Wil je je laptop beveiligen? Volg deze tips

Met een computer / laptop kan tegenwoordig aan verschillende soorten toepassingen worden gewerkt. Tijdens het werken met een computer / laptop moeten bestanden kunnen worden opgeslagen. Wanneer er regelmatig met de laptop aan toepassingen wordt gewerkt worden er al snel verschillende belangrijke bestanden op de laptop opgeslagen.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat deze belangrijke bestanden door een technisch probleem of een computer virus verloren gaan. Om de kans op het verlies van belangrijke bestanden te verkleinen moet de laptop worden beveiligd. Ben jij benieuwd hoe jij de laptop kunt beveiligen? In dit artikel vertellen we over verschillende manieren waarop de laptop tegen problemen en hackers / diefstal kan worden beveiligd.  

Waarom moet je de laptop beveiligen?

Iedere laptop heeft een compact formaat behuizing met een geïntegreerd beeldscherm. Met behulp van het compacte formaat en het geïntegreerde beeldscherm kan een laptop makkelijk worden vervoerd. Hierdoor kan met de laptop op iedere locatie aan toepassingen worden gewerkt. 

Om op openbare locaties zoals het werk, de bibliotheek, het restaurant of tijdens de vakantie in een hotel / onderweg aan toepassingen te kunnen werken kan een hotspot worden gebruikt. 

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een computer / laptop. Hierdoor kunnen er al snel verschillende apparaten met een hotspot worden verbonden. 

zo kun je de laptop beveiligen

Doordat verschillende computergebruikers met een openbare internetverbinding kunnen verbinden kan het werken via de hotspot gevaren met zich meebrengen. Naast de normale computergebruikers kunnen cybercriminelen ook met de openbare internetverbinding worden verbonden. 

Met behulp van verschillende programma’s kunnen cybercriminelen zien wie en welk apparaat er met het internet. Nadat de cybercrimineel Achterhalen welke producten met het internet zijn verbonden is niet het enige dat een cybercrimineel kan doen. 

Cybercriminelen weten vaak hoe een computer / laptop kan worden gehackt. In de meeste gevallen gebruikt een cybercrimineel software om andere computer / laptops te kunnen hacken. Een programma waarmee computers / laptops kunnen worden gehackt wordt een computer virus genoemd. 

Met behulp van een computervirus kunnen wachtwoorden worden achterhaald of bestanden worden verwijderd / geblokkeerd. Om de computer / laptop tegen de gevaren van buitenaf te kunnen beschermen moet je de laptop beveiligen.  

Wil jij je gegevens op je laptop veilig stellen?

Laptop beveiligen tegen hackers

Door je laptop te beveiligen kun jij al je belangrijke bestanden veilig stellen.

 • Dat is: je bestanden zijn beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang
 • Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je iets via het internet wilt kopen
 • Al je bestanden en documenten veilig kunnen bewaren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Hoe kan ik mijn laptop beveiligen

Wanneer er een geruime tijd met de laptop wordt gewerkt worden er al snel verschillende bestanden met persoonlijke en belangrijke informatie opgeslagen. Natuurlijk is het niet fijn als deze bestanden door een computervirus of een technisch defect verloren gaan

Om bestanden die zijn opgeslagen tegen kwetsbaarheden te kunnen beschermen moet je de laptop beveiligen. Een laptop kan op verschillende manieren tegen verschillende gevolgen worden beveiligd. Enkele manieren waarop je een laptop kunt beveiligen zijn onder andere:

 • Door een goede virusscanner op de computer te installeren
 • Met behulp van een proxy / vpn
 • Door de computer / laptop met een goed wachtwoord te beveiligen
 • Met een locatieservice kan de locatie van een laptop / computer worden gevolgd. Dit is vooral handig wanneer je de laptop bent verloren of als de laptop is gestolen  

Wat is de beste beveiliging voor je laptop

De manier waarop je de laptop kunt beveiligen is afhankelijk van de toepassingen en de locaties waarvoor de locatie wordt gebruikt. Een computer / laptop kan namelijk voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Enkele toepassingen waarvoor een laptop kan worden gebruikt zijn onder andere: 

 • Zoeken naar informatie 
 • Bekijken van afbeeldingen, foto’s en video’s
 • Werken aan documenten / presentaties

Wanneer er aan documenten of prestaties wordt gewerkt kan het handig zijn als de laptop onderweg kan worden gebruikt.

Bijvoorbeeld om op het laatste moment enkele wijzigingen aan het bestand aan te brengen of het bestand met anderen te delen. 

Informatie zoeken laptop beveiligen

Wil jij je gegevens op je laptop veilig stellen?

Laptop beveiligen tegen hackers

Door je laptop te beveiligen kun jij al je belangrijke bestanden veilig stellen.

 • Dat is: je bestanden zijn beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang
 • Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je iets via het internet wilt kopen
 • Al je bestanden en documenten veilig kunnen bewaren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Laptop beveiligen tegen hackers

Tijdens een zoektocht op het internet komen er al snel verschillende websites tevoorschijn. Op het internet kunnen goede en kwaadaardige websites worden bezocht. Vanaf een kwaadaardige website kan ongemerkt een computervirus naar de computer / laptop worden gedownload. 

Natuurlijk wil je niet dat de belangrijke bestanden waaraan je hebt gewerkt in de verkeerde handen belanden.

Om de kans op kwetsbaarheden te verkleinen moet er een goede virusscanner worden geïnstalleerd.

Laptop beveiligen tegen hackers

Met een goede virusscanner kunnen kwaadaardige websites en kwetsbare en schadelijke bestanden die op de computer zijn beland worden herkend. Als kwetsbaarheden zijn gevonden geeft de virusscanner daar een melding van. Doordat er een melding van kwaadaardige bestanden wordt gegeven zijn de belangrijke bestanden met behulp van een goede virusscanner goed tegen de gevaren van buitenaf beschermd.  

Laptop tegen diefstal beveiligen

Als de laptop onderweg wordt gebruikt kan het voorkomen dat je de laptop kwijt raakt of dat deze wordt gestolen. Het is natuurlijk erg vervelend als het werk wat je hebt gedaan verloren gaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren waarop een laptop kan worden teruggevonden.

Voordat je de laptop terug kunt vinden moet je de laptop tegen diefstal beveiligen. Om de laptop na diefstal terug te kunnen vinden kan er een locatieservice worden ingesteld. Microsoft heeft tegenwoordig een locatieservice ontworpen waarmee je kunt zien waar de laptop is gebleven. Deze functie wordt ook wel:  “Mijn apparaat zoeken”genoemd. Enkele stappen die moeten worden genomen om de functie zoek mijn apparaat te activeren zijn: 

Verbind de laptop als eerste met het internet. Vervolgens moet er op de startknop worden gedrukt. Met de startknop wordt het startmenu geopend. Binnen het startmenu staat een knopje met de tekst: “Instellingen”. Hier staat een onderdeel met de tekst: bijwerken en beveiliging. Als je hierop hebt gedrukt kun je de optie Mijn apparaat zoeken vinden en de instellingen voor het apparaat wijzigen. 

Laptop beveiligen conclusie

Door het groeiende aantal toepassingen waarvoor een computer kan worden gebruikt zijn er steeds meer toepassingen waarvoor een computer kan worden gebruikt. Hierdoor worden steeds meer bestanden met belangrijke en / of persoonlijke gegevens opgeslagen. 

Helaas kan het voorkomen dat de bestanden verloren gaan. Bijvoorbeeld door diefstal, een computervirus of een technisch mankement. Om de kans hierop te kunnen verkleinen moet de computer worden beveiligd. 

Laptop beveiligen

Beveiligen van de computer / laptop is niet de enige manier waarop bestanden kunnen worden beveiligd. Er kan namelijk ook een reservekopie (back-up) van de belangrijke bestanden worden gemaakt. Voor deze back-up kan een opslagapparaat zoals een USB-stick of een Externe harde schijf met de laptop worden verbonden. 

Door bestanden op een USB-stick of externe harde schijf te bewaren kunnen bestanden gemakkelijk met anderen worden gedeeld. Om bestanden die op de harde schijf / usb-stick met anderen te kunnen delen moet je het opslagapparaat wel altijd meenemen. 

Als alternatief voor een opslagapparaat kunnen bestanden tegenwoordig ook in een online opslagruimte worden bewaard. Een online opslagruimte wordt ook wel de cloud genoemd. Enkele clouddiensten zijn onder andere: 

 • Microsoft OneDrive
 • Google Docs
 • Dropbox
 • iCloud   

Wil jij je gegevens op je laptop veilig stellen?

Laptop beveiligen tegen hackers

Door je laptop te beveiligen kun jij al je belangrijke bestanden veilig stellen.

 • Dat is: je bestanden zijn beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang
 • Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je iets via het internet wilt kopen
 • Al je bestanden en documenten veilig kunnen bewaren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie