Machtigingscode Belastingdienst aanvragen voor DigiD

Heb je ooit van de machtigingscode belastingdienst gehoord? Ben je benieuwd naar wat het is en hoe het werkt? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost gaan we dieper in op hoe je DigiD kunt Machtigen, een handige service van de Belastingdienst voor gebruikers. Gebruikers moeten zich met een machtiging aanmelden om deze service te kunnen gebruiken. Ben jij al bekend met DigiD Machtigen?

Met DigiD Machtigen kun je iemand anders toestemming geven om namens jouw zaken met de Belastingdienst te regelen. Maar hoe werkt dit precies? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk? We zullen al deze vragen en meer beantwoorden.

Of je nu zelf geen tijd hebt om belastingzaken af te handelen of als je hulp van een familielid, vriend of belastingadviseur nodig hebt, DigiD Machtigen biedt uitkomst voor wanneer je zelf niet uit het regelen van zaken met de belastingdienst komt. Het is een eenvoudig en veilig systeem waarmee je de controle over jouw persoonlijke gegevens behoudt terwijl anderen, bij fiscale aangelegenheden kunnen helpen.

Lees verder om alles over DigiD Machtigen te weten te komen en ontdek hoe jij van deze handige service kunt profiteren! Door DigiD te Machtigen kun je iemand anders toestemming geven om zaken namens jou bij overheidsinstanties te regelen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je zelf niet in staat bent om bepaalde zaken te regelen. 

Machtiging Belastingdienst aanvragen

Hoe vraag je een machtiging bij de Belastingdienst aan?

Wil je iemand anders toestemming geven om zaken namens jou met de Belastingdienst te regelen? Dan moet je een machtiging aanvragen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk! Hieronder staan de stappen die je hiervoor moet volgen:

machtigingscode belastingdienst aanvragen zodat iemand anders jouw bij fiscale zaken kan helpen
 1. Ga naar de website van de Belastingdienst en zoek op de website naar het formulier voor het aanvragen van een machtiging.
 2. Vul het formulier met alle benodigde gegevens, zoals jouw naam, adres en burger service nummer (BSN) in. 
 3. Geef aan welke rechten zoals, alleen lezen of ook wijzigen je aan de gemachtigde persoon toe wilt kennen.
 4. Verzend het ingevulde formulier naar de Belastingdienst.

Wil jij hulp bij het invullen van de belastingdienst?

machtigingscode belastingdienst aanvragen zodat iemand anders jouw bij fiscale zaken kan helpen

Door iemand anders te machtigen kan iemand anders jouw belasting aangifte doen.

 • Dat is zeker weten dat je belasting op de juiste manier wordt ingevuld
 • Gemakkelijk toegang verlenen aan een professional, familie of bekenden
 • Geen problemen met het invullen van de belastinggegevens

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Welke gegevens heb je voor de aanvraag van een machtiging nodig?

Wanneer je een machtiging aan wilt vragen zijn er bepaalde gegevens die je nodig hebt om het proces soepel te laten verlopen. Zorg ervoor dat je deze gegevens bij de hand hebt.

 • Jouw persoonlijke gegevens, zoals naam, adres en BSN.
 • De persoonsgegevens inclusief de BSN van degene die wordt gemachtigd.
 • Eventuele extra informatie zoals de machtigingscode of documenten die specifiek voor jouw situatie vereist zijn.

Wat zijn de stappen om een machtigingscode te ontvangen?

Om een machtigingscode te ontvangen, doorloop je eenvoudige stappen:

 1. Ga naar de website van de Belastingdienst en zoek naar het onderdeel ‘Machtigen’.
 2. Klik op de optie om een machtigingscode aan te vragen.
 3. Vul je persoonlijke gegevens in, zoals naam, adres, BSN en de code van de npb.
 4. Bevestig je aanvraag en wacht op de machtigingscode.

Hoe lang duurt het voordat je de machtigingscode ontvangt?

Het kan enige tijd duren voordat je een machtigingscode ontvangt.

Voordelen van DigiD Machtigen

Met de machtigingscode belastingdienst kun je iemand anders gemakkelijk en veilig online toegang tot jouw belastingzaken geven. Deze handige functie biedt verschillende voordelen:

 1. Geen gedoe meer met het invullen en opsturen van papieren formulieren. Met DigiD Machtigen regel je alles digitaal, waardoor je tijd en moeite bespaart. Wanneer je een machtigingscode voor belastingdienst gaat aanvragen kun je de verkregen code gebruiken waardoor iemand anders jou kan helpen en de formulieren digitaal kunnen worden verzonden.
 2. Altijd inzicht in wie er voor jouw belastingaangifte gemachtigd is. Je kunt eenvoudig controleren wie er toegang tot jouw persoonlijke gegevens heeft en deze machtigingen ook weer intrekken wanneer dat nodig is.
 3. Eenvoudige controle over welke rechten een gemachtigde heeft. Met DigiD Machtigen bepaal jij zelf welke handelingen zoals het indienen van aangiftes of het raadplegen van specifieke gegevens de gemachtigde uit mag voeren.

Kortom, met de machtigingscode belastingdienst en DigiD Machtigen wordt het regelen van jouw belastingzaken een stuk eenvoudiger en efficiënter. Geen gedoe meer met papierwerk en altijd volledige controle over wie toegang met de digitale identiteit van de Nederlandse overheid tot jouw gegevens heeft. Gebruik deze handige functie en ervaar het gemak van digitaal machtigen bij de Belastingdienst zelf!

Online zaken met een gemachtigde regelen

Belastingzaken kunnen soms ingewikkeld zijn en niet iedereen heeft de tijd of kennis om ze zelf af te handelen. Gelukkig kan een gemachtigde worden ingeschakeld die namens jou bij de Belastingdienst kan optreden. Maar hoe werkt dit precies? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Machtigingscode belastingdienst voor iemand anders aanvragen

Welke belastingzaken kunnen door een gemachtigde worden geregeld?

Een gemachtigde kan verschillende belastingzaken namens jou regelen. Denk hierbij aan:

 • Het indienen van aangiftes, zoals de inkomstenbelasting.
 • Het aanvragen van toeslagen, zoals huurtoeslag of kinderopvangtoeslag.
 • Het wijzigen van gegevens, zoals je adres of burgerlijke staat.
 • Informatie bij de Belastingdienst opvragen.

Hoe kan een gemachtigde namens jou bij de Belastingdienst handelen?

Om een gemachtigde namens jou bij de Belastingdienst te laten handelen, heb je een machtigingscode nodig. Deze code kun je zelf via Mijn Belastingdienst genereren en vervolgens delen met degene die je wilt machtigen. Met deze code kan de gemachtigde online zaken namens jou regelen.

Wat zijn de beperkingen voor een gemachtigde die jouw wil helpen om zaken online te regelen?

Hoewel het inschakelen van een gemachtigde veel gemak kan bieden, zijn er ook enkele beperkingen waar je rekening mee moet houden:

 • Niet alle belastingzaken kunnen online worden geregeld. Sommige zaken vereisen nog steeds een fysieke handeling of persoonlijk contact.
 • Niet iedere gemachtigde kan alle belastingzaken regelen. Het is belangrijk om van tevoren af te stemmen welke taken de gemachtigde uit kan voeren.

Hoe kun je als gemachtigde namens iemand anders bij de Belastingdienst optreden?

Als je door iemand anders gemachtigd bent voor het regelen van zaken bij de belastingdienst moet je enkele stappen volgen:

 1. De persoon die jou wil machtigen, genereert een machtigingscode via Mijn Belastingdienst.
 2. Deze code deelt hij/zij met jou.

Belangrijke informatie over DigiD Machtigen

Veiligheid en privacy van persoonlijke gegevens bij het gebruik van DigiD Machtigen

Bij het gebruik van DigiD Machtigen staat de veiligheid en privacy van jouw persoonlijke gegevens voorop. De Belastingdienst zorgt ervoor dat alle gegevens die je verstrekt goed worden beveiligd. Hierdoor kunnen alleen gemachtigden met de juiste autorisatie toegang tot jouw gegevens krijgen.

Wil jij hulp bij het invullen van de belastingdienst?

machtigingscode belastingdienst aanvragen zodat iemand anders jouw bij fiscale zaken kan helpen

Door iemand anders te machtigen kan iemand anders jouw belasting aangifte doen.

 • Dat is zeker weten dat je belasting op de juiste manier wordt ingevuld
 • Gemakkelijk toegang verlenen aan een professional, familie of bekenden
 • Geen problemen met het invullen van de belastinggegevens

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Geldt DigiD Machtigen alleen voor de Belastingdienst of ook voor andere instanties?

Met DigiD Machtigen kun je niet alleen iemand voor de Belastingdienst, maar ook voor andere instanties machtigen. Denk hierbij aan gemeenten, zorgverzekeraars, pensioenfondsen en meer. Het is een handige manier om iemand anders bepaalde zaken namens jou te laten regelen.

Machtigingscode belastingdienst zodat iemand jouw met administratieve taken bij DigiD kan helpen

Wat zijn de kosten die aan het gebruik van DigiD Machtigen verbonden zijn?

Het gebruik van DigiD Machtigen is volledig gratis. Er zijn geen kosten aan het machtigen van iemand of het zelf door een ander gemachtigd worden verbonden.

Hoe lang blijft een machtiging bij de Belastingdienst geldig?

Een machtiging bij de Belastingdienst blijft in principe onbeperkt geldig, tenzij je deze zelf intrekt of als er wijzigingen in jouw situatie optreden waardoor de machtiging niet meer geldig is. Het is altijd belangrijk om eventuele wijzigingen tijdig aan de gemachtigde en de Belastingdienst door te geven.

Dit zijn enkele belangrijke punten die je moet weten over DigiD Machtigen. Het biedt een veilige manier om anderen toegang tot jouw persoonlijke gegevens te geven en is niet tot alleen de Belastingdienst beperkt. Bovendien zijn er geen kosten aan het gebruik ervan verbonden en blijft een machtiging bij de Belastingdienst tenzij er wijzigingen optreden in principe onbeperkt geldig.

Samen met fiscale partner aangifte doen

Wil je samen met je fiscale partner aangifte doen? Dat kan voordelen hebben. Hieronder vind je meer informatie over het proces van samen aangifte doen en welke gegevens je daarvoor nodig hebt. Ook vertellen we je of je nog wijzigingen in de gezamenlijke belastingaangifte aan kunt brengen.

Machtigingscode belastingdienst aanvragen voor een fiscale partner

Voordelen van samen met je fiscale partner aangifte doen

 • Je kunt bepaalde aftrekposten tussen jou en je fiscale partner verdelen, waardoor jullie mogelijk minder belasting hoeven te betalen.
 • Het kan handig zijn als jullie gezamenlijk vermogen zoals een eigen woning of spaargeld hebben. Dit is vooral belangrijk bij jullie financiën.
 • Als één van jullie een laag inkomen heeft, kan dit invloed op de toeslagen die jullie ontvangen hebben.

Proces van samen aangifte doen via DigiD Machtigen

 1. Ga naar de website van de Belastingdienst en log met jouw DigiD in.
 2. Kies voor ‘Aangifte gevolgd door het jaar’. Als je in 2023 aangifte doet moet je voor Aangifte 2023 kiezen. Het gaat hier altijd om het verleden jaar.
 3. Vul jouw eigen gegevens eerst in en daarna die van jouw fiscale partner.
 4. Geef aan dat je de regeling voor partnerschap wilt gebruiken.
 5. Controleer alle ingevulde gegevens goed voordat je de aangifte indient.

Benodigde gegevens voor samen aangifte

Om samen aangifte te kunnen doen, heb je de volgende gegevens nodig:

 • Persoonsgegevens: namen, BSN-nummers, adressen.
 • Inkomensgegevens: jaaropgaven, salarisstrookjes.
 • Gegevens over bezittingen en schulden zoals de gegevens over een eigen woning of leningen.
 • Eventuele aftrekposten: zoals hypotheekrente, studiekosten of giften.

Wijzigingen in gezamenlijke belastingaangifte aanbrengen

Nadat je de gezamenlijke belastingaangifte hebt ingediend is het niet meer mogelijk om online wijzigingen aan te brengen. Als je toch iets aan wilt passen, kun je contact met de Belastingdienst opnemen. Zij kunnen je verder helpen met het maken van eventuele correcties.

Conclusie machtigingscode belastingdienst

Gefeliciteerd, je hebt nu een goed inzicht gekregen in het aanvragen van een machtigingscode bij de Belastingdienst. Met behulp van DigiD Machtigen kun je iemand anders toegang tot jouw belastingzaken geven, wat veel voordelen met zich meebrengt. Je kunt online zaken met een gemachtigde regelen en zelfs samen met je fiscale partner aangifte doen.

Het aanvragen van een machtiging is eenvoudig en kan veel tijd besparen. Door iemand te machtigen hoef je niet langer zelf alle administratieve taken uit te voeren, maar kun je deze verantwoordelijkheid met iemand die je vertrouwt delen. Dit maakt het leven een stuk gemakkelijker en stressvrijer als het om belastingaangelegenheden gaat.

Machtigingscode belastingdienst aanvragen zodat iemand jouw met de belasting aangifte kan helpen

Waar wacht je nog op? Ga vandaag nog naar de website van de Belastingdienst en vraag jouw machtigingscode aan. Gebruik DigiD Machtigen en ervaar zelf hoeveel tijd en moeite dit kan besparen. Laat iemand anders jou bij het regelen van jouw belastingzaken helpen, zodat jij meer tijd voor andere belangrijke dingen in het leven overhoudt.

Veel gestelde vragen

Kan ik meerdere personen voor mijn belastingzaken machtigen?

Ja, je kunt meerdere personen machtigen om belastingzaken namens jou te regelen. Dit kan handig zijn wanneer je verschillende mensen met verschillende aspecten van jouw administratie vertrouwt.

Hoe lang is een machtigingscode geldig?

In de meeste gevallen is een machtigingscode belastingdienst één jaar geldig. Na dit jaar moet je opnieuw een nieuwe code aanvragen om iemand te blijven machtigen.

Kan ik mijn gemachtigde op ieder moment intrekken?

Ja, je kunt op ieder moment besluiten om de machtiging van een persoon in te trekken. Dit kun je eenvoudig via de website van de Belastingdienst regelen.

Moet ik mijn DigiD inloggegevens met mijn gemachtigde delen?

Nee, je hoeft je DigiD inloggegevens niet met jouw gemachtigde te delen. Met behulp van de machtigingscode kan jouw gemachtigde toegang tot jouw belastingzaken krijgen zonder dat hij of zij jouw inloggegevens nodig heeft.

Wat gebeurt er als mijn gemachtigde fouten maakt bij het regelen van mijn belastingzaken?

Als jouw gemachtigde fouten maakt bij het regelen van jouw belastingzaken, ben jij voor deze fouten nog steeds verantwoordelijk. Het is daarom belangrijk om iemand te kiezen die op dit gebied betrouwbaar en deskundig is. Controleer de ingediende aangiftes altijd en neem indien nodig contact met de Belastingdienst op om eventuele fouten te corrigeren.

Wil jij hulp bij het invullen van de belastingdienst?

machtigingscode belastingdienst aanvragen zodat iemand anders jouw bij fiscale zaken kan helpen

Door iemand anders te machtigen kan iemand anders jouw belasting aangifte doen.

 • Dat is zeker weten dat je belasting op de juiste manier wordt ingevuld
 • Gemakkelijk toegang verlenen aan een professional, familie of bekenden
 • Geen problemen met het invullen van de belastinggegevens

Dit is nog maar een topje van de ijsberg