Mac mini installeren: een stapsgewijze handleiding

De Mac Mini is een compacte desktopcomputer. Het is ideaal voor mensen die een kleine willen. Het heeft alle voordelen van een Mac, maar neemt minder ruimte in beslag. Volg de instructies op het scherm om monitoren aan te sluiten en te configureren. De Mac Mini is een handige en efficiënte computeroplossing.

In deze blogpost bespreken we de instructies om de Mac Mini te installeren. Daarnaast bespreken we de voordelen van de Mac Mini ten opzichte van andere computers en geven we instructies voor een succesvolle installatie van je Mac Mini.

Lees verder om meer over het installatieproces van de Mac Mini te weten te komen en ontdek hoe je deze krachtige machine optimaal kunt gebruiken. Volg de instructies voor de juiste instellingen.

Benodigdheden om de Mac Mini te installeren

Om de Mac Mini te installeren, heb je enkele items nodig. Natuurlijk heb je de Mac Mini zelf nodig, zorg ervoor dat je het juiste model hebt dat aan jouw behoeften voldoet. Daarnaast heb je een compatibele monitor met de juiste aansluitingen nodig om het beeld weer te geven.

Voor de bediening van deze Mini Apple computer heb je een toetsenbord en muis nodig, kies vervolgens afhankelijk van jouw voorkeur een bekabelde of draadloze internetverbinding. Om tijdens de installatie updates te kunnen installeren is het handig als je deze machine met het internet hebt verbonden. Met de onderstaande kabels en accessoires kun jij je Mac Mini installeren:

Mac Mini installeren
 • HDMI- of Thunderbolt-kabel: Deze kabel heb je nodig om je Mac Mini op een externe monitor, televisie of een iMac scherm aan te sluiten. Dit is belangrijk omdat het de verbinding tussen de apparaten mogelijk maakt. Zorg ervoor dat je voor het aansluiten van een scherm de juiste kabel kiest.
 • Toetsenbord en muis: Hoewel de Mac Mini geen ingebouwd toetsenbord of muis heeft, kun je iedere USB- of Bluetooth-toetsenbord en -muis gebruiken. Deze keuze is aan jou. Zorg ervoor dat zowel het toetsenbord als de muis compatibel zijn met macOS.
 • Stroomkabel: De Mac Mini wordt met een stroomkabe geleverdl, zodat je hem op het stopcontact aan kunt sluiten. 

Is jouw computer te oud om snel te kunnen werken?

Krachtige werkplek met Mac Mini opzetten

Met een Mac Mini kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Soepel met meerdere toepassingen tegelijkertijd werken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Vloeiend aan grafische toepassingen werken
 • Apps en programma’s razendsnel openen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geschikte monitor en toetsenbord

Om de Mac Mini te kunnen installeren en gebruiken heb je een geschikte monitor en toetsenbord nodig. De Mac Mini heeft geen ingebouwd scherm of toetsenbord, dus je moet externe apparaten aansluiten. Kies een compatibele monitor en een comfortabel toetsenbord. Zorg ervoor dat je de juiste kabels en adapters hebt. Met de juiste monitor en toetsenbord kun jij je Mac Mini optimaal gebruiken.

 • Resolutie: Kies voor een monitor met een resolutie die bij jouw werkzaamheden past. Bij het kiezen van een monitor moet je op de resolutie letten. Deze bepaalt namelijk de scherpte van de beelden en de ruimte op het scherm. Voor optimale beeldkwaliteit moet je voor een hogere resolutie kiezen.
 • Aansluitingen: Om je Mac Mini aan te kunnen sluiten moet je controleren of de monitor de juiste aansluitingen, zoals HDMI of Thunderbolt heeft. Deze aansluitingen zijn belangrijk voor een goede verbinding.
 • Grootte: Kies de grootte van de monitor op basis van jouw voorkeur en beschikbare ruimte.

Wat betreft de configuratie van de iMac, kun je tussen een bekabelde of draadloze toetsenbord en muis kiezen. Deze keuze is aan jou. Voor de configuratie van de Mac Mini is het belangrijk dat het toetsenbord compatibel is met macOS.

Netwerkverbindingen en internettoegang

Om verbinding met het internet en andere netwerkapparaten te maken, heb je verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Hieronder bespreken we de verschillende manieren waarop je deze Apple computer met het internet kunt verbinden.

 • Ethernetkabel: Voor een stabiele internetverbinding kun je een ethernet kabel gebruiken om je Mac Mini op een modem, router en andere netwerkapparatuur aan te sluiten.
 • Wi-Fi: De Mac Mini heeft ingebouwde Wi-Fi mogelijkheden, dus je kunt deze mini computer draadloos met het internet verbinden. Voor optimale prestaties heb je een goede Wi-Fi-router nodig. 

Optionele benodigdheden

Als je met een Mac Mini wilt gaan werken zijn er enkele handige optionele accessoires die je kunt gebruiken. Een externe harde schijf kan bijvoorbeeld van pas komen wanneer je extra bestanden op wilt slaan en back-ups wilt kunnen maken. Met de onderstaande optionele benodigdheden kun je optimaal van de mogelijkheden van je Mac Mini profiteren.

 • Externe harde schijf: Als je extra opslagruimte nodig hebt, kun je overwegen om een externe harde schijf op je Mac Mini aan te sluiten. Dit biedt meer ruimte voor bestanden en back-ups.
 • Luidsprekers of hoofdtelefoon: Wil je van hoogwaardig geluid genieten? Dan kun je luidsprekers of een hoofdtelefoon op je Mac Mini aansluiten.

Stappen om Mac OS X of Mac OS op de Mac Mini te installeren

Als je niet weet hoe je moet beginnen kan het installeren van het besturingssysteem op je nieuwe Mac Mini intimiderend zijn. Maar maak je geen zorgen! Hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je mac OS of Mac OS X op je Mac Mini kunt downloaden en installeren. Zo kun je snel van de nieuwste functies en verbeteringen genieten. 

Mac Mini installeren en op een iMac aansluiten

Stapsgewijze instructies voor het downloaden en installeren van macOS of Mac OS X.

 1. Wanneer je het besturingssysteem moet downloaden voordat je hem kunt installeren heb je een betrouwbare internetverbinding nodig. Vergeet niet om ook de benodigde software te installeren.
 2. Ga naar de officiële Apple-website en zoek daar naar de nieuwste versie van macOS of Mac OS X die compatibel is met jouw model van de Mac Mini. Het is belangrijk dat je dit doet, zodat je er zeker van bent dat je de juiste software downloadt.
 3. Druk op de downloadlink en wacht totdat het bestand is gedownload.
 4. Om de installatieprocedure te starten nadat je het bestand hebt gedownload moet je hierop dubbelklikken.
 5. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien. Ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden en kies een doelstation. Kies zorgvuldig, want dit bepaalt de werking van de functies.

Hoe maak je een opstartbaar USB-station voor de installatie?

 1. Voor het maken van een ​​opstartbaar USB-station, heb je een USB-flashdrive met voldoende capaciteit (minimaal 16 GB) en een andere computer met macOS of Mac OS X nodig. Om succesvol door het proces te lopen moet je de juiste stappen volgen.
 2. Sluit de USB-flashdrive op de andere computer aan en open het hulpprogramma die ‘Schijfhulpprogramma’ wordt genoemd.
 3. Selecteer de USB-flashdrive in het linkerdeelvenster en ga naar het tabblad ‘Wissen’ als je wilt dat de gegevens worden verwijderd.
 4. Kies een naam voor de iMac station en selecteer ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ als het configuratie formaat. 
 5. Druk op ‘Wis’ om het station te formatteren.
 6. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Herstellen’ en sleep de gedownloade macOS- of Mac OS X-installatie bestanden naar het ‘Bron’ veld.
 7. Sleep de zojuist geformatteerde USB-flashdrive naar het veld ‘Doel’.
 8. Wanneer je de bestanden naar de USB-flashdrive wilt kopiëren en er een opstartbaar medium van wilt maken moet je op ‘Herstellen’ drukken.

De juiste partitie en instellingen tijdens de installatieprocedure selecteren

 1. Tijdens de installatieprocedure wordt er gevraagd om een doelstation te selecteren waarop je macOS of Mac OS X wilt installeren. Het is belangrijk dat je voor het juiste doelstation kiest.
 2. Zorg ervoor dat je afhankelijk van je systeeminstellingen voor de juiste partitie wat meestal als “Macintosh HD” of iets vergelijkbaars wordt aangeduid kiest. Om ervoor te zorgen dat het herstelproces soepel verloopt en je gegevens veilig zijn is het belangrijk dat je voor de juiste partitie kiest.
 3. Controleer of je voor een schone installatie (waarbij alle bestaande gegevens worden gewist) of een upgrade-installatie (waarbij bestaande bestanden behouden blijven) hebt gekozen.
 4. Volg de instructies op het scherm om verder met de installatie te gaan en eventuele aanvullende instellingen, zoals taalvoorkeuren en gebruikersaccounts te configureren. 

Optimaliseer je Mac Mini na de installatie

Nadat jij je Mac Mini hebt geïnstalleerd, kun je deze voor betere prestaties optimaliseren. Om de prestaties en de beveiliging te verbeteren is het belangrijk dat jij regelmatig software-updates uitvoert.

Verwijder onnodige bestanden en programma’s om opslagruimte vrij te maken en de prestaties te verbeteren. Maak regelmatig een back-up van belangrijke bestanden om het verlies van belangrijke bestanden te voorkomen. Volg de onderstaande stappen om je Mac Mini te configureren zodat je deze optimaal kunt laten functioneren en langer mee te laten gaan.

Mac Mini installeren en optimaliseren
 1. Houd je software up-to-date, Het is belangrijk dat jij op je Mac Mini regelmatig software-updates uitvoert. Deze updates bevatten bugfixes, beveiligingspatches en verbeteringen die de prestaties van het systeem verbeteren. Installeer updates regelmatig via de App Store of gebruik de ingebouwde Software Update functie.
 2. Update stuurprogramma’s: Naast het updaten van de software is het belangrijk dat jij de stuurprogramma’s van je Mac Mini bijwerkt. Dit kan compatibiliteitsproblemen oplossen en nieuwe functies aan je Mac Mini configuratie toevoegen. Je kunt dit doen door naar ‘Systeemvoorkeuren’ te gaan en vervolgens naar ‘Software-update’ te navigeren.
 3. Verwijder ongewenste bestanden en programma’s: Na verloop van tijd kan er op je Mac Mini veel rommel ontstaan. Bij deze rommel kun je denken aan tijdelijke bestanden en onnodige programma’s. Verwijder deze overbodige bestanden en programma’s regelmatig om de prestaties van je Mac Mini te verbeteren. Gebruik de ‘Opslagbeheer’ functie om te zien welke bestanden en programma’s veel ruimte innemen en verwijder ze indien nodig.
 4. Optimalisatietools en instellingen: Er zijn tools en instellingen waarmee jij je Mac Mini kunt verbeteren. Zo kun je bestanden met apps zoals CCleaner opschonen of de energie instellingen voor een zuinigere computer aanpassen. Verken de opties voor de beste instellingen in ‘Systeemvoorkeuren’. Ongeacht je ervaringsniveau zijn er vele mogelijkheden waarmee jij je systeem voor een soepele computerervaring kunt optimaliseren.

Het belang van regelmatig onderhoud en back-ups

Voor een soepel werkende Mac Mini is regelmatig onderhoud en beveiliging van essentieel belang. Je kunt de prestaties verbeteren door het RAM geheugen te upgraden of een snellere SSD te installeren..

 1. Schijfcontrole: Voer met Schijfhulpprogramma regelmatig een schijf controle uit. Dit houdt jouw schijf in goede conditie en kan problemen oplossen. Het beschermt je gegevens en verbetert de stabiliteit en prestaties van de computer.
 2. Verwijder cachebestanden: Na verloop van tijd nemen cachebestanden ruimte op je harde schijf in beslag. Verwijder ze regelmatig om ruimte vrij te maken en je systeem soepel te laten werken. Selecteer Apple Finder in de menubalk en kies voor ‘Bibliotheek’ om het bestand te vinden.

Hoe kun je het maximale uit je Mac Mini halen?

Als je een Mac Mini hebt geïnstalleerd, wil je er natuurlijk ook alles wat er met de configuratie mogelijk is uithalen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee jij de instellingen en functies aan jouw persoonlijke voorkeuren aan kunt passen, zodat je de prestaties kunt optimaliseren.

 • Pas de systeemvoorkeuren aan: Ga op je Mac Mini naar “Systeemvoorkeuren” om de opties voor het uiterlijk aan te passen en de functionaliteit van je computer te ontdekken. Hier kun je de taal, het toetsenbord, het trackpad en de energie-instellingen wijzigen. Op deze manier kun jij jouw Mac Mini naar eigen smaak personaliseren.
 • Configureer de notificaties: Als je wilt voorkomen dat je aandacht constant door notificaties wordt afgeleid, kun je bepaalde apps uitschakelen of alleen meldingen van belangrijke berichten. Ga hiervoor in de systeemvoorkeuren naar “Berichtgeving” en pas de instellingen aan. Hier kun je de instellingen van “Berichtgeving” aanpassen.
 • Gebruik Spaces: Met Spaces op je Mac Mini kun je meerdere virtuele bureaubladen maken, waardoor je efficiënter kunt werken en je werkruimte beter kunt organiseren. Je kunt zonder dat het op je scherm een rommeltje wordt snel tussen taken schakelen en georganiseerd blijven. Op deze manier behoudt je het overzicht en kun je efficiënter werken.

Handige sneltoetsen en gebaren om efficiënter op je Mac Mini te werken

Om efficiënter te werken op een Mac Mini, is het handig om sneltoetsen en gebaren te kennen. Hiermee kun je tijd besparen en je werk sneller en makkelijker maken. Met een snelle toetscombinatie kun je een actie uitvoeren zonder de muis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook gebaren op het trackpad die handig zijn. Hier zijn een paar tips:

 • Sneltoetsen: Leer belangrijke sneltoetsen zoals Command + C (kopiëren), Command + V (plakken) en Command + Z (ongedaan maken). Met behulp van sneltoetsen kun jij taken sneller voltooien zonder dat jij de muis hoeft te gebruiken. Om je dagelijkse werkzaamheden te versnellen en tijd te besparen is het handig als je met sneltoetsen gebruikt
 • Trackpad gebaren: Het trackpad van de Mac Mini biedt verschillende gebaren die je kunt gebruiken om sneller door applicaties en vensters te navigeren. Zo kun je met drie vingers omhoog vegen om alle geopende vensters weer te geven of met twee vingers naar links of rechts vegen om tussen applicaties te schakelen.
 • Mission Control: Mission Control is een handige functie waarmee jij al je openstaande vensters en bureaubladen op één scherm kunt bekijken. Hiermee kun je snel en gemakkelijk tussen taken en werkruimtes schakelen, wat helpt om georganiseerd te blijven en om efficiënt te werken. Je kunt Mission Control activeren door op het trackpad met vier vingers omhoog te vegen, door de F3-toets in te drukken of door via Siri tegen je Apple apparaat te praten. De functie Mission Control is vooral handig als je efficiënt met meerdere taken tegelijkertijd wilt werken.

Is jouw computer te oud om snel te kunnen werken?

Krachtige werkplek met Mac Mini opzetten

Met een Mac Mini kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Soepel met meerdere toepassingen tegelijkertijd werken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Vloeiend aan grafische toepassingen werken
 • Apps en programma’s razendsnel openen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

iCloud-services gebruiken om gegevens tussen apparaten te synchroniseren

Als je meerdere Apple-apparaten, zoals een iPhone, iPad of Apple computer hebt, kun je iCloud-services gebruiken om gegevens tussen deze apparaten te synchroniseren. Op deze manier kun jij verschillende gegevens zoals foto’s, contactpersonen en notities op al jouw apparaten up-to-date houden. Hieronder staan enkele manieren waarop je iCloud-services kunt gebruiken om gegevens te synchroniseren:

Mac Mini installeren en de cloud gebruiken om overal toegang tot de bestanden te hebben
 1. Contacten en agenda’s synchroniseren: Met iCloud kun je je contacten en agenda’s tussen al je apparaten synchroniseren. Voeg op je iPhone een nieuw contact toe en het zal automatisch op je iPad en Mac verschijnen. Bewerk op je Mac een afspraak in je agenda en het zal meteen op al je andere apparaten worden bijgewerkt.
 2. Foto’s en video’s delen: iCloud Foto’s maakt het gemakkelijk om je foto’s en video’s tussen al je apparaten te synchroniseren en te delen. Neem een foto op je iPhone en je kunt deze direct op je iPad en Apple computer bekijken. Daarnaast kun je albums maken en deze album met vrienden en familie delen, zodat ze je foto’s en video’s zelfs als ze geen Apple producten hebben kunnen bekijken.
 3. Bestanden opslaan en synchroniseren: Met iCloud Drive kun je bestanden opslaan en tussen al je apparaten synchroniseren. Bewaar een bestand op je Mac en je kunt er later op je iPhone of iPad gemakkelijk bij. Daarnaast kun je mappen maken om je bestanden georganiseerd te houden en ze met anderen te delen.
 4. Notities en herinneringen: iCloud synchroniseert je notities en herinneringen tussen al je apparaten. Maak een notitie op je iPhone en je kunt deze later op je Mac bewerken. Stel op je iPad een herinnering in en je zult er op al je andere Apple apparaten aan worden herinnerd.
 5. Safari-bladwijzers en wachtwoorden: Met iCloud kun jij je Safari-bladwijzers en opgeslagen wachtwoorden synchroniseren. Voeg op je Mac een bladwijzer toe en je kunt er later op je iPhone gemakkelijk bij. Sla op je iPad in Safari een wachtwoord op en je kunt het wachtwoord vervolgens automatisch op al je andere Apple apparaten invullen.

Met iCloud-services hoef jij je geen zorgen te maken over het handmatig synchroniseren van gegevens tussen je apparaten. Het gebeurt allemaal automatisch, zodat je waar je ook bent altijd toegang tot de meest recente gegevens hebt. Dus gebruik  iCloud en geniet van een naadloze synchronisatie tussen al je Apple-apparaten.

Tips en trucs om de Mac Mini optimaal te gebruiken

De Mac Mini is een krachtige desktopcomputer in een compact formaat. Naast de standaardfuncties zijn er echter ook verborgen functies en handige trucs die niet iedere gebruiker kent. Hieronder delen we enkele tips en trucs waarmee je het maximale uit je Mac Mini kunt halen.

Verborgen functies en handige trucs

De Mac Mini heeft verschillende verborgen functies die je kunt ontdekken om je workflow te optimaliseren. Hieronder staan enkele handige trucs:

 • Mission Control: Gebruik Mission Control om snel tussen verschillende vensters, bureaubladen en apps te schakelen. Druk op je toetsenbord op de F3-toets of veeg op het trackpad met drie vingers omhoog.
 • Siri: Siri is standaard op iedere Mac Mini ingebouwd. Met Siri kun je verschillende taken met de stem uitvoeren. Enkele taken waarvoor je Siri kunt gebruiken zijn onder andere: apps openen, naar bestanden zoeken of berichten versturen. Activeer Siri door in de menubalk op de Siri-knop te drukken of door “Hé Siri” te zeggen.
 • Snelle weergave: Met Snelle weergave kun je snel een voorbeeld van bestanden bekijken zonder dat je ze daadwerkelijk hoeft te openen. Selecteer een bestand en druk op de spatiebalk om een voorvertoning weer te geven.

Optimaliseer multitasking op beperkte desktopruimte

Hoewel de Mac Mini qua formaat klein is betekent dit niet dat je op multitasking-mogelijkheden in moet leveren. Hieronder staan enkele tips om multitasking op een beperkte desktopruimte te optimaliseren:

 • Gebruik Spaces: Spaces is een functie waarmee je meerdere bureaubladen kunt maken en eenvoudig tussen verschillende werkgebieden kunt schakelen. Hierdoor kun je specifieke apps en vensters op verschillende bureaubladen organiseren, waardoor je efficiënter kunt werken.
 • Split View: Met Split View kun je twee apps in de volledige schermweergave naast elkaar weergeven. Sleep gewoon een app naar de linker- of rechterkant van het scherm en laat hem los om deze functie te gebruiken.
 • Externe monitor: Als je voor multitasking extra ruimte nodig hebt, kun je op de Mac Mini een externe monitor aansluiten. Hierdoor heb je meer schermruimte om meerdere apps tegelijkertijd weer te geven.

Slimme manieren om bestanden te organiseren

Om een soepele workflow op de Mac Mini te kunnen garanderen is het belangrijk dat je de bestanden organiseert. Hieronder staan enkele slimme manieren waarmee jij je bestanden georganiseerd en snel toegankelijk kunt houden:

 • Gebruik mappen: Maak een logische mappenstructuur aan om jouw bestanden te categoriseren. Zo kun je mappen voor werkdocumenten, persoonlijke documenten, afbeeldingen, video’s, etc maken.
 • Tags gebruiken: Tags zijn labels die je aan bestanden toe kunt voegen om ze gemakkelijker terug te vinden. Geef belangrijke documenten bijvoorbeeld een tag met de naam “belangrijk” of foto’svan vakanties de naam  “vakantie”.
 • Slimme mappen: Slimme mappen zijn dynamische mappen die bestanden op basis van specifieke criteria automatisch verzamelen.

Conclusie: geniet volop van je geïnstalleerde Mac Mini

In deze blogpost hebben we alle informatie behandeld om succesvol een Mac Mini te installeren. We hebben besproken welke benodigdheden je nodig hebt en welke stappen je moet volgen. Daarnaast hebben we tips gegeven waarmee jij de ervaring met de Mac Mini kunt optimaliseren.

Mac Mini installeren en randapparatuur aansluiten

Nu je Mac Mini geïnstalleerd is, kun je er volop van genieten. Of je nu productief wilt zijn, aan creatieve projecten wilt werken of met entertainment wilt ontspannen, jouw Mac Mini is er klaar voor. Vergeet niet om voor een optimale werking van het systeem regelmatig updates en back-ups te maken.

Heb je nog vragen over het installatieproces of wil je meer over specifieke functies van de Mac Mini weten? Lees dan verder voor onze veelgestelde vragen die we hieronder behandelen.

Veel gestelde vragen

Kan ik mijn bestaande randapparatuur op de Mac Mini aansluiten?

Ja, de meeste externe apparaten zoals monitoren, toetsenborden, muizen en printers kunnen via USB-, HDMI- of Thunderbolt-poorten op de Mac Mini worden aangesloten.

Kan ik Windows software op een Mac Mini gebruiken?

Ja, met behulp van virtualisatiesoftware zoals Parallels Desktop of Boot Camp kun je Windows-software zelfs als het om software die specifiek voor Windows is ontworpen gaat op een Mac Mini draaien.

Hoe kan ik mijn bestanden naar de Mac Mini overzetten?

Je kunt je bestanden vanaf een externe harde schijf, via cloudopslagdiensten zoals iCloud of Dropbox of door de Migratie-assistent tijdens het installatieproces te gebruiken overzetten.

Kan ik mijn Mac Mini upgraden?

Ja, bepaalde hardware componenten, zoals het RAM-geheugen en de opslagruimte van de Mac Mini kunnen worden geüpgraded. Het is echter belangrijk om te controleren welke modellen en specificaties compatibel zijn met jouw Mac Mini voordat je upgrades uitvoert.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn Mac Mini veilig blijft?

Om ervoor te zorgen dat je Mac Mini veilig blijft, moet je regelmatig software-updates uitvoeren, een betrouwbare antivirussoftware gebruiken en voorzichtig zijn bij het downloaden van bestanden of het openen van e-mails van onbekende bronnen.

Is jouw computer te oud om snel te kunnen werken?

Krachtige werkplek met Mac Mini opzetten

Met een Mac Mini kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Soepel met meerdere toepassingen tegelijkertijd werken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Vloeiend aan grafische toepassingen werken
 • Apps en programma’s razendsnel openen

Dit is nog maar een topje van de ijsberg