MacBook start niet op: Zo kan het probleem worden verholpen

In de huidige tijd wordt er met de computer / laptop steeds vaker aan toepassingen gewerkt. Als je net in de vibe bent waarin je productief aan toepassingen wilt gaan werken is er niets vervelender dan een computer die niet op wil starten. 

Als de MacBook niet op start kan dat door verschillende problemen worden veroorzaakt. Zo kan het voorkomen dat de accu leeg is of dat er een technisch of softwarematig probleem is. Ben jij benieuwd waarom de MacBook niet opstart en hoe dit probleem kan worden opgelost? In dit artikel vertellen we er alles over.

MacBook start niet op na wissen schijf

Wanneer je met een computer / laptop aan toepassingen wilt gaan werken moet er een besturingssysteem worden geïnstalleerd. Om met het besturingssysteem te kunnen werken moet deze op de harde schijf van de computer worden geïnstalleerd. 

Voordat een besturingssysteem op de harde schijf kan worden geïnstalleerd moet de harde schijf worden geformatteerd. Tijdens het formatteren van de harde schijf kan uit verschillende indelingen worden gekozen. 

MacBook start niet op na wissen schijf

Ieder besturingssysteem heeft een eigen indeling nodig. Het besturingssysteem MacOS waarmee de MacBook werkt kan met de EXFAT of het MS-Dos (FAT) indeling overweg. Als de harde schijf in de verkeerde indeling is geformatteerd wordt het besturingssysteem niet door de computer / laptop herkend. Hierdoor kan het voorkomen dat de MacBook niet start nadat je de harde schijf hebt gewist.   

Kun jij je MacBook niet meer opstarten?

MacBook start niet op door problemen met de harde schijf

Door de problemen met je MacBook op te lossen, kun jij weer ongestoord met je MacBook werken

  • Dat is: weer snel aan verschillende taken kunnen werken.
  • De computer weer zonder problemen kunnen gebruiken
  • Op de computer snel met bestanden en gegevens kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

MacBook start niet op na lege accu

Als er met de laptop aan toepassingen wordt gewerkt wordt er stroom verbruikt. Hierdoor volgt wanneer er zonder oplader aan toepassingen wordt gewerkt een moment waarop de accu leeg raakt. De tijd voordat de accu leeg is wordt bepaald door de toepassing waaraan wordt gewerkt.

In vergelijking met het werken aan documenten wordt er tijdens het bewerken van een foto / video veel meer stroom verbruikt. Hierdoor zul je met het bewerken van teksten langer op de accu aan toepassingen kunnen werken. Als de accu leeg is kan de laptop niet meer worden opgestart. Hierdoor kan het voorkomen dat wanneer de laptop wordt gestart dat er alleen een zwart scherm tevoorschijn komt. 

Voordat er vervolgens weer met de accu aan toepassingen kan worden gewerkt moet de accu worden opgeladen.

De accu van de laptop kan worden opgeladen door de laptop met behulp van de adapter op het stopcontact aan te sluiten. Gelukkig hoef je niet te wachten totdat de accu is opgeladen. 

MacBook start niet op door een lege accu

Er kan namelijk zelfs tijdens het laden van de accu met de laptop worden gewerkt. Doordat er tijdens het werken aan toepassingen stroom wordt verbruikt zal het langer duren voordat de accu is opgeladen. De tijd waarin de accu is opgeladen is afhankelijk van de toepassing waarvoor de MacBook wordt gebruikt.  

Voor het opladen van de accu heeft Apple de MacBook met de snellaad functie uitgerust. Met behulp van de snel laadfunctie kan de accu binnen 30 minuten voor 50% worden opgeladen. Wanneer er niet aan toepassingen wordt gewerkt kan een volledige accu lading al twee uur in beslag nemen.   

Voordat er met een MacBook aan toepassingen kan worden gewerkt moet de computer worden opgestart. Helaas kan het voorkomen dat de computer door een technisch mankement niet volledig op wil starten. In dat geval blijft het Apple logo langer in het scherm te staan. 

In de meeste gevallen wordt de laptop in maximaal een paar minuutjes opgestart. Mocht het langer duren, dan is er waarschijnlijk een probleem met de computer. Enkele manieren waarop problemen met een niet startende computer kan worden opgelost zijn onder andere: 

  • Wacht enkele minuten. Soms kan het wat langer duren voordat de MacBook wordt opgestart. Bijvoorbeeld doordat er een update moet worden geïnstalleerd 
  • Forceer het uitschakelen van de computer. Hiervoor moet enkele seconden op de aan / uit knop worden gedrukt. Nadat de computer is uitgeschakeld kan hij vaak weer normaal worden opgestart
  • Alle apparaten van de MacBook loskoppelen. Wanneer er apparaten zoals een muis, een externe harde schijf / USB-stick of adapter met de laptop is verbonden kan dat problemen met het starten van de computer opleveren.

    Nadat alle externe apparaten zijn losgekoppeld moet de computer worden uitgeschakeld. De laptop kan geforceerd worden afgesloten door 10 seconden op de aan / uit knop van de MacBook te drukken.
    Als de computer volledig is afgesloten kan de computer weer opnieuw worden gestart. Tijdens het herstarten van de computer mogen de ethernetkabel en de stroomkabel aangesloten blijven. In de meeste gevallen zal de computer weer op de normale manier worden gestart. 

MacBook start niet op map met vraagteken

Als de MacBook niet op wil starten kan het voorkomen dat er een map met een vraagteken wordt getoond. Het vraagteken dat wordt getoond geeft aan dat er geen geschikte harde schijf of een netwerkgebaseerde opstartschijf wordt gevonden. 

Problemen met de harde schijf treden vooral op wanneer de harde schijf in de verkeerde indeling is geformatteerd. Hoe je de harde schijf in de juiste indeling kunt formatteren staat in het artikel: Wat is formatteren beschreven. 

De verkeerde indeling is niet de enige reden waardoor een harde schijf niet kan worden herkend. Het probleem kan namelijk ook voorkomen wanneer er meerdere harde schijven in de MacBook worden gebruikt. Bijvoorbeeld doordat er een verkeerde harde schijf als opstartschijf is geselecteerd. 

Voordat er stappen worden genomen is het verstandig om enkele ogenblikken geduld te hebben. In sommige gevallen kan de MacBook de juiste harde schijf op een later moment alsnog herkennen. 

Mocht dat niet het geval zijn, dan moet de MacBook geforceerd worden afgesloten. De laptop kan geforceerd worden gesloten door de aan / uit knop 10 seconden ingedrukt te houden. Nadat de laptop is afgesloten kan hij meteen weer worden gestart.

MacBook start niet op door problemen met de harde schijf

Tijdens het starten van de computer kan de harde schijf worden gekozen door de option⌥-toets ingedrukt te houden. Na enige momenten kan er uit verschillende harde schijven worden gekozen. Door hier voor de juiste harde schijf te kiezen zal de laptop voortaan normaal kunnen starten. 

Kun jij je MacBook niet meer opstarten?

MacBook start niet op door problemen met de harde schijf

Door de problemen met je MacBook op te lossen, kun jij weer ongestoord met je MacBook werken

  • Dat is: weer snel aan verschillende taken kunnen werken.
  • De computer weer zonder problemen kunnen gebruiken
  • Op de computer snel met bestanden en gegevens kunnen werken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geef een reactie