Mogelijkheden Apple Pencil: tips, apps en meer!

De Apple Pencil is een handige tool waarmee je notities kunt maken, kunt schetsen en op de iPad creatief bezig kunt zijn. In dit artikel leer je hoe het werkt, hoe ontwerpers het gebruiken en voor welke apps je deze stylus kunt gebruiken. Daarnaast bespreken we de nieuwste versie en de compatibiliteit met verschillende modellen.

Ontdek de eindeloze creatieve toepassingen van de Apple Pencil. Ervaar zelf hoe het werkt en ontdek de mogelijkheden van deze innovatieve tool. Of je nu een professional bent of net in de wereld van digitaal tekenen stapt, deze blogpost beantwoordt al jouw vragen over de de Apple Pencil. Door dit artikel te lezen word je geïnspireerd om het meeste uit je Apple Pencil te halen.

Wat is een Apple Pencil

De Apple Pencil is een speciale stylus voor de iPad. Met deze stylus kun je nauwkeurig op het display van de iPad schrijven, tekenen en navigeren. Het unieke design van de Apple Pencil zorgt voor een natuurlijke schrijfervaring. Hierdoor kun je met de stylus van Apple op een natuurlijke manier notities maken of tekeningen creëren.

Mogelijkheden Apple Pencil en wat is een Apple Pencil

De Apple Pencil heeft een doordacht design en voelt tijdens het schrijven of het tekenen op je iPad als een gewone pen aan. Met deze stylus, die eenvoudig via USB op je tablet kan worden aan gesloten kun je moeiteloos creatief aan de slag. Dit zorgt voor een optimale gebruikservaring zonder beperkingen.

Met de tweede generatie versie van de Apple Pencil wordt het unieke design met een vernieuwde punt die bij het maken van notities of illustraties op jouw iPad voor nog meer precisie zorgt verder verbeterd. De nieuwe styli heeft een handige usb-aansluiting waarmee de stylus kan worden opgeladen.

Wil jij nauwkeurig op het scherm van je iPadkunnen werken?

Wat is de Apple Pencil

Met de Apple Pencil kun jij je iPad nauwkeurig bedienen, schetsen en aantekeningen maken.

 • Dat is op het scherm van je iPad documenten kunnen ondertekenen
 • In detail kunnen tekenen en schetsen
 • Gemakkelijk aantekeningen kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Tekenen en schetsen

Natuurlijk gevoel

Ontdek de realistische schrijfervaring die de Apple Pencil op je iPad biedt. Met de Apple Pencil kun je direct op het scherm schrijven en tekenen, zonder dat je een usb-kabel nodig hebt. Of je nu dunne lijnen voor details of brede streken voor achtergronden wilt maken, met de Apple Pencil gaat het moeiteloos.

Ervaar het natuurlijke gevoel van de Apple Pencil terwijl jij op je iPad creatief bezig bent. Of je nu een ervaren kunstenaar bent of gewoon graag in je vrije tijd tekent, deze stylus die door Apple is ontworpen biedt precisie en controle die met het tekenen met pen / potlood op papier kan worden vergelijken.

Perfecte vormen

De ergonomisch ontworpen Apple Pencil zorgt tijdens langdurig gebruik voor een comfortabele grip. De perfecte balans en controle die deze stylus biedt, maken het gemakkelijk om urenlang te werken zonder vermoeidheid of ongemak te ervaren.

Ontdek hoe de perfect gevormde Apple Pencil tijdens het tekenen, het schetsen of het maken van notities aan een optimale gebruikerservaring bijdraagt. Door zijn gestroomlijnde ontwerp ligt hij prettig in de hand en maakt hij iedere beweging soepel en nauwkeurig.

Stilhouden functie

Leer meer over de handige stilhouden functie van de Apple Pencil en hoe deze werkt. Met deze functie kun je binnen apps snel tussen verschillende gereedschappen wisselen door simpelweg je handpalm op het scherm van de iPad te laten rusten.

Door de stilhouden functie van de Apple Pencil  te gebruiken kun je efficiënter op je iPad werken. Hierdoor kun je binnen je favoriete apps zoals Procreate or Adobe Illustrator naadloos tussen verschillende functies en gereedschappen wisselen. Zo kun je bijvoorbeeld snel tussen gummen, kleuren selecteren of andere functies wisselen.

Handschriftherkenning

Notities naar tekst

Met de Apple Pencil kun je op je iPad handgeschreven notities moeiteloos in digitale tekst omzetten. Dit maakt het gemakkelijk om aantekeningen, ideeën en gedachten te bewerken, te delen en te organiseren. Je schrijft gewoon met de stylus op het scherm van je iPad en je handschrift wordt automatisch getypt. Hierdoor kun jij je notities snel en efficiënt digitaliseren.

Dankzij de handige functie van handschriftherkenning kun je handgeschreven woorden nauwkeurig en vlot naar digitaal getypte teksten omzetten. Hierdoor hoef je met de iPad en de Apple Pencil geen tijd meer te besteden aan het overtikken of het kopiëren van geschreven notities naar een digitaal formaat. Met slechts een paar eenvoudige stappen kun jij al je belangrijke aantekeningen met de iPad en de Apple Pencil op ieder apparaat dat compatibel is met iCloud direct toegankelijk maken.

Handschrift in iPadOS

We verkennen de vele mogelijkheden van handschriftherkenning met de Apple Pencil op iPadOS. Dit maakt het gemakkelijk om handschrift in verschillende apps op je iPad in te voeren en te bewerken. Je kunt annotaties in documenten maken, aantekeningen snel aan presentaties toevoegen of creatief bezig zijn door te schetsen. Dit is met de Apple Pencil allemaal eenvoudig te bereiken.

Mogelijkheden Apple Pencil en je handschrift digitaal maken

Door deze geavanceerde functionaliteit te gebruiken kun jij bij diverse taken die normaliter handmatig of tijdrovend zouden zijn van verhoogde productiviteit profiteren. De combinatie tussen handschriftherkenning en de Apple Pencil opent nieuwe mogelijkheden voor interactie met digitale content op jouw iPad, waardoor een natuurlijke schrijf- en tekenervaring ontstaat die het beste met traditioneel pen en papiergebruik kan worden vergeleken.

Geavanceerde bediening

Met de tweede generatie Apple Pencil kun je met een dubbele tik snel toegang tot handige functies krijgen. Door simpelweg tweemaal op de zijkant van de Apple Pencil te tikken, activeer je aangepaste acties die het gebruik ervan nog intuïtiever maken. Bijvoorbeeld, door twee keer te tikken, kun je direct naar een specifieke app gaan of tijdens het tekenen tussen verschillende penselen wisselen.

Je hebt ook de mogelijkheid om zelf aan te geven welke acties je aan deze dubbele tik functie toe wilt wijzen. Dit betekent dat jij je meest gebruikte tools en commando’s binnen handbereik kunt hebben zonder dat je het werkproces hoeft te onderbreken. Door deze functie eenvoudig via de instellingen van je iPad aan te passen kun jij je workflow nog efficiënter maken.

Met de handige dubbel tik functie van de Apple Pencil kun je sneller navigeren en taken uitvoeren zonder dat je door omslachtige menu’s of knoppen op het scherm hoeft te worden afgeleid.

De Apple Pencil koppelen en opladen

Eenvoudig proces

De Apple Pencil kan eenvoudig worden opgeladen en gekoppeld waardoor je snel aan je creatieve projecten kunt gaan werken. Om de Apple Pencil aan je iPad te koppelen, hoef je de stylus alleen maar aan de voorkant van het apparaat te bevestigen. Dit zorgt voor een directe verbinding, waardoor je geen tijd aan ingewikkelde instellingen hoeft te verspillen. Zodra de koppeling tot stand is gebracht, kun je direct gaan schetsen, illustreren of notities maken.

Volg de volgende eenvoudige stappen om de Apple Pencil met je iPad te verbinden: schakel Bluetooth op je iPad in en verbind de Apple Pencil met je iPad. Verwijder het dopje van de Lightning-connector op de Apple Pencil en steek deze in de Lightning-poort van je iPad. Druk op ‘Verbind’ wanneer er een melding op het scherm verschijnt en volg eventuele verdere instructies.

Batterijstatus controleren

Om ervoor te zorgen dat jij tijdens jouw creatieve sessies nooit zonder stroom komt te zitten, is het handig als je de batterijstatus van jouw Apple Pencil snel en gemakkelijk op jouw iPad kunt controleren. Je kunt dit doen door wanneer jouw iPad ontgrendeld is simpelweg naar het widget scherm te vegen. Hier vindt je een batterij widget waarin je niet alleen het batterijniveau van je iPad, maar ook die van aangesloten accessoires zoals je Apple Pencil kunt zien.

Een andere manier om de batterijstatus van je Apple Pencil bij te houden is door het Berichtencentrum op je iPad te gebruiken. Door terwijl jij je in een willekeurige app bevindt (zelfs als deze volledig scherm vullend wordt weergegeven) over het scherm naar beneden veegt, krijg jij de toegang tot het Berichtencentrum, waarin informatie over de batterijniveaus van je accessoire wordt weergegeven.

Wil jij nauwkeurig op het scherm van je iPadkunnen werken?

Wat is de Apple Pencil

Met de Apple Pencil kun jij je iPad nauwkeurig bedienen, schetsen en aantekeningen maken.

 • Dat is op het scherm van je iPad documenten kunnen ondertekenen
 • In detail kunnen tekenen en schetsen
 • Gemakkelijk aantekeningen kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Compatibiliteit met de iPad

De Apple Pencil is een handig accessoire dat door Apple voor de iPad is ontworpen, waarmee je gemakkelijk kunt tekenen, kunt schrijven en notities kunt maken. Maar niet alle iPads zijn compatibel met de Apple Pencil. Hieronder staat een overzicht van de iPads waarop je de Apple Pencil kunt gebruiken:

 1. iPad Pro (alle modellen): De Apple Pencil is volledig compatibel met alle modellen van de iPad Pro. Of je nu de 12,9-inch iPad Pro, de 11-inch iPad Pro of de 10,5-inch iPad Pro hebt, je kunt de Apple Pencil gebruiken om nauwkeurig te tekenen en schrijven.
 2. iPad Air (derde generatie): De derde generatie iPad Air is ook compatibel met de Apple Pencil. Dit betekent dat je de Apple Pencil op deze iPad kunt gebruiken om je creativiteit de vrije loop te laten.
 3. iPad (zesde en zevende generatie): Zowel de zesde als zevende generatie van de standaard iPad ondersteunen de Apple Pencil. Dit maakt deze iPads een betaalbaarder alternatief voor de iPad Pro voor als je wilt tekenen of notities wilt maken.
 4. iPad mini (vijfde generatie): Ook de vijfde generatie van de iPad mini is compatibel met de Apple Pencil. Hierdoor kun je op een compactere iPad tekenen en schrijven.

Houd er rekening mee dat oudere modellen van de iPad niet compatibel zijn met de Apple Pencil. Wanneer je een oudere iPad hebt, is het de moeite waard om te controleren of deze compatibel is voordat je een Apple Pencil aanschaft.

Voor creativiteit en productiviteit op de iPad biedt de Apple Pencil vele mogelijkheden. Of je nu een professionele kunstenaar bent, tijdens een vergadering aantekeningen wilt maken of gewoon voor de lol wilt tekenen, de compatibiliteit van de Apple Pencil met verschillende iPads maakt het voor veel gebruikers een handig accessoire.

De beste apps voor Apple Pencil

Ontdek een scala aan creatieve apps die perfect met de Apple Pencil werken. Met deze apps kun je prachtige kunstwerken maken en je creativiteit uiten. Denk bijvoorbeeld aan Procreate, een krachtige app waarmee je digitale illustraties met behulp van de precisie van de Apple Pencil kunt maken.

Mogelijkheden Apple Pencil en de stylus van Apple voor digitale kunst gebruiken

Adobe Illustrator is een andere populaire app, waarmee je op je iPad vectorillustraties kunt maken door de nauwkeurigheid en de drukgevoeligheid van de Apple Pencil te gebruiken. Hierdoor kun je als ontwerper rechtstreeks op je iPad gedetailleerde en professionele illustraties creëren.

Voor liefhebbers van schetsen en tekenen is Autodesk SketchBook een uitstekende keuze. Hiermee kun je natuurlijk ogende schetsen met verschillende tekengereedschappen die op iedere subtiele beweging van de Apple Pencil reageren maken.

Accessoires en alternatieven

Extra’s voor de Pencil

Ontdek handige accessoires die je Apple Pencil-ervaring naar een hoger niveau tillen. De beschermende hoes of grip, die niet alleen stijl toevoegt, maar ook voorkomt dat je potlood tijdens gebruik wegglijdt is een van de populairste extra’s. Daarnaast zijn er voor de Apple Pencil en speciale punt vervangingen beschikbaar waarmee je ervoor kunt zorgen dat je altijd nauwkeurig kunt schrijven en tekenen.

Om het maximale uit je Apple Pencil op de iPad te halen, kun je overwegen om een screenprotector voor de iPad aan te schaffen. Dit beschermt niet alleen het scherm van je iPad tegen krassen, maar zorgt er ook voor dat de beweging van de Apple Pencil soepeler verloopt. Andere handige extra’s zijn draagbare opladers waarmee jij je Apple Pencil zonder gedoe met kabels onderweg op kunt laden.

Andere Stylussen

Als alternatief voor de Apple Pencil, zijn er verschillende stylus pennen op de markt die vergelijkbare functionaliteiten bieden. Echter, is het naadloze samenspel met iPads en iPad Pro’s wat veel gebruikers tot de Apple Pencil aantrekt. De precisie en de responsiviteit van de Apple Pencil wordt in vergelijking met andere stylussen vaak als superieur beschouwd.

Het unieke aspect van de Apple Pencil ligt in het feit dat deze specifiek ontworpen is om met Apple-apparaten samen te werken, waardoor er een ongeëvenaarde gebruikerservaring wordt geboden. Terwijl sommige alternatieve stylussen met verschillende apparaten compatibel kunnen zijn, kan geen enkele zich volledig aan de integratie- en prestatieniveaus die door Apple worden geboden meten.

Vanwege de unieke combinatie van functionaliteit en precisie is de Apple Pencil de favoriet onder creatieve professionals. Het biedt ongeëvenaarde gevoeligheid en nauwkeurigheid, waardoor je de volledige controle over je creatieve expressie hebt. Met een simpele tik kun je tussen verschillende tools, zoals een gum of penseel wisselen. Daarnaast integreert de Apple Pencil goed met verschillende apps en software, waardoor je alle mogelijkheden van de Apple Pencil optimaal kunt gebruiken.

Tips voor optimaal gebruik

Trucs en shortcuts

Leer handige trucs en shortcuts voor de Apple Pencil op je iPad. Naast het maken van notities en schetsen, kun je ook sneller navigeren, selecteren en bewerken. Door twee keer op de zijkant van de Apple Pencil te tikken kun je snel tussen tools te wisselen. Op deze manier kun je tijd besparen en efficiënter werken.

Met slimme trucs kun je tekst snel selecteren door simpelweg met de Apple Pencil over de woorden te strijken. Zo hoef je niet meer te knoeien met het selecteren van teksten op het touchscreen van je iPad. Verken de verborgen functies en handige shortcuts om nog meer uit je Apple Pencil en iPad te halen.

Batterijen widget

Leer hoe je de batterijen widget op je iPad kunt gebruiken om het batterijniveau van de Apple Pencil snel te controleren. Deze widget is een handige tool waarmee je in één oogopslag kunt zien hoeveel batterij er in je stylus nog over is, zodat je tijdens belangrijke taken of creatieve projecten nooit voor verrassingen komt te staan.

Om deze widget aan het berichtencentrum van je iPad toe te voegen moet je vanaf het beginscherm naar rechts vegen of als je al een app hebt geopend simpelweg onderaan het scherm drukken. Druk vervolgens onderaan het berichtencentrum op ‘wijzig’ en voeg daar de ‘batterij widget toe. Zo heb jij altijd direct toegang tot informatie over de batterijstatus van jouw Apple Pencil.

Conclusie

Jouw ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van de Apple Pencil heeft ongetwijfeld een wereld aan creatieve en productieve opties onthuld. Van nauwkeurig tekenen en handschriftherkenning tot geavanceerde bediening en handige tips, de Apple Pencil biedt een breed scala aan functionaliteiten die jouw iPad-ervaring naar een hoger niveau tillen. Vergeet niet om de compatibiliteit met jouw iPad-model te controleren en de beste apps die speciaal voor de Apple Pencil zijn ontworpen te verkennen.

Mogelijkheden Apple Pencil

Nu je bekend bent met alle mogelijkheden en toepassingen, is het tijd om jouw creativiteit de vrije loop te laten en jouw Apple Pencil optimaal te gebruiken. Of je nu een kunstenaar, student of professional bent, de Apple Pencil opent op jouw iPad de deur naar eindeloze mogelijkheden voor expressie en efficiëntie.

Veel gestelde vragen

Wat is een Apple Pencil?

Een Apple Pencil is een styluspen die speciaal voor de iPad is ontworpen. Het biedt nauwkeurigheid en geavanceerde functionaliteiten, waardoor het voor het tekenen, het schrijven en andere creatieve taken ideaal is.

Welke iPad-modellen zijn compatibel met de Apple Pencil?

De eerste generatie Apple Pencil werkt met de 6e en 7e generatie iPads, evenals de iPad Pro-modellen van 9,7 inch, 10,5 inch en 12,9 inch. De tweede generatie Apple Pencil is compatibel met de derde generatie iPad Pro (11-inch) en de derde generatie iPad Pro (12.9-inch).

Wat zijn de beste apps voor de Apple Pencil?

Enkele populaire apps die de mogelijkheden van de Apple Pencil optimaal gebruiken zijn Procreate (voor het tekenen), Notability (voor het maken van notities), Adobe Photoshop Sketch (voor digitale illustraties) en GoodNotes (voor handgeschreven notities).

Hoe koppel je een Apple Pencil aan een iPad en hoe laad je deze op?

Je koppelt een eerste generatie Apple Pencil door hem in de Lightning-poort van je iPad te steken. Om hem op te laden moet je hem in dezelfde poort steken of een optionele Lightning-adapter gebruiken. De tweede generatie kan voor zowel het opladen als het koppelen magnetisch aan één zijde van geselecteerde iPads worden bevestigd.

Zijn er accessoires of alternatieven voor de Apple Pencil beschikbaar?

Ja, er zijn verschillende accessoires zoals hoesjes, dopjes en standaards beschikbaar om het gebruiksgemak te vergroten. Daarnaast bestaan er alternatieve stylus-pennen die compatibel zijn met iPads mocht men niet per se aan het merk gebonden karakter van de officiële Apple Pen gebonden willen zijn.

Wil jij nauwkeurig op het scherm van je iPadkunnen werken?

Wat is de Apple Pencil

Met de Apple Pencil kun jij je iPad nauwkeurig bedienen, schetsen en aantekeningen maken.

 • Dat is op het scherm van je iPad documenten kunnen ondertekenen
 • In detail kunnen tekenen en schetsen
 • Gemakkelijk aantekeningen kunnen maken

Dit is nog maar een topje van de ijsberg