Microsoft account aanmaken: zo doe je dat

Voordat een computer met Windows 10 kan worden gebruikt moet er een Microsoft account worden aangemaakt. Nadat er een Microsoft account is aangemaakt kunnen alle diensten van Microsoft worden gebruikt. Bij de diensten van Microsoft horen onder andere: Skype, OneDrive en Outlook voor de mail. In dit artikel beschrijven we hoe je een Microsoft account kunt aanmaken en waarvoor dit account kan worden gebruikt.

Wat is een Microsoft account?

Een Microsoft account is een account dat kan worden gebruikt om toegang tot de apparaten en diensten van Microsoft te krijgen. Een voorbeeld van deze apparaten zijn onder andere: 

 •  Windows Phone 
 •  Xbox LIVE
 •  Windows 8 en Windows 10 

Een Microsoft account bestaat altijd uit een combinatie van een e mail adres met een daarbij behorend wachtwoord. Apparaten die met Windows werken vragen tijdens de installatie en het ontgrendelen van de computer om de gegevens behorende bij dit account. Verderop in dit artikel staan de mogelijkheden van dit account beschreven. 

Ben jij benieuwd hoe je een Microsoft account aan kunt maken?

Wanneer je met een Windows computer werkt heb je vanaf Windows 8 een Microsoft account nodig. Dit account wordt bij een Windows computer voor verschillende doeleinden gebruikt zoals:

 • Bestanden in de online opslagruimte (Microsoft OneDrive) bewaren
 • Online aan toepassingen werken
 • Apps vanuit de Windows Store installeren
 • Inloggen bij een Windows computer, laptop of tablet
 • Berichten versturen via de mail

Microsoft account aanmaken persoonsgegevens

Zonder Microsoft account kan er niet met een Windows computer worden gewerkt. Daarom moet er voor de installatie van een Windows computer, tablet of laptop een Microsoft account worden aangemaakt. Een Microsoft account bestaat altijd uit een combinatie van een e-mail adres en een wachtwoord. Dit account kan tijdens de installatie of via de website van Microsoft worden aangemaakt.

Hoe kun je een Microsoft account aanmaken?

Een Microsoft account aanmaken kan op twee verschillende manieren. De eerste manier is via het internet. Door naar de website van www.outlook.com te gaan wordt de inlogpagina geopend. Onderaan dit veld staan verschillende opties. Voor het maken van het Microsoft Account moet hier voor de optie ‘geen account’ worden gekozen. 

Nieuw e-mail adres voor het Microsoft account aanmaken

Naast de aanwijzing ‘geen account’ staat een link waarmee het registratie formulier kan worden geopend. Door hier met de linkermuisknop op te drukken wordt er een nieuw venster geopend. In dit venster kan het nieuwe mailadres worden aangemaakt. 

Bij het maken van het account is het belangrijk dat er voor een beschikbaar mailadres wordt gekozen. Nadat het gewenste mailadres is ingevoerd kan met de linkermuisknop op de knop met de tekst: ‘volgende’ worden gedrukt.

Als het mailadres al wordt gebruikt komt er een melding met rode letters tevoorschijn. In deze melding staat dan dat het gekozen mailadres al in gebruik is. In dat geval moet er naar een beschikbaar e-mail adres worden gezocht.

Nieuwe e-mail voor het Microsoft account aanmaken

Pas wanneer een vrij en gewenst e-mail adres is gevonden kan er naar de volgende stap worden overgegaan. Doordat veel mensen een e-mail adres hebben aangemaakt kan het vinden van een vrij e-mail adres soms erg lastig zijn.

Microsoft heeft hier een handige optie voor gemaakt. Als het ingevoerde e-mail adres al in gebruik is kan er voor een suggestie worden gekozen. Deze optie komt boven het invoerveld te staan. In deze melding staat “claim een van deze beschikbare suggesties”. Door hierop te drukken zal Microsoft een lijstje met vrije e- mail adressen tonen. 

Microsoft account aanmaken via de Windows installatie

Wanneer Windows 10 op een nieuwe computer wordt geïnstalleerd wordt er om de gegevens van een Microsoft account gevraagd. Hier kunnen de gegevens van een bestaand Microsoft account worden ingevoerd. Daarnaast kan hier een nieuw account worden aangemaakt. Om het nieuwe Microsoft account wordt je naar de registratie pagina doorgestuurd. Op deze registratiepagina kun je het Microsoft account aanmaken.  

Sterk wachtwoord aanmaken voor het account

Nadat een beschikbaar e- mail adres is gevonden moet er een wachtwoord worden gemaakt. Om het account goed te kunnen beveiligen kan het beste voor een sterk wachtwoord worden gekozen.

Ondanks dat er voor een sterk wachtwoord moet worden gekozen moet je het wachtwoord wel kunnen worden onthouden. Een sterk wachtwoord bestaat uit de volgende criteria:

sterk wachtwoord voor het Microsoft account aanmaken
 • Minimaal 8 tekens
 • Hoofdletters (Hierbij is het belangrijk te weten dat het wachtwoord hoofdlettergevoelig is)
 • Kleine letters
 • Cijfers
 • Symbolen (Met symbolen worden leestekens bedoeld)

Onder het wachtwoordveld staat een hokje waarmee informatie en aanbiedingen van Microsoft kan worden ingeschakeld. Door het vakje aan te vinken kan Microsoft reclame naar het nieuwe adres versturen. Als reclame niet gewenst is kan dit vinkje uitgeschakeld blijven.

Ben jij benieuwd hoe je een Microsoft account aan kunt maken?

Wanneer je met een Windows computer werkt heb je vanaf Windows 8 een Microsoft account nodig. Dit account wordt bij een Windows computer voor verschillende doeleinden gebruikt zoals:

 • Bestanden in de online opslagruimte (Microsoft OneDrive) bewaren
 • Online aan toepassingen werken
 • Apps vanuit de Windows Store installeren
 • Inloggen bij een Windows computer, laptop of tablet
 • Berichten versturen via de mail

Microsoft account aanmaken persoonsgegevens

Zonder Microsoft account kan er niet met een Windows computer worden gewerkt. Daarom moet er voor de installatie van een Windows computer, tablet of laptop een Microsoft account worden aangemaakt. Een Microsoft account bestaat altijd uit een combinatie van een e-mail adres en een wachtwoord. Dit account kan tijdens de installatie of via de website van Microsoft worden aangemaakt.

Persoonsgegevens invullen

Nadat het mailadres is gekozen en er een sterk wachtwoord is bedacht kom je bij de volgende stap uit. In deze stap moeten aanvullende persoonsgegevens worden ingevuld. 

Als eerste moet hier de voornaam en de achternaam worden ingevuld. Deze gegevens worden bij het versturen van de e-mail gebruikt. De ontvanger naar wie een bericht wordt verstuur krijgt deze gegevens namelijk te zien.

Microsoft account aanmaken persoonsgegevens

Nadat de voornaam en achternaam zijn ingevoerd wordt er om het land van afkomst en de leeftijd gevraagd. Door het land in te vullen weet Microsoft welke nationaliteit de afzender heeft. Om het aangemaakte e-mail adres te kunnen bevestigen Wil Microsoft controleren of het account door een mens wordt aangemaakt.

Voor deze controle wordt een captcha gebruikt. Een captcha is een reeks tekens die de computer niet kan lezen. Doordat alleen mensen deze code kunnen ontcijferen kan de computer zien dat mensen een Microsoft account aanmaken.  

Nadat deze verificatie heeft plaatsgevonden wordt het Microsoft account definitief aangemaakt. Wanneer het account is aangemaakt wordt de mailomgeving van www.outlook.com direct opgestart. Vanuit deze omgeving kunnen e-mails worden verstuurd en ontvangen.  

Keuze voor een betaald account

Als je in het bezit bent van een Microsoft account kan deze voor verschillende basisfuncties worden. Enkele basisfuncties waarvoor het Microsoft account kan worden gebruikt zijn onder andere: 

 • Skype
 • Outlook.com (De online mailomgeving van Microsoft)
 • Windows Store
 • OneDrive (De cloudopslag van Microsoft)
 • Microsoft teams 
 • Bestanden delen
 • Foto’s delen
 • Contactpersonen delen
 • Instellingen die binnen het account gemaakt zijn op verschillende apparaten van Microsoft gebruiken. 

Bij het gratis account zitten op enkele diensten beperkingen. Zo heeft de gratis versie van OneDrive een beperkte opslagcapaciteit van 5GB. Als foto’s, video’s en andere bestanden in deze ruimte worden opgeslagen zit deze opslagcapaciteit al snel vol. Om de opslagcapaciteit van OneDrive te vergroten kan het account gratis account naar een betaald account worden omgezet. Voor het betaalde account kan uit twee verschillende varianten worden gekozen. 

Het basis abonnement om de opslag te vergroten

Voor de eerste variant betaal je een bedrag van 2 euro per maand. Met deze variant wordt de opslagcapaciteit van OneDrive naar 100GB vergroot. De opslagcapaciteit van 100GB is voldoende om belangrijke foto’s, video’s en documenten online te bewaren. 

Office 365 professional

Met de tweede variant wat Microsoft de naam Office 365 professional heeft gegeven komen er verschillende programma’s van Microsoft tot de beschikking. Enkele programma’s die met Office 365 kunnen worden gebruikt zijn onder andere:

 • Grote persoonlijke kluis (Hierin kunnen bestanden en documenten online beveiligd opgeslagen worden)
 • Offline mappen (Hierdoor kunnen de bestanden die in de cloudmap op de computer staan opgeslagen zelfs zonder internetverbinding bekijken. Wanneer de computer vervolgens weer met het internet wordt verbonden worden alle bestanden naar de laatste versie bijgewerkt
 • Meerdere pagina’s scannen, waarna je ze kunt opslaan in een PDF bestand
 • Vaker bestanden kunnen delen met familie, kennissen en collega’s
 • Office voor Mac of Windows. Office is het pakket van Microsoft om aan tekst bestanden, berekeningen en presentaties te kunnen werken. 
 • De App van outlook waardoor het versturen van e-mails makkelijker is
 • Een reservekopie waarmee bestanden tot 30 dagen kunnen worden hersteld
 • Detectie van virussen waardoor de bestanden in OneDrive veilig zijn opgeslagen
 • Bestanden delen met een wachtwoord (Voordat het bestand kan worden geopend moet er een wachtwoord worden ingevoerd). Door dit wachtwoord weet je dat de bestanden niet door de verkeerde mensen kunnen worden geopend
 • Tijdslimiet waarin de gedeelde bestanden moeten worden geopend
Microsoft account aanmaken voor Office 365

De extra mogelijkheden is niet het enige voordeel van het Office365 professional pakket. Met dit abonnement wordt de online opslagruimte naar 1TB vergroot. De online opslagruimte van 1TB is namelijk groot genoeg om veel verschillende foto’s, video’s en documenten in de cloud te bewaren.

Ben jij benieuwd hoe je een Microsoft account aan kunt maken?

Wanneer je met een Windows computer werkt heb je vanaf Windows 8 een Microsoft account nodig. Dit account wordt bij een Windows computer voor verschillende doeleinden gebruikt zoals:

 • Bestanden in de online opslagruimte (Microsoft OneDrive) bewaren
 • Online aan toepassingen werken
 • Apps vanuit de Windows Store installeren
 • Inloggen bij een Windows computer, laptop of tablet
 • Berichten versturen via de mail

Microsoft account aanmaken persoonsgegevens

Zonder Microsoft account kan er niet met een Windows computer worden gewerkt. Daarom moet er voor de installatie van een Windows computer, tablet of laptop een Microsoft account worden aangemaakt. Een Microsoft account bestaat altijd uit een combinatie van een e-mail adres en een wachtwoord. Dit account kan tijdens de installatie of via de website van Microsoft worden aangemaakt.

Geef een reactie