Mappenstructuur aanmaken voor het ordenen van bestanden

Mappenstructuur CTA

Mappenstructuur aanmaken voor het ordenen van bestanden

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt worden er al snel veel verschillende bestanden op de harde schijf opgeslagen. Deze bestanden kunnen op verschillende manieren op de computer terecht komen. Zo kunnen we tijdens de zoektocht naar informatie op het internet interessante afbeeldingen en tekstbestanden tegenkomen die naar de computer kunnen worden gedownload.

Naast de zoektocht naar informatie wordt de mail vaak voor verschillende doeleinden gebruikt. Via de e-mail kunnen bijlagen worden verstuurd. Door deze bestanden van het internet op de computer te bewaren worden ze op de harde schijf in de map downloads opgeslagen.

Naast de bestanden die door anderen zijn gemaakt kunnen we ook zelf bestanden maken. Bijvoorbeeld wanneer we een verslag maken. Na het afronden van het verslag zal deze als bestand op de harde schijf van de computer worden opgeslagen.

Door de grote hoeveelheid bestanden die op de harde schijf kunnen komen te staan kan het al snel onoverzichtelijk worden. In dit artikel vertellen we hoe je een mappenstructuur aan kunt maken, zodat de bestanden gemakkelijk kunnen worden teruggevonden. 

Mappenstructuur aanbrengen om bestanden te ordenen

Als er op de computer een grote hoeveelheid aan bestanden staan opgeslagen is het lastig om de gewenste bestanden terug te vinden.

Om het terugvinden van de bestanden makkelijker te maken kunnen de bestanden met behulp van een mappenstructuur worden geordend.

Tijdens de installatie van Windows 10 worden er altijd enkele mappen aangemaakt. Bij deze mappen kun je denken aan: 

Mappenstructuur aanmaken

De bovenstaande mappenstructuur wordt ook wel de Windows bibliotheek genoemd.  Met behulp van de Windows bibliotheek kunnen bestanden in verschillende categorieën worden verdeeld. Naast deze categorieën worden er tijdens de installatie van een cloud programma extra mappen aangemaakt. De naam van deze extra mappen is afhankelijk van de clouddienst waarvan gebruik gemaakt wordt. Hierbij kan worden gedacht aan de map Dropbox en / of Google Drive. 

Wil je de bestanden op de computer ordenen?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt komen er als nel verschillende bestanden op de computer te staan. Door het grote aantal bestanden kun je het overzicht al snel kwijtraken.

Om een gewenst bestand tussen de opgeslagen bestanden te kunnen vinden kunnen mappen worden aangemaakt. Door mappen logische namen te geven kunnen bestanden sneller worden gevonden.

mappenstructuur maken en bestanden ordenen

Om de belangrijke bestanden uit de verkeerde handen te kunnen houden moeten de gegevens van de computer worden verwijderd. Bestanden kunnen op verschillende manieren van de computer worden verwijderd. Ben jij benieuwd hoe de bestanden grondig van de computer kunnen worden verwijderd zodat de bestanden uit de verkeerde handen blijven?

Mappenstructuur aanbrengen voor het ordenen van bestanden

Je kunt een mappenstructuur aanmaken die bij je persoonlijke gebruik past. Naast het categoriseren van de bestanden door gebruik te maken van de verschillende aangemaakte mappen kunnen er binnen deze mappen nieuwe mappen worden aangemaakt.

Door mappen binnen verschillende mappen aan te kunnen maken kunnen de verschillende mappen nog beter worden geordend. Het is hierdoor nog makkelijker om de bestanden terug te kunnen vinden.

Tijdens het maken van een mappenstructuur is het ook handig om te kijken waarvoor je de map wilt gebruiken. Een goede mappenstructuur helpt je om de bestanden op de computer makkelijker terug te vinden. 

mappenstructuur maken en bestanden ordenen

Welke mappenstructuur handig is kan per persoon verschillen. Zo gebruikt de ene persoon de computer vaak voor het maken en bewerken van foto’s en de andere gebruikt hem hoofdzakelijk om op het internet te zoeken. Voordat er een structuur op papier wordt gemaakt is het belangrijk om te weten dat er binnen de mappen submappen kunnen worden aangemaakt.

Een voorbeeld waarbij een submap handig kan zijn is binnen de map Geldzaken. Deze map staat onder de naam documenten opgeslagen. Door binnen de map geldzaken een map te maken voor de inkomsten en de uitgaven kunnen de bestanden goed worden geordend.  Een voorbeeld van een structuur om een goed overzicht te kunnen houden kan er als volgt uit zien:

  • Geldzaken
  • Familie
  • Foto’s onderverdeeld in subcategorieën waarbij er voor iedere subcategorie een nieuwe map kan worden aangemaakt. 
  • Belangrijke documenten

Als je regelmatig foto’s maakt zullen er verschillende categorieën zijn waar deze foto’s onder kunnen vallen. Bij deze categorieën kun je denken aan specifieke gebeurtenissen per jaar of een vakantie waar foto’s van gemaakt zijn. Door de bestanden te ordenen kun je op een later tijdstip makkelijker naar de gewenste gebeurtenis navigeren. 

Nieuwe map aanmaken voor een mappenstructuur

Nadat er een overzicht van de mappenstructuur is gemaakt wordt het tijd om de gewenste mappen aan te maken. Voor het maken van een nieuwe map moet je eerst naar de hoofdmap toe navigeren.

nieuwe map voor de mappenstructuur aanmaken

Met de hoofdmap kan gedacht worden aan de map documenten. Door twee keer met de linkermuisknop op deze map te drukken open je de gewenste map. Nadat de map geopend is, kun je met de rechtermuisknop op een lege plaats drukken. Als je met de rechtermuisknop op een lege plek hebt geklikt komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu komt de optie nieuwe map aanmaken tevoorschijn.

Door met de linkermuisknop op nieuwe map te drukken kun je de map een nieuwe naam geven. Om de bestanden in deze map makkelijk terug te kunnen vinden is het aan te bevelen dat deze map een duidelijke naam krijgt. 

Als er al een map gemaakt is kan deze hernoemd worden. Om een map van naam te veranderen druk je dan met de rechtermuisknop op de gewenste map. Nadat er op de gewenste map is gedrukt komt er een menu tevoorschijn.

Binnen dit menu staat de optie naam wijzigen. Door met de linkermuisknop op naam wijzigen te drukken komt er een tekstveld tevoorschijn. In dit tekstveld kan vervolgens de naam opgegeven worden.
Voor het maken van een goede mappenstructuur kunnen er net zoveel mappen aangemaakt worden als je wilt. Hoe meer mappen er zijn hoe specifieker er gecategoriseerd kan worden. 

Bestanden verplaatsen naar de juiste map

Nadat de mappen zijn aangemaakt kunnen de bestanden naar de gewenste mappen worden verplaatst. Het verplaatsen van de bestanden kan op twee verschillende manieren. De eerste manier is door het bestand te selecteren door met de linkermuisknop op het bestand te drukken.

Nadat het bestand is geselecteerd moet er met de rechtermuisknop op het bestand worden gedrukt. Vervolgens komt er een menu tevoorschijn waarin de optie verplaatsen naar staat. Binnen deze optie staan alle veelgebruikte mappen. Door hier voor de gewenste map te kiezen zal het bestand naar de gewenste map worden verplaatst. De gewenste map staat hier niet altijd tussen.

Het verplaatsen van het bestand doe je dan door een keer met de linkermuisknop op het bestand te drukken. Door met de linkermuisknop op het bestand te drukken selecteer je het bestand. Om uiteindelijk het bestand naar de gewenste map te verplaatsen druk je met de rechtermuisknop op het bestand. Nadat er met de rechtermuisknop op het bestand is gedrukt komt er een menu tevoorschijn. In dit menu staat de optie kopiëren

Als er op kopiëren is gedrukt moet er naar de gewenste map genavigeerd worden. Het navigeren doe je door twee keer op de mappen met de linkermuisknop te drukken om zo naar de gewenste map te navigeren. Als je de gewenste map hebt gevonden druk je nog twee keer met de linkermuisknop op deze map. Nu je in de gewenste map bent beland kun je met de rechtermuisknop op een lege plek drukken.

Door met de rechtermuisknop op de lege plek te drukken komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie plakken. Door met de linkermuisknop op plakken te klikken kan het bestand in de gewenste map worden geplakt. Bij het kopiëren van het bestand moet je er rekening mee houden dat er een reservekopie van het bestand is gemaakt.  

Wil je de bestanden op de computer ordenen?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt komen er als nel verschillende bestanden op de computer te staan. Door het grote aantal bestanden kun je het overzicht al snel kwijtraken.

Om een gewenst bestand tussen de opgeslagen bestanden te kunnen vinden kunnen mappen worden aangemaakt. Door mappen logische namen te geven kunnen bestanden sneller worden gevonden.

mappenstructuur maken en bestanden ordenen

Om de belangrijke bestanden uit de verkeerde handen te kunnen houden moeten de gegevens van de computer worden verwijderd. Bestanden kunnen op verschillende manieren van de computer worden verwijderd. Ben jij benieuwd hoe de bestanden grondig van de computer kunnen worden verwijderd zodat de bestanden uit de verkeerde handen blijven?

Het bestand direct in de juiste map bewaren

Tijdens de zoektocht op het internet of tijdens het maken van een bestand is het handig om dit bestand meteen in de gewenste map op te slaan. Als je een bestand van het internet download wordt deze vaak in de map downloads geplaatst. Doordat er veel verschillende bestanden en documenten kunnen zijn is het handiger om de gewenste map zelf te kiezen. De map kun je kiezen door voordat je het bestand hebt aangeklikt met de rechtermuisknop op de foto te drukken.

Door met de rechtermuisknop op het bestand te drukken komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie Opslaan als. Nadat je hier met de linkermuisknop op het gedrukt komen er twee keuzes tevoorschijn. Hier kan je kiezen voor opslaan in OneDrive of voor opslaan op de computer.

Door hier voor het opslaan op de computer te kiezen kan er naar de gewenste map genavigeerd worden.  Als je binnen de gewenste map op opslaan hebt gedrukt zal het bestand direct worden opgeslagen. Voordat het bestand wordt opgeslagen kan het bestand een duidelijke naam krijgen. Hoe duidelijker de naam, hoe makkelijker het is om het bestand in het vervolg te kunnen herkennen. 

Herkennen van de geordende bestanden in Windows 10

Naast de bestanden die via het internet gedownload kunnen worden zijn er bestanden die van een extern apparaat naar de computer kunnen worden verplaatst. Een goed voorbeeld hiervan is een fototoestel of een video camera. Vaak krijgen de bestanden van een fotocamera een onduidelijke naam. Zo is DCIM met daarachter een nummer een veelvoorkomende standaard naam voor de bestanden op een fototoestel.

Met deze namen is een bestand moeilijk te herkennen. Om een foto makkelijker te kunnen herkennen kan hier voor een andere naam worden gekozen. Voor het wijzigen van de naam druk je met de rechtermuisknop op het bestand.

Door met de rechtermuisknop op het bestand te drukken komt er een menu tevoorschijn. Binnen dit menu staat de optie naam wijzigen. Door hier voor een duidelijke naam te kiezen kan het bestand op een later tijdstip makkelijker teruggevonden worden. 

Computer verantwoord gebruiken

Tijdens het zoeken naar informatie op het internet kunnen we op veel verschillende pagina ‘s uitkomen, waarbij we leuke en interessante informatie tegen kunnen komen, waaronder ook afbeeldingen.

Sommige van deze bestanden kunnen schadelijk zijn zonder dat je dat in de gaten hebt.

Het kan zelfs voorkomen dat er in zo’n bestand een virus verscholen zit .

Om de kans op een computervirus te verkleinen is het daarom belangrijk om de computer van een goede virusscanner te voorzien.

Als er een geïnfecteerde pagina wordt bezocht terwijl er een virusscanner is geïnstalleerd wordt word je daarover geïnformeerd. Dan komt er namelijk een melding binnen waarin staat dat er geprobeerd wordt om een geïnfecteerde pagina te bezoeken. Naast het installeren van een goede virusscanner is het belangrijk dat je kennis hebt van het internet.

Door het grote internet en e mail boek’ als naslagwerk te kopen leer je veilig met internet werken. Naast het veilig werken met het internet staan er in dit boek handige tips over hoe je bepaalde taken met de computer sneller voor elkaar kunt krijgen. Door over een goede basis aan internetkennis te beschikken merk je vanzelf al gauw dat alles wat je op het internet doet steeds makkelijker en plezieriger wordt. 

Wil je de bestanden op de computer ordenen?

Wanneer er met de computer aan toepassingen wordt gewerkt komen er als nel verschillende bestanden op de computer te staan. Door het grote aantal bestanden kun je het overzicht al snel kwijtraken.

Om een gewenst bestand tussen de opgeslagen bestanden te kunnen vinden kunnen mappen worden aangemaakt. Door mappen logische namen te geven kunnen bestanden sneller worden gevonden.

mappenstructuur maken en bestanden ordenen

Om de belangrijke bestanden uit de verkeerde handen te kunnen houden moeten de gegevens van de computer worden verwijderd. Bestanden kunnen op verschillende manieren van de computer worden verwijderd. Ben jij benieuwd hoe de bestanden grondig van de computer kunnen worden verwijderd zodat de bestanden uit de verkeerde handen blijven?

Geef een reactie