Wat kun je met een internetverbinding?

Heb je een computer gekocht en wil je hierover informatie op het internet opzoeken? Heb je weleens over het internet gehoord en zou je er meer over willen weten? Of wil je gewoon weten hoe je verbinding met een internetverbinding kunt maken? In dit blog bericht vertellen we je alles over hoe je jouw apparatuur met het internet kunt verbinden en wat je met een internetverbinding kunt doen.

Waarom heb je een internetverbinding nodig?

In de laatste jaren zijn er veel verschillende technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen zijn het aantal toepassingen waarvoor het internet kan worden gebruikt enorm toegenomen. Zo kan er via het internet naar informatie worden gezocht en is het zelfs mogelijk om via het internet met elkaar te communiceren.

Wat kun je met een intenretverbinding en hoe kun je apparaten met het internet verbinden

Voor de communicatie via het internet zijn verschillende opties beschikbaar. Zo kunnen er via de e mail berichten naar elkaar worden verzonden.

Daarnaast zijn er verschillende social media platformen zoals Facebook waarmee we continue met elkaar in verbinding kunnen staan.

De mogelijkheden van het internet zijn niet beperkt tot de communicatie met anderen. Er zijn namelijk enorm veel websites waarop informatie kan worden gevonden. Hierdoor kan je via het internet op bijna iedere vraag een antwoord krijgen.

Vroeger waren boeken en bladen en de telefoon de enige mogelijkheden om met elkaar in contact te komen en om naar informatie te zoeken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende websites te vinden waardoor het een stuk makkelijker geworden is om naar informatie te kunnen zoeken.

Wil jij weten waarvoor je een internetverbinding kunt gebruiken?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Wat kun je met een internet verbinding

Om via het internet te kunnen werken moet de computer, laptop, tablet en de mobiele telefoon met het internet worden verbonden. Voor de verbinding met het internet is een internetverbinding nodig. Ben jij benieuwd wat je met een internetverbinding kunt doen?

Zoeken op het internet

Voor het zoeken naar informatie op het internet moet een programma worden gebruikt. Dit programma wordt ook wel de webbrowser genoemd. Met behulp van de webbrowser kunnen pagina´s en websites worden bezocht. Om het zoeken naar informatie makkelijker te kunnen maken wordt een zoekmachine gebruikt.

De zoekmachine is een grote database waarin veel websites staan opgeslagen. Een van de meest gebruikte zoekmachines van tegenwoordig is Google.

Wanneer je naar de Website  www.Google.nl gaat, dan kom je op een pagina uit waarin je een zoekopdracht kunt doen.

Zoeken met google door internet verbinding

Om bij deze pagina uit te komen kan je bijvoorbeeld het zoekwoord “internet verbinding” invoeren. Nadat er dan op zoeken wordt gedrukt komen er allemaal resultaten tevoorschijn, die allemaal te maken hebben met een internet verbinding.

Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende websites, waardoor de lijst die je dan tegen komt groot kan zijn. Om specifieker met Google te kunnen zoeken zijn er een aantal tips die tijdens de zoektocht naar informatie op het internet gebruikt kunnen worden. Wij hebben hierover een artikel geschreven met 13 tips om zo efficiënter op Google te kunnen zoeken.

Zoeken binnen een website

Naast het zoeken naar informatie door middel van een zoekmachine hebben sommige websites een zoekveld. Door een woord in het zoekveld in te typen kan er naar informatie op de bezochte website worden gezocht.

Een goed voorbeeld hiervan is de website Wikipedia. Wikipedia een online Encyclopedie waarop veel informatie over verscheidene onderwerpen te vinden zijn. 

Met een internet verbinding zoeken binnen een website

Internet vermaak

Naast het zoeken naar informatie en de contact mogelijkheden die er via internet te vinden zijn kunnen we het internet ook gebruiken om ons te amuseren. Zo zijn er websites zoals Netflix en Youtube waarmee naar video’s kan worden gekeken. YouTube richt zich vooral op Muziek video’s en documentaires, maar daarnaast kunnen we een abonnement op Netflix nemen. Binnen Netflix staan veel verschillende films en series. Hierdoor is hier voor iedereen een leuke en goede video te bekijken.

Hierbij geldt wel dat deze films en series dan al op de DVD beschikbaar moeten zijn en niet meer in de bioscoop draaien.

Voordat het internet kan worden gebruikt moet de computer, tablet, en / of de mobiele telefoon met het internet verbonden zijn. Bijvoorbeeld om via het internet met elkaar te kunnen communiceren of voor de entertainment.   

De internetverbinding gebruiken om video's te kijken

Hoe kan je de computer met een internetverbinding verbinden?

Voordat de computer met het internet kan worden verbonden moet er een internetverbinding aanwezig zijn. Tegenwoordig zijn er twee verschillende manieren om de computer met het internet te kunnen verbinden.

Zo kan de computer met behulp van een draadloze en / of een bekabelde internetverbinding met het internet worden verbonden.

Om de bekabelde internet verbinding tot stand te kunnen brengen hebben we een modem nodig.

Intertnetverbinding van hotspot gebruiken

Het modem is het kastje dat door de internet provider wordt geleverd om met het internet te kunnen verbinden. De computer kan dan via een internet kabel met het modem worden verbonden. Door de computer / laptop via de kabel op het modem aan te sluiten hebben we meteen toegang tot het internet

Apparaten verbinden met het internet

In de meeste huishoudens zijn tegenwoordig meerdere apparaten met het internet verbonden. Om meerdere apparaten met het internet te kunnen verbinden is alleen het modem niet voldoende. Op een modem kan namelijk maar een verbinding tegelijkertijd worden gebruikt.

Om het aantal internetverbindingen uit te kunnen breiden moet er een router op het modem worden aangesloten. De router splitst de internetverbinding in verschillende verbindingen. Door de internetverbinding te splitsen kunnen meerdere apparaten met het internet worden verbonden. 

Naast de mogelijkheid om meerdere verbindingen met het internet te kunnen maken kan de router de bekabelde internetverbinding naar een draadloos signaal omzetten. Doordat het internet naar een draadloos signaal wordt omgezet kan ieder apparaat ook zonder kabel met het internet worden verbonden. Voor de verbinding met het draadloze internet hebben we wel een netwerknaam en een wachtwoord nodig. 

Wil jij weten waarvoor je een internetverbinding kunt gebruiken?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Wat kun je met een internet verbinding

Om via het internet te kunnen werken moet de computer, laptop, tablet en de mobiele telefoon met het internet worden verbonden. Voor de verbinding met het internet is een internetverbinding nodig. Ben jij benieuwd wat je met een internetverbinding kunt doen?

Verbinding maken met draadloos internet

Om een verbinding met het draadloze internet te kunnen maken is het belangrijk om te weten welke naam het netwerk heeft.

Bij de meeste routers staat de naam van de internetverbinding op de achterkant van de sticker.

Verbinding maken met een draadloze hotspot

De netwerk naam die door de router wordt uitgezonden is voor iedere router anders. Doordat iedere router een unieke naam uitzend weet je zeker dat je niet bent verbonden met het netwerk van de buren. Je kunt de naam die op de achterkant van de sticker staat ook veranderen en aanpassen. Het wordt hierdoor een stuk makkelijker om de netwerk naam te kunnen onthouden.  

Als je de netwerk naam van de router zelf gebruikt zie je dat die naam altijd aangegeven staat met SSID.

Als je dan bij de computer, telefoon of tablet gaat kijken naar de netwerken die beschikbaar zijn zal je merken dat er veel verschillende netwerknamen zijn.

Lijst met beschikbare internetverbindingen in de buurt bekijken

Daaronder bevindt zich de naam van je eigen router. Als je de naam van je eigen router dan niet aanklikt wordt er geprobeerd om een verbinding met het andere netwerk te maken. Hierdoor wordt geprobeerd om de computer met het netwerk van de buren te verbinden. Naast de netwerk naam is er voor de verbinding met het internet ook een wachtwoord vereist.

Verbinden met wachtwoord

Het wachtwoord dat nodig is om met de internetverbinding te verbinden wordt met WPA key aangeduid. Wanneer je op de computer, telefoon of tablet de juiste SSID hebt geselecteerd en het daarbij behorende wachtwoord hebt ingevoerd kan de internetverbinding tot stand worden gebracht.

Nadat de verbinding met het internet tot stand is gebracht kan het internet naar harte lust worden gebruikt. Naast de mogelijkheid om de apparatuur met behulp van een netwerknaam en het wachtwoord met het internet te kunnen verbinden kan de verbinding met behulp van de WPS key tot stand worden gebracht.

Wat is WPS?

WPS staat voor WiFi Protected setup. Voor de verbinding via WPS is de router met een WPS knop uitgerust. Met behulp van de WPS knop kan apparatuur eenvoudiger met het internet worden verbonden.

Om apparaten via WPS met het internet te kunnen verbinden moet op de WPS knop op de router worden gedrukt. Door op deze knop te drukken kunnen apparaten zelfs zonder wachtwoord en netwerknaam in te voeren met het internet worden verbonden.

Deze knop wordt voornamelijk gebruikt om slimme apparatuur met het internet te verbinden.

Een goed voorbeeld hiervan is de netwerk printer. Op een printer zit vaak maar een beperkte ruimte waardoor er alleen plaats is voor een alfanumeriek toetsenbord.

Verbinding met behulp van WPS tot stand brengen

Met een alfanumeriek toetsenbord wordt het toetsenbord bedoeld waarbij de cijfers en letters onder de zelfde knoppen aanwezig zijn. Om de printer op een makkelijke manier met het netwerk te kunnen verbinden is er een knop aanwezig.; Dit wordt ook wel de WPS knop genoemd. Door hierop te drukken gaat de printer opzoek naar de router waarop de WPS knop is ingedrukt.

Wanneer beiden apparaten elkaar hebben gevonden worden de netwerk naam en het wachtwoord naar de apparatuur verstuurd. De netwerknaam en het wachtwoord worden vervolgens in het geheugen van de printer opgeslagen. Doordat deze gegeven worden opgeslagen kan de printer de volgende keer eenvoudig met het beveiligde netwerk verbinden. 

Is WPS veilig?

Met behulp van de WPS knop kan de internetverbinding makkelijker tot stand worden gebracht. Doordat de netwerknaam en het wachtwoord van de internetverbinding naar andere apparaten wordt verstuurd is dit een veilige methode om de verbinding met het internet tot stand te brengen. Wel is het altijd raadzaam om de apparatuur tegen indringers op het internet te beveiligen. Voor deze beveiliging kan een een firewall worden gebruikt.

Wanneer het internet door een indringer van buiten af zou worden misbruikt kan een virus makkelijk op de computer belanden.

Een virus kan verschillende vervelende gevolgen met zich meebrengen. Tijdens het computeren is het vooral belangrijk dat er verantwoord wordt gecomputerd. Met verantwoord computeren wordt bedoeld dat je over de acties op het internet nadenkt.

Is de internetverbinding via WPS veilig

Als je een reclame op het internet die te mooi is om waar te zijn ziet is dat vaak Adware. Adware is vaak kwaadaardige reclame waarmee een virus naar de computer kan worden gedownload.  

Internetverbinding testen

Wanneer je eenmaal over een goede internetverbinding beschikt wil je natuurlijk niet dat het beeld van een video hapert. Kijken naar haperend beeld kan namelijk erg frustrerend zijn.

Om meerdere apparaten in huis met het internet te kunnen verbinden heb je een snelle en stabiele internetverbinding nodig. Met een sneller internet verbinding kan de snelheid over de verbonden apparaten worden verdeeld.

Snelheid van het internet meten

Als je alsnog het gevoel hebt dat de internetverbinding langzaam is, kan het handig zijn om de verbinding te testen. Gelukkig is hiervoor geen hogere wiskunde nodig. Voor het testen van de internetverbinding kun je naar een Website gaan waarmee de internetverbinding kan worden getest. Een goed voorbeeld hiervan is de website https://www.speedtest.net/nl. Door hier op de GA knop te drukken kan de kwaliteit van de verbinding met het internet eenvoudig worden getest.

Verantwoord computeren

Zo gauw je op het internet gaat experimenteren en naar websites gaat zoeken is de kans groot dat je op een verkeerde website uitkomt, of dat er ongewenste reclame op het beeldscherm verschijnt, waardoor je binnen no time een virus op de computer hebt staan.

Om jouw computer tegen de gevaren van het internet te beschermen moet er een goede virusscanner op de computer worden geïnstalleerd. Zelf ben ik een groot voorstander van ESET NOD 32 waarmee je een totaal oplossing in huis haalt.

Hiermee wordt niet alleen de computer beveiligt, maar komt er ook een melding wanneer er per ongeluk een kwaadaardige website wordt bezocht. Naast het beveiligen van de computer en de internetverbinding, is het belangrijk om te weten waar je mee bezig bent.

Natuurlijk kan je van te voren, zonder enige ervaring met de computer, niet weten wat wel en niet goed is. Om de juiste basis kennis te leren beheersen is de aanschaf van een computerboek als naslagwerk een verstandige keuze.

Op deze website hebben we een lijst gemaakt met computer boeken waarmee je spelenderwijs leert hoe je de computer het beste kunt gebruiken. Door de stappen uit deze boeken te volgen leer je al snel hoe de computer werkt en hoe je deze verantwoord kunt gebruiken. Je zal dan al snel merken dat je meer met de computer kunt doen dan dat je gedacht had. Door deze kennis wordt het steeds leuker en makkelijker om verschillende dingen met de computer te doen.

Wil jij weten waarvoor je een internetverbinding kunt gebruiken?

In de afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest. Door deze technische ontwikkelingen is het internet een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Wat kun je met een internet verbinding

Om via het internet te kunnen werken moet de computer, laptop, tablet en de mobiele telefoon met het internet worden verbonden. Voor de verbinding met het internet is een internetverbinding nodig. Ben jij benieuwd wat je met een internetverbinding kunt doen?

Geef een reactie