Mogelijkheden iPad – Alles wat je over de tablet van Apple moet weten!

De iPad is voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik een onmisbaar apparaat. Het biedt de mogelijkheid tot multitasking, waardoor je efficiënter kunt werken. Dankzij de grote hoeveelheid beschikbare apps voor educatieve en entertainment doeleinden is het voor zowel creatieve individuen en studenten een fantastisch hulpmiddel. 

De iPad is perfect voor het lezen en kopen van artikelen, boeken, tijdschriften en kranten. Het scherm is helder en aanpasbaar en heeft aan de voorkant een camera voor foto’s en videogesprekken. Kortom, de mogelijkheden van de iPad zijn eindeloos. Of je nu wilt leren, communiceren of plezier wilt hebben, dit innovatieve stukje technologie heeft voor ieder wat wils. 

Apps op de iPad installeren en gebruiken

Op de iPad kunnen Apps eenvoudig worden gekocht, geïnstalleerd en gebruikt en door middel van apps kunnen de mogelijkheden van de iPad naar eigen voorkeur worden uitgebreid en aangepast. Hieronder staan enkele stappen om apps op je iPad te kopen, te installeren en te gebruiken:

Mogelijkheden iPad en apps
 1. Open de App Store: Druk op het startscherm van je iPad op het pictogram van de App Store om de App Store te openen.
 2. Zoek naar een app: Gebruik de zoekbalk bovenaan het scherm om naar een specifieke app te zoeken, of blader door de verschillende categorieën om nieuwe apps te ontdekken.
 3. Selecteer en installeer een app: Druk op app die je wilt installeren en druk vervolgens op de knop ‘Downloaden’ of het wolk pictogram om de app te installeren. Mogelijk moet je je Apple ID en wachtwoord invoeren om de installatie te voltooien.
 4. Wacht totdat de installatie is voltooid: De app wordt op je iPad gedownload en geïnstalleerd. Je kunt de voortgang via de voortgangsbalk op je startscherm onder het app-pictogram volgen. 
 5. Open de app: Zodra de installatie is voltooid, kun je de app openen door op je startscherm op de geïnbstalleerde app te tikken. De app wordt geopend en je kunt hem direct gebruiken.

Op de iPad kunnen apps net zo makkelijk worden gebruikt als geïnstalleerd. Hieronder staan enkele tips om je apps optimaal te gebruiken:

 • Apps organiseren: Sleep en plaats de pictogrammen van apps op je startscherm om ze te ordenen en groepeer ze in mappen om ze gemakkelijk terug te kunnen vinden.
 • Pas de instellingen aan: Veel apps bieden aanpasbare instellingen waarmee je de app kunt personaliseren en aan je voorkeuren aan kunt passen. Ga naar de instellingen van de app om deze aanpassingen te maken.
 • Gebruik de functies van iedere app om de mogelijkheden te verkennen. Veel apps bieden handige functies zoals meldingen, widgets en snelkoppelingen om je ervaring met de app te verbeteren.
 • Houd je apps up-to-date: Open de App Store regelmatig en installeer de beschikbare updates voor de geïnstalleerde apps. Deze updates bevatten vaak bugfixes, prestatieverbeteringen en nieuwe functies.

Met deze stappen en tips kun je apps op je iPad installeren en gebruiken. Ontdek nieuwe apps, pas ze naar je behoeften aan en geniet van de vele mogelijkheden die de apps te bieden hebben. Veel plezier met je nieuwe apps!

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Via de App Store kun je duizenden apps downloaden

Met de iPad kun je via de App Store duizenden apps, zoals games, sociale media, educatieve en zakelijke toepassingen downloaden. Daarnaast zijn er ook handige apps, zoals agenda-apps, notitie-apps en projectmanagementtools waarmee jij je werk efficiënter kunt organiseren beschikbaar.

In de App Store zijn veel apps voor entertainment, zoals AppleTV+, Netflix, Disney+ en Spotify beschikbaar. Er zijn ook gaming apps voor ontspanning en educatieve apps voor verschillende onderwerpen. Of je nu talen wilt leren, je wiskunde wilt verbeteren of muziek wilt spelen, er is altijd een app die je kan helpen.

Apps aan jouw behoeften en interesses aanpassen

Een groot voordeel van apps op de iPad is dat je ze aan je eigen behoeften en interesses aan kunt passen. Veel apps bieden verschillende opties om de gebruikersinterface, kleuren, lettertypes en andere aspecten aan te passen. Hierdoor kun je de app volledig naar jouw smaak maken en er een persoonlijke touch aan toe te voegen.

Daarnaast zijn er apps die specifiek op bepaalde interesses of hobby’s gericht zijn. Of je nu geïnteresseerd bent in fotografie, fitness, koken of reizen, er zijn apps beschikbaar die zich op deze specifieke gebieden richten. Deze gespecialiseerde apps bieden vaak extra functies en tools die voor jouw interessegebied relevant zijn.

Apps eenvoudig en snel installeren en verwijderen

Op de iPad kunnen apps snel en eenvoudig worden geïnstalleerd en verwijderd. Je kunt nieuwe apps via de App Store downloaden door simpelweg naar de gewenste app te zoeken of door binnen de verschillende categorieën te bladeren. Zodra je een app hebt gevonden die je wilt installeren, druk je gewoon naast de omschrijving van de app op de “Download” knop.

Wanneer je een app wilt verwijderen moet je het pictogram van de app eenvoudigweg ingedrukt houden, totdat alle pictogrammen gaan wiebelen. Vervolgens druk je op het “x” pictogram dat op het hoekje van de app die je wilt verwijderen verschijnt.

iPadOS: steeds meer als een kleine MacBook

Met het nieuwe besturingssysteem, iPadOS, heeft de iPad veel functies gekregen die vergelijkbaar zijn met die van een MacBook. Dit betekent dat je nu nog meer mogelijkheden hebt om je iPad als een volwaardige laptop te gebruiken.

Multitasking is verbeterd

De verbeterde multitasking-functionaliteit is een van de belangrijkste verbeteringen in iPadOS. Hierdoor kun je op één scherm meerdere apps tegelijkertijd gebruiken, waardoor je efficiënter kunt werken. Dit was voorheen beperkt tot slechts twee apps naast elkaar, maar met iPadOS kun je meerdere apps open hebben en eenvoudig tussen de apps schakelen.

Mogelijkheden iPad en multitasking1

Bestand via ‘Bestanden’ beheren

Met de introductie van iPadOS is er een nieuwe app genaamd ‘Bestanden’. Hiermee kun je al je bestanden die op je iPad staan beheren. Het biedt op één plek een overzichtelijke weergave van documenten, foto’s en video’s. Je kunt mappen maken, bestanden verplaatsen en kopiëren, en ze via iCloud Drive of andere cloudopslagdiensten delen.

Ondersteuning voor externe harde schijven en USB-apparaten

De ondersteuning voor externe harde schijven en USB-apparaten is een andere geweldige toevoeging aan iPadOS. Dit betekent dat je nu direct toegang tot externe opslagapparaten zoals harde schijven, USB-sticks en SD-kaarten hebt. Hierdoor kun je zonder gedoe met cloudopslag of draadloze verbindingen bestanden eenvoudig tussen je iPad en andere apparaten overzetten.

Verbeterde camerafunctionaliteit

Met iPadOS is de camerafunctionaliteit van de iPad verbeterd. Hierdoor kun je nieuwe functies zoals fotobewerking, videobewerking en het maken van scans met behulp van de camera gebruiken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor creatieve projecten, zakelijke presentaties en zelfs het digitaliseren van documenten.

Magic Keyboard

Het Magic Keyboard is een andere geweldige toevoeging aan de iPad. Dit toetsenbord is speciaal voor de iPad ontworpen en biedt een laptop achtige ervaring. Het heeft een ingebouwd trackpad waarmee je op je iPad nauwkeurig kunt navigeren en multitasken. Met het Magic Keyboard kun je gemakkelijk typen, met sneltoetsen werken en op je iPad nog productiever zijn.

iPad in combinatie met Apple gadgets

De iPad is niet alleen een op zichzelf staand apparaat, maar kan ook naadloos met andere Apple-gadgets zoals iPhones, AirPods en de Apple Watch worden geïntegreerd. Deze integratie biedt talloze mogelijkheden en functionaliteiten die je ervaring met de iPad nog verder kunnen verbeteren.

Mogelijkheden iPad en meerdere Apple apparaten koppelen

Telefoongesprekken beantwoorden en muziek afspelen

Een handige functie van het combineren van je iPad met andere Apple-gadgets is dat je telefoongesprekken kunt beantwoorden op je iPad. Je kunt gesprekken aannemen of weigeren zonder naar je telefoon te gaan. Dit is handig als je telefoon niet in de buurt is of in een andere kamer ligt.

Daarnaast kun je ook muziek afspelen via je AirPods terwijl je werkt of ontspant op je iPad. Met slechts een paar tikjes kun je verbinding maken met je AirPods en genieten van draadloos geluid van hoge kwaliteit zonder dat er draden in de weg zitten. Het gemak en de vrijheid die dit biedt, maakt het luisteren naar muziek op de iPad een waar genot.

Nauwkeurig tekenen en schrijven met de Apple Pencil

De mogelijkheid om de Apple Pencil te kunnen gebruiken is een ander voordeel als je een iPad in combinatie met andere Apple gadgets gebruikt. Hiermee kun je op het iPad scherm nauwkeurig tekenen, schrijven en notities maken. Of je nu een kunstenaar bent die gedetailleerde tekeningen wil maken of een student die tijdens colleges aantekeningen wil maken, de Apple Pencil biedt precisie en functionaliteit.

Met de Apple Pencil kun je handige functies gebruiken. Zo kun je teksten markeren, documenten annoteren en formulieren ondertekenen. Dit maakt de iPad in combinatie met de Apple Pencil voor zowel creatieve als productieve taken een krachtig hulpmiddel.

Met Sidecar de iPad als extern scherm gebruiken

Een andere mogelijkheid is om de iPad met behulp van Sidecar als extern scherm voor een Mac te gebruiken. Hiermee kun jij je iPad draadloos met je Mac verbinden en het als een tweede scherm gebruiken. Dit is handig als je extra ruimte nodig hebt, meerdere vensters wilt openen of een groter werkoppervlak wilt hebben.

Wanneer de iPad als extern scherm wordt gebruikt biedt Sidecar ook ondersteuning voor touchbediening. Dit betekent dat je eenvoudige gebaren kunt gebruiken om door documenten te bladeren, foto’s te bewerken of andere interactieve taken uit te voeren. Door de iPad met Sidecar als extern scherm te gebruiken kun je niet alleen je productiviteit verhogen, maar het levert ook flexibiliteit en gemak bij het werken met meerdere apparaten.

De mogelijkheden van de iPad met Apple Pencil

De Apple Pencil is een geweldige accessoire voor de iPad die een hele nieuwe wereld van mogelijkheden opent. Met deze styluspen kun je op je iPad nauwkeurig tekenen, schetsen en notities maken. Hieronder staan enkele belangrijke functies en voordelen van de Apple Pencil:

Precisie en gevoeligheid bij het tekenen, schetsen en het maken van notities

Met de Apple Pencil kun je op je iPad met precisie en gevoeligheid tekenen, schetsen en notities maken. De stylus pen reageert heel natuurlijk op druk, waardoor je verschillende lijndiktes kunt creëren door harder of zachter te drukken. Hierdoor heb je met behulp van Apple Pencil veel controle over je creatieve werk.

Mogelijkheden iPad en de Apple pencil

Drukgevoelige lijnen en verschillende penseelstreken

Een ander geweldig kenmerk van de Apple Pencil is dat het drukgevoelige lijnen kan creëren. Dit betekent dat hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn wordt, terwijl lichter drukken in dunnere lijnen resulteert. Dit geeft een realistisch effect aan je tekeningen of schetsen.

Daarnaast biedt de Apple Pencil verschillende penseelstreken, zoals potlood-, pen- of kwaststreken waaruit je kunt kiezen. Hierdoor kun je in je kunstwerken met verschillende stijlen en texturen experimenteren.

Handgeschreven notities in getypte tekst omzetten

OCR (optische tekenherkenning) is een van de handige functies van de Apple Pencil . Hiermee kun je op je iPad handgeschreven notities in getypte tekst omzetten. Dit is vooral handig als je tijdens een vergadering of college snel aantekeningen wilt maken, en de tekst later wilt bewerken of delen.

Met de OCR-functie kun je in je handgeschreven notities gemakkelijk naar specifieke woorden of zinnen zoeken. Op deze manier kun je veel tijd besparen en je aantekeningen veel eenvoudiger organiseren.

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Magnetische bevestiging en opladen

De Apple Pencil kan magnetisch aan de zijkant van de iPad worden bevestigd, waardoor hij altijd binnen handbereik is. Dit is niet alleen handig om de Apple Pencil op te bergen, maar het zorgt er ook voor dat hij automatisch wordt opgeladen terwijl hij is bevestigd.

Dit betekent dat je tijdens het gebruik van de Apple Pencil nooit zonder batterij komt te zitten. Dankzij het magnetische ontwerp kun je de styluspen gemakkelijk meenemen zonder dat je deze verliest of defect raakt.

Verschillen tussen iPads en tablets

De mogelijkheden van een iPad zijn ongetwijfeld indrukwekkend, maar wat maakt het eigenlijk anders dan een gewone tablet? Hieronder zullen we de belangrijkste verschillen tussen iPads en tablets bespreken om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

iPads zijn specifiek door Apple ontworpen 

iPads zijn speciaal door Apple, een toonaangevend technologiebedrijf ontworpen. Door de naadloze afstemming van hardware en software bieden ze een optimale gebruikerservaring. Tablets draaien daarentegen op verschillende besturingssystemen zoals Android of Windows en worden door verschillende fabrikanten met hun eigen kenmerken en specificaties geproduceerd.

Mogelijkheden iPad

Exclusieve functies van iPads

De exclusieve functies die de iPad biedt is een van de grootste voordelen van een iPad. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Face ID: Met Face ID kun jij jouw iPad met behulp van gezichtsherkenningstechnologie ontgrendelen. Het is snel, veilig en handig.
 • Siri-integratie: Siri is de spraakgestuurde assistent van Apple die op alle iOS-apparaten beschikbaar is. Met Siri op jouw iPad kun je eenvoudig taken uitvoeren, vragen stellen en informatie krijgen.
 • Naadloze integratie met andere Apple-producten: Als je andere Apple-producten, zoals een iPhone of een Apple computer bezit, dan zul je merken dat een iPad naadloos met deze apparaten integreert. Je kunt bijvoorbeeld bestanden eenvoudig tussen jouw verschillende Apple-apparaten delen en synchroniseren.

Meer keuze in termen van tablets

Hoewel iPads geweldige functies bieden, hebben tablets ook hun eigen voordelen. De ruime keuze aan tablets die op de markt zijn is een van de belangrijkste voordelen is. Hieronder staan enkele aspecten waarin tablets zich onderscheiden:

 • Merk: Er zijn talloze merken, zoals Samsung, Huawei, Lenovo en Microsoft die tablets produceren. Dit geeft je de vrijheid om te kiezen welk merk het beste bij jou past.
 • Prijsklasse: Tablets zijn in verschillende prijsklassen, variërend van betaalbaar tot high-end modellen verkrijgbaar. Dit betekent dat er voor ieder budget wel een tablet beschikbaar is.
 • Aanpassingsmogelijkheden: Als het om personalisatie en aanpassing gaat heb je met tablets meer flexibiliteit. Zo kun je widgets aan het startscherm toevoegen of aangepaste thema’s installeren.

De invloed van het besturingssysteem op beschikbare apps

Het besturingssysteem van een tablet bepaalt welke apps er beschikbaar zijn. iPads draaien op iOS en hebben toegang tot de App Store met duizenden iOS-apps. Android- en Windows-tablets hebben hun eigen app-winkels met veel apps.

Keuze tussen een iPad of tablet

Als je naar de juiste Apple gadget om aan je digitale behoeften te voldoen zoekt, sta je voor de keuze tussen een iPad en een tablet. Beide apparaten hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Laten we eens naar enkele belangrijke factoren die je bij het maken van deze beslissing kunt overwegen kijken.

Integratie in jouw ecosysteem

Als je andere Apple-producten, zoals een iPhone of MacBook gebruikt, kan een iPad naadloos in jouw ecosysteem integreren. Met functies zoals iCloud-synchronisatie kun je bestanden gemakkelijk tussen al jouw apparaten delen. Daarnaast biedt het gebruik van dezelfde software en interface een vertrouwde gebruikerservaring.

Mogelijkheden iPad en multitasking

Apps en aanpassingsmogelijkheden

De beschikbare apps en aanpassingsmogelijkheden van beide apparaten is een ander belangrijk aspect om in overweging te nemen. Een tablet met Android of Windows kan geschikter zijn als je naar veel verschillende apps, zoals productiviteits-, creativiteits- en entertainment apps zoekt.

Daarnaast bieden tablets met Android- of Windows-besturingssystemen vaak meer flexibiliteit als het om personalisatie en aanpassingsopties gaat. Je kunt verschillende widgets aan het startscherm toevoegen, thema’s wijzigen en zelfs toegang tot systeeminstellingen die verder gaan dan wat iOS biedt krijgen.

Prijsklasse en budget

De prijsklasse is een ander belangrijk punt waar je op moet letten als je tussen een iPad en een tablet kiest. iPads variëren, van instapmodellen tot high-end modellen met geavanceerde functies in prijs. Dit betekent dat er voor ieder budget wel een optie beschikbaar is.

Tablets met Android- of Windows-besturingssystemen hebben vaak ook verschillende prijscategorieën, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij jouw financiële mogelijkheden past. Het is belangrijk om te bedenken wat je bereid bent om in een apparaat te investeren en welke functies je echt nodig hebt.

Gebruiksdoel

Bij het maken van een keuze voor een iPad of tablet is het belangrijk om te bedenken waarvoor je deze voornamelijk wilt gebruiken. Als je van plan bent om vooral boeken te lezen, presentaties te maken of documenten te bewerken, dan kan een iPad met zijn gebruiksvriendelijke interface en productiviteitsapps zoals Pages en Keynote een goede optie zijn.

Aan de andere kant, als je naar een apparaat zoekt om games op te spelen, video’s te bekijken of sociale media bij te houden, dan kan een tablet met Android of Windows vanwege het bredere aanbod aan entertainment-apps en multimediafuncties geschikter zijn.

Conclusie: De veelzijdige mogelijkheden van de iPad

In deze blogpost hebben we verschillende aspecten van de mogelijkheden van de iPad besproken. We hebben gekeken hoe je apps kunt installeren en gebruiken, de vergelijking tussen iPad en tablet gemaakt en de combinatie van de iPad met Apple gadgets zoals de Apple Pencil besproken. Daarnaast hebben we aandacht aan het steeds meer MacBook-achtige karakter van iPadOS besteed.

mogelijkheden iPad en het Magic keyboard

De iPad is geschikt voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik. Met veel apps in de App Store kun je productief zijn, aan creatieve projecten werken en van entertainment genieten. Of je nu een student bent die notities maakt, een professional die presentaties geeft of gewoon met een boek of film wilt ontspannen, de iPad biedt al deze mogelijkheden.

Ontdek vandaag nog wat de iPad voor jouw kan betekenen en haal het maximale uit dit krachtige apparaat!

Veel gestelde vragen over iPads

Kan ik Microsoft Office op mijn iPad gebruiken?

Ja, in de App Store zijn Microsoft Office apps zoals Word, Excel en PowerPoint beschikbaar en kunnen op je iPad worden geïnstalleerd. Je kunt dus zoals je dat gewend bent documenten bewerken of presentaties maken.

Kan ik mijn foto’s op een iPad bewerken?

Ja, met apps zoals Adobe Photoshop Express of Affinity Photo kun je foto’s eenvoudig op je iPad bewerken. Deze apps bieden een scala aan bewerkingsmogelijkheden, van het aanpassen van de belichting en kleur tot het retoucheren van foto’s.

Kan ik de iPad als vervanging voor mijn laptop gebruiken?

Hoewel de iPad steeds meer functies zoals multitasking en ondersteuning voor externe toetsenborden heeft gekregen die vergelijkbaar zijn met een laptop, is het belangrijk om te overwegen welke specifieke taken je uit wilt voeren. Voor intensief gebruik van professionele software of complexe taken kan een laptop mogelijk beter geschikt zijn.

Kan ik mijn iPad op een extern scherm aansluiten?

Ja, met behulp van een adapter kun jij je iPad op een extern scherm of projector aansluiten. Dit kan handig zijn bij presentaties of wanneer je beelden op een groter scherm wilt bekijken.

Kan ik bestanden tussen mijn iPad en andere apparaten delen?

Ja, met iCloud Drive kun je bestanden tussen je iPad en andere Apple-apparaten zoals Macs of iPhones synchroniseren. Daarnaast kun je  cloudopslagdiensten zoals Dropbox of Google Drive gebruiken om bestanden tussen verschillende apparaten en platforms te delen.

Is jouw telefoon te klein om efficiënt te kunnen werken?

iPhone CTA

Met de iPad kun jij jouw ervaring met de digitale wereld naar een hoger level tillen

 • Dat is op een groter scherm efficiënt aan taken werken
 • Nieuwe apps ontdekken
 • Op het beeldscherm nauwkeurig tekenen en notities maken
 • Haarscherpe foto’s en video’s maken
 • Bestanden met andere Apple apparaten synchroniseren
 • In hoge beeld en geluidskwaliteit met anderen communiceren

Dit is nog maar een topje van de ijsberg