Mac mini configureren: stap-voor-stap handleiding

De Mac Mini is een krachtige en veelzijdige computer voor persoonlijk en zakelijk gebruik. Om deze mini computer goed te laten werken en aan jouw behoeften aan te laten sluiten moet je de Mac Mini configureren en installeren.

Tijdens het installeren van de Mac Mini kun je verschillende instellingen aanpassen. Het doel is om jouw Mac Mini perfect op jouw behoeften af te stemmen. Door de iMac op de juiste manier te installeren worden de prestaties verbeterd, worden gegevens sneller verwerkt waardoor bestanden en programma’s sneller kunnen worden geladen en de gebruikerservaring wordt verbeterd. Lees verder om te ontdekken hoe jij jouw iMac kunt configureren en op jouw behoeften aan kunt laten sluiten. 

De vereisten en benodigdheden voor het configureren van de Mac Mini

Voordat je de installatie voor de Mac Mini kunt configureren heb je specifieke minimale systeemvereisten waaraan moet worden voldaan. Volg de instructies om de installatie uit te voeren en kies tijdens de configuratie de juiste opties. Deze installatie vereisten zorgen ervoor dat de configuratie soepel verloopt en de functionaliteiten van de Mac Mini optimaal kunnen worden gebruikt. Enkele belangrijke minimale systeemvereisten zijn:

Mac Mini configureren en de benodigdheden
 1. Besturingssysteem: Zorg ervoor dat je voor de configuratie van de iMac over een compatibel besturingssysteem, zoals macOS Mojave of hoger beschikt. Doordat 
 2. je met een nieuwe versie van het besturingssysteem alle nieuwste functies en updates tijdens het configureren van de iMac kunt gebruiken kun je veel instellen.
 3. Processor: Voor een snelle installatie is een krachtige processor belangrijk. Gebruik voor optimale prestaties op je iMac een assistent om de juiste processor, zoals een Intel Core i5 of hoger te kiezen.
 4. Werk geheugen (RAM): bij het installeren van een iMac is het belangrijk dat je over voldoende geheugen beschikt. Voor de configuratie wordt minimaal 8 GB RAM aanbevolen, maar voor intensieve taken kan meer geheugen nuttig zijn.
 5. Opslagruimte: Zorg tijdens het configureren van de Mac Mini voor genoeg opslagruimte. Kies voor optimale prestaties en voldoende opslagruimte voor een SSD met minimaal 256 GB.

Is jouw computer te oud om snel te kunnen werken?

Krachtige werkplek met Mac Mini opzetten

Met een Mac Mini kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Soepel met meerdere toepassingen tegelijkertijd werken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Vloeiend aan grafische toepassingen werken
 • Apps en programma’s razendsnel openen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Welke accessoires heb je voor het configureren van een Mac Mini nodig?

Naast de vereisten voor de iMac zelf, zijn er ook verschillende accessoires nodig om het configuratieproces te vergemakkelijken. Met deze accessoires kun je alles kiezen wat je nog nodig hebt om de Mac Mini naar wens in te stellen. Enkele belangrijke accessoires zijn:

 1. Toetsenbord en muis: Een compatibel toetsenbord en muis zijn nodig om de iMac te configureren en de instellingen aan te kunnen passen. Zorg ervoor dat je de juiste accessoires kiest.
 2. Beeldscherm: Om de Mac Mini te kunnen gebruiken, heb je een beeldscherm nodig. Kies een compatibel beeldscherm die je via de HDMI of de Thunderbolt poort op de Mac Mini aan kunt sluiten. Naast een monitor of televisie kun je ook een iMac als beeldscherm gebruiken.
 3. Internetverbinding: Bij het configureren van de Mac Mini is een goede internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je een stabiele verbinding hebt. Zonder goede en stabiele internetverbinding kun je de iMac moeilijker configureren, omdat je tijdens de configuratie software-updates moet downloaden, online accounts in moet stellen en andere online functies moet gebruiken.

De internetverbinding is voor de configuratie van essentieel belang

Wanneer je de Mac Mini wilt configureren is een betrouwbare internetverbinding van cruciaal belang. De internetverbinding wordt tijdens de configuratie gebruikt om met online services te verbinden, de configuratie van de iMac uit te voeren, software-updates uit te voeren en het besturingssysteem volledig operationeel te maken.

Met een internetverbinding kun je software-updates gemakkelijk op je iMac downloaden en installeren voordat je met het configureren van je Mac Mini begint. Dankzij deze nieuw updates kun je de nieuwste functies en verbeteringen gebruiken. Hieronder staan de updates die je nodig hebt. Ze bevatten belangrijke beveiligingspatches, bugfixes en nieuwe functies om de prestaties van je systeem te verbeteren.

Stapsgewijze handleiding voor een draadloze configuratie

De Mac Mini is een krachtige, compacte computer voor thuisgebruik. Maar wist je dat er ook een nog krachtigere Mac Studio met een compact ontwerp is? Als je naar een krachtigere computer zoekt, overweeg dan zeker de Mac Studio. Je kunt de Mac Mini eenvoudig configureren zodat jij hem met een draadloze internetverbinding kunt verbindingen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. Door jouw Mac Mini met het internet te verbinden kun jij de Mac Mini efficiënter gebruiken.

Stap 1: Verbind je draadloze toetsenbord en muis met de Mac Mini

Om je Mac Mini te kunnen gebruiken moet je zowel jouw draadloze toetsenbord als de draadloze muis via bluetooth verbinden. In de onderstaande instructies vertellen wij hoe jij jouw draadloze toetsenbord en draadloze muis gemakkelijk met de Mac Mini kunt verbinden: 

 1. Zorg ervoor dat je draadloze toetsenbord en muis zijn ingeschakeld en kunnen worden gekoppeld.
 2. Ga in de linkerbovenhoek van het scherm naar het Apple-menu en selecteer “Systeemvoorkeuren”.
 3. Druk in het systeemvoorkeuren venster op “Bluetooth”.
 4. Schakel Bluetooth in als het nog niet is ingeschakeld.
 5. Plaats je draadloze toetsenbord en muis in de koppelingsmodus. Raadpleeg de handleiding van je toetsenbord en muis voor specifieke instructies over hoe je dit moet doen.
 6. Zodra je toetsenbord en muis in de koppelingsmodus staan komen ze op je Mac Mini in het Bluetooth venster tevoorschijn.
 7. Druk in het Bluetooth venster op de naam van je draadloze toetsenbord en druk vervolgens op “Verbind”.
 8. Herhaal dezelfde stappen voor je draadloze muis.
 9. Wacht totdat je Mac Mini de verbinding met je draadloze toetsenbord en muis tot stand heeft gebracht. Dit kan enkele seconden duren.
 10. Zodra de verbinding is gemaakt, kun jij jouw draadloze toetsenbord en muis met je Mac Mini gebruiken.

Door je draadloze toetsenbord en muis met de Mac Mini te verbinden kun je zonder gedoe met kabels gemakkelijk typen en navigeren. Het draadloze toetsenbord en de muis bieden je de vrijheid om je Mac Mini vanaf een comfortabele afstand te bedienen. Volg de bovenstaande eenvoudige stappen en je vervolgens kun jij jouw Mac Mini gebruiken.

Stap 2: Zoek naar beschikbare Wi-Fi-netwerken op je Mac Mini

Ga linksboven op het scherm naar het Apple-menu en kies voor “Systeemvoorkeuren”. Druk op “Netwerk” om het instellingenscherm voor het netwerk te openen. Hier zie je een lijst met beschikbare netwerken, inclusief de configuratie van de iMac. Op deze manier kun jij jouw Mac Mini met een netwerk naar keuze verbinden.

Mac Mini configureren en met het internet verbinden

Stap 3: Kies jouw thuisnetwerk en voer het wachtwoord indien nodig in

Zoek je thuisnetwerk in de beschikbare netwerken en selecteer het op de Mac Mini. Verbind met het netwerk en voer het wachtwoord indien nodig in. Dit zorgt ervoor dat de Mac Mini via een beveiligde verbinding met jouw thuisnetwerk is verbonden.

Stap 4: Wacht totdat de verbinding tot stand is gebracht en controleer of internet werkt

Wees geduldig terwijl de Mac Mini met jouw thuisnetwerk wordt verbonden. Een groen vinkje naast de naam van het netwerk geeft aan dat de verbinding succesvol tot stand is gebracht. Open een webbrowser zoals Safari om te controleren of je met het internet verbonden bent. Om toegang tot het wereldwijde web te kunnen krijgen moet je de juiste instellingen invoeren.

Stap 5: Optioneel – Verbind andere apparaten zoals printers via Wi-Fi

Om andere apparaten, zoals een draadloze printer via Wi-Fi met je Mac Mini te verbinden moet je naar “Systeemvoorkeuren” gaan en voor “Printers en scanners” kiezen. Voeg een nieuwe printer aan je lijst met apparaten toe door op het plusteken te klikken. Volg de instructies op het scherm om je printer draadloos met je Mac Mini te verbinden. Voor een goede verbinding en een goede werking van de draadloze printer moet je de juiste software installeren.

De Mac Mini met andere Apple producten koppelen

Nadat jij jouw Mac Mini hebt geconfigureerd kun je deze met andere Apple producten, zoals jouw iPhone, iPad, Apple Watch en meer verbinden. Je kunt bestanden via je Mac Mini  tussen de apparaten delen en synchroniseren, berichten synchroniseren en telefoongesprekken voeren. Daarnaast kun je boeken lezen en online winkelen. Op deze manier kun jij jouw workflow optimaliseren en de naadloze integratievoordelen van Apple producten gebruiken.

Hoe koppel je de Mac Mini met je iPhone, iPad of Apple Watch?

Je kunt jouw Mac Mini eenvoudig met Bluetooth apparaten koppelen. Daarnaast kun jij jouw Mac Mini gemakkelijk en in enkele stappen met andere Apple-apparaten zoals jouw iPhone, iPad of Apple Watch verbinden.

Voordat je de Bluetooth of Apple producten met elkaar kunt koppelen / verbinden moeten ze zijn ingeschakeld en met hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn verbonden. Daarnaast is het belangrijk dat je alle benodigde software hebt geïnstalleerd. Als alle benodigde software is geïnstalleerd kun je de volgende stappen volgen:

Mac Mini configureren en met andere apple producten koppelen
 1. Ga op je iPhone, iPad of Apple Watch naar de instellingen om de instellingen aan te passen.
 2. Druk op ‘Bluetooth’ om Bluetooth in te schakelen.
 3. Om de apparaten te vinden moet je op je Mac Mini linksboven in het scherm naar het Apple-menu gaan. 
 4. Kies in het Apple menu voor ‘Systeemvoorkeuren’ en vervolgens voor ‘Bluetooth’.
 5. Schakel Bleutooth op jouw Mac Mini in zodat je de Bluetooth functie kunt gebruiken en naar de apparaten kunt zoeken. 
 6. Nu zul je een lijst met beschikbare apparaten in de buurt zien.
 7. Op je iPhone, iPad of Apple Watch verschijnt er waarschijnlijk ook een lijst met beschikbare apparaten.

Door in de lijst met beschikbare bluetooth apparaten te drukken kun je nu gemakkelijk met zowel Apple producten als met andere Bluetooth apparaten verbinden.

Handoff en Continuity functies tussen Apple apparaten gebruiken

Door je Mac Mini met andere Apple-producten te verbinden komen er handige functie zoals Handoff en Continuity beschikbaar. Hierdoor kun je gemakkelijk tussen apparaten wisselen en taken overdragen. Of je nu op je Mac Mini werkt of met je iPhone onderweg bent, je kunt altijd verder gaan waar je gebleven was. Handoff en Continuity zorgen voor een soepele ervaring tussen al je Apple-apparaten, zonder dat jouw gegevens veroren gaan.

Met Handoff kun je een taak op je iPhone starten en daarna deze taak op je Mac Mini voortzetten. De Handoff functie kun je op je Mac Mini in ‘Systeemvoorkeuren’, onder ‘Algemeen’ activeren. Vink het vakje voor Handoff tussen je Apple computer en iCloud-apparaten aan. Vervolgens kun jij jouw bestanden en taken tussen apparaten die gekoppeld aan jouw iCloud-account gekoppeld zijn overzetten.

Continuity-functionaliteiten, zoals het ontvangen van telefoongesprekken of sms-berichten op je Mac Mini, maken het leven een stuk gemakkelijker. Met behulp van AirDrop kun je zelfs bestanden tussen apparaten delen. Daarnaast kun je bestanden snel en gemakkelijk uitwisselen.

AirPlay: Media vanaf je Mac Mini naar andere Apple-apparaten streamen

Wil jij media vanaf jouw Mac Mini naar andere Apple-apparaten streamen? Dan kun je AirPlay gebruiken. Met AirPlay kun je muziek, video’s, foto’s en meer draadloos naar compatibele apparaten zoals Apple TV, HomePod of draadloze luidsprekers streamen. Hierdoor kun je muziek en films op een groter scherm bekijken en foto’s en video’s draadloos met vrienden en familie delen.

Hieronder staan de eenvoudige instructies waarmee jij AirPlay op je Mac Mini in kunt schakelen:

 1. Druk in de menubalk bovenaan het scherm op het AirPlay-pictogram.
 2. Selecteer het apparaat waar je naartoe wilt streamen.
 3. Speel de media op je Mac Mini af en geniet er op het gekozen apparaat zoals de Apple TV, HomePod of de Smart TV van

AirPlay biedt een naadloze manier om je favoriete media te delen en op grotere schermen van een betere geluids- of kijkervaring te genieten. Daarnaast kun je AirPlay gebruiken om jouw favoriete boeken op grotere schermen met anderen te delen en van een verbeterde leeservaring te genieten.

Mogelijkheden zoals printen en met andere apparaten delen

Draadloos printen en bestanden met andere apparaten, zoals een MacBook of iMac kunnen delen is een voordeel van een goed geconfigureerde Mac Mini. Met de juiste instellingen kun jij naar iedere compatibele printer in jouw netwerk printen en om altijd toegang tot jouw bestanden zoals documenten, foto’s en video’s met smartphones en tablets delen. De Mac Mini is krachtig, veelzijdig en ideaal voor zowel professioneel als persoonlijk gebruik.

Printerconfiguratie voor de Mac Mini

Om vanaf je Mac Mini te kunnen printen kan een printer moeiteloos worden ingesteld. Volg de onderstaande stappen om de printer in te stellen:

 1. Sluit je printer op hetzelfde netwerk als je Mac Mini aan.
 2. Ga op je Mac Mini naar ‘Systeemvoorkeuren’ en kies voor ‘Printers en scanners’. 
 3. Druk onderaan de lijst op het pluspictogram om een nieuwe printer aan je Mac Mini toe te voegen.
 4. Nu zal je Mac Mini automatisch naar beschikbare printers in het netwerk zoeken. 
 5. Om de gewenste printer toe te voegen moet je in de lijst met beschikbare printers voor de gewenste printer kiezen en op ‘Toevoegen’ drukken.

Nu is je printer geconfigureerd kun jij vanaf jouw Mac Mini printen. Of je nu een boek, een document of een foto af wilt drukken, je printer is er klaar voor. 

Bestanden tussen de Mac Mini en andere Apple apparaten delen

Het kunnen delen van bestanden tussen je Mac Mini en andere apparaten op hetzelfde netwerk is handig om informatie uit te wisselen en om vanaf verschillende apparaten toegang tot bestanden te hebben. Met de juiste instellingen kun je bestanden gemakkelijk uitwisselen en via het netwerk op je Mac Mini toegang tot bestanden krijgen. Hieronder staan twee manieren waarop je dit kunt doen:

Mac mini configureren en bestanden delen
 1. Gedeelde mappen: Stel gedeelde mappen op je Mac Mini in, zodat andere apparaten toegang tot specifieke bestanden of mappen hebben. Dit maakt het gemakkelijk om zowel kleine als grote bestanden te delen zonder dat je ze naar ieder afzonderlijk apparaat hoeft te kopiëren.
 • Ga op je Mac Mini naar ‘Systeemvoorkeuren’ en selecteer ‘Delen’.
 • Kies voor de optie ‘Bestandsdeling’ en voeg de gewenste mappen die je wilt delen toe.
 • Andere apparaten op hetzelfde netwerk kunnen nu toegang tot deze gedeelde mappen krijgen.
 1. AirDrop: AirDrop is een handige functie waarmee je bestanden draadloos tussen Apple-apparaten in de buurt kunt delen.
 • Open Apple Finder op je Mac Mini en druk in het zijpaneel op ‘AirDrop’.
 • Zorg ervoor dat AirDrop is ingeschakeld en afhankelijk van je voorkeur voor iedereen of alleen voor je contacten zichtbaar is.
 • Op andere Apple-apparaten, zoals iPhones of iPads kun je het deelmenu (meestal door een pictogram met een pijl omhoog aangegeven) openen en de optie ‘AirDrop’ kiezen.
 • Je Mac Mini verschijnt als een optie in het AirDrop-menu. Om de bestanden te delen kun je de gewenste bestanden eenvoudigweg naar het pictogram van je Mac Mini slepen.

Met deze methoden kun je bestanden zonder gedoe met kabels of externe opslagapparaten gemakkelijk tussen verschillende Apple apparaten delen.

Externe harde schijven voor extra opslagruimte en om gegevens uit te wisselen

Voor mensen die behoefte aan extra opslagruimte hebben of gegevens tussen verschillende apparaten uit willen wisselen zijn externe harde schijven een handige oplossing. Of je nu belangrijke bestanden wilt bewaren, back-ups wilt maken of grote bestanden over wilt zetten, een externe harde schijf kan een betrouwbare en draagbare optie zijn.

Hieronder staan enkele kenmerken, de voordelen en de nadelen van externe harde schijven:

KenmerkenVoordelenNadelen
Grote opslagcapaciteitBiedt veel ruimte voor bestandenKan vooral bij hoge capaciteit duur zijn
DraagbaarheidGemakkelijk mee te nemenKan kwetsbaar voor schade zijn
Plug-and-playGeen installatie vereistMogelijk niet compatibel met alle apparaten
Snelle gegevensoverdrachtBestanden snel overzettenAfhankelijk van de USB-poort van het apparaat
Back-upmogelijkhedenEenvoudig back-ups van belangrijke bestanden makenKan gevoelig zijn voor gegevensverlies of beschadiging

Hieronder staan enkele populaire opties voor externe harde schijven:

 1. Western Digital My Passport: Deze externe harde schijf biedt grote opslagcapaciteit, is draagbaar en kan gegevens tussen apparaten snel uitwisselen.
 2. Seagate Expansion Portable: Deze externe harde schijf is betaalbaar, heeft een grote opslagcapaciteit en is eenvoudig te gebruiken.
 3. Samsung T5 Portable SSD: Hoewel technisch gezien geen harde schijf, biedt deze draagbare SSD snelle gegevensoverdracht en is hij extreem duurzaam.

Hieronder staan enkele stappen om een externe harde schijf te gebruiken:

 1. Sluit de externe harde schijf op een vrije USB-poort van je computer of ander apparaat aan.
 2. Wacht totdat het apparaat de harde schijf herkent en installeert.
 3. Navigeer in de verkenner (Windows) of Apple Finder (Mac) naar de harde schijf om toegang tot de bestanden te krijgen.
 4. Sleep bestanden naar de externe harde schijf om ze op te slaan of kopieer bestanden van de harde schijf naar je computer om ze te gebruiken.
 5. Om gegevensverlies te voorkomen moet je de harde schijf veilig verwijderen voordat je hem loskoppelt.

Als de opslagruimte van je Mac Mini vol begint te raken, kun je met een externe harde schijf gemakkelijk extra ruimte toevoegen. Sluit de harde schijf eenvoudig via een USB-poort aan en zet de bestanden over om op je interne schijf ruimte vrij te maken. Dit biedt voordelen zoals meer opslagruimte en een back-upoplossing. Let bij het kiezen van een externe harde schijf op de benodigde opslagcapaciteit.

Is jouw computer te oud om snel te kunnen werken?

Krachtige werkplek met Mac Mini opzetten

Met een Mac Mini kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Soepel met meerdere toepassingen tegelijkertijd werken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Vloeiend aan grafische toepassingen werken
 • Apps en programma’s razendsnel openen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

De Mac Mini op een beeldscherm aansluiten

Sluit je Mac Mini met een HDMI-kabel op een beeldscherm aan. Als er geen HDMI-poort is, gebruik dan een Mini Display Port-naar-HDMI-adapter. Zorg ervoor dat beide apparaten zijn uitgeschakeld voordat je de kabel aansluit. Zet het beeldscherm aan nadat alle verbindingen zijn gemaakt.

Welke soorten beeldschermen zijn compatibel met de Mac Mini?

Voordat je een beeldscherm op je Mac Mini aan gaat sluiten is het belangrijk om te weten welke soorten beeldschermen compatibel zijn. Gelukkig biedt de Mac Mini verschillende aansluitmogelijkheden, zodat je vrijwel ieder type beeldscherm kunt gebruiken.

De meest voorkomende optie is het beeldscherm via HDMI of Thunderbolt-poorten aansluiten. Hierdoor kun je gemakkelijk met een breed scala aan monitoren en televisies verbinden.

Via HDMI of Thunderbolt poorten met een beeldscherm verbinden

Als je ervoor kiest om je Mac Mini via HDMI op een beeldscherm aan te sluiten, heb je alleen een HDMI-kabel nodig die voor jouw specifieke monitor of televisie geschikt is. Sluit eenvoudigweg één uiteinde van de kabel op de HDMI-poort van je Mac Mini en het andere uiteinde op de HDMI-ingang van het scherm aan.

Als alternatief kun je de Thunderbolt-poorten op je Mac Mini  gebruiken om de verbinding met het beeldscherm te maken. Hiervoor heb je een Thunderbolt-naar-HDMI-adapter nodig, die je op de Thunderbolt-poort van je computer aan kunt sluiten en vervolgens met het HDMI-ingangsslot van het scherm verbindt.

Het mooie van deze opties is dat ze plug-and-play zijn, wat betekent dat er geen ingewikkelde instellingen of configuraties nodig zijn. Zodra je de juiste kabels hebt aangesloten, zou het beeldscherm direct moeten werken.

Instellingen voor optimale weergavekwaliteit op het beeldscherm aanpassen 

Nadat jij jouw Mac Mini op een beeldscherm hebt aangesloten, wil je mogelijk de instellingen aanpassen om de optimale weergavekwaliteit te verkrijgen. Gelukkig biedt macOS verschillende opties waarmee je de scherminstellingen kunt configureren.

Mac mini configureren en beeldscherm instellen

Om toegang tot deze instellingen te krijgen moet je naar ‘Systeemvoorkeuren gaan’ en ‘Beeldschermen’ selecteren. Hier kun je verschillende aspecten van het beeld, zoals de resolutie, helderheid en kleurweergave aanpassen.

Daarnaast kun je uit verschillende weergavemodi, zoals gespiegeld scherm of uitgebreid bureaublad kiezen. Met een gespiegeld scherm wordt alles wat er op je Mac Mini wordt weergegeven op dezelfde manier op het externe beeldscherm weergegeven. Met een uitgebreid bureaublad kun je daarentegen meerdere vensters en apps op zowel het interne als externe scherm tegelijkertijd gebruiken.

Dual-monitor setup: hoe sluit je meerdere beeldschermen op de Mac Mini aan?

Als één beeldscherm voor jouw behoeften niet genoeg is, kun je zelfs meerdere monitoren op jouw Mac Mini aansluiten. Hierdoor kun je productiever zijn en meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren.

Om je Mac Mini optimaal te laten presteren en aan al je behoeften te voldoen, is het belangrijk dat je meerdere videopoorten hebt. Hiermee kun je meerdere monitoren aansluiten en je werkruimte uitbreiden. Op deze manier kun je soepel aan meerdere toepassingen tegelijkertijd werken en de productiviteit verhogen. Daarnaast is het handig voor presentaties en om content met anderen te delen. Voor creatieve professionals bieden meerdere monitoren flexibiliteit in hun werkruimte.

Opties voor accessoires en uitbreidingen van de Mac Mini

Voor de Mac Mini zijn verschillende accessoires, zoals een externe harde schijf voor extra opslagruimte, een extra monitor voor een groter schermoppervlak, een draadloos toetsenbord en muis voor gemakkelijke navigatie, en een dockingstation om meerdere apparaten aan te sluiten beschikbaar. Met deze accessoires kun jij jouw Mac Mini aan jouw behoeften aanpassen.

Externe harde schijven: de opslagcapaciteit uitbreiden

Wil jij op jouw Mac Mini meer opslagruimte? Gebruik dan een externe harde schijf. Hiermee kun jij al jouw bestanden, foto’s, video’s en andere gegevens zonder het interne geheugen van je Mac Mini te vullen opslaan. Een externe harde schijf kan eenvoudig op een USB- of Thunderbolt-poort worden aangesloten.

Voordelen:

 • Meer ruimte om bestanden en gegevens op te slaan.
 • Eenvoudige te installeren en makkelijk te gebruiken.

Nadelen:

 • Extra kosten voor de aanschaf van een externe harde schijf.
 • Mogelijke vertraging bij het overzetten van bestanden via USB.

Extra RAM voor betere prestaties bij intensief gebruik toevoegen

Als je merkt dat je Mac Mini tijdens intensief gebruik traag reageert, kan het toevoegen van extra RAM (Random Access Memory) helpen om de prestaties te verbeteren. Met extra RAM kan je Mac Mini meerdere taken tegelijkertijd verwerken, waardoor alles soepeler en sneller werkt. Het het RAM-geheugen kan relatief eenvoudig worden geüpgraded.

Mac Mini configureren en ram geheugen plaatsen

Om extra RAM aan jouw Mac Mini toe te kunnen voegen moet je eerst een compatibele RAM module kopen. Dit is afhankelijk van het model Mac Mini. Vervolgens moet je de Mac Mini openen en de module plaatsen. 

Nadat jij de module hebt geplaatst moet je het menu ‘Over deze Mac’ openen en het geheugen selecteren. Nu kun jij bekijken of het geheugen wordt herkend en sneller aan toepassingen kunt werken.

Voordelen:

 • Verbeterde prestaties en snellere reactietijden.
 • Betere multitasking-mogelijkheden.

Nadelen:

 • Extra kosten voor de aanschaf van RAM-modules.
 • Afhankelijk van het model van je Mac Mini zijn er mogelijk beperkte upgrade mogelijkheden.

Dockingstations en hubs om meerdere apparaten aan te sluiten

Wil je meer apparaten op je Mac Mini aansluiten? Dan is een dockingstation of hub een handige accessoire. Met een dockingstation of hub kun je extra USB-poorten, HDMI-aansluitingen en andere poorten aan je Mac Mini toevoegen. Hierdoor kun je gemakkelijk meerdere apparaten, zoals externe harde schijven, monitoren, toetsenborden en muizen tegelijkertijd aansluiten.

Voordelen:

 • Meer connectiviteitsopties om verschillende apparaten aan te sluiten.
 • Vereenvoudigt het gebruik van meerdere accessoires tegelijkertijd.

Nadelen:

 • Extra kosten voor de aanschaf van een dockingstation of hub.
 • Mogelijke vertraging bij gegevensoverdracht via USB-hubs.

Externe grafische kaarten: verbeter de grafische prestaties van je Mac Mini

Als je op je Mac Mini intensieve grafische taken, zoals videobewerking of gaming uit wilt voeren, kan het toevoegen van een externe grafische kaart helpen om de prestaties te verbeteren. Een externe grafische kaart biedt extra rekenkracht en kan zware visuele taken gemakkelijker aan.

Conclusie: De Mac Mini succesvol configureren

In deze blogpost hebben we een stapsgewijze handleiding gegeven waarmee jij succesvol jouw Mac Mini kunt configureren. We hebben besproken welke vereisten en benodigdheden nodig zijn om te beginnen, en we hebben gedetailleerde instructies gegeven om jouw Mac Mini draadloos te configureren. Daarnaast hebben we behandeld hoe je de Mac Mini met andere Apple producten, zoals printers en andere apparaten kunt koppelen.

Mac Mini configureren en ermee werken

Verder hebben we uitgelegd hoe je de Mac Mini op een beeldscherm aan kunt sluiten en welke opties er voor accessoires en uitbreidingen zijn. Met deze informatie kun jij jouw Mac Mini volledig naar wens instellen en ervoor zorgen dat je alle mogelijkheden die dit apparaat biedt optimaal kunt gebruiken.

Veel gestelde vragen

Kan ik mijn bestaande toetsenbord en muis met de Mac Mini gebruiken?

Ja, je kunt jouw bestaande toetsenbord en muis zonder problemen met de Mac Mini gebruiken. Deze kunnen eenvoudig via USB of Bluetooth worden aangesloten.

Is het mogelijk om meerdere beeldschermen op de Mac Mini aan te sluiten?

Ja, de Mac Mini biedt ondersteuning om meerdere beeldschermen aan te sluiten. Je kunt maximaal twee 4K beeldschermen of één 5K beeldscherm op de Mac Mini aansluiten.

Kan ik een externe harde schijf gebruiken om extra opslagruimte aan de Mac Mini toe te voegen?

Ja, je kunt een externe harde schijf gemakkelijk op de Mac Mini aansluiten om extra opslagruimte toe te voegen. Deze externe harde schijf kan via USB of Thunderbolt worden aangesloten.

Kan ik Windows-software op de Mac Mini gebruiken?

Ja, op de Mac Mini kun je door middel van virtuele machine software zoals Parallels Desktop of Boot Camp, waarmee je Windows naast macOS kunt draaien Windows-software gebruiken.

Kan ik mijn iPhone met de Mac Mini synchroniseren?

Ja, je kunt jouw iPhone via iTunes of Apple Finder met de Mac Mini synchroniseren. Hiermee kun je bestanden eenvoudig overzetten en back-ups van jouw iPhone maken.

Is jouw computer te oud om snel te kunnen werken?

Krachtige werkplek met Mac Mini opzetten

Met een Mac Mini kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Soepel met meerdere toepassingen tegelijkertijd werken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Vloeiend aan grafische toepassingen werken
 • Apps en programma’s razendsnel openen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg