Ontdek de beste Mac apps om het meeste uit je Apple computer te halen

Mac apps zijn softwaretoepassingen die speciaal voor Apple computers zijn ontworpen. Deze apps variëren in functie, van tools voor productiviteit tot vermakelijke apps en nog veel meer. Je kunt ze via de Mac App Store of andere externe bronnen downloaden. Ontdek welke apps je als alternatieven voor de standaard apps kunt downloaden en installeren, om zo de functionaliteiten van je Mac uit te breiden.

Of je nu een student, professional of nieuwsgierig persoon bent, de wereld van Mac apps biedt eindeloze mogelijkheden. Of je nu notities wilt maken, foto’s wilt bewerken of muziek wilt luisteren, er is altijd wel een app die aan jouw behoeften voldoet. Productiviteitsapps zoals Evernote voor notities en Trello voor projectbeheer zijn populair en helpen je om georganiseerd te blijven en om efficiënter te werken. Voor creatieve vaardigheden zijn er apps zoals Adobe Photoshop en Sketch. Met deze apps kun jij je creativiteit laten stromen.

In deze blogpost worden enkele van de beste Mac-apps besproken. Of je nu naar productiviteits-, entertainment- of creatieve software zoekt, er is altijd een app die bij jou past. Setapp biedt handige tools voor productiviteit, creatieve software en vermakelijke games. Lees verder om meer over belangrijke Mac apps te weten te komen.

Wat kun je met Mac apps?

Met Mac-apps kun je verschillende taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van tekstbestanden, het aanpassen van foto’s en video’s, het produceren van muziek, surfen op het internet en het beheren van bestanden. Deze apps bieden een breed scala aan functies waarmee je efficiënter kunt werken, creatieve projecten kunt realiseren en je digitale ervaring kunt verbeteren.

Mac apps gebruiken

Wil jij alles uit jouw Apple computer kunnen halen?

Mac apps

Met een Mac app kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Efficiënt werken

Met behulp van Mac-apps kun jij je werkproces vereenvoudigen en taken efficiënter uitvoeren. Deze apps helpen je bij het beheren en het organiseren van bestanden, het maken, het bewerken en opmaken van documenten. Om tekstdocumenten te bewerken en op te maken kun je geavanceerde functies zoals spellingcontrole en sjablonen gebruiken. Bovendien kun je met deze apps bestanden met anderen delen, zodat je samen aan projecten kunt werken. Dit maakt het gemakkelijker om professionele documenten te produceren.

Creatieve projecten realiseren

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in creatieve activiteiten, heeft de Mac App Store een breed scala aan apps voor het bewerken van foto’s en video’s beschikbaar. Daarnaast zijn er ook diverse apps beschikbaar waarmee je bestanden kunt organiseren en beheren. Met apps zoals Adobe Photoshop en Final Cut Pro X kun jij je foto’s en video’s met geavanceerde functies bewerken. Of je nu een professionele fotograaf of gewoon een enthousiaste hobbyist bent, deze apps bieden de benodigde tools om verbluffende visuele content te creëren en jouw bestanden te bewerken en te organiseren.

De ervaring met de digitale wereld verbeteren

Veel Mac-apps kunnen naadloos met andere Apple-producten en -diensten worden geïntegreerd, waardoor ze moeiteloos tussen andere Apple apparaten kunnen worden gesynchroniseerd. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een document dat je op je Mac hebt gemaakt met behulp van iCloud, de apps en de instellingen op je iPhone of iPad kunt openen en bewerken. Met deze naadloze integratie heb je altijd en overal toegang tot je bestanden en projecten, wat de productiviteit verhoogt en de workflow verbetert.

Ruime keuze aan apps

Het grote aanbod van apps die in de Mac App Store beschikbaar zijn is een groot voordeel van Mac apps. Of je nu naar een app voor het maken van notities, het beren van de financiën, je gezondheid bij te houden of het spelen van games zoekt, er is voor iedere behoefte wel een geschikte app te vinden. Bovendien worden veel populaire apps regelmatig met nieuwe functies en verbeteringen bijgewerkt, waardoor je altijd van de nieuwste ontwikkelingen kunt profiteren.

Hoe werken Mac apps?

Mac apps werken op het besturingssysteem mac OS, dat speciaal voor Apple-computers is ontwikkeld. Dit betekent dat deze apps niet op andere besturingssystemen zoals Windows of Linux kunnen worden uitgevoerd. macOS biedt een solide basis waarop deze apps kunnen draaien en met de hardwarebronnen van de computer kunnen communiceren.

Mac apps voor zakelijke toepassingen gebruiken

Hardwarebronnen gebruiken

Mac apps gebruiken de hardware bronnen van de Apple computer om taken uit te voeren en functionaliteiten aan te bieden. Dit betekent dat ze de toegang tot de processor, het geheugen, de grafische kaart en andere componenten van de computer hebben om hun functies uit te voeren. Hierdoor kunnen ze complexe taken, zoals videobewerking, 3D-modellering of softwareontwikkeling uitvoeren en veeleisende applicaties ondersteunen.

Grafische gebruikersinterface (GUI)

Met behulp van een intuïtieve grafische gebruikersinterface (GUI) die speciaal voor Mac OS is ontworpen, kun je interactie met Mac apps hebben. Deze GUI gebruikt visuele elementen zoals vensters, knoppen, menu’s en pictogrammen om met de app te communiceren. Het doel hiervan is om een gebruiksvriendelijke en intuïtieve ervaring te bieden, zodat je moeiteloos door de app kunt navigeren en alle beschikbare functies kunt benutten.

Een goed ontworpen grafische gebruikersinterface (GUI) isbelangrijk om consistentie tussen verschillende Mac-apps te creëren. Dit betekent dat als je aan één app gewend bent, je waarschijnlijk gemakkelijk naar een andere app over kunt schakelen omdat de interface-elementen vergelijkbaar zijn. Hierdoor hoef je niet alles opnieuw te leren en kun je nieuwe apps eenvoudiger gebruiken. De leercurve verminderen is een belangrijk voordeel van een goed ontworpen GUI.

Updates en bugfixes

Appontwikkelaars brengen regelmatig updates en bugfixes uit om de prestaties en beveiliging van een app te verbeteren. Deze updates kunnen nieuwe functies, betere prestaties of oplossingen voor problemen die in eerdere versies zijn ontdekt bevatten. Het is belangrijk dat je deze updates regelmatig installeert, zodat je altijd van de nieuwste verbeteringen en beveiligingspatches kunt profiteren.

Appontwikkelaars werken nauw met Apple samen om ervoor te zorgen dat hun apps compatibel blijven met toekomstige versies van macOS. Dit betekent dat zelfs als er een nieuw besturingssysteem wordt uitgebracht, dat jij je favoriete Mac apps zonder problemen kunt blijven gebruiken.

Kortom, Mac apps draaien op het speciaal ontworpen besturingssysteem macOS en gebruiken de hardwarebronnen van de computer. Ze bieden een intuïtieve gebruikersinterface waarmee je gemakkelijk met de app kunt communiceren. Appontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om de prestaties en de beveiliging van hun apps te verbeteren, zodat je als gebruiker altijd van de nieuwste functies en bugfixes kunt profiteren.

Hoe kun je Mac apps installeren?

Er zijn verschillende manieren waarop Mac-apps kunnen worden geïnstalleerd. De meest gebruikelijke manier is via de officiële Mac App Store, die vanuit het dock of de Launchpad gemakkelijk toegankelijk is. Daarnaast kun je apps van externe bronnen, zoals de website van de ontwikkelaar of andere betrouwbare platforms downloaden.

Officiële Mac App Store

De officiële Mac App Store is een veilige en vertrouwde plek om apps voor je Mac te vinden en te installeren. Hieronder staan de stappen die je moet volgen om een app via de Mac App Store te installeren:

Mac apps vanuit de Apple App Store installeren
 1. Open de Mac App Store door in het dock of in de Launchpad op het icoon te klikken.
 2. Zoek met behulp van de zoekbalk bovenaan het venster naar de gewenste app.
 3. Druk op de app om meer informatie, zoals beoordelingen, screenshots en een beschrijving te bekijken.
 4. Als je zeker weet dat je deze app wilt installeren moet je op de knop met de tekst ‘Download’ of ‘Koop’ drukken.
 5. Voer indien nodig je Apple ID en wachtwoord in om het aankoopproces van de apps te voltooien.
 6. Wacht totdat de app op je Mac is gedownload en geïnstalleerd.

Een geweldig aspect van de Mac App Store is dat alle apps via het tabblad Updates automatisch worden bijgewerkt. Hierdoor blijf je altijd van bugfixes en nieuwe functies op de hoogte, waardoor je Mac up-to-date blijft.

Externe bronnen

Naast de officiële Mac App Store bestaan er ook andere manieren waarmee je apps op je Mac kunt downloaden en installeren. Dit kan handig zijn wanneer je een app wilt gebruiken die niet in de Mac App Store beschikbaar is, of als je een specifieke versie van een app nodig hebt. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen om een app vanuit externe bronnen te installeren:

 1. Ga naar de website van de ontwikkelaar of een betrouwbaar platform waarop de app wordt aangeboden.
 2. Zoek naar de downloadlink voor de Mac-versie van de app.
 3. Druk op de downloadlink en wacht totdat het installatiebestand is gedownload.
 4. Dubbelklik op het gedownloade bestand om het installatieproces te starten.
 5. Volg eventuele instructies zoals het accepteren van gebruiksvoorwaarden die tijdens het installatieproces worden weergegeven.
 6. Voer indien nodig je beheerderswachtwoord in om de veiligheid van je Mac te waarborgen.

Wanneer je apps download is het belangrijk dat je deze alleen van betrouwbare bronnen download. Dit zal helpen om eventuele malware en andere beveiligingsrisico’s die op kunnen treden te voorkomen.

Wil jij alles uit jouw Apple computer kunnen halen?

Mac apps

Met een Mac app kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Na de installatie

Nadat je een Mac-app hebt geïnstalleerd, verschijnt deze meestal in het Launchpad, dat via het dock of door met vier vingers op het trackpad naar boven te vegen toegankelijk is. Je kunt ook met behulp van Spotlight (te openen door op Command + Spatiebalk te drukken) naar de app zoeken en erop drukken om deze te openen.

Mac apps voor grafische toepassingen

Mac-computers staan bekend om hun krachtige prestaties en uitstekende mogelijkheden op het gebied van grafische toepassingen. Er zijn verschillende Mac-apps beschikbaar die speciaal voor beeldbewerking, audio-editing en videobewerking zijn ontworpen. Laten we eens naar enkele van de beste Mac-apps die voor deze doeleinden beschikbaar zijn kijken.

Mac apps voor beeldbewerking

Als het om beeldbewerking gaat, biedt de Mac App Store een breed scala aan krachtige apps waarmee je je foto’s op een professioneel niveau kunt bewerken, kunt retoucheren en kunt manipuleren. Hieronder staan enkele populaire opties:

 • Adobe Photoshop: Als het om beeldbewerking gaat, is Adobe Photoshop de gouden standaard. Met deze app kun je geavanceerde bewerkingstechnieken, zoals lagen, filters en penselen toepassen. Het ondersteunt verschillende bestandsformaten en biedt talloze tools om verbluffende visuele resultaten te bereiken.
 • Pixelmator Pro: Pixelmator Pro is een krachtige app die speciaal voor macOS is ontworpen. Het biedt geavanceerde tools voor het bewerken van foto’s met een intuïtieve interface. Met Pixelmator Pro kun je snel retoucheren, kleuren corrigeren en prachtige composities creëren.
 • Affinity Photo: Affinity Photo is een professionele fotobewerkingsapp die alles biedt wat je nodig hebt om je foto’s naar een hoger niveau te tillen. Het heeft geavanceerde tools om foto’s te retoucheren, complexe selecties te maken en om prachtige effecten toe te voegen.

Met deze Mac-apps kunnen zowel professionals als beginners hun creativiteit uiten en verbluffende visuele resultaten bereiken. Of je nu een foto wilt retoucheren, een compositie wilt maken of een afbeelding wilt manipuleren, deze apps bieden de tools die je nodig hebt.

Mac apps voor audio en video

Als je een Mac-gebruiker bent en je met audio en video wilt werken, dan zijn er verschillende apps beschikbaar die je bij het bewerken, afspelen en creëren van mediabestanden kunnen helpen. Hieronder staan enkele populaire Mac apps voor audio en video:

AppKenmerkenVoordelenNadelen
Final Cut Pro– Geavanceerde videobewerkingstools
– Ondersteuning voor 360
-graden video
– Professionele kleurcorrectie
– Krachtige functies voor professionele videobewerking- Intuïtieve interface
– Naadloze integratie met andere Apple-apps
– Hoge prijs
– Steile leercurve voor beginners
iMovie– Eenvoudige videobewerkingstools
– Gebruiksvriendelijke interface
– Ingebouwde thema’s en effecten
– Gratis voor Mac-gebruikers
– Snelle en gemakkelijke bewerking van video’s- Directe integratie met iCloud
– Beperkte geavanceerde functies
– Niet geschikt voor professionele videobewerking
Logic Pro X– Uitgebreide audio-opname en bewerkingstools
– Professionele mix- en masteringsfuncties
– Ingebouwde virtuele instrumenten en effecten
– Krachtige tools voor professionele audioproductie
– Flexibele workflow
– Grote gemeenschap van gebruikers en ondersteuning
– Hoge prijs
– Steile leercurve voor beginners
GarageBand– Eenvoudige audio-opname- en bewerkingstools
– Ingebouwde virtuele instrumenten en effecten
– Ondersteuning voor muziekproductie
– Gratis voor Mac-gebruikers
– Gebruiksvriendelijke interface
– Brede selectie van geluidsbibliotheken
– Beperkte geavanceerde functies
– Niet geschikt voor professionele audioproductie

Naast deze apps zijn er ook andere opties, zoals Adobe Premiere Pro, Adobe Audition en Ableton Live, die n onder professionals in de audio- en videobranche populair zijn beschikbaar. De juiste keuze voor een app hangt van je specifieke behoeften en vaardigheidsniveau af.

Als beginner kun je het beste iMovie of GarageBand voor basisbewerkingen gebruiken. Deze programma’s hebben een gebruiksvriendelijke interface en zijn makkelijk te leren. Voor professionele videobewerking en geavanceerde functies is Final Cut Pro de beste optie, maar het is duurder en moeilijker te leren. Vergeet niet dat iedere app zijn eigen voor- en nadelen heeft, dus vergelijk de functies, prijzen en gebruikersrecensies voordat je een beslissing neemt.

Mac apps voor verhoogde productiviteit

In dit blogartikel hebben we het over Mac apps, wat ze zijn, wat je ermee kunt doen, hoe ze werken en hoe je ze kunt installeren gehad. Daarnaast hebben we specifiek naar Mac apps voor grafische toepassingen gekeken. Nu willen we ons op Mac apps die je productiviteit kunnen verhogen richten. Met de juiste apps kun je efficiënter werken en taken sneller afronden. Denk bijvoorbeeld aan notitie-apps om al je ideeën vast te leggen, project management apps om je taken te organiseren of automatiserings apps om tijdrovende taken te vereenvoudigen.

Of je nu een student bent die zijn studie wil verbeteren, een professional die op het werk productiever wil zijn of gewoon iemand die in minder tijd meer gedaan wil krijgen, er zijn tal van Mac apps beschikbaar die aan jouw behoeften voldoen.

Mac apps

Dus waar wacht je nog op? Ontdek en gebruik verschillende Mac apps om jouw productiviteit naar een hoger niveau te tillen! Probeer verschillende opties uit en kijk welke het beste bij jouw workflow past. Met de juiste tools binnen handbereik kun jij efficiënter werken en in minder tijd meer gedaan krijgen.

Veel gestelde vragen

Wat zijn enkele populaire Mac-apps?

Hieronder staan enkele populaire Mac-apps die je kunt proberen:

 1. Spotify: Luister naar je favoriete muziek en ontdek nieuwe artiesten.
 2. Microsoft Office: Maak met de vertrouwde Office-suite documenten, spreadsheets en presentaties.
 3. Adobe Photoshop: Bewerk foto’s en creëer prachtige grafische ontwerpen.
 4. Final Cut Pro: Een krachtige videobewerkingssoftware voor professionals.
 5. Slack: Communiceer en werk in realtime met collega’s samen.

Hoe kan ik Mac-apps downloaden?

Apps kunnen eenvoudig worden gedownload. Hieronder staan de stappen die je hiervoor moet volgen:

 1. Open de App Store op je Mac.
 2. Zoek naar de app die je wilt downloaden door op naam of categorieën zoals ‘Productiviteit’ of ‘Games’ te zoeken.
 3. Druk op de app om meer informatie te bekijken.
 4. Druk op de knop met de tekst ‘Download’ of “Koop” om de app te installeren.

Zijn er gratis Mac-apps beschikbaar?

Ja, in de App Store zijn veel gratis Mac-apps beschikbaar. Je kunt apps voor verschillende doeleinden, zoals entertainment, productiviteit, fotografie en meer vinden.

Kan ik mijn aankopen met andere gebruikers delen?

Ja, als je Apple’s Family Sharing-functie gebruikt, kun je aankopen met maximaal vijf andere gezinsleden delen. Met deze functie kun je zowel gratis als betaalde apps die je via de App Store hebt gedownload met anderen delen.

Hoe kan ik mijn geïnstalleerde apps bijwerken?

Om je geïnstalleerde apps bij te werken moet je de onderstaande stappen volgen:

 1. Open de App Store op je Mac.
 2. Druk in de linkerbenedenhoek van het venster op je profielfoto.
 3. Ga naar het tabblad ‘Updates’.
 4. Druk op de knop met de tekst ‘Alles bijwerken’ om al je apps bij te werken, of druk naast specifieke apps op ‘Update’.

Kan ik mijn Mac-apps ook op andere Apple-apparaten gebruiken?

Ja, als een app voor meerdere Apple-platforms (bijv. iPhone, iPad) beschikbaar is, kun je dezelfde app op al je Apple-apparaten mits ze aan hetzelfde Apple ID zijn gekoppeld zonder extra kosten downloaden en gebruiken.

Hoe kan ik een Mac-app verwijderen?

Om een Mac-app te verwijderen:

 1. Zoek de app die je wilt verwijderen in de Finder of Launchpad.
 2. Houd de Control-toets ingedrukt en druk met de rechtermuisknop op de app.
 3. Selecteer in het contextmenu ‘Verplaats naar prullenbak’.
 4. Leeg vervolgens de prullenbak om de app permanent te verwijderen.

Probeer deze stappen uit en ontdek geweldige nieuwe apps voor je Mac!

Wil jij alles uit jouw Apple computer kunnen halen?

Mac apps

Met een Mac app kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg