MacBook installeren: stap-voor-stap handleiding

Voor optimale prestaties is het belangrijk dat jij jouw MacBook op de juiste manier installeert. Kies de juiste opties en versie om alles soepel te laten verlopen. Let bij het selecteren van de softwareversie op bepaalde aspecten en zorg ervoor dat jij de benodigde tools en accessoires hebt. Neem de tijd en zorg voor een betrouwbare internetverbinding en eventuele software- of firmware-updates.

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe lang het gemiddeld duurt om een software update op de MacBook te installeren. Hoewel dit afhankelijk van verschillende factoren, zoals de snelheid van je internetverbinding en het type MacBook (bijvoorbeeld een Intel-gebaseerde laptop) kan variëren, kun je voor het uitvoeren van een software-update over het algemeen op ongeveer 30 minuten tot een uur rekenen.

Door deze belangrijke stappen te volgen en goed op een software-update van je MacBook voorbereid te zijn, kun je ervoor zorgen dat de installatie soepel verloopt en dat je dankzij een Intel-processor of een Silicon M1 of M2 processor van optimale prestaties kunt genieten. Lees verder om te weten te komen met welke specifieke stappen jij jouw Mac met een Intel-processor en de nieuwste software-update correct kunt installeren.

MacBook configureren en het besturingssysteem installeren

Het updaten en configureren van je nieuwe MacBook kan een spannende stap zijn, maar het is ook belangrijk dat jij de juiste instellingen kiest en het besturingssysteem correct installeert. Hieronder bespreken we stap voor stap hoe jij jouw MacBook kunt configureren en het besturingssysteem kunt installeren, zodat je snel met je nieuwe computer aan de slag kunt.

MacBook installeren en na de installatie gebruiken

Is jouw laptop te oud om snel te kunnen werken?

Hoe werkt een MacBook voor thuiswerken

Met een MacBook kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Stapsgewijze handleiding voor het configureren van je nieuwe MacBook

Wanneer jij jouw MacBook gaat configureren zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Hieronder staat een gedetailleerde handleiding om je op weg te helpen:

 1. Taal en regio-instellingen: Tijdens de configuratie wordt gevraagd om de taal en regio-instellingen te selecteren. Het is belangrijk dat jij de juiste taal instelt, zodat je comfortabel met macOS kunt werken. Kies de juiste regio-instellingen, omdat dit op bepaalde functies en services van invloed kan zijn.
 2. Met het internet verbinden: Om macOS op je MacBook te kunnen installeren, moet je met het internet verbonden zijn. Zorg ervoor dat je de toegang tot een betrouwbare internetverbinding hebt voordat je verder gaat met de installatie.
 3. Besturingssysteem installeren: Er zijn twee manieren waarop je mac OS op je MacBook kunt installeren: via het internet of externe media zoals een USB-stick of externe harde schijf. Als je macOS via het internet wilt installeren, wordt het besturingssysteem van de Apple-servers gedownload. Als je externe media gebruikt, moet je ervoor zorgen dat deze correct is geformatteerd en klaar is voor gebruik.
 4. Gebruikersaccount instellen: Tijdens de configuratie wordt gevraagd om een gebruikersaccount en wachtwoord in te stellen. Het is belangrijk dat je voor een sterk wachtwoord kiest, zodat er maximale beveiliging voor je MacBook kan worden gegarandeerd. Zorg ervoor dat je het wachtwoord van de Mac onthoudt of ergens veilig opslaat.
 5. Herstellen van gegevens: Als je al eerder een MacBook hebt gehad en een back-up van je gegevens hebt gemaakt, kun je deze gegevens tijdens de configuratie herstellen. Dit kan handig zijn als jij al jouw bestanden, instellingen en applicaties op je nieuwe MacBook wilt behouden.

Het belang van de juiste taal- en regio-instellingen bij het configureren van je MacBook.

Voor een optimale gebruikerservaring is het belangrijk dat jij tijdens het configureren van je MacBook voor de juiste taal en regio-instellingen kiest. Hieronder staan enkele redenen waarom dit belangrijk is:

 • Comfortabel werken: Door de juiste taal in te stellen, kun je gemakkelijk door het besturingssysteem navigeren en begrijpen wat er op het scherm wordt weergegeven. Hierdoor kun jij comfortabeler met MacOS werken.
 • Functies en services: De regio-instellingen kunnen invloed hebben op bepaalde functies en services die op je MacBook beschikbaar zijn.

Apps vanuit de Apple App Store installeren

De Apple App Store is de plek waar je een enorme verscheidenheid aan apps voor je MacBook kunt vinden en downloaden. Het is belangrijk om te weten hoe jij deze app store kunt gebruiken om het meeste uit je MacBook te halen. Hieronder volgt een overzicht van de Apple App Store en hoe je apps kunt zoeken, kunt downloaden, kunt updaten en kunt beheren.

Overzicht van de Apple App Store

De Apple App Store is een digitale winkel die speciaal voor Mac-gebruikers is ontworpen. Het biedt een breed scala aan apps in verschillende categorieën, zoals productiviteit, entertainment, gezondheid en nog veel meer. Met duizenden beschikbare apps kun je gemakkelijk vinden wat je nodig hebt.

Apps zoeken, downloaden en updaten

In de Apple App Store kun je eenvoudig naar apps zoeken. Je kunt de zoekbalk bovenaan het scherm gebruiken om op basis van hun naam of trefwoorden naar specifieke apps te zoeken. Daarnaast kun je door verschillende categorieën bladeren om nieuwe interessante apps te ontdekken.

Wanneer jij een app wilt downloaden moet je gewoon naast de naam van de app op de knop met de tekst “Download” drukken. De app wordt vervolgens op je MacBook gedownload en geïnstalleerd. Zodra dit proces is voltooid, kun je de app via Launchpad of het Dock openen.

MacBook installeren en verschillende apps gebruiken

Om de app optimaal te laten werken en beveiligingsupdates te ontvangen moet je de geïnstalleerde apps updaten. Wanneer jij een update uit wilt voeren moet je in de App Store naar het tabblad “Updates”. Hier zie je kun je voor je geïnstalleerde apps een lijst met beschikbare updates vinden. Druk gewoon naast iedere app op de “Update” knop om deze naar de nieuwste versie bij te werken.

Populaire apps om direct te downloaden

Nadat jij macOS hebt geïnstalleerd en je MacBook hebt geconfigureerd, zijn er enkele handige apps die je direct kunt downloaden om aan de slag te gaan. Hieronder staan enkele populaire apps die nuttig kunnen zijn:

 • Webbrowsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Safari om op het internet te kunnen surfen.
 • Mediaspelers zoals VLC Media Player of QuickTime Player om video’s en muziek af te spelen.
 • Productiviteitstools zoals Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) of Google Workspace (Google Docs, Sheets, Slides) voor het maken en het bewerken van documenten.

Geïnstalleerde apps beheren

Om ruimte op je MacBook vrij te maken en ervoor te zorgen dat alleen de apps die je nodig hebt actief blijven moet je de geïnstalleerde apps beheren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen:

 • Verwijderingsopties: Je kunt een app verwijderen door deze simpelweg naar de prullenbak te slepen. Daarna kun je voor de zekerheid controleren of er eventuele restbestanden achterblijven.
 • Gebruik Launchpad: Launchpad is een functie op je MacBook waarmee jij al je geïnstalleerde apps kunt bekijken en organiseren. Je kunt eenvoudigweg drukken en slepen om apps naar mappen te verplaatsen of ze zelfs volledig te verwijderen.

MacBook installeren en met toegankelijkheid en Touch ID extra functies benutten

De MacBook is een krachtige en veelzijdige laptop die voor zowel persoonlijk gebruik als professioneel werk perfect is. Een MacBook kan eenvoudig worden geïnstalleerd en zorgt ervoor dat jij snel met je nieuwe apparaat aan de slag kunt gaan. Hieronder staan de stappen die je moet volgen om je MacBook te installeren:

 1. Pak je MacBook uit en zorg ervoor dat alle bijbehorende accessoires aanwezig zijn.
 2. Sluit de voedingsadapter op je MacBook aan en steek de stekker in een stopcontact.
 3. Druk op de aan/uit-knop om je MacBook in te schakelen.
 4. Volg de instructies op het scherm om het besturingssysteem (bijvoorbeeld macOS) te installeren.
 5. Nadat het besturingssysteem is geïnstalleerd, wordt er gevraagd om je Apple ID in te voeren of een nieuwe Apple ID aan te maken. Volg de instructies op het scherm om dit te doen.
 6. Configureer je MacBook naar jouw voorkeuren. Hierbij kun je de taal, de tijdzone en privacy-instellingen instellen.
 7. Als je al een Mac hebt, kun jij je gegevens en instellingen van je oude Mac naar je nieuwe MacBook overzetten. Volg de instructies op het scherm om dit te doen.
 8. Zodra de installatie is voltooid, kun jij je nieuwe MacBook verkennen en je favoriete apps en programma’s installeren.

Extra functies benutten: toegankelijkheid en Touch ID

Naast de standaardfuncties biedt de MacBook enkele extra functies die je kunt benutten om je gebruikerservaring te verbeteren. Hieronder staan twee van deze functies:

 1. Toegankelijkheidsfuncties: De MacBook heeft toegankelijkheidsfuncties voor mensen met een beperking, zoals schermlezer, zoomen, tekstvergroting/-verkleining en spraakherkenning. Ga naar “Toegankelijkheid” in de instellingen van je MacBook om deze functies aan te passen aan jouw behoeften.
 2. Touch ID: De nieuwere MacBook-modellen hebben een Touch ID-sensor om de laptop te ontgrendelen met een vingerafdruk. Dit biedt snelle en gemakkelijke toegang en extra beveiliging. Ga naar de “Touch ID” instellingen op je MacBook en volg de instructies om je vingerafdruk toe te voegen.

Door deze extra functies te benutten, kun je het meeste halen uit je MacBook en genieten van een betere gebruikerservaring.

MacBook installeren en de locatie voorzieningen voor meer functionaliteit inschakelen

Door je MacBook te installeren en je locatie voorzieningen in te schakelen kun jij het meest uit je apparaat halen. Nadat jij de locatie voorzieningen hebt ingeschakeld, kun je verschillende functies en apps die je locatie gegevens nodig hebben gebruiken. Hieronder leggen we uit hoe je je de MacBook kunt installeren en hoe je de locatie voorzieningen voor een betere gebruikerservaring in kunt schakelen.

MacBook installeren

Jij kunt je MacBook eenvoudig in enkele stappen installeren. Hieronder staan de stappen die je hiervoor moet volgen:

 1. Verwijder de MacBook uit de verpakking en sluit deze op een stopcontact aan.
 2. Druk op de aan/uit-knop om de MacBook in te schakelen.
 3. Volg de instructies op het scherm om de initiële installatie te voltooien. Bij het voltooien van de installatie moet je de taal selecteren, een wachtwoord instellen en een wachtwoord invoeren om de verbinding met het WiFi netwerk tot stand te kunnen brengen.
 4. Na de initiële installatie kun jij je MacBook personaliseren door je Apple ID in te voeren, je voorkeuren in te stellen en eventuele software-updates te installeren.

Is jouw laptop te oud om snel te kunnen werken?

Hoe werkt een MacBook voor thuiswerken

Met een MacBook kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Locatie voorzieningen inschakelen

Om locatievoorzieningen op je MacBook in te schakelen moet je de volgende stappen volgen:

 1. Druk in de linkerbovenhoek van het scherm op het Apple-menu en selecteer “Systeemvoorkeuren”.
 2. Druk op “Beveiliging en privacy” en ga naar het tabblad “Privacy”.
 3. Druk in de linker kolom op “Locatie voorzieningen”.
 4. Druk linksonder op het hangslotpictogram om wijzigingen aan te brengen en voer indien nodig je gebruikersnaam en wachtwoord in.
 5. Vink het vakje naast “Schakel locatie voorzieningen in” aan om de functie in te schakelen.
 6. Naast de locatie voorzieningen voor iedere app in te schakelen kun je de locatie voorziening ook voor individuele apps inschakelen door de vakjes naast de namen van de app waarvoor je locatie voorziening in wilt schakelen aan te vinken.

Door locatie voorzieningen in te schakelen, kun je van verschillende functies profiteren. Bij deze functies kun je denken aan de mogelijkheid om je MacBook te vinden als je deze verliest, relevante lokale informatie ontvangen en apps zoals kaarten en weersvoorspellingen die je locatiegegevens nodig hebben gebruiken.

Door locatievoorzieningen op je MacBook in te schakelen kun je meer uit je apparaat halen en een betere gebruikerservaring beleven. Volg de bovenstaande stappen om je MacBook te installeren en locatievoorzieningen in te schakelen, zodat je van alle beschikbare functionaliteiten kunt genieten.

MacBook installeren en een opstartbaar installatieprogramma maken en gebruiken

Als je een nieuwe MacBook hebt gekocht of je wilt je huidige MacBook opnieuw installeren, is het handig om te weten hoe je een opstartbaar installatieprogramma kunt maken en gebruiken. Met een opstartbaar installatieprogramma kun je het besturingssysteem van je MacBook opnieuw installeren of upgraden. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding om je MacBook te installeren en een opstartbaar installatieprogramma te maken en te gebruiken.

 1. Maak een opstartbaar installatieprogramma:
  • Sluit een externe harde schijf of USB-stick op je MacBook aan.
  • Ga naar de App Store en download het installatieprogramma voor het besturingssysteem dat je wilt installeren.
  • Open de Terminal-app op je MacBook.
  • Typ het volgende commando in de Terminal: sudo /Applications/Install\ macOS\ [naam van het besturingssysteem].app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/[naam van de externe harde schijf of USB-stick] –nointeraction
  • Nu wordt het opstartbare installatieprogramma op de externe harde schijf of USB-stick gemaakt.
 2. MacBook met het opstartbare installatieprogramma installeren:
  • Sluit de externe harde schijf of USB-stick op je MacBook aan.
  • Start je MacBook opnieuw op en houd de Option-toets tijdens het opstarten ingedrukt.
  • Kies de externe harde schijf of USB-stick als opstartschijf en druk op Enter.
  • Volg de instructies op het scherm om het installatieproces te voltooien.
  • Nadat de installatie is voltooid, wordt je MacBook automatisch opnieuw opgestart.

Een opstartbaar installatieprogramma heeft verschillende voordelen. Je kunt je MacBook zonder internetverbinding opnieuw installeren of upgraden. Daarnaast kun je problemen oplossen. Bij het oplossen van problemen kun je denken aan het herstellen van een beschadigd besturingssysteem of het verwijderen van malware. 

Voor het maken en het gebruiken van een opstartbaar installatieprogramma heb je technische kennis nodig, maar voor MacBook-gebruikers is het een waardevolle vaardigheid. Je kunt je MacBook zonder externe hulp zelfstandig installeren en problemen oplossen.

MacBook installeren en aan verschillende toepassingen werken

Dus als jij je MacBook wilt installeren of problemen op wilt lossen, volg dan de bovenstaande stappen om een opstartbaar installatieprogramma te maken en te gebruiken. Het kan je veel tijd en moeite besparen en voor een soepele en probleemloze ervaring met de MacBook zorgen.

MacBook installeren en na de installatie het maximale uit je MacBook halen

Als je net een nieuwe MacBook hebt gekocht, wil je natuurlijk alles wat erin zit uithalen. Hieronder bespreken we hoe jij je MacBook kunt installeren en hoe je vervolgens het maximale uit je MacBook kunt halen.

MacBook installeren

In enkele stappen kun jij jouw MacBook eenvoudig installeren. Volg de onderstaande instructies om hiermee aan de slag te gaan:

 1. Pak je MacBook uit en sluit hem op het stopcontact aan.
 2. Zet je MacBook aan door op de aan/uit-knop te drukken.
 3. Volg de instructies op het scherm om je taal, regio en andere voorkeuren in te stellen.
 4. Verbind de MacBook met een wifi-netwerk en log met je Apple ID in.
 5. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Het maximale uit je MacBook halen

Nu jij je MacBook hebt geïnstalleerd, is het tijd om het maximale eruit te halen. Hieronder staan enkele tips en trucs om je MacBook optimaal te kunnen benutten:

 1. Houd je MacBook up-to-date door regelmatig software-updates uit te voeren. Deze updates bevatten vaak bugfixes en nieuwe functies die de prestaties van je MacBook kunnen verbeteren.
 2. Gebruik de ingebouwde apps, zoals Safari, Mail, en functies zoals Spotlight van je MacBook. Deze apps zijn speciaal ontworpen om naadloos met je MacBook te werken en kunnen je productiviteit verhogen.
 3. Pas de instellingen van je MacBook naar jouw voorkeuren aan. Ga naar de systeemvoorkeuren en pas zaken zoals de gevoeligheid van het trackpad, toetsenbordverlichting en energie-instellingen aan.
 4. Gebruik handige sneltoetsen om sneller te werken. Leer bijvoorbeeld de sneltoetsen voor het openen en het sluiten van apps, om teksten te kopiëren en te plakken en om schermafbeeldingen te maken.
 5. Installeer handige apps uit de App Store om je MacBook nog krachtiger te maken. Denk aan apps voor fotobewerking, videobewerking, productiviteit en meer.

Met deze tips en trucs kun je het maximale uit je MacBook halen en optimaal van je nieuwe aankoop genieten . Veel plezier met je MacBook!

Conclusie: Succesvolle installatie en optimalisatie van je MacBook

In deze blogpost hebben we besproken hoe jij jouw MacBook succesvol kunt installeren en optimaliseren. We begonnen met het configureren en het installeren van het besturingssysteem. Daarna hebben we gekeken hoe je apps uit de Apple App Store kunt installeren en toegankelijkheid en Touch ID kunt gebruiken.

MacBook installeren en er het maximale uithalen

Verder hebben we besproken hoe je locatievoorzieningen in kunt schakelen en een opstartbaar installatieprogramma kunt maken. Tot slot hebben we naar manieren waarop jij na de installatie het maximale uit je MacBook kunt halen gekeken.

Door alle stappen te volgen, kun je nu zorgeloos van je MacBook genieten. Vergeet niet om voor nieuwe functies en beveiliging regelmatig updates te installeren. Probeer verschillende apps en instellingen uit om je workflow te optimaliseren. 

Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het gemiddeld om een MacBook te installeren?

Het tijdsbestek waarin je een MacBook kunt installeren kan, afhankelijk van factoren zoals de snelheid van de internetverbinding, de grootte van de software-updates tijdens de installatie en persoonlijke voorkeuren variëren. Over het algemeen kan het proces enkele uren duren.

Moet ik mijn MacBook na de installatie regelmatig opnieuw opstarten?

Hoewel het niet noodzakelijk is om je MacBook na elke kleine wijziging opnieuw op te starten, kan het wel helpen om af en toe een herstart uit te voeren om ervoor te zorgen dat alle updates en systeemwijzigingen volledig worden geactiveerd.

Kan ik mijn MacBook gebruiken terwijl updates worden geïnstalleerd?

Ja, terwijl updates worden geïnstalleerd kun jij de MacBook blijven gebruiken. Het is echter raadzaam om belangrijke taken op te slaan en af te sluiten voordat je met de installatie van grote software-updates begint, omdat een herstart mogelijk vereist is.

Hoe kan ik controleren of er voor mijn MacBook nieuwe updates beschikbaar zijn?

Je kunt controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn door linksboven in je scherm naar het Apple-menu te gaan, “Over deze Mac” te selecteren en vervolgens op “Software-update” te drukken. Hier kun je zien of er nieuwe updates beschikbaar zijn die kunnen worden geïnstalleerd.

Wat moet ik doen als mijn MacBook na de installatie langzaam wordt?

Als je merkt dat je MacBook na de installatie langzamer wordt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de prestaties te verbeteren. Dit omvat het opruimen van onnodige bestanden, het optimaliseren van opstartitems en indien nodig de hardware upgraden. 

Is jouw laptop te oud om snel te kunnen werken?

Hoe werkt een MacBook voor thuiswerken

Met een MacBook kun jij de mogelijkheden van de digitale wereld optimaal benutten

 • Dat is foto’s en video’s in topkwaliteit bekijken
 • Razendsnel met de nieuwste apps werken
 • In hoge kwaliteit met anderen communiceren
 • Bestanden met andere Apple apparaten delen
 • Snel aan grafische toepassingen kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg