatuur kan ook tot WAN verbindingsproblemen leiden . Controleer of alle instellingen zoals IP-adressen, subnetmaskers en gateway instellingen binnen de webinterface correct zijn geconfigureerd.
 3. Firewallinstellingen: Soms kunnen firewall instellingen de verbinding blokkeren. Zorg ervoor dat de juiste poorten ​​voor inkomend en uitgaand verkeer openstaan.
 4. Problemen met DNS-servers: DNS-problemen kunnen ook invloed op de WAN-connectiviteit hebben. Controleer of de DNS-servers correct zijn ingesteld en probeer indien nodig alternatieve DNS-servers te gebruiken.
 5. Slechte bekabeling: Slechte bekabeling kan tot een slechte verbindingssnelheid of zelfs tot het wegvallen van de verbinding leiden. Controleer alle kabels in het netwerk en zorg ervoor dat ze goed zijn aangesloten en niet beschadigd zijn.

Diagnostische stappen om verbindingsproblemen op te sporen

Als je problemen met je WAN-verbinding ondervindt, kun je enkele diagnostische stappen uitvoeren om de oorzaak van het probleem te achterhalen:

 • Controleer of de netwerkkabel correct is aangesloten
 • Controleer of de router correct is geconfigureerd
 • Controleer of de internetprovider een storing heeft
 • Controleer of de netwerkinstellingen op het apparaat correct zijn ingesteld
 • Start het apparaat opnieuw op
 • Probeer een andere internetverbinding te gebruiken
 • Voer een snelheidstest uit om de internetverbinding te controleren
 • Controleer of er firewall instellingen zijn die de verbinding blokkeren
 • Controleer of het apparaat de juiste IP-configuratie heeft
 • Update de firmware van de router

Wat is PPPoE en hoe werkt het met DSL-modems?

PPPoE staat voor Point-to-Point Protocol over Ethernet en wordt gebruikt om een verbinding tussen een DSL-modem en de internet service provider (ISP) tot stand te brengen. Met behulp van PPPoE kunnen gegevens veilig via een Ethernet-verbinding worden verzonden. Deze technologie wordt vaak bij breedbandverbindingen, zoals ADSL of VDSL gebruikt.

Internet WAN Connectie met VDSL modem

Wanneer je een DSL-modem hebt, moet je bepaalde gegevens invoeren om de PPPoE-configuratie succesvol te maken. Dit zorgt ervoor dat jouw modem correct met de ISP kan communiceren en dat je toegang tot het internet krijgt. 

Welke gegevens moeten voor een succesvolle PPPoE-configuratie worden ingevoerd?

Voor een succesvolle PPPoE-configuratie moet je de volgende gegevens in je DSL-modem invoeren:

 1. Gebruikersnaam: Dit is het unieke identificatienummer dat door jouw ISP is verstrekt. Het kan verschillende vormen, zoals een e-mailadres of een specifieke gebruikersnaam die aan jou is toegewezen hebben.
 2. Wachtwoord: Dit is het wachtwoord dat bij je gebruikersnaam hoort. Het wordt ook t door jouw ISP verstrek en zorgt ervoor dat alleen jij toegang tot de internetverbinding hebt.
 3. Service Name: Sommige ISPs vereisen dat je tijdens het configureren van de PPPoE-verbinding een Service Name opgeeft. Dit kan door jouw ISP worden verstrekt en is meestal optioneel.

Stapsgewijze instructies om gegevens in een DSL-modem met PPPoE-ondersteuning in te voeren

Hieronder staan de stapsgewijze instructies om de benodigde gegevens in een DSL-modem met PPPoE-ondersteuning in te voeren:

 • Sluit jouw computer met een Ethernet-kabel op het DSL-modem aan.
 • Open een webbrowser en voer het IP-adres van het DSL-modem in de adresbalk.
 • Log met jouw gebruikersnaam en wachtwoord op de beheerinterface van het DSL-modem in.
 • Navigeer in de beheerinterface naar de PPPoE-instellingen.
 • Voer jouw PPPoE-gebruikersnaam en wachtwoord in.
 • Sla de wijzigingen op en herstart het DSL-modem.
 • Controleer of de PPPoE-verbinding succesvol tot stand is gebracht.

Internet login (PPPoE) voor WAN-verbinding instellen

De internetlogin (PPPoE) voor een WAN-verbinding instellen kan vooral als je niet bekend bent met de technische aspecten ervan soms een uitdagende taak zijn. Gelukkig is het proces over het algemeen vrij eenvoudig en kan het met een paar stappen worden voltooid. Hieronder zullen we bespreken hoe je de internetlogin voor een PPPoE-verbinding op jouw WAN in kunt stellen.

Wat is PPPoE?

Voordat we dieper ingaan op het  configuratie proces, is het belangrijk dat je begrijpt wat PPPoE eigenlijk betekent. PPPoE staat voor Point-to-Point Protocol over Ethernet en wordt gebruikt om de verbinding met een breedbandnetwerk via Ethernet te maken. Het wordt vaak door DSL-providers gebruikt om klanten toegang tot internet te geven.

Met PPPoE moet je met jouw gebruikersnaam en wachtwoord inloggen voordat je toegang tot het netwerk krijgt. Dit biedt extra beveiliging en houdt onbevoegde gebruikers buiten.

Stapsgewijze instructies voor het instellen van de internetlogin (PPPoE)

Nu we weten wat PPPoE inhoudt, kunnen we verder gaan met de stapsgewijze instructies voor het instellen van de internetlogin op jouw WAN-verbinding:

 • Open de instellingen van je router
 • Navigeer naar de internetinstellingen
 • Kies voor de optie om een nieuwe internetverbinding toe te voegen
 • Selecteer PPPoE als verbindingstype
 • Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Sla de instellingen op en start de router opnieuw op
 • Controleer of de internetverbinding naaar behoren werkt

Voor Nest WiFi of Google WiFi naar het WAN IP-adres zoeken

Een primaire wifi-verbinding, zoals die in Google Nest WiFi of Google WiFi wordt gebruikt, gebruikt een breedband-internetverbinding om een draadloos netwerk op te zetten. Dit betekent dat je internetprovider (ISP) je huis via een WAN (Wide Area Network)-connectie met het wereldwijde web verbindt. Het WAN IP-adres is het unieke adres dat aan jouw netwerk is toegewezen en waarmee jouw apparaten verbinding met het internet maken.

Internet WAN Connectie gebruiken om apparaten met het internet te verbinden

Hoe vind je het WAN IP-adres voor Nest WiFi of Google WiFi?

Om het WAN IP-adres voor Nest WiFi of Google WiFi te vinden, moet je de volgende stappen volgen:

 1. Sluit je apparaat op het wifi-netwerk van Nest WiFi of Google WiFi aan.
 2. Open een webbrowser op je apparaat en ga naar de website “https://www.google.com”.
 3. Typ in de zoekbalk van Google “Wat is mijn IP” en druk op Enter.
 4. Je ziet nu een zoekresultaat met jouw openbare IP-adres. Dit is het WAN IP-adres dat aan jouw Nest WiFi- of Google WiFi-netwerk is toegewezen.

Waarom is het belangrijk dat je het WAN IP-adres kent?

Het het WAN IP-adres van jouw Nest WiFi- of Google WiFi-netwerk kennen kan om verschillende redenen nuttig zijn:

 • Het WAN IP-adres is belangrijk omdat het het unieke identificatienummer van het netwerk waarmee je verbonden bent is.
 • Wanneer je het WAN IP-adres kent kun jij gemakkelijker externe toegang tot je netwerk opzetten. Dit is handig als je een VPN verbinding in wilt stellen.
 • Het WAN IP-adres kan belangrijk zijn bij het oplossen van netwerkproblemen, omdat het kan helpen om de bron van het probleem te identificeren.
 • Tijdens het configureren van netwerkapparaten en het instellen van port forwarding is het belangrijk dat jij het WAN IP-adres kent.
 • Het WAN IP-adres kan worden gebruikt om toegang tot bepaalde online services en applicaties te krijgen die beperkt zijn tot specifieke IP-adressen.

Wil jij het internet zonder kabels optimaal kunnen benutten?

Internet WAN Connectie instellen

Met een internet wan connectie kun jij draadloos van het internet genieten.

 • Dat is geen kabels nodig om met het internet te kunnen verbinden
 • Andere apparaten zoals een printer en een smart tv draadloos kunnen bedienen
 • Muziek zonder kabels via speakers in het netwerk af kunnen spelen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Draadloze verbindingen voor WAN-netwerken

Draadloze netwerken zijn tegenwoordig ondenkbaar en bieden een handige manier om met het internet verbonden te blijven. Dit geldt ook voor het maken van een verbinding met Wide Area Network (WAN)-netwerksystemen. Met behulp van draadloze technologieën kunnen zowel mobiele apparaten als pc’s eenvoudig met het WAN worden verbonden.

Een populaire optie voor het opzetten van een draadloze verbinding is via een draadloze router. Deze routers bieden een betrouwbare en snelle draadloze verbinding waardoor je gemakkelijk toegang tot het WAN hebt. Met de mogelijkheid om meerdere apparaten tegelijkertijd te verbinden, kunnen huishoudens van de flexibiliteit die draadloos internet biedt profiteren.

Eén draadloze verbinding kan nu eenvoudiger dan ooit worden verbeterd. Door simpelweg een draadloze router te kopen en deze op jouw bestaande netwerk aan te sluiten kun je zonder gedoe van de voordelen van draadloos internet genieten. Met hogere snelheden en betrouwbaarheid is dit voor veel gebruikers een aantrekkelijke optie.

Hieronder staan enkele voordelen van een draadloze verbinding:

 • Gemak: Dankzij draadloze netwerken kun je vrij rond bewegen zonder dat je door kabels wordt beperkt. Dit is vooral handig voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets.
 • Flexibiliteit: Met draadloze verbindingen kun je meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden, waardoor het makkelijker wordt om de internettoegang met anderen te delen.
 • Toekomstbestendigheid: Draadloze technologieën blijven zich ontwikkelen en verbeteren.

Host en werking van een WAN-verbinding

Voor het internet is een WAN-verbinding belangrijk. Het laat apparaten op grote afstanden met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. Hieronder bespreken we hoe een WAN-verbinding werkt en welke apparaten daarbij betrokken zijn.

Host: het beginpunt van de verbinding

Wanneer je een WAN-verbinding tot stand brengt, speelt de host een belangrijke rol. Ieder apparaat dat met het netwerk verbonden is en gegevens kan verzenden of ontvangen kan een host zijn. Dit kan bijvoorbeeld een computer zijn die als server of client werkt. De host heeft als taak om gegevens via de router naar andere hosts binnen het netwerk of naar externe netwerken te verzenden.

Internet WAN Connectie host

Werking van een WAN-verbinding

Om te begrijpen hoe een WAN-verbinding werkt, moeten we naar de rol van verschillende componenten zoals routers en gateways kijken. Een router werkt als tussenstation tussen verschillende netwerken en stuurt datapakketten naar hun bestemming door. Het bepaalt ook welk pad de gegevens moeten volgen om bij hun bestemming aan te komen.

Een gateway is daarentegen verantwoordelijk voor het verbinden van twee verschillende netwerken die verschillende protocollen of technologieën gebruiken. Het zorgt ervoor dat de gegevens correct worden vertaald en tussen de twee netwerken worden doorgegeven.

Wanneer je een WAN-verbinding opzet moeten verschillende instellingen zoals het subnetmasker en de MRU (Maximum Receive Unit) worden geconfigureerd, Het subnetmasker bepaalt welk gedeelte van het IP-adres wordt gebruikt om te identificeren tot welk subnet een host behoort.

Statische routes en statisch IP-adres

Wat is een statisch IP-adres?

Een statisch IP-adres verwijst naar een vast adres dat aan een apparaat in een netwerk wordt toegewezen. In tegenstelling tot dynamische IP-adressen, die steeds veranderen wanneer het apparaat opnieuw verbinding met het netwerk maakt, behoudt een statisch IP-adres altijd dezelfde waarde. Dit kan in bepaalde situaties waarbij consistente connectiviteit vereist is voordelig zijn.

Waarom zou je een statisch IP-adres gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een statisch IP-adres zou kunnen kiezen :

 1. Toegang tot externe apparaten: Wanneer je vanaf een andere locatie toegang tot apparaten zoals bewakingscamera’s of servers in jouw netwerk wilt krijgen, kan het handig zijn om ze van een vast IP-adres te voorzien. Hierdoor kun je ze zelfs als hun interne IP-adressen veranderen gemakkelijk identificeren en benaderen.
 2. Netwerkbeheer: Het gebruik van statische IP-adressen kan het beheer van jouw netwerk vereenvoudigen. Zo kun je specifieke regels voor apparaten met vaste adressen, zoals poortdoorschakeling of firewall instellingen instellen. Dit biedt meer controle en flexibiliteit tijdens het configureren van jouw netwerk.
 3. Hosting van diensten: Wanneer je diensten zoals websites of game servers op jouw eigen infrastructuur host, kan een statisch IP-adres van cruciaal belang zijn. Hierdoor kunnen jouw gebruikers jouw diensten, zelfs als het interne netwerk verandert altijd bereiken.

Statische routes

Naast statische IP-adressen kun je ook statische routes binnen een netwerk instellen. Statische routes worden handmatig door een netwerkbeheerder geconfigureerd en bieden voordelen zoals meer controle over de route van het netwerkverkeer en een verbeterde beveiliging. Statische routes instellen vereist echter technische kennis en ervaring.

PPTP-verbinding met je ISP instellen

Om een PPTP-verbinding op te zetten, moet je bepaalde gegevens invoeren die specifiek voor je internet service provider (ISP) zijn. Deze gegevens omvatten het IP-adres van de server, het protocol dat wordt gebruikt en andere relevante informatie. Hieronder staan de stappen die je kunt volgen om deze gegevens in te voeren en een PPTP-verbinding tot stand te brengen:

Internet WAN Connectie internet provider
 1. Open de instellingen van je router of modem en ga naar het gedeelte “VPN-instellingen” of “Netwerkinstellingen”.
 2. Zoek naar de optie om een nieuwe VPN-verbinding toe te voegen en selecteer “PPTP” als het type verbinding.
 3. Voer de gevraagde gegevens, zoals het IP-adres van de server dat door je ISP is verstrekt in. Dit adres kan afhankelijk van de server die je wilt gebruiken variëren.
 4. Kies het juiste protocol voor de verbinding, meestal is dit PPTP.
 5. Voer indien nodig ook andere vereiste informatie, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord die door je ISP zijn verstrekt in.

Opmerking: Zorg ervoor dat je alle gegevens nauwkeurig invoert, zodat de verbinding correct tot stand kan worden gebracht.

Internetinstellingen voor optimale prestaties configureren

Naast het instellen van een PPTP-verbinding is het voor optimale prestaties ook belangrijk dat je de juiste internetinstellingen configureert. Hieronder staan enkele tips en aanbevelingen waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je internetverbinding soepel verloopt:

 • Gebruik een bekabelde verbinding in plaats van wifi
 • Zorg voor een goede plaatsing van de router
 • Controleer en verbeter de signaalsterkte van het wifi-netwerk
 • Update de firmware van de router regelmatig
 • Beperk het aantal apparaten dat tegelijkertijd met het wifi-netwerk verbonden is
 • Gebruik een uniek en sterk wachtwoord voor het wifi-netwerk
 • Schakel ongebruikte netwerkfuncties uit
 • Gebruik Quality of Service (QoS) om prioriteit aan bepaalde toepassingen te geven
 • Controleer de DNS-instellingen en gebruik eventueel een alternatieve DNS-server
 • Gebruik een firewall en antivirussoftware om de veiligheid van de internetverbinding te kunnen waarborgen

Conclusie: Alles wat je over “internet wan connectie” moet weten

In deze blogpost hebben we gekeken hoe je de internet WAN connectie in kunt stellen en hoe je problemen met de verbinding op kunt lossen. We hebben geleerd hoe we de WAN-verbinding kunnen configureren en gegevens voor DSL-modems en PPTP-verbindingen in kunnen voeren. Daarnaast hebben we besproken hoe je apparaten met zowel draadloze en bekabelde WAN-netwerksystemen kunt verbinden en hoe je statische routes en IP-adressen in kunt stellen.

Na het lezen van deze informatie kun jij jouw eigen internetverbinding configureren en problemen met de internetverbinding oplossen. Volg altijd gedetailleerde instructies en houd rekening met de specifieke vereisten van jouw internetprovider. Met deze kennis kun jij voor een soepele internetverbinding zorgen.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een WAN verbinding en een LAN verbinding?

Een WAN-verbinding (Wide Area Network) verwijst naar een netwerk zoals het internet dat zich over grote geografische gebieden uitstrekt. Het maakt verbinding met externe netwerken en biedt toegang tot bronnen buiten jouw lokale netwerk. Aan de andere kant verwijst een LAN-verbinding (Local Area Network) naar een lokaal netwerk dat tot een specifieke locatie, zoals jouw huis beperkt is.

Hoe kan ik mijn WAN IP-adres vinden?

Om jouw WAN IP-adres voor Nest WiFi of Google WiFi te vinden, kun je de onderstaande stappen volgen:

 1. Verbind jouw apparaat met het wifi-netwerk.
 2. Open een webbrowser en ga naar een website die jouw IP-adres kan tonen.
 3. Deze website zal jouw WAN IP-adres tonen.

Kan ik zowel draadloos als bekabeld met mijn WAN-netwerksysteem verbonden zijn?

Ja, je kunt zowel draadloos als bekabeld met jouw WAN-netwerksysteem verbonden zijn. Zo kun je wifi voor draadloze apparaten zoals smartphones en laptops gebruiken, terwijl je bekabelde verbindingen voor apparaten die dicht bij de router zijn geplaatst en hogere snelheden vereisen kunt gebruiken.

Wat zijn statische routes en hoe kan ik ze instellen?

Statische routes zijn handmatig geconfigureerde routes voor specifiek netwerkverkeer. Ze blijven constant en vereisen handmatige configuratie. Je kunt statische routes via routerinstellingen, zoals een webinterface of een command line interface (CLI) instellen. Hiermee kun je de bestemming, het subnetmasker en het volgende hop-adres specificeren. Nadat je deze instellingen hebt gewijzigd zal de router het verkeer volgens deze configuratie doorsturen.

Wil jij het internet zonder kabels optimaal kunnen benutten?

Internet WAN Connectie instellen

Met een internet wan connectie kun jij draadloos van het internet genieten.

 • Dat is geen kabels nodig om met het internet te kunnen verbinden
 • Andere apparaten zoals een printer en een smart tv draadloos kunnen bedienen
 • Muziek zonder kabels via speakers in het netwerk af kunnen spelen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg