Hoe kies je de beste NAS met SSD – Maak de perfecte keuze!

Ben je naar meer informatie over een NAS met een snelle harde schijf op zoek? Een NAS met SSD-opslag is de perfecte keuze als je naar snellere en betrouwbaardere bestandsoverdracht op zoek bent. Maar wat is een NAS en waarom zou je er een SSD in willen?

Een NAS, oftewel Network Attached Storage, is een apparaat dat als jouw persoonlijke cloudopslag fungeert. Je kunt al jouw bestanden met behulp van een NAS thuis centraal opslaan en deze vervolgens vanaf iedere locatie en vanaf verschillende apparaten bekijken, delen en bewerken. 

Maar waarom zou je voor een SSD in plaats van de traditionele HDD’s kiezen? De voordelen zijn duidelijk: snellere toegangstijden, hogere lees- en schrijfsnelheden en betere prestaties bij het openen van grote bestanden of het streamen van media. 

Door een snelle SSD aan jouw systeem toe te voegen kunnen de prestaties van je harde schijf (HDD) aanzienlijk verbeteren. Met deze krachtige NVMe SSD’s kun je bestanden snel via het netwerk overzetten en van de snelheid die je nodig hebt profiteren.

Dus als jij naar de ultieme upgrade voor jouw NAS op zoek bent, overweeg dan zeker om een SSD (harde schijf) toe te voegen. Ontdek zelf hoeveel sneller en efficiënter jouw systeem met behulp van deze geavanceerde technologie kan worden. Of je nu een HDD, NVMe SSD of netwerk SSD gebruikt, een SSD is voor jouw NAS de ideale toevoeging.

Voordelen van een SSD in je NAS

Een SSD (Solid State Drive) in je NAS biedt verschillende voordelen. Hieronder geven we je enkele redenen waarom een SSD een goede keuze voor de NAS is. Een SSD is is in vergelijking met de traditionele harde schijf (hdd) sneller waardoor de prestaties van je NAS eenvoudig kunnen worden verbeterd. Daarnaast is een SSD vaak ook in het snellere nvme formaat verkrijgbaar, wat voor nog betere prestaties zorgt.

 • Snellere toegang tot bestanden en applicaties: Met een SSD, HDD of NVMe worden bestanden en applicaties sneller geladen, waardoor je minder lang hoeft te wachten voordat de bestanden zijn geladen. Hierdoor zijn er minder vertragingen in het netwerk waardoor je een vlotte gebruikerservaring krijg bij het openen van documenten, foto’s of video’s. 
 • Verbeterde prestaties bij het streamen van media: In vergelijking met een traditionele harde schijf kan een SSD SSD grote mediabestanden efficiënter verwerken. Hierdoor kun je soepel zonder haperingen of buffering streamen. Of je nu films, muziek of foto’s wilt streamen, met een SSD of NVMe in je NAS kun je van vloeiende weergave zonder onderbrekingen genieten. 
 • In vergelijking met traditionele harde schijven zijn SSDs betrouwbaarder en duurzamer. Dit komt doordat een traditionele harde schijven bewegende onderdelen hebben die gevoelig zijn voor slijtage en storingen. Een nvme heeft daarentegen geen bewegende delen, waardoor het minder gevoelig is voor fysieke schade. Bovendien zijn nvme’s beter bestand tegen schokken en trillingen, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Kortom, door voor een NAS met SSD te kiezen kun je van snelheidsvoordelen, verbeterde prestaties bij het streamen van media en een hogere betrouwbaarheid ten opzichte van traditionele harde schijven profiteren!

Wil jij je bestanden veilig en snel in je eigen Cloud kunnen bewaren?

Nas opslag voor in huis om de gegevens centraal op te slaan

Door een NAS met SSD te kopen kun jij je bestanden razendsnel in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden razendsnel vanaf verschillende computers kunnen beheren en openen
 • Bestanden gemakkelijk en snel tussen verschillende apparaten kunnen delen
 • De controle over je bestanden in de Cloud behouden

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Welke harde schijf of SSD is geschikt voor je NAS?

Wanneer je voor de juiste opslagoplossing voor je NAS gaat kiezen zijn er verschillende factoren die je moet overwegen. Hieronder vertellen wij over enkele belangrijke punten zoals de SSD of de traditionele harde schijf waar je rekening mee moet houden.

de voordelen van een NAS met SSD
 • Bij het selecteren van een harde schijf (HDD) of SSD voor je NAS, is de compatibiliteit tussen verschillende merken en modellen van essentieel belang. Controleer daarom altijd de specificaties van zowel de NAS als de harde schijf zodat je van tevoren weet of het geschikte type harde schijf door de NAS wordt ondersteund.
 • Synology en QNAP zijn voor NAS opslagapparaten twee populaire merken. Beide merken hebben hun eigen aanbevelingen voor harde schijven (HDD) en nvme ssd’s die goed met hun systemen werken. Het is raadzaam om deze aanbevelingen te volgen, zodat optimale prestaties en betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd.
 • Als het om harde schijven gaat, zijn WD Red-hdd’s vaak een goede keuze voor het gebruik in een NAS. Deze specifieke serie hdd’s zijn geoptimaliseerd voor netwerkopslagapparaten waardoor ze de betrouwbaarheid en prestaties bieden die aan de eisen van een NAS omgeving voldoen. Of je nu voor een nvme ssd, sata ssd of een traditionele harde schijf kiest, WD Red heeft de juiste oplossing voor jouw behoeften.
 • Als alternatief kun je ook overwegen om in plaats van een traditionele harde schijf (HDD) een SSD (Solid State Drive) of een NVMe (Non-Volatile Memory Express) te gebruiken. Een SSD of NVMe kan biedt vaak snellere toegangstijden waardoor grote bestanden sneller kunnen worden geopend en intensieve taken op de NAS sneller kunnen worden uitgevoerd.
 • Wanner je voor een NAS met SSD of een traditionele harde schijf wilt kopen, is het belangrijk dat je voor een model kiest die geschikt is voor continu gebruik. Niet iedere HDD of NVMe is ontworpen om 24/7 te draaien, dus controleer de specificaties en zoek naar modellen die specifiek voor NAS-gebruik zijn geoptimaliseerd.

Door voor de juiste HDD of SSD te kiezen kun jij een NAS server thuis hebben die optimale prestaties en betrouwbaarheid levert. Hierdoor kunnen de optimale prestaties en betrouwbaarheid worden gegarandeerd waardoor de NAS met SSD precies aan jouw eisen voldoet. 

Hoe kies je de beste SSD voor je nieuwe NAS of NAS-upgrade?

Opslagcapaciteit, snelheid en prijs zijn belangrijke factoren die je bij het kiezen van een SSD voor je nieuwe NAS of bij het upgraden van je huidige NAS in overweging moet nemen. Daarnaast zijn er nog andere overwegingen waar je bij het selecteren van de juiste interface, zoals SATA of NVMe rekening mee moet houden. Door hier rekening mee te houden kun jij een harde schijf vinden die het beste aan jouw eisen voldoet. 

Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met de levensduur, de betrouwbaarheid en de garantie die op de SSD wordt gegeven. Hieronder volgen enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een NAS..

 1. Capaciteit, snelheid en prijs:
  • Bepaal hoeveel opslagruimte je voor de bestanden nodig hebt.
  • Overweeg de snelheid waarmee gegevens kunnen worden overgedragen.
  • Vergelijk prijzen om een goede balans tussen capaciteit en budget te vinden. 
 2. Interface-selectie:
  • SATA: met voldoende prestaties voor de meeste toepassingen waarvoor een harde schijf kan worden gebruikt is dit type harde schijf geschikt voor regulier gebruik. Echter, voor hogere snelheden en betere prestaties, kun je overwegen om naar een nvme ssd over te stappen. Deze upgrade kan het systeem aanzienlijk versnellen en voor een snellere gegevensoverdracht zorgen. 
  • NVMe: Biedt hogere snelheden en prestaties, maar kan in vergelijking met een traditionele harde schijf duurder zijn. Daarnaast zijn deze modellen nog niet geschikt voor de NAS.
 3. Levensduur, betrouwbaarheid en garantie:
  • Controleer de verwachte levensduur van de SSD.
  • Kijk naar beoordelingen en betrouwbaarheidsinformatie van verschillende merken.
  • Kies voor een SSD of HDD waarop een goede garantie wordt geboden. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat er geen oplossing wordt geboden wanneer er binnen de garantieperiode problemen op zijn gaan treden.

Het kiezen van een NVMe SSD voor je NAS of NAS upgrade kan een uitdagende taak zijn, maar met de bovenstaande tips kun je de beste keuze maken die bij jouw behoeften en budget past.

Gigabit of veel opslag: SATA voor opslag

De SATA-interface is voor het bewaren van gegevens in een NAS een veelgebruikte technologie. Bij deze interface worden Serial ATA (SATA) kabels gebruikt om gegevens tussen de harde schijven en het moederbord van de NAS over te dragen. Hieronder staan enkele belangrijke punten die je voor opslagdoeleinden over SATA moet weten.

 • Uitleg over SATA-interface en hoe deze voor opslagdoeleinden wordt gebruikt: De SATA-interface is ontworpen om snelle, betrouwbare en efficiënte gegevensoverdracht mogelijk te maken. In vergelijking met de oudere IDE interfaces kan de SATA interface hogere doorvoersnelheden en een lagere latentie leveren. Met behulp van een SATA-kabel kunnen harde schijven op de SATA-poorten van de NAS worden aangesloten.
 • Voordelen van SATA ten opzichte van andere interfaces zoals NVMe: Hoewel NVMe (Non-Volatile Memory Express) in vergelijking met SATA snellere prestaties kan leveren, heeft SATA zijn eigen voordelen als het om NAS opslag gaat. Enkele voordelen zijn:
  • Compatibiliteit: SATA-schijven zijn met de meeste NAS-systemen compatibel, terwijl er NAS systemen die NVMe niet ondersteunen. 
  • Prijs: Over het algemeen zijn SATA schijven goedkoper dan NVMe-schijven, maar in de praktijk kunnen ze voor grotere opslagcapaciteiten kostenbesparend zijn.
  • Opslagcapaciteit: Hoewel NVMe-schijven kleinere vormfactoren en hogere capaciteiten kunnen hebben, bieden SATA-schijven nog steeds aanzienlijke opslagruimte voor NAS gebruikers..
 • Tips voor het maximaliseren van de opslagcapaciteit met SATA-schijven in je NAS: Om SATA-schijven in je NAS optimaal te kunnen gebruiken en de opslagcapaciteit te maximaliseren, kun je de volgende stappen overwegen:
  • Gebruik een RAID opstelling: Configureer een RAID opstelling in de NAS server om gegevensredundantie en betrouwbaarheid te garanderen. Dit kan je gegevens tegen schijfstoringen en andere technische storingen beschermen. Daarnaast lever een RAID configuratie extra beveiliging en gemoedsrust waardoor jij jouw belangrijke bestanden met vertrouwen op de NAS kunt bewaren.

Wil jij je bestanden veilig en snel in je eigen Cloud kunnen bewaren?

Nas opslag voor in huis om de gegevens centraal op te slaan

Door een NAS met SSD te kopen kun jij je bestanden razendsnel in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden razendsnel vanaf verschillende computers kunnen beheren en openen
 • Bestanden gemakkelijk en snel tussen verschillende apparaten kunnen delen
 • De controle over je bestanden in de Cloud behouden

Dit is nog maar een topje van de ijsberg

Verbeter IOPS-prestaties met SSD-caching

Wat is SSD-caching en hoe kan het de prestaties van je NAS verbeteren? SSD-caching is een techniek waarbij een solid-state drive (SSD) wordt gebruikt om de lees- en schrijfprestaties van je NAS te versnellen. Dit kan vooral handig zijn wanneer er veel grote bestanden op de NAS zijn opgeslagen. Door dit te implementeren kan de snelheid van je Synology NAS aanzienlijk worden verbeterd.

SSD-caching is een technologie waarbij een solid-state drive (SSD) voor veelgebruikte gegevens op je Synology NAS als cache wordt gebruikt. Het idee is om snelle toegang tot deze gegevens mogelijk te maken, waardoor de algehele prestaties van je NAS worden verbeterd. Het is echter niet zo dat alle gegevens op de NAS met SSD-caching sneller worden geladen.

Met behulp van ssd caching op een nas met ssd snel naar bestanden zoeken

SSD’s voor veelgebruikte gegevens als cache geheugen gebruiken levert verschillende voordelen op, maar niet alleen dat. Synology biedt ook de mogelijkheid om een verbinding tussen verschillende opslagapparaten te creëren.

 • Snellere toegang: Door veelgebruikte gegevens op een Synology SSD-cache op te slaan, kunnen meerdere gebruikers sneller toegang tot deze gegevens krijgen. Hierdoor worden de wachttijden vermindert en de algehele responsiviteit van je NAS verbetert.
 • Betere IOPS-prestaties: IOPS (Input/Output Operations Per Second) verwijst naar het aantal lees- en schrijfoperaties dat een NAS per seconde kan verwerken. Met SSD-caching kunnen de IOPS-prestaties van de NAS aanzienlijk toenemen, waardoor zware werklasten soepeler kunnen worden verwerkt. SSD-caching is niet alleen handig voor een Synology NAS, maar ook voor andere opslagapparaten.

Tips voor het configureren en instellen van SSD-caching in je Synology NAS: In de praktijk kan het instellen en configureren van SSD-caching in de Synology NAS een uitdaging zijn. Maar met deze tips wordt het proces een stuk eenvoudiger. Door SSD’s te gebruiken kun je de prestaties van de NAS aanzienlijk verbeteren. Volg deze stappen om de SSD-caching functionaliteit optimaal te benutten.

 1. Controleer of je Synology NAS ondersteuning voor SSD-caching biedt. Niet ieder modellen heeft deze functie, dus raadpleeg de handleiding of de website van de fabrikant om er zeker van te zijn dat jouw NAS deze functie heeft.
 2. Kies geschikte SSD’s voor caching op je Synology NAS. Overweeg bij het selecteren van SSD’s voor je Synology NAS factoren zoals opslagcapaciteit, snelheid en betrouwbaarheid. Het is daarnaast belangrijk om te controleren of de SSD’s met je specifieke NAS model compatibel zijn. 
 3. Stel de caching-instellingen op je Synology NAS in. Dit kan meestal via het beheerders dashboard van de NAS worden gedaan. Volg de instructies van de fabrikant om de caching functionaliteit in te schakelen en aan je behoeften aan te passen. 
 4. Monitor en optimaliseer je SSD-caching configuratie regelmatig voor betere prestaties van de NAS. Houd de prestaties van je Synology NAS in de gaten en pas de cache-instellingen indien nodig aan.

Conclusie: Nas met SSD – De perfecte combinatie

Een Synology NAS met SSD is een ware game changer als het om opslagmogelijkheden gaat. Niet alleen biedt het de snelheid en betrouwbaarheid waar je naar op zoek bent, maar het heeft ook nog eens een scala aan extra functionaliteiten die voor optimale prestaties zorgen. Laten we eens naar de voordelen van een Synology NAS met SSD kijken. 

Ten eerste is er de snelheid. Een SSD, oftewel solid-state drive, gebruikt flashgeheugen in plaats van de traditionele harde schijven. Dit betekent dat de toegangstijd tot je bestanden aanzienlijk korter is, waardoor je sneller kunt werken en bestanden kunt openen. Daarnaast biedt een Synology NAS met SSD betrouwbaarheid. 

Traditionele harde schijven hebben bewegende onderdelen waardoor ze kwetsbaar zijn voor schokken en trillingen. Een SSD heeft daarentegen geen bewegende onderdelen, waardoor het minder gevoelig is voor fysieke schade. Dit betekent dat je gegevens veilig zijn en je je geen zorgen over dataverlies hoeft te maken. Maar dat is nog niet alles!

Een NAS met een SSD levert ook extra functionaliteiten die voor optimale prestaties zorgen. Zo kun je caching gebruiken, waarbij veelgebruikte bestanden voor snellere toegang op de SSD worden opgeslagen. Daarnaast kun je back-ups naar de cloud maken, media naar verschillende apparaten in het netwerk streamen en een persoonlijke cloudopslag opzetten. Kortom, een NAS met SSD is de perfecte oplossing waarmee je al jouw digitale bestanden veilig en snel op kunt slaan. 

Let hierop wanneer je een Nas met SSD wilt kopen

Met de combinatie van een krachtige NAS en een snelle SSD ben je van een vlotte en betrouwbare opslagoplossing voor al je belangrijke documenten, foto’s en video’s verzekerd. Dus waar wacht je nog op? Investeer in een NAS met SSD en ervaar zelf het gemak en de efficiëntie die het biedt!

Voordelen van een SSD in je NAS

Een NAS met SSD levert verschillende voordelen. Ten eerste zorgt een SSD voor snellere toegang tot de bestanden, waardoor je efficiënter kunt werken. Daarnaast is een SSD in vergelijking met de traditionele harde schijf stiller en energiezuiniger. Daarnaast is de betrouwbaarheid van een SSD hoger doordat er geen bewegende onderdelen zijn die kunnen slijten of kapot kunnen gaan.

Hoe kies je de beste SSD voor je nieuwe NAS of NAS-upgrade?

Tijdens de zoektocht naar de juiste harde schijf of SSD voor de NAS zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om naar de opslagcapaciteit, snelheid en de compatibiliteit met je NAS-model te kijken. Daarnaast moet je ook op het budget en eventuele extra functies zoals RAID-ondersteuning letten. Door op deze punten te letten kun je een Nas met SSD kopen die het beste op jouw  eisen aansluit. 

Gigabit of veel opslag: SATA voor opslag

Als je voornamelijk naar veel opslagruimte op zoek bent, is een SATA SSD een goede keuze. Deze bieden grote capaciteiten tegen betaalbare prijzen. Voor wie echter hoge snelheden nodig heeft, bijvoorbeeld voor het streamen van media of om intensieve taken uit te kunnen voeren, kan een snellere M.2 SSD met NVMe-interface de beste optie zijn. Het is belangrijk om te weten dat een M.2 SSD in vergelijking met een SATA SSD duurder kan zijn. De prijs van de harde schijf is afhankelijk van het specifieke model en de capaciteit dat je kiest.

Sata voor de Nas met SSD

Verbeter IOPS-prestaties met SSD-caching

Een andere interessante mogelijkheid is SSD-caching in combinatie met traditionele harde schijven te gebruiken. Door een kleinere SSD als cachegeheugen te gebruiken, kunnen de IOPS-prestaties aanzienlijk worden verbeterd. Dit resulteert in snellere toegang tot veelgebruikte bestanden en programma’s.

Kortom, een NAS met een SSD levert op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid en efficiëntie talloze voordelen. Maar niet alleen dat er zijn tegenwoordig verschillende harde schijven voor de NAS beschikbaar waardoor je met de gewenste specificaties en de juiste opslagcapaciteit altijd een SSD kunt kopen die bij jouw behoeften past. Upgrade je NAS vandaag nog naar de perfecte combinatie van prestaties en betrouwbaarheid!

Veelgestelde vragen (FAQs)

Wat is een NAS met SSD?

Een NAS met SSD, ook wel bekend als Network Attached Storage, is een geavanceerde opslagoplossing die voor de opslag van bestanden solid-state drives (SSD’s) in plaats van traditionele harde schijven gebruikt. Met de snelheid en betrouwbaarheid van SSD’s biedt een NAS met SSD ongeëvenaarde prestaties en efficiëntie voor het bewaren en het delen van grote hoeveelheden data. 

Of je nu een professionele fotograaf bent die grote fotobestanden op moet slaan, een videobewerker bent die hoge resolutie videobestanden verwerkt, of gewoon een enthousiaste verzamelaar van digitale media bent, een NAS met SSD zal je workflow naar een hoger niveau tillen. 

Je kunt met een NAS met SSD schijven  bestanden snel openen en bewerken. Daarnaast kun je bestanden gemakkelijk met andere gebruikers in het netwerk delen en bestanden veilig met externe apparaten in het netwerk synchroniseren. Kortom, een NAS met SSD is de ideale keuze voor iedereen die naar razendsnelle en betrouwbare opslagmogelijkheden op zoek is.

Welke capaciteit SSD heb ik voor een NAS nodig ?

De juiste opslagcapaciteit voor de NAS met SSD kan een uitdagende taak zijn. Het is belangrijk om met verschillende factoren, zoals de hoeveelheid data die je op wilt slaan en de snelheid waarmee je toegang tot deze gegevens wilt hebben rekening te houden. Een SSD met een grotere capaciteit geeft meer ruimte waarop bestanden kunnen worden opgeslagen, terwijl een SSD met een kleinere capaciteit mogelijk snellere toegang tot gegevens biedt. 

Het is ook belangrijk om te bedenken dat de capaciteit van de SSD invloed op de algehele prestaties van je NAS kan hebben. Een SSD met een hogere opslagcapaciteit kan bijvoorbeeld voor een betere lees- en schrijfsnelheid zorgen, wat in snellere bestandsoverdracht en efficiënter gebruik van de NAS kan resulteren. Het is daarom van essentieel belang dat je de behoeften en verwachtingen goed in kaart brengt voordat je een beslissing over de capaciteit van de SSD voor je NAS neemt.

Kan ik een bestaande NAS upgraden naar een SSD?

Natuurlijk kan dat! Het upgraden van een bestaande NAS naar een SSD is een slimme zet die je prestaties naar een hoger niveau tilt. Met behulp van een NAS met SSD profiteer je van snellere laadtijden, vlotte bestandsoverdracht en soepelere multitasking. Het is als het ware een boost voor je opslag ervaring. 

Wat is het verschil tussen een NAS met SSD en een NAS met harde schijf?

Een NAS met SSD is als een sprankelende diamant in een zee van gewone stenen. Het is een ware revolutie in de wereld van opslagoplossingen. Waar een NAS met harde schijf je soms op de gewenste bestanden laat wachten, zorgt een NAS met SSD voor een ongekende snelheid en efficiëntie. Het is alsof je een raket naar de toekomst hebt genomen, waarin wachten tot het verleden behoort. 

Met een NAS met SSD kunnen je bestanden in een oogwenk worden geopend en overgedragen, waardoor je kostbare tijd bespaart en je productiviteit naar ongekende hoogtes stijgt. Dus waarom genoegen nemen met minder, wanneer je voor de ultieme prestaties van een NAS met SSD kunt kiezen? Het is tijd om te schitteren en jezelf van de rest te onderscheiden.

Wil jij je bestanden veilig en snel in je eigen Cloud kunnen bewaren?

Nas opslag voor in huis om de gegevens centraal op te slaan

Door een NAS met SSD te kopen kun jij je bestanden razendsnel in de Cloud bewaren en de controle over je bestanden behouden.

 • Dat is: je bestanden razendsnel vanaf verschillende computers kunnen beheren en openen
 • Bestanden gemakkelijk en snel tussen verschillende apparaten kunnen delen
 • De controle over je bestanden in de Cloud behouden

Dit is nog maar een topje van de ijsberg