Wat is Microsoft Edge

Als je met de computer op het internet naar informatie wilt is daar een programma voor nodig. Dit programma wordt ook wel de webbrowser genoemd. Het bedrijf Microsoft dat het besturingssysteem Windows heeft ontwikkeld heeft een eigen webbrowser gemaakt. Microsoft heeft de nieuwste internetbrowser Microsoft Edge genoemd.

Met Microsoft Edge vervangt Microsoft hun oudere webbrowser Internet Explorer. Voor de browser Microsoft Edge gebruikt Microsoft dezelfde technologie als dat Google Chrome gebruikt. Hierdoor is de vernieuwde browser stabieler, veiliger en sneller in gebruik dan Internet Explorer. In dit artikel beschrijven we alles over de webbrowser Microsoft Edge.

Wat is een webbrowser?

Een webbrowser dat ook wel internet browser wordt genoemd is een programma dat kan worden gebruikt om pagina’s op het internet te kunnen bezoeken. Tegenwoordig zijn er verschillende webbrowsers op de markt waaronder: 

 • Mozilla Firefox
 • Opera
 • Google Chrome 
 • Microsoft Edge
 • Internet Explorer
 • Safari
Microsoft Edge als Internet browser

Wil jij weten hoe je met Microsoft Edge kunt werken?

Voor het zoeken naar informatie op het internet heb je een programma nodig. Het programma wat je voor het zoeken naar informatie kunt gebruiken wordt ook wel de internetbrowser gebruikt.

Microsoft Edge als Internet browser

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten internetbrowsers. Ook Microsoft (de ontwikkelaar van Windows) heeft een eigen internetbrowser ontwikkelt. De nieuwste webbrowser die door Microsoft is ontwikkeld wordt ook wel Microsoft Edge genoemd.

Microsoft Edge installeren

Voordat Microsoft Edge kan worden gebruikt zal deze internetbrowser eerst op de computer moeten worden geïnstalleerd. Voordat de installatie kan worden gestart is het belangrijk om te weten dat Microsoft Edge voor Mac OS, Android, IOS en Windows beschikbaar is.

Hierbij geldt dat het besturingssysteem moet worden ondersteund. Voor een ouder besturingssysteem worden er geen updates meer uitgegeven. Dit betekent dat je niet meer alles met het besturingssysteem kunt doen. Besturingssystemen waarop Microsoft Edge kan worden geïnstalleerd zijn onder andere:

 • De Mac computer van Apple moet minimaal over versie 10.12 of nieuwer beschikken 
 • Een Windows computer moet minimaal met Windows 8 of nieuwer uitgerust zijn
 • Android (Het besturingssysteem van Google)
 • IOS (Het besturingssysteem voor de mobiel van Apple)

Als je in het bezit bent van een computer die met het besturingssysteem Windows 10 werkt zal de browser Microsoft Edge tijdens de installatie van het besturingssysteem worden geïnstalleerd. Voor deze installatie hoeven er verder geen stappen ondernomen te worden.

Als de computer met een ander besturingssysteem werkt kan Microsoft Edge via de volgende website worden gedownload: https://www.microsoft.com/nl-nl/edge. Bij IOS en Android kan deze browser ook vanuit de Store worden gedownload. 

Zoekmachine voor Microsoft Edge wijzigen

Een zoekmachine is een online bibliotheek waarin bijna iedere website is opgenomen. Een voorbeeld van een zoekmachine is Google. Door naar de website van www.google.nl te gaan komt er een pagina tevoorschijn waarboven een invoerveld te zien is.

Door in dit invoerveld een woord te typen kan er naar informatie over dat onderwerp worden gezocht. Als hier op de knop zoeken wordt gedrukt gaat de zoekmachine naar alle informatie over dat onderwerp op zoek.

In het artikel “13 tips om met Google te zoeken” staat beschreven hoe er efficiënt met Google kan worden gezocht.

Naast de website van Google kan Google ook vanuit de adresbalk worden gebruikt.

Voordat Google vanuit de adresbalk kan worden gebruikt moet dit eerst worden ingesteld. 

Zoekmachine binnen Microsoft Edge wijzigen

Om Google als zoekmachine in te kunnen stellen moet er met de linkermuisknop rechtsboven op de opties knop worden gedrukt. De optieknop is te herkennen aan de (de drie puntjes). Vervolgens komt er een menu tevoorschijn waarin de optie geavanceerde instellingen staat weergeven. Hierop moet vervolgens met de linker muisknop worden gedrukt. Door hier naar beneden te scrollen komt de optie met de tekst ‘zoeken in de adresbalk met’ tevoorschijn. 

Om Google als zoekmachine in te kunnen stellen druk je hier op Bing. Nadat je op Bing hebt gedrukt komt de optie “Nieuwe toevoegingen” tevoorschijn. Door hier Google in te voeren zal google voortaan worden gebruikt om via de adresbalk naar informatie te kunnen zoeken. Op deze manier kan iedere gewenste zoekmachine worden ingesteld. 

Microsoft Edge startpagina wijzigen

Startpagina van de internetbrowser wijzigen

Als Microsoft Edge wordt gestart komt de browser op de startpagina terecht. Voor de startpagina kan voor een specifieke pagina of een pagina waarmee direct kan worden gezocht worden gekozen. Als Microsoft Edge voor de eerste keer wordt opgestart zal deze op de pagina van Bing terecht komen. Om de startpagina naar een andere pagina te wijzigen moet er met de linkermuisknop op de 3 stipjes rechts bovenaan worden gedrukt.

Door op de knop met 3-stipjes te drukken wordt er een menu geopend waarin de optie ‘instellingen’ staat. Binnen deze instellingen staat de optie ‘uw startpagina instellen’. Om de pagina in te kunnen stellen moet vervolgens met de linkermuisknop op ‘Een specifieke startpagina’ worden gedrukt. Door hier met de linkermuisknop op te drukken kan de gewenste website worden ingevoerd.

Nadat de gewenste website is ingevoerd moet deze worden opgeslagen door met de linkermuisknop op het pictogram van de diskette te drukken. Als het programma de volgende keer zal worden geopend zal deze automatisch met de ingestelde pagina worden geopend. 

Wil jij weten hoe je met Microsoft Edge kunt werken?

Voor het zoeken naar informatie op het internet heb je een programma nodig. Het programma wat je voor het zoeken naar informatie kunt gebruiken wordt ook wel de internetbrowser gebruikt.

Microsoft Edge als Internet browser

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten internetbrowsers. Ook Microsoft (de ontwikkelaar van Windows) heeft een eigen internetbrowser ontwikkelt. De nieuwste webbrowser die door Microsoft is ontwikkeld wordt ook wel Microsoft Edge genoemd.

Zoek geschiedenis Microsoft Edge bekijken

Tijdens de zoektocht naar informatie op het internet worden er al snel veel verschillende websites bezocht. Iedere bezochte website zal binnen de browser in de geschiedenis worden bewaard.

Zoekgeschiedenis binnen Microsoft Edge bekijken

Binnen de geschiedenis kunnen pagina’s die op een eerder moment zijn bezocht worden bekeken.

Deze functie is erg handig om interessante informatie van de eerdere zoektocht te kunnen bekijken.

Geschiedenis terughalen

Voor het bekijken van de recente zoekopdrachten moet er met de linkermuisknop op het tandwieltje rechts bovenaan worden gedrukt. In dit menu komt de optie ‘favorieten’ tevoorschijn. Door met de linkermuisknop op de knop met ‘favorieten’ te drukken komt het tabblad ‘geschiedenis’ tevoorschijn. Als er op de optie geschiedenis wordt gedrukt komt er een overzicht met recent bezochte pagina’s tevoorschijn.

Zoek geschiedenis Microsoft edge wissen

Tijdens de zoektocht naar informatie kunnen er ook pagina’s tussen zitten die je liever voor anderen verbergt. Bijvoorbeeld als je een verrassing voor iemand wilt regelen.

Gelukkig is er binnen Microsoft Edge een optie beschikbaar waarmee geschiedenis kan worden geleegd.

Om de geschiedenis van het internet te kunnen wissen moet er met de linkermuisknop op de knop met de 3 puntjes rechtsboven in het scherm worden gedrukt.

Zoekgeschiedenis van Microsoft Edge wissen

Door rechtsboven op de knop met drie puntjes te drukken wordt er een menu geopend. Binnen dit menu staat de optie ‘instellingen’. Als hier met de linkermuisknop op wordt gedrukt komen er verschillende tabbladen tevoorschijn. Om de geschiedenis uit de browser te kunnen verwijderen moet binnen het menu voor de optie met de tekst: ‘privacy en services’ worden gedrukt.  Door hier naar beneden te scrollen kom bij de optie ‘geschiedenis wissen’ uit.

Bij deze optie kunnen er verschillende keuzes worden gemaakt. Zo kan de tijd waarin de geschiedenis moet worden gewist worden gekozen. De minimale tijd waarin de gegevens kunnen worden gewist is 1 uur. Naast de tijd waarvan de geschiedenis kan worden gewist kan ook iedere geschiedenis worden gewist.

Binnen Microsoft Edge is de geschiedenis niet het enige dat kan worden verwijderd. Cookies en wachtwoorden kunnen namelijk ook uit de browser worden verwijderd. Nadat de cookies en de wachtwoorden zijn verwijderd moeten de gebruiksgegevens bij iedere website die om een gebruikersnaam en een wachtwoord vragen opnieuw worden ingevoerd.

Adblock voor microsoft edge installeren

Tijdens de zoektocht naar informatie op het internet zal het je vast weleens opgevallen zijn dat er regelmatig reclame tevoorschijn komt.

Binnen de webbrowser Microsoft Edge ka dit worden voorkomen door een plug-in te installeren waarmee reclame kan worden geblokkeerd.

Reclame van het internet met adblocker blokkeren

Een plug-in is een programmaatje dat binnen de browser kan worden geïnstalleerd om extra functionaliteiten aan de browser te kunnen geven. Het programma waarmee reclames binnen Microsoft Edge kunnen worden geblokkeerd heet Adblock. Door de plugin adblock te installeren zal de reclame van het internet worden geblokkeerd.

Voordat de adblocker geïnstalleerd kan worden moet je naar de website https://getadblock.com/. Door deze website met de internet browser Microsoft Edge te bezoeken kan er een installatie bestand worden gedownload.

Door na de download 2 keer op het programma te drukken wordt het bestand geopend. Nadat het bestand is geopend zal de installatie worden gestart. Als Adblock is geïnstalleerd kan er voortaan zonder reclame over het web worden gesurft.  

Veilig internetten

Door het toenemende aantal websites op het internet zijn er steeds meer mogelijkheden bijgekomen. Zo kan het internet tegenwoordig niet alleen voor het zoeken naar informatie worden gebruikt. Het internet kan namelijk tegenwoordig voor verschillende toepassingen worden gebruikt zoals: De communicatie met anderen, het regelen van bankzaken en zelfs het kopen van producten behoort tot de mogelijkheden.

Met het toenemende aantal toepassingen komen er steeds meer persoonlijke en privacy gevoelige informatie op het internet te staan. Natuurlijk wil je niet dat deze belangrijke gegevens in de verkeerde handen belanden. Om de belangrijke bestanden tegen de gevaren van het internet te kunnen beschermen moet er een goede virusscanner op de computer worden geïnstalleerd.

In het begin, wanneer je nog niet zo gewend bent aan het internet, kan het internet door de vele mogelijkheden en het gebrek aan kennis beangstigend zijn. Om de kennis over het gebruik van het internet bij te schaven is het verstandig om hier een naslagwerk over aan te schaffen. Door de kennis over de computer te vergroten leer je onder andere: 

 • Meer plezier uit het internet te halen
 • Een goed onderscheid tussen goede en kwaadaardige websites te maken
 • Nieuwe dingen zoals social media, skype en e-mailen te beheersen. 

Wil jij weten hoe je met Microsoft Edge kunt werken?

Voor het zoeken naar informatie op het internet heb je een programma nodig. Het programma wat je voor het zoeken naar informatie kunt gebruiken wordt ook wel de internetbrowser gebruikt.

Microsoft Edge als Internet browser

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten internetbrowsers. Ook Microsoft (de ontwikkelaar van Windows) heeft een eigen internetbrowser ontwikkelt. De nieuwste webbrowser die door Microsoft is ontwikkeld wordt ook wel Microsoft Edge genoemd.

Geef een reactie