Microsoft Authenticator instellen: stapsgewijze handleiding

Wil jij je online accounts met behulp van extra beveiligingsverificatie beter beveiligen?. Dan is Microsoft Authenticator precies wat je nodig hebt! Met deze extra beveiligings verificatie kun je je accounts eenvoudig beschermen. Het enige wat je hoeft te doen is de geheime code invoeren, ook wel bekend als de verificatiecode. Deze optie zorgt ervoor dat alleen jij toegang tot je accounts hebt. In dit artikel gaan we je laten zien hoe je Microsoft Authenticator kunt instellen en waarom deze functie voor extra beveiligingsverificatie zo belangrijk is voor het beveiligen van je accounts. 

Met Microsoft Authenticator kun je een verificatiecode voor tweestappenverificatie eenvoudig genereren. Dus, als je meer informatie wilt over hoe deze app jou kan helpen om je online gegevens te beschermen, lees dan snel verder! 

Tegenwoordig worden onze persoonlijke gegevens steeds vaker door hackers en cyberaanvallen bedreigd. Om deze informatie te beschermen, is het belangrijk dat je extra beveiligingsmaatregelen neemt. Een van de opties is het instellen van tweestapsverificatie

Met deze optie voeg je een extra laag van beveiliging aan je accounts toe. Bij het inloggen moet je naast je wachtwoord ook een verificatiecode invoeren Het is daarom belangrijk dat je de geheime code, ook wel bekend als de verificatiecode, aan jouw online accounts toevoegt. Deze twee stappen van beveiliging zorgen voor extra bescherming van onze informatie. 

Hier komt Microsoft Authenticator in beeld. Met deze handige app kun je tweestapsverificatie eenvoudig voor al jouw favoriete platforms instellen. Je kunt deze app voor Google, Facebook en vele andere platforms gebruiken.

Maar waarom zou je Microsoft Authenticator en de geheime code eigenlijk gebruiken? Nou, omdat verificatie een extra laag van bescherming biedt die verder gaat dan alleen een wachtwoord. Deze twee stappen van verificatie zorgen voor meer veiligheid. Met behulp van deze app kun je unieke verificatiecodes in twee stappen genereren. Deze tijdelijk geldige codes kun je via pushmeldingen of handmatig invoeren. Dit betekent dat zelfs als iemand jouw wachtwoord heeft bemachtigd, ze zonder de extra code die gegenereerd zijn doordat je de Microsoft Authenticator app hebt ingesteld nog steeds niet in kunnen loggen.

Dus, ben jij klaar om de verificatie van jouw online accounts te verbeteren? Kies voor tweestapsverificatie en begin met de tweestapsverificatie met behulp van Microosft Authenticator in te stellen. . In dit artikel vertellen we hoe je op basis van jouw behoeften en platformvoorkeuren Microsoft Authenticator kunt instellen. Laten we beginnen!

Microsoft Authenticator-app downloaden en installeren

Wil je je online accounts beter beveiligen? Dan is de Microsoft Authenticator-app een uitstekende keuze. Met deze app kun je tweestapsverificatie voor verschillende websites en diensten instellen. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding waarmee je de Microsoft Authenticator-app kunt downloaden en voor verificatie op jouw smartphone kunt installeren: 

Microsoft Authenticator instellen om bestanden veilig met anderen te kunnen delen
 1. Open de app store: Afhankelijk van het besturingssysteem van jouw smartphone, selecteer je de App Store (voor iOS) of Google Play Store (voor Android).
 2. Zoek naar “Microsoft Authenticator”: Typ “Microsoft Authenticator” in de zoekbalk van de app store, selecteer verificatie en tik op zoeken om naar de app te zoeken.
 3. Kies de juiste app: Druk in de zoekresultaten op de juiste app om naar de pagina van Microsoft Authenticator te gaan.
 4. App downloaden: Tik op “Download” of “Installeren” om de app te selecteren en naar jouw smartphone te downloaden. Vaak wordt er tijdens deze installatie om een beveiligingscode van de smartphone of wachtwoord gevraagd.
 5. Open de verificatie-app: Nadat het downloadproces is voltooid, druk je op “Openen” zodat je de Microsoft Authenticator-app kunt instellen.

Nu heb je de Microsoft Authenticator-app succesvol gedownload en op jouw smartphone geïnstalleerd!

Wil jij veilig op je accounts in kunnen loggen?

Microsoft Authenticator instellen om een extra beveiligingslaag toe te voegen

Door de Microsoft Authenticator in te stellen kun jij je accounts met een extra beveiligings laag beveiligen

 • Dat is: anderen kunnen zelfs als ze je wachtwoord weten niet op je accounts inloggen
 • Je gegevens zijn beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang
 • Je persoonlijke gegevens zijn altijd veilig

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

 

Welke apparaten ondersteunen de Microsoft Authenticator-app?

De Microsoft Authenticator-app is voor zowel iOS als Android-apparaten beschikbaar. Je kunt de app downloaden en op je mobiele apparaat instellen. Dit betekent dat je deze app ongeacht het type smartphone die op een recente versie van Android of iOS draait kunt gebruiken. 

Hoe kun je de app veilig downloaden en op jouw smartphone installeren?

Het is belangrijk dat je de Microsoft Authenticator-app in de App Store (Google Play Store of de Apple App Store) selecteert, download en op jouw smartphone instelt. Hieronder staan enkele tips:

 • Voordat je de app downloadt, moet je controleren of het besturingssysteem van de smartphone of tablet up-to-date is en indien nodig moet je de laatste firmware installeren.
 • Download de app alleen vanuit officiële app stores, zoals de App Store of Google Play Store, en stel deze correct in. Vermijd het downloaden vanaf externe bronnen, aangezien deze mogelijk schadelijke software kunnen bevatten. Zorg ervoor dat je de juiste beveiligingsinstellingen instelt om jezelf tegen mogelijke bedreigingen te beschermen.
 • Controleer altijd de beoordelingen en recensies van de app voordat je deze installeert. Dit geeft je een idee van hoe betrouwbaar en veilig de app is.
 • Gebruik sterke wachtwoorden voor jouw online accounts die je aan de Microsoft Authenticator-app wilt koppelen.

Volg deze richtlijnen om er zeker van te zijn dat je de Microsoft Authenticator-app veilig op jouw smartphone kunt gebruiken.

Wat zijn de vereisten om de app te kunnen gebruiken?

Jouw Microsoft 365-account aan de Authenticator-app koppelen

Een Microsoft 365-account kan eenvoudig aan de Microsoft Authenticator app worden gekoppeld. Nadat je het account hebt gekoppeld is jouw account extra beveiligd. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

Microsoft Authenticator instellen om een extra beveiligingslaag toe te voegen
 1. Open de Microsoft Authenticator-app op jouw mobiele apparaat.
 2. Tik op het pluspictogram om een nieuw account toe te voegen.
 3. Kies in het keuzemenu voor ‘Werk- of schoolaccount’.
 4. Voer jouw e-mailadres dat aan jouw Microsoft 365 account is gekoppeld in en tik op ‘Volgende’.
 5. Je wordt nu naar de Azure AD-inlogpagina doorgestuurd waar je jouw gebruikersnaam en wachtwoord in moet voeren.
 6. Nadat je bent ingelogd, wordt er een melding met informatie over wat de app voor jouw accountbeveiliging kan doen weergegeven. Tik op ‘Klaar’ om door te gaan.

Extra beveiligingsfuncties voor jouw account

Door de Microsoft Authenticator app in combinatie met Microsoft 365 te gebruiken, krijg je toegang tot verschillende extra beveiligingsfuncties die helpen om jouw account veilig te houden:

 • Tweestapsverificatie: Met de app kun je twestapsverificatie voor jouw Microsoft 365-account inschakelen, waardoor er een extra beveiligingslaag wordt toegevoegd. Naast het invoeren van het wachtwoord, moet je nu ook een unieke code die door de Authenticator app wordt gegenereerd invoeren.
 • Biometrische verificatie: Wanneer je biometrische verificatie, zoals gezichtsherkenning of vingerafdrukscan, op jouw mobiele apparaat hebt ingesteld, kun je deze gebruiken om via de Authenticator app snel en veilig op jouw Microsoft 365-account in te loggen.
 • App-wachtwoord: Als je apps of apparaten gebruikt die geen ondersteuning voor tweestapsverificatie bieden, kun je een app wachtwoord met de Authenticator-app genereren. Dit wachtwoord kan voor deze specifieke apps of apparaten als alternatieve authenticatiemethode worden gebruikt.

Eenvoudig op verschillende apparaten inloggen

Een van de handige functies van de Microsoft Authenticator-app is dat je hiermee eenvoudig zonder steeds jouw wachtwoord te hoeven invoeren op verschillende apparaten in kunt loggen. Volg de onderstaande stappen om dit in te stellen:

 1. Open de Microsoft Authenticator app op jouw nieuwe apparaat.
 2. Tik op het pluspictogram om een nieuw account toe te voegen.
 3. Kies in het keuzemenu voor ‘Werk- of schoolaccount’.
 4. Voer het e-mailadres van uw Microsoft 365-account in en tik op ‘Volgende’.

Aanmelden op een externe computer en de activeringsstatus bevestigen

 1. Open de Microsoft Authenticator-app op uw smartphone.
 2. Selecteer het tabblad ‘Accounts’ onderaan het scherm.
 3. Voeg indien nodig jouw account toe door op ‘Account toevoegen’ te klikken.
 4. Voer de vereiste informatie, zoals jouw gebruikersnaam en wachtwoord in.
 5. Klik op ‘Volgende’ om verder te gaan.
 6. Wanneer je meerdere accounts hebt ingesteld, kies dan het juiste account dat je voor aanmelding op de externe computer wilt gebruiken.
 7. De Microsoft Authenticator-app genereert nu een unieke code die je voor het inloggen kunt gebruiken.

Hoe controleer je of jouw activeringsstatus in de app correct is ingesteld?

Om te controleren of jouw activeringsstatus in de Microsoft Authenticator-app correct is ingesteld, moet je de volgende stappen volgen:

 1. Open de app op jouw smartphone.
 2. Ga naar het tabblad ‘Accounts’.
 3. Zoek naar het betreffende account waarvan je de activeringsstatus wilt controleren.
 4. Tik op het account om meer informatie weer te geven.
 5. Controleer of er een groen vinkje naast ‘Actief’ staat. Dit geeft aan dat jouw activeringsstatus correct is ingesteld.

Waarom is dit belangrijk voor extra beveiliging tijdens het aanmeldproces?

Microsoft Authenticator instellen als tweestapsverificatie biedt extra beveiliging tijdens het aanmeldproces omdat er naast het invoeren van jouw gebruikersnaam en het wachtwoord nog een extra beveiligingslaag wordt toegevoegd. Door de app te gebruiken, wordt er een unieke code gegenereerd die alleen voor een bepaalde periode geldig is. Hierdoor wordt het zelfs als ze jouw inloggegevens hebben bemachtigd moeilijker voor hackers om toegang tot jouw account te krijgen.

Microsoft Authenticator instellen om jouw persoonlijke gegevens te kunnen beveiligen

Wil jij veilig op je accounts in kunnen loggen?

Microsoft Authenticator instellen om een extra beveiligingslaag toe te voegen

Door de Microsoft Authenticator in te stellen kun jij je accounts met een extra beveiligings laag beveiligen

 • Dat is: anderen kunnen zelfs als ze je wachtwoord weten niet op je accounts inloggen
 • Je gegevens zijn beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang
 • Je persoonlijke gegevens zijn altijd veilig

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Wat moet je doen als je geen toegang tot een extern apparaat hebt om in te loggen?

Wanneer je geen toegang tot een extern apparaat hebt om met Microsoft Authenticator in te loggen, kun je contact met de ondersteuning van Microsoft opnemen:

 • Ga naar de officiële website van Microsoft en zoek naar de ondersteuningspagina.
 • Selecteer de juiste categorie (bijvoorbeeld ‘Accounts’ of ‘Beveiliging’) en klik op ‘Contact opnemen’.
 • Voer indien nodig aanvullende informatie over jouw probleem in.
 • Kies ervoor om afhankelijk van jouw voorkeur contact via telefoon, e-mail of chat op te nemen.
 • Een medewerker van Microsoft zal je verder helpen bij het herstellen van de toegang tot jouw account.

Configuratie voltooien na wachten op pop-upvenster

Microsoft Authenticator instellen kan soms een beetje verwarrend zijn, vooral wanneer je op een pop-up venster moet wachten om verder te gaan met de configuratie. Maar maak je geen zorgen, we hebben hier alle stappen en tips zodat je de configuratie succesvol af kunt ronden.

Wat moet je doen nadat u heeft gewacht op het popupvenster tijdens de configuratie?

Nadat je tijdens de configuratie van Microsoft Authenticator op het pop-upvenster hebt gewacht, is het belangrijk dat je de juiste acties onderneemt om verder te gaan. Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Tik in het pop-upvenster op “Volgende” of “Doorgaan”: Zodra het pop-up venster verschijnt, zie je meestal een knop met “Volgende” of “Doorgaan”. Tik erop om naar de volgende stap van de configuratie door te gaan.
 2. Kopieer de code indien nodig: Soms wordt er een code in het pop-upvenster weergegeven die je moet kopiëren en ergens anders in moet voeren. Als dat het geval is, druk dan op de code en selecteer “Kopiëren”. Ga vervolgens naar de relevante pagina of app waar je deze code in moet voeren en plak deze daar.
 3. Volg eventuele verdere instructies: Afhankelijk van wat er in het pop-upvenster wordt weergegeven, kunnen er nog andere instructies zijn die je moet volgen. Lees ze zorgvuldig door en onderneem indien nodig actie.

Welke stappen moet je volgen om de configuratie succesvol af te kunnen ronden?

Om de configuratie van Microsoft Authenticator succesvol af te kunnen ronden, moet je de onderstaande stappen volgen:

 1. Open de Microsoft Authenticator-app op je apparaat: Zoek naar het pictogram van Microsoft Authenticator op je startscherm of in het startmenu en tik erop om de app te openen.
 2. Tik op “Toevoegen” of “+”-pictogram: Meestal vind je ergens in de app een “Toevoegen” of “+”-pictogram. Tik erop om een nieuwe account toe te voegen.
 3. Druk op “Account toevoegen”: Je ziet nu een pagina waar gevraagd wordt om het type account dat je toe wilt voegen te selecteren. Druk op “Account toevoegen”.
 4. Kies het juiste type account: Op de volgende pagina zie je verschillende opties, zoals persoonlijk, werk of schoolaccount, enzovoort. Kies het type account dat je toe wilt voegen.
 5. Volg verdere instructies: Nadat je het type account hebt geselecteerd moet je de verdere instructies die in de app worden weergegeven volgen. Dit kan afhankelijk van het type account dat je hebt geselecteerd variëren.

Verificatiecodes met de Authenticator-app genereren

Een van de belangrijkste functies van de Microsoft Authenticator-app is het genereren van verificatiecodes voor jouw accounts. Maar hoe werkt dit precies? De app gebruikt een algoritme dat op basis van een geheime code unieke codes genereert die iedere 30 seconden veranderen. Deze codes, ook wel bekend als TOTP-codes (Time-based One-Time Password), worden als extra beveiligings verificatie gebruikt om bij verschillende online diensten in te kunnen loggen.

Wanneer je de Authenticator app voor een specifiek account instelt, wordt er op de pagina een QR-code voor extra beveiligings verificatie weergegeven. Met behulp van de app kun je deze code scannen, zodat je het account aan jouw Authenticator toe kunt voegen. Vanaf dat moment zal de app iedere 30 seconden een nieuwe verificatiecode genereren die alleen gedurende die periode geldig is. Dit zorgt ervoor dat zelfs wanneer iemand jouw wachtwoord heeft gestolen, ze zonder de huidige verificatiecode geen toegang tot jouw account kunnen krijgen.

Extra beveiligingsfuncties en biometrische authenticatie

Naast het genereren van verificatiecodes biedt de Microsoft Authenticator-app ook andere handige beveiligingsfuncties. Een daarvan is biometrische authenticatie, wat betekent dat je met behulp van jouw vingerafdruk of gezichtsherkenning in kunt loggen . Hierdoor wordt het zelfs als ze uw wachtwoord hebben voor onbevoegden nog moeilijker om toegang tot jouw accounts te krijgen.

Microsoft Authenticator instellen om met biometrische gegevens bij een account in te kunnen loggen

Binnen de Microsoft Authenticator app kunnen meerdere accounts worden toegevoegd en beheerd. Dit is vooral handig wanneer je verschillende online diensten gebruikt die extra beveiliging vereisen. Je kunt in de app eenvoudig tussen accounts schakelen en snel de benodigde verificatiecode ophalen wanneer dat nodig is. Dit bespaart tijd en maakt het beheren van jouw accounts een stuk gemakkelijker.

Geen toegang tot jouw smartphone met de Authenticator-app?

Maar wat moet je doen wanneer je geen toegang tot jouw smartphone waarop de Microsoft Authenticator-app is geïnstalleerd hebt? Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem. Allereerst kun je door middel van een herstelcode die bij het instellen van de app wordt gegenereerd een back-up van jouw accountgegevens maken. Het is belangrijk dat je deze code veilig, bijvoorbeeld in een kluis of op een andere veilige plek opslaat.

Aanvullende beveiligingsmethoden en verwijderen Authenticator-app

Dus je hebt Microsoft Authenticator op je apparaten ingesteld en je voelt je al een stuk veiliger. Maar wist je dat er nog meer aanvullende beveiligingsmethoden zijn waarmee jij je accounts kunt beschermen? Hieronder staan enkele opties die je kunt overwegen:

 • Tweestapsverificatie: Naast de Authenticator-app, kun je tweestapsverificatie voor al je accounts inschakelen. Dit betekent dat je naast de gebruikersnaam en het wachtwoord ook een extra verificatiemethode, zoals een sms-code of vingerafdruk moet gebruiken. Op deze manier wordt het voor hackers veel moeilijker om toegang tot jouw accounts te krijgen.
 • Biometrische verificatie: Als jouw apparaat biometrische functies heeft, zoals gezichtsherkenning of vingerafdrukscanner, kun je deze functies ook inschakelen voor extra beveiliging. Hierdoor kunnen alleen jij (of iemand met dezelfde vingerafdruk) toegang krijgen tot de Authenticator-app en jouw accounts.
 • Wachtwoordbeheerder: Een andere handige beveiligingsmethode is het gebruik van een wachtwoordbeheerder. Met behulp van een wachtwoordbeheerder kun je sterke en unieke wachtwoorden genereren en opslaan voor al jouw online accounts. Op deze manier hoef jij alleen maar één sterk hoofdwachtwoord te onthouden en de wachtwoordbeheerder doet de rest.

Een account veilig uit de Authenticator-app verwijderen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een account uit de Authenticator-app wilt verwijderen. Misschien gebruik je het account niet meer of wil je gewoon wat opruimen. Wat jouw reden ook is, hieronder vertellen we hoe je een account veilig kunt verwijderen:

 1. Open de Microsoft Authenticator-app op jouw apparaat.
 2. Navigeer naar het tabblad ‘Accounts’ (of vergelijkbaar).
 3. Zoek het account dat je wilt verwijderen en druk erop om het te selecteren.
 4. Tik op de optie ‘Verwijderen’ (of vergelijkbaar) om het account te verwijderen.
 5. Bevestig jouw keuze indien nodig door op ‘Ja’ of ‘Verwijderen’ te tikken.

Het is belangrijk om te onthouden dat zodra je een account uit de Authenticator app hebt verwijderd, deze niet langer met behulp van de app door tweestapsverificatie wordt beschermd.

Voordelen van de Microsoft Authenticator app, meldingen instellen en conclusie

Nu je meer over de voordelen van de Microsoft Authenticator-app en hoe je deze voor verificatiecodes en beveiliging kunt gebruiken te weten bent gekomen, ben je goed op weg om je online veiligheid te verbeteren. Met de app kun je snel en eenvoudig zonder gedoe met wachtwoorden op verschillende apparaten inloggen. Bovendien biedt het extra beveiligingsmethoden, zoals biometrische verificatie, zodat alleen jij toegang tot je accounts hebt.

Om de Microsoft Authenticator app optimaal te kunnen gebruiken, is het aan te raden om meldingen in te stellen. Hierdoor ontvang je direct een melding op je telefoon wanneer er een inlogpoging wordt gedaan. Hierdoor kun je verdachte activiteiten snel identificeren en actie ondernemen om je account te beschermen.

Microsoft Authenticator instellen zodat je meldingen bij verdachte activiteiten kunt krijgen

Kortom, door de Microsoft Authenticator-app in te stellen en alle configuratiestappen te voltooien, kun je van een verbeterde beveiliging en gemakkelijke toegang tot al jouw accounts genieten. Wacht niet langer en neem vandaag nog de eerste stap naar een veiligere online ervaring!

Veel gestelde vragen

Kan ik de Microsoft Authenticator app voor meerdere accounts gebruiken?

Ja, absoluut! In de Microsoft Authenticator-app kunnen meerdere accounts worden toegevoegd. Je kunt meerdere services of websites eenvoudig aan de app koppelen en ze via één handige interface beheren.

Wat gebeurt er als ik mijn telefoon verlies waarop de Authenticator-app is geïnstalleerd?

Geen zorgen! Het is belangrijk om vooraf een hersteloptie in te stellen, zoals je account aan een alternatief e-mailadres of een telefoonnummer koppelen. Op deze manier kun je zelfs als je je telefoon bent verloren toegang tot je accounts herstellen.

Kan ik de Microsoft Authenticator-app op meerdere apparaten gebruiken ?

Ja, dat kan. Je kunt de app op meerdere apparaten, zoals je smartphone en tablet installeren en configureren. Hierdoor kun je ongeacht het apparaat dat je bij de hand hebt altijd toegang tot je accounts krijgen.

Moet ik nog steeds wachtwoorden onthouden als ik gebruik maak van de Microsoft Authenticator-app?

Met de Microsoft Authenticator-app hoef je geen wachtwoorden te onthouden. De app genereert unieke verificatiecodes die iedere 30 seconden veranderen en vereist biometrische verificatie om toegang tot je accounts te krijgen.

Kan ik de Microsoft Authenticator-app met andere diensten dan Microsoft 365 gebruiken ?

Absoluut! Hoewel de app naadloos met Microsoft 365-accounts integreert, ondersteunt deze authenticator ook andere services en websites die het gebruik van tweestapsverificatie mogelijk maken. Je kunt dus van extra beveiliging voor verschillende online accounts profiteren.

Wil jij veilig op je accounts in kunnen loggen?

Microsoft Authenticator instellen om een extra beveiligingslaag toe te voegen

Door de Microsoft Authenticator in te stellen kun jij je accounts met een extra beveiligings laag beveiligen

 • Dat is: anderen kunnen zelfs als ze je wachtwoord weten niet op je accounts inloggen
 • Je gegevens zijn beveiligd tegen ongeautoriseerde toegang
 • Je persoonlijke gegevens zijn altijd veilig

Dit is nog maar een topje van de ijsberg