iPad configureren: Ontdek hoe jij jouw iPad kunt installeren

Voor optimale prestaties en een soepele gebruikerservaring moet jij jouw nieuwe iPad configureren. Om het meeste uit jouw iPad te kunnen halen moet jij de de juiste toegangscode opties instellen en locatievoorziening inschakelen. Tijdens de configuratie worden belangrijke instellingen en voorkeuren ingesteld. In dit artikel leggen we uit hoe je locatievoorziening in kunt stellen en waarom dit zo belangrijk is.

Bij het configureren van je nieuwe iPad word je stap voor stap geholpen. Siri helpt je bij het configureren van je iPhone. Je krijgt instructies over wifi, Apple ID en de benodigde instellingen. Deze stap is belangrijk voor een snelle installatie en om direct met je nieuwe iPad aan de slag te kunnen.

In dit artikel geven we een overzicht van de stappen die nodig zijn om een ​​iPad correct te configureren en delen we handige tips voor een soepele configuratie ervaring met je iPad. Dus als je naar instructies zoekt om je nieuwe iPad snel en gemakkelijk in te stellen, lees dan verder!

Stappen voor het inschakelen en het configureren van een iPad

Wanneer je net een nieuwe iPad hebt gekocht, is het tijd om hem in te schakelen en te configureren. Het is belangrijk dat je de stap-voor-stap instructies goed opvolgt. Hieronder vind je de belangrijke stappen die je moet nemen om met je iPad aan de slag te kunnen.

iPad configureren en gereed maken voor eerste gebruik

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

De iPad inschakelen en ontgrendelen

Als eerste moet jij jouw gloednieuwe iPad inschakelen. Druk gewoon aan de bovenkant van het apparaat op de aan/uit-knop van je iPad totdat het scherm oplicht. Vervolgens moet je het scherm afhankelijk van de iPad dat je hebt ontgrendelen door met je vinger naar boven te vegen of door Face ID of Touch ID te gebruiken.

Taal, regio en tijdzone op de iPad instellen

Nadat jij jouw iPad hebt, ontgrendelt moet je de taal, regio en tijdzone instellen. Kies eenvoudigweg jouw gewenste taal op je iPad en kies vervolgens jouw regio en tijdzone. Dit zorgt ervoor dat jouw iPad voor jouw locatie correct wordt wordt ingesteld.

Tijdens de configuratie met een met Wi-Fi netwerk verbinden

Om verder te gaan met de configuratie van jouw iPad, moet je met een Wi-Fi-netwerk verbinden. Zorg ervoor dat je binnen bereik van een betrouwbaar wifi netwerk bent en kies dit netwerk uit de lijst met beschikbare opties. Voer indien nodig het wachtwoord op je iPad in om de verbinding tot stand te brengen.

Apple ID aanmaken of met een bestaande Apple ID inloggen

Bij het configureren van jouw iPad is het aanmaken of inloggen met een Apple ID een belangrijke stap. Als je al een Apple ID hebt, kun je ervoor kiezen om met jouw bestaande Apple ID in te loggen. Als je echter nog geen Apple ID hebt kun je er een aanmaken door de instructies op het scherm te volgen.

Privacyinstellingen op de iPad controleren en aanpassen

Zodra jij met jouw Apple ID op jouw iPad bent ingelogd, krijg je de mogelijkheid om de privacy-instellingen te controleren en aan te passen. Het is belangrijk om de instellingen van je iPad zorgvuldig te bekijken en eventuele wijzigingen die met jouw voorkeuren overeenkomen aan te brengen. Met je iPad kun je bepalen welke apps toegang tot bepaalde gegevens en functies op jouw apparaat hebben.

iPad configureren en privacy instellingen veranderen

Nu je deze stappen hebt doorlopen, is jouw iPad klaar voor gebruik! Nu kun je alle geweldige functies en mogelijkheden die iOS en iPadOS te bieden hebben verkennen.

Apps op de iPad installeren en snelkoppelingen maken

Het configureren van je nieuwe iPad is leuk, maar het wordt nog beter als je apps kunt downloaden en gebruiken. In dit gedeelte laat ik je zien hoe je apps uit de App Store kunt downloaden, snelkoppelingen aan het beginscherm toe kunt voegen, apps kunt organiseren en verplaatsen, updates kunt beheren en onnodige apps kunt verwijderen of verbergen.

Apps uit de App Store op de iPad downloaden

Voordat je apps op de iPad kunt downloaden moet je de App Store openen. Het pictogram van de App Store kun je meestal op het startscherm van je iPad vinden. Als alternatief kun je ook vanaf het startscherm naar links vegen om Spotlight Search te openen en “App Store” typen om ernaar te zoeken.

Wanneer je de App Store hebt geopend kun je door verschillende categorieën zoals Games, Productiviteit of Sociaal netwerken bladeren om interessante apps te vinden. Je kunt ook de zoekbalk bovenaan het scherm gebruiken om naar specifieke apps te zoeken. Druk gewoon op een app die je wilt downloaden en druk vervolgens naast de app op de “Download” knop.

Snelkoppelingen voor snelle toegang tot apps aan het beginscherm toevoegen

Wil jij snel toegang tot jouw favoriete apps hebben? Dan kun jij op het beginscherm van je iPad snelkoppelingen naar deze apps maken. Om dit te doen moet je eerst in de App Store of op het startscherm van je iPad naar de app die je toe wilt voegen zoeken. Houd vervolgens het app pictogram ingedrukt totdat alle pictogrammen beginnen te wiebelen.

Druk nu op het plusteken (+) dat verschijnt en de snelkoppeling wordt automatisch aan je beginscherm toegevoegd. Je kunt de snelkoppelingen ook verplaatsen door ze ingedrukt te houden en naar een andere positie te slepen.

Apps op verschillende schermen of in mappen organiseren en verplaatsen

Als je veel apps hebt gedownload, kan het handig zijn om ze op verschillende schermen of in mappen te organiseren. Om een ​​app naar een ander scherm te verplaatsen, houd je het app pictogram ingedrukt totdat alle pictogrammen beginnen te wiebelen. Sleep vervolgens het pictogram behorende bij de app naar links of rechts om naar een ander scherm te gaan en laat los.

Om apps in mappen te organiseren, sleep je gewoon een app pictogram bovenop een ander app pictogram en laat je los. Hierdoor wordt er automatisch een map met beide apps erin gemaakt. Je kunt de mapnaam wijzigen door erop te tikken en een tekst in te voeren.

Updates voor geïnstalleerde apps op de iPad beheren

Het is belangrijk dat je regelmatig updates voor apps die je op je iPad hebt geïnstalleerd installeert. Hierdoor heb jij altijd de nieuwste functies, bugfixes en beveiligingspatches. Dit zorgt ervoor dat je apparaat soepel blijft werken en je optimaal van de mogelijkheden van je apps kunt profiteren.

Hieronder staan enkele opties en stappen die je kunt volgen om updates voor geïnstalleerde apps op je iPad te beheren:

 1. Automatische updates inschakelen:
  • Ga naar de instellingen van je iPad.
  • Druk op “iTunes en App Store”.
  • Schakel de optie “Updates” onder het kopje “Automatische downloads” in.
 2. Handmatige updates controleren en installeren:
  • Open de App Store op je iPad.
  • Druk onderaan het scherm op het tabblad “Updates”.
  • Nu zie je een lijst met beschikbare updates voor al jouw geïnstalleerde apps.
  • Druk naast iedere app op de “Update” knop om individuele updates te installeren, of druk op “Werk alles bij” om alle beschikbare updates in één keer te installeren.
 3. Via de instellingen op app updates controleren:
  • Ga naar de instellingen van je iPad.
  • Druk op “Algemeen”.
  • Druk op “Software-update”.
  • Hier zie je een lijst met beschikbare updates voor je apps.
  • Druk naast iedere app op “Werk bij” om individuele updates te installeren.

Het is belangrijk om je apps voor de nieuwste functies en beveiliging regelmatig bij te werken. Dit kan ook helpen om problemen op te lossen en om de prestaties van je iPad te verbeteren. Zorg er ook voor dat je de nieuwste versie van iOS hebt geïnstalleerd, omdat sommige updates voor apps dit vereisen. Door updates regelmatig te beheren, blijft je iPad optimaal functioneren en kun je van de nieuwste functies en verbeteringen van je favoriete apps genieten.

Met andere Apple-producten en functies verbinden

Wil je het meeste uit je iPad halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je met andere Apple producten kunt verbinden en handige functies kunt gebruiken. Hieronder bespreken we verschillende manieren waarop jij jouw iPad kunt configureren om naadloos met andere apparaten en services te werken.

AirPods of andere Bluetooth-apparaten met de iPad koppelen

Ben jij een muziekliefhebber die graag draadloos naar muziek luistert? Dan wil jij jouw AirPods of andere Bluetooth-apparaten misschien aan je iPad koppelen. Gelukkig kun je dit heel eenvoudig doen. Ga simpelweg naar de instellingen op je iPad, druk op ‘Bluetooth’ en schakel het in. Vervolgens kun jij jouw AirPods of ander Bluetooth-apparaat selecteren en koppelen.

De handoff-functie gebruiken om naadloos tussen apparaten te schakelen

Met de Handoff-functie kun je moeiteloos tussen verschillende Apple producten schakelen. Stel dat jij op jouw MacBook aan het werken bent, maar plotseling moet vertrekken. Geen probleem! Je kunt gewoon verder gaan waar jij op jouw iPad gebleven was door simpelweg op het Handoff-icoon dat in de linkeronderhoek van het ontgrendelscherm van jouw iPad verschijnt te drukken.

Documenten, foto’s en bestanden via iCloud Drive delen

Wil je bestanden snel tussen jouw iPhone, Mac en iPad delen? Dan is iCloud Drive de perfecte oplossing. Hiermee kun je documenten, foto’s en andere bestanden moeiteloos tussen al jouw Apple producten delen. Zorg ervoor dat jij op al jouw apparaten met hetzelfde Apple ID bent ingelogd en schakel iCloud Drive in. Nu kun je vanaf ieder apparaat bestanden naar iCloud Drive uploaden en ze vervolgens op een ander apparaat openen en bewerken.

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Continuity Camera gebruiken om foto’s direct vanaf jouw iPhone naar de iPad te importeren

Wil je een foto van je iPhone direct op je iPad gebruiken? Met de Continuity Camera-functie kan dat snel en makkelijk. Open het document of de afbeelding op je iPad waarin je de foto wilt hebben, druk op de plek waar je de foto wilt hebben en kies ‘Neem foto’ of ‘Scan document’. De camera wordt dan automatisch op je iPhone geopend, maak de foto en deze wordt meteen naar je iPad geïmporteerd.

iPad configureren en foto met camera maken

Met Apple TV verbinden om de inhoud op het grote scherm te bekijken

Wil jij films, video’s of presentaties vanaf jouw iPad naar een groter scherm streamen ? Dan kun je eenvoudig met Apple TV verbinden. Zorg ervoor dat beide apparaten met hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn verbonden. Veeg vervolgens vanaf de onderkant van het scherm omhoog om toegang tot het Bedieningspaneel te krijgen, druk op ‘AirPlay Mirroring’ en selecteer jouw Apple TV. Nu kun jij jouw iPad scherm draadloos op het grote scherm van de tv spiegelen.

De configuratie van iMessage, FaceTime, locatievoorzieningen en sleutelhanger

iMessage en FaceTime zijn populaire functies op de iPad waarmee je berichten kunt sturen en video- of audiogesprekken kunt voeren. Met de Sleutelhanger functie kun je wachtwoorden veilig bewaren en automatisch invullen. We zullen bespreken hoe je deze functies op je iPad kunt activeren en configureren, en ook hoe je meldingsinstellingen voor iMessage en FaceTime aan kunt passen.

iMessage activeren en instellen om berichten via het internet te verzenden

Om iMessage op je iPad te kunnen activeren moet je naar de ‘Instellingen’ gaan en op ‘Berichten’ drukken. Schakel vervolgens de schakelaar naast ‘iMessage’ in. Voordat je iMessage kunt gebruiken moet je een Apple ID aanmaken. Als je nog geen Apple ID hebt, kun je het Apple ID eenvoudig aanmaken.

Met iMessage kun je niet alleen tekstberichten versturen, maar ook foto’s, video’s, audioberichten en zelfs animaties delen. Voor een optimale werking van iMessage heb je een stabiele internetverbinding nodig.

FaceTime voor video- en audiogesprekken op de iPad instellen

FaceTime is een geweldige functie waarmee je video- of audiogesprekken met andere Apple-gebruikers kunt voeren. Om FaceTime op je iPad in te stellen moet je naar ‘Instellingen’ gaan en op ‘FaceTime’ drukken. Schakel de schakelaar naast ‘FaceTime’ vervolgens in.

Met FaceTime kun je niet alleen met andere iPad-gebruikers, maar ook met iPhone-, iPod Touch- en Mac-gebruikers praten. Hiervoor heb je alleen een internetverbinding en het Apple ID van de persoon waarmee je wilt communiceren nodig.

De sleutelhanger om wachtwoorden veilig te bewaren en automatisch in te vullen 

De Sleutelhanger functie op de iPad is erg handig omdat je hiermee al jouw wachtwoorden veilig kunt bewaren en wanneer dat nodig is automatisch in kunt laten vullen. Om de Sleutelhanger in te stellen moet je naar de instellingen gaan, op ‘Wachtwoorden’ drukken en de schakelaar naast ‘Sleutelhanger’ inschakelen.

iPad configureren en wachtwoorden in de sleutelhanger bewaren

Met de Sleutelhanger hoef jij al jouw verschillende wachtwoorden niet te onthouden. Het zorgt ervoor dat al je wachtwoorden veilig worden bewaard en via iCloud tussen al jouw Apple-apparaten worden gesynchroniseerd. Je kunt zelfs Touch ID of Face ID gebruiken om snel toegang tot je wachtwoorden te krijgen.

Meldingsinstellingen voor iMessage en FaceTime aanpassen

Als je meldingen voor iMessage en FaceTime op je iPad aan wilt passen moet je naar de instellingen gaan. Vervolgens moet je binnen de instellingen op ‘Berichten’ of ‘FaceTime’ (afhankelijk van welke functie je aan wilt passen) drukken en vervolgens op ‘Meldingen’ drukken.

In de instellingen van je iPad kun je notificaties aanpassen. Je kunt geluiden in- of uitschakelen en badges en banners aanpassen. Zo kun je notificaties ontvangen zonder geluid, het aantal ongelezen berichten zien op app-iconen en meldingen snel bekijken zonder dat ze het hele scherm overnemen. Deze aanpassingen kun je doen via de instellingen-app op je iPad.

Nieuwe iPad in 6 stappen installeren

Het configureren van een nieuwe iPad kan soms wat overweldigend lijken, maar maak je geen zorgen! Met deze eenvoudige stappen kun jij jouw nieuwe iPad snel en gemakkelijk instellen. Volg gewoon de onderstaande instructies en je kunt binnen no-time van al het moois dat je nieuwe apparaat te bieden heeft genieten.

De nieuwe iPad uitpakken en inspecteren

Allereerst is het tijd om jouw gloednieuwe iPad uit te pakken. Verwijder de verpakking voorzichtig en inspecteer het apparaat op eventuele schade. Controleer of alle accessoires, zoals de oplader en het oplaadsnoer aanwezig zijn. Zodra je hebt bevestigd dat alles in orde is, kun je verder naar de volgende stap.

De configuratie wizard inschakelen en volgen

Nu kun jij  jouw nieuwe iPad inschakelen. Druk aan de zijkant of bovenkant van het apparaat op de aan/uit-knop totdat het Apple-logo verschijnt. Volg vervolgens de instructies op het scherm om door de configuratiewizard te navigeren. Deze wizard helpt je bij het instellen van belangrijke basisinstellingen, zoals taalvoorkeur en locatievoorzieningen.

Tijdens de configuratie met het wifi-netwerk verbinden

Tijdens het configuratieproces wordt er gevraagd om met een Wi-Fi-netwerk te verbinden. Zorg ervoor dat je met een betrouwbaar en veilig netwerk verbonden bent. Kies het gewenste netwerk uit de lijst en voer indien nodig het wachtwoord in. Voor het downloaden van apps en het voltooien van de configuratie is een stabiele internetverbinding van essentieel belang.

iPad configureren en met het internet verbinden]

Met Apple ID inloggen of een nieuw Apple ID aanmaken

Om jouw nieuwe iPad optimaal te kunnen gebruiken, moet je met een Apple ID inloggen. Als jij al een Apple ID hebt, kun je deze gebruiken om op jouw nieuwe apparaat in te loggen. Als je nog geen Apple ID hebt, kun je dit account tijdens de configuratie eenvoudig aanmaken. Volg de instructies op het scherm om dit proces te voltooien.

Apps uit de App Store op de iPad downloaden

Nu je nieuwe iPad is ingesteld kun je apps uit de App Store downloaden. Open de App Store app op je iPad en zoek in verschillende categorieën naar apps. Druk naast de app die je wilt installeren op ‘Download’. Gebruik de functies ‘Vandaag’ en ‘Aanbevolen’ om nieuwe en populaire apps te ontdekken.

Snelkoppelingen voor snelle toegang tot apps aan het beginscherm toevoegen

Om snel toegang tot jouw favoriete apps te hebben, kun je snelkoppelingen aan het beginscherm van jouw iPad toevoegen. Houd simpelweg een pictogram behorende bij een app ingedrukt totdat alle pictogrammen beginnen te wiebelen en druk vervolgens in de hoek van het pictogram op het plusteken (+) om een snelkoppeling toe te voegen.

Conclusie: Een goed geconfigureerde iPad in gebruik

Gefeliciteerd! Nu heb jij alle stappen doorlopen om je iPad in te schakelen en te configureren, apps te installeren, verbinding met andere Apple-producten te maken en belangrijke functies zoals iMessage en FaceTime in te stellen. Nu kun je volop van jouw goed geconfigureerde iPad genieten!

iPad configureren en er vervolgens mee werken

Met een goed geconfigureerde iPad heb je de wereld binnen handbereik. Of je nu op het internet wilt surfen, e-mails wilt beantwoorden, foto’s wilt bewerken of gewoon ontspannen een boek wilt lezen, jouw iPad staat klaar om aan al jouw behoeften te voldoen. Vergeet niet om regelmatig updates uit te voeren en nieuwe functies en apps die in de App Store beschikbaar zijn uit te proberen.

Dus waar wacht je nog op? Ga met jouw perfect geconfigureerde iPad aan de slag en ontdek alle mogelijkheden die het biedt. Veel plezier!

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Veel gestelde vragen over het configureren van een iPad:

Kan ik mijn bestaande Apple ID bij het configureren van mijn nieuwe iPad gebruiken?

Ja, je kunt jouw bestaande Apple ID tijdens het configuratieproces van jouw nieuwe iPad gebruiken. Dit zorgt ervoor dat al jouw aankopen, instellingen en gegevens met jouw account worden gesynchroniseerd.

Moet ik een internetverbinding hebben om mijn iPad te configureren?

Ja, om jouw iPad succesvol in te schakelen en te configureren is een actieve internetverbinding vereist. Met deze internetverbinding kan jouw iPad met Apple-servers verbinden en updates downloaden.

Kan ik mijn iPad zonder computer configureren?

Ja, je kunt jouw iPad zonder computer volledig configureren. Met behulp van de ingebouwde instellingen op de iPad kun jij jouw voorkeuren aanpassen, apps installeren en met andere apparaten verbinden.

Kan ik mijn gegevens tijdens het configuratieproces van mijn oude iPad naar een nieuwe iPad overzetten?

Ja, je kunt jouw gegevens van jouw oude iPad tijdens het configuratieproces naar een nieuwe iPad overzetten. Dit kan via een iCloud back-up of door middel van een fysieke kabelverbinding tussen de twee apparaten worden gedaan.

Moet ik voor apps die ik op mijn nieuwe iPad wil installeren betalen?

Niet alle apps zijn gratis, maar in de App Store zijn veel gratis apps beschikbaar die jij op jouw nieuwe iPad kunt downloaden en installeren. Sommige apps kunnen echter kosten met zich meebrengen als ze premium functies of inhoud bevatten.